stdClass Object ( [id] => 136201 [title] => ADIO, ŠJOR IVANE David koji je rušio Golijate; Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti (FOTOGALERIJA) [alias] => adio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Hajduk se dostojanstveno, kako i dolikuje oprostio od svoga velikana, komemoracija u kino-dvorani poljudskog stadiona u spomen na preminulog Tomislava Ivića okupila je pravo mnoštvo ljudi, došli su sa svih strana da i u klupskim prostorijama "bijelih" odaju počast velikom stručnjaku. Inače, prostrana dvorana bila je pretijesna da primi sve koji su željeli prisustvovati posljednjem oproštaju od šjor Ivana, prije odlaska na sprovod, na Lovrinac.

Došla je delegacija iz Hrvatskog nogometnog saveza, Zorislav Srebrić i Ante Pavlović, delegacija iz Bosne i Hercegovine, šjor Ivanovi suvremenici, igrači i treneri Ivica Osim i Dušan Bajević, bivši sudac Salem Prolić, došao bi i Vahidin Musemić da ga ne stežu leđa, kažu nam, te u ime Sarajeva igrač i trener Fuad Muzurović.

Stigao je iz Francuske Josip Skoblar, bio je tu Milivoj Bračun, šibenski župan, nekoć Hajdukov junior i prvotimac Goran Pauk... Da ne spominjemo one domaće hajduke, iskusne trenere Stanka Poklepovića, Vojmira Kačića, Milija Buterera, zlatnu generaciju nogometaša, funkcionere iz raznih perioda, bio je tu i Kuzma Martinac, sa svojih devedeset na plećima, dopredsjednik kluba još osamdesetih, pa Vladimir Geza Šenauer, kao predstavnik šampionske generacije pedesetih...

Sudbina je htjela da je Ivić posljednji put za života bio u Poljudu baš u toj dvorani, nema tome davno, u veljači kad se obilježavala 100. obljetnica i prikazivao film o Hajduku "Glava u balunu". Sjedio je tu, s nama, slušao je i svoje vlastite izjave o tome kako je stvarao Hajdukovu veličinu. U ovim istim Hajdukovim klupama... Otad više mali Napoleon nije ni izlazio iz svoga doma na Mejama, bolest ga je obuzela i naposljetku shrvala, brzih mjeseci.



U Hajdukovoj kino-dvorani, tužni skup uokvirio je sliku Tomislava Ivića sa crnim florom. Uz nju na stolu pokali što ih je donio svome Hajduku, kao nitko prije i nitko poslije njega: četiri kupa i tri prvenstva, Jugokup 1972., '73., '74. i '76., trofej za naslov prvaka bivše države s potpisom '74., '75., '79.

U prvom redu obitelj, ožalošćeni, u drugom funkcioneri, u trećem zlatna generacija, dvorana do vrha pretijesna, načičkana, muk i tišina, pijetet...
Uz klapsku pjesmu na početku, "Splite moj..." na ekranu se zavrtio prigodni film o Iviću, kolaž njegovih nastupa na klupi, pa golovi koji su donosili trofeje, Hajduku, svjetsku krunu Portu, pa pobjedu Hrvatskoj u Palermu (2:1) protiv svjetskih viceprvaka Talijana. Allenatore, entrenador, coach. Trener. Najtrofejniji od svih.

Predsjednik Skupštine Hajdukovih dioničara Vinko Radovani kazao je:
- U godini najveće proslave, 100. obljetnice, pogodila nas je smrt najvećeg od nas. Opraštamo se od velikog trenera i još većeg čovjeka, iz svoga iskustva pamtim ga kao nadasve susretljiva sugovornika koji je uvijek bio spreman pomoći savjetom. U ime svih, cjelokupne Hajdukove obitelji izražavam duboku zahvalnost za sve što je ugradio u Hajdukovu veličinu i dajem zavjet da ga pamtimo zauvijek. Vječna mu slava i hvala i laku mu hrvatska zemlja.

U ime Gradskog poglavarstva i u osobno ime gradonačelnika Željka Keruma govorila je splitska dogradonačelnica Anđelka Visković:
- Ivić je na pijedestalu, njegovo je mjesto posebno, a zasluge nemjerljive. Njegovo je znanje prepoznato, a kako i sami znate naš Split je jedna neobična sredina koja teško odaje prizanje svojim sugrađanima. Činjenica da je u svome gradu na kraju bio priznat bez pogovora svjedoči o Ivićevim golemim kvalitetama i zaslugama. Bol njegove obitelji ne može se ublažiti, gubitak njegovim odlaskom je nenadoknadiva, ali nam ostaje njegov putokaz i to ne samo u trofejima što ih je osvajao nego i u radu s mladima čemu se također u svome životu posvetio.

Jurica Jerković je bio naročito dirnut, ganut, jedva je uspijevao da za govornicom njegov glas ne drhti preveć. Vratio se u povijest:
- Ivića sam upoznao,pa mogao bih reći, slučajno. U Splita još, šezdeset i osme, tamo me Hajduk poslao na kaljenje, a dočekao me mladi trener Ivić. Godinama kasnije kad je došao u Hajduk on je zatekao mene kao igrača koji je već sazrio... Pamtim ga kao vizionara, vrsnog profesionalca. Čudio sam se kako je proučavao košarku, ne bi li iz nje izvukao pressing i učio nas tome... Imao je sa sobom uvijek nacrte, čitao knjige. Bio je to naš veliki Ivan koji nas je učio, svake godine bismo protivnike iznenadili nečim novim, je li to kontranapad, ili ofsajd zamke, pa pressing na balun. A prekidi! Kakva su to bila iznenađenja, prebacili bi glavom balun na drugu stativu, tamo bi utrčao netko iz sredine i lako dao gol. Bio je fanatik i čudak, neki su mislili... A mi smo u momčadi dobro znali da je on čudotvorac. Pa ipak kad sve zbrojim Ivan je nadasve bio – dobar čovjek. Teško je povjerovati da se ugasio, da ga više nema. Uvijek sam mu govorio "vi", sad ću prvi put prijeći na "ti": Zbogom, naš dragi Ivane – Jerkoviću je glas zadrhtao.

Hrvoje Maleš, kao predsjednik uprave Hajduka podsjetio je još jednom na sve Ivićeve klubove, na kako kaže "raskošnu karijeru" i potom je dodao:
- Tužni zbore, okupili smo se da ispratimo na posljednje putovanje jednog od 15 najtrofejnijih trenera na svijetu. I to dovoljno govori o njegovoj veličini, već uviđamo koliko nam fali. Bio je vizionar, taktičar, revolucionar. Bio je veliki trener, a najveći u tome što je rušio trenerske stege i okvire i davao uvijek nešto svoje posebno. Stvarao je novu trenersku dimenziju. Bio je David koji je rušio Golijate – poentirao je Hajdukov predsjednik i dodao:
- Transparent koji su iznijeli navijači najbolje govori o svemu: "Hvala vam za sve što ste učinili za Hajduk" – podsjetio je Maleš.

Rekosmo, filmić o Iviću bio je briljantan, kratak, ali dojmljiv, brižno sastavljen mozaik inserata kao uvertira u komemoraciju. A na kraju je još jedna klapska pjesma svih ganula, kao završni krešendo emocija: "I pape i dida bili su Torcida":
-... Pratite me ljudi mili, kad se duša s tilom dili, kada umren zamotan u bilo, na Poljud odnesite mi tilo... More plače, ono suzu ima, 'misto glazbe, nek Torcida piva...

Kamen bi zaplakao. Sućut su svi redom izražavali obitelji, supruzi Regini, kćerkama Denizi i Majdi, njihovim obiteljima... Tako se Hajduk u Poljudu oprostio od svog najvećeg od najvećih, trenera Tomislava Ivića.

SLAVEN ALFIREVIĆ 

Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti


Stanko Poklepović
je tijekom komemoracije stalno bio suznih očiju, tako je bilo i nakon njezina završetka kada je novinarima davao izjave i komentare o svom zajedničkom radu s Ivićem.

- Teško je opisati ciklus koji smo zajedno prošli. U nogometnoj povijesti nije zabilježena takva suradnja, takva povezanost kao što je bila između mene i njega. Bio je neponovljivi vizionar. Hajduk je stvarao igru i osvajao trofeje kroz njega. Na komemoraciji se okupila cijela njegova momčad, ovu utakmicu ćemo izgubiti, ali ostat će sjećanja na Ivićevu veličinu i njegova djela – dirljivo je zaključio Špaco.

Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a:

- Otišao je velikan hrvatskoga nogometa i sporta. Njegova djela ostaju zapisana, učinio je da nam ona budu obaveza i inspiracija. Moramo to čuvati i slijediti.

Vedran Rožić:

- Tomislav Ivić je u nogomet unio trendove koji su prihvaćeni ne samo na ovim našim prostorima, već i u cijeloj Europi, od Ajaxa do Porta i ostalih velikih klubova. Njegov odlazak doživljavam na takav način su iza njega ostala njegova velika djela. Bio je veliki fanatik, a svi mi koji smo nakon njega radili u Hajduku nastojali smo utkati taj fanatizam u Hajdukovu povijest. Bio je jedan od najvećih trenera bivše nam države.

Joško Skoblar:

- S Ivićem odlazi, neću reći sve što je u nogometu vrijedilo, ali nije ni daleko od toga. Bio je veliki zaljubljenik u igru, dao je puno čuvenih generacija velikim klubovima. Obično kada čovjek nestane svi mu se klanjaju, a njemu smo se trebali više klanjati dok je bio živ. Govorimo o  treneru svih trenera. Posebna mi je čast što sam na komemoraciju došao kao službeni predstavnik Marseillea.

Dušan Bajević:

- Ivić je bio čovjek s kojim se moglo razgovarati kad god biste ga sreli. Bio je omiljen među kolegama, uvijek je imao dobre riječi i savjete, moglo ga se stalno slušati. Njegov odlazak je veliki gubitak za Hajduk i za hrvatski nogomet. Bio je veliki hajdukovac i veliki čovjek. U svom je poslu učinio mnogo toga, bio je jedan od najtrofejnijih i najcjenjenijih trenera u Europi.

Ivica Osim:

- Sjećam se dosta stvari vezanih za Tomislava Ivića, imao sam vrlo korektne odnose s njim. Kada smo se susretali kao protivnici, uvijek sam kao i za svakoga suparnika nastojao razmišljati na način kako razmišlja on, pokušavao sam smisliti što bi to on mogao smisliti. Uvijek treba očekivati nešto novo i biti spreman na to.

Joško Svaguša:

- Bio je velikan Hajduka, bila mi je čast upoznati ga. Vrlo često sam komunicirao s njim, tražio savjete od njega. Imao sam i želju dovesti ga da se uključi u rad kluba, ali bolest je, na žalost, bila jača. Šteta što ga moji prethodnici nisu doveli u klub. Iznedadila me vijest o Ivićevoj smrti, premda mi se nije uspio javiti na mobitel kada sam ga zvao prije mjesec dana.

Igor Štimac:

- Za vrijeme komemoracije sam se osjećao tužno, kao i svi, išle su mi suze. Ostali smo bez najvećeg nogometnog stručnjaka na ovim prostorima, za njim ostaje rupa koju će biti nemoguće popuniti. Ostaje nam obveza njegovih djela i rezultata, koji nam trebaju biti putokazi i smjernice kako treba raditi i živjeti u nogometu.
Imam dosta sjećanja vezanih za Tomislava Ivića, a svakako da je pobjeda nad Italijom u Palermu pod njegovim vodstvom najljepši dio toga. No, svako druženje, svi razgovori s njim, koji su uvijek bili isključivo o nogometu, imali su svoju težinu, uvijek se iz toga moglo naučiti nešto novo.
Smrt nikada nije nešto što možemo spremno očekivati, no znali smo da je teško bolestan kad je prestao izlaziti. U nekoliko zadnjih susreta s njim osjetilo se, na žalost, da se polako gasi.

Milivoj Bračun:

- Stažirao sam kod Ivića tri mjeseca u Atleticu iz Madrida u sezoni 1990./91. Nikada neću zaboraviti njegove taktike, a isto tako ni i kuhinju, spizu njegove supruge Regine, jer često sam bio i gost u njihovu domu u Madridu. Genijalac!

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije:

- S Ivićem me veže dosta toga, bio sam jedan od perspektivnijih juniora krajem 70-ih godina i kucao sam na vrata prve momčadi dok je on bio trener Hajduka. Poslije, kad sam se vratio iz Šibenika, Ivić je opet bio trener, prošao sam s njim ljetne pripreme prije nego što je otišao u Porto, tako da sam osjetio što znači raditi s njim. Također, njegova kći je išla sa mnom u razred, pa sam ga upoznao i iz te, kućne perspektive. Pričala je kako se znao dignuti sa stola usred ručka, te bi otišao crtati nešto vezano za nogomet. I to pokazuje koliki je fanatik bio.

Kapetan Hajduka Srđan Andrić i “drugi kapetan” Ante Vukušić sinoć su se nakon odigranog prijateljskog susreta protiv Troglava u Livnu, na kojem su igrači Hajduka nosili crni flor na rukavima dresova, zaputili u Split kako bi prisustvovali današnjoj komemoraciji i pogrebu klupske legende Tomislava Ivića.

Zbog smrti velikog nogometnog trenera za jedan dan odgođeni su ždrijeb i početak tradicionalnog malonogometnog turnira Torcida kup 2011. Organizator turnira Klub navijača Hajduka – Torcida Split objavio je obavijest svim već prijavljenim ekipama da se ždrijeb parova i skupina predviđen za ovaj ponedjeljak pomiče na utorak u 21 sat ispod Stare murve a da će turnir početi u četvrtak, kako bi danas u miru i dostojanstveno na posljednji počinak ispratili najboljeg svjetskog trenera.

Inače, dva velikana portugalskog nogometa Porto i Benfica na svojim su se službenim stranicama oprostili od velikog nogometnog stručnjaka koji je vodio ova dva kluba.

Predsjednik Porta Jorge Nuno Pinto izrazio je sućut obitelji i iskazao veliku zahvalnost prema treneru koji je s Portom uzeo četverostruku titulu.
- Njegove ćemo pobjede pamtiti, izgubili smo velikog prijatelja i dio povijesti našeg kluba - stoji na službenoj stranici Porta izjava predsjednika kluba Pinta.

Ivić je Porto vodio u sezoni 1987/88. i s njim je osvojio titulu prvaka i portugalski Kup, osvojio je europski Superkup i Interkontinentalni naslov.

U Portu je bio i u sezoni 1993/94. Nakon prvog odlaska iz Porta 1988. godine Ivić je četiri godine vodio i Benficu, a rad sa velikim Ivićem upamtio je i veliki Joao Pinto.
- Teško je ne sjetiti se svih njegovih ideja, imao je jedinstvene i jednostavne metode, ali iznad svega učinkovite. Stalno je nešto pisao i zapisivao, pratio sve igrače, neponovljiv stručnjak i veliki čovjek - kazao je Joao Pinto.


S. A., F. V., T. B.,J. PRKIĆ / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-27 12:37:18 [created_by] => 35 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-07-02 02:03:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-27 17:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 20924 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2011\/06\/27\/Sport\/kom00.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/09.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/komemoracija_ivic18-270611.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/komemoracija_ivic16-270611.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/komemoracija_ivic17-270611.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/14.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/13.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/12.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/11.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/10.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/15.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/08.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/07.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/06.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/05.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/04.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/03.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/02.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/06\/27\/Sport\/Komemoracija\/01.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"350x250"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x479"},{"size0":"700x454"},{"size0":"700x491"},{"size0":"400x550"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"400x550"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"},{"size0":"700x450"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4711192 Threads: 5 Questions: 159929239 Slow queries: 69397 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4728225 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/hajduk/adio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija-136201 [printLink] => /sport/hajduk/adio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija-136201?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220246 [name] => tomislavivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislavivic [link] => /tag/tomislavivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ADIO, ŠJOR IVANE David koji je rušio Golijate; Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti (FOTOGALERIJA) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-15-07-55-35 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/27/Sport/kom00.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/27/Sport/kom00.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/09.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/komemoracija_ivic18-270611.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/komemoracija_ivic16-270611.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/komemoracija_ivic17-270611.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/14.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/13.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/12.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/11.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/10.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/15.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/08.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/07.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/06.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/05.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/04.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/03.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/02.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/06/27/Sport/Komemoracija/01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Hajduk se dostojanstveno, kako i dolikuje oprostio od svoga velikana, komemoracija u kino-dvorani poljudskog stadiona u spomen na preminulog Tomislava Ivića okupila je pravo mnoštvo ljudi, došli su sa svih strana da i u klupskim prostorijama "bijelih" odaju počast velikom stručnjaku. Inače, prostrana dvorana bila je pretijesna da primi sve koji su željeli prisustvovati posljednjem oproštaju od šjor Ivana, prije odlaska na sprovod, na Lovrinac.

Došla je delegacija iz Hrvatskog nogometnog saveza, Zorislav Srebrić i Ante Pavlović, delegacija iz Bosne i Hercegovine, šjor Ivanovi suvremenici, igrači i treneri Ivica Osim i Dušan Bajević, bivši sudac Salem Prolić, došao bi i Vahidin Musemić da ga ne stežu leđa, kažu nam, te u ime Sarajeva igrač i trener Fuad Muzurović.

Stigao je iz Francuske Josip Skoblar, bio je tu Milivoj Bračun, šibenski župan, nekoć Hajdukov junior i prvotimac Goran Pauk... Da ne spominjemo one domaće hajduke, iskusne trenere Stanka Poklepovića, Vojmira Kačića, Milija Buterera, zlatnu generaciju nogometaša, funkcionere iz raznih perioda, bio je tu i Kuzma Martinac, sa svojih devedeset na plećima, dopredsjednik kluba još osamdesetih, pa Vladimir Geza Šenauer, kao predstavnik šampionske generacije pedesetih...

Sudbina je htjela da je Ivić posljednji put za života bio u Poljudu baš u toj dvorani, nema tome davno, u veljači kad se obilježavala 100. obljetnica i prikazivao film o Hajduku "Glava u balunu". Sjedio je tu, s nama, slušao je i svoje vlastite izjave o tome kako je stvarao Hajdukovu veličinu. U ovim istim Hajdukovim klupama... Otad više mali Napoleon nije ni izlazio iz svoga doma na Mejama, bolest ga je obuzela i naposljetku shrvala, brzih mjeseci.



U Hajdukovoj kino-dvorani, tužni skup uokvirio je sliku Tomislava Ivića sa crnim florom. Uz nju na stolu pokali što ih je donio svome Hajduku, kao nitko prije i nitko poslije njega: četiri kupa i tri prvenstva, Jugokup 1972., '73., '74. i '76., trofej za naslov prvaka bivše države s potpisom '74., '75., '79.

U prvom redu obitelj, ožalošćeni, u drugom funkcioneri, u trećem zlatna generacija, dvorana do vrha pretijesna, načičkana, muk i tišina, pijetet...
Uz klapsku pjesmu na početku, "Splite moj..." na ekranu se zavrtio prigodni film o Iviću, kolaž njegovih nastupa na klupi, pa golovi koji su donosili trofeje, Hajduku, svjetsku krunu Portu, pa pobjedu Hrvatskoj u Palermu (2:1) protiv svjetskih viceprvaka Talijana. Allenatore, entrenador, coach. Trener. Najtrofejniji od svih.

Predsjednik Skupštine Hajdukovih dioničara Vinko Radovani kazao je:
- U godini najveće proslave, 100. obljetnice, pogodila nas je smrt najvećeg od nas. Opraštamo se od velikog trenera i još većeg čovjeka, iz svoga iskustva pamtim ga kao nadasve susretljiva sugovornika koji je uvijek bio spreman pomoći savjetom. U ime svih, cjelokupne Hajdukove obitelji izražavam duboku zahvalnost za sve što je ugradio u Hajdukovu veličinu i dajem zavjet da ga pamtimo zauvijek. Vječna mu slava i hvala i laku mu hrvatska zemlja.

U ime Gradskog poglavarstva i u osobno ime gradonačelnika Željka Keruma govorila je splitska dogradonačelnica Anđelka Visković:
- Ivić je na pijedestalu, njegovo je mjesto posebno, a zasluge nemjerljive. Njegovo je znanje prepoznato, a kako i sami znate naš Split je jedna neobična sredina koja teško odaje prizanje svojim sugrađanima. Činjenica da je u svome gradu na kraju bio priznat bez pogovora svjedoči o Ivićevim golemim kvalitetama i zaslugama. Bol njegove obitelji ne može se ublažiti, gubitak njegovim odlaskom je nenadoknadiva, ali nam ostaje njegov putokaz i to ne samo u trofejima što ih je osvajao nego i u radu s mladima čemu se također u svome životu posvetio.

Jurica Jerković je bio naročito dirnut, ganut, jedva je uspijevao da za govornicom njegov glas ne drhti preveć. Vratio se u povijest:
- Ivića sam upoznao,pa mogao bih reći, slučajno. U Splita još, šezdeset i osme, tamo me Hajduk poslao na kaljenje, a dočekao me mladi trener Ivić. Godinama kasnije kad je došao u Hajduk on je zatekao mene kao igrača koji je već sazrio... Pamtim ga kao vizionara, vrsnog profesionalca. Čudio sam se kako je proučavao košarku, ne bi li iz nje izvukao pressing i učio nas tome... Imao je sa sobom uvijek nacrte, čitao knjige. Bio je to naš veliki Ivan koji nas je učio, svake godine bismo protivnike iznenadili nečim novim, je li to kontranapad, ili ofsajd zamke, pa pressing na balun. A prekidi! Kakva su to bila iznenađenja, prebacili bi glavom balun na drugu stativu, tamo bi utrčao netko iz sredine i lako dao gol. Bio je fanatik i čudak, neki su mislili... A mi smo u momčadi dobro znali da je on čudotvorac. Pa ipak kad sve zbrojim Ivan je nadasve bio – dobar čovjek. Teško je povjerovati da se ugasio, da ga više nema. Uvijek sam mu govorio "vi", sad ću prvi put prijeći na "ti": Zbogom, naš dragi Ivane – Jerkoviću je glas zadrhtao.

Hrvoje Maleš, kao predsjednik uprave Hajduka podsjetio je još jednom na sve Ivićeve klubove, na kako kaže "raskošnu karijeru" i potom je dodao:
- Tužni zbore, okupili smo se da ispratimo na posljednje putovanje jednog od 15 najtrofejnijih trenera na svijetu. I to dovoljno govori o njegovoj veličini, već uviđamo koliko nam fali. Bio je vizionar, taktičar, revolucionar. Bio je veliki trener, a najveći u tome što je rušio trenerske stege i okvire i davao uvijek nešto svoje posebno. Stvarao je novu trenersku dimenziju. Bio je David koji je rušio Golijate – poentirao je Hajdukov predsjednik i dodao:
- Transparent koji su iznijeli navijači najbolje govori o svemu: "Hvala vam za sve što ste učinili za Hajduk" – podsjetio je Maleš.

Rekosmo, filmić o Iviću bio je briljantan, kratak, ali dojmljiv, brižno sastavljen mozaik inserata kao uvertira u komemoraciju. A na kraju je još jedna klapska pjesma svih ganula, kao završni krešendo emocija: "I pape i dida bili su Torcida":
-... Pratite me ljudi mili, kad se duša s tilom dili, kada umren zamotan u bilo, na Poljud odnesite mi tilo... More plače, ono suzu ima, 'misto glazbe, nek Torcida piva...

Kamen bi zaplakao. Sućut su svi redom izražavali obitelji, supruzi Regini, kćerkama Denizi i Majdi, njihovim obiteljima... Tako se Hajduk u Poljudu oprostio od svog najvećeg od najvećih, trenera Tomislava Ivića.

SLAVEN ALFIREVIĆ 

Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti


Stanko Poklepović
je tijekom komemoracije stalno bio suznih očiju, tako je bilo i nakon njezina završetka kada je novinarima davao izjave i komentare o svom zajedničkom radu s Ivićem.

- Teško je opisati ciklus koji smo zajedno prošli. U nogometnoj povijesti nije zabilježena takva suradnja, takva povezanost kao što je bila između mene i njega. Bio je neponovljivi vizionar. Hajduk je stvarao igru i osvajao trofeje kroz njega. Na komemoraciji se okupila cijela njegova momčad, ovu utakmicu ćemo izgubiti, ali ostat će sjećanja na Ivićevu veličinu i njegova djela – dirljivo je zaključio Špaco.

Zorislav Srebrić, glavni tajnik HNS-a:

- Otišao je velikan hrvatskoga nogometa i sporta. Njegova djela ostaju zapisana, učinio je da nam ona budu obaveza i inspiracija. Moramo to čuvati i slijediti.

Vedran Rožić:

- Tomislav Ivić je u nogomet unio trendove koji su prihvaćeni ne samo na ovim našim prostorima, već i u cijeloj Europi, od Ajaxa do Porta i ostalih velikih klubova. Njegov odlazak doživljavam na takav način su iza njega ostala njegova velika djela. Bio je veliki fanatik, a svi mi koji smo nakon njega radili u Hajduku nastojali smo utkati taj fanatizam u Hajdukovu povijest. Bio je jedan od najvećih trenera bivše nam države.

Joško Skoblar:

- S Ivićem odlazi, neću reći sve što je u nogometu vrijedilo, ali nije ni daleko od toga. Bio je veliki zaljubljenik u igru, dao je puno čuvenih generacija velikim klubovima. Obično kada čovjek nestane svi mu se klanjaju, a njemu smo se trebali više klanjati dok je bio živ. Govorimo o  treneru svih trenera. Posebna mi je čast što sam na komemoraciju došao kao službeni predstavnik Marseillea.

Dušan Bajević:

- Ivić je bio čovjek s kojim se moglo razgovarati kad god biste ga sreli. Bio je omiljen među kolegama, uvijek je imao dobre riječi i savjete, moglo ga se stalno slušati. Njegov odlazak je veliki gubitak za Hajduk i za hrvatski nogomet. Bio je veliki hajdukovac i veliki čovjek. U svom je poslu učinio mnogo toga, bio je jedan od najtrofejnijih i najcjenjenijih trenera u Europi.

Ivica Osim:

- Sjećam se dosta stvari vezanih za Tomislava Ivića, imao sam vrlo korektne odnose s njim. Kada smo se susretali kao protivnici, uvijek sam kao i za svakoga suparnika nastojao razmišljati na način kako razmišlja on, pokušavao sam smisliti što bi to on mogao smisliti. Uvijek treba očekivati nešto novo i biti spreman na to.

Joško Svaguša:

- Bio je velikan Hajduka, bila mi je čast upoznati ga. Vrlo često sam komunicirao s njim, tražio savjete od njega. Imao sam i želju dovesti ga da se uključi u rad kluba, ali bolest je, na žalost, bila jača. Šteta što ga moji prethodnici nisu doveli u klub. Iznedadila me vijest o Ivićevoj smrti, premda mi se nije uspio javiti na mobitel kada sam ga zvao prije mjesec dana.

Igor Štimac:

- Za vrijeme komemoracije sam se osjećao tužno, kao i svi, išle su mi suze. Ostali smo bez najvećeg nogometnog stručnjaka na ovim prostorima, za njim ostaje rupa koju će biti nemoguće popuniti. Ostaje nam obveza njegovih djela i rezultata, koji nam trebaju biti putokazi i smjernice kako treba raditi i živjeti u nogometu.
Imam dosta sjećanja vezanih za Tomislava Ivića, a svakako da je pobjeda nad Italijom u Palermu pod njegovim vodstvom najljepši dio toga. No, svako druženje, svi razgovori s njim, koji su uvijek bili isključivo o nogometu, imali su svoju težinu, uvijek se iz toga moglo naučiti nešto novo.
Smrt nikada nije nešto što možemo spremno očekivati, no znali smo da je teško bolestan kad je prestao izlaziti. U nekoliko zadnjih susreta s njim osjetilo se, na žalost, da se polako gasi.

Milivoj Bračun:

- Stažirao sam kod Ivića tri mjeseca u Atleticu iz Madrida u sezoni 1990./91. Nikada neću zaboraviti njegove taktike, a isto tako ni i kuhinju, spizu njegove supruge Regine, jer često sam bio i gost u njihovu domu u Madridu. Genijalac!

Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije:

- S Ivićem me veže dosta toga, bio sam jedan od perspektivnijih juniora krajem 70-ih godina i kucao sam na vrata prve momčadi dok je on bio trener Hajduka. Poslije, kad sam se vratio iz Šibenika, Ivić je opet bio trener, prošao sam s njim ljetne pripreme prije nego što je otišao u Porto, tako da sam osjetio što znači raditi s njim. Također, njegova kći je išla sa mnom u razred, pa sam ga upoznao i iz te, kućne perspektive. Pričala je kako se znao dignuti sa stola usred ručka, te bi otišao crtati nešto vezano za nogomet. I to pokazuje koliki je fanatik bio.

Kapetan Hajduka Srđan Andrić i “drugi kapetan” Ante Vukušić sinoć su se nakon odigranog prijateljskog susreta protiv Troglava u Livnu, na kojem su igrači Hajduka nosili crni flor na rukavima dresova, zaputili u Split kako bi prisustvovali današnjoj komemoraciji i pogrebu klupske legende Tomislava Ivića.

Zbog smrti velikog nogometnog trenera za jedan dan odgođeni su ždrijeb i početak tradicionalnog malonogometnog turnira Torcida kup 2011. Organizator turnira Klub navijača Hajduka – Torcida Split objavio je obavijest svim već prijavljenim ekipama da se ždrijeb parova i skupina predviđen za ovaj ponedjeljak pomiče na utorak u 21 sat ispod Stare murve a da će turnir početi u četvrtak, kako bi danas u miru i dostojanstveno na posljednji počinak ispratili najboljeg svjetskog trenera.

Inače, dva velikana portugalskog nogometa Porto i Benfica na svojim su se službenim stranicama oprostili od velikog nogometnog stručnjaka koji je vodio ova dva kluba.

Predsjednik Porta Jorge Nuno Pinto izrazio je sućut obitelji i iskazao veliku zahvalnost prema treneru koji je s Portom uzeo četverostruku titulu.
- Njegove ćemo pobjede pamtiti, izgubili smo velikog prijatelja i dio povijesti našeg kluba - stoji na službenoj stranici Porta izjava predsjednika kluba Pinta.

Ivić je Porto vodio u sezoni 1987/88. i s njim je osvojio titulu prvaka i portugalski Kup, osvojio je europski Superkup i Interkontinentalni naslov.

U Portu je bio i u sezoni 1993/94. Nakon prvog odlaska iz Porta 1988. godine Ivić je četiri godine vodio i Benficu, a rad sa velikim Ivićem upamtio je i veliki Joao Pinto.
- Teško je ne sjetiti se svih njegovih ideja, imao je jedinstvene i jednostavne metode, ali iznad svega učinkovite. Stalno je nešto pisao i zapisivao, pratio sve igrače, neponovljiv stručnjak i veliki čovjek - kazao je Joao Pinto.


S. A., F. V., T. B.,J. PRKIĆ / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>



















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/adio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija-136201 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a51e8d5caea12fdd654710c91015fa19fd57d3ce [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=ADIO%2C+%C5%A0JOR+IVANE+David+koji+je+ru%C5%A1io+Golijate%3B+%C5%A0paco%3A+Ovu+utakmicu+nismo+mogli+dobiti+%28FOTOGALERIJA%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fadio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija-136201 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fadio-sjor-ivane-david-koji-je-rusio-golijate-spaco-ovu-utakmicu-nismo-mogli-dobiti-fotogalerija-136201 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

ADIO, ŠJOR IVANE David koji je rušio Golijate; Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
27. lipnja 2011. - 19:01

Špaco: Ovu utakmicu nismo mogli dobiti


Stanko Poklepović
je tijekom komemoracije stalno bio suznih očiju, tako je bilo i nakon njezina završetka kada je novinarima davao izjave i komentare o svom zajedničkom radu s Ivićem. ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:07