stdClass Object ( [id] => 1293706 [title] => Splitska učiteljica s 32 godine staža secira sliku novih đaka: ‘Potiskuju emocije, a onda krene navala ljutnje...‘ [alias] => splitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nikad nije bilo teže biti roditelj nego danas. Kako društvo napreduje - ili barem misli da napreduje - tako sve više radimo. Moderno doba - za koje iz nekog razloga kažemo da je moderno - je doba sveprisutnog stresa. Socijalna nesigurnost - koja, zapravo, ima asocijalne efekte - stvara rastuće nepovjerenje u društvo koje nas okružuje. 

A onda u tu priču dolaze djeca.

Mladi roditelji - koji su danas sve stariji - preko noći moraju iza sebe ostaviti onu idealnu sliku sebe kojom su ih godinama šopali Hollywood, reklame i mediji. Umjesto bogati i slavni, zgodni i svježi, nasmijani i zabavni, s bebom u naručju te kolicima i pelenama na računu postaju "samo" mama i tata. I, dok si rekao "keksolino", mijenjaju neonske snove za besane noći. 

Pucaju pod pritiskom. Google im kaže da ne znaju ništa. Šef im kaže da nisu dovoljno dobri. Prijatelji im pričaju da su svašta propustili. A beba se upravo pokakila. Sedmi put danas. Koja tlaka. Ne mogu više. Trebaju i oni vremena za sebe. Da, naravno da njihovo dijete neće buljiti u ekrane kao sva druga. To nije dobro za njega. Ali, danas su baš nekako preumorni. Evo, samo ovaj put... Samo još ovaj put. Inače će puknuti.

A onda, jednog sunčanog proljetnog dana, počnu pucati - djeca. 

---

image

Firearms at school. A teenager with a gun on the background of the school. A man goes to school with a gun. School violence

/Shutterstock
---

- Točno se vidi da se djeca manje igraju i druže te da su sve zatvorenija u stan. Nema više ni društvenih igara, koje su jako bitne za motoriku i socijalizaciju. Sad je svatko za sebe. Manje se znaju ponašati u socijalnoj sredini, a u njima postoji manjak emocija i empatije. Kao da ih potiskuju. Onda, odjednom, krene navala ljutnje, agresivnosti i frustriranosti... Nikad prije nije bilo toliko burnih, eksplozivnih i napadačkih ponašanja. Sve je više hiperaktivnosti i ADHD-a.

Čini mi se da tehnologija odnosi velik dio te smirenosti i topline, gdje su djeca pričala i slušala se, gdje sam im mogla pročitati neki tekst. Sad ne uspijem doći do kraja prve rečenice.Više ne prepoznaju ljepotu književnog teksta. Bajke više nemaju isti učinak kao nekad. Njihovi uzori su sada neki iz reality showova i sportaši. Ima tu, naravno divne i pristojne djece, koja su uzori. Ali sve manje... I za njih imamo sve manje vremena. - sa žalosti u glasu nam govori Ivka Kavelj.

---

image

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak


 

Sasa Buric/Cropix
---

Ova učiteljica, koja već 32 godine radi u OŠ Mertojak, svjedoči kako se sentiment generacija oduvijek mijenjao, ali sada to ide sve brže i brže; praktički iz godine u godinu.

- Moja generacija trećašića sada ima 17 učenika, a meni se čini kao da ih je 37. Djeca su drugačija. Otvorenija su, nemaju strpljenja ni nikakve odgode za svoje potrebe... Sve je sad i odmah. Već kao prvašići dođu s kratkom pažnjom i raspršenom koncentracijom. Ne može se više odraditi onih 45 minuta u komadu, već je potrebno napraviti nekoliko mikropauza kako bi ih se vratilo na tračnice. Kolikogod mi radili na tome, stalno upadaju u riječ i ne mogu sačekati sugovornika. Sve oni znaju kako bi trebalo, ali teško to primjenjuju. Dignu oni ruku, ali onda s tim dignutim rukama počnu govoriti u glas. Teže je s njima raditi nego prije. Jednostavno, nije moguće istovremeno zadovoljiti sve njihove potrebe. Tako da, puno više vremena sada provodim na tom odgojnom planu.

---

image

Split, 141207. Osnovna skola Mertojak ispred koje ucestalo dolazi do tucnjave medju djecacima u kojoj je nastradao Ivan Juric Marijanovic. Foto: Duje Klaric/Cropix

Duje Klaric/
---

Smatra kako se djeci samo nude uzori koji su nešto osvojili i zaradili, kroz nadmetanje i show, popraćeno vulgarnim jezikom...

- Čak nije naglašen ni taj sportski duh, nego "misli na sebe, čak i pod cijenu da povrijediš sve oko sebe i gazi". Nisu više bitna postignuća koja svijet čine ljepšim mjestom. Ne možemo više ni priredbu izvesti kao nekad. Sve mora biti "bum, tras". Nešto što će njihovo uho i oko na brzinu zadovoljit i gotovo... Pitam ih što je empatija. Kažu: "To je kada moraš ući u tuđe cipele." Ali, oni više ne znaju što to znači. Samo su naučili definiciju napamet.

Krenu dijeliti materijal za nastavu i odmah se posvađaju. Moraju zadovoljiti onu svoju prvu potrebu. Sami sebi su na prvom mjestu, a onda svi drugi. Nekad davno, ako je i bilo takvih učenika, nisu bili tako izraženi. Čak su se i suzdržavali. Međutim, sad je obrnuto. Imaju i svoju grupu na Whatsapp i kad netko pita što je za domaći rad, nitko ne odgovara. Kad ih pitam zašto, svatko ima neko svoje opravdanje. Oni se ne bave drugima, kao da ih ne trebaju...

---

image

Srijane, 150921.
Roditelji djece koja idu OS Gornja Poljica ne pustaju djecu na nastavu jer traze od ministarstva da ne spaja razrede koji nisu ista godina.
Na fotografiji: djeca ispred skole
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

 

Nikola Vilic/Cropix
---

Čini joj se da djeca sada imaju puno više samopouzdanja. Roditelji ih uče "šta napravi on tebi, napravi i ti njemu" i nema više "nemoj ti prvi" ili "ispričaj mami".

- Ne, ne, sad je potuci se i riješi to. Tko zna, možda je to u ovom surovom svijetu i bolje... Iako, ja ne mislim da je. A ni sami roditelji nisu više baš tako samozatajni. I oni su dosta, ovako, ratoborni. Znate, meni nikad dosad nije dijete došlo do kraja prvog polugodišta prvog razreda i da mi govori "ti". Ne što sam ja neka veličina, nego jer je to opća kultura. Sada mi se nekoliko trećašića obraća sa "ti". Onda im drugi ukažu, pa se isprave, ali opet sutra to ne primijene. Jednostavno, nema tog automatizma, nego se uvijek iznova mora prolaziti taj odgojni sukob. Puno, puno više moram raditi na odgoju.

---

image

Nasilje među djecom u školama

Hager Fotografie/alamy/alamy/hager Fotografie/alamy/alamy/
---

Marita Guć je ravnateljica OŠ Manuš. Već je 32 godine u obrazovnom sustavu, gdje je počela kao defektolog. Kaže da su zadnjih 10-20 godina poremećaji pažnje u značajnom porastu, a ovisno o točnom tipu se eventualno određuje i individualizirani način školovanja, što uključuje odgodu zadataka ili evaluaciju na njegove bolje, to jest skoncentriranije dane. Uzrok ovome je, između ostalog, tehnologija.

- Tehnologija nam je donijela mnogo koristi, što je bilo prvenstveno vidljivo u vrijeme pandemije, kada smo mogli provoditi nastavu na daljinu. No, s druge strane, javlja se problem manjka restrikcije u vremenu i sadržajima koje dijete svakodnevno upija. Tu bi uloga roditelja trebala doći u prvi plan. Dakle, pametno doziranje da, nekontrolirana uporaba ne.

Primijetila je, kaže, da djeca imaju problema s vremenom.

- Kada jednom uzmu mobitel u ruke, njima tri sata prođu za čas. To najčešće ide nauštrb spavanja. Kad roditelj misli da dijete spava u sobi, ono je tek tada aktivno. Onda nam dolaze neispavani i loše koncentracije, što dodatno potiče razvoj određenih poremećaja. Društvene mreže su učinile i to da je djeci gubljenje vremena pisanje dugih rečenica, što se odrazilo na njihovo pismeno i usmeno izražavanje, a automatizmom i na izražavanje punog spektra emocija. Osim toga, učestalo su skloni i nemilosrdno nekoga izbaciti iz chat grupe, nakon čega žrtvu nastavljaju sustavno maltretirati. A te granice, koliko si nekoga povrijedio, je puno teže detektirati na daljinu, preko ekrana. Nažalost, dok mi to otkrijemo, zna proći jako puno vremena. 

---

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Paun Paunovic/Cropix
---

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića u Solinu, navodi kako, prema nekim istraživanjima, povjerenje među vršnjacima u razredu nije isto kako je nekad bilo. To je potvrdio i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, po kojem manje od 40 posto učenika vjeruje svojim razrednim kolegama, ali i susjedima.

- Vezano je to za taj digitalni svijet u kojem se i oni i drugi prikazuju drugačiji nego što jesu. Neki ne vjeruju svojim vršnjacima zbog loših iskustava na društvenim mrežama na kojem su izloženi mjerkanju, neempatiji, izdvajanju ili zlostavljanju. A zapravo bi trebalo biti obrnuto, djeca bi u razredu najbolje mogla zadovoljiti i graditi povjerenje, iskustvo neposrednim promatranjem drugih, suradnju i kolektivne vrijednosti kroz funkcioniranje u zajednici.

Učiteljica priča da bi nekoć, kada se putovalo busom, djeca pjevala ili došla na mikrofon izvesti neku svoju točku. Sada, stave slušalice na uši, svatko ima svoj mobitel, i oni su u svom svijetu.

- Glavno je: "Kad ćemo doć?" A, kad dođemo, onda je "kad će marenda" i "kad ćemo ić". Nemaju vremena ni za saslušati obrazovni dio po dolasku, nego odma hoće ići nabijati loptu... Ja sretnem svoje bivše učenice ispred škole, sedmašice, i pitam ih: "Šta ima cure?" One kažu: "Evo ništa, dopisujemo se..." A sjede jedna pored druge. I to se tako osjeti u toj usmenoj komunikaciji... Njihov jezik je jako škrt. Sastavi su samo riječi razbacane na papiru. Manje koriste pridjeve i proširenu rečenicu. Ako je proširena, onda su to pet rečenica koje skupa nemaju smisla. Nema kreativnosti... Jako mi je teško ispravljati te radove...  I svaki put pitaju: "Učiteljice, koliko treba biti napisano?" Oni u svemu žele biti kratko i samo da se zadovolji forma. Nema više ni lijepih rukopisa, kao da je i grafomotorika narušena. A da vam ne govorim da ni špigete ne znaju vezati.

---

image

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića

privatni album
---

Jedno zimsko jutro, bio je prvi sat, učiteljica je rekla razredu: "Pogledajte djeco vani rosu..." Oni su pitali: "Što je to rosa?"

- Onda sam ih odvela vani, da prošetaju kroz park, osjete tu rosu. Te neke stvari u prirodi kao da se zbivaju mimo njih. Ne raspoznaju osnovne biljke ni stabla. Za njihovo su oko bitne neki drugi stvari. Kao, na primjer, tko se s kim druži. Primjećujem jako puno rivalstva i grupiranja. Čak i kada se i sami podijele na tjelesnom, ni tada nisu zadovoljni. Kao da su...uskraćeni za emocije.  

Ravnateljica Guć ukazuje da skoro svaka druga obitelj u Splitsko-dalmatinskoj županiji prolazi kroz proces rastave, što itekako utječe na djecu i reflektira se na njihovo ponašanje. Drugo pitanje je, kaže, koliko se obitelji uopće bave s djecom i provode kvalitetno vrijeme s njima.

- Nažalost, zbog tempa današnjeg vremena, u kojem roditelji dosta rade, oni s djecom najčešće razmjenjuju informacije u hodu. Napiši domaći, otiđi na trening, moraš kupiti cipele... A onda, kad bi popodne i navečer mogli pronaći vrijeme za nešto više od provjere bioloških potreba, se jedni i drugi posvete nekim drugim aspektima vlastitog slobodnog vremena, što su uglavnom ekrani. Dakle, izostaje pitanje "kako si proveo dan", "jesi se družio s nekim", "želiš li da planiramo nešto skupa" i ostale informacije o djetetovom emocionalnom stanju. 

---

image
Roos Koole/Anp Via Afp
---

Guć ističe kako je važno da dijete ima točno utvrđene pravila i granice unutar kojih odrasta jer, kada ta struktura popušta, dijete su počne gubiti, pošto još nije samostalno ni u stanju kročiti kroz život bez nečije paske i brige.

- Nit vodilja i okviri moraju postojati. U svakoj obitelji u kojoj su ti okviri bili jasni, a pritom ne mislim na autokratsko vođenje, već strukturiranu slobodu, su djeca odrasla u kvalitetne osobe koje su danas nosioci društva, sposobna odgajati vlastito potomstvo. Gdje god se ta struktura poremetila, jer je lakše ići linijom manjeg otpora, naročito kad vam malo slatko biće zatreperi svojom okicama, kasnije se roditelji žale da ne mogu izaći na kraj s djecom. 

Učiteljica Kavelj ukazuje da se promijenio odnos roditelja i djece.

- Roditelji rade do četiri-pet pa su djeca dobar dio dana prepuštena samima sebi. Sretni su oni koji imaju baku ili djeda da uskoče... Manje se priča u kući. Ima zaista divnih roditelja, koji će na svaki zadatak reagirati i pomoći djeci. Nažalost, u manjini su. Većina si dopušta svašta. Šalju mi poruke nakon nastave na Whatsapp, da što je za domaći rad. Što bih ja trebala odgovarati tako na 50 poruka svaki dan? I onda, kad to dijete osjeti, pa naravno da se i ono ponaša tako nonšalantno. Osim toga, eDnevnik mi je odnio puno komunikacije s roditeljima. Pogledaju ocjene i misle da sve znaju. To je njihovo zadovoljstvo. A to kako je njihovo dijete, tužno, veselo, piše li, s kim se druži... Oni nemaju povratnu informaciju. Sve manje dolaze i sve manje se brinu.

---

image
Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp
---

Kavelj govori kako se ponekad ne čudi ponašanju djece, nego ponašanju roditelja.

- Nekad mi je s djecom puno lakše raditi nego s roditeljima. Roditelj je taj koji treba djetetu usaditi da je učitelj autoritet, a ako mama ili tata grubo govore o učitelju ispred djece... Ne možete biti autoritet kad stalno postoji taj pritisak na ocjenu. Jedan prvašić mi je rekao: "Dobit ću biciklu ako prođem 5.0!" Što on zna sa svojih sedam godina što je 5.0?! A koliko znanja će ta djeca ponijeti sa sobom u život prestaje uopće biti važno... Samo je ta "ocjena, ocjena, ocjena", da se dijete može upisati gdje su već zamislili. I, da vam pravo kažem, mi popuštamo pod tim pritiskom. Znate, i mi trebamo komadić svog mira. Unatoč tome, to je moj poziv i mene i dalje vodi ta ljubav prema djeci i podučavanju. Ali, takve situacije me poljuljaju i dovode u stresno stanje. 

Otkriva nam kako njeni kolege puno više obolijevaju.

- Nedavno smo imali 40 godina škole i ravnateljica je pozvala bivše kolege umirovljenike, što su radili tu zadnjih 20-ak godina. Došlo ih je svega dvoje. Ostali su umrli, u kolicima ili bolesni. To nisu tako stari ljudi, svega par godina u penziji... Stalno smo pod stresom i čim svoje tijelo malo opustimo, normalno da mora izbit nešto. Ja dok radim sam zmaj, a onda se svake praznike razbolim. Organizam je očito naučio raditi pod teretom. A i među nama što radimo je prije bilo više druženja, vedrine i viceva... Zaokupljeni smo. Ne možemo više ostaviti djecu i otići do zbornice. S njima se sada stalno nešto dešava.

---

image

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak

 

Sasa Buric/Cropix
---

Ravnateljica potvrđuje da je roditeljima glavni fokus ocjena.

- U društvu vlada fama da dijete nije uspješno ako nije superodlikaš ili gimnazijalac, što je glupost. Imam dojam da roditelji, u globalu, nisu baš pretjerano zainteresirani za nastavni sadržaj, osim kada se najavi nekakva promjena. Doduše, značajno koriste vanškolske institucije, poput glazbene škole ili sportskog kluba, gdje vode djecu kako bi ih okupirali dodatnim sadržajima. Tu su svi angažirani, možda čak i više nego oko osnovnog obrazovanja.  

Pedagoginja Atlaga ističe da roditelji imaju pravo i dužnost biti zainteresirani za kvalitetu obrazovanja svoje djece, ali i da učitelji imaju pravo neometano obavljati svoj posao. ​

- Među nastavnicima ponekad čujem da ih rad s roditeljima opterećuje puno više nego rad s učenicima. Roditelji koji istinski žele pomoć, suradnju i partnerstvo u odgoju prepoznaju se u tome što pokazuju skromnost i uvažavanje prema onima koji im mogu pomoći, ne doživljavaju školske stručnjake kao osobe koje im s “visoka” pametuju već im služe. Roditelji školu najčešće doživljavaju kao mjesto gdje se pojedinac vrednuje i gdje može doživjeti uspjeh. To dovodi do osjetljivosti kada su u pitanju djetetove ocjene, a tome je doprinio i eDnevnik. Umjesto da o ocjenama razgovora s učiteljima kao što je to bilo ranije, sada roditelji saznaju ocjene i prije nego što djeca dođu kući, pa se stječe dojam kao da ocjena i nije djetetova stvar.

---

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
---

Ravnateljica Guć navodi da dosta razgovara s kolegama, od kojih veliki dio smatra kako bi, osim obveznih sadržaja, svaka škola trebala uvesti i značajan broj onih izbornih, koji će adekvatno stimulirati djetetov razvoj. Konkretno, ako je dijete nadareno za likovno područje, onda mi mu umjetnička područja trebala biti predmet interesa. A država bi kroz plan i program, što i jest intencija cjelodnevne škole, trebala olabaviti rigidnost i dozvoliti školama da budu drugačije, zanimljive i inovativne. 

Ipak, djeci su danas od škole zanimljivije neke druge stvari.

- Samo jedan moj učenik nema mobitel i, umjesto da odmore koriste za druženje, oni to vrijeme koriste da tipkaju po njima. U odnosu na generacije od prije pet-šest godina, kojima je mobitel služio samo za nazvati mamu ili tatu, ovi sada su cijelo vrijeme po društvenim mrežama. Stalno se snimaju i stavljaju to na TikTok. Nedavno smo učili nešto o povijesti pa sam im zadala da pomoću mobitela pronađu kada se neki događaj zbio. Samo jedan učenik je to uspio... Roditelji kažu da ih kontroliraju, a sad je li to tako... - sliježe ramenima Kavelj.

Njen dojam je da su svakom promjenom obrazovnog programa djeca sve siromašnija za znanje, usmenu i pismenu komunikaciju, odnose, ponašanje... Da su uskraćeni za mnogo toga. Ipak, današnji klinci, za razliku od onih unazad par generacija, sami pristupaju školskim stručnim službama ako trebaju pomoć, savjet ili razgovor. Nema više otpora prema tome. Školski djelatnici ih na to potiču, stalno naglašavajući kako su njihova vrata otvorena. Teme razgovora su u rasponu od školskih, obiteljskih do ljubavnih problema. 

---

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
---

Doduše, za razliku od prije, roditelji su, kako društvo napreduje, sve nesigurniji pustiti djecu da se igraju na ulici. Vide na vijestima svakakve situacije i bude ih strah da će djeca vani biti ugrožena. Zato se sve češće druženja događaju po trgovačkim centrima; opet u zatvorenome. Djeca sjede u kafiću i tipkaju po mobitelu, dok se mame ispričaju. A zna se čemu služi shopping centar...

- Imali roditelji više ili manje, njihovo dijete mora imati sve što imaju i ostala. Čujem ih kako govore: "Kupit ću i ja tebi to, nećeš biti drugačiji..." Međutim, ima i onih koji imaju sve na dohvat, ali nemaju ono drugo što bi trebali... Ja ima kažem: "Kada imaš, podijeli s prijateljem..." Ali sebičnost i egoizam sve više dolaze do izražaja... Donese pernicu sa sto bojica, rastegne se na metar, ali je težak za posudit... - jada nam se učiteljica.

Ravnateljica Guć kima glavom na pitanje postoji li problem Isticanja statusa i robnih brendova među osnovnoškolcima.

- Naravno, mi ih pokušavamo učiti da, unatoč tim socioekonomskim razlikama, svako dijete jednako vrijedi. To nije uvijek lako, a mediji nam to dodatno otežavaju. Apelirala bih na njih da malo smanje taj marketinški doživljaj, jer to nema pozitivan efekt na našu djecu. Ona sada žele, bez puno angažmana i učenja, biti bogati i slavni. Gledaju ličnosti koje nisu završile nikakvu školu, ali su tamo nešto na TikToku. Uloga škola je da pokušava probuditi neke bazične vrijednosti koje su danas, čini se, dijelom zaboravljene. Mada se čini da smo trenutno izgubili bitku s medijima i društvenim mrežama, ja se još uvijek nadam da se to može preokrenuti.

---

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš
 

Vojko Basic/Cropix
---

Pitamo je kako se nastavno osoblje nosi sa svojom svakodnevicom.

- Učitelj se rađa, to je poziv koji nosite u krvi. Oni koji su onda i odabrali taj put su znali da se tu neće obogatiti. Međutim, bitan im je dignitet struke i da se težak posao koji obavljaju cijeni. Primijetila sam da učitelji, ujutro kada stignu u zbornicu, znaju biti pod dojmom neke vijesti, a neki od njih čak i pomalo čangrizavi. Međutim, nakon što to međusobno podjele, izbace tu negativnu energiju iz sistema i, kad se oglasi školsko zvono, odlaze prema učionici kao da se ništa nije dogodilo.

Ništa ih ne obeshrabruje, iako se u radnom stažu susreću s raznoraznim preprekama. Ali onaj unutarnji plamen im se ne može izgasiti. Gledajte, svi smo pozvani ipak odgajati pristojnu i kulturnu djecu koja će znati ovaj prepoznati ovaj okrutni svijet oko sebe i od njega se na neki način pokušati maknuti, a tamo gdje mogu utjecati biti nit vodilja.

Jer svijet na njima ostaje. A, kako je život u današnjem društvu veoma težak i stresan, nadajmo se da neće početi pucati pod pritiskom. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE PRETUŽNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OVO JE PRETUŽNO 2 0 18915 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-16 19:46:44 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-30 17:46:57 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-05-28 06:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1986 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska učiteljica s 32 godine staža secira sliku novih đaka: 'Potiskuju emocije, a onda krene navala ljutnje...' [metakey] => Split, djeca, ivka kavelj, marita guć, atlaga, škola, odgoj, odgoj, nasilje, tehnologija, ocjene [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24972328.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24916917.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24916913.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/23522626.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/23346660.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24971879.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24916712.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24111885.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/23681307.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24972000.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24972001.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/24972017.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/1366227.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/16\/19691774.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107 Sa\u0161a Buri\u0107\/ Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Sasa Buric\/Cropix","Niksa Stipanicev\/Cropix\/Cropix","Luka Gerlanc\/Slobodna Dalmacija","privatni album","Paun Paunovic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"," Hager Fotografie\/alamy\/alamy\/hager Fotografie\/alamy\/alamy\/","Sigrid Olsson\/Photoalto Via Afp","Roos Koole\/Anp Via Afp","\/Shutterstock","Duje Klaric\/","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

U\u010diteljica Ivka Kavelj, O\u0160 Mertojak
\n
\n\u00a0<\/p>","

U\u010diteljica Ivka Kavelj, O\u0160 Mertojak
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","","","

Zvjezdana Atlaga,\u00a0pedagoginja O\u0160 don Lovre Kati\u0107a<\/p>","

Marita Gu\u0107, ravnateljica O\u0160 Manu\u0161<\/p>","

Marita Gu\u0107, ravnateljica O\u0160 Manu\u0161
\n\u00a0<\/p>","

Nasilje me\u0111u djecom u \u0161kolama<\/p>","","","

Firearms at school. A teenager with a gun on the background of the school. A man goes to school with a gun. School violence<\/p>","

Split, 141207. Osnovna skola Mertojak ispred koje ucestalo dolazi do tucnjave medju djecacima u kojoj je nastradao Ivan Juric Marijanovic.","

Srijane, 150921.
\nRoditelji djece koja idu OS Gornja Poljica ne pustaju djecu na nastavu jer traze od ministarstva da ne spaja razrede koji nisu ista godina.
\nNa fotografiji: djeca ispred skole
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24972328_1920.jpg":"1920x1080","k_24972328_1280.jpg":"1280x1280","k_24972328_1024.jpg":"1024x1024","k_24972328_640.jpg":"640x640","k_24972328_480.jpg":"480x480","k_24972328_340.jpg":"340x340","k_24972328_220.jpg":"220x220","o_24972328_1280.jpg":"1280x853","o_24972328_1024.jpg":"1024x682","o_24972328_640.jpg":"640x426","o_24972328_480.jpg":"480x320","o_24972328_340.jpg":"340x226","o_24972328_220.jpg":"220x146","h_24972328_1280.jpg":"1280x854","h_24972328_1024.jpg":"1024x683","h_24972328_640.jpg":"640x427","h_24972328_480.jpg":"480x320","h_24972328_340.jpg":"340x227","h_24972328_220.jpg":"220x147","pp_24972328_1280.jpg":"1280x1628","pp_24972328_1024.jpg":"1024x1303","pp_24972328_640.jpg":"640x814","pp_24972328_480.jpg":"480x611","pp_24972328_340.jpg":"340x432","pp_24972328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24916917_1920.jpg":"1920x1080","k_24916917_1280.jpg":"1280x1280","k_24916917_1024.jpg":"1024x1024","k_24916917_640.jpg":"640x640","k_24916917_480.jpg":"480x480","k_24916917_340.jpg":"340x340","k_24916917_220.jpg":"220x220","o_24916917_1280.jpg":"1280x853","o_24916917_1024.jpg":"1024x682","o_24916917_640.jpg":"640x426","o_24916917_480.jpg":"480x320","o_24916917_340.jpg":"340x226","o_24916917_220.jpg":"220x146","h_24916917_1280.jpg":"1280x854","h_24916917_1024.jpg":"1024x683","h_24916917_640.jpg":"640x427","h_24916917_480.jpg":"480x320","h_24916917_340.jpg":"340x227","h_24916917_220.jpg":"220x147","pp_24916917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916917_640.jpg":"640x814","pp_24916917_480.jpg":"480x611","pp_24916917_340.jpg":"340x432","pp_24916917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24916913_1920.jpg":"1920x1080","k_24916913_1280.jpg":"1280x1280","k_24916913_1024.jpg":"1024x1024","k_24916913_640.jpg":"640x640","k_24916913_480.jpg":"480x480","k_24916913_340.jpg":"340x340","k_24916913_220.jpg":"220x220","o_24916913_1280.jpg":"1280x853","o_24916913_1024.jpg":"1024x682","o_24916913_640.jpg":"640x426","o_24916913_480.jpg":"480x320","o_24916913_340.jpg":"340x226","o_24916913_220.jpg":"220x146","h_24916913_1280.jpg":"1280x854","h_24916913_1024.jpg":"1024x683","h_24916913_640.jpg":"640x427","h_24916913_480.jpg":"480x320","h_24916913_340.jpg":"340x227","h_24916913_220.jpg":"220x147","pp_24916913_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916913_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916913_640.jpg":"640x814","pp_24916913_480.jpg":"480x611","pp_24916913_340.jpg":"340x432","pp_24916913_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1266","hd_23522626_1920.jpg":"1920x1080","k_23522626_1280.jpg":"1280x1280","k_23522626_1024.jpg":"1024x1024","k_23522626_640.jpg":"640x640","k_23522626_480.jpg":"480x480","k_23522626_340.jpg":"340x340","k_23522626_220.jpg":"220x220","o_23522626_1280.jpg":"1280x844","o_23522626_1024.jpg":"1024x675","o_23522626_640.jpg":"640x422","o_23522626_480.jpg":"480x316","o_23522626_340.jpg":"340x224","o_23522626_220.jpg":"220x145","h_23522626_1280.jpg":"1280x854","h_23522626_1024.jpg":"1024x683","h_23522626_640.jpg":"640x427","h_23522626_480.jpg":"480x320","h_23522626_340.jpg":"340x227","h_23522626_220.jpg":"220x147","pp_23522626_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522626_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522626_640.jpg":"640x814","pp_23522626_480.jpg":"480x611","pp_23522626_340.jpg":"340x432","pp_23522626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_23346660_1920.jpg":"1920x1080","k_23346660_1280.jpg":"1280x1280","k_23346660_1024.jpg":"1024x1024","k_23346660_640.jpg":"640x640","k_23346660_480.jpg":"480x480","k_23346660_340.jpg":"340x340","k_23346660_220.jpg":"220x220","o_23346660_1280.jpg":"1280x888","o_23346660_1024.jpg":"1024x710","o_23346660_640.jpg":"640x444","o_23346660_480.jpg":"480x333","o_23346660_340.jpg":"340x235","o_23346660_220.jpg":"220x152","h_23346660_1280.jpg":"1280x854","h_23346660_1024.jpg":"1024x683","h_23346660_640.jpg":"640x427","h_23346660_480.jpg":"480x320","h_23346660_340.jpg":"340x227","h_23346660_220.jpg":"220x147","pp_23346660_1280.jpg":"1280x1628","pp_23346660_1024.jpg":"1024x1303","pp_23346660_640.jpg":"640x814","pp_23346660_480.jpg":"480x611","pp_23346660_340.jpg":"340x432","pp_23346660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"768x528","hd_24971879_1920.jpg":"1920x1080","k_24971879_1280.jpg":"1280x1280","k_24971879_1024.jpg":"1024x1024","k_24971879_640.jpg":"640x640","k_24971879_480.jpg":"480x480","k_24971879_340.jpg":"340x340","k_24971879_220.jpg":"220x220","o_24971879_1280.jpg":"1280x880","o_24971879_1024.jpg":"1024x704","o_24971879_640.jpg":"640x440","o_24971879_480.jpg":"480x330","o_24971879_340.jpg":"340x233","o_24971879_220.jpg":"220x151","h_24971879_1280.jpg":"1280x854","h_24971879_1024.jpg":"1024x683","h_24971879_640.jpg":"640x427","h_24971879_480.jpg":"480x320","h_24971879_340.jpg":"340x227","h_24971879_220.jpg":"220x147","pp_24971879_1280.jpg":"1280x1628","pp_24971879_1024.jpg":"1024x1303","pp_24971879_640.jpg":"640x814","pp_24971879_480.jpg":"480x611","pp_24971879_340.jpg":"340x432","pp_24971879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1422","hd_24916712_1920.jpg":"1920x1080","k_24916712_1280.jpg":"1280x1280","k_24916712_1024.jpg":"1024x1024","k_24916712_640.jpg":"640x640","k_24916712_480.jpg":"480x480","k_24916712_340.jpg":"340x340","k_24916712_220.jpg":"220x220","o_24916712_1280.jpg":"1280x948","o_24916712_1024.jpg":"1024x758","o_24916712_640.jpg":"640x474","o_24916712_480.jpg":"480x355","o_24916712_340.jpg":"340x251","o_24916712_220.jpg":"220x162","h_24916712_1280.jpg":"1280x854","h_24916712_1024.jpg":"1024x683","h_24916712_640.jpg":"640x427","h_24916712_480.jpg":"480x320","h_24916712_340.jpg":"340x227","h_24916712_220.jpg":"220x147","pp_24916712_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916712_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916712_640.jpg":"640x814","pp_24916712_480.jpg":"480x611","pp_24916712_340.jpg":"340x432","pp_24916712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1227","hd_24111885_1920.jpg":"1920x1080","k_24111885_1280.jpg":"1280x1280","k_24111885_1024.jpg":"1024x1024","k_24111885_640.jpg":"640x640","k_24111885_480.jpg":"480x480","k_24111885_340.jpg":"340x340","k_24111885_220.jpg":"220x220","o_24111885_1280.jpg":"1280x818","o_24111885_1024.jpg":"1024x654","o_24111885_640.jpg":"640x409","o_24111885_480.jpg":"480x306","o_24111885_340.jpg":"340x217","o_24111885_220.jpg":"220x140","h_24111885_1280.jpg":"1280x854","h_24111885_1024.jpg":"1024x683","h_24111885_640.jpg":"640x427","h_24111885_480.jpg":"480x320","h_24111885_340.jpg":"340x227","h_24111885_220.jpg":"220x147","pp_24111885_1280.jpg":"1280x1628","pp_24111885_1024.jpg":"1024x1303","pp_24111885_640.jpg":"640x814","pp_24111885_480.jpg":"480x611","pp_24111885_340.jpg":"340x432","pp_24111885_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x670","hd_23681307_1920.jpg":"1920x1080","k_23681307_1280.jpg":"1280x1280","k_23681307_1024.jpg":"1024x1024","k_23681307_640.jpg":"640x640","k_23681307_480.jpg":"480x480","k_23681307_340.jpg":"340x340","k_23681307_220.jpg":"220x220","o_23681307_1280.jpg":"1280x670","o_23681307_1024.jpg":"1024x536","o_23681307_640.jpg":"640x335","o_23681307_480.jpg":"480x251","o_23681307_340.jpg":"340x177","o_23681307_220.jpg":"220x115","h_23681307_1280.jpg":"1280x854","h_23681307_1024.jpg":"1024x683","h_23681307_640.jpg":"640x427","h_23681307_480.jpg":"480x320","h_23681307_340.jpg":"340x227","h_23681307_220.jpg":"220x147","pp_23681307_1280.jpg":"1280x1628","pp_23681307_1024.jpg":"1024x1303","pp_23681307_640.jpg":"640x814","pp_23681307_480.jpg":"480x611","pp_23681307_340.jpg":"340x432","pp_23681307_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x724","hd_24972000_1920.jpg":"1920x1080","k_24972000_1280.jpg":"1280x1280","k_24972000_1024.jpg":"1024x1024","k_24972000_640.jpg":"640x640","k_24972000_480.jpg":"480x480","k_24972000_340.jpg":"340x340","k_24972000_220.jpg":"220x220","o_24972000_1280.jpg":"1280x905","o_24972000_1024.jpg":"1024x724","o_24972000_640.jpg":"640x452","o_24972000_480.jpg":"480x339","o_24972000_340.jpg":"340x240","o_24972000_220.jpg":"220x155","h_24972000_1280.jpg":"1280x854","h_24972000_1024.jpg":"1024x683","h_24972000_640.jpg":"640x427","h_24972000_480.jpg":"480x320","h_24972000_340.jpg":"340x227","h_24972000_220.jpg":"220x147","pp_24972000_1280.jpg":"1280x1628","pp_24972000_1024.jpg":"1024x1303","pp_24972000_640.jpg":"640x814","pp_24972000_480.jpg":"480x611","pp_24972000_340.jpg":"340x432","pp_24972000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x691","hd_24972001_1920.jpg":"1920x1080","k_24972001_1280.jpg":"1280x1280","k_24972001_1024.jpg":"1024x1024","k_24972001_640.jpg":"640x640","k_24972001_480.jpg":"480x480","k_24972001_340.jpg":"340x340","k_24972001_220.jpg":"220x220","o_24972001_1280.jpg":"1280x863","o_24972001_1024.jpg":"1024x691","o_24972001_640.jpg":"640x431","o_24972001_480.jpg":"480x323","o_24972001_340.jpg":"340x229","o_24972001_220.jpg":"220x148","h_24972001_1280.jpg":"1280x854","h_24972001_1024.jpg":"1024x683","h_24972001_640.jpg":"640x427","h_24972001_480.jpg":"480x320","h_24972001_340.jpg":"340x227","h_24972001_220.jpg":"220x147","pp_24972001_1280.jpg":"1280x1628","pp_24972001_1024.jpg":"1024x1303","pp_24972001_640.jpg":"640x814","pp_24972001_480.jpg":"480x611","pp_24972001_340.jpg":"340x432","pp_24972001_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24972017_1920.jpg":"1920x1080","k_24972017_1280.jpg":"1280x1280","k_24972017_1024.jpg":"1024x1024","k_24972017_640.jpg":"640x640","k_24972017_480.jpg":"480x480","k_24972017_340.jpg":"340x340","k_24972017_220.jpg":"220x220","o_24972017_1280.jpg":"1280x853","o_24972017_1024.jpg":"1024x682","o_24972017_640.jpg":"640x426","o_24972017_480.jpg":"480x320","o_24972017_340.jpg":"340x226","o_24972017_220.jpg":"220x146","h_24972017_1280.jpg":"1280x854","h_24972017_1024.jpg":"1024x683","h_24972017_640.jpg":"640x427","h_24972017_480.jpg":"480x320","h_24972017_340.jpg":"340x227","h_24972017_220.jpg":"220x147","pp_24972017_1280.jpg":"1280x1628","pp_24972017_1024.jpg":"1024x1303","pp_24972017_640.jpg":"640x814","pp_24972017_480.jpg":"480x611","pp_24972017_340.jpg":"340x432","pp_24972017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1182","hd_1366227_1920.jpg":"1920x1080","k_1366227_1280.jpg":"1280x1280","k_1366227_1024.jpg":"1024x1024","k_1366227_640.jpg":"640x640","k_1366227_480.jpg":"480x480","k_1366227_340.jpg":"340x340","k_1366227_220.jpg":"220x220","o_1366227_1280.jpg":"1280x788","o_1366227_1024.jpg":"1024x630","o_1366227_640.jpg":"640x394","o_1366227_480.jpg":"480x295","o_1366227_340.jpg":"340x209","o_1366227_220.jpg":"220x135","h_1366227_1280.jpg":"1280x854","h_1366227_1024.jpg":"1024x683","h_1366227_640.jpg":"640x427","h_1366227_480.jpg":"480x320","h_1366227_340.jpg":"340x227","h_1366227_220.jpg":"220x147","pp_1366227_1280.jpg":"1280x1628","pp_1366227_1024.jpg":"1024x1303","pp_1366227_640.jpg":"640x814","pp_1366227_480.jpg":"480x611","pp_1366227_340.jpg":"340x432","pp_1366227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19691774_1920.jpg":"1920x1080","k_19691774_1280.jpg":"1280x1280","k_19691774_1024.jpg":"1024x1024","k_19691774_640.jpg":"640x640","k_19691774_480.jpg":"480x480","k_19691774_340.jpg":"340x340","k_19691774_220.jpg":"220x220","o_19691774_1280.jpg":"1280x851","o_19691774_1024.jpg":"1024x681","o_19691774_640.jpg":"640x425","o_19691774_480.jpg":"480x319","o_19691774_340.jpg":"340x226","o_19691774_220.jpg":"220x146","h_19691774_1280.jpg":"1280x854","h_19691774_1024.jpg":"1024x683","h_19691774_640.jpg":"640x427","h_19691774_480.jpg":"480x320","h_19691774_340.jpg":"340x227","h_19691774_220.jpg":"220x147","pp_19691774_1280.jpg":"1280x1628","pp_19691774_1024.jpg":"1024x1303","pp_19691774_640.jpg":"640x814","pp_19691774_480.jpg":"480x611","pp_19691774_340.jpg":"340x432","pp_19691774_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14851347 Threads: 4 Questions: 3135941625 Slow queries: 6986259 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234688482 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje-1293706 [printLink] => /split/splitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje-1293706?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 344148 [name] => djeca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => djeca [link] => /tag/djeca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 717840 [name] => ivka kavelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 08:01:40 [main_article_id] => 0 [alias] => ivka-kavelj [link] => /tag/ivka-kavelj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 717841 [name] => marita guć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 08:01:40 [main_article_id] => 0 [alias] => marita-guc [link] => /tag/marita-guc ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717842 [name] => atlaga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-28 08:01:40 [main_article_id] => 0 [alias] => atlaga [link] => /tag/atlaga ) [5] => stdClass Object ( [id] => 406914 [name] => škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skola [link] => /tag/skola ) [6] => stdClass Object ( [id] => 65015 [name] => odgoj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odgoj [link] => /tag/odgoj ) [7] => stdClass Object ( [id] => 414715 [name] => nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje [link] => /tag/nasilje ) [8] => stdClass Object ( [id] => 110366 [name] => tehnologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tehnologija [link] => /tag/tehnologija ) [9] => stdClass Object ( [id] => 351576 [name] => ocjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ocjene [link] => /tag/ocjene ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE PRETUŽNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska učiteljica s 32 godine staža secira sliku novih đaka: ‘Potiskuju emocije, a onda krene navala ljutnje...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24972328.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić Saša Burić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24972328.jpg [title] => Vladimir Dugandžić Saša Burić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24916917.jpg [title] =>

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak

 

Sasa Buric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24916913.jpg [title] =>

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak


 

Sasa Buric/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/23522626.jpg [title] => Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/23346660.jpg [title] => Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24971879.jpg [title] =>

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića

privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24916712.jpg [title] =>

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Paun Paunovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24111885.jpg [title] =>

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš
 

Vojko Basic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/23681307.jpg [title] =>

Nasilje među djecom u školama

Hager Fotografie/alamy/alamy/hager Fotografie/alamy/alamy/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24972000.jpg [title] => Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24972001.jpg [title] => Roos Koole/Anp Via Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/24972017.jpg [title] =>

Firearms at school. A teenager with a gun on the background of the school. A man goes to school with a gun. School violence

/Shutterstock ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/1366227.jpg [title] =>

Split, 141207. Osnovna skola Mertojak ispred koje ucestalo dolazi do tucnjave medju djecacima u kojoj je nastradao Ivan Juric Marijanovic. Duje Klaric/ ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/16/19691774.jpg [title] =>

Srijane, 150921.
Roditelji djece koja idu OS Gornja Poljica ne pustaju djecu na nastavu jer traze od ministarstva da ne spaja razrede koji nisu ista godina.
Na fotografiji: djeca ispred skole
Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nikad nije bilo teže biti roditelj nego danas. Kako društvo napreduje - ili barem misli da napreduje - tako sve više radimo. Moderno doba - za koje iz nekog razloga kažemo da je moderno - je doba sveprisutnog stresa. Socijalna nesigurnost - koja, zapravo, ima asocijalne efekte - stvara rastuće nepovjerenje u društvo koje nas okružuje. 

A onda u tu priču dolaze djeca.

Mladi roditelji - koji su danas sve stariji - preko noći moraju iza sebe ostaviti onu idealnu sliku sebe kojom su ih godinama šopali Hollywood, reklame i mediji. Umjesto bogati i slavni, zgodni i svježi, nasmijani i zabavni, s bebom u naručju te kolicima i pelenama na računu postaju "samo" mama i tata. I, dok si rekao "keksolino", mijenjaju neonske snove za besane noći. 

Pucaju pod pritiskom. Google im kaže da ne znaju ništa. Šef im kaže da nisu dovoljno dobri. Prijatelji im pričaju da su svašta propustili. A beba se upravo pokakila. Sedmi put danas. Koja tlaka. Ne mogu više. Trebaju i oni vremena za sebe. Da, naravno da njihovo dijete neće buljiti u ekrane kao sva druga. To nije dobro za njega. Ali, danas su baš nekako preumorni. Evo, samo ovaj put... Samo još ovaj put. Inače će puknuti.

A onda, jednog sunčanog proljetnog dana, počnu pucati - djeca. 

---

image

Firearms at school. A teenager with a gun on the background of the school. A man goes to school with a gun. School violence

/Shutterstock
---

- Točno se vidi da se djeca manje igraju i druže te da su sve zatvorenija u stan. Nema više ni društvenih igara, koje su jako bitne za motoriku i socijalizaciju. Sad je svatko za sebe. Manje se znaju ponašati u socijalnoj sredini, a u njima postoji manjak emocija i empatije. Kao da ih potiskuju. Onda, odjednom, krene navala ljutnje, agresivnosti i frustriranosti... Nikad prije nije bilo toliko burnih, eksplozivnih i napadačkih ponašanja. Sve je više hiperaktivnosti i ADHD-a.

Čini mi se da tehnologija odnosi velik dio te smirenosti i topline, gdje su djeca pričala i slušala se, gdje sam im mogla pročitati neki tekst. Sad ne uspijem doći do kraja prve rečenice.Više ne prepoznaju ljepotu književnog teksta. Bajke više nemaju isti učinak kao nekad. Njihovi uzori su sada neki iz reality showova i sportaši. Ima tu, naravno divne i pristojne djece, koja su uzori. Ali sve manje... I za njih imamo sve manje vremena. - sa žalosti u glasu nam govori Ivka Kavelj.

---

image

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak


 

Sasa Buric/Cropix
---

Ova učiteljica, koja već 32 godine radi u OŠ Mertojak, svjedoči kako se sentiment generacija oduvijek mijenjao, ali sada to ide sve brže i brže; praktički iz godine u godinu.

- Moja generacija trećašića sada ima 17 učenika, a meni se čini kao da ih je 37. Djeca su drugačija. Otvorenija su, nemaju strpljenja ni nikakve odgode za svoje potrebe... Sve je sad i odmah. Već kao prvašići dođu s kratkom pažnjom i raspršenom koncentracijom. Ne može se više odraditi onih 45 minuta u komadu, već je potrebno napraviti nekoliko mikropauza kako bi ih se vratilo na tračnice. Kolikogod mi radili na tome, stalno upadaju u riječ i ne mogu sačekati sugovornika. Sve oni znaju kako bi trebalo, ali teško to primjenjuju. Dignu oni ruku, ali onda s tim dignutim rukama počnu govoriti u glas. Teže je s njima raditi nego prije. Jednostavno, nije moguće istovremeno zadovoljiti sve njihove potrebe. Tako da, puno više vremena sada provodim na tom odgojnom planu.

---

image

Split, 141207. Osnovna skola Mertojak ispred koje ucestalo dolazi do tucnjave medju djecacima u kojoj je nastradao Ivan Juric Marijanovic. Foto: Duje Klaric/Cropix

Duje Klaric/
---

Smatra kako se djeci samo nude uzori koji su nešto osvojili i zaradili, kroz nadmetanje i show, popraćeno vulgarnim jezikom...

- Čak nije naglašen ni taj sportski duh, nego "misli na sebe, čak i pod cijenu da povrijediš sve oko sebe i gazi". Nisu više bitna postignuća koja svijet čine ljepšim mjestom. Ne možemo više ni priredbu izvesti kao nekad. Sve mora biti "bum, tras". Nešto što će njihovo uho i oko na brzinu zadovoljit i gotovo... Pitam ih što je empatija. Kažu: "To je kada moraš ući u tuđe cipele." Ali, oni više ne znaju što to znači. Samo su naučili definiciju napamet.

Krenu dijeliti materijal za nastavu i odmah se posvađaju. Moraju zadovoljiti onu svoju prvu potrebu. Sami sebi su na prvom mjestu, a onda svi drugi. Nekad davno, ako je i bilo takvih učenika, nisu bili tako izraženi. Čak su se i suzdržavali. Međutim, sad je obrnuto. Imaju i svoju grupu na Whatsapp i kad netko pita što je za domaći rad, nitko ne odgovara. Kad ih pitam zašto, svatko ima neko svoje opravdanje. Oni se ne bave drugima, kao da ih ne trebaju...

---

image

Srijane, 150921.
Roditelji djece koja idu OS Gornja Poljica ne pustaju djecu na nastavu jer traze od ministarstva da ne spaja razrede koji nisu ista godina.
Na fotografiji: djeca ispred skole
Foto: Nikola Vilic/CROPIX

 

Nikola Vilic/Cropix
---

Čini joj se da djeca sada imaju puno više samopouzdanja. Roditelji ih uče "šta napravi on tebi, napravi i ti njemu" i nema više "nemoj ti prvi" ili "ispričaj mami".

- Ne, ne, sad je potuci se i riješi to. Tko zna, možda je to u ovom surovom svijetu i bolje... Iako, ja ne mislim da je. A ni sami roditelji nisu više baš tako samozatajni. I oni su dosta, ovako, ratoborni. Znate, meni nikad dosad nije dijete došlo do kraja prvog polugodišta prvog razreda i da mi govori "ti". Ne što sam ja neka veličina, nego jer je to opća kultura. Sada mi se nekoliko trećašića obraća sa "ti". Onda im drugi ukažu, pa se isprave, ali opet sutra to ne primijene. Jednostavno, nema tog automatizma, nego se uvijek iznova mora prolaziti taj odgojni sukob. Puno, puno više moram raditi na odgoju.

---

image

Nasilje među djecom u školama

Hager Fotografie/alamy/alamy/hager Fotografie/alamy/alamy/
---

Marita Guć je ravnateljica OŠ Manuš. Već je 32 godine u obrazovnom sustavu, gdje je počela kao defektolog. Kaže da su zadnjih 10-20 godina poremećaji pažnje u značajnom porastu, a ovisno o točnom tipu se eventualno određuje i individualizirani način školovanja, što uključuje odgodu zadataka ili evaluaciju na njegove bolje, to jest skoncentriranije dane. Uzrok ovome je, između ostalog, tehnologija.

- Tehnologija nam je donijela mnogo koristi, što je bilo prvenstveno vidljivo u vrijeme pandemije, kada smo mogli provoditi nastavu na daljinu. No, s druge strane, javlja se problem manjka restrikcije u vremenu i sadržajima koje dijete svakodnevno upija. Tu bi uloga roditelja trebala doći u prvi plan. Dakle, pametno doziranje da, nekontrolirana uporaba ne.

Primijetila je, kaže, da djeca imaju problema s vremenom.

- Kada jednom uzmu mobitel u ruke, njima tri sata prođu za čas. To najčešće ide nauštrb spavanja. Kad roditelj misli da dijete spava u sobi, ono je tek tada aktivno. Onda nam dolaze neispavani i loše koncentracije, što dodatno potiče razvoj određenih poremećaja. Društvene mreže su učinile i to da je djeci gubljenje vremena pisanje dugih rečenica, što se odrazilo na njihovo pismeno i usmeno izražavanje, a automatizmom i na izražavanje punog spektra emocija. Osim toga, učestalo su skloni i nemilosrdno nekoga izbaciti iz chat grupe, nakon čega žrtvu nastavljaju sustavno maltretirati. A te granice, koliko si nekoga povrijedio, je puno teže detektirati na daljinu, preko ekrana. Nažalost, dok mi to otkrijemo, zna proći jako puno vremena. 

---

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Paun Paunovic/Cropix
---

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića u Solinu, navodi kako, prema nekim istraživanjima, povjerenje među vršnjacima u razredu nije isto kako je nekad bilo. To je potvrdio i Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, po kojem manje od 40 posto učenika vjeruje svojim razrednim kolegama, ali i susjedima.

- Vezano je to za taj digitalni svijet u kojem se i oni i drugi prikazuju drugačiji nego što jesu. Neki ne vjeruju svojim vršnjacima zbog loših iskustava na društvenim mrežama na kojem su izloženi mjerkanju, neempatiji, izdvajanju ili zlostavljanju. A zapravo bi trebalo biti obrnuto, djeca bi u razredu najbolje mogla zadovoljiti i graditi povjerenje, iskustvo neposrednim promatranjem drugih, suradnju i kolektivne vrijednosti kroz funkcioniranje u zajednici.

Učiteljica priča da bi nekoć, kada se putovalo busom, djeca pjevala ili došla na mikrofon izvesti neku svoju točku. Sada, stave slušalice na uši, svatko ima svoj mobitel, i oni su u svom svijetu.

- Glavno je: "Kad ćemo doć?" A, kad dođemo, onda je "kad će marenda" i "kad ćemo ić". Nemaju vremena ni za saslušati obrazovni dio po dolasku, nego odma hoće ići nabijati loptu... Ja sretnem svoje bivše učenice ispred škole, sedmašice, i pitam ih: "Šta ima cure?" One kažu: "Evo ništa, dopisujemo se..." A sjede jedna pored druge. I to se tako osjeti u toj usmenoj komunikaciji... Njihov jezik je jako škrt. Sastavi su samo riječi razbacane na papiru. Manje koriste pridjeve i proširenu rečenicu. Ako je proširena, onda su to pet rečenica koje skupa nemaju smisla. Nema kreativnosti... Jako mi je teško ispravljati te radove...  I svaki put pitaju: "Učiteljice, koliko treba biti napisano?" Oni u svemu žele biti kratko i samo da se zadovolji forma. Nema više ni lijepih rukopisa, kao da je i grafomotorika narušena. A da vam ne govorim da ni špigete ne znaju vezati.

---

image

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića

privatni album
---

Jedno zimsko jutro, bio je prvi sat, učiteljica je rekla razredu: "Pogledajte djeco vani rosu..." Oni su pitali: "Što je to rosa?"

- Onda sam ih odvela vani, da prošetaju kroz park, osjete tu rosu. Te neke stvari u prirodi kao da se zbivaju mimo njih. Ne raspoznaju osnovne biljke ni stabla. Za njihovo su oko bitne neki drugi stvari. Kao, na primjer, tko se s kim druži. Primjećujem jako puno rivalstva i grupiranja. Čak i kada se i sami podijele na tjelesnom, ni tada nisu zadovoljni. Kao da su...uskraćeni za emocije.  

Ravnateljica Guć ukazuje da skoro svaka druga obitelj u Splitsko-dalmatinskoj županiji prolazi kroz proces rastave, što itekako utječe na djecu i reflektira se na njihovo ponašanje. Drugo pitanje je, kaže, koliko se obitelji uopće bave s djecom i provode kvalitetno vrijeme s njima.

- Nažalost, zbog tempa današnjeg vremena, u kojem roditelji dosta rade, oni s djecom najčešće razmjenjuju informacije u hodu. Napiši domaći, otiđi na trening, moraš kupiti cipele... A onda, kad bi popodne i navečer mogli pronaći vrijeme za nešto više od provjere bioloških potreba, se jedni i drugi posvete nekim drugim aspektima vlastitog slobodnog vremena, što su uglavnom ekrani. Dakle, izostaje pitanje "kako si proveo dan", "jesi se družio s nekim", "želiš li da planiramo nešto skupa" i ostale informacije o djetetovom emocionalnom stanju. 

---

image
Roos Koole/Anp Via Afp
---

Guć ističe kako je važno da dijete ima točno utvrđene pravila i granice unutar kojih odrasta jer, kada ta struktura popušta, dijete su počne gubiti, pošto još nije samostalno ni u stanju kročiti kroz život bez nečije paske i brige.

- Nit vodilja i okviri moraju postojati. U svakoj obitelji u kojoj su ti okviri bili jasni, a pritom ne mislim na autokratsko vođenje, već strukturiranu slobodu, su djeca odrasla u kvalitetne osobe koje su danas nosioci društva, sposobna odgajati vlastito potomstvo. Gdje god se ta struktura poremetila, jer je lakše ići linijom manjeg otpora, naročito kad vam malo slatko biće zatreperi svojom okicama, kasnije se roditelji žale da ne mogu izaći na kraj s djecom. 

Učiteljica Kavelj ukazuje da se promijenio odnos roditelja i djece.

- Roditelji rade do četiri-pet pa su djeca dobar dio dana prepuštena samima sebi. Sretni su oni koji imaju baku ili djeda da uskoče... Manje se priča u kući. Ima zaista divnih roditelja, koji će na svaki zadatak reagirati i pomoći djeci. Nažalost, u manjini su. Većina si dopušta svašta. Šalju mi poruke nakon nastave na Whatsapp, da što je za domaći rad. Što bih ja trebala odgovarati tako na 50 poruka svaki dan? I onda, kad to dijete osjeti, pa naravno da se i ono ponaša tako nonšalantno. Osim toga, eDnevnik mi je odnio puno komunikacije s roditeljima. Pogledaju ocjene i misle da sve znaju. To je njihovo zadovoljstvo. A to kako je njihovo dijete, tužno, veselo, piše li, s kim se druži... Oni nemaju povratnu informaciju. Sve manje dolaze i sve manje se brinu.

---

image
Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp
---

Kavelj govori kako se ponekad ne čudi ponašanju djece, nego ponašanju roditelja.

- Nekad mi je s djecom puno lakše raditi nego s roditeljima. Roditelj je taj koji treba djetetu usaditi da je učitelj autoritet, a ako mama ili tata grubo govore o učitelju ispred djece... Ne možete biti autoritet kad stalno postoji taj pritisak na ocjenu. Jedan prvašić mi je rekao: "Dobit ću biciklu ako prođem 5.0!" Što on zna sa svojih sedam godina što je 5.0?! A koliko znanja će ta djeca ponijeti sa sobom u život prestaje uopće biti važno... Samo je ta "ocjena, ocjena, ocjena", da se dijete može upisati gdje su već zamislili. I, da vam pravo kažem, mi popuštamo pod tim pritiskom. Znate, i mi trebamo komadić svog mira. Unatoč tome, to je moj poziv i mene i dalje vodi ta ljubav prema djeci i podučavanju. Ali, takve situacije me poljuljaju i dovode u stresno stanje. 

Otkriva nam kako njeni kolege puno više obolijevaju.

- Nedavno smo imali 40 godina škole i ravnateljica je pozvala bivše kolege umirovljenike, što su radili tu zadnjih 20-ak godina. Došlo ih je svega dvoje. Ostali su umrli, u kolicima ili bolesni. To nisu tako stari ljudi, svega par godina u penziji... Stalno smo pod stresom i čim svoje tijelo malo opustimo, normalno da mora izbit nešto. Ja dok radim sam zmaj, a onda se svake praznike razbolim. Organizam je očito naučio raditi pod teretom. A i među nama što radimo je prije bilo više druženja, vedrine i viceva... Zaokupljeni smo. Ne možemo više ostaviti djecu i otići do zbornice. S njima se sada stalno nešto dešava.

---

image

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak

 

Sasa Buric/Cropix
---

Ravnateljica potvrđuje da je roditeljima glavni fokus ocjena.

- U društvu vlada fama da dijete nije uspješno ako nije superodlikaš ili gimnazijalac, što je glupost. Imam dojam da roditelji, u globalu, nisu baš pretjerano zainteresirani za nastavni sadržaj, osim kada se najavi nekakva promjena. Doduše, značajno koriste vanškolske institucije, poput glazbene škole ili sportskog kluba, gdje vode djecu kako bi ih okupirali dodatnim sadržajima. Tu su svi angažirani, možda čak i više nego oko osnovnog obrazovanja.  

Pedagoginja Atlaga ističe da roditelji imaju pravo i dužnost biti zainteresirani za kvalitetu obrazovanja svoje djece, ali i da učitelji imaju pravo neometano obavljati svoj posao. ​

- Među nastavnicima ponekad čujem da ih rad s roditeljima opterećuje puno više nego rad s učenicima. Roditelji koji istinski žele pomoć, suradnju i partnerstvo u odgoju prepoznaju se u tome što pokazuju skromnost i uvažavanje prema onima koji im mogu pomoći, ne doživljavaju školske stručnjake kao osobe koje im s “visoka” pametuju već im služe. Roditelji školu najčešće doživljavaju kao mjesto gdje se pojedinac vrednuje i gdje može doživjeti uspjeh. To dovodi do osjetljivosti kada su u pitanju djetetove ocjene, a tome je doprinio i eDnevnik. Umjesto da o ocjenama razgovora s učiteljima kao što je to bilo ranije, sada roditelji saznaju ocjene i prije nego što djeca dođu kući, pa se stječe dojam kao da ocjena i nije djetetova stvar.

---

image
Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija
---

Ravnateljica Guć navodi da dosta razgovara s kolegama, od kojih veliki dio smatra kako bi, osim obveznih sadržaja, svaka škola trebala uvesti i značajan broj onih izbornih, koji će adekvatno stimulirati djetetov razvoj. Konkretno, ako je dijete nadareno za likovno područje, onda mi mu umjetnička područja trebala biti predmet interesa. A država bi kroz plan i program, što i jest intencija cjelodnevne škole, trebala olabaviti rigidnost i dozvoliti školama da budu drugačije, zanimljive i inovativne. 

Ipak, djeci su danas od škole zanimljivije neke druge stvari.

- Samo jedan moj učenik nema mobitel i, umjesto da odmore koriste za druženje, oni to vrijeme koriste da tipkaju po njima. U odnosu na generacije od prije pet-šest godina, kojima je mobitel služio samo za nazvati mamu ili tatu, ovi sada su cijelo vrijeme po društvenim mrežama. Stalno se snimaju i stavljaju to na TikTok. Nedavno smo učili nešto o povijesti pa sam im zadala da pomoću mobitela pronađu kada se neki događaj zbio. Samo jedan učenik je to uspio... Roditelji kažu da ih kontroliraju, a sad je li to tako... - sliježe ramenima Kavelj.

Njen dojam je da su svakom promjenom obrazovnog programa djeca sve siromašnija za znanje, usmenu i pismenu komunikaciju, odnose, ponašanje... Da su uskraćeni za mnogo toga. Ipak, današnji klinci, za razliku od onih unazad par generacija, sami pristupaju školskim stručnim službama ako trebaju pomoć, savjet ili razgovor. Nema više otpora prema tome. Školski djelatnici ih na to potiču, stalno naglašavajući kako su njihova vrata otvorena. Teme razgovora su u rasponu od školskih, obiteljskih do ljubavnih problema. 

---

image
Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix
---

Doduše, za razliku od prije, roditelji su, kako društvo napreduje, sve nesigurniji pustiti djecu da se igraju na ulici. Vide na vijestima svakakve situacije i bude ih strah da će djeca vani biti ugrožena. Zato se sve češće druženja događaju po trgovačkim centrima; opet u zatvorenome. Djeca sjede u kafiću i tipkaju po mobitelu, dok se mame ispričaju. A zna se čemu služi shopping centar...

- Imali roditelji više ili manje, njihovo dijete mora imati sve što imaju i ostala. Čujem ih kako govore: "Kupit ću i ja tebi to, nećeš biti drugačiji..." Međutim, ima i onih koji imaju sve na dohvat, ali nemaju ono drugo što bi trebali... Ja ima kažem: "Kada imaš, podijeli s prijateljem..." Ali sebičnost i egoizam sve više dolaze do izražaja... Donese pernicu sa sto bojica, rastegne se na metar, ali je težak za posudit... - jada nam se učiteljica.

Ravnateljica Guć kima glavom na pitanje postoji li problem Isticanja statusa i robnih brendova među osnovnoškolcima.

- Naravno, mi ih pokušavamo učiti da, unatoč tim socioekonomskim razlikama, svako dijete jednako vrijedi. To nije uvijek lako, a mediji nam to dodatno otežavaju. Apelirala bih na njih da malo smanje taj marketinški doživljaj, jer to nema pozitivan efekt na našu djecu. Ona sada žele, bez puno angažmana i učenja, biti bogati i slavni. Gledaju ličnosti koje nisu završile nikakvu školu, ali su tamo nešto na TikToku. Uloga škola je da pokušava probuditi neke bazične vrijednosti koje su danas, čini se, dijelom zaboravljene. Mada se čini da smo trenutno izgubili bitku s medijima i društvenim mrežama, ja se još uvijek nadam da se to može preokrenuti.

---

image

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš
 

Vojko Basic/Cropix
---

Pitamo je kako se nastavno osoblje nosi sa svojom svakodnevicom.

- Učitelj se rađa, to je poziv koji nosite u krvi. Oni koji su onda i odabrali taj put su znali da se tu neće obogatiti. Međutim, bitan im je dignitet struke i da se težak posao koji obavljaju cijeni. Primijetila sam da učitelji, ujutro kada stignu u zbornicu, znaju biti pod dojmom neke vijesti, a neki od njih čak i pomalo čangrizavi. Međutim, nakon što to međusobno podjele, izbace tu negativnu energiju iz sistema i, kad se oglasi školsko zvono, odlaze prema učionici kao da se ništa nije dogodilo.

Ništa ih ne obeshrabruje, iako se u radnom stažu susreću s raznoraznim preprekama. Ali onaj unutarnji plamen im se ne može izgasiti. Gledajte, svi smo pozvani ipak odgajati pristojnu i kulturnu djecu koja će znati ovaj prepoznati ovaj okrutni svijet oko sebe i od njega se na neki način pokušati maknuti, a tamo gdje mogu utjecati biti nit vodilja.

Jer svijet na njima ostaje. A, kako je život u današnjem društvu veoma težak i stresan, nadajmo se da neće početi pucati pod pritiskom. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić Saša Burić/ Cropix Sasa Buric/Cropix Sasa Buric/Cropix Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija privatni album Paun Paunovic/Cropix Vojko Basic/Cropix  Hager Fotografie/alamy/alamy/hager Fotografie/alamy/alamy/ Sigrid Olsson/Photoalto Via Afp Roos Koole/Anp Via Afp /Shutterstock Duje Klaric/ Nikola Vilic/Cropix
Sasa Buric/Cropix

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak

 

Sasa Buric/Cropix

Učiteljica Ivka Kavelj, OŠ Mertojak


 

privatni album

Zvjezdana Atlaga, pedagoginja OŠ don Lovre Katića

Paun Paunovic/Cropix

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš

Vojko Basic/Cropix

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš
 

/Shutterstock

Firearms at school. A teenager with a gun on the background of the school. A man goes to school with a gun. School violence

Duje Klaric/

Split, 141207. Osnovna skola Mertojak ispred koje ucestalo dolazi do tucnjave medju djecacima u kojoj je nastradao Ivan Juric Marijanovic.

Nikola Vilic/Cropix

Srijane, 150921.
Roditelji djece koja idu OS Gornja Poljica ne pustaju djecu na nastavu jer traze od ministarstva da ne spaja razrede koji nisu ista godina.
Na fotografiji: djeca ispred skole

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje-1293706 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=779a327a1ef4f48687ce8021e3a60117ea437e57 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+u%C4%8Diteljica+s+32+godine+sta%C5%BEa+secira+sliku+novih+%C4%91aka%3A+%E2%80%98Potiskuju+emocije%2C+a+onda+krene+navala+ljutnje...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje-1293706 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-uciteljica-s-32-godine-staza-secira-sliku-novih-daka-potiskuju-emocije-a-onda-krene-navala-ljutnje-1293706 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OVO JE PRETUŽNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitOVO JE PRETUŽNO

Splitska učiteljica s 32 godine staža secira sliku novih đaka: ‘Potiskuju emocije, a onda krene navala ljutnje...‘

28. svibnja 2023. - 08:01

Nikad nije bilo teže biti roditelj nego danas. Kako društvo napreduje - ili barem misli da napreduje - tako sve više radimo. Moderno doba - za koje iz nekog razloga kažemo da je moderno - je doba sveprisutnog stresa. Socijalna nesigurnost - koja, zapravo, ima asocijalne efekte - stvara rastuće nepovjerenje u društvo koje nas okružuje. 

A onda u tu priču dolaze djeca.

Mladi roditelji - koji su danas sve stariji - preko noći moraju iza sebe ostaviti onu idealnu sliku sebe kojom su ih godinama šopali Hollywood, reklame i mediji. Umjesto bogati i slavni, zgodni i svježi, nasmijani i zabavni, s bebom u naručju te kolicima i pelenama na računu postaju "samo" mama i tata. I, dok si rekao "keksolino", mijenjaju neonske snove za besane noći. 

Pucaju pod pritiskom. Google im kaže ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 08:33