stdClass Object ( [id] => 163105 [title] => Mario Garber: Prije će smijenit bidnoga Jovanovića nego postavit Bobana [alias] => mario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Hvata me panika kad promislim da Zvonimir Boban nikad neće postati predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza. Jer baš sam u prošloj kolumni, govoreći o striptizu Hrvatske u balunu, svlačenju jednog lažnog dream teama o našem sportu − nažalost odsvirao kraj toj izgubljenoj utakmici. I ima istine što nekidan Tomi Židaku reče Alen Bokšić, rezignirani genije našega nogometa, kojemu se smuči kad ga pitate nešto u vezi s tim.

Bokšić je Židaku rekao da uskoro hrvatskog nogometa više i neće biti jer je to toliko loše i nezanimljivo u usporedbi s onim što možete pratiti na televiziji u euro-ligi. U biti je to ta priča o skidanju maski na našim nogometnim pozornicama. Tu se uistinu baš ništa ne događa. I naravno da se onda događa u gledalištu. Ili iza svega.

Driblanje gluposti

Prvi put se ofenziva navijača jače ukazala tamo negdje 1999., kad se nakon Ćirine pariške bronce počeo nazirati suton baluna. Pa smo uređujući Pressing, sportski prilog Nedjeljne Dalmacije, prvi put u koloru, dali forte i fotografijama o “golovima publike”, bakljadama, pričama o Torcidi, BBB-ovcima i Armadama, slali smo reportere u njihove autobuse koji su prevaljivali kilometre i do Danske.

Stariji će se čitatelji sjetiti originalnih zapisa jednog Oceana Perice i njegove ekipe “Obješenjaka” Graše i Burazina, pa putešestvija Saše Paparelle itd. To su bili počeci nečega o čemu smo prvi put pisali u osamdesetima prošlog stoljeća, za Jugoslavije, predviđajući da će jednoga dana publika utrčati u teren i poslati jalove, a nepravedno dobro plaćene igrače − u gledalište.

Ta ishitrena i egzibicionistička teza “baca” malo na pojavu u američkim košarkaškim dvoranama, gdje se ne gleda košarku, nego se svraća radi zabave, gricka sve što ti prodaju i sretne poznanike. Otprilike se ta pojava može prepoznati i u fenomenu zagrebačkog hokejaškog događanja. A zašto? I to je spomenuto u prošloj kolumni – zato što danas svi znaju sve. Nema više tabua. Dakle, nije to ni kazalište. Kome treba glumiti da ti je zanimljivo u kazalištu kad nije. Publika će i tu “ući u teren”, vratiti se iskonu i bacanju jaja ili pomidora na scenu.

Samo da do toga već jednom dođe i u Saboru. Čime su oni, saborski zastupnici, stekli pravo na posvećenost, oni čak određuju i dokle im se smiju približiti na Markovom trgu oni koji su ih tamo i postavili, i oni koji iz svog džepa svaki mjesec odvajaju u proračun da bi se Posvećeni mogli Markovim trgom kočoperiti kao carevi na dvoru. Zašto i Sabor ne bi pratili gledatelji? Pa sigurno saborski zastupnici sebi ne bi mogli dozvoliti da “carine loptu” i mikrofon do besvijesti, driblajući uglavnom gluposti.

Sram te sramotnih

I sad se taj svenarodni tsunami, zvan demokracijom pomalo, ali neumitno i prijeteći sručio na pravu adresu − odgovornih. Hajduk je već davno postao taocem Torcide. Jer je to i zaslužio. Ako ćeš varat, lagat i krast, onda moraš bit manji od makova zrna kad ti Torcida zakuca na vrata. Čista logika. I sad se čudimo da bi Hajduk mogao biti osuđen i na prazne tribine. Pa zar nije Torcida već sama tako kaznila Hajduka prije dvije-tri sezone kad se derbi igrao u Poljudu, a kompletni navijački sjever smjestio se na Starome placu i navijao gledajući televizijski prijenos?

Bio je to Torcidin bojkot. Ali kad je pao gol, zaorilo se sa Starog placa tako da se čulo sve do Poljuda. To je taj kontrapunkt u kojemu funkcionira navijački korpus. Ali svega toga ne bi bilo da je hrvatski nogomet onakav kakav zaslužuje biti, onako kako su ga u doba Ćire uredili “vatreni”, pa da se na terenu ima što vidjeti – ovi na tribinama navukli bi se na to kako lipo Ban piva, a ne na ono drugo.

I sad evo povratka na početak teksta: je li Zvone Boban jednakost za profinjenu nogometnu pamet i civiliziranog vođu? Je! E pa di će se pametan čovik u najlipšim godinama poć zafrkavat s tolikim naraslim problemima. A može kulturno komentirat talijanski balun i sačuvat svoje dostojanstvo i mir. Eto, to je ta već ispričana priča. Mi imamo po kantunima naše države skrivenih genijalaca, ali nisu oni kukavice.

Boban se zatrča i puknija pandura, murjaka, drota, simbolično je nasrnija na sustav. I to nasred terena, javne scene, dakle fotka koja je obišla svijet, kao i jedna sasvim drukčija kad je naš Splićanin Glava nasrnuo na tenk ispred Banovine. Nisu to bili politizirani nasrtaji, iako je okružje bilo političko, ali to su svakako bili istupi pojedinca.

Međutim, Hrvatska se već godinama razvija u pravcu etabliranja jedne sasvim druge vrste pojedinaca kakvih te je sram, i normalno da su onda ovi koji su imali što kvalitetno reći, ali ih se ne sluša, srameći se umjesto sramotnih našli neko utočište kao i Boban u svojoj obitelji, u svom kafiću “Klinčeku”, na teniskim i terenima za haklanje, u rijetkom prijateljstvu s Goranom Ivaniševićem itd.

Kamen, vino i željezo

Politički Boban nikako ne bi pristajao uz ministra Jovanovića. Ali i Boban se s godinama promijenio. Mijenjaju te razočaranja. Boban je otvoreno govorio o ljudima u vrhu hrvatske vlasti kroz sve ove godine i SDP-a i HDZ-a. Da postane predsjednikom HNS-a, moglo bi se fino aludirati i na političku stranku HNS. Možda je to i moralo bit njegovo pravo mjesto, vraćajući se u doba hrvatstva njegova oca Marinka i proljećara iz vremena Savke i Tripala.

Ali danas su dva protekla desetljeća ipak neizbrisiva i gotovo je nemoguće povući prave poteze koji bi jednim potezom prsta, kao preko ekrana mobitela, stvari dovele u red. I zato me hvata panika, jer ako u balun neće doć Boban, pa onda po tom principu adekvatni Boban neće doć ni u gospodarstvo, kulturu itd, onda o čemu se uopće priča?! Sve je samo priča, čak su i političari umjesto konkretnih govora stekli naviku koristiti se dosjetkama, metaforama, kao da su kolumnisti. Ali mi ih ne plaćamo da samo misle, nego i da rade.

To je postao naš BDP. Nitko na svijetu ne proizvodi toliko metafora, parola i psovki umjesto kamena, vina i željeza. Zemlja u kojoj propadaju firme za kamen, vino i željezo, za more, ribu i brodove, a drugo i nemaju. Odgovor je čisti sofizam: pa nešto mora propast, a ne može propast viski kad ga nemamo, nego vino jer ga imamo. Imamo i balun. Prema tome, ne može propast hokej na travi, kad ga nemamo.

Kako dobro pritisnut “delete” i poslat sve u “recycle bin”, pa onda lipo počet iznova? Može li to Boban? Može! Ali dok bude trčao prema onome s pendrekom, mora imat onaj osjećaj da iza njega stoji jednoglasno cijela sjeverna tribina Maksimira. Pa sad recite, ima li toga zajedništva u nas danas? Nema. I vi biste čovika poslali u zatvor? Jer Boban je zbog toga morao u zatvor, ako se borimo za načela za koja bi se borio i Boban.

Bakljada Jovanovića

Eto vam, pa se vi mislite. A meni se sve više čini da će prije smijenit bidnoga Jovanovića nego postavit Bobana. Zašto? Zato šta je nama draže sad tjednima razgovarat o tome je li Jovanović pretjerao s pljucanjem u zrcalo nego razgovarat o tome jesu li pretjerali Mamići našega baluna. I onda ćemo mi lipo kaznit Jovanovića zbog njegovih petardi i bakljada, okrivit ćemo za sve i Torcidu, a mogli bismo joj poslat i račun da plati za nerede.

Ako ne ona, onda “Naš Hajduk”. A ne bidni Jako Andabak kojemu gradski vijećnici, vlasnici Hajduka bez lipe u džepu, ne daju upravljat lovom koju je on sam, umjesto Splićana, stavio na Hajduk.

MARIO GARBER
FOTO: DAMIR KRAJAČ / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KVADRATURA BALUNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-04-06 18:18:07 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-04-09 11:04:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-04-09 07:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5946 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/04/07/PSD/bal00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x450" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8068402 Threads: 9 Questions: 1604537403 Slow queries: 4908068 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112649047 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/mario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana-163105 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/mario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana-163105?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 164134 [name] => mariogarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KVADRATURA BALUNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mario Garber: Prije će smijenit bidnoga Jovanovića nego postavit Bobana [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-16-28-57-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/PSD/bal00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/04/07/PSD/bal00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Hvata me panika kad promislim da Zvonimir Boban nikad neće postati predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza. Jer baš sam u prošloj kolumni, govoreći o striptizu Hrvatske u balunu, svlačenju jednog lažnog dream teama o našem sportu − nažalost odsvirao kraj toj izgubljenoj utakmici. I ima istine što nekidan Tomi Židaku reče Alen Bokšić, rezignirani genije našega nogometa, kojemu se smuči kad ga pitate nešto u vezi s tim.

Bokšić je Židaku rekao da uskoro hrvatskog nogometa više i neće biti jer je to toliko loše i nezanimljivo u usporedbi s onim što možete pratiti na televiziji u euro-ligi. U biti je to ta priča o skidanju maski na našim nogometnim pozornicama. Tu se uistinu baš ništa ne događa. I naravno da se onda događa u gledalištu. Ili iza svega.

Driblanje gluposti

Prvi put se ofenziva navijača jače ukazala tamo negdje 1999., kad se nakon Ćirine pariške bronce počeo nazirati suton baluna. Pa smo uređujući Pressing, sportski prilog Nedjeljne Dalmacije, prvi put u koloru, dali forte i fotografijama o “golovima publike”, bakljadama, pričama o Torcidi, BBB-ovcima i Armadama, slali smo reportere u njihove autobuse koji su prevaljivali kilometre i do Danske.

Stariji će se čitatelji sjetiti originalnih zapisa jednog Oceana Perice i njegove ekipe “Obješenjaka” Graše i Burazina, pa putešestvija Saše Paparelle itd. To su bili počeci nečega o čemu smo prvi put pisali u osamdesetima prošlog stoljeća, za Jugoslavije, predviđajući da će jednoga dana publika utrčati u teren i poslati jalove, a nepravedno dobro plaćene igrače − u gledalište.

Ta ishitrena i egzibicionistička teza “baca” malo na pojavu u američkim košarkaškim dvoranama, gdje se ne gleda košarku, nego se svraća radi zabave, gricka sve što ti prodaju i sretne poznanike. Otprilike se ta pojava može prepoznati i u fenomenu zagrebačkog hokejaškog događanja. A zašto? I to je spomenuto u prošloj kolumni – zato što danas svi znaju sve. Nema više tabua. Dakle, nije to ni kazalište. Kome treba glumiti da ti je zanimljivo u kazalištu kad nije. Publika će i tu “ući u teren”, vratiti se iskonu i bacanju jaja ili pomidora na scenu.

Samo da do toga već jednom dođe i u Saboru. Čime su oni, saborski zastupnici, stekli pravo na posvećenost, oni čak određuju i dokle im se smiju približiti na Markovom trgu oni koji su ih tamo i postavili, i oni koji iz svog džepa svaki mjesec odvajaju u proračun da bi se Posvećeni mogli Markovim trgom kočoperiti kao carevi na dvoru. Zašto i Sabor ne bi pratili gledatelji? Pa sigurno saborski zastupnici sebi ne bi mogli dozvoliti da “carine loptu” i mikrofon do besvijesti, driblajući uglavnom gluposti.

Sram te sramotnih

I sad se taj svenarodni tsunami, zvan demokracijom pomalo, ali neumitno i prijeteći sručio na pravu adresu − odgovornih. Hajduk je već davno postao taocem Torcide. Jer je to i zaslužio. Ako ćeš varat, lagat i krast, onda moraš bit manji od makova zrna kad ti Torcida zakuca na vrata. Čista logika. I sad se čudimo da bi Hajduk mogao biti osuđen i na prazne tribine. Pa zar nije Torcida već sama tako kaznila Hajduka prije dvije-tri sezone kad se derbi igrao u Poljudu, a kompletni navijački sjever smjestio se na Starome placu i navijao gledajući televizijski prijenos?

Bio je to Torcidin bojkot. Ali kad je pao gol, zaorilo se sa Starog placa tako da se čulo sve do Poljuda. To je taj kontrapunkt u kojemu funkcionira navijački korpus. Ali svega toga ne bi bilo da je hrvatski nogomet onakav kakav zaslužuje biti, onako kako su ga u doba Ćire uredili “vatreni”, pa da se na terenu ima što vidjeti – ovi na tribinama navukli bi se na to kako lipo Ban piva, a ne na ono drugo.

I sad evo povratka na početak teksta: je li Zvone Boban jednakost za profinjenu nogometnu pamet i civiliziranog vođu? Je! E pa di će se pametan čovik u najlipšim godinama poć zafrkavat s tolikim naraslim problemima. A može kulturno komentirat talijanski balun i sačuvat svoje dostojanstvo i mir. Eto, to je ta već ispričana priča. Mi imamo po kantunima naše države skrivenih genijalaca, ali nisu oni kukavice.

Boban se zatrča i puknija pandura, murjaka, drota, simbolično je nasrnija na sustav. I to nasred terena, javne scene, dakle fotka koja je obišla svijet, kao i jedna sasvim drukčija kad je naš Splićanin Glava nasrnuo na tenk ispred Banovine. Nisu to bili politizirani nasrtaji, iako je okružje bilo političko, ali to su svakako bili istupi pojedinca.

Međutim, Hrvatska se već godinama razvija u pravcu etabliranja jedne sasvim druge vrste pojedinaca kakvih te je sram, i normalno da su onda ovi koji su imali što kvalitetno reći, ali ih se ne sluša, srameći se umjesto sramotnih našli neko utočište kao i Boban u svojoj obitelji, u svom kafiću “Klinčeku”, na teniskim i terenima za haklanje, u rijetkom prijateljstvu s Goranom Ivaniševićem itd.

Kamen, vino i željezo

Politički Boban nikako ne bi pristajao uz ministra Jovanovića. Ali i Boban se s godinama promijenio. Mijenjaju te razočaranja. Boban je otvoreno govorio o ljudima u vrhu hrvatske vlasti kroz sve ove godine i SDP-a i HDZ-a. Da postane predsjednikom HNS-a, moglo bi se fino aludirati i na političku stranku HNS. Možda je to i moralo bit njegovo pravo mjesto, vraćajući se u doba hrvatstva njegova oca Marinka i proljećara iz vremena Savke i Tripala.

Ali danas su dva protekla desetljeća ipak neizbrisiva i gotovo je nemoguće povući prave poteze koji bi jednim potezom prsta, kao preko ekrana mobitela, stvari dovele u red. I zato me hvata panika, jer ako u balun neće doć Boban, pa onda po tom principu adekvatni Boban neće doć ni u gospodarstvo, kulturu itd, onda o čemu se uopće priča?! Sve je samo priča, čak su i političari umjesto konkretnih govora stekli naviku koristiti se dosjetkama, metaforama, kao da su kolumnisti. Ali mi ih ne plaćamo da samo misle, nego i da rade.

To je postao naš BDP. Nitko na svijetu ne proizvodi toliko metafora, parola i psovki umjesto kamena, vina i željeza. Zemlja u kojoj propadaju firme za kamen, vino i željezo, za more, ribu i brodove, a drugo i nemaju. Odgovor je čisti sofizam: pa nešto mora propast, a ne može propast viski kad ga nemamo, nego vino jer ga imamo. Imamo i balun. Prema tome, ne može propast hokej na travi, kad ga nemamo.

Kako dobro pritisnut “delete” i poslat sve u “recycle bin”, pa onda lipo počet iznova? Može li to Boban? Može! Ali dok bude trčao prema onome s pendrekom, mora imat onaj osjećaj da iza njega stoji jednoglasno cijela sjeverna tribina Maksimira. Pa sad recite, ima li toga zajedništva u nas danas? Nema. I vi biste čovika poslali u zatvor? Jer Boban je zbog toga morao u zatvor, ako se borimo za načela za koja bi se borio i Boban.

Bakljada Jovanovića

Eto vam, pa se vi mislite. A meni se sve više čini da će prije smijenit bidnoga Jovanovića nego postavit Bobana. Zašto? Zato šta je nama draže sad tjednima razgovarat o tome je li Jovanović pretjerao s pljucanjem u zrcalo nego razgovarat o tome jesu li pretjerali Mamići našega baluna. I onda ćemo mi lipo kaznit Jovanovića zbog njegovih petardi i bakljada, okrivit ćemo za sve i Torcidu, a mogli bismo joj poslat i račun da plati za nerede.

Ako ne ona, onda “Naš Hajduk”. A ne bidni Jako Andabak kojemu gradski vijećnici, vlasnici Hajduka bez lipe u džepu, ne daju upravljat lovom koju je on sam, umjesto Splićana, stavio na Hajduk.

MARIO GARBER
FOTO: DAMIR KRAJAČ / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/mario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana-163105 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d59aba891a766381ae59d20b253ecdc828e30726 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mario+Garber%3A+Prije+%C4%87e+smijenit+bidnoga+Jovanovi%C4%87a+nego+postavit+Bobana&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana-163105 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fmario-garber-prije-ce-smijenit-bidnoga-jovanovica-nego-postavit-bobana-163105 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KVADRATURA BALUNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometKVADRATURA BALUNA

Mario Garber: Prije će smijenit bidnoga Jovanovića nego postavit Bobana

Piše PSD.
9. travnja 2012. - 09:59
Hvata me panika kad promislim da Zvonimir Boban nikad neće postati predsjednikom Hrvatskog nogometnog saveza. Jer baš sam u prošloj kolumni, govoreći o striptizu Hrvatske u balunu, svlačenju jednog lažnog dream teama o našem sportu − nažalost odsvirao kraj toj izgubljenoj utakmici. I ima istine što nekidan Tomi Židaku reče Alen Bokšić, rezignirani genije našega nogometa, kojemu se smuči kad ga pitate nešto u vezi s tim.

Bokšić je Židaku rekao da uskoro hrvatskog nogometa više i neće biti jer je to toliko loše i nezanimljivo u usporedbi s onim što možete pratiti na televiziji u euro-ligi. U biti je to ta priča o skidanju maski na našim nogometnim pozornicama. Tu se uistinu baš ništa ne događa. I naravno da se onda događa u gledalištu. Ili iza svega.

Driblan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 18:28