StoryEditorOCM

Nije mi se dalo pisati ovaj tekst, ali... HNS ignorira upite oko dvostrukih mjerila pa da se ne zaboravi

1. rujna 2023. - 10:46

O nedosljednosti HNS-a mogli bi se napisati romani. Već sam i sam sebi dosadio s tekstovima o tome kako kriteriji za sve nisu isti, kako su pravilnici skup mrtvih slova na papiru grupirani u članke, bla bla bla...

Iskreno, nije mi se dalo ni pisati ovaj tekst. Baš mi se ono nije dalo... Nije mi se dalo do te razine da bih radije slušao stručne komentare ekipe u HRT-ovom studiju, krenuo iznova čitati Uliksa, ili možda ponovno pogledao neku epizodu "Successiona". Nebitno koju, sve su manje-više iste...

Ali sam svejedno napisao ovaj tekst, kako bi on ostao negdje u bespućima interneta kao svojevrsni podsjetnik na još jedan u nizu primjera dvostrukih mjerila HNS-a. Jer, nakon malo više od tjedan dana od tradicionalne poslanice disciplinskog suca HNL-a, Alana Klakočera, već pada u zaborav da je Rudeš prošao nekažnjeno zbog toga što su njegovi navijači cijelu utakmicu na tribinama držali izvješen transparent s nacističkim obilježjima.

Hajduk je nakon te utakmice kažnjen s ukupno 5650 eura, od čega 1450 eura otpada na paljenje pirotehničkih sredstava na tribini, a ostatak na uvredljive povike i transparent koji je Torcida razvila.

image
Željko Puhovski/Cropix

"Kažnjen je i zbog toga što je od 39. do 40. minute podignut transparent s natpisom: “10€, može, hvala, ipak četniku plaća mala“, te je višekratno uzvikivano “Cigani, Cigani“ i “Svima nama Žuti kurac pušio“,  čime je počinjen prekršaj iz članka 87. Disciplinskog pravilnika HNS, zbog čega se utvrđuje novčana kazna u iznosu od 4.500,00 eura pa se na temelju odredbe članka 38. st. 1. DP HNS-a izriče ukupna novčana kazna u visini od 5.650,00 eura", stoji u dijelu priopćenja koji se odnosi na transparent Hajdukovih navijača.

No, Klakočer nije kaznio Rudeš zbog toga što su njegovi navijači tijekom utakmice razvili zastavu s nacističkim obilježjima.

"Rudeš nije kažnjen jer nijedan incident nije naveden u izvješću časnika za sigurnost. Ako nema toga, nema ni temelja za prijavu. Meni je to osnova za eventualno kažnjavanje, nisam mogao postupiti ako ne postoji službena prijava. Ne mogu kazniti nekoga na temelju onoga što se piše po portalima ili po ostalim medijima", objasnio je tada disciplinski sudac HNL-a.

Sve legitimno... Postoji nekakva procedura, Klakočer se nje pridržava i to je to. Uostalom, svi prekršaji takve vrste mogu naknadno biti prijavljeni Disciplinskoj komisiji HNS-a, koja će onda o njima odlučivati.

No, prošla su gotovo dva tjedna od te utakmice, a nema naznaka da je postupak protiv Rudeša pokrenut.

Ta ista Disciplinska komisija nakon finala Kupa u svibnju kaznila je Marka Livaju, Tomislava Rogića i Luku Vuškovića zbog pjevanja pogrdnih pjesama nakon finala Kupa upravo na temelju medijskih napisa.

image
Ante Čizmić/Cropix

Postupak je pokrenut dan nakon utakmice, a Sportske novosti su tada objavile tekst u kojem je, između ostaloga, stajalo sljedeće:

"Prema Disciplinskom pravilniku HNS-a, Marka Livaju za opisani verbalni delikt može prijaviti bilo koji član nogometne organizacije. Bilo je za očekivati da će to učiniti netko iz HNS-ovog Povjerenstva za natjecanje Hrvatskoga kupa (Davor Ivić, Dario Bel i Josip Brezni). Međutim, nitko od spomenutih ekscesu Hajdukovog napadača nije nazočio, a materijalnih dokaza (video-snimke) nije bilo. Svejedno, na osnovu medijskih napisa, HNS je pokrenuo stegovni postupak protiv Marka Livaje "zbog pjevanja pjesme neprimjerenog sadržaja".

Dakle, može se na temelju medijskih napisa pokrenuti disciplinski postupak, a to bi trebalo biti još lakše kada još postoje i fotografije spomenutog transparenta, a vjerojatno i videozapis. Pritom opet ponavljam da nije isto kada se o pravilnik ogriješi igrač ili službena osoba i navijač. Odgovornost je uvijek veća na onima koji službeno predstavljaju klub i o tome nema rasprave. Ovdje je samo stvar u tome da nije u redu kazniti jedan klub zbog transparenta njegovih navijača, a drugi ne zbog iste stvari.

No, HNS do trenutka pisanja ovog teksta nije odgovorio ni na naš prvotni upit, ni na ponovljeni. Čak sam razmišljao poslati i treći upit s onim GIF-om mačka u čizmama koji gleda molećivim očima. Znate kojim?

Evo ga...

Iskreno, odgovoru iz Saveza nisam se ni nadao, jer oni također stižu selektivno. Točnije, stižu kada se može dati odgovor koji će sadržavati koliko-toliko smisleno objašnjenje. Kada ono ne postoji, pitanja uglavnom automatski odlaze u folder "ionako će se brzo zaboraviti", odmah ispod "neželjene pošte".

To je jednostavno tako. Stoga sve što preostaje u ovakvim situacijama je naglašavati ih i stalno podsjećati na njih, kako se slučajno ne bi stekao dojam da stvari u hrvatskom nogometu idu nabolje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 23:18