StoryEditorOCM
Splitjoš jedna prevara

Prodaja bicikla krenula po zlu; osoba oglasila je preko interneta, pa upala u već poznatu zamku...Ostala bez 2000 eura

Piše Split SD
10. travnja 2024. - 10:53

Iz PU splitsko-dalmatinske javljaju kako je zaprimljena još jedna prijava kaznenog djela Računalna prijevara. Naime, oštećena osoba putem internetskog oglasnika oglasila prodaju bicikla, nakon čega ju je kontaktirala osoba navodno zainteresirana za kupnju i tom prilikom joj dostavila poveznicu gdje je upisala svoje podatke, a nedugo potom je primijetila da joj je s računa "skinuto" više od 2 tisuće eura.

image
Joško Ponoš/Ilustracija/Cropix

Na okolnosti zaprimljene prijave provodi se kriminalističko istraživanje.

Iz policije još jednom upozoravaju građane da se informiraju, te da budu oprezni, i da ne poklanjaju povjerenje i osobne podatke bilo kome..

- Posjetite stranice Web heroj - Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba i saznaj kako i na koji način se zaštititi. Također, CARNET-ov Nacionalni CERT u rad je pustio novi servis CERT iffy koji korisnicima, prije ili prilikom online kupovine, omogućuje provjeru ima li internetska trgovina obilježja lažnog weba. Korištenje servisa je jednostavno, a sve što korisnici trebaju napraviti kako bi provjerili internetsku trgovinu je da na stranici https://iffy.cert.hr upišu ili zalijepe URL adresu trgovine koju žele provjeriti te pritisnuti gumb za provjeru.

Više o samoj usluzi možete pročitati na portalu: https://www.cert.hr/cert-iffy-servis-za-provjeru-internetskih-trgovina/ - savjetuju u splitskoj policiji.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:31