stdClass Object ( [id] => 1350684 [title] => Za stan u Splitu treba dati i milijun eura, za suteren se traži 8.000 po kvadratu; Stručnjaci: ‘Tome se bliži kraj...‘ [alias] => za-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Hrvatskoj postoje tri različita tržišta nekretnina: Zagreb s okolicom, obala i "ostatak Hrvatske". Prosječne postignute cijene na obali su 15 posto više od onih u Zagrebu i čak 32 posto od cijena u ostatku zemlje. Takav trend je prisutan u posljednjih deset godina.

Podaci su to izneseni na 36. po redu Forumu poslovanja nekretninama, održanom krajem studenoga ove godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Ovom je prilikom naglašeno i da je u trećem kvartalu godine na izmaku zabilježeno usporavanje tržišta nekretnina. Među zanimljivim podacima koji su se čuli jesu i oni koji se odnose na broj kupoprodaja stanova po županijama obavljenih u 2022. godini.

Prema tim podacima lani su ukupno sklopljena 30.493 kupoprodajna ugovora za stanove. Splitsko-dalmatinska županija je s 3007 obavljenih kupoprodaja na četvrtome mjestu, nakon Grada Zagreba (9723 kupoprodaje), te Primorsko-goranske i Istarske županije.

Kako je na Forumu istaknuo Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali su one realizirane po manjoj stopi nego što su rasle ranijih godina. Promet nekretninama usporava u cijeloj Hrvatskoj i većina županija bilježi pad broja nekretninskih transakcija. Manje su kupovali stranci, ali i domaći kupci.

– To usporavanje prometa najavljuje da smo ušli u novi tržišni ciklus, pa se u idućem razdoblju očekuju promjene trendova na hrvatskom tržištu – konstatirao je Ranilović.

---

image

Novogradnje u splitskom kotaru Mejaši
 

Joško Ponoš/Cropix
---

 

Splitsko tržište nekretnina

Nas, pak, u ovome trenutku zanima tržište nekretnina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prostorno najvećoj. Njezin geografski položaj, priobalje, otoci i zaleđe koje obuhvaća, te 55 gradova i općina, tržište čine posebno zanimljivim.

U središtu je, ipak, Split, najveći grad i administrativno sjedište Županije. Grad podno Marjana je niz godina i poželjna destinacija, što se ogleda i u činjenici da mu tržište karakteriziraju velika potražnja i nedovoljna ponuda te u konačnici vrtoglave cijene.

Premda je Split podijeljen u pet zona obračuna komunalnog doprinosa, u razgovoru s investitorima i predstavnicima agencija za nekretnine doznajemo da se nekretninska tržišna područja ne "poklapaju" s komunalnim. Zone, a time i iznos komunalnog doprinosa određuju se, podsjetimo, po kriteriju uređenosti i opremljenosti zone komunalnom infrastrukturom i položaju područja zone u gradu ili općini.

U svakom slučaju, u Splitu se kad je riječ o nekretninama, u našoj temi stambenim, može govoriti o području uz obalu (od Meja i Rive, preko Žnjana do Duilova), istočnom dijelu grada (Mejaši, Sirobuja, Šine, Stobreč…) te području orijentiranom prema Solinu (Brda, Ravne njive…), potom Kman, Visoka ili da se poslužimo izrazom – "ostatka Splita".

Kako god, razgovori na temu splitskog tržišta zadnjih godina u pravilu počinju konstatacijom "malo se gradi".

– Dosta vam je pogledati dizalice, nema ih baš po gradu – upozorava jedan od naših sugovornika iz redova projektanata.

"Quatro Company" spada među najveće investicijske tvrtke u stanogradnji u Splitu, pa smo direktora prodaje Denisa Pulića pitali koliki je njihov udio u gradnji u ovome trenutku.

– Projekt "Bell Etage 2" u Duilovu u fazi je obrtničkih radova, a stanovi su već prodani. Sljedeći projekt "Rašeljkina" na Pazdigradu sa 35 stanova u fazi je ishođenja građevinske dozvole. Interes kupaca je velik, imamo listu čekanja – kaže naš sugovornik.

"Quatro Company" ima u pripremi i manji stambeni objekt na Žnjanu sa 12 stanova, na lokaciji u blizini tamošnje crkvice. U ovome trenutku, međutim, cijena još nije formirana.

---

image

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura

Duje Klarić/Cropix
---

 

Milijun eura za stan - tko to ima?

A kad je riječ o cijenama, Denis Pulić naglašava:

– Dio cijena koje traže prodavatelji su nerealne, počeli su ići u smjeru megalomanije pa se došlo do toga da za stan treba dati milijun eura. Pitam se koliko ljudi ima milijun eura za kupnju stana i kako ga može financirati. Uzrok takvog stanja je disbalans ponude i potražnje, što potencijalnom kupcu postaje problem. Troškovi gradnje jesu išli u nebo, ali to ne može rezultirati time da se za stan u suterenu traži cijena od 8000 eura po kvadratu – ističe Pulić i na naš upit o eventualnim promjenama odgovara:

– Tržište stagnira u Njemačkoj i drugim europskim zemljama pa će do toga doći i kod nas. Mi kasnimo kao i inače. I kad se uspostavi ravnoteža na tržištu, stanovi na vrhunskim lokacijama će zadržati visoke cijene, ali će se stabilizirati one na manje atraktivnim lokacijama. Odvijanju tog procesa mogao bi pridonijeti Grad Split ako ubrza proces izdavanja dozvola, otvori Bračku ulicu, riješi komunalnu infrastrukturu – upozorava Pulić.

Pregledom nekretninskog portala "Njuškalo" upoznali smo se s ponudom stanova u splitskoj atraktivnoj zoni u novogradnjama i zgradama novije gradnje i nismo naišli na ponude koje bi ohrabrile one koji traže vlastiti krov nad glavom.

Odabrali smo nekoliko primjera za ilustraciju. Dakle, stan na Trsteniku, naglašeno u Orinoj zgradi, površine 73 kvadrata s jednim parkirnim mjestom i traženom cijenom od 545 tisuća eura, što je 7465 eura po kvadratu.

Na Zenti se za stan od 48 kvadrata traži 310 tisuća eura ili 6458 eura za kvadrat. Zgrada je izgrađena 2018. godine.

Na Bačvicama se za dvosoban stan površine 42.52 kvadrata traži iznos od 379 tisuća eura ili 8913 eura za kvadrat.

Na Žnjanu se, pak, za stan od 89 kvadrata traži 405 tisuća eura ili 4550 eura za kvadrat. Stanu pripadaju garažno mjesto i ostava u prizemlju zgrade.

Na Trsteniku se za stan gradnje 2005., površine 50 kvadrata, u drugom redu do mora, traži 360 tisuća eura ili 7200 eura po kvadratu.

U Duilovu je za stan u "Morskoj vili" od 79.44 kvadrata tražena cijena 490 tisuća eura ili 6168 eura po kvadratu. Godina gradnje je 2018., a stanu pripadaju parkirno mjesto u garaži i ostava u prizemlju zgrade.

---

image

Interes kupaca za stanove u ‘Morskoj vili‘ je tako velik da postoje liste čekanja

Joško Šupić/Cropix
---

 

Liste čekanja kupaca

Nalaze li stanovi s ovako visokim traženim cijenama kupce, pitali smo u agenciji za nekretnine "Splitski vali".

– Stanovi iz Orinih zgrada i "Morskih vila" budu prodani u nekoliko dana bez obzira na cijenu – kazala nam je agentica Antea Blažević te dodala:

– Kupci prepoznaju najkvalitetnije zgrade u Splitu koje i ne mogu odgovarati prosječnoj cijeni kvadrata stana jer je riječ o drugačijoj vrijednost koja nudi – bolju kvalitetu življenja. Cijenu podiže i lokacija na kojoj se nalaze, na kojoj uglavnom više nema prostora za gradnju.

Interes kupaca za Orine i stanove u "Morskoj vili" tvrtke "Quatro Company" je tako velik da imamo liste čekanja potencijalnih kupaca koji samo čekaju da se neki stan pojavi u prodaji. Zadnji takav koji je prodan u Orinoj zgradi, prodan je kupcu koji je ponudio najvišu cijenu...

Želite reći da cijenu nije trebalo spuštati?

– U ljudskoj je prirodi da se daje niža ponuda, a i prodavatelji znaju spustiti traženu cijenu, što u ovom primjeru nije bio slučaj – potvrdila je naša sugovornica.

Za one manje upućene podsjetimo da zgrade spomenutih investitora spadaju u objekte novije gradnje, što će reći da ih prodaju vlasnici koji su ih prethodno kupili od investitora. Zbog toga se može usporediti kolika je cijena kvadrata bila u trenutku kad su građeni pa sve do danas.

Dakle, kvadrat stana u prvim Orinim objektima na Poljičkoj koje je prodavala tvrtka "Ora-mont" koštao je 2200 eura. Godine 2016. u novim zgradama cijena je bila 2800 do 3000 eura po kvadratu, dok je u zadnjoj sagrađenoj zgradi cijena bila 4000 do 4500 eura po kvadratu.

Kad se govori o objektima "Morska vila", ima ih šest, a građeni su postupno od 2011. do 2021. godine, cijena kvadrata stana u "Morskoj vili 1", koji je prodavao investitor tvrtka "Quatro Company" bila je 2300 eura, u međuvremenu je za ostale porasla na prosjek od 2400 eura po kvadratu. U "Morskoj vili 6", ujedno zadnjoj, bila je pak oko 3600 eura.

Treba, međutim, naglasiti da su navedene cijene i u godinama prve prodaje stanova spadale u sami vrh.

Iz agencije "Splitski vali" doznajemo da su traženi i stanovi na Zenti.

– Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati – naglašavaju.

Uočava se, također, da na atraktivnim lokacijama, u primjerima koje smo naveli to je prodaja stana na Bačvicama, izrazito visoku cijenu imaju stanovi u zgradama starije gradnje.

---

image

Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati
 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Garaža na Bačvicama 80.000 eura

Na elitnim lokacijama nisu skupi samo stambeni kvadrati. Na Bačvicama je, naime, garaža od 18 kvadrata prodana po cijeni od 80 tisuća eura, što je 4444 eura po kvadratu.

Doznajemo da je bilo zainteresirano više kupaca, no sretnik je bio samo jedan od njih. Cijena je posljedica odnosa ponude i potražnje, podsjećaju naši sugovornici.

---

---

Meje rekorder

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura ili 6250 eura po kvadratu.

Međutim, tražena cijena za stan od 30 kvadrata, novouređen, gradnja 2000. godina, iznosi 300 tisuća eura ili 10 tisuća eura po kvadratu.

Za dvoetažni stan od 119 kvadrata, od čega na balkone otpada 20 kvadrata, tražena cijena je 350 tisuća eura. Stan je, međutim, za renoviranje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => megalomanija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => megalomanija 2 0 8429 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-15 10:02:21 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => Jadranka Matić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-27 14:51:55 [modified_by] => 3137 [publish_up] => 2023-12-27 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Za stan u Splitu treba dati i milijun eura, za suteren se traži 8.000 po kvadratu; Stručnjaci: 'Tome se bliži kraj...' page_title=Za stan u Splitu treba dati i milijun eura, za suteren se traži 8.000 po kvadratu; Stručnjaci: 'Tome se bliži kraj...' [metakey] => cijene kvadrata u splitu, cijene kvadrata, tržište nekretnina, dubravko ranilović, denis pulić, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/15\/25917513.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/13856494.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/18491118.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/25085700.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/15\/19857546.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko\u00a0\u0160upi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali...<\/p>","

Interes kupaca za stanove u \u2018Morskoj vili\u2018\u00a0je tako velik da postoje liste \u010dekanja<\/p>","

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisu\u0107a eura<\/p>","

Novogradnje u splitskom kotaru Meja\u0161i
\n\u00a0<\/p>","

Ako se u odre\u0111enim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah \u0107e se prodati
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1209","hd_25917513_1920.jpg":"1920x1080","k_25917513_1280.jpg":"1280x1280","k_25917513_1024.jpg":"1024x1024","k_25917513_640.jpg":"640x640","k_25917513_480.jpg":"480x480","k_25917513_340.jpg":"340x340","k_25917513_220.jpg":"220x220","o_25917513_1280.jpg":"1280x806","o_25917513_1024.jpg":"1024x644","o_25917513_640.jpg":"640x403","o_25917513_480.jpg":"480x302","o_25917513_340.jpg":"340x214","o_25917513_220.jpg":"220x138","h_25917513_1280.jpg":"1280x854","h_25917513_1024.jpg":"1024x683","h_25917513_640.jpg":"640x427","h_25917513_480.jpg":"480x320","h_25917513_340.jpg":"340x227","h_25917513_220.jpg":"220x147","pp_25917513_1280.jpg":"1280x1628","pp_25917513_1024.jpg":"1024x1303","pp_25917513_640.jpg":"640x814","pp_25917513_480.jpg":"480x611","pp_25917513_340.jpg":"340x432","pp_25917513_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_13856494_1920.jpg":"1920x1080","k_13856494_1280.jpg":"1280x1280","k_13856494_1024.jpg":"1024x1024","k_13856494_640.jpg":"640x640","k_13856494_480.jpg":"480x480","k_13856494_340.jpg":"340x340","k_13856494_220.jpg":"220x220","o_13856494_1280.jpg":"1280x854","o_13856494_1024.jpg":"1024x683","o_13856494_640.jpg":"640x427","o_13856494_480.jpg":"480x320","o_13856494_340.jpg":"340x227","o_13856494_220.jpg":"220x146","h_13856494_1280.jpg":"1280x854","h_13856494_1024.jpg":"1024x683","h_13856494_640.jpg":"640x427","h_13856494_480.jpg":"480x320","h_13856494_340.jpg":"340x227","h_13856494_220.jpg":"220x147","pp_13856494_1280.jpg":"1280x1628","pp_13856494_1024.jpg":"1024x1303","pp_13856494_640.jpg":"640x814","pp_13856494_480.jpg":"480x611","pp_13856494_340.jpg":"340x432","pp_13856494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18491118_1920.jpg":"1920x1080","k_18491118_1280.jpg":"1280x1280","k_18491118_1024.jpg":"1024x1024","k_18491118_640.jpg":"640x640","k_18491118_480.jpg":"480x480","k_18491118_340.jpg":"340x340","k_18491118_220.jpg":"220x220","o_18491118_1280.jpg":"1280x853","o_18491118_1024.jpg":"1024x682","o_18491118_640.jpg":"640x426","o_18491118_480.jpg":"480x320","o_18491118_340.jpg":"340x226","o_18491118_220.jpg":"220x146","h_18491118_1280.jpg":"1280x854","h_18491118_1024.jpg":"1024x683","h_18491118_640.jpg":"640x427","h_18491118_480.jpg":"480x320","h_18491118_340.jpg":"340x227","h_18491118_220.jpg":"220x147","pp_18491118_1280.jpg":"1280x1628","pp_18491118_1024.jpg":"1024x1303","pp_18491118_640.jpg":"640x814","pp_18491118_480.jpg":"480x611","pp_18491118_340.jpg":"340x432","pp_18491118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1051","hd_25085700_1920.jpg":"1920x1080","k_25085700_1280.jpg":"1280x1280","k_25085700_1024.jpg":"1024x1024","k_25085700_640.jpg":"640x640","k_25085700_480.jpg":"480x480","k_25085700_340.jpg":"340x340","k_25085700_220.jpg":"220x220","o_25085700_1280.jpg":"1280x700","o_25085700_1024.jpg":"1024x560","o_25085700_640.jpg":"640x350","o_25085700_480.jpg":"480x262","o_25085700_340.jpg":"340x186","o_25085700_220.jpg":"220x120","h_25085700_1280.jpg":"1280x854","h_25085700_1024.jpg":"1024x683","h_25085700_640.jpg":"640x427","h_25085700_480.jpg":"480x320","h_25085700_340.jpg":"340x227","h_25085700_220.jpg":"220x147","pp_25085700_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085700_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085700_640.jpg":"640x814","pp_25085700_480.jpg":"480x611","pp_25085700_340.jpg":"340x432","pp_25085700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_19857546_1920.jpg":"1920x1080","k_19857546_1280.jpg":"1280x1280","k_19857546_1024.jpg":"1024x1024","k_19857546_640.jpg":"640x640","k_19857546_480.jpg":"480x480","k_19857546_340.jpg":"340x340","k_19857546_220.jpg":"220x220","o_19857546_1280.jpg":"1280x852","o_19857546_1024.jpg":"1024x682","o_19857546_640.jpg":"640x426","o_19857546_480.jpg":"480x319","o_19857546_340.jpg":"340x226","o_19857546_220.jpg":"220x146","h_19857546_1280.jpg":"1280x854","h_19857546_1024.jpg":"1024x683","h_19857546_640.jpg":"640x427","h_19857546_480.jpg":"480x320","h_19857546_340.jpg":"340x227","h_19857546_220.jpg":"220x147","pp_19857546_1280.jpg":"1280x1628","pp_19857546_1024.jpg":"1024x1303","pp_19857546_640.jpg":"640x814","pp_19857546_480.jpg":"480x611","pp_19857546_340.jpg":"340x432","pp_19857546_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7375576 Threads: 3 Questions: 1526192428 Slow queries: 4640702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110542591 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/za-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj-1350684 [printLink] => /split/za-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj-1350684?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741940 [name] => cijene kvadrata u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-27 12:59:42 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-kvadrata-u-splitu [link] => /tag/cijene-kvadrata-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 373742 [name] => cijene kvadrata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-kvadrata [link] => /tag/cijene-kvadrata ) [2] => stdClass Object ( [id] => 259766 [name] => tržište nekretnina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trziste-nekretnina [link] => /tag/trziste-nekretnina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667199 [name] => dubravko ranilović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 20:28:20 [main_article_id] => 0 [alias] => dubravko-ranilovic [link] => /tag/dubravko-ranilovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 741941 [name] => denis pulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-27 12:59:43 [main_article_id] => 0 [alias] => denis-pulic [link] => /tag/denis-pulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => megalomanija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Za stan u Splitu treba dati i milijun eura, za suteren se traži 8.000 po kvadratu; Stručnjaci: ‘Tome se bliži kraj...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/25917513.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/25917513.jpg [title] =>

u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali...

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/13856494.jpg [title] =>

Interes kupaca za stanove u ‘Morskoj vili‘ je tako velik da postoje liste čekanja

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/18491118.jpg [title] =>

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/25085700.jpg [title] =>

Novogradnje u splitskom kotaru Mejaši
 

Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/15/19857546.jpg [title] =>

Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati
 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U Hrvatskoj postoje tri različita tržišta nekretnina: Zagreb s okolicom, obala i "ostatak Hrvatske". Prosječne postignute cijene na obali su 15 posto više od onih u Zagrebu i čak 32 posto od cijena u ostatku zemlje. Takav trend je prisutan u posljednjih deset godina.

Podaci su to izneseni na 36. po redu Forumu poslovanja nekretninama, održanom krajem studenoga ove godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Ovom je prilikom naglašeno i da je u trećem kvartalu godine na izmaku zabilježeno usporavanje tržišta nekretnina. Među zanimljivim podacima koji su se čuli jesu i oni koji se odnose na broj kupoprodaja stanova po županijama obavljenih u 2022. godini.

Prema tim podacima lani su ukupno sklopljena 30.493 kupoprodajna ugovora za stanove. Splitsko-dalmatinska županija je s 3007 obavljenih kupoprodaja na četvrtome mjestu, nakon Grada Zagreba (9723 kupoprodaje), te Primorsko-goranske i Istarske županije.

Kako je na Forumu istaknuo Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u, u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali su one realizirane po manjoj stopi nego što su rasle ranijih godina. Promet nekretninama usporava u cijeloj Hrvatskoj i većina županija bilježi pad broja nekretninskih transakcija. Manje su kupovali stranci, ali i domaći kupci.

– To usporavanje prometa najavljuje da smo ušli u novi tržišni ciklus, pa se u idućem razdoblju očekuju promjene trendova na hrvatskom tržištu – konstatirao je Ranilović.

---

image

Novogradnje u splitskom kotaru Mejaši
 

Joško Ponoš/Cropix
---

 

Splitsko tržište nekretnina

Nas, pak, u ovome trenutku zanima tržište nekretnina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, prostorno najvećoj. Njezin geografski položaj, priobalje, otoci i zaleđe koje obuhvaća, te 55 gradova i općina, tržište čine posebno zanimljivim.

U središtu je, ipak, Split, najveći grad i administrativno sjedište Županije. Grad podno Marjana je niz godina i poželjna destinacija, što se ogleda i u činjenici da mu tržište karakteriziraju velika potražnja i nedovoljna ponuda te u konačnici vrtoglave cijene.

Premda je Split podijeljen u pet zona obračuna komunalnog doprinosa, u razgovoru s investitorima i predstavnicima agencija za nekretnine doznajemo da se nekretninska tržišna područja ne "poklapaju" s komunalnim. Zone, a time i iznos komunalnog doprinosa određuju se, podsjetimo, po kriteriju uređenosti i opremljenosti zone komunalnom infrastrukturom i položaju područja zone u gradu ili općini.

U svakom slučaju, u Splitu se kad je riječ o nekretninama, u našoj temi stambenim, može govoriti o području uz obalu (od Meja i Rive, preko Žnjana do Duilova), istočnom dijelu grada (Mejaši, Sirobuja, Šine, Stobreč…) te području orijentiranom prema Solinu (Brda, Ravne njive…), potom Kman, Visoka ili da se poslužimo izrazom – "ostatka Splita".

Kako god, razgovori na temu splitskog tržišta zadnjih godina u pravilu počinju konstatacijom "malo se gradi".

– Dosta vam je pogledati dizalice, nema ih baš po gradu – upozorava jedan od naših sugovornika iz redova projektanata.

"Quatro Company" spada među najveće investicijske tvrtke u stanogradnji u Splitu, pa smo direktora prodaje Denisa Pulića pitali koliki je njihov udio u gradnji u ovome trenutku.

– Projekt "Bell Etage 2" u Duilovu u fazi je obrtničkih radova, a stanovi su već prodani. Sljedeći projekt "Rašeljkina" na Pazdigradu sa 35 stanova u fazi je ishođenja građevinske dozvole. Interes kupaca je velik, imamo listu čekanja – kaže naš sugovornik.

"Quatro Company" ima u pripremi i manji stambeni objekt na Žnjanu sa 12 stanova, na lokaciji u blizini tamošnje crkvice. U ovome trenutku, međutim, cijena još nije formirana.

---

image

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura

Duje Klarić/Cropix
---

 

Milijun eura za stan - tko to ima?

A kad je riječ o cijenama, Denis Pulić naglašava:

– Dio cijena koje traže prodavatelji su nerealne, počeli su ići u smjeru megalomanije pa se došlo do toga da za stan treba dati milijun eura. Pitam se koliko ljudi ima milijun eura za kupnju stana i kako ga može financirati. Uzrok takvog stanja je disbalans ponude i potražnje, što potencijalnom kupcu postaje problem. Troškovi gradnje jesu išli u nebo, ali to ne može rezultirati time da se za stan u suterenu traži cijena od 8000 eura po kvadratu – ističe Pulić i na naš upit o eventualnim promjenama odgovara:

– Tržište stagnira u Njemačkoj i drugim europskim zemljama pa će do toga doći i kod nas. Mi kasnimo kao i inače. I kad se uspostavi ravnoteža na tržištu, stanovi na vrhunskim lokacijama će zadržati visoke cijene, ali će se stabilizirati one na manje atraktivnim lokacijama. Odvijanju tog procesa mogao bi pridonijeti Grad Split ako ubrza proces izdavanja dozvola, otvori Bračku ulicu, riješi komunalnu infrastrukturu – upozorava Pulić.

Pregledom nekretninskog portala "Njuškalo" upoznali smo se s ponudom stanova u splitskoj atraktivnoj zoni u novogradnjama i zgradama novije gradnje i nismo naišli na ponude koje bi ohrabrile one koji traže vlastiti krov nad glavom.

Odabrali smo nekoliko primjera za ilustraciju. Dakle, stan na Trsteniku, naglašeno u Orinoj zgradi, površine 73 kvadrata s jednim parkirnim mjestom i traženom cijenom od 545 tisuća eura, što je 7465 eura po kvadratu.

Na Zenti se za stan od 48 kvadrata traži 310 tisuća eura ili 6458 eura za kvadrat. Zgrada je izgrađena 2018. godine.

Na Bačvicama se za dvosoban stan površine 42.52 kvadrata traži iznos od 379 tisuća eura ili 8913 eura za kvadrat.

Na Žnjanu se, pak, za stan od 89 kvadrata traži 405 tisuća eura ili 4550 eura za kvadrat. Stanu pripadaju garažno mjesto i ostava u prizemlju zgrade.

Na Trsteniku se za stan gradnje 2005., površine 50 kvadrata, u drugom redu do mora, traži 360 tisuća eura ili 7200 eura po kvadratu.

U Duilovu je za stan u "Morskoj vili" od 79.44 kvadrata tražena cijena 490 tisuća eura ili 6168 eura po kvadratu. Godina gradnje je 2018., a stanu pripadaju parkirno mjesto u garaži i ostava u prizemlju zgrade.

---

image

Interes kupaca za stanove u ‘Morskoj vili‘ je tako velik da postoje liste čekanja

Joško Šupić/Cropix
---

 

Liste čekanja kupaca

Nalaze li stanovi s ovako visokim traženim cijenama kupce, pitali smo u agenciji za nekretnine "Splitski vali".

– Stanovi iz Orinih zgrada i "Morskih vila" budu prodani u nekoliko dana bez obzira na cijenu – kazala nam je agentica Antea Blažević te dodala:

– Kupci prepoznaju najkvalitetnije zgrade u Splitu koje i ne mogu odgovarati prosječnoj cijeni kvadrata stana jer je riječ o drugačijoj vrijednost koja nudi – bolju kvalitetu življenja. Cijenu podiže i lokacija na kojoj se nalaze, na kojoj uglavnom više nema prostora za gradnju.

Interes kupaca za Orine i stanove u "Morskoj vili" tvrtke "Quatro Company" je tako velik da imamo liste čekanja potencijalnih kupaca koji samo čekaju da se neki stan pojavi u prodaji. Zadnji takav koji je prodan u Orinoj zgradi, prodan je kupcu koji je ponudio najvišu cijenu...

Želite reći da cijenu nije trebalo spuštati?

– U ljudskoj je prirodi da se daje niža ponuda, a i prodavatelji znaju spustiti traženu cijenu, što u ovom primjeru nije bio slučaj – potvrdila je naša sugovornica.

Za one manje upućene podsjetimo da zgrade spomenutih investitora spadaju u objekte novije gradnje, što će reći da ih prodaju vlasnici koji su ih prethodno kupili od investitora. Zbog toga se može usporediti kolika je cijena kvadrata bila u trenutku kad su građeni pa sve do danas.

Dakle, kvadrat stana u prvim Orinim objektima na Poljičkoj koje je prodavala tvrtka "Ora-mont" koštao je 2200 eura. Godine 2016. u novim zgradama cijena je bila 2800 do 3000 eura po kvadratu, dok je u zadnjoj sagrađenoj zgradi cijena bila 4000 do 4500 eura po kvadratu.

Kad se govori o objektima "Morska vila", ima ih šest, a građeni su postupno od 2011. do 2021. godine, cijena kvadrata stana u "Morskoj vili 1", koji je prodavao investitor tvrtka "Quatro Company" bila je 2300 eura, u međuvremenu je za ostale porasla na prosjek od 2400 eura po kvadratu. U "Morskoj vili 6", ujedno zadnjoj, bila je pak oko 3600 eura.

Treba, međutim, naglasiti da su navedene cijene i u godinama prve prodaje stanova spadale u sami vrh.

Iz agencije "Splitski vali" doznajemo da su traženi i stanovi na Zenti.

– Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati – naglašavaju.

Uočava se, također, da na atraktivnim lokacijama, u primjerima koje smo naveli to je prodaja stana na Bačvicama, izrazito visoku cijenu imaju stanovi u zgradama starije gradnje.

---

image

Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati
 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

Garaža na Bačvicama 80.000 eura

Na elitnim lokacijama nisu skupi samo stambeni kvadrati. Na Bačvicama je, naime, garaža od 18 kvadrata prodana po cijeni od 80 tisuća eura, što je 4444 eura po kvadratu.

Doznajemo da je bilo zainteresirano više kupaca, no sretnik je bio samo jedan od njih. Cijena je posljedica odnosa ponude i potražnje, podsjećaju naši sugovornici.

---

---

Meje rekorder

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura ili 6250 eura po kvadratu.

Međutim, tražena cijena za stan od 30 kvadrata, novouređen, gradnja 2000. godina, iznosi 300 tisuća eura ili 10 tisuća eura po kvadratu.

Za dvoetažni stan od 119 kvadrata, od čega na balkone otpada 20 kvadrata, tražena cijena je 350 tisuća eura. Stan je, međutim, za renoviranje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Joško Šupić/Cropix Duje Klarić/Cropix Joško Ponoš/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

u Hrvatskoj cijene nekretninama i dalje rastu, ali...

Joško Šupić/Cropix

Interes kupaca za stanove u ‘Morskoj vili‘ je tako velik da postoje liste čekanja

Duje Klarić/Cropix

Na Mejama se stan od 120 kvadrata prodaje po cijeni od 750 tisuća eura

Joško Ponoš/Cropix

Novogradnje u splitskom kotaru Mejaši
 

Nikola Vilić/Cropix

Ako se u određenim zgradama na Zenti pojavi u prodaji stan, odmah će se prodati
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/za-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj-1350684 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dcf35cb50d852a5631a36132cca7edb80b246043 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za+stan+u+Splitu+treba+dati+i+milijun+eura%2C+za+suteren+se+tra%C5%BEi+8.000+po+kvadratu%3B+Stru%C4%8Dnjaci%3A+%E2%80%98Tome+se+bli%C5%BEi+kraj...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj-1350684 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fza-stan-u-splitu-treba-dati-i-milijun-eura-za-suteren-se-trazi-8-000-po-kvadratu-strucnjaci-tome-se-blizi-kraj-1350684 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => megalomanija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitmegalomanija

Za stan u Splitu treba dati i milijun eura, za suteren se traži 8.000 po kvadratu; Stručnjaci: ‘Tome se bliži kraj...‘

Piše Jadranka Matić
27. prosinca 2023. - 14:00

U Hrvatskoj postoje tri različita tržišta nekretnina: Zagreb s okolicom, obala i "ostatak Hrvatske". Prosječne postignute cijene na obali su 15 posto više od onih u Zagrebu i čak 32 posto od cijena u ostatku zemlje. Takav trend je prisutan u posljednjih deset godina.

Podaci su to izneseni na 36. po redu Forumu poslovanja nekretninama, održanom krajem studenoga ove godine u Zagrebu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK-u.

Ovom je prilikom naglašeno i da je u trećem kvartalu godine na izmaku zabilježeno usporavanje tržišta nekretnina. Među zanimljivim podacima koji su se čuli jesu i oni koji se odnose na broj kupoprodaja stanova po županijama obavljenih u 2022. godini.

Prema tim podacima lani su ukupno sklopljena 30.493 kupopr...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:01