stdClass Object ( [id] => 1311808 [title] => Profit investitora ispred zdravlja građana? Puljak odobrio gradnju stambene zgrade sto metara od toksične Sjeverne luke [alias] => profit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sjeverna luka grada prepoznata je kao problem kojim se nadležni ozbiljno trebaju pozabaviti. Zadnjih mjeseci intenzivno se vode rasprave, inspektori nadziru luku, dovodi se u pitanje njihova objektivnost, građani Brda i Neslanovca pustili su u javnost dramatične snimke uvjeta u kojima žive, gdje zagađenja okoliša, od praškastih tvari u zraku i buke strojeva podsjećaju na opise jezivih uvjeta života iz vremena prve industrijalizacije iz XIX. stoljeća.

- Ako se nastavi ovakva situacija i ne dođe do smirivanja zagađivanja, onda se može razmisliti da u budućnosti tamo ne budu takve industrijske radnje - izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak nakon tematske sjednice Gradskog vijeća koja je bila posvećena zabrinjavajućem onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca.

Prije sjednice su Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević ispalili tešku verbalnu artiljeriju po Državnom inspektoratu, optuživši ih da Gradu ne daju podatke o mjerama koje poduzimaju kako bi se sanirala ova nezdrava situacija.

No, u isto vrijeme, za područje koje je ocijenjeno alarmantnim i u nekim istupima od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, pripremaju se dozvole za gradnju novih stambenih zgrada.

Tako je tri dana prije održavanja sjednice o onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca, 24. srpnja, Ivica Puljak potpisao dva dokumenta koji omogućuju gradnju stambene zgrade kojoj se parcela nalazi sto metara od Sjeverne luke.

---

image

Građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi nalazi se stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje

Tom Dubravec/Cropix
---

Po zahtjevu tvrtke Manas.d.o.o. Puljak je donio Zaključak o davanju pisane suglasnosti za dio k. č. z. 1044/3 (č. z. 4586/4), K.O. SPLIT. Riječ je o gradskoj parceli na Brdima koja je potrebna investitoru za dokaz pravnog interesa u postupku ishođenja građevinske dozvole. Također, gradonačelnik je donio Zaključak po zahtjevu Manasa, da prilikom izvođenja radova izvede geotehničko sidrenje izvan područja građevne čestice, i to radi stabilizacije južnog pokosa građevinske jame. Stoga je odobreno da se južno od planirane građevinske jame za sidrenje koristi pet malih parcela na kojima su već izgrađene privatne kuće.

U Zaključku gradonačelnika se navodi da, ukoliko uslijed izvođenja radova na zaštiti južnog pokosa građevinske jame geotehničkim sidrenjem nastanu oštećenja postojećih zgrada i infrastrukture izgrađenih na katastarskim česticama za koje je gradonačelnik dao odobrenje korištenja, investitor je dužan o svom trošku ukloniti nastala oštećenja.

Kako se može vidjeti na Google maps, na česticama koje je Puljak dao Manasu za sidrenje izgrađene su obiteljske kuće u Sarajevskoj ulici od broja 76 do 68. Kako se može vidjeti na Geoportalu, u pitanju su bespravno izgrađene kuće koje su legalizirane na osnovu rješenja o izvedenom stanju. Parcele su oko 400 kvadrata ili manje, uglavnom vrlo izgrađene za potrebe obiteljskog stanovanja. Neposredno ispod tih gradnji, koje su možda nesolidne jer nisu građene po građevinskim dozvolama, bi se trebalo vršiti geotehničko sidrenje za veliku građevinsku jamu koja će se iskopati odmah uz te nevelike parcele.

Iako su kuće u Sarajevskoj legalizirane, parcele na kojima su sagrađene su u gradskom vlasništvu. Stoga je Puljak mogao dati dozvolu Manasu da se sidri ispod njih.

---

image

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunovic/Cropix
---

Obzirom da se građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi zgradu oznake k.č.z. 1027/1 nalazi stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje, poslali smo upit gradonačelnika zašto je dao odobrenje za dovođenje građana na područje za koje postoji osnovana sumnja na osnovu izvješća nadležnih tijela da predstavlja rizičnu zonu za zdravlje?

Upitali smo ga da li na taj način pogoduje investitoru i njegovoj želji za profitom? Ili smatra da je Sjeverna luka sigurna za stanovanje?

Na koncu, postavili smo i pitanje, može li garantirati, dakle preuzeti na sebe obavezu i odgovornost, da će do vremena useljenja otkloniti sve postojeće probleme u Sjevernoj luci, a koji bi mogli utjecati na zdravlje novih stanara?

Preko Ureda Grada dobili smo odgovor:

- Nastavno na vaš upit od 28. srpnja 2023. godine obavještavam vas da je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole za izgradnju građevine na novoformiranoj građevnoj čestici oznake k. č. z. 1027/1 (č. z. 4577/1), k. o. Split (koja će se formirati od dijela k. č. z. 1027/1 (č. z. 4577/1) i dijela k. č. z. 1044/3 (č. z. 4586/4), sve k. o. Split) po zahtjevu koji je investitor - tvrtka MANAS d.o.o. podnijela pri Upravnom odjelu za urbanizam i izgradnju. Planirani zahvat nalazi se u zoni mješovite namjene - pretežito stambena, oznake "M1". - napominje se u odgovoru gradonačelnika.

- Na traženje investitora Manas d.o.o., a u svrhu zadovoljenja pravnog interesa sukladno članku 109. Zakona o gradnji ("Narodne novine" broj 153/13, 20/17, 39/19, 125/19), istom su po uvidu u projektnu i važeću prostorno-plansku dokumentaciju izdane tražene suglasnosti. Problematika Sjeverne luke, kako navodite u upitu "potencijalno opasnog područja za zdravlje", nije dio postupka izdavanja predmetnih suglasnosti. - zaključuje se u odgovoru Puljka.

Drugim riječima, po jednom principu se postupa kad se javno govori o problemu zagađivanja okoliša i brizi za građane, a po drugom "ključu" se postupa kod zahtjeva za gradnjom stanova. Onda je zdravlje građana "ne-tema" kad se investitorima pišu dozvole za gradnju unosnih kvadrata.

---

image

Stanovnici Brda prosvjeduju zbog zagađenja
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Doduše, u GUP-u piše i ovo: "na području obuhvata Generalnog plana ne predviđa se razvoj djelatnosti koje ugrožavaju zdravlje ljudi i štetno djeluju na okoliš". Predviđen je i niz mjera koje treba provoditi za zaštitu tla, voda i zraka. Puljak je najavio da će se izraditi Akcijski plan kad Državni inspektorat izvrši mjerenja.

- U ovom trenutku možemo jako malo napraviti. Utvrdili smo da postoji problem, ali Državni inspektorat je taj koji ima ingerencije da ga riješi. - kazao je gradonačelnik.

I dok je problem utvrditi koje djelatnosti zagađuju okoliš, nije problem izdavati dozvole za gradnju u blizini takvih djelatnosti.

Zanimljivo, kad je zdravlje u pitanju, da je Grad preuzeo na sebe odgovornost da svega 200 metara od Sjeverne luke, i samo nekoliko metara od usjeka pruge, gradi stanove. Riječ je također o Sarajevskoj ulici. Radi se o modelu stanova za dugoročni najam, za kojeg se tvrdi da je po uzoru na najnaprednije gradove EU. Za mjesto gradnje je određena lokacija blizu Sjeverne luke za koju se u javnosti zadnjih mjeseci, ali i ranije, upozoravalo da je problematična vezano za onečišćenje okoliša.

Koncem studenog 2022. Puljak je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako se na lokaciji na Brdima obavljaju geodetske izmjere i da bi se po njihovim procjenama tamo moglo izgraditi 35 stanova. Najavio je da će gradnja stanova za dugoročni najam ići preko "Stano-uprave".

U studenom prošle godine su nam iz "Stano-uprave" potvrdili da je gradnja prvih najamnih stanova planirana u Sarajevskoj ulici, a da će započeti kada se dovrše svi prethodni potrebni postupci (dogovor u svezi modela financiranja, izrada potrebnih studija i dr.).

Stanouprava se registrirala u studenom prošle godine za djelatnosti projektiranja, prostornog uređenja i gradnje, ali još nisu podnijeli zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju na Brdima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno područje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => opasno područje 2 0 7200 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-01 13:25:38 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-02 17:58:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-02 17:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Profit investitora ispred zdravlja građana? Puljak odobrio gradnju stambene zgrade sto metara od toksične Sjeverne luke [metakey] => Brda, Neslanovac, Stanogradnja, dozvola za gradnju , zagađenje zraka, Ivica Puljak, manas d.o.o. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25377250.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25061324.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25343685.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25377173.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25377160.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25377153.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravc, Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zemlji\u0161te na predjelu Brda na kojem tvrtka Manas planira gradnju<\/p>","

Stanovnici Brda prosvjeduju zbog zaga\u0111enja
\n\u00a0<\/p>","

Sjeverna luka\u00a0prekrcana rasutim teretom<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Gra\u0111evinska \u010destica na kojoj Manas namjerava graditi nalazi se stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog podru\u010dja za zdravlje<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25377250_1920.jpg":"1920x1080","k_25377250_1280.jpg":"1280x1280","k_25377250_1024.jpg":"1024x1024","k_25377250_640.jpg":"640x640","k_25377250_480.jpg":"480x480","k_25377250_340.jpg":"340x340","k_25377250_220.jpg":"220x220","o_25377250_1280.jpg":"1280x853","o_25377250_1024.jpg":"1024x682","o_25377250_640.jpg":"640x426","o_25377250_480.jpg":"480x320","o_25377250_340.jpg":"340x226","o_25377250_220.jpg":"220x146","h_25377250_1280.jpg":"1280x854","h_25377250_1024.jpg":"1024x683","h_25377250_640.jpg":"640x427","h_25377250_480.jpg":"480x320","h_25377250_340.jpg":"340x227","h_25377250_220.jpg":"220x147","pp_25377250_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377250_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377250_640.jpg":"640x814","pp_25377250_480.jpg":"480x611","pp_25377250_340.jpg":"340x432","pp_25377250_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25061324_1920.jpg":"1920x1080","k_25061324_1280.jpg":"1280x1280","k_25061324_1024.jpg":"1024x1024","k_25061324_640.jpg":"640x640","k_25061324_480.jpg":"480x480","k_25061324_340.jpg":"340x340","k_25061324_220.jpg":"220x220","o_25061324_1280.jpg":"1280x853","o_25061324_1024.jpg":"1024x682","o_25061324_640.jpg":"640x426","o_25061324_480.jpg":"480x320","o_25061324_340.jpg":"340x226","o_25061324_220.jpg":"220x146","h_25061324_1280.jpg":"1280x854","h_25061324_1024.jpg":"1024x683","h_25061324_640.jpg":"640x427","h_25061324_480.jpg":"480x320","h_25061324_340.jpg":"340x227","h_25061324_220.jpg":"220x147","pp_25061324_1280.jpg":"1280x1628","pp_25061324_1024.jpg":"1024x1303","pp_25061324_640.jpg":"640x814","pp_25061324_480.jpg":"480x611","pp_25061324_340.jpg":"340x432","pp_25061324_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1332","hd_25343685_1920.jpg":"1920x1080","k_25343685_1280.jpg":"1280x1280","k_25343685_1024.jpg":"1024x1024","k_25343685_640.jpg":"640x640","k_25343685_480.jpg":"480x480","k_25343685_340.jpg":"340x340","k_25343685_220.jpg":"220x220","o_25343685_1280.jpg":"1280x888","o_25343685_1024.jpg":"1024x710","o_25343685_640.jpg":"640x444","o_25343685_480.jpg":"480x333","o_25343685_340.jpg":"340x235","o_25343685_220.jpg":"220x152","h_25343685_1280.jpg":"1280x854","h_25343685_1024.jpg":"1024x683","h_25343685_640.jpg":"640x427","h_25343685_480.jpg":"480x320","h_25343685_340.jpg":"340x227","h_25343685_220.jpg":"220x147","pp_25343685_1280.jpg":"1280x1628","pp_25343685_1024.jpg":"1024x1303","pp_25343685_640.jpg":"640x814","pp_25343685_480.jpg":"480x611","pp_25343685_340.jpg":"340x432","pp_25343685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_25377173_1920.jpg":"1920x1080","k_25377173_1280.jpg":"1280x1280","k_25377173_1024.jpg":"1024x1024","k_25377173_640.jpg":"640x640","k_25377173_480.jpg":"480x480","k_25377173_340.jpg":"340x340","k_25377173_220.jpg":"220x220","o_25377173_1280.jpg":"1280x772","o_25377173_1024.jpg":"1024x617","o_25377173_640.jpg":"640x386","o_25377173_480.jpg":"480x289","o_25377173_340.jpg":"340x205","o_25377173_220.jpg":"220x132","h_25377173_1280.jpg":"1280x854","h_25377173_1024.jpg":"1024x683","h_25377173_640.jpg":"640x427","h_25377173_480.jpg":"480x320","h_25377173_340.jpg":"340x227","h_25377173_220.jpg":"220x147","pp_25377173_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377173_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377173_640.jpg":"640x814","pp_25377173_480.jpg":"480x611","pp_25377173_340.jpg":"340x432","pp_25377173_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_25377160_1920.jpg":"1920x1080","k_25377160_1280.jpg":"1280x1280","k_25377160_1024.jpg":"1024x1024","k_25377160_640.jpg":"640x640","k_25377160_480.jpg":"480x480","k_25377160_340.jpg":"340x340","k_25377160_220.jpg":"220x220","o_25377160_1280.jpg":"1280x719","o_25377160_1024.jpg":"1024x575","o_25377160_640.jpg":"640x359","o_25377160_480.jpg":"480x269","o_25377160_340.jpg":"340x191","o_25377160_220.jpg":"220x123","h_25377160_1280.jpg":"1280x854","h_25377160_1024.jpg":"1024x683","h_25377160_640.jpg":"640x427","h_25377160_480.jpg":"480x320","h_25377160_340.jpg":"340x227","h_25377160_220.jpg":"220x147","pp_25377160_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377160_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377160_640.jpg":"640x814","pp_25377160_480.jpg":"480x611","pp_25377160_340.jpg":"340x432","pp_25377160_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_25377153_1920.jpg":"1920x1080","k_25377153_1280.jpg":"1280x1280","k_25377153_1024.jpg":"1024x1024","k_25377153_640.jpg":"640x640","k_25377153_480.jpg":"480x480","k_25377153_340.jpg":"340x340","k_25377153_220.jpg":"220x220","o_25377153_1280.jpg":"1280x772","o_25377153_1024.jpg":"1024x618","o_25377153_640.jpg":"640x386","o_25377153_480.jpg":"480x289","o_25377153_340.jpg":"340x205","o_25377153_220.jpg":"220x132","h_25377153_1280.jpg":"1280x854","h_25377153_1024.jpg":"1024x683","h_25377153_640.jpg":"640x427","h_25377153_480.jpg":"480x320","h_25377153_340.jpg":"340x227","h_25377153_220.jpg":"220x147","pp_25377153_1280.jpg":"1280x1628","pp_25377153_1024.jpg":"1024x1303","pp_25377153_640.jpg":"640x814","pp_25377153_480.jpg":"480x611","pp_25377153_340.jpg":"340x432","pp_25377153_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7372504 Threads: 6 Questions: 1525930586 Slow queries: 4639844 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110535407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/profit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke-1311808 [printLink] => /split/profit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke-1311808?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 220756 [name] => brda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brda [link] => /tag/brda ) [1] => stdClass Object ( [id] => 214901 [name] => neslanovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neslanovac [link] => /tag/neslanovac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 147559 [name] => stanogradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanogradnja [link] => /tag/stanogradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 725319 [name] => dozvola za gradnju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 19:58:18 [main_article_id] => 0 [alias] => dozvola-za-gradnju [link] => /tag/dozvola-za-gradnju ) [4] => stdClass Object ( [id] => 347008 [name] => zagađenje zraka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagadenje-zraka [link] => /tag/zagadenje-zraka ) [5] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [6] => stdClass Object ( [id] => 725320 [name] => manas d.o.o. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-02 19:58:18 [main_article_id] => 0 [alias] => manas-d-o-o [link] => /tag/manas-d-o-o ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno područje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Profit investitora ispred zdravlja građana? Puljak odobrio gradnju stambene zgrade sto metara od toksične Sjeverne luke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25377250.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravc, Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Zemljište na predjelu Brda na kojem tvrtka Manas planira gradnju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25377250.jpg [title] =>

Zemljište na predjelu Brda na kojem tvrtka Manas planira gradnju

Tom Dubravc, Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25061324.jpg [title] =>

Stanovnici Brda prosvjeduju zbog zagađenja
 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25343685.jpg [title] =>

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25377173.jpg [title] =>


 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25377160.jpg [title] =>

Građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi nalazi se stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25377153.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sjeverna luka grada prepoznata je kao problem kojim se nadležni ozbiljno trebaju pozabaviti. Zadnjih mjeseci intenzivno se vode rasprave, inspektori nadziru luku, dovodi se u pitanje njihova objektivnost, građani Brda i Neslanovca pustili su u javnost dramatične snimke uvjeta u kojima žive, gdje zagađenja okoliša, od praškastih tvari u zraku i buke strojeva podsjećaju na opise jezivih uvjeta života iz vremena prve industrijalizacije iz XIX. stoljeća.

- Ako se nastavi ovakva situacija i ne dođe do smirivanja zagađivanja, onda se može razmisliti da u budućnosti tamo ne budu takve industrijske radnje - izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak nakon tematske sjednice Gradskog vijeća koja je bila posvećena zabrinjavajućem onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca.

Prije sjednice su Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević ispalili tešku verbalnu artiljeriju po Državnom inspektoratu, optuživši ih da Gradu ne daju podatke o mjerama koje poduzimaju kako bi se sanirala ova nezdrava situacija.

No, u isto vrijeme, za područje koje je ocijenjeno alarmantnim i u nekim istupima od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, pripremaju se dozvole za gradnju novih stambenih zgrada.

Tako je tri dana prije održavanja sjednice o onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca, 24. srpnja, Ivica Puljak potpisao dva dokumenta koji omogućuju gradnju stambene zgrade kojoj se parcela nalazi sto metara od Sjeverne luke.

---

image

Građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi nalazi se stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje

Tom Dubravec/Cropix
---

Po zahtjevu tvrtke Manas.d.o.o. Puljak je donio Zaključak o davanju pisane suglasnosti za dio k. č. z. 1044/3 (č. z. 4586/4), K.O. SPLIT. Riječ je o gradskoj parceli na Brdima koja je potrebna investitoru za dokaz pravnog interesa u postupku ishođenja građevinske dozvole. Također, gradonačelnik je donio Zaključak po zahtjevu Manasa, da prilikom izvođenja radova izvede geotehničko sidrenje izvan područja građevne čestice, i to radi stabilizacije južnog pokosa građevinske jame. Stoga je odobreno da se južno od planirane građevinske jame za sidrenje koristi pet malih parcela na kojima su već izgrađene privatne kuće.

U Zaključku gradonačelnika se navodi da, ukoliko uslijed izvođenja radova na zaštiti južnog pokosa građevinske jame geotehničkim sidrenjem nastanu oštećenja postojećih zgrada i infrastrukture izgrađenih na katastarskim česticama za koje je gradonačelnik dao odobrenje korištenja, investitor je dužan o svom trošku ukloniti nastala oštećenja.

Kako se može vidjeti na Google maps, na česticama koje je Puljak dao Manasu za sidrenje izgrađene su obiteljske kuće u Sarajevskoj ulici od broja 76 do 68. Kako se može vidjeti na Geoportalu, u pitanju su bespravno izgrađene kuće koje su legalizirane na osnovu rješenja o izvedenom stanju. Parcele su oko 400 kvadrata ili manje, uglavnom vrlo izgrađene za potrebe obiteljskog stanovanja. Neposredno ispod tih gradnji, koje su možda nesolidne jer nisu građene po građevinskim dozvolama, bi se trebalo vršiti geotehničko sidrenje za veliku građevinsku jamu koja će se iskopati odmah uz te nevelike parcele.

Iako su kuće u Sarajevskoj legalizirane, parcele na kojima su sagrađene su u gradskom vlasništvu. Stoga je Puljak mogao dati dozvolu Manasu da se sidri ispod njih.

---

image

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Paun Paunovic/Cropix
---

Obzirom da se građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi zgradu oznake k.č.z. 1027/1 nalazi stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje, poslali smo upit gradonačelnika zašto je dao odobrenje za dovođenje građana na područje za koje postoji osnovana sumnja na osnovu izvješća nadležnih tijela da predstavlja rizičnu zonu za zdravlje?

Upitali smo ga da li na taj način pogoduje investitoru i njegovoj želji za profitom? Ili smatra da je Sjeverna luka sigurna za stanovanje?

Na koncu, postavili smo i pitanje, može li garantirati, dakle preuzeti na sebe obavezu i odgovornost, da će do vremena useljenja otkloniti sve postojeće probleme u Sjevernoj luci, a koji bi mogli utjecati na zdravlje novih stanara?

Preko Ureda Grada dobili smo odgovor:

- Nastavno na vaš upit od 28. srpnja 2023. godine obavještavam vas da je u tijeku postupak ishođenja građevinske dozvole za izgradnju građevine na novoformiranoj građevnoj čestici oznake k. č. z. 1027/1 (č. z. 4577/1), k. o. Split (koja će se formirati od dijela k. č. z. 1027/1 (č. z. 4577/1) i dijela k. č. z. 1044/3 (č. z. 4586/4), sve k. o. Split) po zahtjevu koji je investitor - tvrtka MANAS d.o.o. podnijela pri Upravnom odjelu za urbanizam i izgradnju. Planirani zahvat nalazi se u zoni mješovite namjene - pretežito stambena, oznake "M1". - napominje se u odgovoru gradonačelnika.

- Na traženje investitora Manas d.o.o., a u svrhu zadovoljenja pravnog interesa sukladno članku 109. Zakona o gradnji ("Narodne novine" broj 153/13, 20/17, 39/19, 125/19), istom su po uvidu u projektnu i važeću prostorno-plansku dokumentaciju izdane tražene suglasnosti. Problematika Sjeverne luke, kako navodite u upitu "potencijalno opasnog područja za zdravlje", nije dio postupka izdavanja predmetnih suglasnosti. - zaključuje se u odgovoru Puljka.

Drugim riječima, po jednom principu se postupa kad se javno govori o problemu zagađivanja okoliša i brizi za građane, a po drugom "ključu" se postupa kod zahtjeva za gradnjom stanova. Onda je zdravlje građana "ne-tema" kad se investitorima pišu dozvole za gradnju unosnih kvadrata.

---

image

Stanovnici Brda prosvjeduju zbog zagađenja
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Doduše, u GUP-u piše i ovo: "na području obuhvata Generalnog plana ne predviđa se razvoj djelatnosti koje ugrožavaju zdravlje ljudi i štetno djeluju na okoliš". Predviđen je i niz mjera koje treba provoditi za zaštitu tla, voda i zraka. Puljak je najavio da će se izraditi Akcijski plan kad Državni inspektorat izvrši mjerenja.

- U ovom trenutku možemo jako malo napraviti. Utvrdili smo da postoji problem, ali Državni inspektorat je taj koji ima ingerencije da ga riješi. - kazao je gradonačelnik.

I dok je problem utvrditi koje djelatnosti zagađuju okoliš, nije problem izdavati dozvole za gradnju u blizini takvih djelatnosti.

Zanimljivo, kad je zdravlje u pitanju, da je Grad preuzeo na sebe odgovornost da svega 200 metara od Sjeverne luke, i samo nekoliko metara od usjeka pruge, gradi stanove. Riječ je također o Sarajevskoj ulici. Radi se o modelu stanova za dugoročni najam, za kojeg se tvrdi da je po uzoru na najnaprednije gradove EU. Za mjesto gradnje je određena lokacija blizu Sjeverne luke za koju se u javnosti zadnjih mjeseci, ali i ranije, upozoravalo da je problematična vezano za onečišćenje okoliša.

Koncem studenog 2022. Puljak je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako se na lokaciji na Brdima obavljaju geodetske izmjere i da bi se po njihovim procjenama tamo moglo izgraditi 35 stanova. Najavio je da će gradnja stanova za dugoročni najam ići preko "Stano-uprave".

U studenom prošle godine su nam iz "Stano-uprave" potvrdili da je gradnja prvih najamnih stanova planirana u Sarajevskoj ulici, a da će započeti kada se dovrše svi prethodni potrebni postupci (dogovor u svezi modela financiranja, izrada potrebnih studija i dr.).

Stanouprava se registrirala u studenom prošle godine za djelatnosti projektiranja, prostornog uređenja i gradnje, ali još nisu podnijeli zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju na Brdima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravc, Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun Paunovic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravc, Nikola Vilić/Cropix

Zemljište na predjelu Brda na kojem tvrtka Manas planira gradnju

Nikola Vilić/Cropix

Stanovnici Brda prosvjeduju zbog zagađenja
 

Paun Paunovic/Cropix

Sjeverna luka prekrcana rasutim teretom

Tom Dubravec/Cropix

Građevinska čestica na kojoj Manas namjerava graditi nalazi se stotinjak metara od ograde Sjeverne luke, dakle potencijalno opasnog područja za zdravlje

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/profit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke-1311808 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=65b32f8995875f288da9ab90a448ebeaf2a16803 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Profit+investitora+ispred+zdravlja+gra%C4%91ana%3F+Puljak+odobrio+gradnju+stambene+zgrade+sto+metara+od+toksi%C4%8Dne+Sjeverne+luke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprofit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke-1311808 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprofit-investitora-ispred-zdravlja-gradana-puljak-odobrio-gradnju-stambene-zgrade-sto-metara-od-toksicne-sjeverne-luke-1311808 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => opasno područje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitopasno područje

Profit investitora ispred zdravlja građana? Puljak odobrio gradnju stambene zgrade sto metara od toksične Sjeverne luke

2. kolovoza 2023. - 19:58

Sjeverna luka grada prepoznata je kao problem kojim se nadležni ozbiljno trebaju pozabaviti. Zadnjih mjeseci intenzivno se vode rasprave, inspektori nadziru luku, dovodi se u pitanje njihova objektivnost, građani Brda i Neslanovca pustili su u javnost dramatične snimke uvjeta u kojima žive, gdje zagađenja okoliša, od praškastih tvari u zraku i buke strojeva podsjećaju na opise jezivih uvjeta života iz vremena prve industrijalizacije iz XIX. stoljeća.

- Ako se nastavi ovakva situacija i ne dođe do smirivanja zagađivanja, onda se može razmisliti da u budućnosti tamo ne budu takve industrijske radnje - izjavio je gradonačelnik Ivica Puljak nakon tematske sjednice Gradskog vijeća koja je bila posvećena zabrinjavajućem onečišćenju zraka na području Brda i Neslanovca.

Pri...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 17:10