stdClass Object ( [id] => 1363922 [title] => Splitska profesorica doktorirala je na zanimljivoj temi. Pomogli su joj i Neno Belan, Gibo, Vjekoslava Huljić, Vojko... [alias] => splitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Ka da ovdi nema ničeg osim srdele šta pliva i jubavi ča boli i sunca šta sija, još galeb i palma i eto Dalmacija, pivaj", opjevali su jednom "Dječaci" aludirajući na učestale motive koji se koriste u dalmatinskim pjesmama.

Splitska profesorica, a odnedavno i doktorica znanosti, Ana Kodrić Ivelić posvetila je četiri godine istraživanju jezičnih identiteta splitskih glazbenih autora, a u svojoj doktorskoj disertaciji došla je do itekako zanimljivih spoznaja.

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama. Surađuje s 15-ak klapa s područja Zagreba i Dalmacije te redovito sudjeluje kao autorica na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Osim autorskih pjesama, piše i nove aranžmane za narodne napjeve.

– Napjevi su jako uspješni, a ljudi ih vole zbog njihova atraktivnog zvuka. Jedan od uspješnijih napjeva s mojim aranžmanom je "Bogomoljska kletva" s otoka Hvara, koja je utemeljena na istinitom događaju, a pjeva je poznata ženska klapa "Armorin" – kaže.

Doktorski studij lingvistike završila je u Zagrebu. Surađujući s profesorima, napisala je razne izvorne znanstvene članke, a tema njezine disertacije na neki je način kruna svega što ona jest: lingvistike, školstva i glazbe.

– Kad sam upoznala svojeg mentora prof. dr. sc. Velimira Piškoreca, obavili smo jedan dugi razgovor tijekom kojeg je on želio saznati tko sam ja zapravo, koji su moji afiniteti, hobiji, što je to u čemu sam dobra. Tijekom tog razgovora zaključili smo da sam primarno građanka Splita koja u komunikaciji može koristiti splitski govor, da sam profesorica koja je upoznata s obrazovnim politikama, te da imam iskustva u pisanju glazbenih tekstova. Sve te stavke o meni uspjeli smo uokviriti u rad "Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta", odnosno u temu mojeg doktorskog istraživanja – objašnjava Kodrić Ivelić.

S obzirom na to da je njezin suprug poznati splitski bubnjar Jan Ivelić, bilo joj je lakše pristupiti autorima s kojima je provela opsežne jezično-biografske intervjue. U sklopu teorije bliskosti trebalo je postići opuštenost ispitanika da bi oni u svojim odgovorima koristili prirodni govor, ne  pokušavajući ga standardizirati.

– Moj je mentor zaključio da ću to lakše postići ja, koja govorim splitskim govorom, a uz to mi je majka s Brača, a otac s Hvara, kao i nekim autorima, nego netko tko govorno ne pripada dalmatinskom regiolektu – govori Kodrić Ivelić, koja je, koristeći nestandardni varijetet, uvelike uspjela postići da ispitanici koriste svoj prirodni govor.

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno vrlo bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora, a želja joj je intervjuirati i druge renomirane autore u budućim istraživanjima.

---

image

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Parametri odabira bili su da dolaze s područja dalmatinskog regiolekta, a to podrazumijeva Split i okolicu. Zatim, bilo je važno da budu pripadnici različitih generacija jer je trebalo obuhvatiti što širi vremenski raspon da bi se fenomen mogao detaljno opisati. Naravno, trebali su to biti i relevantni autori jer je njihov autorski opus također bio dio mojeg korpusa istraživanja – kaže.

U istraživanju je stoga sudjelovalo deset autora, a to su: Krste Juras, Jure Stanić, koji je pisao pjesme za Olivera Dragojevića, Nenad Ninčević, Neno Belan, Vjekoslava Huljić, Hari Rončević, Zlatan Stipišić Gibonni, Aleksandar Antić, poznatiji kao Saša, iz TBF-a, Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko V, te Pjero Mirić, koji piše tekstove za dalmatinske klape. Riječ je o predstavnicima triju žanrova: dalmatinskog popa, hip-hopa i pop-klapa.

– Primarni su fokus, naravno, jezični identiteti autora, odnosno opis njihova cjelokupnog jezičnog repertoara. U radu je prikazano kojim jezičnim varijetetima govore, a kojima pišu, u kojem razdoblju, kako se njihov govor razvijao kroz život, kako su primarni utjecaji, kao što je jezik obitelji, u tome vidljivi, jesu li roditelji bili štokavci, otočani ili Splićani. Sve to imalo je itekako veliko značenje u formiranju spomenutih identiteta – objašnjava.

Pod mentorstvom dijalektologinje dr. sc. Ivane Kurtović Budja analizirala je i promjene u splitskom govoru srednje i mlađe generacije.

Kodrić Ivelić obratila je pozornost i na jezičnu politiku koja je vladala u razdoblju kad su autori pohađali školu, jer je jedan od sekundarnih utjecaja formiranja jezičnog identiteta upravo i jezik obrazovnog sustava.

– Svi su autori generacijski pripadnici različitih razdoblja jezičnih politika, na primjer najstariji ispitanik bio je učenik u avnojskom razdoblju, a najmlađi u vrijeme restandardizacije 90-ih. Njihova svjedočanstva rasvijetlila su je li se u školama tada dijalekt branio ili poticao. Njihovo je osobno iskustvo da se 50-ih i 60-ih dijalekt branio, a nakon "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika" i hrvatskog proljeća dijalekt se poticao. To je doba kad nastaju "Velo misto" i "Naše malo misto", a u tadašnjoj državi potiče se regionalna kultura. Tada se populariziraju i regionalni festivali: "Opatijski", "Splitski" i "Kajkavske popevke".

– Znamo da su osamdesete zlatno doba "Splitskog festivala", kad su festivalske kompilacije bile najprodavanije ploče "Jugotona". Cijela država pjevala je pjesme sa "Splitskog festivala", svi su željeli biti dio toga, a regiolekt se popularizirao. Kasnije dolazi do amerikanizacije i jača utjecaj rock and rolla, pa autori srednje generacije, Hari Rončević, Neno Belan i Gibonni, ipak koriste standard. Naime, dalmatinski regiolekt je do tada u glazbi bio toliko korišten da je postao "mainstream", a oni se upravo od toga stilski odmiču.

U ratnim godinama 90-ih, zbog standardizacijskih politika i jezičnog purizma, standardni idiom ponovno jača, jer je tada nastala potreba za jačanjem hrvatskog identiteta i buđenjem nacionalne svijesti. Neki stariji autori kažu da u tom razdoblju nisu ciljano pisali pjesme na standardu, ali da im je nešto u njima govorilo da postoji društvena potreba za tim. Početkom 21. stoljeća jačaju gradski vernakulari, a i u samim medijima standard gubi svoj prestižni status. Dolaskom 21. stoljeća dolaze i nova pravila, odnosno njihov manjak, veća sloboda, autori češće pišu regiolektom, svojim idiomima, a pojavljuju se i hibridni jezici.

---

image

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno jako bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Je li onda stvarno samo galeb i palma?

Kodrić Ivelić istražila je i simboliku Dalmacije jer je njezin doktorat zapravo nastavak na rad profesora Ive Žanića i njegove knjige "Jezična republika". Žanić je važan predstavnik glazbeno-tekstne lingvistike te je dao vrijedne uvide u status regiolekta u medijima.

– Simboli Dalmacije su se, naravno, koristili, ali uvijek ciljano. Autori koji žele postići dojam Mediterana u pjesmama u kojima ga veličaju će ga koristiti, a oni koji prenose gradske teme neće. To su motivi koji su zastupljeni još od 60-ih godina, kroz njih se gradio dalmatinski melos u koji su bili zaljubljeni svi koji su ovdje dolazili. Dalmacija je predstavljana kao kartolina, romantičan kraj divojaka i momaka, galebova i mora. Međutim, autori se, naravno, i odmiču od tog leksika i traže vlastite pjesničke slike, ne koristeći "stinu" i "galeba" – objašnjava.

Drugi korpus istraživanja bio je analiza tekstova, a Kodrić Ivelić prošla je cjelokupne opuse svih autora te ih analizirala lingvistički i smjestila u razdoblja. Došla je do zanimljivih spoznaja, a doktorski rad s izrađenim jezičnim biografijama autora bit će objavljen i kao monografija. Ispisane autorske priče vrlo su inspirativne i tople ili, kako je Gibo rekao, "zaista mudri razgovori".

Komentorica rada dr. sc. Ivana Kurtović Budja, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe iznimnu vrijednost obranjenoga rada jer je u njemu autorica na originalan način najprije istražila i potom predstavila jezični identitet promatranih autora, a s njime i status jezičnih varijeteta u idiolektnome registru promatranih tekstopisaca. Stoga je, smatra Kurtović Budja, ovaj doktorski rad višeslojan jer on u današnjemu, suvremenome prostoru predstavlja bogatu bazu za daljnja istraživanja i promišljanja jezika svedalmatinskoga areala u njegovu dijalektološkom, društvenom i kulturološkom kontekstu pjevanoga diskursa.

Ocjenjivač rada dr. sc. Josip Lasić, sa zadarskoga Sveučilišta, doktorski rad opisuje kao izvoran i vrijedan doprinos istraživanju često zamršenih sociolingvističkih aspekata unutardalmatinskih jezičnih dodira te kao važan doprinos području glazbenotekstne lingvistike, a koja je ovim radom, naglašava Lasić, dobila svoj punopravan znanstveni status uz druge discipline u hrvatskome jezikoslovlju.

{infobox–gray_full}469991{/infobox–gray_full}

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jezik u pismama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => jezik u pismama 2 0 8724 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 12:14:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mia Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 12:22:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-14 12:22:08 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska profesorica doktorirala je na zanimljivoj temi. Pomogli su joj i Neno Belan, Gibo, Vjekoslava Huljić, Vojko... page_title=Splitska profesorica doktorirala je na zanimljivoj temi. Pomogli su joj i Neno Belan, Gibo, Vjekoslava Huljić, Vojko... [metakey] => Ana Kodrić Ivelić, Jezik tekstopisaca, Split, glazba, klape, velimir piškorec, ivana kurtović budja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541903.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541911.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541905.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ana Kodri\u0107 Iveli\u0107 autorica je zanimljive doktorske\u00a0disertacije\u00a0<\/strong> \u2018Jezi\u010dni identiteti tekstopisaca popularne glazbe s podru\u010dja dalmatinskog regiolekta\u2018<\/p>","

Ka\u017ee da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno jako bogata. Selekciju je trebala ograni\u010diti na desetak autora<\/p>","

Kodri\u0107 Iveli\u0107 ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Tako\u0111er se bavi i pisanjem klapskih pjesama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1250","hd_26541903_1920.jpg":"1920x1080","k_26541903_1280.jpg":"1280x1280","k_26541903_1024.jpg":"1024x1024","k_26541903_640.jpg":"640x640","k_26541903_480.jpg":"480x480","k_26541903_340.jpg":"340x340","k_26541903_220.jpg":"220x220","o_26541903_1280.jpg":"1280x833","o_26541903_1024.jpg":"1024x666","o_26541903_640.jpg":"640x416","o_26541903_480.jpg":"480x312","o_26541903_340.jpg":"340x221","o_26541903_220.jpg":"220x143","h_26541903_1280.jpg":"1280x854","h_26541903_1024.jpg":"1024x683","h_26541903_640.jpg":"640x427","h_26541903_480.jpg":"480x320","h_26541903_340.jpg":"340x227","h_26541903_220.jpg":"220x147","pp_26541903_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541903_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541903_640.jpg":"640x814","pp_26541903_480.jpg":"480x611","pp_26541903_340.jpg":"340x432","pp_26541903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1238","hd_26541911_1920.jpg":"1920x1080","k_26541911_1280.jpg":"1280x1280","k_26541911_1024.jpg":"1024x1024","k_26541911_640.jpg":"640x640","k_26541911_480.jpg":"480x480","k_26541911_340.jpg":"340x340","k_26541911_220.jpg":"220x220","o_26541911_1280.jpg":"1280x825","o_26541911_1024.jpg":"1024x660","o_26541911_640.jpg":"640x412","o_26541911_480.jpg":"480x309","o_26541911_340.jpg":"340x219","o_26541911_220.jpg":"220x141","h_26541911_1280.jpg":"1280x854","h_26541911_1024.jpg":"1024x683","h_26541911_640.jpg":"640x427","h_26541911_480.jpg":"480x320","h_26541911_340.jpg":"340x227","h_26541911_220.jpg":"220x147","pp_26541911_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541911_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541911_640.jpg":"640x814","pp_26541911_480.jpg":"480x611","pp_26541911_340.jpg":"340x432","pp_26541911_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2945","hd_26541905_1920.jpg":"1920x1080","k_26541905_1280.jpg":"1280x1280","k_26541905_1024.jpg":"1024x1024","k_26541905_640.jpg":"640x640","k_26541905_480.jpg":"480x480","k_26541905_340.jpg":"340x340","k_26541905_220.jpg":"220x220","o_26541905_1280.jpg":"1280x1963","o_26541905_1024.jpg":"1024x1570","o_26541905_640.jpg":"640x981","o_26541905_480.jpg":"480x736","o_26541905_340.jpg":"340x521","o_26541905_220.jpg":"220x337","h_26541905_1280.jpg":"1280x854","h_26541905_1024.jpg":"1024x683","h_26541905_640.jpg":"640x427","h_26541905_480.jpg":"480x320","h_26541905_340.jpg":"340x227","h_26541905_220.jpg":"220x147","pp_26541905_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541905_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541905_640.jpg":"640x814","pp_26541905_480.jpg":"480x611","pp_26541905_340.jpg":"340x432","pp_26541905_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8066453 Threads: 9 Questions: 1604234513 Slow queries: 4906956 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112642069 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko-1363922 [printLink] => /split/splitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko-1363922?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 747895 [name] => Ana Kodrić Ivelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 14:22:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-kodric-ivelic [link] => /tag/ana-kodric-ivelic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747896 [name] => Jezik tekstopisaca [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 14:22:16 [main_article_id] => 0 [alias] => jezik-tekstopisaca [link] => /tag/jezik-tekstopisaca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 331729 [name] => glazba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => glazba [link] => /tag/glazba ) [4] => stdClass Object ( [id] => 330506 [name] => klape [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => klape [link] => /tag/klape ) [5] => stdClass Object ( [id] => 747897 [name] => velimir piškorec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 14:22:17 [main_article_id] => 0 [alias] => velimir-piskorec [link] => /tag/velimir-piskorec ) [6] => stdClass Object ( [id] => 747898 [name] => ivana kurtović budja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-13 14:22:17 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-kurtovic-budja [link] => /tag/ivana-kurtovic-budja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jezik u pismama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska profesorica doktorirala je na zanimljivoj temi. Pomogli su joj i Neno Belan, Gibo, Vjekoslava Huljić, Vojko... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-15-56-28-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541903.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Ana Kodrić Ivelić autorica je zanimljive doktorske disertacije  ‘Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541903.jpg [title] =>

Ana Kodrić Ivelić autorica je zanimljive doktorske disertacije  ‘Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta‘

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541911.jpg [title] =>

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno jako bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541905.jpg [title] =>

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Ka da ovdi nema ničeg osim srdele šta pliva i jubavi ča boli i sunca šta sija, još galeb i palma i eto Dalmacija, pivaj", opjevali su jednom "Dječaci" aludirajući na učestale motive koji se koriste u dalmatinskim pjesmama.

Splitska profesorica, a odnedavno i doktorica znanosti, Ana Kodrić Ivelić posvetila je četiri godine istraživanju jezičnih identiteta splitskih glazbenih autora, a u svojoj doktorskoj disertaciji došla je do itekako zanimljivih spoznaja.

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama. Surađuje s 15-ak klapa s područja Zagreba i Dalmacije te redovito sudjeluje kao autorica na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Osim autorskih pjesama, piše i nove aranžmane za narodne napjeve.

– Napjevi su jako uspješni, a ljudi ih vole zbog njihova atraktivnog zvuka. Jedan od uspješnijih napjeva s mojim aranžmanom je "Bogomoljska kletva" s otoka Hvara, koja je utemeljena na istinitom događaju, a pjeva je poznata ženska klapa "Armorin" – kaže.

Doktorski studij lingvistike završila je u Zagrebu. Surađujući s profesorima, napisala je razne izvorne znanstvene članke, a tema njezine disertacije na neki je način kruna svega što ona jest: lingvistike, školstva i glazbe.

– Kad sam upoznala svojeg mentora prof. dr. sc. Velimira Piškoreca, obavili smo jedan dugi razgovor tijekom kojeg je on želio saznati tko sam ja zapravo, koji su moji afiniteti, hobiji, što je to u čemu sam dobra. Tijekom tog razgovora zaključili smo da sam primarno građanka Splita koja u komunikaciji može koristiti splitski govor, da sam profesorica koja je upoznata s obrazovnim politikama, te da imam iskustva u pisanju glazbenih tekstova. Sve te stavke o meni uspjeli smo uokviriti u rad "Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta", odnosno u temu mojeg doktorskog istraživanja – objašnjava Kodrić Ivelić.

S obzirom na to da je njezin suprug poznati splitski bubnjar Jan Ivelić, bilo joj je lakše pristupiti autorima s kojima je provela opsežne jezično-biografske intervjue. U sklopu teorije bliskosti trebalo je postići opuštenost ispitanika da bi oni u svojim odgovorima koristili prirodni govor, ne  pokušavajući ga standardizirati.

– Moj je mentor zaključio da ću to lakše postići ja, koja govorim splitskim govorom, a uz to mi je majka s Brača, a otac s Hvara, kao i nekim autorima, nego netko tko govorno ne pripada dalmatinskom regiolektu – govori Kodrić Ivelić, koja je, koristeći nestandardni varijetet, uvelike uspjela postići da ispitanici koriste svoj prirodni govor.

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno vrlo bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora, a želja joj je intervjuirati i druge renomirane autore u budućim istraživanjima.

---

image

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Parametri odabira bili su da dolaze s područja dalmatinskog regiolekta, a to podrazumijeva Split i okolicu. Zatim, bilo je važno da budu pripadnici različitih generacija jer je trebalo obuhvatiti što širi vremenski raspon da bi se fenomen mogao detaljno opisati. Naravno, trebali su to biti i relevantni autori jer je njihov autorski opus također bio dio mojeg korpusa istraživanja – kaže.

U istraživanju je stoga sudjelovalo deset autora, a to su: Krste Juras, Jure Stanić, koji je pisao pjesme za Olivera Dragojevića, Nenad Ninčević, Neno Belan, Vjekoslava Huljić, Hari Rončević, Zlatan Stipišić Gibonni, Aleksandar Antić, poznatiji kao Saša, iz TBF-a, Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko V, te Pjero Mirić, koji piše tekstove za dalmatinske klape. Riječ je o predstavnicima triju žanrova: dalmatinskog popa, hip-hopa i pop-klapa.

– Primarni su fokus, naravno, jezični identiteti autora, odnosno opis njihova cjelokupnog jezičnog repertoara. U radu je prikazano kojim jezičnim varijetetima govore, a kojima pišu, u kojem razdoblju, kako se njihov govor razvijao kroz život, kako su primarni utjecaji, kao što je jezik obitelji, u tome vidljivi, jesu li roditelji bili štokavci, otočani ili Splićani. Sve to imalo je itekako veliko značenje u formiranju spomenutih identiteta – objašnjava.

Pod mentorstvom dijalektologinje dr. sc. Ivane Kurtović Budja analizirala je i promjene u splitskom govoru srednje i mlađe generacije.

Kodrić Ivelić obratila je pozornost i na jezičnu politiku koja je vladala u razdoblju kad su autori pohađali školu, jer je jedan od sekundarnih utjecaja formiranja jezičnog identiteta upravo i jezik obrazovnog sustava.

– Svi su autori generacijski pripadnici različitih razdoblja jezičnih politika, na primjer najstariji ispitanik bio je učenik u avnojskom razdoblju, a najmlađi u vrijeme restandardizacije 90-ih. Njihova svjedočanstva rasvijetlila su je li se u školama tada dijalekt branio ili poticao. Njihovo je osobno iskustvo da se 50-ih i 60-ih dijalekt branio, a nakon "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika" i hrvatskog proljeća dijalekt se poticao. To je doba kad nastaju "Velo misto" i "Naše malo misto", a u tadašnjoj državi potiče se regionalna kultura. Tada se populariziraju i regionalni festivali: "Opatijski", "Splitski" i "Kajkavske popevke".

– Znamo da su osamdesete zlatno doba "Splitskog festivala", kad su festivalske kompilacije bile najprodavanije ploče "Jugotona". Cijela država pjevala je pjesme sa "Splitskog festivala", svi su željeli biti dio toga, a regiolekt se popularizirao. Kasnije dolazi do amerikanizacije i jača utjecaj rock and rolla, pa autori srednje generacije, Hari Rončević, Neno Belan i Gibonni, ipak koriste standard. Naime, dalmatinski regiolekt je do tada u glazbi bio toliko korišten da je postao "mainstream", a oni se upravo od toga stilski odmiču.

U ratnim godinama 90-ih, zbog standardizacijskih politika i jezičnog purizma, standardni idiom ponovno jača, jer je tada nastala potreba za jačanjem hrvatskog identiteta i buđenjem nacionalne svijesti. Neki stariji autori kažu da u tom razdoblju nisu ciljano pisali pjesme na standardu, ali da im je nešto u njima govorilo da postoji društvena potreba za tim. Početkom 21. stoljeća jačaju gradski vernakulari, a i u samim medijima standard gubi svoj prestižni status. Dolaskom 21. stoljeća dolaze i nova pravila, odnosno njihov manjak, veća sloboda, autori češće pišu regiolektom, svojim idiomima, a pojavljuju se i hibridni jezici.

---

image

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno jako bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora

Božidar Vukičević/Cropix
---

Je li onda stvarno samo galeb i palma?

Kodrić Ivelić istražila je i simboliku Dalmacije jer je njezin doktorat zapravo nastavak na rad profesora Ive Žanića i njegove knjige "Jezična republika". Žanić je važan predstavnik glazbeno-tekstne lingvistike te je dao vrijedne uvide u status regiolekta u medijima.

– Simboli Dalmacije su se, naravno, koristili, ali uvijek ciljano. Autori koji žele postići dojam Mediterana u pjesmama u kojima ga veličaju će ga koristiti, a oni koji prenose gradske teme neće. To su motivi koji su zastupljeni još od 60-ih godina, kroz njih se gradio dalmatinski melos u koji su bili zaljubljeni svi koji su ovdje dolazili. Dalmacija je predstavljana kao kartolina, romantičan kraj divojaka i momaka, galebova i mora. Međutim, autori se, naravno, i odmiču od tog leksika i traže vlastite pjesničke slike, ne koristeći "stinu" i "galeba" – objašnjava.

Drugi korpus istraživanja bio je analiza tekstova, a Kodrić Ivelić prošla je cjelokupne opuse svih autora te ih analizirala lingvistički i smjestila u razdoblja. Došla je do zanimljivih spoznaja, a doktorski rad s izrađenim jezičnim biografijama autora bit će objavljen i kao monografija. Ispisane autorske priče vrlo su inspirativne i tople ili, kako je Gibo rekao, "zaista mudri razgovori".

Komentorica rada dr. sc. Ivana Kurtović Budja, s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ističe iznimnu vrijednost obranjenoga rada jer je u njemu autorica na originalan način najprije istražila i potom predstavila jezični identitet promatranih autora, a s njime i status jezičnih varijeteta u idiolektnome registru promatranih tekstopisaca. Stoga je, smatra Kurtović Budja, ovaj doktorski rad višeslojan jer on u današnjemu, suvremenome prostoru predstavlja bogatu bazu za daljnja istraživanja i promišljanja jezika svedalmatinskoga areala u njegovu dijalektološkom, društvenom i kulturološkom kontekstu pjevanoga diskursa.

Ocjenjivač rada dr. sc. Josip Lasić, sa zadarskoga Sveučilišta, doktorski rad opisuje kao izvoran i vrijedan doprinos istraživanju često zamršenih sociolingvističkih aspekata unutardalmatinskih jezičnih dodira te kao važan doprinos području glazbenotekstne lingvistike, a koja je ovim radom, naglašava Lasić, dobila svoj punopravan znanstveni status uz druge discipline u hrvatskome jezikoslovlju.

{infobox–gray_full}469991{/infobox–gray_full}

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Ana Kodrić Ivelić autorica je zanimljive doktorske disertacije  ‘Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta‘

Božidar Vukičević/Cropix

Kaže da ispitanike nije bilo lako izabrati jer je Dalmacija glazbeno jako bogata. Selekciju je trebala ograničiti na desetak autora

Božidar Vukičević/Cropix

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko-1363922 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89f35f83bb2be8257b795fc38ec3df9c424e12ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+profesorica+doktorirala+je+na+zanimljivoj+temi.+Pomogli+su+joj+i+Neno+Belan%2C+Gibo%2C+Vjekoslava+Hulji%C4%87%2C+Vojko...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko-1363922 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitska-profesorica-doktorirala-je-na-zanimljivoj-temi-pomogli-su-joj-i-neno-belan-gibo-vjekoslava-huljic-vojko-1363922 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jezik u pismama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitjezik u pismama

Splitska profesorica doktorirala je na zanimljivoj temi. Pomogli su joj i Neno Belan, Gibo, Vjekoslava Huljić, Vojko...

Piše Mia Uzinić
14. veljače 2024. - 13:22
Ana Kodrić Ivelić autorica je zanimljive doktorske disertacije  ‘Jezični identiteti tekstopisaca popularne glazbe s područja dalmatinskog regiolekta‘Božidar Vukičević/Cropix

"Ka da ovdi nema ničeg osim srdele šta pliva i jubavi ča boli i sunca šta sija, još galeb i palma i eto Dalmacija, pivaj", opjevali su jednom "Dječaci" aludirajući na učestale motive koji se koriste u dalmatinskim pjesmama.

Splitska profesorica, a odnedavno i doktorica znanosti, Ana Kodrić Ivelić posvetila je četiri godine istraživanju jezičnih identiteta splitskih glazbenih autora, a u svojoj doktorskoj disertaciji došla je do itekako zanimljivih spoznaja.

Kodrić Ivelić ostvarena je poslovno kao profesorica engleskog i talijanskog jezika, a privatno kao supruga i majka dvoje djece. Također se bavi i pisanjem klapskih pjesama. Surađuje s 15-ak klapa s područja Zagreba i Dalmacije te redovito sudjeluje kao autorica na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Osim autorskih pjesa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:56