stdClass Object ( [id] => 1156036 [title] => Novogodišnja turneja ‘Četiri skakaonice‘ dobar je povod da se prisjetimo osobenjaka koji su obilježili taj opasni sport, ali i njegove zanimljive povijesti [alias] => novogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako ste pravi ljubitelj sporta, znate da je blagdansko razdoblje tradicionalno rezerviran prvenstveno za tri stvari – ludi ritam u Premier ligi, završnicu Svjetskog prvenstva u pikadu i turneju „Četiri skakaonice”.

Daleko od toga da je lako biti profesionalni nogometaš, još k tome u najjačoj ligi na svijetu, a nije baš ni mačji kašalj naučiti bacati strelice tako dobro da dođeš do naslova najboljeg na svijetu, ali moraš biti poseban tip osobe da staviš skije na noge, uhvatiš brzinu od 100 kilometara na sat i onda letiš 250 metara u dalj.

Pitajte samo Daniel-Andre Tandea kako se možete provesti...

Norvežanin je krajem ožujka ove godine doživio stravičan pad na Planici i jedva ostao živ. Svjetski prvak u skijaškim letovima iz 2018. spustio se niz skakaonicu brzinom većom od 100 km/h, a onda je u zraku izgubio ravnotežu i pao. Ostao je nepomično ležati te su ga liječnici morali oživljavati prije nego što je helikopterom prebačen u ljubljansku bolnicu.

Srce mu je prestalo kucati na tri minute, a zaradio je i krvarenje u mozgu, slomljenu ključnu kost te probijena pluća. Ipak, Tande se već vratio natjecanjima, jer kako sam kaže, ovisnik je o adrenalinu.

---

image
Daniel Andre Tande - pad koji se ne zaboravlja. Srećom, nije bilo trajnih posljedica, Tande je opet na skijama
AFP
---

Na skakaonici u 50. godini

Ovisnost o adrenalinu ono je što veže sve skakače, a legendarnog Noriakija Kasaija tjera da se natječe i u 50. godini. Neuništivi Japanac na račun svoje dugovječnosti drži mnoge rekorde, među kojima se izdvajaju oni za najviše nastupa na Svjetskom kupu i najviše nastupa na bilo kojem natjecanju u organizaciji Svjetske skijaške federacije, dok je on također najstariji pobjednik neke skakaonice u sklopu Svjetskog kupa (42 godine i 5 mjeseci) i najstariji skakač koji se našao na podiju (44 godine i 9 mjeseci).

Posebno mjesto u povijesti tog sporta zauzima i Matti Nykänen, kontroverzni Finac koji se smatra ponajboljim skakačem ikada.

Nykänen je jedini čovjek u povijesti koji je pobjeđivao na svih pet najvećih natjecanja (Zimskim olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu u skijaškim skokovima, Svjetskom prvenstvu u skijaškim letovima, Svjetskom kupu i turneji „Četiri skakaonice”), dok je također i jedini koji je pet puta rušio svjetski rekord.

Ali dok je na skakaonicama nizao uspjehe, privatni život mu je bio najblaže rečeno kaotičan. Težak karakter i ovisnost o alkoholu stvorili su mu mnoge probleme, a oni su dosegnuli vrhunac 2004. kada je osuđen na 26 mjeseci zatvora nakon što je pijan ubo prijatelja nožem. Nykänen je od malih nogu bio hiperaktivan te su mu skokovi služili kao ispušni ventil.

- Jedino što sam htio je skakati... I skakati i ponovno skakati, rekao je jednom Finac.

---

image
Matti Nykanen smatra se ponajboljim skakačem u povijesti
AFP
---

A skakati je htio i čovjek koji se smatra ocem ovog sporta. Riječ je o Olafu Ryeu, norveško-danskom vojnom generalu, koji je odlikovan zbog svoje uloge u "Bitki za Fredericiju", tijekom koje je i poginuo.

Rye je bio veliki zaljubljenik u skijanje, a iako neki tvrde da su se skijaški skokovi u nekom obliku pojavili u Norveškoj još krajem 18. stoljeća, prvi zabilježeni skok upravo je Ryeov. On je 1808. htio pokazati svojim vojnicima kako dobro skija te je od snijega ručno sklepao malu skakaonicu s koje se odrazio i odletio 9.5 metara, a njegovu ideju razvio je Sondre Norheim, koji se smatra ocem modernih skijaških skokova.

On je slavio na prvom natjecanju na kojem su se dijelile nagrade, održanom 1866. u Høydalsmu, a dvije godine kasnije je nadmašio Ryeov rekord, ostvarivši skok od 19.5 metara. Ipak, neki povjesničari tvrde da je duljina skoka bila pogrešno zabilježena te da je on ustvari bio jednak onom Ryeovom.

Bilo kako bilo, sport se nedugo zatim proširio na Finsku, Kanadu i SAD, gdje se Sondheim i preselio, a zanimljivo je da se na prvim natjecanjima ocjenjivao samo stil, zbog čega je postizanje daljine bilo sasvim nevažno. Štoviše, smatralo se nepotrebnom distrakcijom za skakače. Tek je 1901. uveden sustav bodovanja koji je u obzir uzimao i postignutu udaljenost.

Skijaški skokovi našli su se na prvim Zimskim olimpijskim igrama održanim 1924. u francuskom Chamonixu, a na postolje su se tada popeli redom Norvežani Jacob Tullin Thams, Narve Bonna i Anders Hauge, koji je predstavljao SAD. Haugeova medalja do danas je ostala jedina američka u skijaškim skokovima, a posebno je zanimljivo da je rođen u istom mjestašcu kao i Rye – Bøu, u regiji Telemark.

Norvežani su osvajali zlatne medalje na prvih šest ZOI, a najveći trag u tom periodu ostavio je Birger Ruud, olimpijski pobjednik iz 1932. i 1936., čija je životna priča uistinu posebna.

Ruudova priča je nešto posebno

Za razliku od većine današnjih natjecatelja, koji nose glavu u torbi samo dok se natječu, Ruud je preživio nacistički koncentracijski logor. Tamo je smješten 1943. zbog izražavanja svojih antinacističkih stavova, a kada je godinu kasnije oslobođen, pridružio se norveškom pokretu otpora.

---

image
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
 
AFP
---

Skijaških skokova se, pak, nije odrekao te je postao pomoćni trener norveške reprezentacije. U toj ulozi stigao je 1948. u St. Moritz na Olimpijske igre, ali mu se u međuvremenu javila ogromna želja za natjecanjem.

Iako je tada već imao 36 godina i bio prijavljen kao pomoćni trener i rezervni skakač, u slučaju da se netko ozlijedi, vodstvo reprezentacije mu je na kraju uslišilo želju i poslalo ga na skakaonicu. Ruud je na kraju osvojio srebrnu medalju i postao prvi skakač koji je uspio osvojiti odličje na tri različite ZOI, a bez obzira na već osvojena dva olimpijska i tri svjetska zlata te preživljavanje koncentracijskog logora, Norvežanin je to srebro iz St. Moritza smatrao svojim najvećim životnim postignućem.

Ruudov osobni rekord iznosio je 92 metara, a postavio ga je na slovenskoj Planici, na kojoj je 1934. pokrenuta nova disciplina – skijaški letovi. Za razliku od njega, Nijemac Rudi Gering 1941. je, također na Planici, dvaput u jednom danu „prebacio” 100 metara, skočivši prvo 108, a zatim 118 metara, čime je postao prvi čovjek u povijesti kojem je to pošlo za rukom.

---

image
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
AFP
---

Današnji svjetski rekord iznosi 253.5 metara, a postavio ga je Austrijanac Stefan Kraft 2017. u norveškom Vikersundbakkenu. Na toj je skakaonici inače postavljeno zadnjih šest svjetskih rekorda, ali Planica je i dalje na vrhu ljestvice s čak 28 rušenja rekorda.

Svoj trag u svijetu skijaških skokova ostavio je i Michael David Edwards, poznatiji pod nadimkom Eddie the Eagle, prema čijem je životu napravljen i film 2015. s Taronom Egertonom i Hughom Jackmanom u naslovnim ulogama. On se s 13 godina zaljubio u skijanje na jednom školskom izletu te je počeo trenirati na „suhim stazama”. No, kako nije bio baš uspješan u tome, odlučio se prebaciti na skijaške skokove, jer tamo nije imao konkurenciju u Velikoj Britaniji.

Počeo je trenirati u Lake Placidu u New Yorku, a oprema mu se sastojala od trenerovih pancerica koje su mu bile toliko velike da je morao nositi pet pari čarapa.

Uz to je imao 82 kilograma, što je bilo za devet više od prvog sljedećeg konkurenta po kilaži (a što je veliki hendikep u skijaškim skokovima), te je bio kratkovidan, zbog čega je stalno morao nositi naočale s debelim lećama dok je skakao, koje bi mu se zamutile na velikim visinama.

Sa psihijatrije na skije

Edwards je prvi put predstavljao svoju državu na Svjetskom prvenstvu 1987., a onda se godinu kasnije kvalificirao za ZOI u Calgaryju kao jedini skakač iz Velike Britanije koji se uopće prijavio.

Za to vrijeme je zarađivao za život žbukajući zidove s ocem, a kada je primio vijest da se uspješno kvalificirao na Igre bio je smješten u psihijatrijskoj bolnici. No, tamo nije bio kao pacijent, već zato što si nije mogao priuštiti drugi smještaj.

Eddie je u Calgaryju završio na posljednjem mjestu u objema disciplinama, skokovima sa 70 i 90 metara.

U prvoj je predzadnji skakač imao dvostruko više bodova od njega, dok je i u drugoj disciplini pretposljednji čovjek na listi bio gotovo dvostruko bolji. Edwardsa su zbog izuzetno neuspješnih nastupa ubrzo mnogi počeli nazivati sramotom za sport, a Međunarodni olimpijski odbor donio je pravilo koje je postalo poznato kao „pravilo Eddie the Eaglea”, a koje je zapravo osmišljeno kako bi skakačima nametnulo strože zahtjeve i spriječilo nastup na ZOI onima koji su jednostavno loši. Edwards se zbog toga nije uspio kvalificirati na sljedeće tri Olimpijske igre, a onda je prestao pokušavati.

---

image
Eddie the Eagle
AFP
---

Ipak, zbog svoje neobične priče postao je omiljena ličnost u pop kulturi, zbog čega su njegove usluge rado korištene u reklamama. To ga, pak, nije spasilo od bankrota koji je proglasio 1992. Tada je za sve okrivio ljude koji su vodili njegove financije, a to ga je kasnije motiviralo da 2003. diplomira pravo.

Eddie the Eagle samo je jedan u nizu neobičnih skakača koji su na ovaj ili onaj način obilježili svijet skijaških skokova, a iako su vremena ekstremnih osobenjaka kao što je Nykänen prošlost, ljubitelji tog sporta i dalje mogu uživati u sjajnim natjecanjima koja su kvalitetnija nego ikada.

Novogodišnja turneja „Četiri skakaonice” započela je u srijedu u Oberstdorfu, a skakači će zatim posjetiti Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen, nakon čega ćemo dobiti novog osvajača.

Do sada su samo tri skakača osvajala naslov pobjednika uz slavlje na sve četiri skakaonice (takozvani „grand slam”), a to su Sven Hannawald (2001./02.), Kamil Stoch (2017./18.) i Ryōyū Kobayashi (2018./19.), a zanimljivo je i to da su u posljednjih 20 godina čak desetorica skakača koji su slavili u Oberstdorfu na kraju i pobijedili.

"Četiri skakaonice" iz godine u godinu privlače ljubitelje sporta pred male ekrane, iako je upitno koliko je turneja preporučljiva za one slabijeg srca.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skijaški skokovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => skijaški skokovi 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-29 12:36:59 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-02 11:05:00 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-01-02 11:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 80 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435216.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435212.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435214.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435218.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435220.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/29\/20435224.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP ","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Noriaki Kasai","Birger Ruud je zbog svojih antinacisti\u010dkih stavova zavr\u0161io u naci-konclogoru. Pre\u017eivio je i nastavio skakati...
\n\u00a0","Birger Ruud je zbog svojih antinacisti\u010dkih stavova zavr\u0161io u naci-konclogoru. Pre\u017eivio je i nastavio skakati...","Matti Nykanen smatra se ponajboljim skaka\u010dem u povijesti","Daniel Andre Tande - pad koji se ne zaboravlja. Sre\u0107om, nije bilo trajnih posljedica, Tande je opet na skijama","Eddie the Eagle"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x747","hd_20435216_1920.jpg":"1920x1080","k_20435216_1280.jpg":"1280x1280","k_20435216_1024.jpg":"1024x1024","k_20435216_640.jpg":"640x640","k_20435216_480.jpg":"480x480","k_20435216_340.jpg":"340x340","k_20435216_220.jpg":"220x220","o_20435216_1280.jpg":"1280x933","o_20435216_1024.jpg":"1024x747","o_20435216_640.jpg":"640x466","o_20435216_480.jpg":"480x350","o_20435216_340.jpg":"340x248","o_20435216_220.jpg":"220x160","h_20435216_1280.jpg":"1280x854","h_20435216_1024.jpg":"1024x683","h_20435216_640.jpg":"640x427","h_20435216_480.jpg":"480x320","h_20435216_340.jpg":"340x227","h_20435216_220.jpg":"220x147","pp_20435216_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435216_1024.jpg":"805x1024","pp_20435216_640.jpg":"503x640","pp_20435216_480.jpg":"377x480","pp_20435216_340.jpg":"267x340","pp_20435216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"737x1024","hd_20435212_1920.jpg":"1920x1080","k_20435212_1280.jpg":"1280x1280","k_20435212_1024.jpg":"1024x1024","k_20435212_640.jpg":"640x640","k_20435212_480.jpg":"480x480","k_20435212_340.jpg":"340x340","k_20435212_220.jpg":"220x220","o_20435212_1280.jpg":"1280x1778","o_20435212_1024.jpg":"1024x1422","o_20435212_640.jpg":"640x889","o_20435212_480.jpg":"480x666","o_20435212_340.jpg":"340x472","o_20435212_220.jpg":"220x305","h_20435212_1280.jpg":"1280x854","h_20435212_1024.jpg":"1024x683","h_20435212_640.jpg":"640x427","h_20435212_480.jpg":"480x320","h_20435212_340.jpg":"340x227","h_20435212_220.jpg":"220x147","pp_20435212_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435212_1024.jpg":"805x1024","pp_20435212_640.jpg":"503x640","pp_20435212_480.jpg":"377x480","pp_20435212_340.jpg":"267x340","pp_20435212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"713x1024","hd_20435214_1920.jpg":"1920x1080","k_20435214_1280.jpg":"1280x1280","k_20435214_1024.jpg":"1024x1024","k_20435214_640.jpg":"640x640","k_20435214_480.jpg":"480x480","k_20435214_340.jpg":"340x340","k_20435214_220.jpg":"220x220","o_20435214_1280.jpg":"1280x1838","o_20435214_1024.jpg":"1024x1470","o_20435214_640.jpg":"640x919","o_20435214_480.jpg":"480x689","o_20435214_340.jpg":"340x488","o_20435214_220.jpg":"220x315","h_20435214_1280.jpg":"1280x854","h_20435214_1024.jpg":"1024x683","h_20435214_640.jpg":"640x427","h_20435214_480.jpg":"480x320","h_20435214_340.jpg":"340x227","h_20435214_220.jpg":"220x147","pp_20435214_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435214_1024.jpg":"805x1024","pp_20435214_640.jpg":"503x640","pp_20435214_480.jpg":"377x480","pp_20435214_340.jpg":"267x340","pp_20435214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20435218_1920.jpg":"1920x1080","k_20435218_1280.jpg":"1280x1280","k_20435218_1024.jpg":"1024x1024","k_20435218_640.jpg":"640x640","k_20435218_480.jpg":"480x480","k_20435218_340.jpg":"340x340","k_20435218_220.jpg":"220x220","o_20435218_1280.jpg":"1280x852","o_20435218_1024.jpg":"1024x682","o_20435218_640.jpg":"640x426","o_20435218_480.jpg":"480x319","o_20435218_340.jpg":"340x226","o_20435218_220.jpg":"220x146","h_20435218_1280.jpg":"1280x854","h_20435218_1024.jpg":"1024x683","h_20435218_640.jpg":"640x427","h_20435218_480.jpg":"480x320","h_20435218_340.jpg":"340x227","h_20435218_220.jpg":"220x147","pp_20435218_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435218_1024.jpg":"805x1024","pp_20435218_640.jpg":"503x640","pp_20435218_480.jpg":"377x480","pp_20435218_340.jpg":"267x340","pp_20435218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_20435220_1920.jpg":"1920x1080","k_20435220_1280.jpg":"1280x1280","k_20435220_1024.jpg":"1024x1024","k_20435220_640.jpg":"640x640","k_20435220_480.jpg":"480x480","k_20435220_340.jpg":"340x340","k_20435220_220.jpg":"220x220","o_20435220_1280.jpg":"1280x852","o_20435220_1024.jpg":"1024x682","o_20435220_640.jpg":"640x426","o_20435220_480.jpg":"480x319","o_20435220_340.jpg":"340x226","o_20435220_220.jpg":"220x146","h_20435220_1280.jpg":"1280x854","h_20435220_1024.jpg":"1024x683","h_20435220_640.jpg":"640x427","h_20435220_480.jpg":"480x320","h_20435220_340.jpg":"340x227","h_20435220_220.jpg":"220x147","pp_20435220_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435220_1024.jpg":"805x1024","pp_20435220_640.jpg":"503x640","pp_20435220_480.jpg":"377x480","pp_20435220_340.jpg":"267x340","pp_20435220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"670x1024","hd_20435224_1920.jpg":"1920x1080","k_20435224_1280.jpg":"1280x1280","k_20435224_1024.jpg":"1024x1024","k_20435224_640.jpg":"640x640","k_20435224_480.jpg":"480x480","k_20435224_340.jpg":"340x340","k_20435224_220.jpg":"220x220","o_20435224_1280.jpg":"1280x1956","o_20435224_1024.jpg":"1024x1565","o_20435224_640.jpg":"640x978","o_20435224_480.jpg":"480x733","o_20435224_340.jpg":"340x519","o_20435224_220.jpg":"220x336","h_20435224_1280.jpg":"1280x854","h_20435224_1024.jpg":"1024x683","h_20435224_640.jpg":"640x427","h_20435224_480.jpg":"480x320","h_20435224_340.jpg":"340x227","h_20435224_220.jpg":"220x147","pp_20435224_1280.jpg":"1006x1280","pp_20435224_1024.jpg":"805x1024","pp_20435224_640.jpg":"503x640","pp_20435224_480.jpg":"377x480","pp_20435224_340.jpg":"267x340","pp_20435224_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4221576 Threads: 4 Questions: 129529088 Slow queries: 55785 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3910366 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/novogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti-1156036 [printLink] => /sport/ostalo/novogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti-1156036?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 266936 [name] => skijaški skokovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skijaski-skokovi [link] => /tag/skijaski-skokovi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627080 [name] => turneja četiri skakaonice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-01 22:02:11 [main_article_id] => 0 [alias] => turneja-cetiri-skakaonice [link] => /tag/turneja-cetiri-skakaonice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661863 [name] => birger ruud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-02 12:07:17 [main_article_id] => 0 [alias] => birger-ruud [link] => /tag/birger-ruud ) [3] => stdClass Object ( [id] => 661864 [name] => olaf rye [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-02 12:07:17 [main_article_id] => 0 [alias] => olaf-rye [link] => /tag/olaf-rye ) [4] => stdClass Object ( [id] => 428181 [name] => Noriaki Kasai [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => noriaki-kasai [link] => /tag/noriaki-kasai ) [5] => stdClass Object ( [id] => 438837 [name] => Matti Nykänen [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matti-nykaenen [link] => /tag/matti-nykaenen ) [6] => stdClass Object ( [id] => 661865 [name] => eddie the eagle [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-02 12:07:17 [main_article_id] => 0 [alias] => eddie-the-eagle [link] => /tag/eddie-the-eagle ) [7] => stdClass Object ( [id] => 279367 [name] => Daniel Andre Tande [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => daniel-andre-tande [link] => /tag/daniel-andre-tande ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skijaški skokovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novogodišnja turneja ‘Četiri skakaonice‘ dobar je povod da se prisjetimo osobenjaka koji su obilježili taj opasni sport, ali i njegove zanimljive povijesti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435216.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Noriaki Kasai [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435216.jpg [title] => Noriaki Kasai AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435212.jpg [title] => Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
 
AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435214.jpg [title] => Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati... AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435218.jpg [title] => Matti Nykanen smatra se ponajboljim skakačem u povijesti AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435220.jpg [title] => Daniel Andre Tande - pad koji se ne zaboravlja. Srećom, nije bilo trajnih posljedica, Tande je opet na skijama AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/29/20435224.jpg [title] => Eddie the Eagle AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako ste pravi ljubitelj sporta, znate da je blagdansko razdoblje tradicionalno rezerviran prvenstveno za tri stvari – ludi ritam u Premier ligi, završnicu Svjetskog prvenstva u pikadu i turneju „Četiri skakaonice”.

Daleko od toga da je lako biti profesionalni nogometaš, još k tome u najjačoj ligi na svijetu, a nije baš ni mačji kašalj naučiti bacati strelice tako dobro da dođeš do naslova najboljeg na svijetu, ali moraš biti poseban tip osobe da staviš skije na noge, uhvatiš brzinu od 100 kilometara na sat i onda letiš 250 metara u dalj.

Pitajte samo Daniel-Andre Tandea kako se možete provesti...

Norvežanin je krajem ožujka ove godine doživio stravičan pad na Planici i jedva ostao živ. Svjetski prvak u skijaškim letovima iz 2018. spustio se niz skakaonicu brzinom većom od 100 km/h, a onda je u zraku izgubio ravnotežu i pao. Ostao je nepomično ležati te su ga liječnici morali oživljavati prije nego što je helikopterom prebačen u ljubljansku bolnicu.

Srce mu je prestalo kucati na tri minute, a zaradio je i krvarenje u mozgu, slomljenu ključnu kost te probijena pluća. Ipak, Tande se već vratio natjecanjima, jer kako sam kaže, ovisnik je o adrenalinu.

---

image
Daniel Andre Tande - pad koji se ne zaboravlja. Srećom, nije bilo trajnih posljedica, Tande je opet na skijama
AFP
---

Na skakaonici u 50. godini

Ovisnost o adrenalinu ono je što veže sve skakače, a legendarnog Noriakija Kasaija tjera da se natječe i u 50. godini. Neuništivi Japanac na račun svoje dugovječnosti drži mnoge rekorde, među kojima se izdvajaju oni za najviše nastupa na Svjetskom kupu i najviše nastupa na bilo kojem natjecanju u organizaciji Svjetske skijaške federacije, dok je on također najstariji pobjednik neke skakaonice u sklopu Svjetskog kupa (42 godine i 5 mjeseci) i najstariji skakač koji se našao na podiju (44 godine i 9 mjeseci).

Posebno mjesto u povijesti tog sporta zauzima i Matti Nykänen, kontroverzni Finac koji se smatra ponajboljim skakačem ikada.

Nykänen je jedini čovjek u povijesti koji je pobjeđivao na svih pet najvećih natjecanja (Zimskim olimpijskim igrama, Svjetskom prvenstvu u skijaškim skokovima, Svjetskom prvenstvu u skijaškim letovima, Svjetskom kupu i turneji „Četiri skakaonice”), dok je također i jedini koji je pet puta rušio svjetski rekord.

Ali dok je na skakaonicama nizao uspjehe, privatni život mu je bio najblaže rečeno kaotičan. Težak karakter i ovisnost o alkoholu stvorili su mu mnoge probleme, a oni su dosegnuli vrhunac 2004. kada je osuđen na 26 mjeseci zatvora nakon što je pijan ubo prijatelja nožem. Nykänen je od malih nogu bio hiperaktivan te su mu skokovi služili kao ispušni ventil.

- Jedino što sam htio je skakati... I skakati i ponovno skakati, rekao je jednom Finac.

---

image
Matti Nykanen smatra se ponajboljim skakačem u povijesti
AFP
---

A skakati je htio i čovjek koji se smatra ocem ovog sporta. Riječ je o Olafu Ryeu, norveško-danskom vojnom generalu, koji je odlikovan zbog svoje uloge u "Bitki za Fredericiju", tijekom koje je i poginuo.

Rye je bio veliki zaljubljenik u skijanje, a iako neki tvrde da su se skijaški skokovi u nekom obliku pojavili u Norveškoj još krajem 18. stoljeća, prvi zabilježeni skok upravo je Ryeov. On je 1808. htio pokazati svojim vojnicima kako dobro skija te je od snijega ručno sklepao malu skakaonicu s koje se odrazio i odletio 9.5 metara, a njegovu ideju razvio je Sondre Norheim, koji se smatra ocem modernih skijaških skokova.

On je slavio na prvom natjecanju na kojem su se dijelile nagrade, održanom 1866. u Høydalsmu, a dvije godine kasnije je nadmašio Ryeov rekord, ostvarivši skok od 19.5 metara. Ipak, neki povjesničari tvrde da je duljina skoka bila pogrešno zabilježena te da je on ustvari bio jednak onom Ryeovom.

Bilo kako bilo, sport se nedugo zatim proširio na Finsku, Kanadu i SAD, gdje se Sondheim i preselio, a zanimljivo je da se na prvim natjecanjima ocjenjivao samo stil, zbog čega je postizanje daljine bilo sasvim nevažno. Štoviše, smatralo se nepotrebnom distrakcijom za skakače. Tek je 1901. uveden sustav bodovanja koji je u obzir uzimao i postignutu udaljenost.

Skijaški skokovi našli su se na prvim Zimskim olimpijskim igrama održanim 1924. u francuskom Chamonixu, a na postolje su se tada popeli redom Norvežani Jacob Tullin Thams, Narve Bonna i Anders Hauge, koji je predstavljao SAD. Haugeova medalja do danas je ostala jedina američka u skijaškim skokovima, a posebno je zanimljivo da je rođen u istom mjestašcu kao i Rye – Bøu, u regiji Telemark.

Norvežani su osvajali zlatne medalje na prvih šest ZOI, a najveći trag u tom periodu ostavio je Birger Ruud, olimpijski pobjednik iz 1932. i 1936., čija je životna priča uistinu posebna.

Ruudova priča je nešto posebno

Za razliku od većine današnjih natjecatelja, koji nose glavu u torbi samo dok se natječu, Ruud je preživio nacistički koncentracijski logor. Tamo je smješten 1943. zbog izražavanja svojih antinacističkih stavova, a kada je godinu kasnije oslobođen, pridružio se norveškom pokretu otpora.

---

image
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
 
AFP
---

Skijaških skokova se, pak, nije odrekao te je postao pomoćni trener norveške reprezentacije. U toj ulozi stigao je 1948. u St. Moritz na Olimpijske igre, ali mu se u međuvremenu javila ogromna želja za natjecanjem.

Iako je tada već imao 36 godina i bio prijavljen kao pomoćni trener i rezervni skakač, u slučaju da se netko ozlijedi, vodstvo reprezentacije mu je na kraju uslišilo želju i poslalo ga na skakaonicu. Ruud je na kraju osvojio srebrnu medalju i postao prvi skakač koji je uspio osvojiti odličje na tri različite ZOI, a bez obzira na već osvojena dva olimpijska i tri svjetska zlata te preživljavanje koncentracijskog logora, Norvežanin je to srebro iz St. Moritza smatrao svojim najvećim životnim postignućem.

Ruudov osobni rekord iznosio je 92 metara, a postavio ga je na slovenskoj Planici, na kojoj je 1934. pokrenuta nova disciplina – skijaški letovi. Za razliku od njega, Nijemac Rudi Gering 1941. je, također na Planici, dvaput u jednom danu „prebacio” 100 metara, skočivši prvo 108, a zatim 118 metara, čime je postao prvi čovjek u povijesti kojem je to pošlo za rukom.

---

image
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
AFP
---

Današnji svjetski rekord iznosi 253.5 metara, a postavio ga je Austrijanac Stefan Kraft 2017. u norveškom Vikersundbakkenu. Na toj je skakaonici inače postavljeno zadnjih šest svjetskih rekorda, ali Planica je i dalje na vrhu ljestvice s čak 28 rušenja rekorda.

Svoj trag u svijetu skijaških skokova ostavio je i Michael David Edwards, poznatiji pod nadimkom Eddie the Eagle, prema čijem je životu napravljen i film 2015. s Taronom Egertonom i Hughom Jackmanom u naslovnim ulogama. On se s 13 godina zaljubio u skijanje na jednom školskom izletu te je počeo trenirati na „suhim stazama”. No, kako nije bio baš uspješan u tome, odlučio se prebaciti na skijaške skokove, jer tamo nije imao konkurenciju u Velikoj Britaniji.

Počeo je trenirati u Lake Placidu u New Yorku, a oprema mu se sastojala od trenerovih pancerica koje su mu bile toliko velike da je morao nositi pet pari čarapa.

Uz to je imao 82 kilograma, što je bilo za devet više od prvog sljedećeg konkurenta po kilaži (a što je veliki hendikep u skijaškim skokovima), te je bio kratkovidan, zbog čega je stalno morao nositi naočale s debelim lećama dok je skakao, koje bi mu se zamutile na velikim visinama.

Sa psihijatrije na skije

Edwards je prvi put predstavljao svoju državu na Svjetskom prvenstvu 1987., a onda se godinu kasnije kvalificirao za ZOI u Calgaryju kao jedini skakač iz Velike Britanije koji se uopće prijavio.

Za to vrijeme je zarađivao za život žbukajući zidove s ocem, a kada je primio vijest da se uspješno kvalificirao na Igre bio je smješten u psihijatrijskoj bolnici. No, tamo nije bio kao pacijent, već zato što si nije mogao priuštiti drugi smještaj.

Eddie je u Calgaryju završio na posljednjem mjestu u objema disciplinama, skokovima sa 70 i 90 metara.

U prvoj je predzadnji skakač imao dvostruko više bodova od njega, dok je i u drugoj disciplini pretposljednji čovjek na listi bio gotovo dvostruko bolji. Edwardsa su zbog izuzetno neuspješnih nastupa ubrzo mnogi počeli nazivati sramotom za sport, a Međunarodni olimpijski odbor donio je pravilo koje je postalo poznato kao „pravilo Eddie the Eaglea”, a koje je zapravo osmišljeno kako bi skakačima nametnulo strože zahtjeve i spriječilo nastup na ZOI onima koji su jednostavno loši. Edwards se zbog toga nije uspio kvalificirati na sljedeće tri Olimpijske igre, a onda je prestao pokušavati.

---

image
Eddie the Eagle
AFP
---

Ipak, zbog svoje neobične priče postao je omiljena ličnost u pop kulturi, zbog čega su njegove usluge rado korištene u reklamama. To ga, pak, nije spasilo od bankrota koji je proglasio 1992. Tada je za sve okrivio ljude koji su vodili njegove financije, a to ga je kasnije motiviralo da 2003. diplomira pravo.

Eddie the Eagle samo je jedan u nizu neobičnih skakača koji su na ovaj ili onaj način obilježili svijet skijaških skokova, a iako su vremena ekstremnih osobenjaka kao što je Nykänen prošlost, ljubitelji tog sporta i dalje mogu uživati u sjajnim natjecanjima koja su kvalitetnija nego ikada.

Novogodišnja turneja „Četiri skakaonice” započela je u srijedu u Oberstdorfu, a skakači će zatim posjetiti Garmisch-Partenkirchen, Innsbruck i Bischofshofen, nakon čega ćemo dobiti novog osvajača.

Do sada su samo tri skakača osvajala naslov pobjednika uz slavlje na sve četiri skakaonice (takozvani „grand slam”), a to su Sven Hannawald (2001./02.), Kamil Stoch (2017./18.) i Ryōyū Kobayashi (2018./19.), a zanimljivo je i to da su u posljednjih 20 godina čak desetorica skakača koji su slavili u Oberstdorfu na kraju i pobijedili.

"Četiri skakaonice" iz godine u godinu privlače ljubitelje sporta pred male ekrane, iako je upitno koliko je turneja preporučljiva za one slabijeg srca.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
Noriaki Kasai
AFP
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
 
AFP
Birger Ruud je zbog svojih antinacističkih stavova završio u naci-konclogoru. Preživio je i nastavio skakati...
AFP
Matti Nykanen smatra se ponajboljim skakačem u povijesti
AFP
Daniel Andre Tande - pad koji se ne zaboravlja. Srećom, nije bilo trajnih posljedica, Tande je opet na skijama
AFP
Eddie the Eagle
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/novogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti-1156036 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3ffab4538f4c65853b4e8fd0ce316b2f1e1eae2e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novogodi%C5%A1nja+turneja+%E2%80%98%C4%8Cetiri+skakaonice%E2%80%98+dobar+je+povod+da+se+prisjetimo+osobenjaka+koji+su+obilje%C5%BEili+taj+opasni+sport%2C+ali+i+njegove+zanimljive+povijesti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fnovogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti-1156036 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fnovogodisnja-turneja-cetiri-skakaonice-dobar-je-povod-da-se-prisjetimo-osobenjaka-koji-su-obiljezili-taj-opasni-sport-ali-i-njegove-zanimljive-povijesti-1156036 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skijaški skokovi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostaloskijaški skokovi

Novogodišnja turneja ‘Četiri skakaonice‘ dobar je povod da se prisjetimo osobenjaka koji su obilježili taj opasni sport, ali i njegove zanimljive povijesti

2. siječnja 2022. - 12:05

Ako ste pravi ljubitelj sporta, znate da je blagdansko razdoblje tradicionalno rezerviran prvenstveno za tri stvari – ludi ritam u Premier ligi, završnicu Svjetskog prvenstva u pikadu i turneju „Četiri skakaonice”.

Daleko od toga da je lako biti profesionalni nogometaš, još k tome u najjačoj ligi na svijetu, a nije baš ni mačji kašalj naučiti bacati strelice tako dobro da dođeš do naslova najboljeg na svijetu, ali moraš biti poseban tip osobe da staviš skije na noge, uhvatiš brzinu od 100 kilometara na sat i onda letiš 250 metara u dalj.

Pitajte samo Daniel-Andre Tandea kako se možete provesti...

Norvežanin je krajem ožujka ove godine doživio stravičan pad na Planici i jedva ostao živ. Svjetski prvak u skijaškim letovima iz 2018. spustio se niz skakaonicu brzinom većo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 01:07