stdClass Object ( [id] => 1001672 [title] => Godine uhljebništva i kadroviranja po stranačkoj iskaznici i izvlačenje novca doveli su klub pred gašenje: ‘Svima njima odgovara ovakvo stanje‘ [alias] => godine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U trenucima kada je cijela nacija opijena veličanstvenim rezultatom hrvatskih rukometaša koji su se iz Stockholma vratili s europskim srebrom, u malom se slavonskom gradu odvija prava sportska drama.

HNK Cibalia, ponos Vinkovaca i Vinkovčana, po tko zna koji put pleše na rubu provalije, a konačni kraj, gašenje kluba, izgleda nikad realnije. Kako je i kada do toga došlo?

U nadi da ovaj tekst neće biti nekrolog umirućem pacijentu, pokušat ćemo objasniti što Cibalia u gradu na Bosutu znači ljudima i otkriti tko ju je doveo do ovakvog stanja.

Davne 1919. osnovan je Hrvatski građanski željezničarski klub Cibalia. Ime je klub dobio po antičkom naselju Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

Nakon Drugoga svjetskog rata Cibaliji je, odlukom komunističkih vlasti, zabranjen rad jer je klub nastavio djelovati u NDH, a nedugo nakon gašenja osnovan je Dinamo koji se natjecao na starom Cibalijinu stadionu, a osim igrališta, novi je klub uzeo i igrače koji su branili boje prethodnog kluba.

Vinkovački je Dinamo najslavnije trenutke u Jugoslaviji doživio 1982. godine kada se prvi put plasirao u Prvu jugoslavensku ligu svladavši u posljednjem kolu Čelik iz Zenice.

Veličanstveni uspjeh dodatno je iduće sezone začinio legendarni Sulejman Halilović postavši prvi strijelac lige, uspjeh koji je nekoliko sezona kasnije ponovio još jedan igrač Dinama, Davor Čop. Vinkovčani su u elitnom društvu bili sve do 1987. godine kada su u ligi punoj namještanja i nepravilnosti na kraju izvukli deblji kraj i napustili najviši rang natjecanja.

5. listopada 1990. godine na valu demokratskih promjena koje su polako zahvaćale bivšu državu, Dinamo je promijenio ime u Cibalia, a raspadom Jugoslavije klub je na temelju rezultata postao hrvatski prvoligaš.

Da ne duljimo priču o rezultatima Cibalije od osamostaljenja jer oni su, na žalost, u našoj priči najmanje bitni, istaknut ćemo samo jedan od najslavnijih, ali ujedno i najbolnijih trenutaka u klupskoj povijesti. Radi se, naravno, o finalu kupa Hrvatske 1999. godine odigranom na zagrebačkom Maksimiru.

Dva su slavonska prvoligaša, Osijek i Cibalia, prvi put stigli do same završnice tog natjecanja. Vinkovčani su poveli u 35. minuti pogotkom Jurića i ruku su na Rabuzinovu suncu držali sve do treće minute sudačke nadoknade kada je stvari na početak vratio Mitu. Demoralizirani primljenim pogotkom i s dva igrača manje, igrači Cibalije nisu uspjeli odoljeti napadima svojih velikih rivala pa je u 97. minuti zlatnim pogotkom pobjedu Osječanima donio Davor Lasić.

Dugo su se iza te utakmice vukli repovi, dovodeći poštenje zadarskog suca Rena Sinovčića u pitanje, ali povratka nije bilo. Prvi trofej u klupskim vitrinama Vinkovčanima je izmakao za dlaku, a gorak okus i osjećaj da su pokradeni ostao je do dandanas.
Prošla je godina, dakle, Cibaliji trebala biti svečarska. 2019. bila bi, da je bilo pameti i sreće, godina ponosa.

Uz bok legendarnoj 1982. i slavnoj 1999., najslavnijim godinama u Cibalijinoj sada već preko 100 godina dugoj povijesti.

Budućnost? To ne postoji...

Grad Vinkovci postali su nakon pretvorbe većinski vlasnik kluba, a njime su de facto upravljali i prije nje. Godine uhljebništva i kadroviranja po stranačkoj iskaznici, donošenje loših odluka i izvlačenje novca iz kluba na razne načine stvorili su gotovo 14 milijuna kuna duga. U nogometnim okvirima malen iznos, ali za klub iz ratom i gospodarskim kriminalnom devastirane regije - prevelik.

I tako, umjesto da stoti rođendan dočeka kao stabilan prvoligaš koji gaji i europske ambicije, što je po svemu i mogla, Cibalia je troznamenkastu obljetnicu dočekala slavivši plasman iz Treće HNL istok u drugi razred hrvatskog nogometa.

Samo sezonu ranije nakon što je na terenu ispala iz Prve HNL, Cibaliji je uskraćena licencija za nastup u drugoj ligi i vinkovački je klub službeno dotakao dno. Prvi put od samostalnosti klub je morao igrati trećeligaški nogomet i budućnost se činila crna. Ostvaren je, doduše, ekspresni povratak u drugoligaško društvo, ali budućnost je i dalje crna. Teško nam je ovo i izgovoriti, ali budućnosti možda i nema.

A ako najvjernije navijače Cibalije pitate tko je za to kriv, dobit ćete očekivan odgovor. I nevjerojatno precizan.

Jedan se istaknuti član grupe, čiji ćemo identitet na naše inzistiranje zaštititi, rado odazvao našem pozivu. Identitet mu štitimo jer su posljednji koji su svojim imenom i prezimenom izašli u medije i odradili neke akcije u kojima su prozvali odgovorne završili na obavijesnim razgovorima. On je bio spreman i na taj rizik, ali smo inzistirali pa je na kraju pristao.

Nazovimo ga zbog potreba teksta, recimo, Marko. Marko nam je odmah na startu gorljivo krenuo objašnjavati.

- Pitate, a znate odgovor i sami. Političari su krivi. Kao i za sve loše u ovoj napaćenoj državi, i za stanje u Cibaliji krivi su oni.
Trideset godina naš je klub igračka u njihovim rukama. Rade što hoće s njim, uzimaju od njega i ništa mu ne daju. Napravili su sprdačinu od kluba, ruga nam se cijela Hrvatska.

Neki od njih misle da su duhoviti i stavili su klub u jedan oglasnik. Koga oni rade budalama? I vjerujte, ne radim razliku. Svi su mi isti. Lijevi, desni, kvazidomoljubi, liberali... Svi su aktivno sudjelovali u uništavanju kluba, govori nam Marko u dahu.

Pa jeste li ikada pokušali nešto napraviti, pitamo ga.

- Kako ne. Upozoravamo godinama na to što rade, ali nitko ne mari. Svi oni štite jedni druge. Svima njima odgovara ovakvo stanje. Kome da se mi požalimo?

Oni koji bi njima trebali suditi članovi su njihovih stranaka, partija, udruženja, društva. Svi piju i jedu na naš račun. A naša djeca, mladost ovoga grada odlazi. Žao mi je što niste mogli doći da vidite kako izgleda grad duhova, govori nam pun sarkazma i bijesa, a u glasu mu se osjeti tuga.

A tuga je nastala višegodišnjom nebrigom vlasti za klub i grad. Grad slavne povijesti koji je nekada bio ponos Slavonije i koji nisu mogli uništiti ratovi, uništili su političari. Bahatim ponašanjem i nemarom.

- Vidite ovako, nisu Vinkovci i Cibalia jedini koji su doživjeli ovakvu sudbinu. Ali, mi u Slavoniji smo očito zadnja rupa na svirali svima. Godinama slušamo obećanja i iznova se razočaravamo. Ali, dobro, tako očito mora biti. Možda smo jednostavno glupi kada iznova vjerujemo istim likovima i dajemo im povjerenje. Bolje, očito, i ne zaslužujemo. Ali bez obzira na to što narod ovdje uporno radi iste greške, nismo zaslužili da nam klub tako vuku po blatu. Iza nas je slavna povijest, a ovima koji su klub doveli do propasti mogu poručiti samo da ih može biti sram - kaže Marko.

Ali ipak ostajete tu i nastavljate borbu, zanima nas.

- Naravno da ostajem. Ja i mnogi drugi. Nema predaje. Najlakše bi bilo otići. Ali to bi političke elite i htjele. Da nestane sav otpor. Ali to se neće dogoditi. Mora netko ostati i boriti se za bolje sutra. I grada i kluba. Nisu nas slomili jači od njih pa neće ni oni - kaže nam Marko za kraj.

Sadašnjost Cibalije zaista je tmurna. Klub se u ovom trenutku nalazi na posljednjemu mjestu Druge HNL i izgledni je putnik za treći rang. Naravno, uz uvjet da odradi sezonu do kraja. A to je, nažalost, vrlo upitno. Klub ima ogromne dugove, do 14 milijuna kuna teško će se doći, a potencijalni investitori jednostavno ne vide računicu u preuzimanju kluba. Pa kako i bi, znaju gdje dolaze.

I tako ćemo Cibaliji umjesto slavlja možda priređivati karmine. Slavni klub čije su boje branili Sulejman Halilović, Martin Novoselac, Davor Čop, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Josip Veber, Marijan Mrmić i mnogi drugi slavni nogometaši, a koga su s klupe vodili Otto Barić, Tonko Cico Vukušić, Ivo Šušak, Mile Petković, Stanko Mršić i mnogi drugi, na rubu je konačne propasti, a krivi su političari. Složit ćemo se s navijačima, bez imalo uvijanja.

Zanima vas sigurno što su prozvani rekli na prozivanje navijača. Ne znamo. Nismo ih zvali. Nisu to zaslužili. Sve što su imali reći rekli su vodeći ovaj nekada slavni klub. Nove laži i obećanja da će sutra biti bolje jednostavno nismo željeli slušati. To neka čuvaju za izbore.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propast cibalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => propast cibalije 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-28 17:31:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Toni Perković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-29 07:56:32 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-01-29 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/28\/12752700.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vlado Kos\/Arhiva\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12752700_1280.jpg":"1280x1280","k_12752700_1024.jpg":"1024x1024","k_12752700_640.jpg":"640x640","k_12752700_480.jpg":"480x480","k_12752700_340.jpg":"340x340","k_12752700_220.jpg":"220x220","o_12752700_1280.jpg":"1280x853","o_12752700_1024.jpg":"1024x682","o_12752700_640.jpg":"640x426","o_12752700_480.jpg":"480x320","o_12752700_340.jpg":"340x226","o_12752700_220.jpg":"220x146","h_12752700_1280.jpg":"1280x854","h_12752700_1024.jpg":"1024x683","h_12752700_640.jpg":"640x427","h_12752700_480.jpg":"480x320","h_12752700_340.jpg":"340x227","h_12752700_220.jpg":"220x147","pp_12752700_1280.jpg":"1006x1280","pp_12752700_1024.jpg":"805x1024","pp_12752700_640.jpg":"503x640","pp_12752700_480.jpg":"377x480","pp_12752700_340.jpg":"267x340","pp_12752700_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4253022 Threads: 2 Questions: 130785330 Slow queries: 56118 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3943840 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/godine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje-1001672 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/godine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje-1001672?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 510718 [name] => Cibalia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cibalia [link] => /tag/cibalia ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propast cibalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Godine uhljebništva i kadroviranja po stranačkoj iskaznici i izvlačenje novca doveli su klub pred gašenje: ‘Svima njima odgovara ovakvo stanje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-07-51-45-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/28/12752700.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vlado Kos/Arhiva/Hanza Media [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/28/12752700.jpg [title] => Vlado Kos/Arhiva/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U trenucima kada je cijela nacija opijena veličanstvenim rezultatom hrvatskih rukometaša koji su se iz Stockholma vratili s europskim srebrom, u malom se slavonskom gradu odvija prava sportska drama.

HNK Cibalia, ponos Vinkovaca i Vinkovčana, po tko zna koji put pleše na rubu provalije, a konačni kraj, gašenje kluba, izgleda nikad realnije. Kako je i kada do toga došlo?

U nadi da ovaj tekst neće biti nekrolog umirućem pacijentu, pokušat ćemo objasniti što Cibalia u gradu na Bosutu znači ljudima i otkriti tko ju je doveo do ovakvog stanja.

Davne 1919. osnovan je Hrvatski građanski željezničarski klub Cibalia. Ime je klub dobio po antičkom naselju Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

Nakon Drugoga svjetskog rata Cibaliji je, odlukom komunističkih vlasti, zabranjen rad jer je klub nastavio djelovati u NDH, a nedugo nakon gašenja osnovan je Dinamo koji se natjecao na starom Cibalijinu stadionu, a osim igrališta, novi je klub uzeo i igrače koji su branili boje prethodnog kluba.

Vinkovački je Dinamo najslavnije trenutke u Jugoslaviji doživio 1982. godine kada se prvi put plasirao u Prvu jugoslavensku ligu svladavši u posljednjem kolu Čelik iz Zenice.

Veličanstveni uspjeh dodatno je iduće sezone začinio legendarni Sulejman Halilović postavši prvi strijelac lige, uspjeh koji je nekoliko sezona kasnije ponovio još jedan igrač Dinama, Davor Čop. Vinkovčani su u elitnom društvu bili sve do 1987. godine kada su u ligi punoj namještanja i nepravilnosti na kraju izvukli deblji kraj i napustili najviši rang natjecanja.

5. listopada 1990. godine na valu demokratskih promjena koje su polako zahvaćale bivšu državu, Dinamo je promijenio ime u Cibalia, a raspadom Jugoslavije klub je na temelju rezultata postao hrvatski prvoligaš.

Da ne duljimo priču o rezultatima Cibalije od osamostaljenja jer oni su, na žalost, u našoj priči najmanje bitni, istaknut ćemo samo jedan od najslavnijih, ali ujedno i najbolnijih trenutaka u klupskoj povijesti. Radi se, naravno, o finalu kupa Hrvatske 1999. godine odigranom na zagrebačkom Maksimiru.

Dva su slavonska prvoligaša, Osijek i Cibalia, prvi put stigli do same završnice tog natjecanja. Vinkovčani su poveli u 35. minuti pogotkom Jurića i ruku su na Rabuzinovu suncu držali sve do treće minute sudačke nadoknade kada je stvari na početak vratio Mitu. Demoralizirani primljenim pogotkom i s dva igrača manje, igrači Cibalije nisu uspjeli odoljeti napadima svojih velikih rivala pa je u 97. minuti zlatnim pogotkom pobjedu Osječanima donio Davor Lasić.

Dugo su se iza te utakmice vukli repovi, dovodeći poštenje zadarskog suca Rena Sinovčića u pitanje, ali povratka nije bilo. Prvi trofej u klupskim vitrinama Vinkovčanima je izmakao za dlaku, a gorak okus i osjećaj da su pokradeni ostao je do dandanas.
Prošla je godina, dakle, Cibaliji trebala biti svečarska. 2019. bila bi, da je bilo pameti i sreće, godina ponosa.

Uz bok legendarnoj 1982. i slavnoj 1999., najslavnijim godinama u Cibalijinoj sada već preko 100 godina dugoj povijesti.

Budućnost? To ne postoji...

Grad Vinkovci postali su nakon pretvorbe većinski vlasnik kluba, a njime su de facto upravljali i prije nje. Godine uhljebništva i kadroviranja po stranačkoj iskaznici, donošenje loših odluka i izvlačenje novca iz kluba na razne načine stvorili su gotovo 14 milijuna kuna duga. U nogometnim okvirima malen iznos, ali za klub iz ratom i gospodarskim kriminalnom devastirane regije - prevelik.

I tako, umjesto da stoti rođendan dočeka kao stabilan prvoligaš koji gaji i europske ambicije, što je po svemu i mogla, Cibalia je troznamenkastu obljetnicu dočekala slavivši plasman iz Treće HNL istok u drugi razred hrvatskog nogometa.

Samo sezonu ranije nakon što je na terenu ispala iz Prve HNL, Cibaliji je uskraćena licencija za nastup u drugoj ligi i vinkovački je klub službeno dotakao dno. Prvi put od samostalnosti klub je morao igrati trećeligaški nogomet i budućnost se činila crna. Ostvaren je, doduše, ekspresni povratak u drugoligaško društvo, ali budućnost je i dalje crna. Teško nam je ovo i izgovoriti, ali budućnosti možda i nema.

A ako najvjernije navijače Cibalije pitate tko je za to kriv, dobit ćete očekivan odgovor. I nevjerojatno precizan.

Jedan se istaknuti član grupe, čiji ćemo identitet na naše inzistiranje zaštititi, rado odazvao našem pozivu. Identitet mu štitimo jer su posljednji koji su svojim imenom i prezimenom izašli u medije i odradili neke akcije u kojima su prozvali odgovorne završili na obavijesnim razgovorima. On je bio spreman i na taj rizik, ali smo inzistirali pa je na kraju pristao.

Nazovimo ga zbog potreba teksta, recimo, Marko. Marko nam je odmah na startu gorljivo krenuo objašnjavati.

- Pitate, a znate odgovor i sami. Političari su krivi. Kao i za sve loše u ovoj napaćenoj državi, i za stanje u Cibaliji krivi su oni.
Trideset godina naš je klub igračka u njihovim rukama. Rade što hoće s njim, uzimaju od njega i ništa mu ne daju. Napravili su sprdačinu od kluba, ruga nam se cijela Hrvatska.

Neki od njih misle da su duhoviti i stavili su klub u jedan oglasnik. Koga oni rade budalama? I vjerujte, ne radim razliku. Svi su mi isti. Lijevi, desni, kvazidomoljubi, liberali... Svi su aktivno sudjelovali u uništavanju kluba, govori nam Marko u dahu.

Pa jeste li ikada pokušali nešto napraviti, pitamo ga.

- Kako ne. Upozoravamo godinama na to što rade, ali nitko ne mari. Svi oni štite jedni druge. Svima njima odgovara ovakvo stanje. Kome da se mi požalimo?

Oni koji bi njima trebali suditi članovi su njihovih stranaka, partija, udruženja, društva. Svi piju i jedu na naš račun. A naša djeca, mladost ovoga grada odlazi. Žao mi je što niste mogli doći da vidite kako izgleda grad duhova, govori nam pun sarkazma i bijesa, a u glasu mu se osjeti tuga.

A tuga je nastala višegodišnjom nebrigom vlasti za klub i grad. Grad slavne povijesti koji je nekada bio ponos Slavonije i koji nisu mogli uništiti ratovi, uništili su političari. Bahatim ponašanjem i nemarom.

- Vidite ovako, nisu Vinkovci i Cibalia jedini koji su doživjeli ovakvu sudbinu. Ali, mi u Slavoniji smo očito zadnja rupa na svirali svima. Godinama slušamo obećanja i iznova se razočaravamo. Ali, dobro, tako očito mora biti. Možda smo jednostavno glupi kada iznova vjerujemo istim likovima i dajemo im povjerenje. Bolje, očito, i ne zaslužujemo. Ali bez obzira na to što narod ovdje uporno radi iste greške, nismo zaslužili da nam klub tako vuku po blatu. Iza nas je slavna povijest, a ovima koji su klub doveli do propasti mogu poručiti samo da ih može biti sram - kaže Marko.

Ali ipak ostajete tu i nastavljate borbu, zanima nas.

- Naravno da ostajem. Ja i mnogi drugi. Nema predaje. Najlakše bi bilo otići. Ali to bi političke elite i htjele. Da nestane sav otpor. Ali to se neće dogoditi. Mora netko ostati i boriti se za bolje sutra. I grada i kluba. Nisu nas slomili jači od njih pa neće ni oni - kaže nam Marko za kraj.

Sadašnjost Cibalije zaista je tmurna. Klub se u ovom trenutku nalazi na posljednjemu mjestu Druge HNL i izgledni je putnik za treći rang. Naravno, uz uvjet da odradi sezonu do kraja. A to je, nažalost, vrlo upitno. Klub ima ogromne dugove, do 14 milijuna kuna teško će se doći, a potencijalni investitori jednostavno ne vide računicu u preuzimanju kluba. Pa kako i bi, znaju gdje dolaze.

I tako ćemo Cibaliji umjesto slavlja možda priređivati karmine. Slavni klub čije su boje branili Sulejman Halilović, Martin Novoselac, Davor Čop, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Josip Veber, Marijan Mrmić i mnogi drugi slavni nogometaši, a koga su s klupe vodili Otto Barić, Tonko Cico Vukušić, Ivo Šušak, Mile Petković, Stanko Mršić i mnogi drugi, na rubu je konačne propasti, a krivi su političari. Složit ćemo se s navijačima, bez imalo uvijanja.

Zanima vas sigurno što su prozvani rekli na prozivanje navijača. Ne znamo. Nismo ih zvali. Nisu to zaslužili. Sve što su imali reći rekli su vodeći ovaj nekada slavni klub. Nove laži i obećanja da će sutra biti bolje jednostavno nismo željeli slušati. To neka čuvaju za izbore.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vlado Kos/Arhiva/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/godine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje-1001672 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c804e82a008314a56724194978c2a6a34fdf3f08 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Godine+uhljebni%C5%A1tva+i+kadroviranja+po+strana%C4%8Dkoj+iskaznici+i+izvla%C4%8Denje+novca+doveli+su+klub+pred+ga%C5%A1enje%3A+%E2%80%98Svima+njima+odgovara+ovakvo+stanje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fgodine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje-1001672 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fgodine-uhljebnistva-i-kadroviranja-po-stranackoj-iskaznici-i-izvlacenje-novca-doveli-su-klub-pred-gasenje-svima-njima-odgovara-ovakvo-stanje-1001672 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => propast cibalije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometpropast cibalije

Godine uhljebništva i kadroviranja po stranačkoj iskaznici i izvlačenje novca doveli su klub pred gašenje: ‘Svima njima odgovara ovakvo stanje‘

Piše Toni Perković
29. siječnja 2020. - 08:15

U trenucima kada je cijela nacija opijena veličanstvenim rezultatom hrvatskih rukometaša koji su se iz Stockholma vratili s europskim srebrom, u malom se slavonskom gradu odvija prava sportska drama.

HNK Cibalia, ponos Vinkovaca i Vinkovčana, po tko zna koji put pleše na rubu provalije, a konačni kraj, gašenje kluba, izgleda nikad realnije. Kako je i kada do toga došlo?

U nadi da ovaj tekst neće biti nekrolog umirućem pacijentu, pokušat ćemo objasniti što Cibalia u gradu na Bosutu znači ljudima i otkriti tko ju je doveo do ovakvog stanja.

Davne 1919. osnovan je Hrvatski građanski željezničarski klub Cibalia. Ime je klub dobio po antičkom naselju Cibalae koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

Nakon Drugoga svjetskog rata Cibaliji je, odlukom komunističkih vla...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:51