stdClass Object ( [id] => 16009 [title] => Sugrađani legende: Mate je zadužio Istru, Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju! [alias] => sugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vijest o smrti naše najveće legende boksa i najboljeg hrvatskog sportaša prošlog stoljeća Mate Parlova teško je pogodila , ne samo njegovu suprugu Lauru, kćerku Miru i sina Matka, već sve njegove prijatelje, sportske suradnike, susjede i svakog malog čovjeka Fažane, Pule i cijele Istre, gdje je ova legenda živjela i zlatnim slovima ispisala osobni, državni i svjetski sportski uspjeh i slavu .

Kod ovog istarskog zeta malo tko je mogao primjetiti njegove imotske korijene , jer se osjećao kao da je rođen u Istri. To ne čudi ako se zna da je Mate kao desetogodišnjak 1958. zajedno s roditeljima i bratom stigao u Pulu.

Mate Parlov dugi niz godina izbjegavao je publicitet, pompu oko sebe i svog imena , živio je tiho i skromno , radeći u svom kafiću na pulskom korzu " Mate", u popodnevnoj " šihti" od 15 do 23 sata , izbjegavajući reflektore, kamere i fotoobjektive. Dio pjesme " .. ja nisam čovjek od velikih riječi..." kao da je za sebe i svoj životni credo napisao i skladao on sam.

" Škrt" na riječima, ali bogat ljudskošću, skromnošću i jednostavnošću , u rijetkim novinarskim intervjuima često je posezao za stihovima Mažuranića i Ujevića. Govorio je da je davno zatvorio stranicu svoje životne knjige na kojoj su bili i ostali njegovi boksački trijumfi za sva vremena.

O odluci da se povuče iz sportskog i javnog života autorici ovih redaka svojedobno je izjavio, kako je tomu doprinjela zasićenost ondašnjom velikom slavom, napornim treninzima, stalnim putovanjima.

Zato je u ulozi saveznog kapetana boksačke reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1988. odlučio " ohladiti" od boksa i reći zauvijek "dosta".

Cvijeće ispred Matinog kafića / S. Niketić / CROPIX
Komemorativni skup zakazan je za četvrtak u 11 sati u pulskom Domu oružanih snaga, a pokop Mate Parlova bit će na pulskom gradskom groblju u 16,30 sati.

Najveći gubitak osjeća njegova obitelj, ponajviše supruga Laura s kojom je u ljubavi bio od mladih dana, tako da se mnogi Puljani još sjećaju kako su zagrljeni Mate i Laura šetali Pulom šezdesetih godina kao cura i dečko.

Njihova obiteljska kuća u Fažani na adresi Aleja maslina br.15. , okružena bogatom florom bila je u srijedu zavijena tišinom i mukom, jedino nam je dobrodošlicu iskazao par labradora, koji uopće nisu reagirali na naš dolazak, očito nam želeći pokazati da i oni dijele tugu i bol obitelji.

Njihovi prvi susjedi, koje od kuće obitelji Parlov dijeli zid, Dragan i Nada Kovačević , koja se rasplakala na spominjanje Mate Parlova, rekli su da je Mate Parlov bio veliki čovjek, svjetskog glasa s izrazitim razumjevanjem i ljubavlju za male ljude.

Potvrdili su nam da je bio iznimno dobar i ugodan susjed, koji ih je prerano napustio, zaduživši ne samo Fažanu, Pulu i Istru, već cijelu Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju .

Fažanski ribar Rikardo Grubišić , izrazio je žaljenje i tugu zbog smrti njihovog dugogodišnjeg sumještanina , navodeći kako je bio dobar čovjek, velikog srca, i vrlo jednostavan, što je neuobičajeno za velika slavna imena.

Kazao je da su ga posljednjih godina rijetko viđali po Fažani, no pamtit će ga iz vremena treninga i najveće slave, kada je neumorno trčao i trenirao svakog jutra , od Fažane do Valbandona .

Njegov trener Aldo Buršić, koji je počeo trenirati Matu kao 16.godišnjaka nije mogao suspregnuti tugu i suze u očima, jer je za njega Parlov bio i ostao sin. Sjeća ga se kada je počeo trenirati kao fizički jakog, talentiranog momka, neizmjerne snage, volje, upornosti i vrhunske tehnike .

Međutim, pamti i dozu njegove tvrdoglavosti, jer je kao trener moralo uložiti puno snage i " živaca" da ga uvjeri kako su mu udarci na široko pogrešni, te da treba udarati direktno. Po njegovim riječima, dok to nije prihvatio, gubio je u početku mečeva, da bi ipak na koncu prihvatio trenerov savjet da mora mijenjati "gard"ako želi pobjeđivati .

Dok to nije prihvatio, Aldo Buršić mu je " zaprijetio" da ga neće trenirati dok se ne riješi svog "kontragarda" ljevice, tako da mu se Parlov nakon tjedan dana vratio , prihvaćajući sve uvjete i savjete svog trenera.

" Znao sam da će se Mate vratiti na treninge, jer je naprosto bio inficiran boksom.Promijenio je gard, i pobijedio narednih 20 mečeva. Žestoko je udarao ljevicom, te je nizao pobjede nokautima. Tada sam prognozirao i rekao mu da će biti prvak Europe i svijeta, kojeg je dala ova zemlja .

Dragan i Nada Kovačević / CROPIX
Bio je veliki bokser i neustrašivi borac " prisjeća se Buršić , koji je prije 36 godina bio zajedno s Matom Parlovom na Olimpijadi u Munchenu s koje su se vratili sa zlatnom medaljom.

Buršić naglašava da mu je bio trener u amaterskoj konkurenciji, koja je bila puno jača i teža od profesionalnog boksa.

Mate Parlov za života je bio potpuno apolitičan, čak se nije odazivao na glasanje tijekom izbora, no priznao je da su ga 1990. godine određene stranke pokušavale "vrbovati" u svoje redove , na što on nije nikada pristao.

Inače, malo se zna da je Mate Parlov još davne 1965. na daskama koje život znače u pulskom Istarskom narodnom kazalištu započeo glumačku"karijeru". Tada je u predstavi legendarne tete Zlate " Suđenje Ostoji srednjoškolcu" glumio svjedoka, radnika u "trlišu" a čitava uloga mu se svela na jednu rečenicu koju je rado pamtio."

" Ja sam Živan, radnik sam, visokokvalificirani metalostrugar!"
Mate Parlov je glumio i menadžera bokseru u stranom filmu " Hermano" koji se snimao u Italiji i Njemačkoj, a partner mu je bio proslavljeni glumac Rade Šerbedžija.

Legenda sa brojnim priznanjima / CROPIX
Mate Parlov bio je diplomirani ekonomista, a jedan mu je ispit ostao na postdiplomskom u Ljubljani prije obrane titule magistra ekonomskih znanosti. Komentirajući kupovanje diploma i magisterija kod hrvatskih sportaša i političara Parlov je posegnuo za stihom Ivana Mažuranića iz " Javora".

" Nije moje što stekao nisam i što pusta podade mi sreća, već je moje što sam dohvatio, trateć svoju od njedarca krvcu". Kada smo ga svojedobno pitali kako to da se odlučio na skroman život, netipičan za negdašnju najslavniju sportsku svjetsku zvijezdu , kazao nam je kako je naučio cijeniti malenkosti u životu.

Poslužio se Tinom Ujevićem i odgovorio nam " Naučio sam ljubiti stvari sitne i nevažne.Malenkost me o bitnom čaru uči. Ja cijenim čašu vode i pogačicu ražne, a u dnu vode sna, tek me oblak muči!"

Mate Parlov, dok ga teška bolest nije shrvala , po zatvaranju kafića znao je s prijateljima i s društvom zaigrati briškulu i trešetu za pršut i vino, a često je znao zapjevati narodne i starogradske pjesme.

Ime Mate Parlova ostaje zapisano velikim slovima u našoj sportskoj encikopediji , a pamtit će se kao čovjek i sportaš od najvećeg formata u nas.

Njegovo tijelo i duh, poraženi su od "neprijatelja" koji nikada ne igra fer play. Naprotiv !

                                                                                     Branka Žužić/ Epeha

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatska je u tuzi zbog odlaska legendarnog boksača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-07-30 16:49:02 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-07-30 17:28:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-07-30 16:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7203 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/07/31/sport/dava/mateTmaalaail.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x232" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7865052 Threads: 2 Questions: 1578578035 Slow queries: 4817049 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111972785 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/sugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju-16009 [printLink] => /sport/ostalo/sugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju-16009?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 157373 [name] => mateparlov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mateparlov [link] => /tag/mateparlov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatska je u tuzi zbog odlaska legendarnog boksača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sugrađani legende: Mate je zadužio Istru, Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-07-59-46-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/31/sport/dava/mateTmaalaail.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/07/31/sport/dava/mateTmaalaail.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vijest o smrti naše najveće legende boksa i najboljeg hrvatskog sportaša prošlog stoljeća Mate Parlova teško je pogodila , ne samo njegovu suprugu Lauru, kćerku Miru i sina Matka, već sve njegove prijatelje, sportske suradnike, susjede i svakog malog čovjeka Fažane, Pule i cijele Istre, gdje je ova legenda živjela i zlatnim slovima ispisala osobni, državni i svjetski sportski uspjeh i slavu .

Kod ovog istarskog zeta malo tko je mogao primjetiti njegove imotske korijene , jer se osjećao kao da je rođen u Istri. To ne čudi ako se zna da je Mate kao desetogodišnjak 1958. zajedno s roditeljima i bratom stigao u Pulu.

Mate Parlov dugi niz godina izbjegavao je publicitet, pompu oko sebe i svog imena , živio je tiho i skromno , radeći u svom kafiću na pulskom korzu " Mate", u popodnevnoj " šihti" od 15 do 23 sata , izbjegavajući reflektore, kamere i fotoobjektive. Dio pjesme " .. ja nisam čovjek od velikih riječi..." kao da je za sebe i svoj životni credo napisao i skladao on sam.

" Škrt" na riječima, ali bogat ljudskošću, skromnošću i jednostavnošću , u rijetkim novinarskim intervjuima često je posezao za stihovima Mažuranića i Ujevića. Govorio je da je davno zatvorio stranicu svoje životne knjige na kojoj su bili i ostali njegovi boksački trijumfi za sva vremena.

O odluci da se povuče iz sportskog i javnog života autorici ovih redaka svojedobno je izjavio, kako je tomu doprinjela zasićenost ondašnjom velikom slavom, napornim treninzima, stalnim putovanjima.

Zato je u ulozi saveznog kapetana boksačke reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1988. odlučio " ohladiti" od boksa i reći zauvijek "dosta".

Cvijeće ispred Matinog kafića / S. Niketić / CROPIX
Komemorativni skup zakazan je za četvrtak u 11 sati u pulskom Domu oružanih snaga, a pokop Mate Parlova bit će na pulskom gradskom groblju u 16,30 sati.

Najveći gubitak osjeća njegova obitelj, ponajviše supruga Laura s kojom je u ljubavi bio od mladih dana, tako da se mnogi Puljani još sjećaju kako su zagrljeni Mate i Laura šetali Pulom šezdesetih godina kao cura i dečko.

Njihova obiteljska kuća u Fažani na adresi Aleja maslina br.15. , okružena bogatom florom bila je u srijedu zavijena tišinom i mukom, jedino nam je dobrodošlicu iskazao par labradora, koji uopće nisu reagirali na naš dolazak, očito nam želeći pokazati da i oni dijele tugu i bol obitelji.

Njihovi prvi susjedi, koje od kuće obitelji Parlov dijeli zid, Dragan i Nada Kovačević , koja se rasplakala na spominjanje Mate Parlova, rekli su da je Mate Parlov bio veliki čovjek, svjetskog glasa s izrazitim razumjevanjem i ljubavlju za male ljude.

Potvrdili su nam da je bio iznimno dobar i ugodan susjed, koji ih je prerano napustio, zaduživši ne samo Fažanu, Pulu i Istru, već cijelu Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju .

Fažanski ribar Rikardo Grubišić , izrazio je žaljenje i tugu zbog smrti njihovog dugogodišnjeg sumještanina , navodeći kako je bio dobar čovjek, velikog srca, i vrlo jednostavan, što je neuobičajeno za velika slavna imena.

Kazao je da su ga posljednjih godina rijetko viđali po Fažani, no pamtit će ga iz vremena treninga i najveće slave, kada je neumorno trčao i trenirao svakog jutra , od Fažane do Valbandona .

Njegov trener Aldo Buršić, koji je počeo trenirati Matu kao 16.godišnjaka nije mogao suspregnuti tugu i suze u očima, jer je za njega Parlov bio i ostao sin. Sjeća ga se kada je počeo trenirati kao fizički jakog, talentiranog momka, neizmjerne snage, volje, upornosti i vrhunske tehnike .

Međutim, pamti i dozu njegove tvrdoglavosti, jer je kao trener moralo uložiti puno snage i " živaca" da ga uvjeri kako su mu udarci na široko pogrešni, te da treba udarati direktno. Po njegovim riječima, dok to nije prihvatio, gubio je u početku mečeva, da bi ipak na koncu prihvatio trenerov savjet da mora mijenjati "gard"ako želi pobjeđivati .

Dok to nije prihvatio, Aldo Buršić mu je " zaprijetio" da ga neće trenirati dok se ne riješi svog "kontragarda" ljevice, tako da mu se Parlov nakon tjedan dana vratio , prihvaćajući sve uvjete i savjete svog trenera.

" Znao sam da će se Mate vratiti na treninge, jer je naprosto bio inficiran boksom.Promijenio je gard, i pobijedio narednih 20 mečeva. Žestoko je udarao ljevicom, te je nizao pobjede nokautima. Tada sam prognozirao i rekao mu da će biti prvak Europe i svijeta, kojeg je dala ova zemlja .

Dragan i Nada Kovačević / CROPIX
Bio je veliki bokser i neustrašivi borac " prisjeća se Buršić , koji je prije 36 godina bio zajedno s Matom Parlovom na Olimpijadi u Munchenu s koje su se vratili sa zlatnom medaljom.

Buršić naglašava da mu je bio trener u amaterskoj konkurenciji, koja je bila puno jača i teža od profesionalnog boksa.

Mate Parlov za života je bio potpuno apolitičan, čak se nije odazivao na glasanje tijekom izbora, no priznao je da su ga 1990. godine određene stranke pokušavale "vrbovati" u svoje redove , na što on nije nikada pristao.

Inače, malo se zna da je Mate Parlov još davne 1965. na daskama koje život znače u pulskom Istarskom narodnom kazalištu započeo glumačku"karijeru". Tada je u predstavi legendarne tete Zlate " Suđenje Ostoji srednjoškolcu" glumio svjedoka, radnika u "trlišu" a čitava uloga mu se svela na jednu rečenicu koju je rado pamtio."

" Ja sam Živan, radnik sam, visokokvalificirani metalostrugar!"
Mate Parlov je glumio i menadžera bokseru u stranom filmu " Hermano" koji se snimao u Italiji i Njemačkoj, a partner mu je bio proslavljeni glumac Rade Šerbedžija.

Legenda sa brojnim priznanjima / CROPIX
Mate Parlov bio je diplomirani ekonomista, a jedan mu je ispit ostao na postdiplomskom u Ljubljani prije obrane titule magistra ekonomskih znanosti. Komentirajući kupovanje diploma i magisterija kod hrvatskih sportaša i političara Parlov je posegnuo za stihom Ivana Mažuranića iz " Javora".

" Nije moje što stekao nisam i što pusta podade mi sreća, već je moje što sam dohvatio, trateć svoju od njedarca krvcu". Kada smo ga svojedobno pitali kako to da se odlučio na skroman život, netipičan za negdašnju najslavniju sportsku svjetsku zvijezdu , kazao nam je kako je naučio cijeniti malenkosti u životu.

Poslužio se Tinom Ujevićem i odgovorio nam " Naučio sam ljubiti stvari sitne i nevažne.Malenkost me o bitnom čaru uči. Ja cijenim čašu vode i pogačicu ražne, a u dnu vode sna, tek me oblak muči!"

Mate Parlov, dok ga teška bolest nije shrvala , po zatvaranju kafića znao je s prijateljima i s društvom zaigrati briškulu i trešetu za pršut i vino, a često je znao zapjevati narodne i starogradske pjesme.

Ime Mate Parlova ostaje zapisano velikim slovima u našoj sportskoj encikopediji , a pamtit će se kao čovjek i sportaš od najvećeg formata u nas.

Njegovo tijelo i duh, poraženi su od "neprijatelja" koji nikada ne igra fer play. Naprotiv !

                                                                                     Branka Žužić/ Epeha

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/sugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju-16009 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d51e4a6fc9e97cbb29457276bbc3b6ac49825d11 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sugra%C4%91ani+legende%3A+Mate+je+zadu%C5%BEio+Istru%2C+Hrvatsku+i+biv%C5%A1u+Jugoslaviju%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju-16009 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsugradani-legende-mate-je-zaduzio-istru-hrvatsku-i-bivsu-jugoslaviju-16009 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => hrvatska je u tuzi zbog odlaska legendarnog boksača [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalohrvatska je u tuzi zbog odlaska legendarnog boksača

Sugrađani legende: Mate je zadužio Istru, Hrvatsku i bivšu Jugoslaviju!

Piše PSD.
30. srpnja 2008. - 18:48

Vijest o smrti naše najveće legende boksa i najboljeg hrvatskog sportaša prošlog stoljeća Mate Parlova teško je pogodila , ne samo njegovu suprugu Lauru, kćerku Miru i sina Matka, već sve njegove prijatelje, sportske suradnike, susjede i svakog malog čovjeka Fažane, Pule i cijele Istre, gdje je ova legenda živjela i zlatnim slovima ispisala osobni, državni i svjetski sportski uspjeh i slavu .

Kod ovog istarskog zeta malo tko je mogao primjetiti njegove imotske korijene , jer se osjećao kao da je rođen u Istri. To ne čudi ako se zna da je Mate kao desetogodišnjak 1958. zajedno s roditeljima i bratom stigao u Pulu.

Mate Parlov dugi niz godina izbjegavao je publicitet, pompu oko sebe i svog imena , živio je tiho i skromno , radeći u svom kafiću na pulskom korzu " Mate", u pop...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:59