stdClass Object ( [id] => 1001739 [title] => Splitski gradski vijećnik statusom o trostrukom ubojstvu izazvao brojne reakcije: Govore mi da ne znam s kim imam posla, da mislim na djecu... [alias] => splitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Svaki status na društvenim mrežama na temu trostrukog ubojstva u Varošu, bez obzira je li ga napisao psihijatar, kolumnist, domaćica, majka, rodbina ubijenih, građevinar ili liječnik, tih dana je izazvao nebrojeno komentara.

Među mnogima se izdvojio i onaj od splitskoga gradskog vijećnika Josipa Markotića, a svojom Facebook objavom prouzrokovao je reakcije koje su prelazile dimenziju otvorene i javne rasprave među komentarima na profilu vijećnika.

Naime, naglasio je kako je od užasnog zločina koji je prije točno dva tjedna potresao cijelu državu, gori jedino zločin (ne)činjenja korumpiranog pravosuđa.

Naveo je kako je podrška građana osumnjičeniku za trostruko ubojstvo niknula iz revolta prema ovom “nakaradnom sustavu”.

Grad je u velikim problemima

- Jer da su policija i pravosuđe odradili ono što su trebali odraditi, ta trojica nesretnika bi danas bila živa jer bi bili tamo gdje trebaju biti - u zatvoru - tako glasi Markotićeva svojevrsna analiza trenutnog stanja u društvu koja nije ostala nezapažena.
Zbog brojnih reakcija i lepeze emocija koje je objava izazvala kod dijela javnosti, splitski gradski vijećnik se dva dana nakon ponovno “obratio javnosti”.

Dok su mu jedni čestitali na hrabrosti, drugi su ga, kaže, optužili da je demagog te da ovu tragediju koristi kako bi skupljao političke poene. Napisao je da je zbog vijećničke fotelje navikao na pritiske, ali nakon komentara u kojem je kritizirao korumpirani sustav, počelo je “nešto sasvim drukčijim od pritiska”.

- Konstantni dobronamjerni pozivi i poruke ne samo meni nego i članovima moje obitelji da pripazim što govorim, da nisam svjestan u što se petljam, da ne znam s kim imam posla, podsjećaju me da imam djecu…

Ako jedan gradski vijećnik mora pripaziti što govori, ako mu se savjetuje da pripazi na obitelj, ako mu se građani obraćaju s porukama da je rekao ono što cijeli grad misli i zna, ali se nitko ne usudi kazati, onda je ovaj grad u velikom problemu i onda ovaj grad nije siguran grad - poručio je Mostov vijećnik.

Dodao je da je Split je “s jedne strane prekrasan grad, grad divnih, gostoljubivih i pristojnih ljudi” te kako “sigurno nije Divlji zapad kako to sada histerično pišu neki novinari”.

No, smatra da zbog nekoliko konkretnih pokazatelja (lako rješivih ako se želi) Split nije siguran grad za puno njegovih stanovnika.

- Hrvatskoj i gradu Splitu nisu prijetnja ni komunisti ni Srbi ni masoni ni mediji, nego korumpirano i neučinkovito pravosuđe u sprezi s korumpiranim političarima od kojih mnogi pozdravljaju s ‘hvaljen Isus’ i nose krunicu u džepu - zaključio je Josip Markotić i izrazio sućut obiteljima ubijenih.

U razgovoru za “Slobodnu” još jednom je potvrdio da je iz “ozbiljnih i dobro upućenih krugova koji jako dobro poznaju stanje na splitskoj krim-sceni primio vrlo ozbiljne savjete da mi je bolje da se ne petljamu ovo i da mislim na obitelj”. Na pitanje je li takve poruke prijavio policiji, odgovorio je:

Sve sam rekao, a nitko me ne zove

- Mislim da pravo pitanje nije jesam li nešto prijavio ili nisam, nego kako je moguće da, nakon što gradski vijećnik drugog po veličini grada u državi javno iznese određene stvari i koje prenesu svi mediji u državi, nitko od nadležnih službi ne smatra potrebnim kontaktirati me i pozvati na razgovor.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Sve što znam spreman sam u svakom trenutku reći nadležnim službama i institucijama. Naravno uz maksimalnu zaštitu osoba koje žele ostati anonimne a koje mi se svakodnevno obraćaju - poručio je naš sugovornik te nastavio:

- Iskreno, ne mogu reći da mi je skroz svejedno. Ne bojim se toliko za sebe, više mi je žao što sam doveo svoje bližnje u neugodnu situaciju da sad misle da su u opasnosti - rekao je Markotić.

Stanuje u Spinutu, u ulici koja graniči s Varošem. Kaže da je upoznat sa svim problemima tog dijela grada, kao uostalom i svi koji žive u blizini mjesta zločina.

Kako je 300 grama heroina postalo prekršaj

- O samom tragičnom događaju mislim da je već dovoljno rečeno. Glavni uzrok svih problema je određeni broj korumpiranih sudaca koje, uz nedovoljno angažirane sigurnosne službe, držim smrtonosnim karcinomom od kojeg boluje naš grad i naša država - smatra splitski gradski vijećnik, a što se tiče policije, istaknuo je da je možda u njegovim objavama nespretno ispalo da i njih optužuje.

- Želim jasno reći da ako itko u cijeloj ovoj priči radi svoj posao to je naša policija, osobito interventne i specijalne postrojbe. To su ljudi koji svakodnevno riskiraju svoje živote za našu sigurnost, sve to za mizernu plaću i onda moraju gledati kako im se kriminalci koje privode smiju u lice jer znaju da će ih ‘njihov’ sudac pustiti - nastavio je Markotić.

Jedan dio njegova statusa koji ranije u tekstu nismo prenijeli, odnosio se i na predsjednicu na odlasku, Kolindu Grabar-Kitarović. Medijima je poručio da “provjere kako se moglo dogoditi da se jedan od ovih ‘uglednika’ povezanih s određenim miljeima na jednom nedavnom svečanom događaju u Splitu slika tik uz predsjednicu?”.

- Da, dosta bure izazvalo je stavljanje predsjednice u ovaj negativni kontekst. Moja kritika nije išla izravno prema predsjednici Grabar-Kitarović, nego mi je u fokusu bila institucija predsjednika države, čiji integritet moraju štititi sigurnosne službe.

Propust sigurnosnih službi je očit ako se u blizini predsjednika ili predsjednice nađu osobe s ozbiljnom kaznenom evidencijom, kao što je to bilo nedavno na jednom svečanom događaju u Splitu. Uostalom, zar nije i sama predsjednica nedavno izravno prozvala SOA-u zbog neprofesionalnosti i korupcije? - podsjetio je naš sugovornik.

Smatra kako suci određuju smiješno male kazne, “što zbog straha, što zbog mita koje uzimaju od kriminalaca kojima sude”.

- Je li se itko zapitao koliko sudaca i odvjetnika su i sami klijenti dilera? Je li ikome palo na pamet testirati na drogu suce i odvjetnike?- oštro je nastavio Josip Markotić, Mostov gradski vijećnik.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Rekao je da su svu tragiku i licemjerje našeg pravosudnog sustava građani mogli vidjeti nedavno u jednoj emisiji na javnoj televiziji.

- Glavni državni odvjetnik na izravno pitanje novinarke kako je moguće da osoba koja je uhvaćena s 300 grama heroina nije završila u istražnom zatvoru, pokušava obraniti neobranjivo i ozbiljan pokušaj dilanja pokušava prikazati prekršajem, kao da je u pitanju prekršaj krivog parkiranja - naglasio je konkretan primjer lokalni političar.

Na pitanje misli li nešto poduzeti u svom vijećničkom mandatu, rekao je da se ne planira zaustaviti samo na Facebook objavama i davanju intervjua.

- Ono što za početak svakako planiram napraviti i nadam se da ću tu naići na podršku kolega vijećnika, jest zatražiti da Gradsko vijeće uputi zahtjev prema nadležnim državnim institucijama da naprave ozbiljnu analizu djelovanja organiziranog kriminala na području cijeloga grada Splita, kao i mikro lokacija (kvartova) pogođenih nedavnim nesretnim događajem te da poduzmu odlučne i konkretne mjere - poručio je Markotić i smatra da je Gradu potrebna pomoć države.

Prva mjera je čistka korumpiranih sudaca

- Jedno od prvih rješenja je čistka korumpiranih sudaca. Nakon toga radikalno postroženje zatvorske kazne za dilere i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Sve dok se to ne dogodi, naše pravosuđe šalje poruku da se kriminal i pljačka isplate. Eventualno ćete koju godinu provesti u zatvoru ili ćete guliti krumpire a nakon toga se možete vratiti i uživati u bogatstvu koje ste stekli kriminalom i pljačkom.

I sve dok se to ne dogodi, ne trebamo se čuditi zašto 90 posto građana ima razumijevanja za zločin koji je počinio Filip Zavadlav - rekao je splitski vijećnik.

Izrazio je žaljenje jer brojni misle da se ništa neće promijeniti i da njegov istup može rezultirati samo problemima za njega i njegovu obitelj.

- Svjestan sam da je sve ovo što sam izrekao u našem razgovoru vrlo ozbiljno, svjestan sam težine svojih riječi - kratko je rekao na kraju i poručio kako su ga građani birali da progovara i o teškim i neugodnim temama.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAVINA KOMENTARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => LAVINA KOMENTARA 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-24 08:54:20 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-29 16:22:18 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2020-01-29 16:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/24\/12662524.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/24\/12662528.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/24\/12662542.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Vije\u0107nik MOST-a Josip Markoti\u0107","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","k_12662524_1280.jpg":"1280x1280","k_12662524_1024.jpg":"1024x1024","k_12662524_640.jpg":"640x640","k_12662524_480.jpg":"480x480","k_12662524_340.jpg":"340x340","k_12662524_220.jpg":"220x220","o_12662524_1280.jpg":"1280x852","o_12662524_1024.jpg":"1024x681","o_12662524_640.jpg":"640x426","o_12662524_480.jpg":"480x319","o_12662524_340.jpg":"340x226","o_12662524_220.jpg":"220x146","h_12662524_1280.jpg":"1280x854","h_12662524_1024.jpg":"1024x683","h_12662524_640.jpg":"640x427","h_12662524_480.jpg":"480x320","h_12662524_340.jpg":"340x227","h_12662524_220.jpg":"220x147","pp_12662524_1280.jpg":"1006x1280","pp_12662524_1024.jpg":"805x1024","pp_12662524_640.jpg":"503x640","pp_12662524_480.jpg":"377x480","pp_12662524_340.jpg":"267x340","pp_12662524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2884","k_12662528_1280.jpg":"1280x1280","k_12662528_1024.jpg":"1024x1024","k_12662528_640.jpg":"640x640","k_12662528_480.jpg":"480x480","k_12662528_340.jpg":"340x340","k_12662528_220.jpg":"220x220","o_12662528_1280.jpg":"1280x1922","o_12662528_1024.jpg":"1024x1538","o_12662528_640.jpg":"640x961","o_12662528_480.jpg":"480x721","o_12662528_340.jpg":"340x510","o_12662528_220.jpg":"220x330","h_12662528_1280.jpg":"1280x854","h_12662528_1024.jpg":"1024x683","h_12662528_640.jpg":"640x427","h_12662528_480.jpg":"480x320","h_12662528_340.jpg":"340x227","h_12662528_220.jpg":"220x147","pp_12662528_1280.jpg":"1006x1280","pp_12662528_1024.jpg":"805x1024","pp_12662528_640.jpg":"503x640","pp_12662528_480.jpg":"377x480","pp_12662528_340.jpg":"267x340","pp_12662528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_12662542_1280.jpg":"1280x1280","k_12662542_1024.jpg":"1024x1024","k_12662542_640.jpg":"640x640","k_12662542_480.jpg":"480x480","k_12662542_340.jpg":"340x340","k_12662542_220.jpg":"220x220","o_12662542_1280.jpg":"1280x852","o_12662542_1024.jpg":"1024x681","o_12662542_640.jpg":"640x426","o_12662542_480.jpg":"480x319","o_12662542_340.jpg":"340x226","o_12662542_220.jpg":"220x146","h_12662542_1280.jpg":"1280x854","h_12662542_1024.jpg":"1024x683","h_12662542_640.jpg":"640x427","h_12662542_480.jpg":"480x320","h_12662542_340.jpg":"340x227","h_12662542_220.jpg":"220x147","pp_12662542_1280.jpg":"1006x1280","pp_12662542_1024.jpg":"805x1024","pp_12662542_640.jpg":"503x640","pp_12662542_480.jpg":"377x480","pp_12662542_340.jpg":"267x340","pp_12662542_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4725302 Threads: 6 Questions: 161042140 Slow queries: 69930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4756783 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu-1001739 [printLink] => /split/splitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu-1001739?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531512 [name] => Josip Markotić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-29 17:03:02 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-markotic [link] => /tag/josip-markotic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352056 [name] => most [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => most [link] => /tag/most ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 312034 [name] => trostruko ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trostruko-ubojstvo [link] => /tag/trostruko-ubojstvo ) [4] => stdClass Object ( [id] => 292054 [name] => Varoš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => varos [link] => /tag/varos ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAVINA KOMENTARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski gradski vijećnik statusom o trostrukom ubojstvu izazvao brojne reakcije: Govore mi da ne znam s kim imam posla, da mislim na djecu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/12662524.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Vijećnik MOST-a Josip Markotić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/12662524.jpg [title] => Vijećnik MOST-a Josip Markotić Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/12662528.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/24/12662542.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Svaki status na društvenim mrežama na temu trostrukog ubojstva u Varošu, bez obzira je li ga napisao psihijatar, kolumnist, domaćica, majka, rodbina ubijenih, građevinar ili liječnik, tih dana je izazvao nebrojeno komentara.

Među mnogima se izdvojio i onaj od splitskoga gradskog vijećnika Josipa Markotića, a svojom Facebook objavom prouzrokovao je reakcije koje su prelazile dimenziju otvorene i javne rasprave među komentarima na profilu vijećnika.

Naime, naglasio je kako je od užasnog zločina koji je prije točno dva tjedna potresao cijelu državu, gori jedino zločin (ne)činjenja korumpiranog pravosuđa.

Naveo je kako je podrška građana osumnjičeniku za trostruko ubojstvo niknula iz revolta prema ovom “nakaradnom sustavu”.

Grad je u velikim problemima

- Jer da su policija i pravosuđe odradili ono što su trebali odraditi, ta trojica nesretnika bi danas bila živa jer bi bili tamo gdje trebaju biti - u zatvoru - tako glasi Markotićeva svojevrsna analiza trenutnog stanja u društvu koja nije ostala nezapažena.
Zbog brojnih reakcija i lepeze emocija koje je objava izazvala kod dijela javnosti, splitski gradski vijećnik se dva dana nakon ponovno “obratio javnosti”.

Dok su mu jedni čestitali na hrabrosti, drugi su ga, kaže, optužili da je demagog te da ovu tragediju koristi kako bi skupljao političke poene. Napisao je da je zbog vijećničke fotelje navikao na pritiske, ali nakon komentara u kojem je kritizirao korumpirani sustav, počelo je “nešto sasvim drukčijim od pritiska”.

- Konstantni dobronamjerni pozivi i poruke ne samo meni nego i članovima moje obitelji da pripazim što govorim, da nisam svjestan u što se petljam, da ne znam s kim imam posla, podsjećaju me da imam djecu…

Ako jedan gradski vijećnik mora pripaziti što govori, ako mu se savjetuje da pripazi na obitelj, ako mu se građani obraćaju s porukama da je rekao ono što cijeli grad misli i zna, ali se nitko ne usudi kazati, onda je ovaj grad u velikom problemu i onda ovaj grad nije siguran grad - poručio je Mostov vijećnik.

Dodao je da je Split je “s jedne strane prekrasan grad, grad divnih, gostoljubivih i pristojnih ljudi” te kako “sigurno nije Divlji zapad kako to sada histerično pišu neki novinari”.

No, smatra da zbog nekoliko konkretnih pokazatelja (lako rješivih ako se želi) Split nije siguran grad za puno njegovih stanovnika.

- Hrvatskoj i gradu Splitu nisu prijetnja ni komunisti ni Srbi ni masoni ni mediji, nego korumpirano i neučinkovito pravosuđe u sprezi s korumpiranim političarima od kojih mnogi pozdravljaju s ‘hvaljen Isus’ i nose krunicu u džepu - zaključio je Josip Markotić i izrazio sućut obiteljima ubijenih.

U razgovoru za “Slobodnu” još jednom je potvrdio da je iz “ozbiljnih i dobro upućenih krugova koji jako dobro poznaju stanje na splitskoj krim-sceni primio vrlo ozbiljne savjete da mi je bolje da se ne petljamu ovo i da mislim na obitelj”. Na pitanje je li takve poruke prijavio policiji, odgovorio je:

Sve sam rekao, a nitko me ne zove

- Mislim da pravo pitanje nije jesam li nešto prijavio ili nisam, nego kako je moguće da, nakon što gradski vijećnik drugog po veličini grada u državi javno iznese određene stvari i koje prenesu svi mediji u državi, nitko od nadležnih službi ne smatra potrebnim kontaktirati me i pozvati na razgovor.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Sve što znam spreman sam u svakom trenutku reći nadležnim službama i institucijama. Naravno uz maksimalnu zaštitu osoba koje žele ostati anonimne a koje mi se svakodnevno obraćaju - poručio je naš sugovornik te nastavio:

- Iskreno, ne mogu reći da mi je skroz svejedno. Ne bojim se toliko za sebe, više mi je žao što sam doveo svoje bližnje u neugodnu situaciju da sad misle da su u opasnosti - rekao je Markotić.

Stanuje u Spinutu, u ulici koja graniči s Varošem. Kaže da je upoznat sa svim problemima tog dijela grada, kao uostalom i svi koji žive u blizini mjesta zločina.

Kako je 300 grama heroina postalo prekršaj

- O samom tragičnom događaju mislim da je već dovoljno rečeno. Glavni uzrok svih problema je određeni broj korumpiranih sudaca koje, uz nedovoljno angažirane sigurnosne službe, držim smrtonosnim karcinomom od kojeg boluje naš grad i naša država - smatra splitski gradski vijećnik, a što se tiče policije, istaknuo je da je možda u njegovim objavama nespretno ispalo da i njih optužuje.

- Želim jasno reći da ako itko u cijeloj ovoj priči radi svoj posao to je naša policija, osobito interventne i specijalne postrojbe. To su ljudi koji svakodnevno riskiraju svoje živote za našu sigurnost, sve to za mizernu plaću i onda moraju gledati kako im se kriminalci koje privode smiju u lice jer znaju da će ih ‘njihov’ sudac pustiti - nastavio je Markotić.

Jedan dio njegova statusa koji ranije u tekstu nismo prenijeli, odnosio se i na predsjednicu na odlasku, Kolindu Grabar-Kitarović. Medijima je poručio da “provjere kako se moglo dogoditi da se jedan od ovih ‘uglednika’ povezanih s određenim miljeima na jednom nedavnom svečanom događaju u Splitu slika tik uz predsjednicu?”.

- Da, dosta bure izazvalo je stavljanje predsjednice u ovaj negativni kontekst. Moja kritika nije išla izravno prema predsjednici Grabar-Kitarović, nego mi je u fokusu bila institucija predsjednika države, čiji integritet moraju štititi sigurnosne službe.

Propust sigurnosnih službi je očit ako se u blizini predsjednika ili predsjednice nađu osobe s ozbiljnom kaznenom evidencijom, kao što je to bilo nedavno na jednom svečanom događaju u Splitu. Uostalom, zar nije i sama predsjednica nedavno izravno prozvala SOA-u zbog neprofesionalnosti i korupcije? - podsjetio je naš sugovornik.

Smatra kako suci određuju smiješno male kazne, “što zbog straha, što zbog mita koje uzimaju od kriminalaca kojima sude”.

- Je li se itko zapitao koliko sudaca i odvjetnika su i sami klijenti dilera? Je li ikome palo na pamet testirati na drogu suce i odvjetnike?- oštro je nastavio Josip Markotić, Mostov gradski vijećnik.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Rekao je da su svu tragiku i licemjerje našeg pravosudnog sustava građani mogli vidjeti nedavno u jednoj emisiji na javnoj televiziji.

- Glavni državni odvjetnik na izravno pitanje novinarke kako je moguće da osoba koja je uhvaćena s 300 grama heroina nije završila u istražnom zatvoru, pokušava obraniti neobranjivo i ozbiljan pokušaj dilanja pokušava prikazati prekršajem, kao da je u pitanju prekršaj krivog parkiranja - naglasio je konkretan primjer lokalni političar.

Na pitanje misli li nešto poduzeti u svom vijećničkom mandatu, rekao je da se ne planira zaustaviti samo na Facebook objavama i davanju intervjua.

- Ono što za početak svakako planiram napraviti i nadam se da ću tu naići na podršku kolega vijećnika, jest zatražiti da Gradsko vijeće uputi zahtjev prema nadležnim državnim institucijama da naprave ozbiljnu analizu djelovanja organiziranog kriminala na području cijeloga grada Splita, kao i mikro lokacija (kvartova) pogođenih nedavnim nesretnim događajem te da poduzmu odlučne i konkretne mjere - poručio je Markotić i smatra da je Gradu potrebna pomoć države.

Prva mjera je čistka korumpiranih sudaca

- Jedno od prvih rješenja je čistka korumpiranih sudaca. Nakon toga radikalno postroženje zatvorske kazne za dilere i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Sve dok se to ne dogodi, naše pravosuđe šalje poruku da se kriminal i pljačka isplate. Eventualno ćete koju godinu provesti u zatvoru ili ćete guliti krumpire a nakon toga se možete vratiti i uživati u bogatstvu koje ste stekli kriminalom i pljačkom.

I sve dok se to ne dogodi, ne trebamo se čuditi zašto 90 posto građana ima razumijevanja za zločin koji je počinio Filip Zavadlav - rekao je splitski vijećnik.

Izrazio je žaljenje jer brojni misle da se ništa neće promijeniti i da njegov istup može rezultirati samo problemima za njega i njegovu obitelj.

- Svjestan sam da je sve ovo što sam izrekao u našem razgovoru vrlo ozbiljno, svjestan sam težine svojih riječi - kratko je rekao na kraju i poručio kako su ga građani birali da progovara i o teškim i neugodnim temama.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Vijećnik MOST-a Josip Markotić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu-1001739 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e585661be8a1cf4953e0b11737a1ab601558e8bb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+gradski+vije%C4%87nik+statusom+o+trostrukom+ubojstvu+izazvao+brojne+reakcije%3A+Govore+mi+da+ne+znam+s+kim+imam+posla%2C+da+mislim+na+djecu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu-1001739 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-gradski-vijecnik-statusom-o-trostrukom-ubojstvu-izazvao-brojne-reakcije-govore-mi-da-ne-znam-s-kim-imam-posla-da-mislim-na-djecu-1001739 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => LAVINA KOMENTARA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
SplitLAVINA KOMENTARA

Splitski gradski vijećnik statusom o trostrukom ubojstvu izazvao brojne reakcije: Govore mi da ne znam s kim imam posla, da mislim na djecu...

29. siječnja 2020. - 17:05

Svaki status na društvenim mrežama na temu trostrukog ubojstva u Varošu, bez obzira je li ga napisao psihijatar, kolumnist, domaćica, majka, rodbina ubijenih, građevinar ili liječnik, tih dana je izazvao nebrojeno komentara.

Među mnogima se izdvojio i onaj od splitskoga gradskog vijećnika Josipa Markotića, a svojom Facebook objavom prouzrokovao je reakcije koje su prelazile dimenziju otvorene i javne rasprave među komentarima na profilu vijećnika.

Naime, naglasio je kako je od užasnog zločina koji je prije točno dva tjedna potresao cijelu državu, gori jedino zločin (ne)činjenja korumpiranog pravosuđa.

Naveo je kako je podrška građana osumnjičeniku za trostruko ubojstvo niknula iz revolta prema ovom “nakaradnom sustavu”.

Grad je u velikim problemima

- Jer da su polici...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:03