StoryEditorOCM
SplitTri gradilišta

Splitski vozač se skamenio vidjevši kako mu ususret ide majka s kolicima: ‘Kriminalno‘. Pogledajte ‘regulaciju‘ prometa

Piše Frano Kiso
25. ožujka 2024. - 22:33

Radovi na najvećem splitskom gradilištu zahuktavaju se iz dana u dan, a time raste i broj poteškoća s kojima se suočavaju stanovnici Žnjana. Pošto je zapravo riječ o susretu triju gradilišta na jednom mega projektu, potrebna je vješta koordinacija radova koji su u različitim fazama izvođenja.

Jedno od gradilišta je i Strabagova aglomeracija koja se proteže duž Šetališta Ivana Pavla II, a zbog velikih iskopa na samoj cesti primorani su regulirati promet i stvarati improvizirane rute za vozila.

- Šaljem vam video gdje se vidi kako je “riješen” prometni problem na Žnjanu. Žnjanska zaobilaznica je neizbježna za stanare poviše hotela Fanat - požalio nam se jedan građanin i poslao video u kojem se jasno vidi kako vozi automobil s južne strane Šetališta dok mu u susret dolazi majka s dječjim kolicima.

- Šaljem video kako bi svi vidjeli kako se “profesionalno” riješila situacija i tko su odgovorne profesionalne osobe koje su amenovale ovaj pothvat i smatrali ga prihvatljivim. Prvo zbog sigurnosti, drugo zbog potencijalne štete koja može nastat na autima zbog ovakve ceste, ako se to uopće može nazvati cestom. Ovo je kriminalno! - zaključuje čitatelj.

Jedino rješenje

Zbog svega ovoga obratili smo se Mladenu Mimici, voditelju projekta aglomeracije Split-Solin koji nam je kazao kako je ovo bila jedina opcija za lokalno stanovništvo.

- Umjesto da zatvorimo cijelu cestu, odlučili smo regulirati promet na ovakav način da je južni dio pločnika i zelene površine predviđen za prolaz vozila. Strabag je pripremio ovu trasu jer će veliki dio ulice biti prokopan, rade se dva cjevovoda i kabelska kanalizacija - objašnjava Mimica te veli da novi put nije mogao ići preko platoa jer se tamo izvode drugi radovi. 

Pitali smo ga kako je moguće da se istim koridorom kreću i vozila i pješaci, pošto je to itekako vidljivo iz dobivenih materijala.

- Pješaci imaju pločnik sa sjeverne strane ceste kojim se mogu kretati umjesto da prolaze dijelom predviđenim samo za motorna vozila - govori nam voditelj projekta dodajući da će regulacija prometa na ovakav način trajati do 15. lipnja.

Što se tiče obavijesti o prometnoj regulaciji za lokalno stanovništvo, Mimica kaže da su ovaj problem iskomunicirali preko više kanala te kako se sve informacije plasiraju na web stranicu grada Splita i preko lokalnih medija. Kaže, nemamo načina kako svakog stanara pojedinačno obavijestiti.

- Svaka privremena regulacija prometa je kontrolirana od strane Grada Splita koji to odobrava i sve skupa prolazi neku proceduru. Izvođač ništa ne radi samoinicijativno i bez formalnog odobrenja - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:46