StoryEditorOCM
Hajdukpitanje propisa

Hajduk bi 2023. mogao završiti u minusu ako se Vuškovićev transfer ne uspije proknjižiti, evo o čemu to ovisi

13. prosinca 2023. - 19:48

Na današnjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća član Uprave Hajduka koji je zadužen za financije, Ivan Matana, prezentirao je financijsko izvješće Hajduka za 2022. godinu. Već je otprije poznato da su Bijeli tu godinu završili s rekordnim prihodima od 225,2 milijuna kuna (oko 30 milijuna eura) i neto dobiti od 7,1 milijun kuna (malo manje od milijun eura), a Matana se također kratko osvrnuo i na aktualnu 2023.

Splitski vijećnici pohvalili su financijske rezultate Hajduka i izvješće je usvojeno s 24 glasa "za" i jednim suzdržanim, a Matana je rekao da se rast prihoda nastavio i u 2023. No, također je i otkrio da će Hajduk godinu završiti s knjigovodstvenim minusom ako se transfer Luke Vuškovića u Tottenham ne bude mogao proknjižiti u aktualnoj godini.

Naime, engleski klubovi nakon izlaska iz Europske Unije ne smiju registrirati strane igrače dok oni ne napune 18 godina, što u Vuškovićevom slučaju znači veljača 2025. S obzirom na to, klub mora definirati s revizorima kako će knjižiti taj transfer, odnosno kako će tumačiti UEFA-ine i računovodstvene propise.

image

Ivan Matana

Ante Čizmić/Cropix

Klupska želja je proknjižiti prihod u aktualnoj godini, u kojoj je transfer i formalno ugovoren, ali situacija je dosta specifična s obzirom na to da se radi o transferu maloljetnog igrača u zemlju izvan EU i postoji mogućnost da će se prihod moći knjižiti tek kada Tottenham registrira Vuškovića, odnosno u 2025. godini.

Kada govorimo o isplati odštete, koja iznosi 11 milijuna eura, klub iz istočnog Londona već je isplatio dio Bijelima, a ostatak će biti isplaćen kroz nadolazeći period, kako to i inače biva u današnjem nogometu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:19