stdClass Object ( [id] => 131926 [title] => Ante Žaja: Politika i Hajduk su delikatne priče svaka za sebe, a kada su skupa... E, to je tokalo Keruma [alias] => ante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ante Žaja i ja gledamo na Stari plac s njegova balkona na trećem katu u Čajkovskoga 10. “Tamo iz Rodilišta mi je punica mahala roza šugamanom kad mi se rodila kćer, u 43. minuti kod rezultata 1:1 protiv niškog Radničkog, pa su mi s tribina vikali da nisam muško. A onda smo ih satrali u drugom poluvremenu, 4:1. Prvi put je zaigra Iko Buljan, treći dvanaestoga 1967.”

To je Žaja koji je još igrao. Ali je njegov životni put već bio trasiran. Katica Barbir iz najbližeg portuna priko puta Hajduka, odmah je u Žaji prepoznala velikoga igrača i potpisala s njim doživotno. Di ga neće pripoznat kad joj je mama, već spomenuta punica Vjera, bila sestra Šime i Veljka Poduje. Uistinu su samo rijetki igrači mogli tako dobro topat, čipo u kolino Hajduka! A bija je friško tek potega iz Šibenika.

“Ma jesan, s balunom u genima. Je da san i vesla, i pliva, tuka se, svašta. Ali je otac igra balun u Osvita i tija je da i ja buden igrač. Jedno vrime smo u Šibenika bili poznati četverokut, Luštica, Aralica, Nadoveza i ja, a Žiga nan je i trener bija. Pa me jedan put stavija straga na centarhalfa i toliko san to savjesno odigra da se odatle više nikad nisan maka. Reka je da ništa ne mislin, nego da je samo zviznen, naprid, šta dalje. A to, kad bi je ja zviznija, bija bi prekid utakmice dok bi našli di je balun odletija. Tako san to nabij, izbij, doslovno doktorira. Uvik san volija slušat i savjesno obavit posal.

” Žaja, Žaja, tko te ne zna, skupo bi te platija. Nasmijali smo se i ušli unutra s balkona, a nećakinja Veljka i Šime Poduje taman nosi kolače. Žaja mi pokazuje svega po zidovima, priznanje novinara iz 1986. “Zlatna naranča”. Dali su mi to novinari nakon 12 godina suradnje.

Ja san te godine završija na lanterni. A di si ti odletija?

- U JAT-a. Nisan više moga izdržat u Hajduka, posli Tita su se predsjednici minjali svake godine...

Kojega Tita, Kirigina?

- A u stvari posli obadva. To je bilo nepodnošljivo jer sam mora nastavljat šta bi prolazni predsjednici započeli i već bi stiga novi mozak. Ante Kovač je na primjer bio odličan predsjednik, ali mora je ić posli jedne godine, a Ivo Šantić se nije da, osta je dvi godine, Baja mu je drža leđa.

Misliš kad san ono pisa da “Žaja i Baja mute jaja”.

- E, pa smo radi tebe svaki čas morali ić u “Slobodnu” u najjačem sastavu s Antom Skataretikom. Ja sam mora izvršavat savjesno šta bi predsjednik Šantić odlučija, ali isto mi je bilo žal kad su ti javno i službeno zabranili dolazit u dom i novinarsku ložu. Samo ti to nisan smija reć.

U biti, kako je “Slobodna” mogla na to pristat da joj za svaki moj članak po grada dolazi na... viski u direktora Stipe Despota? Danas bi bilo racionalnije dat mi otkaz. Tko može trpit tolike gubitke danas.

- E a onda se rezoniralo, je li bogati, pa da glumiš žrtvu. Našli smo mi načina, a ti nisi ima pojma da ti ja dajem ulaznicu za svaku utakmicu, i to priko novinara Božidara Škare.

 Ajmo dalje, šta ovde radiš s Gotovinom na slici? – pitam ga dok prelistavamo zidove njegova stana ka po Louvreu.

- Ovo? Pa Gotovina mi je bija izravni šef.

Di? U JAT-a?

- Ma ne zajebaji, ovo je već Hrvatska. Ja san bija zapovjednik Šeste domobranske pukovnije. To smo se slikali u Zadru. A Ante Gotovina je bija zapovjednik područja.

Nisi stiga do Haaga...

- Mi smo bili došli do Drniša. A o Kninu san zna sve još od one države. Dok san ka momak bija u vojsci, vidija san na vježbama di su se sve ukopali. Pa san se prestravija kako ćemo to oslobodit Knin. Ali davno je to bilo...

Davno, davno. I novinar Zdravko Reić je bija s tobon.

- Kako znaš? A moran ti priznat, i on je bija savjestan vojnik.

Ali u ulozi Hajdukova direktora izdrža je u usporedbi s tobon jedva 100 dana. Kako se taj savjesni vojnik u tebi ponaša danas, u penziji?

- Evo mi je za Uskrs iz Zagreba doša Marko Franulović i mora san s njim na Plac, izludija me, puca mi je jedno dvi ure. Osam godina mu je, a iman još troje unučadi, Petru, Antišu i Emu, od sina Marka i kćerke Orjene, one šta se rodila kod rezultata 1:1 kontra niškog Radničkog. Sad san savjesni dida.

 Srićon imaš lipi, veliki stan. Šteta šta su ti Hajduka odnili u Poljud.

- Stan je čudo, 136 kvadrata, kupija san ga od nekoga Grgića, a na Hajduka nisan bija otkad mi je na rukama umira Ferante Colnago pa sve do nekidan kad me unuk Marko trenira.

Šta si reka, stan od Grgića?

- A to je neki drugi Grgić. Međutim, evo san za ovi intervju napisa da ne smin zaboravit reć da je Branko Grgić bija jedan veliki predsjednik Hajduka, dugo ćemo ga tražit.

Misli se da si to sve bija ti, ka siva eminencija.

- Ja san mu dobro drža leđa, ali on je bija veliki predsjednik. Sve je počelo 2000. kad me pozva. Nije mi se išlo. U splitskoj Lučkoj upravi bili smo tandem, on šef, ja drugi, znao je kako radim i što mislim. U Hajduku mu je trebala slična pomoć. Mora san popustit i doć, zva me čak i šef policije Marko Bekavac: Žaja, dolazi ili ću te ja dovest!

A zašto baš ti i Grgić, mlađi je, moga bi ti bit sin.

- Znao sam mu oca, trenera mladih i u Šibeniku, pa sam mu sinu, budućem predsjedniku Hajduka Branku Grgiću, bio i krsni kum.

E sad se sve razumi, bija si mu kum, Don Corleone.

- Mario, Mario, ko te ne zna, skupo bi te platija…

A šta’š kad me svi znaju, nego sa Ferom si bija u još žešćem tandemu.

- Je. Moj Ferante Colnago. Umira mi je na rukama. Srušija se, taman na ulazu u Hajdukovu svečanu ložu. Da ne udre glavon, brzo san ga uvatija, prije nego je pa. Odvela ga je hitna, ali nije više bilo spasa. Nikad više nisan doša na utakmicu.

I zato ja mislim da će Hajduk još dugo tražit ne samo Grgića, nego puno više tebe i Colnaga. Zamisli da Maleš ima tebe i Colnaga?

- Pa ima tu nešto istine, onako simbolično rečeno, jer Hajduk je klub koji je osta bez svojih korijena. Ne znan ni ja šta bi učinija. Vratija bi Colnaga...

Ali zašto bi vodit Hajduka bija taki misterij?

- Eee moj sinko, Hajduk je sto puta teže vodit nego Luku Split, drugu, treću na Mediteranu. Niko ti ne može reć kako to vodit, pa svaki novi direktor ili predsjednik uči radeći. Maknu ga taman kad je na porazima sve sazna i kad bi počele kapat pobjede.

Otiša si 1986., a zovu te opet 1998. Zašto si odbio doć?

- Sićaš se da su svi objavili “Žaja novi direktor”, a jedino si ti ima vijest da san već prvi dan dao ostavku.

Odnosno nisi ništa ni prihvatio. Ostao je predsjednik Kovačević, popularni Žarulja. Nije imao tko potpisivat nego on pa su i njega skoro zatvorili.

- Eto, sad si sve reka. To je ta misterija, vodit nogometni klub.

A zašto si naglo odustao. Jer par godina poslije doći ćeš Branku Grgiću?

- E s Grgićem počinje druga priča. A 1998. bi ka direktor mora potpisivat ono šta bi odlučija Bosna Perković, navijač. Svaka mu čast, ali ko to može potpisat, ako stalno na upravi četvorica iz HDZ-a glasaju jedno, a četvorica iz oporbe drugo, pa se sve svodi na to ko će pridobit Bosnu. I sad bi ja to triba potpisivat?! U to uđe u “sobu za intervjue” nećakinja braće Poduje: SEnD Kao da ga vi ne znate! Pa moj Žaja van je trka za milicioneron po igralištu!

Bogati! Onda si ti bija preteča Zvone Bobana?!

- Ma Kate, nije za milicioneron, nego u Skoplju je Spasovski skoro ubija Buklu Hlevnjaka. Vidija san da Bukli ide pina na usta, odma san intervenira, Spasovskoga su odnili u bolnicu, izbila je tučnjava. Onda san vidija da je Dojčinovski udrija Slišu, Dragana Sliškovića. Poletija san za Dojčinovskin koji je od straja isprid mene uteka u gledalište, spasili ga milicioneri. A šta’š, ja san bija malo iz Šibenika… A kad su za šest miseci došli u Split, prije nego je počela utakmica doša san Dojčinovskon i reka san mu da ću ga pribit. Pripa se i nije ni nastupija, izmislija da ga boli usnica. U 14. minuti bilo je 6:0 za nas!

Eto, ni tih prčevitih korijena nema više Hajduk! A i to je dio ciloga misterija.

- Međutim, korijene smo počeli vraćat tamo 2000.

To više nije vrime Bosne, nego Thompsona Perkovića. I on se poziva na Korijene. A Hajduk ih je po meni zadnji put ima lipo tamo u doba TV serije od Kunta Kinte. To je više ka kameno doba. Da je iz toga izvuć drugi korijen...

- Eee, ne bi bog... Međutim, di je Kunta Kinte, a di treće tisućljeće. Na primjer, izvadili smo 2000. iz naftalina Nadovezu za trenera, jurišamo na trofeje, zove me Grgić u Poljud, a Hajduk nema ni kunta ni kinte. Na scenu stupa Kerum. Dao nam je 10.000 maraka u vrijednosti robe. Stavili smo na prsi i istrčali na teren.

Tada je netko drugi bio gradonačelnik, a ne Kerum.

- Bravo. Bija je to Ivica Škarić. I to je nešto sasvim drugo, bit navijač Hajduka ka Kerum ali da ti politika ne smeta. Škarić je ka gradonačelnik pismeno zatražio da moramo u Hajduk, i ja, Colnago. Čuvam to i danas. A Grgić i ja smo dugo radili zajedno u Poglavarstvu grada još pod gradonačelnikom Nikolom Grabićem.

Bolje ti je bilo to ne spominjat jer sad će čitatelj reć, znan, to je ono kad su prešli u HDZ, Grgić iz HNS-a, a Grabić iz HSLS-a.

- Ko može s politikon izać na kraj? Zato i govorin da je Kerumu onda bilo lakše. Politika i Hajduk su dvi delikatne priče, svaka posebno za sebe, a sad zamisli koji je to paštroč ako su skupa. E to je tokalo Keruma. Ja ne bi više zna ko mi glavu nosi. Jer nikad u povijesti Hajduk i politika nisu toliko duboko bili inpaštani. I zato je došlo do toga da sad svi skidamo kapu Torcidi.

A nekad ste je skidali samo Bosni Perkoviću. Sad je “in” i Thompson Perković. Di su ona lipa hajdučka vrimena kad su svi skidali gaće već u Perkoviću.

- I šta bi ti sad tija? Balun je danas samo golemi biznis. Kupuju nas prije nego i proigramo, uzmu nan našega Messija dok ne trepneš. A u moje vrime Hajduk je sprinta svih 90 minuti ka danas Real i Barcelona. Uvik si ima svojih sedam-osam rasnih hajdukovaca, doveja bi par Sliškovića, Cukrova, Deverića, Pešića, Đorđevića...

Opet me vučeš za jezik jer neki prigovaraju da si baš ti Hajduka počeo dovodit u prosječnost s onim Mehmedalićima i Berićima tamo osamdesetih.

- Reka san ti, ja san uvik bija poslušni vojnik, a zna se ko je bija struka, Ivić, Mladinić itd. Srića da san na početku proša Kirigina koji me zva prvi prvoga 1975. Mi smo stvorili Hajduk koji je ima 96 zaposlenih, timove čistačica, portira, oružara, a jedne sezone smo vidili da ima prostora za 10 posto povećat plaće. I pala je odluka da Kirigin, Mate Batošić, Šenauer, ja, Jerko Obilinović i još par nas sa boljim plaćama sebi ništa ne dignemo nego radnicima. I danas me pozdravljaju ka kralja. Ali s Nadovezom smo protiv Tottenhama i Waregema došli visoko u Europi.

Kad spominješ igrače, nikako se ne može prežalit odlazak Žungula.

- Naravno, ko može nać takvoga igrača, uteka nam je u Ameriku, izigra nas s papirima, ali nikad nije više zaigra u veliki balun. Tražilo se papire, da će nam dat 300.000 dolara, a to je bilo ka danas par milijuni eura. Reka san da ja to ne bi niti da me stave na streljanu. I niko se nije usudija...

 A danas bi to bilo normalno, jer ko će dat par milijuna eura za braću Sharbini?

- To ti ne mogu reć jer ih nisan gleda otkad su u Hajduka. Nego, jesmo li gotovi? Čekaju me unuci...

mario garber
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Misterija je  vodit nogometni klub, a Hajduk je sto puta teže vodit nego Luku Split, drugu, treću na Mediteranu. Niko ti ne može reć kako to vodit, pa svaki novi direktor ili predsjednik uči radeći. Maknu ga taman kad je na porazima sve sazna i k [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hajdukov pravnik pa direktor od 1975. do 1986., direktor u ostavci 1998. te siva eminencija u doba Branka Grgića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-05-08 16:30:40 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-05-10 00:19:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-05-08 20:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8890 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/05/07/spektar/ANTEZAJA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x252" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4672429 Threads: 2 Questions: 157266188 Slow queries: 67965 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4660327 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/ante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma-131926 [printLink] => /sport/hajduk/ante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma-131926?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 119919 [name] => antežaja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antezaja [link] => /tag/antezaja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Misterija je  vodit nogometni klub, a Hajduk je sto puta teže vodit nego Luku Split, drugu, treću na Mediteranu. Niko ti ne može reć kako to vodit, pa svaki novi direktor ili predsjednik uči radeći. Maknu ga taman kad je na porazima sve sazna i k [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hajdukov pravnik pa direktor od 1975. do 1986., direktor u ostavci 1998. te siva eminencija u doba Branka Grgića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Žaja: Politika i Hajduk su delikatne priče svaka za sebe, a kada su skupa... E, to je tokalo Keruma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-04-21-52-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/07/spektar/ANTEZAJA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/05/07/spektar/ANTEZAJA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ante Žaja i ja gledamo na Stari plac s njegova balkona na trećem katu u Čajkovskoga 10. “Tamo iz Rodilišta mi je punica mahala roza šugamanom kad mi se rodila kćer, u 43. minuti kod rezultata 1:1 protiv niškog Radničkog, pa su mi s tribina vikali da nisam muško. A onda smo ih satrali u drugom poluvremenu, 4:1. Prvi put je zaigra Iko Buljan, treći dvanaestoga 1967.”

To je Žaja koji je još igrao. Ali je njegov životni put već bio trasiran. Katica Barbir iz najbližeg portuna priko puta Hajduka, odmah je u Žaji prepoznala velikoga igrača i potpisala s njim doživotno. Di ga neće pripoznat kad joj je mama, već spomenuta punica Vjera, bila sestra Šime i Veljka Poduje. Uistinu su samo rijetki igrači mogli tako dobro topat, čipo u kolino Hajduka! A bija je friško tek potega iz Šibenika.

“Ma jesan, s balunom u genima. Je da san i vesla, i pliva, tuka se, svašta. Ali je otac igra balun u Osvita i tija je da i ja buden igrač. Jedno vrime smo u Šibenika bili poznati četverokut, Luštica, Aralica, Nadoveza i ja, a Žiga nan je i trener bija. Pa me jedan put stavija straga na centarhalfa i toliko san to savjesno odigra da se odatle više nikad nisan maka. Reka je da ništa ne mislin, nego da je samo zviznen, naprid, šta dalje. A to, kad bi je ja zviznija, bija bi prekid utakmice dok bi našli di je balun odletija. Tako san to nabij, izbij, doslovno doktorira. Uvik san volija slušat i savjesno obavit posal.

” Žaja, Žaja, tko te ne zna, skupo bi te platija. Nasmijali smo se i ušli unutra s balkona, a nećakinja Veljka i Šime Poduje taman nosi kolače. Žaja mi pokazuje svega po zidovima, priznanje novinara iz 1986. “Zlatna naranča”. Dali su mi to novinari nakon 12 godina suradnje.

Ja san te godine završija na lanterni. A di si ti odletija?

- U JAT-a. Nisan više moga izdržat u Hajduka, posli Tita su se predsjednici minjali svake godine...

Kojega Tita, Kirigina?

- A u stvari posli obadva. To je bilo nepodnošljivo jer sam mora nastavljat šta bi prolazni predsjednici započeli i već bi stiga novi mozak. Ante Kovač je na primjer bio odličan predsjednik, ali mora je ić posli jedne godine, a Ivo Šantić se nije da, osta je dvi godine, Baja mu je drža leđa.

Misliš kad san ono pisa da “Žaja i Baja mute jaja”.

- E, pa smo radi tebe svaki čas morali ić u “Slobodnu” u najjačem sastavu s Antom Skataretikom. Ja sam mora izvršavat savjesno šta bi predsjednik Šantić odlučija, ali isto mi je bilo žal kad su ti javno i službeno zabranili dolazit u dom i novinarsku ložu. Samo ti to nisan smija reć.

U biti, kako je “Slobodna” mogla na to pristat da joj za svaki moj članak po grada dolazi na... viski u direktora Stipe Despota? Danas bi bilo racionalnije dat mi otkaz. Tko može trpit tolike gubitke danas.

- E a onda se rezoniralo, je li bogati, pa da glumiš žrtvu. Našli smo mi načina, a ti nisi ima pojma da ti ja dajem ulaznicu za svaku utakmicu, i to priko novinara Božidara Škare.

 Ajmo dalje, šta ovde radiš s Gotovinom na slici? – pitam ga dok prelistavamo zidove njegova stana ka po Louvreu.

- Ovo? Pa Gotovina mi je bija izravni šef.

Di? U JAT-a?

- Ma ne zajebaji, ovo je već Hrvatska. Ja san bija zapovjednik Šeste domobranske pukovnije. To smo se slikali u Zadru. A Ante Gotovina je bija zapovjednik područja.

Nisi stiga do Haaga...

- Mi smo bili došli do Drniša. A o Kninu san zna sve još od one države. Dok san ka momak bija u vojsci, vidija san na vježbama di su se sve ukopali. Pa san se prestravija kako ćemo to oslobodit Knin. Ali davno je to bilo...

Davno, davno. I novinar Zdravko Reić je bija s tobon.

- Kako znaš? A moran ti priznat, i on je bija savjestan vojnik.

Ali u ulozi Hajdukova direktora izdrža je u usporedbi s tobon jedva 100 dana. Kako se taj savjesni vojnik u tebi ponaša danas, u penziji?

- Evo mi je za Uskrs iz Zagreba doša Marko Franulović i mora san s njim na Plac, izludija me, puca mi je jedno dvi ure. Osam godina mu je, a iman još troje unučadi, Petru, Antišu i Emu, od sina Marka i kćerke Orjene, one šta se rodila kod rezultata 1:1 kontra niškog Radničkog. Sad san savjesni dida.

 Srićon imaš lipi, veliki stan. Šteta šta su ti Hajduka odnili u Poljud.

- Stan je čudo, 136 kvadrata, kupija san ga od nekoga Grgića, a na Hajduka nisan bija otkad mi je na rukama umira Ferante Colnago pa sve do nekidan kad me unuk Marko trenira.

Šta si reka, stan od Grgića?

- A to je neki drugi Grgić. Međutim, evo san za ovi intervju napisa da ne smin zaboravit reć da je Branko Grgić bija jedan veliki predsjednik Hajduka, dugo ćemo ga tražit.

Misli se da si to sve bija ti, ka siva eminencija.

- Ja san mu dobro drža leđa, ali on je bija veliki predsjednik. Sve je počelo 2000. kad me pozva. Nije mi se išlo. U splitskoj Lučkoj upravi bili smo tandem, on šef, ja drugi, znao je kako radim i što mislim. U Hajduku mu je trebala slična pomoć. Mora san popustit i doć, zva me čak i šef policije Marko Bekavac: Žaja, dolazi ili ću te ja dovest!

A zašto baš ti i Grgić, mlađi je, moga bi ti bit sin.

- Znao sam mu oca, trenera mladih i u Šibeniku, pa sam mu sinu, budućem predsjedniku Hajduka Branku Grgiću, bio i krsni kum.

E sad se sve razumi, bija si mu kum, Don Corleone.

- Mario, Mario, ko te ne zna, skupo bi te platija…

A šta’š kad me svi znaju, nego sa Ferom si bija u još žešćem tandemu.

- Je. Moj Ferante Colnago. Umira mi je na rukama. Srušija se, taman na ulazu u Hajdukovu svečanu ložu. Da ne udre glavon, brzo san ga uvatija, prije nego je pa. Odvela ga je hitna, ali nije više bilo spasa. Nikad više nisan doša na utakmicu.

I zato ja mislim da će Hajduk još dugo tražit ne samo Grgića, nego puno više tebe i Colnaga. Zamisli da Maleš ima tebe i Colnaga?

- Pa ima tu nešto istine, onako simbolično rečeno, jer Hajduk je klub koji je osta bez svojih korijena. Ne znan ni ja šta bi učinija. Vratija bi Colnaga...

Ali zašto bi vodit Hajduka bija taki misterij?

- Eee moj sinko, Hajduk je sto puta teže vodit nego Luku Split, drugu, treću na Mediteranu. Niko ti ne može reć kako to vodit, pa svaki novi direktor ili predsjednik uči radeći. Maknu ga taman kad je na porazima sve sazna i kad bi počele kapat pobjede.

Otiša si 1986., a zovu te opet 1998. Zašto si odbio doć?

- Sićaš se da su svi objavili “Žaja novi direktor”, a jedino si ti ima vijest da san već prvi dan dao ostavku.

Odnosno nisi ništa ni prihvatio. Ostao je predsjednik Kovačević, popularni Žarulja. Nije imao tko potpisivat nego on pa su i njega skoro zatvorili.

- Eto, sad si sve reka. To je ta misterija, vodit nogometni klub.

A zašto si naglo odustao. Jer par godina poslije doći ćeš Branku Grgiću?

- E s Grgićem počinje druga priča. A 1998. bi ka direktor mora potpisivat ono šta bi odlučija Bosna Perković, navijač. Svaka mu čast, ali ko to može potpisat, ako stalno na upravi četvorica iz HDZ-a glasaju jedno, a četvorica iz oporbe drugo, pa se sve svodi na to ko će pridobit Bosnu. I sad bi ja to triba potpisivat?! U to uđe u “sobu za intervjue” nećakinja braće Poduje: SEnD Kao da ga vi ne znate! Pa moj Žaja van je trka za milicioneron po igralištu!

Bogati! Onda si ti bija preteča Zvone Bobana?!

- Ma Kate, nije za milicioneron, nego u Skoplju je Spasovski skoro ubija Buklu Hlevnjaka. Vidija san da Bukli ide pina na usta, odma san intervenira, Spasovskoga su odnili u bolnicu, izbila je tučnjava. Onda san vidija da je Dojčinovski udrija Slišu, Dragana Sliškovića. Poletija san za Dojčinovskin koji je od straja isprid mene uteka u gledalište, spasili ga milicioneri. A šta’š, ja san bija malo iz Šibenika… A kad su za šest miseci došli u Split, prije nego je počela utakmica doša san Dojčinovskon i reka san mu da ću ga pribit. Pripa se i nije ni nastupija, izmislija da ga boli usnica. U 14. minuti bilo je 6:0 za nas!

Eto, ni tih prčevitih korijena nema više Hajduk! A i to je dio ciloga misterija.

- Međutim, korijene smo počeli vraćat tamo 2000.

To više nije vrime Bosne, nego Thompsona Perkovića. I on se poziva na Korijene. A Hajduk ih je po meni zadnji put ima lipo tamo u doba TV serije od Kunta Kinte. To je više ka kameno doba. Da je iz toga izvuć drugi korijen...

- Eee, ne bi bog... Međutim, di je Kunta Kinte, a di treće tisućljeće. Na primjer, izvadili smo 2000. iz naftalina Nadovezu za trenera, jurišamo na trofeje, zove me Grgić u Poljud, a Hajduk nema ni kunta ni kinte. Na scenu stupa Kerum. Dao nam je 10.000 maraka u vrijednosti robe. Stavili smo na prsi i istrčali na teren.

Tada je netko drugi bio gradonačelnik, a ne Kerum.

- Bravo. Bija je to Ivica Škarić. I to je nešto sasvim drugo, bit navijač Hajduka ka Kerum ali da ti politika ne smeta. Škarić je ka gradonačelnik pismeno zatražio da moramo u Hajduk, i ja, Colnago. Čuvam to i danas. A Grgić i ja smo dugo radili zajedno u Poglavarstvu grada još pod gradonačelnikom Nikolom Grabićem.

Bolje ti je bilo to ne spominjat jer sad će čitatelj reć, znan, to je ono kad su prešli u HDZ, Grgić iz HNS-a, a Grabić iz HSLS-a.

- Ko može s politikon izać na kraj? Zato i govorin da je Kerumu onda bilo lakše. Politika i Hajduk su dvi delikatne priče, svaka posebno za sebe, a sad zamisli koji je to paštroč ako su skupa. E to je tokalo Keruma. Ja ne bi više zna ko mi glavu nosi. Jer nikad u povijesti Hajduk i politika nisu toliko duboko bili inpaštani. I zato je došlo do toga da sad svi skidamo kapu Torcidi.

A nekad ste je skidali samo Bosni Perkoviću. Sad je “in” i Thompson Perković. Di su ona lipa hajdučka vrimena kad su svi skidali gaće već u Perkoviću.

- I šta bi ti sad tija? Balun je danas samo golemi biznis. Kupuju nas prije nego i proigramo, uzmu nan našega Messija dok ne trepneš. A u moje vrime Hajduk je sprinta svih 90 minuti ka danas Real i Barcelona. Uvik si ima svojih sedam-osam rasnih hajdukovaca, doveja bi par Sliškovića, Cukrova, Deverića, Pešića, Đorđevića...

Opet me vučeš za jezik jer neki prigovaraju da si baš ti Hajduka počeo dovodit u prosječnost s onim Mehmedalićima i Berićima tamo osamdesetih.

- Reka san ti, ja san uvik bija poslušni vojnik, a zna se ko je bija struka, Ivić, Mladinić itd. Srića da san na početku proša Kirigina koji me zva prvi prvoga 1975. Mi smo stvorili Hajduk koji je ima 96 zaposlenih, timove čistačica, portira, oružara, a jedne sezone smo vidili da ima prostora za 10 posto povećat plaće. I pala je odluka da Kirigin, Mate Batošić, Šenauer, ja, Jerko Obilinović i još par nas sa boljim plaćama sebi ništa ne dignemo nego radnicima. I danas me pozdravljaju ka kralja. Ali s Nadovezom smo protiv Tottenhama i Waregema došli visoko u Europi.

Kad spominješ igrače, nikako se ne može prežalit odlazak Žungula.

- Naravno, ko može nać takvoga igrača, uteka nam je u Ameriku, izigra nas s papirima, ali nikad nije više zaigra u veliki balun. Tražilo se papire, da će nam dat 300.000 dolara, a to je bilo ka danas par milijuni eura. Reka san da ja to ne bi niti da me stave na streljanu. I niko se nije usudija...

 A danas bi to bilo normalno, jer ko će dat par milijuna eura za braću Sharbini?

- To ti ne mogu reć jer ih nisan gleda otkad su u Hajduka. Nego, jesmo li gotovi? Čekaju me unuci...

mario garber
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/ante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma-131926 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=40f52788f45e77f409b544d36b2084aa222624eb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+%C5%BDaja%3A+Politika+i+Hajduk+su+delikatne+pri%C4%8De+svaka+za+sebe%2C+a+kada+su+skupa...+E%2C+to+je+tokalo+Keruma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma-131926 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fante-zaja-politika-i-hajduk-su-delikatne-price-svaka-za-sebe-a-kada-su-skupa-e-to-je-tokalo-keruma-131926 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Misterija je  vodit nogometni klub, a Hajduk je sto puta teže vodit nego Luku Split, drugu, treću na Mediteranu. Niko ti ne može reć kako to vodit, pa svaki novi direktor ili predsjednik uči radeći. Maknu ga taman kad je na porazima sve sazna i k [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Hajdukov pravnik pa direktor od 1975. do 1986., direktor u ostavci 1998. te siva eminencija u doba Branka Grgića [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HajdukHajdukov pravnik pa direktor od 1975. do 1986., direktor u ostavci 1998. te siva eminencija u doba Branka Grgića

Ante Žaja: Politika i Hajduk su delikatne priče svaka za sebe, a kada su skupa... E, to je tokalo Keruma

Piše PSD.
8. svibnja 2011. - 22:01

Ante Žaja i ja gledamo na Stari plac s njegova balkona na trećem katu u Čajkovskoga 10. “Tamo iz Rodilišta mi je punica mahala roza šugamanom kad mi se rodila kćer, u 43. minuti kod rezultata 1:1 protiv niškog Radničkog, pa su mi s tribina vikali da nisam muško. A onda smo ih satrali u drugom poluvremenu, 4:1. Prvi put je zaigra Iko Buljan, treći dvanaestoga 1967.”

To je Žaja koji je još igrao. Ali je njegov životni put već bio trasiran. Katica Barbir iz najbližeg portuna priko puta Hajduka, odmah je u Žaji prepoznala velikoga igrača i potpisala s njim doživotno. Di ga neće pripoznat kad joj je mama, već spomenuta punica Vjera, bila sestra Šime i Veljka Poduje. Uistinu su samo rijetki igrači mogli tako dobro topat, čipo u koli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:21