stdClass Object ( [id] => 178835 [title] => Mario Garber: Hijene zavijaju oko Poljuda, ujedinite se! [alias] => mario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Bravo, Jurice Pavičiću! Uopće se ne zezam – napominjem da me ne bi krivo shvatili oni koji znaju da imam običaj hiperboličnim hvaljenjem nekoga izvrgnuti ruglu. Ponavljam nedvosmisleno: Bravo, Jurice Pavičiću. Ako ste slučajno preskočili, pročitajte naslov kolege Pavičića „A tko će nas zaštititi od HHO-a?“ u Slobodnoj Dalmaciji od srijede 5. rujna.

To je kraće nego da pišem iznova sve što je napisano. A tema je ta vječna bitka da se iz Hajduka istjera politiku. Kolega J.P. spominje da već godinama piše na tu temu. I to ništa ne čudi. Naravno, politika i dalje hrli Hajduku kao mediju nad medijima. Hajduk je danas FACE-HIGHBOOK kao facebook, FACE HAJDOOK, kako hoćete.

Pokradena Rijeka

A najdublji zaključak stanja jest činjenica da su se kolegi J.P. javljali i Dinamovi navijači, ne samo Hajdukovi. To je sto posto baš tako. Jer evo i mog primjera za potvrdu: U Nedjeljnoj Dalmaciji od svibnja 1997. uređivao sam sportski prilog PRESSING koji je na hrvatskom kiosku bio jedini color na roto-papiru. Jutarnji list u coloru počinje izlaziti godinu poslije (1998.) u doba “vatrenih” i Ćirine svjetske bronce u Parizu.

Taj eksperimentalni color skrenuo mi je pažnju prema dotad neobjavljivanim fotografijama s tribina, vrištale su te fotke od živih boja, zapaljenih bengalki, ponekad i divljanja navijača, zatim opasnih sukoba s policijom, često su te fotke podsjećale na one ratne iz ranih devedesetih, dakle samo par godine ranije. Velika navijačka okupljanja u tom coloru potaknula su nas u Pressingu i na specijalno praćenje navijačkih gibanja.

Naravno da je bitno kako su to bila vremena Tuđmanove Croatije s jedne strane i Bad Blue Boysa s druge strane. Onda će se uskoro dogoditi i pokradena Rijeka na Kantridi s famoznom „offside story“ kada je Tuđmanova Croatia nepravedno dobila utrku s Rijekom za titulu državnog prvaka. Te sezone je Rijeka toliko bila jaka da je prijetila Dinamu/Croatiji i usred Maksimira, a derbi je naravno pratio i Tuđman.

Bio sam na toj utakmici, vidio sam sto puta više policije zbog Armade i BBB-a nego na utakmici Dinama i Crvene zvezde 1990. kad je Zvonimir Boban nasrnuo na milicionera, a Delije (zvezdaši) divljale na maksimirskim tribinama. Te dvije utakmice uokvirile su desetljeće (1990.-1999.). Iako nikad nisam krio da sam hajdukovac, pisao sam često i o Bad Blue Boysima, podupirao ih u njihovim zahtjevima za povratkom imena Dinamo puno više nego svi Dinamovi komentatori zajedno jer nije bilo lako suprotstaviti se „najvećem dinamovcu“, tvorcu Croatije.

Demokracija kao odgovornost

S tog derbija pisali su u Pressingu Nedjeljne Dalmacije brojni specijalno naručeni autori kao i Bože V. Žigo, tada novinar Slobodne Dalmacije, pa Josip Jović, tada novinar Novog lista kamo je otišao nakon što je smijenjen kao glavni urednik Slobodne Dalmacije (prvi put), te niz drugih autora koji su uživali u pisanju o svim hrvatskim navijačkim skupinama (Saša Paparella, Igor Došen, Oceano Perica…). I zato su mi bila širom otvorena vrata glavnih BBB-punktova, kafića i klubova u kojima su zidovi bili prekriveni stranicama Pressinga iz Nedjeljne Dalmacije…

Da se vratim na superkolumnu kolege J.P. - ovdje pokušavam ispričati kroniku jedne bolesti koja traje toliko dugo da bih se mogao vratiti i u reportaže iz Jugoslavije koje sam naslovio sa „Glasovi iz naroda bez odjeka“ iz vremena kad su se torcidaši ranih osamdesetih okupljali u prostorijama na katu iznad „Kantuna Pauline“ s najboljim ćevapima u Splitu.

Tada mi je jedan predsjednik Hajduka službeno zabranio dolaziti u Hajduk, a objavio je i rat svim navijačima prijeteći da će ih jednog po jednog pregledavati na ulazu u stadion. Možda je iz današnjeg ugla gledano bio i vidovit (dakle, u pravu). No tadašnju nepoćudnu odluku prokomentirao je Bože V. Žigo upozoravajući da bi taj predsjednik Hajduka mogao uskoro svakom gledatelju zatražiti i legitimaciju na ulazu u stadion…

Moj stav bio je da predsjednik Hajduka ne može od navijača tražiti da utakmicu gledaju skrštenih ruku pa sam to usporedio s kafićom Basketa preko puta “Slobodne” gdje su se okupljali i torcidaši (danas su u većem broju par koraka dalje u kafiću na uglu gdje bih obično svratio kod Žana Ojdanića). Naime, kako gazda bilo kojeg kafića može izbaciti gosta zato što je pijan? Pa gazda i živi od toga da se ovaj opije.

Slično bi bilo i s navijačima. Ali sve je to danas drukčije. Zato je zanimljiva ova ovako površno lansirana geneza koja bi zaslužila tretman jednog navijačkog psiho-socio terapeuta tipa Dražen Lalić. Ali ozbiljniji je pokušaj kolege Pavičića, de facto i de jure. Naime, kako sam već dodao odgovornost Žanu Ojdaniću, navijačkom lideru, tako bih je sad predložio i medijskom frontmenu kolegi Jurici Pavičiću.

Udruga Naš Hajduk vjerojatno je imala najpoštenije dobre namjere, međutim, tek dublje dijagnoze u podnaslovu Pavičićeva teksta „Nesložni navijači“ mogu polučiti korisne rezultate. Naime, navijački fenomen danas je artikuliran u pojavu koja je prerasla nekadašnje bezazlene okvire tifoza ili huligana kao adolescentne pojave. Jer ne može se reći za cijeli jedan narod da je još uvijek u pubertetu. Nadam se… Ujedinite se!

Zato upućujem i one koji su propustili Pavičićevu kolumnu da se okupe oko te ideje, ako treba i peticije (kao što je bila ona za Marjan) jer to ostaje generacijama koje upravo nasljeđuju moju iz Torcidine godine 1950. Projekt otimanja Hajduka mizernoj, nesposobnoj i falšoj politici zapravo je odgovornost suvremenika onako kako mi neki dan reče nekad legendarni Hajdukov ambasador Petar Jozelić:

Mene je sram ove naše demokracije koja je ime za 20 godina prevara i krađe. A Hajduk je, nažalost, slika svega toga. Demokraciju smo jedva dočekali kao preduvjet za mržnju i lopovluk, ali demokracija ne može egzistirat bez odgovornosti.

Hajdukova legenda Jozelić nekidan je zašla u deveto desetljeće pa njegove mudre riječi nisu više moderne, nisu više „in“, ali dobio sam i složenu mobitel-poruku legendarnog direktora Hajduka iz Kiriginovih sedamdesetih s Lušticom, Ivićem, Poklepovićem i zlatnom generacijom „bijelih“. Škrbića sam uzimao za primjer kao šefa Hajduka pa se on nasmijao: “Čovječe, ja imam unuke, živim odavno već u Zagrebu…”

Ali kako je sastavljen NO Hajduka, slobodno je i Gojko Škrbić mogao sudjelovati u tom vodstvu. Ovo nije kritika, samo konstatacija. Očito plemenite namjere i ljubav prema klubu nisu dovoljne da bi se danas vodilo jedan nogometni biznis raspona Hajduk. Malo sam i ja bio naivan kad sam nedavno objavio da nema više kritike, da slijede same pohvale, jer i dalje mislim da bi ličnosti ranga doktor Paladino trebalo dat i cijelu Hrvatsku u prenesenom smislu riječi.

Međutim, izgleda da se ipak klin klinom izbija. Vjerojatno je to ono zbog čega reagira mlađa Torcida. Činjenica je da Hajduku nedostaje netko tko će razbijački, dakle istom mjerom, ući najdublje u klub i iščupati taj gomolj koji neprestano generira iste probleme. Hajduk godinama pati od recidive, hijene zavijaju oko Poljuda vrebajući miris talenta, a politika im drži lupeške skale jer je nije briga za Hajduk, nego samo zlorabi njegov marketinški FACEHAJDOOK.

MARIO GARBER

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Činjenica je da Hajduku nedostaje netko tko će razbijački ući najdublje u klub i iščupati gomolj koji neprestano generira uvijek iste probleme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-09 17:06:08 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-10 13:17:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-10 13:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11953 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/09/PSD/kva00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38793733 Threads: 4 Questions: 7125468123 Slow queries: 3310609 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609057162 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/mario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se-178835 [printLink] => /sport/hajduk/mario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se-178835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Činjenica je da Hajduku nedostaje netko tko će razbijački ući najdublje u klub i iščupati gomolj koji neprestano generira uvijek iste probleme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mario Garber: Hijene zavijaju oko Poljuda, ujedinite se! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-11-34-12-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/09/PSD/kva00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/09/PSD/kva00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Bravo, Jurice Pavičiću! Uopće se ne zezam – napominjem da me ne bi krivo shvatili oni koji znaju da imam običaj hiperboličnim hvaljenjem nekoga izvrgnuti ruglu. Ponavljam nedvosmisleno: Bravo, Jurice Pavičiću. Ako ste slučajno preskočili, pročitajte naslov kolege Pavičića „A tko će nas zaštititi od HHO-a?“ u Slobodnoj Dalmaciji od srijede 5. rujna.

To je kraće nego da pišem iznova sve što je napisano. A tema je ta vječna bitka da se iz Hajduka istjera politiku. Kolega J.P. spominje da već godinama piše na tu temu. I to ništa ne čudi. Naravno, politika i dalje hrli Hajduku kao mediju nad medijima. Hajduk je danas FACE-HIGHBOOK kao facebook, FACE HAJDOOK, kako hoćete.

Pokradena Rijeka

A najdublji zaključak stanja jest činjenica da su se kolegi J.P. javljali i Dinamovi navijači, ne samo Hajdukovi. To je sto posto baš tako. Jer evo i mog primjera za potvrdu: U Nedjeljnoj Dalmaciji od svibnja 1997. uređivao sam sportski prilog PRESSING koji je na hrvatskom kiosku bio jedini color na roto-papiru. Jutarnji list u coloru počinje izlaziti godinu poslije (1998.) u doba “vatrenih” i Ćirine svjetske bronce u Parizu.

Taj eksperimentalni color skrenuo mi je pažnju prema dotad neobjavljivanim fotografijama s tribina, vrištale su te fotke od živih boja, zapaljenih bengalki, ponekad i divljanja navijača, zatim opasnih sukoba s policijom, često su te fotke podsjećale na one ratne iz ranih devedesetih, dakle samo par godine ranije. Velika navijačka okupljanja u tom coloru potaknula su nas u Pressingu i na specijalno praćenje navijačkih gibanja.

Naravno da je bitno kako su to bila vremena Tuđmanove Croatije s jedne strane i Bad Blue Boysa s druge strane. Onda će se uskoro dogoditi i pokradena Rijeka na Kantridi s famoznom „offside story“ kada je Tuđmanova Croatia nepravedno dobila utrku s Rijekom za titulu državnog prvaka. Te sezone je Rijeka toliko bila jaka da je prijetila Dinamu/Croatiji i usred Maksimira, a derbi je naravno pratio i Tuđman.

Bio sam na toj utakmici, vidio sam sto puta više policije zbog Armade i BBB-a nego na utakmici Dinama i Crvene zvezde 1990. kad je Zvonimir Boban nasrnuo na milicionera, a Delije (zvezdaši) divljale na maksimirskim tribinama. Te dvije utakmice uokvirile su desetljeće (1990.-1999.). Iako nikad nisam krio da sam hajdukovac, pisao sam često i o Bad Blue Boysima, podupirao ih u njihovim zahtjevima za povratkom imena Dinamo puno više nego svi Dinamovi komentatori zajedno jer nije bilo lako suprotstaviti se „najvećem dinamovcu“, tvorcu Croatije.

Demokracija kao odgovornost

S tog derbija pisali su u Pressingu Nedjeljne Dalmacije brojni specijalno naručeni autori kao i Bože V. Žigo, tada novinar Slobodne Dalmacije, pa Josip Jović, tada novinar Novog lista kamo je otišao nakon što je smijenjen kao glavni urednik Slobodne Dalmacije (prvi put), te niz drugih autora koji su uživali u pisanju o svim hrvatskim navijačkim skupinama (Saša Paparella, Igor Došen, Oceano Perica…). I zato su mi bila širom otvorena vrata glavnih BBB-punktova, kafića i klubova u kojima su zidovi bili prekriveni stranicama Pressinga iz Nedjeljne Dalmacije…

Da se vratim na superkolumnu kolege J.P. - ovdje pokušavam ispričati kroniku jedne bolesti koja traje toliko dugo da bih se mogao vratiti i u reportaže iz Jugoslavije koje sam naslovio sa „Glasovi iz naroda bez odjeka“ iz vremena kad su se torcidaši ranih osamdesetih okupljali u prostorijama na katu iznad „Kantuna Pauline“ s najboljim ćevapima u Splitu.

Tada mi je jedan predsjednik Hajduka službeno zabranio dolaziti u Hajduk, a objavio je i rat svim navijačima prijeteći da će ih jednog po jednog pregledavati na ulazu u stadion. Možda je iz današnjeg ugla gledano bio i vidovit (dakle, u pravu). No tadašnju nepoćudnu odluku prokomentirao je Bože V. Žigo upozoravajući da bi taj predsjednik Hajduka mogao uskoro svakom gledatelju zatražiti i legitimaciju na ulazu u stadion…

Moj stav bio je da predsjednik Hajduka ne može od navijača tražiti da utakmicu gledaju skrštenih ruku pa sam to usporedio s kafićom Basketa preko puta “Slobodne” gdje su se okupljali i torcidaši (danas su u većem broju par koraka dalje u kafiću na uglu gdje bih obično svratio kod Žana Ojdanića). Naime, kako gazda bilo kojeg kafića može izbaciti gosta zato što je pijan? Pa gazda i živi od toga da se ovaj opije.

Slično bi bilo i s navijačima. Ali sve je to danas drukčije. Zato je zanimljiva ova ovako površno lansirana geneza koja bi zaslužila tretman jednog navijačkog psiho-socio terapeuta tipa Dražen Lalić. Ali ozbiljniji je pokušaj kolege Pavičića, de facto i de jure. Naime, kako sam već dodao odgovornost Žanu Ojdaniću, navijačkom lideru, tako bih je sad predložio i medijskom frontmenu kolegi Jurici Pavičiću.

Udruga Naš Hajduk vjerojatno je imala najpoštenije dobre namjere, međutim, tek dublje dijagnoze u podnaslovu Pavičićeva teksta „Nesložni navijači“ mogu polučiti korisne rezultate. Naime, navijački fenomen danas je artikuliran u pojavu koja je prerasla nekadašnje bezazlene okvire tifoza ili huligana kao adolescentne pojave. Jer ne može se reći za cijeli jedan narod da je još uvijek u pubertetu. Nadam se… Ujedinite se!

Zato upućujem i one koji su propustili Pavičićevu kolumnu da se okupe oko te ideje, ako treba i peticije (kao što je bila ona za Marjan) jer to ostaje generacijama koje upravo nasljeđuju moju iz Torcidine godine 1950. Projekt otimanja Hajduka mizernoj, nesposobnoj i falšoj politici zapravo je odgovornost suvremenika onako kako mi neki dan reče nekad legendarni Hajdukov ambasador Petar Jozelić:

Mene je sram ove naše demokracije koja je ime za 20 godina prevara i krađe. A Hajduk je, nažalost, slika svega toga. Demokraciju smo jedva dočekali kao preduvjet za mržnju i lopovluk, ali demokracija ne može egzistirat bez odgovornosti.

Hajdukova legenda Jozelić nekidan je zašla u deveto desetljeće pa njegove mudre riječi nisu više moderne, nisu više „in“, ali dobio sam i složenu mobitel-poruku legendarnog direktora Hajduka iz Kiriginovih sedamdesetih s Lušticom, Ivićem, Poklepovićem i zlatnom generacijom „bijelih“. Škrbića sam uzimao za primjer kao šefa Hajduka pa se on nasmijao: “Čovječe, ja imam unuke, živim odavno već u Zagrebu…”

Ali kako je sastavljen NO Hajduka, slobodno je i Gojko Škrbić mogao sudjelovati u tom vodstvu. Ovo nije kritika, samo konstatacija. Očito plemenite namjere i ljubav prema klubu nisu dovoljne da bi se danas vodilo jedan nogometni biznis raspona Hajduk. Malo sam i ja bio naivan kad sam nedavno objavio da nema više kritike, da slijede same pohvale, jer i dalje mislim da bi ličnosti ranga doktor Paladino trebalo dat i cijelu Hrvatsku u prenesenom smislu riječi.

Međutim, izgleda da se ipak klin klinom izbija. Vjerojatno je to ono zbog čega reagira mlađa Torcida. Činjenica je da Hajduku nedostaje netko tko će razbijački, dakle istom mjerom, ući najdublje u klub i iščupati taj gomolj koji neprestano generira iste probleme. Hajduk godinama pati od recidive, hijene zavijaju oko Poljuda vrebajući miris talenta, a politika im drži lupeške skale jer je nije briga za Hajduk, nego samo zlorabi njegov marketinški FACEHAJDOOK.

MARIO GARBER

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/mario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se-178835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=98f5848f4aad660fd3e2bfdbd0d6a252b1a6781b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mario+Garber%3A+Hijene+zavijaju+oko+Poljuda%2C+ujedinite+se%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se-178835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fmario-garber-hijene-zavijaju-oko-poljuda-ujedinite-se-178835 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Činjenica je da Hajduku nedostaje netko tko će razbijački ući najdublje u klub i iščupati gomolj koji neprestano generira uvijek iste probleme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kvadratura baluna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukkvadratura baluna

Mario Garber: Hijene zavijaju oko Poljuda, ujedinite se!

Piše PSD.
10. rujna 2012. - 15:20
Bravo, Jurice Pavičiću! Uopće se ne zezam – napominjem da me ne bi krivo shvatili oni koji znaju da imam običaj hiperboličnim hvaljenjem nekoga izvrgnuti ruglu. Ponavljam nedvosmisleno: Bravo, Jurice Pavičiću. Ako ste slučajno preskočili, pročitajte naslov kolege Pavičića „A tko će nas zaštititi od HHO-a?“ u Slobodnoj Dalmaciji od srijede 5. rujna.

To je kraće nego da pišem iznova sve što je napisano. A tema je ta vječna bitka da se iz Hajduka istjera politiku. Kolega J.P. spominje da već godinama piše na tu temu. I to ništa ne čudi. Naravno, politika i dalje hrli Hajduku kao mediju nad medijima. Hajduk je danas FACE-HIGHBOOK kao facebook, FACE HAJDOOK, kako hoćete.

Pokradena Rijeka

A najdublji zaključak stanja jest činjenica da su se kolegi J.P. javljali i D...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 13:34