stdClass Object ( [id] => 1357550 [title] => Bijela ekstaza trese Hrvatsku! Što kaže sociolog, hoće li Livaja utjecati na izbore, i što ako Hajduk ne bude prvak? [alias] => bijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U psihologiji, euforija se smatra povišenim duševnim stanjem teškog bolesnika. I suprotna je depresiji. A jednako je ozbiljna i opasna. Nerijetko i tragična.

U sociologiji, euforija dotiče neke druge obale, nerijetko one koje u drukčijem "duševnom stanju" nije ni moguće dotaći. A većeg sociološkog fenomena od Hajduka u hrvatskom je društvu trenutačno nemoguće naći. S time se slaže i dr. sc. Krešimir Krolo, izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dobar poznavatelj hrvatskih nogometnih prilika, s naglaskom na navijače i njihovu privrženost svojim klubovima.

- Gledajući iz navijačkog kuta, teško da bi imalo previše smisla podržavati svoj klub bez euforije, dakle da ne postoje očekivanja koja izazivaju takvu vrstu ushita - odgovara Krolo na naš upit o euforiji, ako je uopće o njoj riječ, u kojoj se posljednjih mjeseci kupa splitski nogometni klub.

- Iako se euforija može psihološki promatrati kao problematična emocija ili skup emocija, u društvenom smislu, pogotovo promatrajući učinke koje ima i na prihode samog kluba, kao i na broj članova, rekao bih da je vidljiva i pozitivna strana - dodaje Krolo.

Više od 70.000 članova u jedva dvadeset dana nove godine, razgrabljene pretplate, ulaznice, dresovi, kolektivna ekstaza zbog potpisivanja ugovora s Ivanom Perišićem, ozlijeđenim 35-godišnjakom, te nadasve čekanje prve titule prvaka države nakon devetnaest godina, Dalmaciju su, i ne samo nju, nego i Hercegovinu, Istru, Slavoniju..., pretvorile u "bolesnika" koji ima samo jednu želju.

---

image

Krešimir Krolo: Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona

 

 

Luka Gerlanc/Cropix
---

- Ova trenutačna euforija manje je problematična od poznate takozvane "ljetne euforije" kada bi i navijači i klub upali u zamku velikih očekivanja u kvalifikacijskim utakmicama za europska natjecanja. Ovo što sada gledamo, prirodan je tijek događaja i predstavlja akumulaciju različitih procesa zadnjih nekoliko godina - smatra Krolo.

Reflektira se, naravno, na "Naš Hajduk" i jedinstvene akcije koje ta udruga provodi već cijelo desetljeće nakon što je Hajduk doslovno spasila od bankrota i propasti.

- Upravo po pitanju ustroja i načina rada Udruge "Naš Hajduk" može se vidjeti pozitivan primjer kanaliziranja jedne takve emocije u organizacijski momentum, koji ne samo da je zaslužan za činjenicu da je Hajduk još uvijek "naš" i narodni, već i da se kroz cijeli niz drugih inicijativa i ideja klub sve više preoblikuje u prvoklasnu profesionalnu i organizacijsku jedinicu - objašnjava Krolo.

Ipak, upozorava kako uvijek treba biti oprezan jer "problem s euforijom može nastati u trenutku kada pomislite da je samo gola emocija dovoljna za kontinuiran rast i stabilnost".

- Uvijek treba inzistirati na tome da radni proces može biti bolji, no dojma sam kako "Naš Hajduk", a nadam se i klub, prepoznaju izazove "euforije" - veli naš sugovornik.

---

image

Tek što je potpisao za Hajduk, dresovi s Perišićem i brojem 4 osvanuli su u fan shopu

 

 

Tom Dubravec/Cropix
---

"Euforija" je zahvatila sve one koji imalo simpatiziraju Hajduk, podjednako su "zaraženi" i intelektualci i huligani, i djeca i starci i žene, svi žele biti članovi, svi žele znati sve o Livaji, Kaliniću i Karoglanu, svi su zabrinuti zbog lijevoga beka i nitko ne sumnja da je baš ova godina ona godina nakon koje, kako je to precizno detektirao Tomislav Šokota, više ništa neće biti isto. Iako, s golim rezultatom to masovno "povišeno duševno stanje" i nema pretjerane veze.

- Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona, dobrim dijelom jer su mu i korijeni utemeljeni u ideji "prkosa moćnome i zaštita slabome", što je automatski poziv za različite društvene skupine da klub percipiraju kao svoj, bez obzira jesu li iz Splita ili Dalmacije, lijevo, desno, intelektualci ili huligani - tvrdi Krolo.

- Riječ je o klubu koji ima "mediteranski šarm" iskrenih emocija te je u suvremenom kontekstu predstavlja osjećaj zajednice koji nije vezan samo za neku vrstu instrumentalnosti ili koristi, već nepatvorenog osjećaja solidarnosti.

Usporedimo li Hajduk s drugim klubovima u neposrednoj okolini, riječ je uglavnom o klupskim identifikacijama koje su vezane za grad ili regiju, etničku ili nacionalnu pripadnost. A Hajduk ima sve to plus nadogradnju koja u većini slučajeva ne diskriminira ili ne isključuje "druge". Dok god bude takvog smjera, i privrženost i članstvo, pa i euforija, ako hoćete, stalno će biti u uzlaznoj putanji - smatra naš sugovornik.

---

image

Vrime je došlo!

Tom Dubravec/Cropix
---

Identitetsko svrstavanje u vremenu bez prepoznatljivih identiteta u svemu ima posebnu ulogu.

- Split i Dalmacija u proteklih su nekoliko desetljeća ostali bez cijelog niza identifikacijskih označitelja, ili su jednostavno ostali bez nečega što se moglo svrstati pod "društveno" ili "naše", a da nije u privatnim rukama ili ograđeno zidom ili bodljikavim žicama.

I ne samo to, nego su Hajduk i njegovi navijači ostali i simbol otpora nepravdi i nepravilnostima, dosljedni i nepokolebljivi u borbi koja traje sada već više od desetljeća. U tom smislu, ovakav Hajduk te konačni cilj "Našeg Hajduka" u vidu otkupa većinskog paketa dionica predstavlja identitetsku oazu u društvu gdje su ili politika ili utrka za profitom od ostalih sastavnica zajednice napravile pustopoljinu - ističe Krolo.

Pitamo ga može li rezultat nogometnog prvenstva utjecati na rezultat političkih izbora u superizbornoj godini, poglavito kad vidimo da se i na nacionalnim press konferencijama počelo potezati pitanje nogometne pripadnosti, a Krolo odgovara kako je suvislu prognozu teško napraviti jer je puno varijabli u igri.

---

image

Zima, pripremna utakmica, početak siječnja, Poljud, i tu su stigli navijači, a ljudi moji...

Ante Čizmić/Cropix
---

- Recimo da je ključ u tome s čime bi se euforija zamijenila, ovisno o tome što se događa na terenu, ali i oko njega. Naime, nije nemoguć scenarij da se euforija pretvori u bijes i rezignaciju ukoliko sudačke pogreške ili disproporcionalni tretman gostujućih navijača postanu čimbenici koji utječu na poredak na tablici.

U tom slučaju, realan je scenarij svojevrsnog protestnog izlaska na izbore dijela navijača i onda kažnjavanje onih političkih aktera koje se smatra odgovornim za takav slijed događaja. Naravno, moguć je i cijeli niz drugih ishoda, no u ovom trenutku je nezahvalno raditi ozbiljne prognoze, pogotovo bez nešto konkretnijih podataka i empirije na tu temu - kaže sociolog.

Što, međutim, ako Hajduk ne bude prvi, ako ne osvoji titulu, što će biti "euforijom" ako rezultat izostane?

- U sociologiji religije postoji termin "rutinizacija karizme", a koji se odnosi na to kako zadržati ideje, vrijednosti i karizmu duhovnog ili vjerskog vođe nakon njegova života.

Ako bismo tu priču prebacili na euforiju, Hajduk bi svakako trebao voditi računa da euforija ne splasne odnosno da svoje navijače navikne na svojevrsnu "rutinizaciju euforije", bez obzira bio prvi ili ne.

Mišljenja sam da odlično "gorivo" za to ima i da sve što treba napraviti jest da organizacijska struktura to gorivo racionalno i strateški kanalizira kroz dugoročnu strategiju te profesionalno i odgovorno upravljanje. U tom slučaju, nikakva straha nema, bez obzira kako rezultatski klub stajao na kraju ove sezone ili u narednih deset - zaključuje dr. sc. Krešimir Krolo.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

U zimskim uvjetima protiv Gorice na Poljudu, prosinac prošle godine

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE TA GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => TO JE TA GODINA 2 0 7109 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-22 14:41:00 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-22 20:19:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-22 20:19:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bijela ekstaza trese Hrvatsku! Što kaže sociolog, hoće li Livaja utjecati na izbore, i što ako Hajduk ne bude prvak? page_title=Bijela ekstaza trese Hrvatsku! Što kaže sociolog, hoće li Livaja utjecati na izbore, i što ako Hajduk ne bude prvak? [metakey] => HAJDUK, naš hajduk, krešimir krolo, Nogometna euforija, otkup dionica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26306585.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/23171158.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405413.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26405748.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26302380.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26152120.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26151352.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/22\/26151345.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Korteo s Pjace preko Rive prema Poljudu uo\u010di proljetne lanjske utakmice protiv Dinama<\/p>\n\n


\n
\n\u00a0<\/p>","

Kre\u0161imir Krolo: Hajduk je vrijednosno i identitetski klub \u0161irokog raspona<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Tek \u0161to je potpisao za Hajduk, dresovi s Peri\u0161i\u0107em i brojem 4 osvanuli su u fan shopu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Vrime je do\u0161lo!<\/p>","

Zima, pripremna utakmica, po\u010detak sije\u010dnja, Poljud, i tu su stigli navija\u010di, a ljudi moji...<\/p>","","

U zimskim uvjetima protiv Gorice na Poljudu, prosinac pro\u0161le godine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1146","hd_26306585_1920.jpg":"1920x1080","k_26306585_1280.jpg":"1280x1280","k_26306585_1024.jpg":"1024x1024","k_26306585_640.jpg":"640x640","k_26306585_480.jpg":"480x480","k_26306585_340.jpg":"340x340","k_26306585_220.jpg":"220x220","o_26306585_1280.jpg":"1280x764","o_26306585_1024.jpg":"1024x611","o_26306585_640.jpg":"640x382","o_26306585_480.jpg":"480x286","o_26306585_340.jpg":"340x202","o_26306585_220.jpg":"220x131","h_26306585_1280.jpg":"1280x854","h_26306585_1024.jpg":"1024x683","h_26306585_640.jpg":"640x427","h_26306585_480.jpg":"480x320","h_26306585_340.jpg":"340x227","h_26306585_220.jpg":"220x147","pp_26306585_1280.jpg":"1280x1628","pp_26306585_1024.jpg":"1024x1303","pp_26306585_640.jpg":"640x814","pp_26306585_480.jpg":"480x611","pp_26306585_340.jpg":"340x432","pp_26306585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23171158_1920.jpg":"1920x1080","k_23171158_1280.jpg":"1280x1280","k_23171158_1024.jpg":"1024x1024","k_23171158_640.jpg":"640x640","k_23171158_480.jpg":"480x480","k_23171158_340.jpg":"340x340","k_23171158_220.jpg":"220x220","o_23171158_1280.jpg":"1280x853","o_23171158_1024.jpg":"1024x682","o_23171158_640.jpg":"640x426","o_23171158_480.jpg":"480x320","o_23171158_340.jpg":"340x226","o_23171158_220.jpg":"220x146","h_23171158_1280.jpg":"1280x854","h_23171158_1024.jpg":"1024x683","h_23171158_640.jpg":"640x427","h_23171158_480.jpg":"480x320","h_23171158_340.jpg":"340x227","h_23171158_220.jpg":"220x147","pp_23171158_1280.jpg":"1280x1628","pp_23171158_1024.jpg":"1024x1303","pp_23171158_640.jpg":"640x814","pp_23171158_480.jpg":"480x611","pp_23171158_340.jpg":"340x432","pp_23171158_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26405413_1920.jpg":"1920x1080","k_26405413_1280.jpg":"1280x1280","k_26405413_1024.jpg":"1024x1024","k_26405413_640.jpg":"640x640","k_26405413_480.jpg":"480x480","k_26405413_340.jpg":"340x340","k_26405413_220.jpg":"220x220","o_26405413_1280.jpg":"1280x856","o_26405413_1024.jpg":"1024x684","o_26405413_640.jpg":"640x428","o_26405413_480.jpg":"480x321","o_26405413_340.jpg":"340x227","o_26405413_220.jpg":"220x147","h_26405413_1280.jpg":"1280x854","h_26405413_1024.jpg":"1024x683","h_26405413_640.jpg":"640x427","h_26405413_480.jpg":"480x320","h_26405413_340.jpg":"340x227","h_26405413_220.jpg":"220x147","pp_26405413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405413_640.jpg":"640x814","pp_26405413_480.jpg":"480x611","pp_26405413_340.jpg":"340x432","pp_26405413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26405748_1920.jpg":"1920x1080","k_26405748_1280.jpg":"1280x1280","k_26405748_1024.jpg":"1024x1024","k_26405748_640.jpg":"640x640","k_26405748_480.jpg":"480x480","k_26405748_340.jpg":"340x340","k_26405748_220.jpg":"220x220","o_26405748_1280.jpg":"1280x854","o_26405748_1024.jpg":"1024x683","o_26405748_640.jpg":"640x427","o_26405748_480.jpg":"480x320","o_26405748_340.jpg":"340x226","o_26405748_220.jpg":"220x146","h_26405748_1280.jpg":"1280x854","h_26405748_1024.jpg":"1024x683","h_26405748_640.jpg":"640x427","h_26405748_480.jpg":"480x320","h_26405748_340.jpg":"340x227","h_26405748_220.jpg":"220x147","pp_26405748_1280.jpg":"1280x1628","pp_26405748_1024.jpg":"1024x1303","pp_26405748_640.jpg":"640x814","pp_26405748_480.jpg":"480x611","pp_26405748_340.jpg":"340x432","pp_26405748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26302380_1920.jpg":"1920x1080","k_26302380_1280.jpg":"1280x1280","k_26302380_1024.jpg":"1024x1024","k_26302380_640.jpg":"640x640","k_26302380_480.jpg":"480x480","k_26302380_340.jpg":"340x340","k_26302380_220.jpg":"220x220","o_26302380_1280.jpg":"1280x852","o_26302380_1024.jpg":"1024x682","o_26302380_640.jpg":"640x426","o_26302380_480.jpg":"480x319","o_26302380_340.jpg":"340x226","o_26302380_220.jpg":"220x146","h_26302380_1280.jpg":"1280x854","h_26302380_1024.jpg":"1024x683","h_26302380_640.jpg":"640x427","h_26302380_480.jpg":"480x320","h_26302380_340.jpg":"340x227","h_26302380_220.jpg":"220x147","pp_26302380_1280.jpg":"1280x1628","pp_26302380_1024.jpg":"1024x1303","pp_26302380_640.jpg":"640x814","pp_26302380_480.jpg":"480x611","pp_26302380_340.jpg":"340x432","pp_26302380_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_26152120_1920.jpg":"1920x1080","k_26152120_1280.jpg":"1280x1280","k_26152120_1024.jpg":"1024x1024","k_26152120_640.jpg":"640x640","k_26152120_480.jpg":"480x480","k_26152120_340.jpg":"340x340","k_26152120_220.jpg":"220x220","o_26152120_1280.jpg":"1280x855","o_26152120_1024.jpg":"1024x684","o_26152120_640.jpg":"640x427","o_26152120_480.jpg":"480x320","o_26152120_340.jpg":"340x227","o_26152120_220.jpg":"220x147","h_26152120_1280.jpg":"1280x854","h_26152120_1024.jpg":"1024x683","h_26152120_640.jpg":"640x427","h_26152120_480.jpg":"480x320","h_26152120_340.jpg":"340x227","h_26152120_220.jpg":"220x147","pp_26152120_1280.jpg":"1280x1628","pp_26152120_1024.jpg":"1024x1303","pp_26152120_640.jpg":"640x814","pp_26152120_480.jpg":"480x611","pp_26152120_340.jpg":"340x432","pp_26152120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_26151352_1920.jpg":"1920x1080","k_26151352_1280.jpg":"1280x1280","k_26151352_1024.jpg":"1024x1024","k_26151352_640.jpg":"640x640","k_26151352_480.jpg":"480x480","k_26151352_340.jpg":"340x340","k_26151352_220.jpg":"220x220","o_26151352_1280.jpg":"1280x850","o_26151352_1024.jpg":"1024x680","o_26151352_640.jpg":"640x425","o_26151352_480.jpg":"480x319","o_26151352_340.jpg":"340x225","o_26151352_220.jpg":"220x146","h_26151352_1280.jpg":"1280x854","h_26151352_1024.jpg":"1024x683","h_26151352_640.jpg":"640x427","h_26151352_480.jpg":"480x320","h_26151352_340.jpg":"340x227","h_26151352_220.jpg":"220x147","pp_26151352_1280.jpg":"1280x1628","pp_26151352_1024.jpg":"1024x1303","pp_26151352_640.jpg":"640x814","pp_26151352_480.jpg":"480x611","pp_26151352_340.jpg":"340x432","pp_26151352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1283","hd_26151345_1920.jpg":"1920x1080","k_26151345_1280.jpg":"1280x1280","k_26151345_1024.jpg":"1024x1024","k_26151345_640.jpg":"640x640","k_26151345_480.jpg":"480x480","k_26151345_340.jpg":"340x340","k_26151345_220.jpg":"220x220","o_26151345_1280.jpg":"1280x855","o_26151345_1024.jpg":"1024x684","o_26151345_640.jpg":"640x427","o_26151345_480.jpg":"480x320","o_26151345_340.jpg":"340x227","o_26151345_220.jpg":"220x147","h_26151345_1280.jpg":"1280x854","h_26151345_1024.jpg":"1024x683","h_26151345_640.jpg":"640x427","h_26151345_480.jpg":"480x320","h_26151345_340.jpg":"340x227","h_26151345_220.jpg":"220x147","pp_26151345_1280.jpg":"1280x1628","pp_26151345_1024.jpg":"1024x1303","pp_26151345_640.jpg":"640x814","pp_26151345_480.jpg":"480x611","pp_26151345_340.jpg":"340x432","pp_26151345_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7327665 Threads: 2 Questions: 1521881455 Slow queries: 4627012 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110424247 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /sport/hajduk/bijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak-1357550 [printLink] => /sport/hajduk/bijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak-1357550?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 325053 [name] => naš hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nas-hajduk [link] => /tag/nas-hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 418899 [name] => krešimir krolo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kresimir-krolo [link] => /tag/kresimir-krolo ) [3] => stdClass Object ( [id] => 401038 [name] => nogometna euforija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nogometna-euforija [link] => /tag/nogometna-euforija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 322043 [name] => otkup dionica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otkup-dionica [link] => /tag/otkup-dionica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE TA GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bijela ekstaza trese Hrvatsku! Što kaže sociolog, hoće li Livaja utjecati na izbore, i što ako Hajduk ne bude prvak? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26306585.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Korteo s Pjace preko Rive prema Poljudu uoči proljetne lanjske utakmice protiv Dinama



 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26306585.jpg [title] =>

Korteo s Pjace preko Rive prema Poljudu uoči proljetne lanjske utakmice protiv Dinama



 

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/23171158.jpg [title] =>

Krešimir Krolo: Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona

 

 

Luka Gerlanc/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405413.jpg [title] =>

Tek što je potpisao za Hajduk, dresovi s Perišićem i brojem 4 osvanuli su u fan shopu

 

 

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26405748.jpg [title] =>

Vrime je došlo!

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26302380.jpg [title] =>

Zima, pripremna utakmica, početak siječnja, Poljud, i tu su stigli navijači, a ljudi moji...

Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26152120.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26151352.jpg [title] =>

U zimskim uvjetima protiv Gorice na Poljudu, prosinac prošle godine

 

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/22/26151345.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U psihologiji, euforija se smatra povišenim duševnim stanjem teškog bolesnika. I suprotna je depresiji. A jednako je ozbiljna i opasna. Nerijetko i tragična.

U sociologiji, euforija dotiče neke druge obale, nerijetko one koje u drukčijem "duševnom stanju" nije ni moguće dotaći. A većeg sociološkog fenomena od Hajduka u hrvatskom je društvu trenutačno nemoguće naći. S time se slaže i dr. sc. Krešimir Krolo, izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dobar poznavatelj hrvatskih nogometnih prilika, s naglaskom na navijače i njihovu privrženost svojim klubovima.

- Gledajući iz navijačkog kuta, teško da bi imalo previše smisla podržavati svoj klub bez euforije, dakle da ne postoje očekivanja koja izazivaju takvu vrstu ushita - odgovara Krolo na naš upit o euforiji, ako je uopće o njoj riječ, u kojoj se posljednjih mjeseci kupa splitski nogometni klub.

- Iako se euforija može psihološki promatrati kao problematična emocija ili skup emocija, u društvenom smislu, pogotovo promatrajući učinke koje ima i na prihode samog kluba, kao i na broj članova, rekao bih da je vidljiva i pozitivna strana - dodaje Krolo.

Više od 70.000 članova u jedva dvadeset dana nove godine, razgrabljene pretplate, ulaznice, dresovi, kolektivna ekstaza zbog potpisivanja ugovora s Ivanom Perišićem, ozlijeđenim 35-godišnjakom, te nadasve čekanje prve titule prvaka države nakon devetnaest godina, Dalmaciju su, i ne samo nju, nego i Hercegovinu, Istru, Slavoniju..., pretvorile u "bolesnika" koji ima samo jednu želju.

---

image

Krešimir Krolo: Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona

 

 

Luka Gerlanc/Cropix
---

- Ova trenutačna euforija manje je problematična od poznate takozvane "ljetne euforije" kada bi i navijači i klub upali u zamku velikih očekivanja u kvalifikacijskim utakmicama za europska natjecanja. Ovo što sada gledamo, prirodan je tijek događaja i predstavlja akumulaciju različitih procesa zadnjih nekoliko godina - smatra Krolo.

Reflektira se, naravno, na "Naš Hajduk" i jedinstvene akcije koje ta udruga provodi već cijelo desetljeće nakon što je Hajduk doslovno spasila od bankrota i propasti.

- Upravo po pitanju ustroja i načina rada Udruge "Naš Hajduk" može se vidjeti pozitivan primjer kanaliziranja jedne takve emocije u organizacijski momentum, koji ne samo da je zaslužan za činjenicu da je Hajduk još uvijek "naš" i narodni, već i da se kroz cijeli niz drugih inicijativa i ideja klub sve više preoblikuje u prvoklasnu profesionalnu i organizacijsku jedinicu - objašnjava Krolo.

Ipak, upozorava kako uvijek treba biti oprezan jer "problem s euforijom može nastati u trenutku kada pomislite da je samo gola emocija dovoljna za kontinuiran rast i stabilnost".

- Uvijek treba inzistirati na tome da radni proces može biti bolji, no dojma sam kako "Naš Hajduk", a nadam se i klub, prepoznaju izazove "euforije" - veli naš sugovornik.

---

image

Tek što je potpisao za Hajduk, dresovi s Perišićem i brojem 4 osvanuli su u fan shopu

 

 

Tom Dubravec/Cropix
---

"Euforija" je zahvatila sve one koji imalo simpatiziraju Hajduk, podjednako su "zaraženi" i intelektualci i huligani, i djeca i starci i žene, svi žele biti članovi, svi žele znati sve o Livaji, Kaliniću i Karoglanu, svi su zabrinuti zbog lijevoga beka i nitko ne sumnja da je baš ova godina ona godina nakon koje, kako je to precizno detektirao Tomislav Šokota, više ništa neće biti isto. Iako, s golim rezultatom to masovno "povišeno duševno stanje" i nema pretjerane veze.

- Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona, dobrim dijelom jer su mu i korijeni utemeljeni u ideji "prkosa moćnome i zaštita slabome", što je automatski poziv za različite društvene skupine da klub percipiraju kao svoj, bez obzira jesu li iz Splita ili Dalmacije, lijevo, desno, intelektualci ili huligani - tvrdi Krolo.

- Riječ je o klubu koji ima "mediteranski šarm" iskrenih emocija te je u suvremenom kontekstu predstavlja osjećaj zajednice koji nije vezan samo za neku vrstu instrumentalnosti ili koristi, već nepatvorenog osjećaja solidarnosti.

Usporedimo li Hajduk s drugim klubovima u neposrednoj okolini, riječ je uglavnom o klupskim identifikacijama koje su vezane za grad ili regiju, etničku ili nacionalnu pripadnost. A Hajduk ima sve to plus nadogradnju koja u većini slučajeva ne diskriminira ili ne isključuje "druge". Dok god bude takvog smjera, i privrženost i članstvo, pa i euforija, ako hoćete, stalno će biti u uzlaznoj putanji - smatra naš sugovornik.

---

image

Vrime je došlo!

Tom Dubravec/Cropix
---

Identitetsko svrstavanje u vremenu bez prepoznatljivih identiteta u svemu ima posebnu ulogu.

- Split i Dalmacija u proteklih su nekoliko desetljeća ostali bez cijelog niza identifikacijskih označitelja, ili su jednostavno ostali bez nečega što se moglo svrstati pod "društveno" ili "naše", a da nije u privatnim rukama ili ograđeno zidom ili bodljikavim žicama.

I ne samo to, nego su Hajduk i njegovi navijači ostali i simbol otpora nepravdi i nepravilnostima, dosljedni i nepokolebljivi u borbi koja traje sada već više od desetljeća. U tom smislu, ovakav Hajduk te konačni cilj "Našeg Hajduka" u vidu otkupa većinskog paketa dionica predstavlja identitetsku oazu u društvu gdje su ili politika ili utrka za profitom od ostalih sastavnica zajednice napravile pustopoljinu - ističe Krolo.

Pitamo ga može li rezultat nogometnog prvenstva utjecati na rezultat političkih izbora u superizbornoj godini, poglavito kad vidimo da se i na nacionalnim press konferencijama počelo potezati pitanje nogometne pripadnosti, a Krolo odgovara kako je suvislu prognozu teško napraviti jer je puno varijabli u igri.

---

image

Zima, pripremna utakmica, početak siječnja, Poljud, i tu su stigli navijači, a ljudi moji...

Ante Čizmić/Cropix
---

- Recimo da je ključ u tome s čime bi se euforija zamijenila, ovisno o tome što se događa na terenu, ali i oko njega. Naime, nije nemoguć scenarij da se euforija pretvori u bijes i rezignaciju ukoliko sudačke pogreške ili disproporcionalni tretman gostujućih navijača postanu čimbenici koji utječu na poredak na tablici.

U tom slučaju, realan je scenarij svojevrsnog protestnog izlaska na izbore dijela navijača i onda kažnjavanje onih političkih aktera koje se smatra odgovornim za takav slijed događaja. Naravno, moguć je i cijeli niz drugih ishoda, no u ovom trenutku je nezahvalno raditi ozbiljne prognoze, pogotovo bez nešto konkretnijih podataka i empirije na tu temu - kaže sociolog.

Što, međutim, ako Hajduk ne bude prvi, ako ne osvoji titulu, što će biti "euforijom" ako rezultat izostane?

- U sociologiji religije postoji termin "rutinizacija karizme", a koji se odnosi na to kako zadržati ideje, vrijednosti i karizmu duhovnog ili vjerskog vođe nakon njegova života.

Ako bismo tu priču prebacili na euforiju, Hajduk bi svakako trebao voditi računa da euforija ne splasne odnosno da svoje navijače navikne na svojevrsnu "rutinizaciju euforije", bez obzira bio prvi ili ne.

Mišljenja sam da odlično "gorivo" za to ima i da sve što treba napraviti jest da organizacijska struktura to gorivo racionalno i strateški kanalizira kroz dugoročnu strategiju te profesionalno i odgovorno upravljanje. U tom slučaju, nikakva straha nema, bez obzira kako rezultatski klub stajao na kraju ove sezone ili u narednih deset - zaključuje dr. sc. Krešimir Krolo.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

U zimskim uvjetima protiv Gorice na Poljudu, prosinac prošle godine

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Ante Čizmić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Saša Burić/Cropix

Korteo s Pjace preko Rive prema Poljudu uoči proljetne lanjske utakmice protiv Dinama



 

Luka Gerlanc/Cropix

Krešimir Krolo: Hajduk je vrijednosno i identitetski klub širokog raspona

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Tek što je potpisao za Hajduk, dresovi s Perišićem i brojem 4 osvanuli su u fan shopu

 

 

Tom Dubravec/Cropix

Vrime je došlo!

Ante Čizmić/Cropix

Zima, pripremna utakmica, početak siječnja, Poljud, i tu su stigli navijači, a ljudi moji...

Tom Dubravec/Cropix

U zimskim uvjetima protiv Gorice na Poljudu, prosinac prošle godine

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/bijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak-1357550 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=03e08c16e16edeb5edb6dc67735e7c76c0f1dfd9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bijela+ekstaza+trese+Hrvatsku%21+%C5%A0to+ka%C5%BEe+sociolog%2C+ho%C4%87e+li+Livaja+utjecati+na+izbore%2C+i+%C5%A1to+ako+Hajduk+ne+bude+prvak%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak-1357550 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fbijela-ekstaza-trese-hrvatsku-sto-kaze-sociolog-hoce-li-livaja-utjecati-na-izbore-i-sto-ako-hajduk-ne-bude-prvak-1357550 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TO JE TA GODINA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HajdukTO JE TA GODINA

Bijela ekstaza trese Hrvatsku! Što kaže sociolog, hoće li Livaja utjecati na izbore, i što ako Hajduk ne bude prvak?

Piše Vinko Vuković
22. siječnja 2024. - 21:19

U psihologiji, euforija se smatra povišenim duševnim stanjem teškog bolesnika. I suprotna je depresiji. A jednako je ozbiljna i opasna. Nerijetko i tragična.

U sociologiji, euforija dotiče neke druge obale, nerijetko one koje u drukčijem "duševnom stanju" nije ni moguće dotaći. A većeg sociološkog fenomena od Hajduka u hrvatskom je društvu trenutačno nemoguće naći. S time se slaže i dr. sc. Krešimir Krolo, izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru i dobar poznavatelj hrvatskih nogometnih prilika, s naglaskom na navijače i njihovu privrženost svojim klubovima.

- Gledajući iz navijačkog kuta, teško da bi imalo previše smisla podržavati svoj klub bez euforije, dakle da ne postoje očekivanja koja izazivaju takvu vrstu ushita - odgovara Krolo na naš ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 04:43