stdClass Object ( [id] => 296872 [title] => Brbić: Drugi mandat želim zaokružiti osvajanjem titule prvaka [alias] => brbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Marin Brbić na kraju Hajdukove godine. Predsjednik Hajdukove uprave između dva mandata. Jedan mu je istekao, drugi je dobio za iduće tri godine. Taman je objavljen program rada i strateških ciljeva Hajduka u idućem razdoblju, što (mu) ga je prihvatio Nadzorni odbor. Obimno štivo, štošta obuhvaća, poentirali smo jučer osnovnim smjernicama:

– Program je ambiciozan, oslikava da smo prošli tešku fazu spašavanja kluba i da ulazimo u fazu razvoja! - kaže Brbić, ne bez ponosa.

Što vam je najvažnije iz tog projekta?

– Sve je važno, od rezultatskih ciljeva preko jačanja infrastrukture, gradnje kampa, ulaganja u razvoj trenera i igrača. Napokon se osjećamo da možemo misliti o razvoju kluba, a ne samo o financijskom spašavanju.

U planu je i titula prvaka?

– Nije eksplicitno rečeno, ali da, tako je! Htio bih svakako svoj drugi mandat zaokružiti osvajanjem titule prvaka. Kad stigne. Najbolje odmah, ali nisam nerealan. U jednoj od idućih godina. To nam je svima san i cilj!

Objavili ste operativni plus od 11 milijuna kuna?

– To ne znači da smo ostvarili sredstva koja ćemo zadržati na računu. To samo znači da smo stigli u fazu kad se tijekom kalendarske godine više uprihodi, nego što se troši. I to je jako značajno. Kad sam došao u klub 2012. godine, trošilo se i do 40 milijuna kuna više od onoga što je prihodima bilo realizirano.

Ali, još ste na minimalcu?

– Tri mjeseca zaostajemo za isplatama pune plaće, a minimalac se isplaćuje redovito. Uvjeren sam da ćemo brzo uhvatiti korak i to će biti prva skalina u konačnom oporavku da isplaćujemo pune plaće redovito, svakog mjeseca.

Bez riječi o prodaji

A kakvo je stanje glede prodaje igrača u siječnju? Govorilo se već da bi bilo dobro jednoga prodati?

– Neću govoriti o prodaji igrača!

Pardon, ne možete to pitanje izbjeći?

– Jednoga prodati, da. Ili možda. Ako budemo zadovoljni ponudom.

Jesu li najmlađi dragulji Balić i Vlašić odmah na prodaju?

– Rekao sam da neću govoriti o imenima, to vam je izlišno pitanje. Svi su nam igrači pod ugovorom barem do ljeta i to nas stavlja u komfornu poziciju.

Ples brojki ćemo pokušati tablično prikazati, a kakva vam se čini minula godina?

– Odlična. Ne vrlo dobra, nego baš odlična! Imali smo problema u natjecanju u proljeće, ali smo se stabilizirali. Da, u trenutku na proljeće je bilo nezgodno kad nam je visio plasman u Europu, međutim izvukli smo se. Da se sad ne vraćam na odlazak trenera Tudora i odugovlačenje s Rejom što sam presjekao i rekao mu da ga ne možemo više čekati. Ostvarili smo potom odličan rezultat ujesen i zapravo da je bilo poštenog suđenja imali bismo bodova kao i Dinamo!

Kako to mislite?

– Jednostavno, dva boda smo zakinuti u Splitu protiv Dinama, trebali smo pobijediti da je bilo poštenja. U Maksimiru smo pak zakinuti za jedan bod, čak je i notorni Vlajčević posušio kasnije karton i kaznu Jeffersonu, a da je Žef bio u igri mi ne bismo primili drugi gol i imali bismo zasluženi bod više, a Dinamo dva manje. Kad sve to zbrojite, mi tri boda više, a Dinamo tri boda manje i to je ta razlika koja se očituje na vrhu tablice. Bili bismo poravnati.

Ako ste zadovoljni rezultatom, onda ste zadovoljni trenerom Damirom Burićem?

– Apsolutno! On je sistematičan, ozbiljan i radan, po cijeli dan na stadionu. Mi smo ga zapravo otprije željeli, ali nije mogao odmah doći kad je bio ugovorom vezan s Werderom. Pa smo kontaktirali i neke druge trenere, ali smo zapravo baš njega htjeli. Čekali smo ga do ljeta i hvala Bogu dočekali.

Nemate s njim problema kao ranije s Mišom Krstičevićem ili Igorom Tudorom?

– Rekao bih samo da je bitno da on poštuje strateške odrednice kluba i da smo tu s gospodinom Burićem na istoj valnoj duljini!

Za čim žalite u prošloj godini?

– Žalim za poštenjem, transparentnim i poštenim odnosima u hrvatskom nogometu koje ne možemo nikad dobit. Spočitava nam se non-stop kukanje, ali ‘off the record’ mnogi nam priznaju da smo sasvim u pravu, međutim, eto...

Tko na primjer?

– Oprostite, ne mogu s tim imenima izaći u javnost, ali morate mi vjerovati da ih ima, čak onih bliskih sadašnjem oltaru, pa dobro znaju da naši učestali prigovori nipošto nisu bez osnove. No, oni su plaše za sebe, pa nam kažu kako smo u pravu, ali šapatom, na uho, nipošto ne na glas. To nam ipak daje snage da izdržimo u našoj borbi za poštene odnose u Savezu. Doći će i taj dan.

Rekoste nam nekidan kako vam je žao što se oprašta sudac Domagoj Vučkov iz Rijeke?

– Jesam, žao mi je, jer on je bio jedna od rijetkih svijetlih točaka suđenja. Valjda zato i jest sudio jako malo velikih utakmica. A kakve su okolnosti naše lige eto vam i nekidan ta utakmica Osijek – Dinamo po kakvoj se magli nastavljala igrati, dok je Dinamo vodio. Najsvježiji je primjer što nam se ni nakon 15 dana nitko nije oglasio na naš upit kako se to u kupu utakmica Inter – Dinamo odgodila, a naš zahtjev za odgodom je odbijen.

Zakon je donio promjene, ali idu sporo

U veljači stupa na snagu novi Zakon o sportu, o načinu sastavljanja Skupštine, očekujete li promjene?

– Očekujem, ali ne znam koliko će brzo one zaživjeti. Nešto se miče nabolje, mada sporo.

Hoće li se ispoštovati Zakon o sportu?

– Ako se neće poštovati, onda ni država nema svoj smisao! Poštovat će se zakon, ali dok se primijeni, potrajat će.

Trebao bi donijeti promjenu odabira ljudi, nova lica i u županijskom savezu, ali i u Skupštini HNS?

– Stvari se miču jako sporo, ali se miču. Vidite, po novome, svaki prvoligaš bi u Skupštini HNS trebao imati svoja dva predstavnika. Ako je 10 klubova, opet znači da bi 18 funkcionera teoretski opet bilo protiv nas... Što hoću reći, neće se dramatično sve odmah promijeniti, ali će sigurno doći neki korektniji ljudi nego što su bili ovi do sada. I moći će se s njima razgovarati.

Ima li kakve komunikacije s HNS-om, nakon onih famoznih sastanaka?

– Ma kakvi. Od 15. svibnja i zadnjeg susreta, nemamo od njih ni “a”, ni “b”, kao da su izgubili moć govora. A kamo li da dobijemo suvisle odgovore na naše zahtjeve.

Zahtjevi su bili radikalni?

– Vlajčević je posebno poglavlje. Nije demantirao pozajmicu koju je uzeo od Dinama. Upitno je s moralne strane kako on može uopće funkcionirati. I šta kaže sam sebi kad se pogleda u ogledalu, to bih volio znati. Čak je i taj famozni Vlajčević poništio odluku suca Vučemilovića o kartonu Žefu, a hoćeš-nećeš mi smo zbog toga izgubili utakmicu.

Kako komentirate događaje u lokalnom Savezu?

– Šupraha je podnio neopozivu ostavku i na toj poziciji očekujemo čovjeka koji će promijeniti modus operandi?

Koga ćete predložiti?

– Imat ćemo svoga kandidata! Neću još reći ime. Nekoga tko svakako neće biti tako netransparentan kao što je bio Šupraha.

Šupraha gledao samo sebe

Težak izraz?

– Točan izraz. Šupraha je gledao samo sebe i nije ispoštovao dogovor. Jedino mu je bilo važno da on bude u HNS-u. Mi želimo imati klubove prijatelje u okolini. Ja znam da smo se u zadnje vrijeme udaljili silom neprilika, u financijskoj situaciji u kojoj smo bili morali smo se okrenuti sami sebi. Ali, želimo se otvoriti prema Dalmaciji, biti prijatelj svima, nositelj stručnog rada, a ne šerif! Nastojimo igrati posvuda, posjetiti najmanja mjesta. Bili smo nedavno i u Škabrnji, Benkovcu...

Da se vratimo na financijsku situaciju i tih famoznih 11 milijuna kuna operativne dobiti što jest plus, ali nije profit...

– Lani je neto operativna dobit iznosila 1,5 milijun kuna, eto vam razlike koliko smo se popravili.

Je li to zasluga marketinga?

– To je učinak svih nas, ja sam zadovoljan svojim suradnicima, Aljoša Bašić radi dobar posao, ali to je učinak tima, ne možemo se odvajati, netko otvori jedna vrata, drugi dovrši posao... Uprihodili smo 14 milijuna kuna od sponzora, 10 milijuna od komercijalnih prihoda, 12 milijuna od ulaznica... Ukupno dolazimo do 52 milijuna kuna prihoda, da sad ne iznosim sve detalje. Bez prodaje igrača.

Ali, niste još u potpunom plusu. Koliki je sad zapravo ukupni dug?

– Računamo da je dug oko 45 milijuna kuna uključujući i kredit prema Gradu. U padu je. Bio je nekad dug i od 105 milijuna kuna. Bitno smo ga smanjili.

Kako to postižete, stezanjem kaiša?

– Pazimo na svaku kunu. Ali i sustav mora funkcionirati što god normalnije može, ne možemo sad sve stisnit. Da dođe sad ponuda za bilo koga, od nekih ne znam koliko milijuna eura, onda smo sve riješili u tren oka! Teoretski.

Remen stegnut, prihod raste

Dok takva ponuda ne sleti morat ćete i dalje stezati remen?

– Da, ali veseli što prihodi rastu. Uvijek se prihodi mogu još povećati, uvijek može biti još bolje. Vrlo je bitno i kako će se ekonomija kod nas ponašati, koliko će se oporaviti. Bitno je da imamo sustavno pozitivan trend, minus iz 2012. bio je 40 milijuna kuna, pa je iduće godine bio 28 milijuna kuna i smanjuje se, na 20, pa sad na 12... Dogodine bi mogao biti šest. To je kao kad Vlada kaže budžetski deficit. Smanjujemo ga. Trend je super. Razlika se namakne od prodaje igrača. Očekujemo da ćemo 2017. godine moći pokriti sve rashode, bez prodaje igrača!

Nismo još dotakli kredit Gradu?

– Vraćamo ga. Imamo razumijevanje od strane Grada i to teče po planu.

Na koliko ste sada?

– Dug je oko 26 milijuna kuna i Hajduk ga vraća pomalo, onoliko koliko može. To ulazi u tih ukupnih 45 milijuna kuna koliko još uvijek ukupno dugujemo.

A što mislite o akciji Našeg Hajduka i planu da se članarinama dođe u perspektivi i do dionica?

– Ideja je dobra. Rad na povećanju članstva povjerili smo samim navijačima. Stvaraju se uvjeti za povećanje svote novca kojom će klub od članstva raspolagati. Premda za sve to treba vremena.

slaven alfirević
foto: vojko bašić / eph

Brojke i lova

- 11 milijuna kuna je procijenjena operativna dobit Hajduka u 2015. godini, s prodajom igrača.

- 45 milijuna kuna je iznos ukupnog duga što ga Hajduk još uvijek ima.

- 26 milijuna kuna je Hajdukov dug Gradu Splitu na ime kredita.

Pad minusa, bez prodaje igrača

2012. - 40
2013. - 28
2014. - 20
2015. - 12
2016. - 6
2017. - 0

*u milijunima kuna

Braća Baturina su mi udarac godine

Braću Baturinu su nam - oteli, ne prigovaram nikome, niti se imam potrebe pravdati, samo želim reći glede njihova odlaska iz Hajduka u redove Splita. Bio mi je to jedan od najtežih trenutaka prošle godine, kad su Roko i Martin Baturina otišli. Imam o tome posebno viđenje – kaže nam Brbić i dodaje:

- Tako je to kad roditelji vide u svojim 12-godišnjacima svjetske prvake i polakome se. Ne zamjeram nikome, ali mi ne želimo u takvim aktivnostima sudjelovati i u takve utakmice ulaziti – kaže Brbić.

Dr. Paladino me nagovorio da se kandidiram i za drugi mandat

Dugo je trajala neizvjesnost hoćete li se uopće kandidirati za svoj drugi mandat.

- Dugo sam se i premišljao, nije to bila poza. Šest, sedam dana do kraja natječaja još nisam bio siguran.

Niste bili sigurni u ishod izbora?

- Nije u tome stvar, nego sam doista razmišljao. Dopustite da je čovjek katkad neodlučan, da važe. Znao sam da nisam završio zadaću, ali...

Kako ste prelomili?

- Nagovorio me čovjek koji je klubu dao jako puno, dr. Josip Paladino! Nagovorio me da moram svakako nastaviti i da nipošto ne smijem odustati. Kad sam se ja kolebao, dr. Paladino je prelomio. Nisam ga mogao odbiti. Rekao je, trebaš nastaviti, zadaća nije dovršena! Dr. Paladino je čovjek koji klubu i danas nakon svoga odlaska s funkcije i dalje puno znači savjetodavno. I pomogne otvoriti mnoga važna vrata. Ne, nije mi to problem kazati.

Niste izabrani jednoglasno od novog Nadzornog odbora?

- Nebitno. Funkcioniramo bez imalo zadrške.
O Ohandzi?
Trebamo vidjeti da li uzimati novog napadača, ako Ohandza ozdravi, ništa nam drugo ni ne treba. Dobijamo optimistične izjave o oporavku našeg Kamerunca, njegova agencija ga je odvela i na dodatni pregled u Augsburg gdje se potvrdila dijagnoza naših liječnika, ali Ohandza tamo može lakše do prave terapije i injekcija.

O Miloviću i produženju ugovora?
Ta je opcija otvorena i o njoj razmišljamo.

O Maglici?
Ima ugovor do kraja ljeta, pa zašto da ga ne koristimo?!

O Sesvetama – zašto im dajemo igrače, kao Prskala?
Dajemo kome trebaju i tko ih hoće. Otvoreni smo za suradnju sa svima. I sa Šibenikom. I s Dugopoljem. Dapače. Prskalo je bio ponuđen Dugopolju, ali im nije bio zanimljiv.
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-12-23 08:22:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-12-23 15:03:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-12-23 08:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9087 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/12/23/Sport/brb00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38617801 Threads: 6 Questions: 7112645089 Slow queries: 3305405 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608737684 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/brbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka-296872 [printLink] => /sport/hajduk/brbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka-296872?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232427 [name] => MarinBrbić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marinbrbic [link] => /tag/marinbrbic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brbić: Drugi mandat želim zaokružiti osvajanjem titule prvaka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-42-00-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/23/Sport/brb00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/12/23/Sport/brb00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Marin Brbić na kraju Hajdukove godine. Predsjednik Hajdukove uprave između dva mandata. Jedan mu je istekao, drugi je dobio za iduće tri godine. Taman je objavljen program rada i strateških ciljeva Hajduka u idućem razdoblju, što (mu) ga je prihvatio Nadzorni odbor. Obimno štivo, štošta obuhvaća, poentirali smo jučer osnovnim smjernicama:

– Program je ambiciozan, oslikava da smo prošli tešku fazu spašavanja kluba i da ulazimo u fazu razvoja! - kaže Brbić, ne bez ponosa.

Što vam je najvažnije iz tog projekta?

– Sve je važno, od rezultatskih ciljeva preko jačanja infrastrukture, gradnje kampa, ulaganja u razvoj trenera i igrača. Napokon se osjećamo da možemo misliti o razvoju kluba, a ne samo o financijskom spašavanju.

U planu je i titula prvaka?

– Nije eksplicitno rečeno, ali da, tako je! Htio bih svakako svoj drugi mandat zaokružiti osvajanjem titule prvaka. Kad stigne. Najbolje odmah, ali nisam nerealan. U jednoj od idućih godina. To nam je svima san i cilj!

Objavili ste operativni plus od 11 milijuna kuna?

– To ne znači da smo ostvarili sredstva koja ćemo zadržati na računu. To samo znači da smo stigli u fazu kad se tijekom kalendarske godine više uprihodi, nego što se troši. I to je jako značajno. Kad sam došao u klub 2012. godine, trošilo se i do 40 milijuna kuna više od onoga što je prihodima bilo realizirano.

Ali, još ste na minimalcu?

– Tri mjeseca zaostajemo za isplatama pune plaće, a minimalac se isplaćuje redovito. Uvjeren sam da ćemo brzo uhvatiti korak i to će biti prva skalina u konačnom oporavku da isplaćujemo pune plaće redovito, svakog mjeseca.

Bez riječi o prodaji

A kakvo je stanje glede prodaje igrača u siječnju? Govorilo se već da bi bilo dobro jednoga prodati?

– Neću govoriti o prodaji igrača!

Pardon, ne možete to pitanje izbjeći?

– Jednoga prodati, da. Ili možda. Ako budemo zadovoljni ponudom.

Jesu li najmlađi dragulji Balić i Vlašić odmah na prodaju?

– Rekao sam da neću govoriti o imenima, to vam je izlišno pitanje. Svi su nam igrači pod ugovorom barem do ljeta i to nas stavlja u komfornu poziciju.

Ples brojki ćemo pokušati tablično prikazati, a kakva vam se čini minula godina?

– Odlična. Ne vrlo dobra, nego baš odlična! Imali smo problema u natjecanju u proljeće, ali smo se stabilizirali. Da, u trenutku na proljeće je bilo nezgodno kad nam je visio plasman u Europu, međutim izvukli smo se. Da se sad ne vraćam na odlazak trenera Tudora i odugovlačenje s Rejom što sam presjekao i rekao mu da ga ne možemo više čekati. Ostvarili smo potom odličan rezultat ujesen i zapravo da je bilo poštenog suđenja imali bismo bodova kao i Dinamo!

Kako to mislite?

– Jednostavno, dva boda smo zakinuti u Splitu protiv Dinama, trebali smo pobijediti da je bilo poštenja. U Maksimiru smo pak zakinuti za jedan bod, čak je i notorni Vlajčević posušio kasnije karton i kaznu Jeffersonu, a da je Žef bio u igri mi ne bismo primili drugi gol i imali bismo zasluženi bod više, a Dinamo dva manje. Kad sve to zbrojite, mi tri boda više, a Dinamo tri boda manje i to je ta razlika koja se očituje na vrhu tablice. Bili bismo poravnati.

Ako ste zadovoljni rezultatom, onda ste zadovoljni trenerom Damirom Burićem?

– Apsolutno! On je sistematičan, ozbiljan i radan, po cijeli dan na stadionu. Mi smo ga zapravo otprije željeli, ali nije mogao odmah doći kad je bio ugovorom vezan s Werderom. Pa smo kontaktirali i neke druge trenere, ali smo zapravo baš njega htjeli. Čekali smo ga do ljeta i hvala Bogu dočekali.

Nemate s njim problema kao ranije s Mišom Krstičevićem ili Igorom Tudorom?

– Rekao bih samo da je bitno da on poštuje strateške odrednice kluba i da smo tu s gospodinom Burićem na istoj valnoj duljini!

Za čim žalite u prošloj godini?

– Žalim za poštenjem, transparentnim i poštenim odnosima u hrvatskom nogometu koje ne možemo nikad dobit. Spočitava nam se non-stop kukanje, ali ‘off the record’ mnogi nam priznaju da smo sasvim u pravu, međutim, eto...

Tko na primjer?

– Oprostite, ne mogu s tim imenima izaći u javnost, ali morate mi vjerovati da ih ima, čak onih bliskih sadašnjem oltaru, pa dobro znaju da naši učestali prigovori nipošto nisu bez osnove. No, oni su plaše za sebe, pa nam kažu kako smo u pravu, ali šapatom, na uho, nipošto ne na glas. To nam ipak daje snage da izdržimo u našoj borbi za poštene odnose u Savezu. Doći će i taj dan.

Rekoste nam nekidan kako vam je žao što se oprašta sudac Domagoj Vučkov iz Rijeke?

– Jesam, žao mi je, jer on je bio jedna od rijetkih svijetlih točaka suđenja. Valjda zato i jest sudio jako malo velikih utakmica. A kakve su okolnosti naše lige eto vam i nekidan ta utakmica Osijek – Dinamo po kakvoj se magli nastavljala igrati, dok je Dinamo vodio. Najsvježiji je primjer što nam se ni nakon 15 dana nitko nije oglasio na naš upit kako se to u kupu utakmica Inter – Dinamo odgodila, a naš zahtjev za odgodom je odbijen.

Zakon je donio promjene, ali idu sporo

U veljači stupa na snagu novi Zakon o sportu, o načinu sastavljanja Skupštine, očekujete li promjene?

– Očekujem, ali ne znam koliko će brzo one zaživjeti. Nešto se miče nabolje, mada sporo.

Hoće li se ispoštovati Zakon o sportu?

– Ako se neće poštovati, onda ni država nema svoj smisao! Poštovat će se zakon, ali dok se primijeni, potrajat će.

Trebao bi donijeti promjenu odabira ljudi, nova lica i u županijskom savezu, ali i u Skupštini HNS?

– Stvari se miču jako sporo, ali se miču. Vidite, po novome, svaki prvoligaš bi u Skupštini HNS trebao imati svoja dva predstavnika. Ako je 10 klubova, opet znači da bi 18 funkcionera teoretski opet bilo protiv nas... Što hoću reći, neće se dramatično sve odmah promijeniti, ali će sigurno doći neki korektniji ljudi nego što su bili ovi do sada. I moći će se s njima razgovarati.

Ima li kakve komunikacije s HNS-om, nakon onih famoznih sastanaka?

– Ma kakvi. Od 15. svibnja i zadnjeg susreta, nemamo od njih ni “a”, ni “b”, kao da su izgubili moć govora. A kamo li da dobijemo suvisle odgovore na naše zahtjeve.

Zahtjevi su bili radikalni?

– Vlajčević je posebno poglavlje. Nije demantirao pozajmicu koju je uzeo od Dinama. Upitno je s moralne strane kako on može uopće funkcionirati. I šta kaže sam sebi kad se pogleda u ogledalu, to bih volio znati. Čak je i taj famozni Vlajčević poništio odluku suca Vučemilovića o kartonu Žefu, a hoćeš-nećeš mi smo zbog toga izgubili utakmicu.

Kako komentirate događaje u lokalnom Savezu?

– Šupraha je podnio neopozivu ostavku i na toj poziciji očekujemo čovjeka koji će promijeniti modus operandi?

Koga ćete predložiti?

– Imat ćemo svoga kandidata! Neću još reći ime. Nekoga tko svakako neće biti tako netransparentan kao što je bio Šupraha.

Šupraha gledao samo sebe

Težak izraz?

– Točan izraz. Šupraha je gledao samo sebe i nije ispoštovao dogovor. Jedino mu je bilo važno da on bude u HNS-u. Mi želimo imati klubove prijatelje u okolini. Ja znam da smo se u zadnje vrijeme udaljili silom neprilika, u financijskoj situaciji u kojoj smo bili morali smo se okrenuti sami sebi. Ali, želimo se otvoriti prema Dalmaciji, biti prijatelj svima, nositelj stručnog rada, a ne šerif! Nastojimo igrati posvuda, posjetiti najmanja mjesta. Bili smo nedavno i u Škabrnji, Benkovcu...

Da se vratimo na financijsku situaciju i tih famoznih 11 milijuna kuna operativne dobiti što jest plus, ali nije profit...

– Lani je neto operativna dobit iznosila 1,5 milijun kuna, eto vam razlike koliko smo se popravili.

Je li to zasluga marketinga?

– To je učinak svih nas, ja sam zadovoljan svojim suradnicima, Aljoša Bašić radi dobar posao, ali to je učinak tima, ne možemo se odvajati, netko otvori jedna vrata, drugi dovrši posao... Uprihodili smo 14 milijuna kuna od sponzora, 10 milijuna od komercijalnih prihoda, 12 milijuna od ulaznica... Ukupno dolazimo do 52 milijuna kuna prihoda, da sad ne iznosim sve detalje. Bez prodaje igrača.

Ali, niste još u potpunom plusu. Koliki je sad zapravo ukupni dug?

– Računamo da je dug oko 45 milijuna kuna uključujući i kredit prema Gradu. U padu je. Bio je nekad dug i od 105 milijuna kuna. Bitno smo ga smanjili.

Kako to postižete, stezanjem kaiša?

– Pazimo na svaku kunu. Ali i sustav mora funkcionirati što god normalnije može, ne možemo sad sve stisnit. Da dođe sad ponuda za bilo koga, od nekih ne znam koliko milijuna eura, onda smo sve riješili u tren oka! Teoretski.

Remen stegnut, prihod raste

Dok takva ponuda ne sleti morat ćete i dalje stezati remen?

– Da, ali veseli što prihodi rastu. Uvijek se prihodi mogu još povećati, uvijek može biti još bolje. Vrlo je bitno i kako će se ekonomija kod nas ponašati, koliko će se oporaviti. Bitno je da imamo sustavno pozitivan trend, minus iz 2012. bio je 40 milijuna kuna, pa je iduće godine bio 28 milijuna kuna i smanjuje se, na 20, pa sad na 12... Dogodine bi mogao biti šest. To je kao kad Vlada kaže budžetski deficit. Smanjujemo ga. Trend je super. Razlika se namakne od prodaje igrača. Očekujemo da ćemo 2017. godine moći pokriti sve rashode, bez prodaje igrača!

Nismo još dotakli kredit Gradu?

– Vraćamo ga. Imamo razumijevanje od strane Grada i to teče po planu.

Na koliko ste sada?

– Dug je oko 26 milijuna kuna i Hajduk ga vraća pomalo, onoliko koliko može. To ulazi u tih ukupnih 45 milijuna kuna koliko još uvijek ukupno dugujemo.

A što mislite o akciji Našeg Hajduka i planu da se članarinama dođe u perspektivi i do dionica?

– Ideja je dobra. Rad na povećanju članstva povjerili smo samim navijačima. Stvaraju se uvjeti za povećanje svote novca kojom će klub od članstva raspolagati. Premda za sve to treba vremena.

slaven alfirević
foto: vojko bašić / eph

Brojke i lova

- 11 milijuna kuna je procijenjena operativna dobit Hajduka u 2015. godini, s prodajom igrača.

- 45 milijuna kuna je iznos ukupnog duga što ga Hajduk još uvijek ima.

- 26 milijuna kuna je Hajdukov dug Gradu Splitu na ime kredita.

Pad minusa, bez prodaje igrača

2012. - 40
2013. - 28
2014. - 20
2015. - 12
2016. - 6
2017. - 0

*u milijunima kuna

Braća Baturina su mi udarac godine

Braću Baturinu su nam - oteli, ne prigovaram nikome, niti se imam potrebe pravdati, samo želim reći glede njihova odlaska iz Hajduka u redove Splita. Bio mi je to jedan od najtežih trenutaka prošle godine, kad su Roko i Martin Baturina otišli. Imam o tome posebno viđenje – kaže nam Brbić i dodaje:

- Tako je to kad roditelji vide u svojim 12-godišnjacima svjetske prvake i polakome se. Ne zamjeram nikome, ali mi ne želimo u takvim aktivnostima sudjelovati i u takve utakmice ulaziti – kaže Brbić.

Dr. Paladino me nagovorio da se kandidiram i za drugi mandat

Dugo je trajala neizvjesnost hoćete li se uopće kandidirati za svoj drugi mandat.

- Dugo sam se i premišljao, nije to bila poza. Šest, sedam dana do kraja natječaja još nisam bio siguran.

Niste bili sigurni u ishod izbora?

- Nije u tome stvar, nego sam doista razmišljao. Dopustite da je čovjek katkad neodlučan, da važe. Znao sam da nisam završio zadaću, ali...

Kako ste prelomili?

- Nagovorio me čovjek koji je klubu dao jako puno, dr. Josip Paladino! Nagovorio me da moram svakako nastaviti i da nipošto ne smijem odustati. Kad sam se ja kolebao, dr. Paladino je prelomio. Nisam ga mogao odbiti. Rekao je, trebaš nastaviti, zadaća nije dovršena! Dr. Paladino je čovjek koji klubu i danas nakon svoga odlaska s funkcije i dalje puno znači savjetodavno. I pomogne otvoriti mnoga važna vrata. Ne, nije mi to problem kazati.

Niste izabrani jednoglasno od novog Nadzornog odbora?

- Nebitno. Funkcioniramo bez imalo zadrške.
O Ohandzi?
Trebamo vidjeti da li uzimati novog napadača, ako Ohandza ozdravi, ništa nam drugo ni ne treba. Dobijamo optimistične izjave o oporavku našeg Kamerunca, njegova agencija ga je odvela i na dodatni pregled u Augsburg gdje se potvrdila dijagnoza naših liječnika, ali Ohandza tamo može lakše do prave terapije i injekcija.

O Miloviću i produženju ugovora?
Ta je opcija otvorena i o njoj razmišljamo.

O Maglici?
Ima ugovor do kraja ljeta, pa zašto da ga ne koristimo?!

O Sesvetama – zašto im dajemo igrače, kao Prskala?
Dajemo kome trebaju i tko ih hoće. Otvoreni smo za suradnju sa svima. I sa Šibenikom. I s Dugopoljem. Dapače. Prskalo je bio ponuđen Dugopolju, ali im nije bio zanimljiv.
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/brbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka-296872 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b36a2abe2f6811306189d5a9bac0d6405d2c16b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brbi%C4%87%3A+Drugi+mandat+%C5%BEelim+zaokru%C5%BEiti+osvajanjem+titule+prvaka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbrbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka-296872 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbrbic-drugi-mandat-zelim-zaokruziti-osvajanjem-titule-prvaka-296872 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => veliki intervju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hajdukveliki intervju

Brbić: Drugi mandat želim zaokružiti osvajanjem titule prvaka

Piše PSD.
23. prosinca 2015. - 09:31
Marin Brbić na kraju Hajdukove godine. Predsjednik Hajdukove uprave između dva mandata. Jedan mu je istekao, drugi je dobio za iduće tri godine. Taman je objavljen program rada i strateških ciljeva Hajduka u idućem razdoblju, što (mu) ga je prihvatio Nadzorni odbor. Obimno štivo, štošta obuhvaća, poentirali smo jučer osnovnim smjernicama:

– Program je ambiciozan, oslikava da smo prošli tešku fazu spašavanja kluba i da ulazimo u fazu razvoja! - kaže Brbić, ne bez ponosa.

Što vam je najvažnije iz tog projekta?

– Sve je važno, od rezultatskih ciljeva preko jačanja infrastrukture, gradnje kampa, ulaganja u razvoj trenera i igrača. Napokon se osjećamo da možemo misliti o razvoju kluba, a ne samo o financijskom spašavanju.

U planu je i titula prvaka?

– Nije eksplicitno ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:42