StoryEditorOCM
Ostalojužnije nije tužnije

Na Poljudu se ‘drže za glavu‘, jer više nisu ‘prva liga‘, ali zato se Dubrovnik vratio u elitu

Piše Iva Majić
23. travnja 2024. - 11:46

Sport u kojem bez grižnje savjesti možemo dati prednost ljepšem spolu je svakako odbojka, koja je nerijetko etiketirana kao “pravi ženski” iz svakojakih razloga.

Međutim, ako bi se trebali složiti s time, klimnuli bi glavom samo zbog broja djevojčica i žena koje su imale kontakta s loptom i mrežom u dvorani. Kao i velikog broja ženskih klubova i liga, kako u inozemstvu, tako naravno i u Hrvatskoj.

Što se tiče onog najvišeg ranga domaćeg natjecanja, poznate Superlige, ona će u idućoj sezoni biti u malo drugačijem izdanju, a za to su zaslužne dalmatinske ekipe.

Južnije, manje tužnije

I najprije ćemo čestitati Dubrovniku koji se vraća među elitu. Nakon što su izabranice Leonarda Barića osvojile Prvu ligu (da ne bi bilo zabune, drugi rang natjecanja), u doigravanju za Superligu dva puta su slavile protiv Rijeke. Koliko je borba bila neizvjesna, dovoljno govorili podatak kako su obje utakmice odlučene u petom setu, ali na kraju je najbitnije da će se u Sportskoj dvorani u Gospinom polju iduće sezone opet gledat samo najbolje.

image

Veliko slavlje u Sportskoj dvorani u Gospinom polju

Tonči Vlašić

Međutim, ako se maknemo s juga Hrvatske i krenemo po obali sjevernije, tamo stanje nije baš za hvalit se. Split je ispao u niži rang, dok je pak druga ekipa iz grada podno Marjana jedva ostala s glavom iznad vode. Naime, Brda su s jednakim brojem bodova kao i Rijeka (14), završila kao deveta na tablici zahvaljujući jednom osvojenom setu više. Dovoljno da Split kaže kako još uvijek ima superligaša u ženskoj konkurenciji, ali nakon niza godina u kojem smo mogli gledati dvije ekipe, sada je ta brojka spala na jedan.

I da budemo jasni, nije nikakva sramota otići u niži rang natjecanja, događalo se i boljima, samo je u situaciji kluba s Poljuda to u najmanju ruku ispalo - smotano.

image

Dubrovnik je ponovno superligaš!

Tonči Vlašić

Nevjerojatna generacija

Naime, Split je u svojim redovima imao nevjerojatnu generaciju. I nije to bilo slučajno, netko je te djevojke rođene 2005. godine i mlađe trebao prepoznati, posložiti i raditi s njima. Za to je uvelike zaslužna trenerica Marina Mateš, a ta generacija Splićanki bila je dominantna u bilo kojim mlađim kategorijama. Ne želimo baš izdvajati, jer ipak se radi o ekipnom sportu, no... Kate Lijić i Renea Zubanović još su tu, ali Ana Burilović, Tia Kovčo i Marija Tabak također su jedne od onih “naj” koje svakako nedostaju. Na državnim prvenstvima su proglašavane i najboljim igračicama na svojim pozicijama i te odbojkašice obećavale su kako će konačno pod dresom ovog kluba, grad pod Marjanom igrati značajnu ulogu u Superligi. Poput one dvije ekipe iz Kaštela, a ne biti tek slučajni prolaznik. Uz to, njih nekoliko je bio dio i juniorske reprezentacije koja je ljetos osvojila peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Osijeku.

image

Ana Burilović igrala je za Split, bila je dio i hrvatske juniorske reprezentacije, ali otišla je na studij u SAD

Ivan Perić/Cropix

No, što je tu je, neće se plakati za “prolivenim mlikom”, odnosno puštenim igračicama. Što se tiče samog trofeja Superlige, nije još sigurno u čije ruke će on ići, ali zna se u koji grad. Bit će to Zagreb, jer u finalu se nadmeću Mladost i Dinamo, a “klub iz doma odbojke” trenutno vodi 1:0 u seriji. Daleko je još kraj, jer tri pobjede su potrebne za krunu, ali sve je izglednije kako će to opet biti “mladostašice”. Ako ste se pitali, što je s klubovima iz Kaštela, “Marinu” je u polufinalu izbacio Dinamo, a “Ribola” je završila na šestom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:35