stdClass Object ( [id] => 1138059 [title] => Surađuje li splitski SDP s Mihanovićevim HDZ-om i Kerumom? Dok ‘vrije‘ u Banovini, za ‘Slobodnu‘ na goruća pitanja odgovara Peđa Grbin [alias] => suraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prema Odluci Predsjedništva SDP-a izbori za sva tijela lokalnih razina ove stranke u Hrvatskoj održat će se u subotu 27. studenog. To znači da se splitski izbori održavaju u prilično napetoj atmosferi, ne samo što se tiče okolnosti u splitskom SDP-u, čiji je rejting na niskim granama, već i zbog vrlo neizvjesne situacije u Gradskom vijeću Splita i mogućih novih izbora.

Mediji pišu da gradonačelnik Ivica Puljak ima manjinsku vladu, zbog prekida odnosa sa SDP-om, upravo kad u nastavku 6. sjednice Gradskog vijeća ovaj petak treba izglasati rebalans proračuna, a uskoro će i proračun za iduću godinu.

Je li splitski ogranak SDP okrenuo leđa Puljku? Imaju li u tome podršku sa vrha stranke? Ovo su neka od pitanja koja smo odlučili postaviti predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

Splitski SDP više nije u programskoj suradnji s ostalim partnerima i gradonačelnikom. Jesu li su se predsjednik GO SDP Goran Kotur i tajnik Davor Matijević odmetnuli od vrha SDP-a, ili vi podržavate njihov nastup na splitskoj političkoj sceni?

- Gradonačelnik Puljak je na lokalnim izborima, održanim prije nešto više od četiri mjeseca, dobio podršku građanki i građana Splita da grad mijenja nabolje. Ali isto tako da popravi štetu koju je gradu napravila koalicija HDZ-a i Keruma. SDP, bilo gradski, bilo nacionalni, namjerava biti dio rješenja, a ne problema. Što znači da namjeravamo i dalje podržavati i pomagati gradonačelniku da popravlja štetu koja je napravljena.

Podsjetit ću da je na svim sjednicama Gradskog vijeća SDP do sada podržao prijedloge koje je uputio gradonačelnik i činit će to i ubuduće, dok god ti prijedlozi budu išli u prilog poboljšanju kvalitete života građana Splita. A s HDZ-om i Kerumom ne surađujemo niti to namjeravamo činiti, jer znamo koliko su štete napravili. U tom kontekstu će i kolege koje su u Gradskom vijeću raditi i podržavati odluke već na sjednici koja je pred nama ovoga tjedna.

---

image
Joško Šupic/Cropix
---

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da SDP ne smatra dijelom programske koalicije obzirom na to kako su vijećnici Kotur i Matijević nastupili, očekujete li da će u nastavku sjednice promjeniti stav?

- To su gradonačelnikove riječi, a meni su važnija djela i želim da ona govore. SDP je podržao gradonačelnikove prijedloge i na dosadašnjim sjednicama Gradskog vijeća pa tako i na ovoj koja je prekinuta i koja će se nastaviti.

Mislite da programska suradnja nije dovedena u pitanje?

- Kao što sam rekao, gradonačelnik je dobio mandat građana da Split mijenja na bolje i popravi svu štetu koju je Splitu napravila koalicija HDZ-a i Keruma u razdoblju koje je iza nas i SDP će u tome sudjelovati i pomagat će da Splitu bude bolje. Na prijedloge koje gradonačelnik uputi naravno da će nekada biti primjedbi i sugestija kako da budu bolji i uvjeren sam da će za to biti sluha.

Kako komentirate da je gradonačelnik poručio predsjedniku GO SDP-a Koturu i tajniku Matijeviću da više ne trebaju dolaziti na sastanke partnera za programsku suradnju? Splitski SDP preko presica komunicira s javnošću. Kotur i Matijević poručuju da bi u proračunu trebalo osigurati više sredstava za sufinanciranje liftova ili energetsku obnovu zgrada... umjesto da s političkim partnerima dogovore ove teme na sastancima. Očekujete li da će se suradnja s partnerima u budućnosti popraviti?

- Što se tiče gradonačelnikovih riječi, njega morate pitati da ih pojasni, kao što je na njemu koga će zvati na sastanke. SDP je politička stranka koja ima svoj identitet, ideale, vizije i ciljeve. Ugradnja liftova i energetska obnova zgrada su stvari koje koriste građanima i podižu kvalitetu njihovog života. Diljem Hrvatske imate brojne višekatnice sa šest ili sedam katova koje nemaju lifta.

Normalno je da se o ljudima koji u njima žive treba brinuti i osigurati da im se pomogne. SDP će svoje stavove iznositi i ubuduće, a odluku o proračunu donose vijećnice i vijećnici na prijedlog gradonačelnika, upravo na sjednici Gradskog vijeća.

---

image
Damjan Tadić/Cropix
---

Moje pitanje se odnosilo na način komunikacije. Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća ispostavilo se da je SDP, baš zato jer nema prethodne komunikacije između partnera, došao u konflikt oko prijedloga za smanjenje prireza. Ostali partneri nisu bili za prijedlog i kritizirali su SDP. Umjesto da se to prethodno raspravilo, na samoj sjednici se o tome polemiziralo i nije baš bilo ugodno. Postoji li mogućnost da se ponovno sjedne za stol?

- Ono što je bitno kad spominjete odluku o prirezu jest da je u konačnici postignut kompromis i da je odluka donijeta i da su za nju glasali oni vijećnici koji u drugim stvarima podržavaju gradonačelnika, a komunikacija se uvijek može i mora popraviti. Nije to stvar samo Splita, već i brojnih drugih sredina i prostor za bolju suradnju po meni uvijek postoji.

Odluka o smanjenju prireza je donesena, doduše, za 2024. godinu, vi mislite da splitska vlast što se tiče SDP-a nije u krizi?

- Split je u zadnje četri godine imao katastrofalnu vlast koju je prije svega karakterizirala trgovina ispod stola. Toga u budućnosti ne smije biti. Tranzicija između onakve vlasti kakva je bila zadnje četiri godine, koja je ostavila Split na koljenima, i novog načina upravljanja je često suočena s izazovima, a upravo se predanim radom svih onih koji su dobili povjerenje građana da ih predstavljaju u Vijeću to može prevazići i osigurati da Grad funkcionira. Zato mi je bitno ponoviti još jednom - gradonačelnik je dobio podršku građana da mijenja ustaljene obrasce ponašanja, mi iz SDP-a smo ga na tom putu podržavali i dok god odluke koje predlaže budu na korist građana podržavat ćemo ga ubuduće.

Što kažete na prozivke gradonačelnika da splitski SDP surađuje s HDZ-om i Kerumom?

- Oko toga sam bio jasan i ponovit ću: suradnja s onima koji su Splitu napravili toliko štete koliko su je napravili HDZ i Kerum za nas nije opcija.

Kako komentirate prozivku dogradonačelnika Bojana Ivoševića da je SDP tražio direktorsko mjesto u Stanoupravi?

- Što se tiče prozivki drugih na njih nemam namjeru odgovarati. Takav rekla-kazala neću komentirati.

---

Matijević ili Barbir?


Koga biste podržali od članova stranke koji su najavili svoje kandidature za predsjednika splitskog SDP-a, Davora Matijevića dosadašnjeg tajnika, ili Damira Barbira predsjednika kotara Trstenik?

- Na unutarstranačkim izborima biraju sve članice i članovi stranke u Splitu, a ne vodstvo. Oni će odlučiti tko je najbolji kandidat i tko može osigurati da se SDP digne i da opet može na kvalitetan način zastupati interese građanki i građana Splita. Za mene kao predsjenidka stranke je to jedino bitno.

---

---

Unutarstranački izbori u SDP-u


Unutarstranački izbori u SDP-u provode se na nivou čitave Hrvatske, 27. studenog. U Splitu će članice i članovi stranke birati gradski odbor, predsjedništvo i predsjednika gradske organizacije, a

Glasat će i za županijski odbor, predsjedništvo i predsjednika županijskog SDP-a. Eventualni drugi krug izbora za predsjednika gradskog i županijskog ogranka SDP-a je 04. prosinca.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uoči izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => uoči izbora 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-26 11:27:42 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-26 12:04:31 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2021-10-26 11:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3396 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19794660.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19671650.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/26\/19477106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev, Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_19794660_1920.jpg":"1920x1080","k_19794660_1280.jpg":"1280x1280","k_19794660_1024.jpg":"1024x1024","k_19794660_640.jpg":"640x640","k_19794660_480.jpg":"480x480","k_19794660_340.jpg":"340x340","k_19794660_220.jpg":"220x220","o_19794660_1280.jpg":"1280x853","o_19794660_1024.jpg":"1024x682","o_19794660_640.jpg":"640x426","o_19794660_480.jpg":"480x320","o_19794660_340.jpg":"340x226","o_19794660_220.jpg":"220x146","h_19794660_1280.jpg":"1280x854","h_19794660_1024.jpg":"1024x683","h_19794660_640.jpg":"640x427","h_19794660_480.jpg":"480x320","h_19794660_340.jpg":"340x227","h_19794660_220.jpg":"220x147","pp_19794660_1280.jpg":"1006x1280","pp_19794660_1024.jpg":"805x1024","pp_19794660_640.jpg":"503x640","pp_19794660_480.jpg":"377x480","pp_19794660_340.jpg":"267x340","pp_19794660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","hd_19671650_1920.jpg":"1920x1080","k_19671650_1280.jpg":"1280x1280","k_19671650_1024.jpg":"1024x1024","k_19671650_640.jpg":"640x640","k_19671650_480.jpg":"480x480","k_19671650_340.jpg":"340x340","k_19671650_220.jpg":"220x220","o_19671650_1280.jpg":"1280x855","o_19671650_1024.jpg":"1024x684","o_19671650_640.jpg":"640x427","o_19671650_480.jpg":"480x320","o_19671650_340.jpg":"340x227","o_19671650_220.jpg":"220x147","h_19671650_1280.jpg":"1280x854","h_19671650_1024.jpg":"1024x683","h_19671650_640.jpg":"640x427","h_19671650_480.jpg":"480x320","h_19671650_340.jpg":"340x227","h_19671650_220.jpg":"220x147","pp_19671650_1280.jpg":"1006x1280","pp_19671650_1024.jpg":"805x1024","pp_19671650_640.jpg":"503x640","pp_19671650_480.jpg":"377x480","pp_19671650_340.jpg":"267x340","pp_19671650_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1301","hd_19477106_1920.jpg":"1920x1080","k_19477106_1280.jpg":"1280x1280","k_19477106_1024.jpg":"1024x1024","k_19477106_640.jpg":"640x640","k_19477106_480.jpg":"480x480","k_19477106_340.jpg":"340x340","k_19477106_220.jpg":"220x220","o_19477106_1280.jpg":"1280x867","o_19477106_1024.jpg":"1024x693","o_19477106_640.jpg":"640x433","o_19477106_480.jpg":"480x325","o_19477106_340.jpg":"340x230","o_19477106_220.jpg":"220x149","h_19477106_1280.jpg":"1280x854","h_19477106_1024.jpg":"1024x683","h_19477106_640.jpg":"640x427","h_19477106_480.jpg":"480x320","h_19477106_340.jpg":"340x227","h_19477106_220.jpg":"220x147","pp_19477106_1280.jpg":"1006x1280","pp_19477106_1024.jpg":"805x1024","pp_19477106_640.jpg":"503x640","pp_19477106_480.jpg":"377x480","pp_19477106_340.jpg":"267x340","pp_19477106_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7557827 Threads: 1 Questions: 1611508562 Slow queries: 4783184 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110797593 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/suraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin-1138059 [printLink] => /split/suraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin-1138059?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 246196 [name] => sdp split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp-split [link] => /tag/sdp-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 654198 [name] => stp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-26 13:56:03 [main_article_id] => 0 [alias] => stp [link] => /tag/stp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 341078 [name] => Goran Kotur [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => goran-kotur [link] => /tag/goran-kotur ) [4] => stdClass Object ( [id] => 310105 [name] => Davor matijević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-matijevic [link] => /tag/davor-matijevic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uoči izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Surađuje li splitski SDP s Mihanovićevim HDZ-om i Kerumom? Dok ‘vrije‘ u Banovini, za ‘Slobodnu‘ na goruća pitanja odgovara Peđa Grbin [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19794660.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev, Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19794660.jpg [title] => Nikša Stipaničev, Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19671650.jpg [title] => Damjan Tadić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/26/19477106.jpg [title] => Joško Šupic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prema Odluci Predsjedništva SDP-a izbori za sva tijela lokalnih razina ove stranke u Hrvatskoj održat će se u subotu 27. studenog. To znači da se splitski izbori održavaju u prilično napetoj atmosferi, ne samo što se tiče okolnosti u splitskom SDP-u, čiji je rejting na niskim granama, već i zbog vrlo neizvjesne situacije u Gradskom vijeću Splita i mogućih novih izbora.

Mediji pišu da gradonačelnik Ivica Puljak ima manjinsku vladu, zbog prekida odnosa sa SDP-om, upravo kad u nastavku 6. sjednice Gradskog vijeća ovaj petak treba izglasati rebalans proračuna, a uskoro će i proračun za iduću godinu.

Je li splitski ogranak SDP okrenuo leđa Puljku? Imaju li u tome podršku sa vrha stranke? Ovo su neka od pitanja koja smo odlučili postaviti predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

Splitski SDP više nije u programskoj suradnji s ostalim partnerima i gradonačelnikom. Jesu li su se predsjednik GO SDP Goran Kotur i tajnik Davor Matijević odmetnuli od vrha SDP-a, ili vi podržavate njihov nastup na splitskoj političkoj sceni?

- Gradonačelnik Puljak je na lokalnim izborima, održanim prije nešto više od četiri mjeseca, dobio podršku građanki i građana Splita da grad mijenja nabolje. Ali isto tako da popravi štetu koju je gradu napravila koalicija HDZ-a i Keruma. SDP, bilo gradski, bilo nacionalni, namjerava biti dio rješenja, a ne problema. Što znači da namjeravamo i dalje podržavati i pomagati gradonačelniku da popravlja štetu koja je napravljena.

Podsjetit ću da je na svim sjednicama Gradskog vijeća SDP do sada podržao prijedloge koje je uputio gradonačelnik i činit će to i ubuduće, dok god ti prijedlozi budu išli u prilog poboljšanju kvalitete života građana Splita. A s HDZ-om i Kerumom ne surađujemo niti to namjeravamo činiti, jer znamo koliko su štete napravili. U tom kontekstu će i kolege koje su u Gradskom vijeću raditi i podržavati odluke već na sjednici koja je pred nama ovoga tjedna.

---

image
Joško Šupic/Cropix
---

Gradonačelnik Ivica Puljak je rekao da SDP ne smatra dijelom programske koalicije obzirom na to kako su vijećnici Kotur i Matijević nastupili, očekujete li da će u nastavku sjednice promjeniti stav?

- To su gradonačelnikove riječi, a meni su važnija djela i želim da ona govore. SDP je podržao gradonačelnikove prijedloge i na dosadašnjim sjednicama Gradskog vijeća pa tako i na ovoj koja je prekinuta i koja će se nastaviti.

Mislite da programska suradnja nije dovedena u pitanje?

- Kao što sam rekao, gradonačelnik je dobio mandat građana da Split mijenja na bolje i popravi svu štetu koju je Splitu napravila koalicija HDZ-a i Keruma u razdoblju koje je iza nas i SDP će u tome sudjelovati i pomagat će da Splitu bude bolje. Na prijedloge koje gradonačelnik uputi naravno da će nekada biti primjedbi i sugestija kako da budu bolji i uvjeren sam da će za to biti sluha.

Kako komentirate da je gradonačelnik poručio predsjedniku GO SDP-a Koturu i tajniku Matijeviću da više ne trebaju dolaziti na sastanke partnera za programsku suradnju? Splitski SDP preko presica komunicira s javnošću. Kotur i Matijević poručuju da bi u proračunu trebalo osigurati više sredstava za sufinanciranje liftova ili energetsku obnovu zgrada... umjesto da s političkim partnerima dogovore ove teme na sastancima. Očekujete li da će se suradnja s partnerima u budućnosti popraviti?

- Što se tiče gradonačelnikovih riječi, njega morate pitati da ih pojasni, kao što je na njemu koga će zvati na sastanke. SDP je politička stranka koja ima svoj identitet, ideale, vizije i ciljeve. Ugradnja liftova i energetska obnova zgrada su stvari koje koriste građanima i podižu kvalitetu njihovog života. Diljem Hrvatske imate brojne višekatnice sa šest ili sedam katova koje nemaju lifta.

Normalno je da se o ljudima koji u njima žive treba brinuti i osigurati da im se pomogne. SDP će svoje stavove iznositi i ubuduće, a odluku o proračunu donose vijećnice i vijećnici na prijedlog gradonačelnika, upravo na sjednici Gradskog vijeća.

---

image
Damjan Tadić/Cropix
---

Moje pitanje se odnosilo na način komunikacije. Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća ispostavilo se da je SDP, baš zato jer nema prethodne komunikacije između partnera, došao u konflikt oko prijedloga za smanjenje prireza. Ostali partneri nisu bili za prijedlog i kritizirali su SDP. Umjesto da se to prethodno raspravilo, na samoj sjednici se o tome polemiziralo i nije baš bilo ugodno. Postoji li mogućnost da se ponovno sjedne za stol?

- Ono što je bitno kad spominjete odluku o prirezu jest da je u konačnici postignut kompromis i da je odluka donijeta i da su za nju glasali oni vijećnici koji u drugim stvarima podržavaju gradonačelnika, a komunikacija se uvijek može i mora popraviti. Nije to stvar samo Splita, već i brojnih drugih sredina i prostor za bolju suradnju po meni uvijek postoji.

Odluka o smanjenju prireza je donesena, doduše, za 2024. godinu, vi mislite da splitska vlast što se tiče SDP-a nije u krizi?

- Split je u zadnje četri godine imao katastrofalnu vlast koju je prije svega karakterizirala trgovina ispod stola. Toga u budućnosti ne smije biti. Tranzicija između onakve vlasti kakva je bila zadnje četiri godine, koja je ostavila Split na koljenima, i novog načina upravljanja je često suočena s izazovima, a upravo se predanim radom svih onih koji su dobili povjerenje građana da ih predstavljaju u Vijeću to može prevazići i osigurati da Grad funkcionira. Zato mi je bitno ponoviti još jednom - gradonačelnik je dobio podršku građana da mijenja ustaljene obrasce ponašanja, mi iz SDP-a smo ga na tom putu podržavali i dok god odluke koje predlaže budu na korist građana podržavat ćemo ga ubuduće.

Što kažete na prozivke gradonačelnika da splitski SDP surađuje s HDZ-om i Kerumom?

- Oko toga sam bio jasan i ponovit ću: suradnja s onima koji su Splitu napravili toliko štete koliko su je napravili HDZ i Kerum za nas nije opcija.

Kako komentirate prozivku dogradonačelnika Bojana Ivoševića da je SDP tražio direktorsko mjesto u Stanoupravi?

- Što se tiče prozivki drugih na njih nemam namjeru odgovarati. Takav rekla-kazala neću komentirati.

---

Matijević ili Barbir?


Koga biste podržali od članova stranke koji su najavili svoje kandidature za predsjednika splitskog SDP-a, Davora Matijevića dosadašnjeg tajnika, ili Damira Barbira predsjednika kotara Trstenik?

- Na unutarstranačkim izborima biraju sve članice i članovi stranke u Splitu, a ne vodstvo. Oni će odlučiti tko je najbolji kandidat i tko može osigurati da se SDP digne i da opet može na kvalitetan način zastupati interese građanki i građana Splita. Za mene kao predsjenidka stranke je to jedino bitno.

---

---

Unutarstranački izbori u SDP-u


Unutarstranački izbori u SDP-u provode se na nivou čitave Hrvatske, 27. studenog. U Splitu će članice i članovi stranke birati gradski odbor, predsjedništvo i predsjednika gradske organizacije, a

Glasat će i za županijski odbor, predsjedništvo i predsjednika županijskog SDP-a. Eventualni drugi krug izbora za predsjednika gradskog i županijskog ogranka SDP-a je 04. prosinca.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev, Ante Čizmić/Cropix Damjan Tadić/Cropix Joško Šupic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/suraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin-1138059 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d10aad665fc3abc1b76a7fa28cf7852ef32c887e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sura%C4%91uje+li+splitski+SDP+s+Mihanovi%C4%87evim+HDZ-om+i+Kerumom%3F+Dok+%E2%80%98vrije%E2%80%98+u+Banovini%2C+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+na+goru%C4%87a+pitanja+odgovara+Pe%C4%91a+Grbin&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsuraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin-1138059 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsuraduje-li-s-splitski-sdp-s-mihanovicevim-hdz-om-i-kerumom-dok-vrije-u-banovini-za-slobodnu-na-goruca-pitanja-odgovara-peda-grbin-1138059 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => uoči izbora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splituoči izbora

Surađuje li splitski SDP s Mihanovićevim HDZ-om i Kerumom? Dok ‘vrije‘ u Banovini, za ‘Slobodnu‘ na goruća pitanja odgovara Peđa Grbin

Piše Sandi Vidulić
26. listopada 2021. - 13:27

Prema Odluci Predsjedništva SDP-a izbori za sva tijela lokalnih razina ove stranke u Hrvatskoj održat će se u subotu 27. studenog. To znači da se splitski izbori održavaju u prilično napetoj atmosferi, ne samo što se tiče okolnosti u splitskom SDP-u, čiji je rejting na niskim granama, već i zbog vrlo neizvjesne situacije u Gradskom vijeću Splita i mogućih novih izbora.

Mediji pišu da gradonačelnik Ivica Puljak ima manjinsku vladu, zbog prekida odnosa sa SDP-om, upravo kad u nastavku 6. sjednice Gradskog vijeća ovaj petak treba izglasati rebalans proračuna, a uskoro će i proračun za iduću godinu.

Je li splitski ogranak SDP okrenuo leđa Puljku? Imaju li u tome podršku sa vrha stranke? Ovo su neka od pitanja koja smo odlučili postaviti predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu.

Sp...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 21:14