stdClass Object ( [id] => 1312590 [title] => Zašto troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu? Jer se u Sjevernoj luci može raditi i bez uporabnih dozvola [alias] => zasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U vezi Sjeverne luke dosta se govorilo o šteti za okoliš koja nastaje od skladištenja rasutog tereta na otvorenom, i o tome kako troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu, i ulaze u domove stanovnika.

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja je bila posvećena zagađenju zraka na području Brda i Neslanovca, predsjednik GK Neslanovac Ante Popović pokazao je slike skladišta za koja je rekao da su u jako lošem stanju, a ne ulaže se u njihovu obnovu. Postavio je pitanje kako su skladišta dobila minimalne tehničke uvjete.

Gradski vijećnik Mosta Tihomir Galić upitao je na toj sjednici ravnatelja Lučke uprave Vicu Mihanovića ima li Luka d.d., odnosno prostor Sjeverne luke, sve tehničke uvjete za obavljanje rada, obzirom na to kako izgledaju normalni dijelovi luka za rasute terete u luci Gaženica u Zadru i Luci Ploče, sa zatvorenim prostorima, beskonačnim trakama i ostalim.

Mihanović je odgovorio kako je, što se tiče tehničkih uvjeta, to stvar inspekcija jer da Lučka uprava nema svoje osposobljene ljude, niti je to njihova stvar da kontroliraju takve standarde. Na pitanje Galića čime su potaknute Luka Ploče i Luka Gaženica da lijepo i uredno naprave prostor za rasute terete, odnosno, kojim postupanjem ili koje tijelo unutar Republike Hrvatske može naložiti Luci d.d. da postupi isto tako u ovom našem prostoru za rasute terete, Mihanović je lakonski odgovorio.

- To je pitanje za njih čime su potaknuti. Ne mogu vam ja na to odgovoriti. Ja sam odgovoran za Lučku upravu. Oni su odgovorni za jednu luku i drugu luku, a mi za treću. - objasnio je Mihanović.

Dodao je kako je povjerenstvo Lučke uprave sastavljeno od tehničke službe, operativne službe i odjela sigurnosti i zaštite okoliša obavilo nadzor i utvrdilo da Luka d.d. u potpunosti obavlja svoje obaveze sukladno ugovoru o koncesiji.

Na istu ovu sjednicu Gradskog vijeća državni inspektorat uputio je svoj dopis u kojem, između ostalog, stoji kako je građevinska inspekcija utvrdila da su za građevine u Sjevernoj luci izdana odobrenja za građenje ili uvjerenja da su građevine izgrađene prije 15.02.1968.god.

Izgleda da je sve krasno, a da se neki bezveze bune, zar ne? No, kad smo pogledali na Geoportalu, utvrdili smo da veći dio skladišnih prostora u Sjevernoj luci nema uporabnu dozvolu. Za neke skladišne prostore je označeno da su u obradi zahtjevi za uporabnu dozvolu, a za neke da nisu prihvaćeni zahtjevi ili su obustavljeni postupci. Za neke objekte nije označeno da imaju ikakav akt o gradnji. Nekima koji imaju dozvole su zadnjih godinu ili dvije riješeni zahtjevi.

---

image

Velike količine troske u Sjevernoj luci

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Na osnovu čega je građevinska inspekcija došla do zaključka kako sve građevine u obuhvatu Sjeverne luke imaju uredne akte o gradnji pa nije potrebno voditi inspekcijske postupke? Ovo pitanje, zajedno sa slikama s Geoportala, smo uputili Državnom inspektoratu.

- Provedenim inspekcijskim postupkom građevinske inspekcije utvrđeno je da su za poslovne građevine izgrađene u Sjevernoj luci u Splitu, ishođena odobrenja za građenje i pripadajuće uporabne dozvole, osim za skladište oznake broj 4, za koje je izdano odobrenje za građenje iz 1967. god, a u tijeku je izdavanje uporabne dozvole. Isto tako za dva skladišta Dalmatinskih hladnjača koja su izgrađena do 15.02.1968.god., u tijeku je izdavanje uporabne dozvole za zgrade koje su izgrađene prije 15.2.1968. - odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Dakle, neka skladišta nemaju uporabnu dozvolu, ali Državni inspektorat nije o tome izvjestio gradske vijećnike.

Uporabne dozvole se, kako vidimo, dobivaju na osnovu starosti, a ne na osnovu funkcionalnosti, iako se u Sjevernoj luci barata i sa teretima opasnim za okoliš.

Budući da se podaci s Geoportala, gdje za neke gradnje uopće nema podataka da imaju dozvole, niti da su za njih pokrenuti zahtjevi, razlikuju od izvješća kojeg je Državni inspektorat uputio na Gradsko vijeće, zatražili smo očitovanje od Grada. Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teo Vojković kaže da je "za potrebe inspekcijskog postupka koji se odnosio na građevine izgrađene na lokaciji Sjeverna luke Split Državnom inspektoratu, Službi građevinske inspekcije omogućen uvid u spise predmeta koje je inspektorat tražio".

- U odnosu na Vaš mail i dostavljene preslike sa Geoportala, za dva predmeta možemo potvrditi da se radi o predmetima izdavanja Uporabne dozvole, koji su u radu, te je u tijeku provođenje procesnih radnji sukladno zakonu. O ostalim objektima sa "vaše" slike područja obuhvata Sjeverne luke, s obzirom da su građevine nedefiniranog vremena i roka gradnje, kao i statusa, ne možemo potvrditi postojanje dokumentacije koja potvrđuje legalnost istih. - odgovorio nam je pročelnik Vojković.

Drugim riječima, iz Grada tvrde da su dali svu dokumentaciju koju je tražila građevinska inspekcija, ali da na snimkama Sjeverne luke postoje objekti za koje u Gradu nemaju dokumentaciju da su legalni. A to bi značilo da nisu za njih podnijeti zahtjevi za izdavanjem dozvola.

---

image

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunović/Cropix
---

Kako je Lučka uprava mogla dati u koncesiju građevinske objekte koji nemaju uporabnu dozvolu? Osobito jer se u skladišta, u čiju obnovu se ne ulaže desetljećima, spremaju tereti koji mogu imati negativan utjecaj na okoliš? Imaju li ti objekti minimalne tehničke uvjete?

Poslali smo ova pitanja Lučkoj upravi, tražeći da tražeći odgovore jesu li kao davatelj koncesije bili u obavezi riješiti dozvole za gradnju, odnosno uporabne dozvole, za postojeće objekte i zašto to nije napravljeno?

Što se tiče skladišta koja imaju dozvole, većina zahtjeva za izdavanjem dozvola su riješeni tek prošle godine, ili 2021.,a neki postupci su obustavljeni. Upitali smo, po kojoj dokumentaciji su skladišni prostori svih godina ranije radili.

Obzirom da prema fotografijama koje su bile objavljene na tematskoj sjednici Gradskog vijeća neki od tih objekata nisu davno obnavljani, upitali smo Lučku upravu, postoji li dokumentacija o tehničkom pregledu koja bi jamčila da su svi objekti koji se koriste posve u skladu s propisima?

- Pregledom Vašeg upita provjerili smo podatke u našoj arhivi kao i sa geodetskim uredima s kojima surađujemo te smo utvrdili da objekti na području Sjeverne luke Split posjeduju uporabne dozvole, dozvole za uporabu, građevinske dozvole, odobrenja za građenje i uvjerenja kao dokaz da je građevina evidentirana prije 15.02.1968. godine temeljem kojih je od Grada Splita, Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, zatražene uporabne dozvole te su iste u postupku ishođenja. - bilo je sve što su na ova pitanja odgovorili iz Lučke uprave.

Direktor Luke d.d. Filip Rogošić je nedavno izjavio kako je nova uprava Luke d.d. u protekle dvije godine uložila znatna sredstva u modernizaciju. Kazao je kako se popravak nečega što nije održavano pola stoljeća ne može se dovršiti u dvije godine.

Ukratko, izgleda kako je Sjeverna luka, koja je slobodna zona, isto tako i siva zona. U njoj se može se raditi i bez uporabnih dozvola. A uporabne dozvole se dobiva ne zato što su zgrade održavane, nego zato jer su stare. Građevinska inspekcija ne pravi problem Lučkoj upravi, a oni ne prave problem koncesionaru. Luka d.d. poručuje onima koji se bune da njihova troska koja leti okolo nije štetna. Nadležni i kad utvrde da na mjernim stanicama postoje prekomjerne emisije čestica kažu da nije moguće sa sigurnošću ustanoviti odakle dolaze.

A zašto onda Gaženica i Ploče imaju modernije opremljene luke? To treba pitati njih, rekao bi Vice Mihanović. Ili, prevedeno, tko im je kriv kad troše novce bezveze.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => siva zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => siva zona 2 0 7486 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-04 13:35:43 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-05 16:59:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-05 16:59:57 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zašto troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu? Jer se u Sjevernoj luci može raditi i bez uporabnih dozvola [metakey] => Sjeverna luka Split, Brda, Neslanovac, zagađenje zraka, uporabne dozvole [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25343658.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25343686.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/24810405.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Skladi\u0161ta u Sjevernoj luci su u jako lo\u0161em stanju<\/p>","

Sjeverna luka\u00a0prekrcana rasutim teretom<\/p>","

Velike koli\u010dine troske u Sjevernoj luci<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1016","hd_25343658_1920.jpg":"1920x1080","k_25343658_1280.jpg":"1280x1280","k_25343658_1024.jpg":"1024x1024","k_25343658_640.jpg":"640x640","k_25343658_480.jpg":"480x480","k_25343658_340.jpg":"340x340","k_25343658_220.jpg":"220x220","o_25343658_1280.jpg":"1280x677","o_25343658_1024.jpg":"1024x541","o_25343658_640.jpg":"640x338","o_25343658_480.jpg":"480x254","o_25343658_340.jpg":"340x179","o_25343658_220.jpg":"220x116","h_25343658_1280.jpg":"1280x854","h_25343658_1024.jpg":"1024x683","h_25343658_640.jpg":"640x427","h_25343658_480.jpg":"480x320","h_25343658_340.jpg":"340x227","h_25343658_220.jpg":"220x147","pp_25343658_1280.jpg":"1280x1628","pp_25343658_1024.jpg":"1024x1303","pp_25343658_640.jpg":"640x814","pp_25343658_480.jpg":"480x611","pp_25343658_340.jpg":"340x432","pp_25343658_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1321","hd_25343686_1920.jpg":"1920x1080","k_25343686_1280.jpg":"1280x1280","k_25343686_1024.jpg":"1024x1024","k_25343686_640.jpg":"640x640","k_25343686_480.jpg":"480x480","k_25343686_340.jpg":"340x340","k_25343686_220.jpg":"220x220","o_25343686_1280.jpg":"1280x880","o_25343686_1024.jpg":"1024x704","o_25343686_640.jpg":"640x440","o_25343686_480.jpg":"480x330","o_25343686_340.jpg":"340x233","o_25343686_220.jpg":"220x151","h_25343686_1280.jpg":"1280x854","h_25343686_1024.jpg":"1024x683","h_25343686_640.jpg":"640x427","h_25343686_480.jpg":"480x320","h_25343686_340.jpg":"340x227","h_25343686_220.jpg":"220x147","pp_25343686_1280.jpg":"1280x1628","pp_25343686_1024.jpg":"1024x1303","pp_25343686_640.jpg":"640x814","pp_25343686_480.jpg":"480x611","pp_25343686_340.jpg":"340x432","pp_25343686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24810405_1920.jpg":"1920x1080","k_24810405_1280.jpg":"1280x1280","k_24810405_1024.jpg":"1024x1024","k_24810405_640.jpg":"640x640","k_24810405_480.jpg":"480x480","k_24810405_340.jpg":"340x340","k_24810405_220.jpg":"220x220","o_24810405_1280.jpg":"1280x853","o_24810405_1024.jpg":"1024x682","o_24810405_640.jpg":"640x426","o_24810405_480.jpg":"480x320","o_24810405_340.jpg":"340x226","o_24810405_220.jpg":"220x146","h_24810405_1280.jpg":"1280x854","h_24810405_1024.jpg":"1024x683","h_24810405_640.jpg":"640x427","h_24810405_480.jpg":"480x320","h_24810405_340.jpg":"340x227","h_24810405_220.jpg":"220x147","pp_24810405_1280.jpg":"1280x1628","pp_24810405_1024.jpg":"1024x1303","pp_24810405_640.jpg":"640x814","pp_24810405_480.jpg":"480x611","pp_24810405_340.jpg":"340x432","pp_24810405_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14844558 Threads: 1 Questions: 3135295024 Slow queries: 6984413 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234676195 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/zasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola-1312590 [printLink] => /split/zasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola-1312590?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648298 [name] => Sjeverna luka Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 18:49:32 [main_article_id] => 0 [alias] => sjeverna-luka-split [link] => /tag/sjeverna-luka-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 220756 [name] => brda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brda [link] => /tag/brda ) [2] => stdClass Object ( [id] => 214901 [name] => neslanovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neslanovac [link] => /tag/neslanovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 347008 [name] => zagađenje zraka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagadenje-zraka [link] => /tag/zagadenje-zraka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 677064 [name] => uporabne dozvole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-10 12:42:30 [main_article_id] => 0 [alias] => uporabne-dozvole [link] => /tag/uporabne-dozvole ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => siva zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu? Jer se u Sjevernoj luci može raditi i bez uporabnih dozvola [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25343658.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Skladišta u Sjevernoj luci su u jako lošem stanju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25343658.jpg [title] =>

Skladišta u Sjevernoj luci su u jako lošem stanju

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25343686.jpg [title] =>

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/24810405.jpg [title] =>

Velike količine troske u Sjevernoj luci

Vladimir Dugandžić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U vezi Sjeverne luke dosta se govorilo o šteti za okoliš koja nastaje od skladištenja rasutog tereta na otvorenom, i o tome kako troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu, i ulaze u domove stanovnika.

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja je bila posvećena zagađenju zraka na području Brda i Neslanovca, predsjednik GK Neslanovac Ante Popović pokazao je slike skladišta za koja je rekao da su u jako lošem stanju, a ne ulaže se u njihovu obnovu. Postavio je pitanje kako su skladišta dobila minimalne tehničke uvjete.

Gradski vijećnik Mosta Tihomir Galić upitao je na toj sjednici ravnatelja Lučke uprave Vicu Mihanovića ima li Luka d.d., odnosno prostor Sjeverne luke, sve tehničke uvjete za obavljanje rada, obzirom na to kako izgledaju normalni dijelovi luka za rasute terete u luci Gaženica u Zadru i Luci Ploče, sa zatvorenim prostorima, beskonačnim trakama i ostalim.

Mihanović je odgovorio kako je, što se tiče tehničkih uvjeta, to stvar inspekcija jer da Lučka uprava nema svoje osposobljene ljude, niti je to njihova stvar da kontroliraju takve standarde. Na pitanje Galića čime su potaknute Luka Ploče i Luka Gaženica da lijepo i uredno naprave prostor za rasute terete, odnosno, kojim postupanjem ili koje tijelo unutar Republike Hrvatske može naložiti Luci d.d. da postupi isto tako u ovom našem prostoru za rasute terete, Mihanović je lakonski odgovorio.

- To je pitanje za njih čime su potaknuti. Ne mogu vam ja na to odgovoriti. Ja sam odgovoran za Lučku upravu. Oni su odgovorni za jednu luku i drugu luku, a mi za treću. - objasnio je Mihanović.

Dodao je kako je povjerenstvo Lučke uprave sastavljeno od tehničke službe, operativne službe i odjela sigurnosti i zaštite okoliša obavilo nadzor i utvrdilo da Luka d.d. u potpunosti obavlja svoje obaveze sukladno ugovoru o koncesiji.

Na istu ovu sjednicu Gradskog vijeća državni inspektorat uputio je svoj dopis u kojem, između ostalog, stoji kako je građevinska inspekcija utvrdila da su za građevine u Sjevernoj luci izdana odobrenja za građenje ili uvjerenja da su građevine izgrađene prije 15.02.1968.god.

Izgleda da je sve krasno, a da se neki bezveze bune, zar ne? No, kad smo pogledali na Geoportalu, utvrdili smo da veći dio skladišnih prostora u Sjevernoj luci nema uporabnu dozvolu. Za neke skladišne prostore je označeno da su u obradi zahtjevi za uporabnu dozvolu, a za neke da nisu prihvaćeni zahtjevi ili su obustavljeni postupci. Za neke objekte nije označeno da imaju ikakav akt o gradnji. Nekima koji imaju dozvole su zadnjih godinu ili dvije riješeni zahtjevi.

---

image

Velike količine troske u Sjevernoj luci

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Na osnovu čega je građevinska inspekcija došla do zaključka kako sve građevine u obuhvatu Sjeverne luke imaju uredne akte o gradnji pa nije potrebno voditi inspekcijske postupke? Ovo pitanje, zajedno sa slikama s Geoportala, smo uputili Državnom inspektoratu.

- Provedenim inspekcijskim postupkom građevinske inspekcije utvrđeno je da su za poslovne građevine izgrađene u Sjevernoj luci u Splitu, ishođena odobrenja za građenje i pripadajuće uporabne dozvole, osim za skladište oznake broj 4, za koje je izdano odobrenje za građenje iz 1967. god, a u tijeku je izdavanje uporabne dozvole. Isto tako za dva skladišta Dalmatinskih hladnjača koja su izgrađena do 15.02.1968.god., u tijeku je izdavanje uporabne dozvole za zgrade koje su izgrađene prije 15.2.1968. - odgovorili su iz Državnog inspektorata.

Dakle, neka skladišta nemaju uporabnu dozvolu, ali Državni inspektorat nije o tome izvjestio gradske vijećnike.

Uporabne dozvole se, kako vidimo, dobivaju na osnovu starosti, a ne na osnovu funkcionalnosti, iako se u Sjevernoj luci barata i sa teretima opasnim za okoliš.

Budući da se podaci s Geoportala, gdje za neke gradnje uopće nema podataka da imaju dozvole, niti da su za njih pokrenuti zahtjevi, razlikuju od izvješća kojeg je Državni inspektorat uputio na Gradsko vijeće, zatražili smo očitovanje od Grada. Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teo Vojković kaže da je "za potrebe inspekcijskog postupka koji se odnosio na građevine izgrađene na lokaciji Sjeverna luke Split Državnom inspektoratu, Službi građevinske inspekcije omogućen uvid u spise predmeta koje je inspektorat tražio".

- U odnosu na Vaš mail i dostavljene preslike sa Geoportala, za dva predmeta možemo potvrditi da se radi o predmetima izdavanja Uporabne dozvole, koji su u radu, te je u tijeku provođenje procesnih radnji sukladno zakonu. O ostalim objektima sa "vaše" slike područja obuhvata Sjeverne luke, s obzirom da su građevine nedefiniranog vremena i roka gradnje, kao i statusa, ne možemo potvrditi postojanje dokumentacije koja potvrđuje legalnost istih. - odgovorio nam je pročelnik Vojković.

Drugim riječima, iz Grada tvrde da su dali svu dokumentaciju koju je tražila građevinska inspekcija, ali da na snimkama Sjeverne luke postoje objekti za koje u Gradu nemaju dokumentaciju da su legalni. A to bi značilo da nisu za njih podnijeti zahtjevi za izdavanjem dozvola.

---

image

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunović/Cropix
---

Kako je Lučka uprava mogla dati u koncesiju građevinske objekte koji nemaju uporabnu dozvolu? Osobito jer se u skladišta, u čiju obnovu se ne ulaže desetljećima, spremaju tereti koji mogu imati negativan utjecaj na okoliš? Imaju li ti objekti minimalne tehničke uvjete?

Poslali smo ova pitanja Lučkoj upravi, tražeći da tražeći odgovore jesu li kao davatelj koncesije bili u obavezi riješiti dozvole za gradnju, odnosno uporabne dozvole, za postojeće objekte i zašto to nije napravljeno?

Što se tiče skladišta koja imaju dozvole, većina zahtjeva za izdavanjem dozvola su riješeni tek prošle godine, ili 2021.,a neki postupci su obustavljeni. Upitali smo, po kojoj dokumentaciji su skladišni prostori svih godina ranije radili.

Obzirom da prema fotografijama koje su bile objavljene na tematskoj sjednici Gradskog vijeća neki od tih objekata nisu davno obnavljani, upitali smo Lučku upravu, postoji li dokumentacija o tehničkom pregledu koja bi jamčila da su svi objekti koji se koriste posve u skladu s propisima?

- Pregledom Vašeg upita provjerili smo podatke u našoj arhivi kao i sa geodetskim uredima s kojima surađujemo te smo utvrdili da objekti na području Sjeverne luke Split posjeduju uporabne dozvole, dozvole za uporabu, građevinske dozvole, odobrenja za građenje i uvjerenja kao dokaz da je građevina evidentirana prije 15.02.1968. godine temeljem kojih je od Grada Splita, Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju, zatražene uporabne dozvole te su iste u postupku ishođenja. - bilo je sve što su na ova pitanja odgovorili iz Lučke uprave.

Direktor Luke d.d. Filip Rogošić je nedavno izjavio kako je nova uprava Luke d.d. u protekle dvije godine uložila znatna sredstva u modernizaciju. Kazao je kako se popravak nečega što nije održavano pola stoljeća ne može se dovršiti u dvije godine.

Ukratko, izgleda kako je Sjeverna luka, koja je slobodna zona, isto tako i siva zona. U njoj se može se raditi i bez uporabnih dozvola. A uporabne dozvole se dobiva ne zato što su zgrade održavane, nego zato jer su stare. Građevinska inspekcija ne pravi problem Lučkoj upravi, a oni ne prave problem koncesionaru. Luka d.d. poručuje onima koji se bune da njihova troska koja leti okolo nije štetna. Nadležni i kad utvrde da na mjernim stanicama postoje prekomjerne emisije čestica kažu da nije moguće sa sigurnošću ustanoviti odakle dolaze.

A zašto onda Gaženica i Ploče imaju modernije opremljene luke? To treba pitati njih, rekao bi Vice Mihanović. Ili, prevedeno, tko im je kriv kad troše novce bezveze.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Skladišta u Sjevernoj luci su u jako lošem stanju

Paun Paunović/Cropix

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Vladimir Dugandžić/Cropix

Velike količine troske u Sjevernoj luci

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola-1312590 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3d6958eeab5081c71406f42ea5f5b990ac84ae76 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+troska+i+%C4%8Destice+%C5%BEeljeza+lete+po+Brdima+i+Neslanovcu%3F+Jer+se+u+Sjevernoj+luci+mo%C5%BEe+raditi+i+bez+uporabnih+dozvola&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola-1312590 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzasto-troska-i-cestice-zeljeza-lete-po-brdima-i-neslanovcu-jer-se-u-sjevernoj-luci-moze-raditi-i-bez-uporabnih-dozvola-1312590 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => siva zona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsiva zona

Zašto troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu? Jer se u Sjevernoj luci može raditi i bez uporabnih dozvola

5. kolovoza 2023. - 18:59

U vezi Sjeverne luke dosta se govorilo o šteti za okoliš koja nastaje od skladištenja rasutog tereta na otvorenom, i o tome kako troska i čestice željeza lete po Brdima i Neslanovcu, i ulaze u domove stanovnika.

Na tematskoj sjednici Gradskog vijeća koja je bila posvećena zagađenju zraka na području Brda i Neslanovca, predsjednik GK Neslanovac Ante Popović pokazao je slike skladišta za koja je rekao da su u jako lošem stanju, a ne ulaže se u njihovu obnovu. Postavio je pitanje kako su skladišta dobila minimalne tehničke uvjete.

Gradski vijećnik Mosta Tihomir Galić upitao je na toj sjednici ravnatelja Lučke uprave Vicu Mihanovića ima li Luka d.d., odnosno prostor Sjeverne luke, sve tehničke uvjete za obavljanje rada, obzirom na to kako izgledaju normalni dijelovi luka za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:40