StoryEditorOCM
Domaći nogometpucaju visoko

Postavili su jako ambiciozan cilj: Solinjani žele igrati Prvu HNL sa pionirima, kadetima i juniorima

Piše R. R.
11. svibnja 2023. - 16:12

Nogometni klub Solin postavio je ambiciozan cilj - imati sve tri kategorije mladih momčadi: pionire, kadete i juniore, u natjecanju Prve HNL. Ova vizija postavila bi Solin kao jedini klub u Dalmaciji, uz Hajduk, koji bi u svojoj omladinskoj školi imao sve tri mlade momčadi na elitnoj razini, što predstavlja veliku promociju za klub te pruža izvanrednu priliku da u klub pored Jadra privuku nove mlade talentirane nogometaše.

U netom završenoj sezoni pioniri, koje vodi trener Kaja Kalinić, završili su na 8. mjestu (29 bodova), a kadeti trenera Ante Šećera, na 12. poziciji (25 bodova) te su u zajedničkom zbiru bodova osigurali elitno natjecanje i u sljedećoj sezoni. Juniorska momčad koju vodi trener Ognjen Majdov, a koja se natječe u Ligi Središta Split drži prvo mjesto, potvrđeno pobjedom protiv Hajduka 3-2 prošlog vikenda na Poljudu. Pobjedu su juniorima Solina osigurali sa dva gola Majdov i jednim Marinović.Ovo je druga pobjeda juniora Solina nad Hajdukom u ovoj sezoni, a time je defakto napravljen veliki korak prema kvalifikacijskom turniru na kojem Solin želi izboriti da juniori u sljedećoj sezoni igraju u elitnoj konkurenciji Prve HNL. Taj će se turnir igrati u lipnju.

U konkurenciji juniorskih momčadi na području od Zadra do Dubrovnika, Solin je neprikosnoven te je vodeći sa 66 bodova, ispred Hajduka (61) koji je izvan konkurencije, zatim trećeplasiranog RNK Splita kojem bježi 9 (57) te Zadra od kojeg ima 16 bodova više (50). Zanimljivo da juniorska momčad koju vodi trener Ognjen Majdov ima i dvojicu najboljih strijelaca Lige, upravo spomenute strijelce sa zadnje utakmice protiv Hajduka, Josipa Marinovića sa 24 i Nina Majdova sa 20 postignutih golova. Majdov je jedan od mladih igrača iz inkubatora Solina koji već ima iskustvo igranja za seniorsku momčad.

- Čestitke igračima na svemu što su prikazali u ovoj sezoni, a pogotovo nakon druge pobjede nad Hajdukom ove sezone što je potvrda kvalitete mladih igrača i zajedničkog rada - kaže trener juniora Solina Ognjen Majdov.

- Nadamo se u ulasku u Prvu HNL sa juniorima, to bi bio lijep rezultat iako je glavni cilj stvaranje mladih igrača za seniorsku momčad gdje klub mora imati jasnu strategiju njihovog razvoja i postaviti mlade igrače iz svog omladinskog pogona kao projekte kluba koji promoviraju školu NK Solin - dodaje Majdov.

Koordinator Omladinske škole NK Solin Mario Jaman ističe:

- Čestitke zaslužuju svi, od voditelja škole Mladena Jurića, preko tajnika Pavla Marinkovića, te svih trenera koji su doprinjeli kvalitetnom radu. Naravno da su u izlogu treneri glavnih kategorija: s pionirima su radili Kaja Kalinić i Damir Boban, s kadetima Ante Topić i Ante Šećer te s juniorima trener Ognjen Majdov i pomoćnik Krešimir Zrnić. Ostvarili su uspjeh: pioniri i kadeti ostankom u Prvoj HNL a juniori prilikom da uđu u to elitno društvo. Prošli smo zahtjevno razdoblje jer već šest sezona participiramo u Prvoj HNL u mlađim uzrastima. Sad je vrijeme za juniore, taj iskorak je blizu i veoma važan za naš klub - dodaje Jaman.  

- Juniori su perjanica našeg omladinskog pogona. Moram naglasiti razvoj Nina Majdova reprezentativca U-18 koji participira u seniorskoj momčadi, zatim stopera Mirka Tokića, krilnog napadača Josipa Marinovića, veznjaka Marina Budimira te vratara Roka Marovića koji je 2005. godište. Afirmacija mladih igrača iz vlastitog pogona je smjer u kojem klub treba ići. Pokazali smo da možemo stvoriti reprezentativce, i igrače za senorsku momčad, igrače koji rade transfere u klubove Prve HNL, ali i Njemačke, Italije, Francuske, Belgije, Slovenije…”

Solinjani ističu da ih čeka selekcija igrača 2007. i 2009. godišta za Prvu HNL tako da i dalje budu konkurentni na razini Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:39