StoryEditorOCM
SplitISTOK-ZAPAD

Svađa oko izložbi u Dioklecijanovim podrumima: ‘Prijetio im je strujni udar‘; ‘Ovo je terminalna faza nekrokapitalizma!‘

Piše Lucija Vujnović
11. prosinca 2023. - 20:05
Antej Jelenić u Dioklecijanovim podrumima: Preostaje nam samo jedna karta u rukavu, a ona je umjetnost u svom najširem smislu.Duje Klarić/Cropix

Muzej grada Splita najavio je otvorenje izložbe pod nazivom "Renesansni čovjek dvadesetog stoljeća" u srijedu 13. prosinca, točno u podne, na kojoj će biti predstavljen rad arhitekta Jerka Marasovića

Izložba će biti postavljena na povijesnoj lokaciji, trenutno vrlo aktualnoj - u zapadnim Podrumima Dioklecijanove palače. 

Podsjetimo, Muzej grada Splita donio je odluku o obustavi događanja u Dioklecijanovim podrumima zbog "neadekvatnih tehničkih uvjeta koji su nužni za organizaciju izložbi i drugih događanja". To je osobito naljutilo Anteja Jelenića, splitskog umjetnika i organizatora izložbe  35. Adria Art Annale koja se trebala održati na spomenutoj lokaciji.

Vesna Bulić Baketić, ravnateljica muzeja, objasnila je kako je riječ o zapadnim Podrumima, dok je Jelenić svoju izložbu planirao održati u onom istočnom, odnosno kritičnijem dijelu.

- Ne govorimo o istom prostoru, zapadni dio nije bio dugotrajno zatvoren te je u boljem stanju od istočnog. Spomenuta izložba otkazana je zbog nepovoljnih uvjeta, a taj dan je izbacila i pumpa, iskočili su osigurači, bilo je jako loše stanje. Konkretno, na mjestu gdje je recepcija žice nisu bile uzemljene, što je predstavljalo direktnu opasnost od strujnog udara. Prošli tjedan smo dovršili neke električne radove. Radimo koliko možemo da ne zatvorimo sve - poručuje.  

image

Vesna Bulić Baketić: Prošlog tjedma smo dovršili neke električne radove, radimo koliko možemo da ne zatvorimo sve

Duje Klarić/Cropix

Trenutno stanje sada je, kaže, koliko-toliko sigurno.

- Sigurno je onoliko koliko to može biti s obzirom na to da su Podrumi stari 1700 godina, no barem žice ne plivaju u vodi kako je to bilo u vrijeme otvorenja izložbe 35. Adria Art Annale - zaključila je. 

A otvorenje ove najavljene izložbe na ovom splitskom lokalitetu komentirao je i Antej Jelenić, koji cijelu situaciju smatra apsurdnom.

- Ljudima bez svojstava nije nikakav problem lagati jer su njihovi životni ciljevi skromni i ograničeni na osobno. Predlažem ravnateljici da pročita istoimeni roman Roberta Musila. Ali ljudi bez svojstava, odnosno tehnokrati, znak su terminalne faze nekrokapitalizma. Nakon njih preostaje nam samo jedna karta u rukavu, a ona je umjetnost u svom najširem smislu. Naravno, ne ova koja je iznenada "dozvoljena" u Dioklecijanovim podrumima, već umjetnost koja može donijeti novu ideju društva, odnosno, prepoznati potencijal u svemu što je tehnokracija proglasila smećem. Posljednja ideja EU tehnokracije jest i da Božić proglasi suvišnim - za njih je smisao Božića previše čudesna ideja da bi bila prihvatljiva. Ali u čudu nema ništa čudno. Naše postojanje je čisti mirakul. Stoga sretan Božić svima pa i tehnokratima s drvenim srcima - komentirao je Jelenić.

image

Izložba u Podrumima

Antej Jelenić

U svakom slučaju, prema riječima ravnateljice muzeja, opasnosti nema, stoga posjetitelji mogu u miru razgledati izložbu arhitekta Marasovića koja će trajati 10. siječnja 2024. godine. 

Na vlastitu odgovornost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:37