stdClass Object ( [id] => 1045272 [title] => Prijepori oko izgradnje monumentalne fontane u centru Splita još traju: konzervatori su bili protiv faksimilne obnove Bajamontuše, a sada ih zaobilaze [alias] => prijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kao što je Željko Kerum na kraju svojega gradonačelničkog mandata, uoči lokalnih izbora, biračima ponudio spomenik Franji Tuđmanu, izgleda da Andro Krstulović Opara, u posljednjoj fazi rada u Banovini, obnovom Bajamontuše vjerojatno pokušava dobiti političke bodove.

No, recimo da postoji i značajna simbolička razlika između ta dva spomenika. Monumentalna fontana, popularno zvana Bajamontuša, imala je kulturološku važnost jer je označila dolazak javne pitke vode u Split. Imala je i ondašnje urbanističko značenje za vizuru obale i za vizualno povezivanje Rive s Prokurativama (no, ne i osobitu umjetničku vrijednost). Ali, Bajamontuša, koja je bila alegorijski spomenik, nije bila bez političke simbolike.

Tadašnji poteštat Antonio Bajamonti, zadrti autonomaš, a u to je vrijeme već bio i iredentist, naručio je Monumentalnu fontanu u Milanu 1880., u zadnjoj godini svojeg (grado)načelničkog mandata, kad je gubio potporu većinskog hrvatskog naroda. Iste je godine, nezadovoljan što Beč u splitske škole uvodi hrvatski jezik, slao svoju privatnu miliciju, "bersaljere", na domaće ljude koji su slavili.

Skulptura na vrhu fontane, prema natuknici o Bajamontiju u talijanskoj enciklopediji "Treccani", predstavljala je Dalmaciju, a lijevom rukom je pokazivala do Dunava, podsjećajući na granice Rimskog Carstva, s tim da je važnost nekadašnje Salone trebao preuzeti Split.

Neki naši stručnjaci tvrde da je ruka pokazivala prema Bosni kao smjeru s kojim se Split treba gospodarski povezati. Kako bilo, nije upirala prema Zagrebu, jer je Bajamonti bio protiv ujedinjenja Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom.

Liktorski svežanj

Liktorski svežanj ili fascio koji je držao u ruci mladić na vrhu alegorijske skulpture preuzeli su iz starog Rima još 1870-ih talijanski nacionalisti i iredenta, nakon ujedinjenja Italije, da bi naglasili potrebu ujedinjenja svih zemalja koje su smatrali svojima. Kod nas je postojala tendencija da se ova simbolika ublažava tumačenjem da se radi o jedinstvu građana.

Prošli put smo pisali o natječaju za uređenje Trga Franje Tuđmana koji se trebao održati 2016., a u sklopu kojeg se zajedno s urbanističkim uređivanjem trga trebalo riješiti pitanje fontane. No, natječaj je, kako doznajemo, propao, jer su se konzervatori izjasnili protiv faksimilne obnove Bajamontuše.

Prema dokumentu iz 2016. koji imamo u posjedu (potpisali su ga, uz pročelnika dr. Radoslava Bužančića, dr. Sandi Bulimbašić i dr. Ambroz Tudor) konzervatori su se izjasnili da se uredi lokacija na mjestu nekadašnje fontane, po visini i širini, ali su izrazili bojazan da bi faksimilna obnova za koju ne postoji precizna dokumentacija mogla dovesti do kiča.
Na taj su način osporili zaključak koji je prethodno donijelo Gradsko vijeće da se izradi spomenik "koji će u najvećoj mjeri poštovati izgled stare fontane porušene 1947. godine...".

– Iako zvuči zavodljivo, nakon što je prethodno nedvojbeno utvrđeno da izvornu fontanu nije moguće faksimilno obnoviti, ovakva formulacija otvara mogućnost svakovrsnih imitacija, čak i onih najniže kvalitete, jer će i najgora imitacija biti bliža propozicijama natječaja od, primjerice, vrhunskog rada koji će izvornu fontanu promatrati na autorski način – napomenuli su konzervatori u svojoj ocjeni, dodajući kako se od faksimilne obnove danas zazire, jer nije izvorni spomenik, i da je primjerena u slučajevima rata ili prirodnih katastrofa, dok gotovo nije poznata faksimilna obnova neke skulpture od koje je sačuvan tek mali postotak.

Također, konzervatori su zatražili da se osnuje stručno povjerenstvo koje bi odredilo propozicije za natječaj kako bi se izbjegli loši rezultati. No, kako doznajemo, ovaj natječaj koji je bio planiran u Baldasarovo doba nije niti započet, čim se shvatilo da neće proći faksimilna obnova.

---

image
Parada 
RATNA KRONIKA SPLITA
---

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara povezao se s Društvom prijatelja kulturne baštine. Zatim su, neki tvrde, da izbjegnu lokalne stručnjake, potražili mišljenje za konzervatorski elaborat od Hrvatskog vijeća za kulturnu baštinu.

– Završen je konzervatorski elaborat koji je upućen na stručno mišljenje Hrvatskom vijeću za kulturna dobra, savjetodavnom tijelu Ministarstva kulture za obavljanje stručnih i drugih poslova iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobra. Nakon toga je uslijedilo moje imenovanje – izjavio je prošle godine za naš list dr. Marijan Čipčić, predsjednik Društva, kojega je gradonačelnik Krstulović Opara imenovao da vodi postupak obnove fontane.

Ako elaborat, na osnovi kojeg se traži izrađivač glavnog projekta, nema suglasnost od konzervatora, upućeni tvrde da je riječ o nedopuštenom preskakanju institucije Konzervatorskog zavoda.

– Investitor se može žaliti drugom stupnju unutar Ministarstva kulture, višoj instanciji u Upravi za kulturnu baštinu, na rješenje područnog konzervatorskog zavoda, ali ne može preskakati čitavu instituciju konzervatora, pa unutar UNESCO-ove zone raditi samo na osnovi mišljenja Hrvatskog vijeća za kulturna dobra – kažu nam izvori.

Upitali smo dr. Čipčića imaju li suglasnost od Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, kao i od konzervatora.
– Hrvatsko vijeće za kulturna dobra nije raspravljalo o konzervatorskom elaboratu za obnovu Monumentalne fontane.
Kad izrada glavnog projekta obnove Spomenika vodi, za koju je 15. rujna na stranicama Grada raspisan poziv za dostavu ponuda, bude dovršena, cjelokupna dokumentacija bit će sukladno zakonskim propisima dostavljena nadležnim tijelima na daljnje postupanje – kazao je Čipčić.

---

GRADONAČELNIK IZ 1936. ‘Skulpturi na vrhu treba - proteza‘


Tridesetih godina 20. stoljeća razmišljalo se o budućnosti Bajamontuše u vezi s projektom nove splitske obale. Protiv nje su se bili izrazili kipari Ivan Meštrović i Toma Rosandić, te arhitekt i inženjer Petar Senjanović.

Gradonačelnik Ivo Tartaglia se 1936. u "Jadranskom dnevniku" izjasnio vrlo negativno o spomeniku, napisavši da je umjetnička vrijednost fontane neznatna i da predstavlja "konglomerat slabo modeliranih i isklesanih figura i neuspjeli pokušaj kiparsko-arhitektonske kompozicije".

– Prilikom donošenja odluke o konačnoj sudbini česme trebalo bi ocijeniti sve momente povijesne i umjetničke prirode, a da bi je u međuvremenu trebalo održavati – napisao je Tartaglia i dodao:

– Ružne strane česme mogle bi se djelomično sakriti vodom koje je nedostajalo. Treba redovito čistiti školjke i bazene, stepenički postament na više mjesta je okrznut, a negdje fale čitavi komadi. Posebno je ružno što skulpturi na vrhu nedostaje lijeva ruka, pa je – sakata. Predlažem da mu se nužno stavi ruka, makar pomoću proteza.

---

---

Na otvaranju su paradirali bersaljeri s talijanskim bandirama

 

Prema pisanju Frane Barasa, Bajamonti je usred žestokih političkih obračuna s pobornicima hrvatskog jezika u školama počeo u "Avvenireu" objavljivati listu priloga za izgradnju "monumentalne česme". Tartaglia navodi da su uplate dali uglavnom autonomaši.

– Svim darovateljima obećavao je da će im imena biti zapisana zlatnim slovima na pergameni koja će "vječno" visjeti u Općini i da će dobiti odgovarajući broj veduta izgrađene česme. Međutim, ona je već bila naručena i isplaćena općinskim novcem! (prvi rezervoar obnovljena Dioklecijanova vodovoda Bajamonti je svečano otvorio 14. ožujka 1880., i to baš na rođendan talijanskoga kralja Umberta!).

Po njegovu naređenju grad je bio okićen talijanskim zastavama. Bersaljeri su u svečanim uniformama, pod oružjem, noseći talijanske zastave, izvodili vježbe na strelištu. Poslije su marširali gradom pjevajući – teškom mukom naučene – iredentističke pjesme. Tako se otvaranje splitskog vodovoda bilo pretvorilo u veliku protalijansku manifestaciju – piše Baras.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMENIK VODI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => SPOMENIK VODI 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-17 14:21:59 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-18 16:34:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-18 16:34:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/17\/9557019.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14700462.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["GRAD SPLIT","RATNA KRONIKA SPLITA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Kerum je u\u017ee\u017ein izbora otkrio spomenik Tu\u0111manu, a Krstulovi\u0107 Opara bi mogao Spomenik vodi\u00a0","Parada\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1860x1241","k_9557019_1280.jpg":"1280x1280","k_9557019_1024.jpg":"1024x1024","k_9557019_640.jpg":"640x640","k_9557019_480.jpg":"480x480","k_9557019_340.jpg":"340x340","k_9557019_220.jpg":"220x220","o_9557019_1280.jpg":"1280x854","o_9557019_1024.jpg":"1024x683","o_9557019_640.jpg":"640x427","o_9557019_480.jpg":"480x320","o_9557019_340.jpg":"340x226","o_9557019_220.jpg":"220x146","h_9557019_1280.jpg":"1280x854","h_9557019_1024.jpg":"1024x683","h_9557019_640.jpg":"640x427","h_9557019_480.jpg":"480x320","h_9557019_340.jpg":"340x227","h_9557019_220.jpg":"220x147","pp_9557019_1280.jpg":"1006x1280","pp_9557019_1024.jpg":"805x1024","pp_9557019_640.jpg":"503x640","pp_9557019_480.jpg":"377x480","pp_9557019_340.jpg":"267x340","pp_9557019_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1200x779","k_14700462_1280.jpg":"1280x1280","k_14700462_1024.jpg":"1024x1024","k_14700462_640.jpg":"640x640","k_14700462_480.jpg":"480x480","k_14700462_340.jpg":"340x340","k_14700462_220.jpg":"220x220","o_14700462_1280.jpg":"1280x830","o_14700462_1024.jpg":"1024x664","o_14700462_640.jpg":"640x415","o_14700462_480.jpg":"480x311","o_14700462_340.jpg":"340x220","o_14700462_220.jpg":"220x142","h_14700462_1280.jpg":"1280x854","h_14700462_1024.jpg":"1024x683","h_14700462_640.jpg":"640x427","h_14700462_480.jpg":"480x320","h_14700462_340.jpg":"340x227","h_14700462_220.jpg":"220x147","pp_14700462_1280.jpg":"1006x1280","pp_14700462_1024.jpg":"805x1024","pp_14700462_640.jpg":"503x640","pp_14700462_480.jpg":"377x480","pp_14700462_340.jpg":"267x340","pp_14700462_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14944765 Threads: 1 Questions: 3145061241 Slow queries: 7012683 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234860619 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze-1045272 [printLink] => /split/prijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze-1045272?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618139 [name] => obnova Bajamontuše [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-18 18:34:27 [main_article_id] => 0 [alias] => obnova-bajamontuse [link] => /tag/obnova-bajamontuse ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 151441 [name] => Bajamontuša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bajamontusa [link] => /tag/bajamontusa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMENIK VODI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prijepori oko izgradnje monumentalne fontane u centru Splita još traju: konzervatori su bili protiv faksimilne obnove Bajamontuše, a sada ih zaobilaze [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/9557019.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => GRAD SPLIT [mainImageDesc] => Kerum je užežin izbora otkrio spomenik Tuđmanu, a Krstulović Opara bi mogao Spomenik vodi  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/9557019.jpg [title] => Kerum je užežin izbora otkrio spomenik Tuđmanu, a Krstulović Opara bi mogao Spomenik vodi  GRAD SPLIT ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14700462.jpg [title] => Parada  RATNA KRONIKA SPLITA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kao što je Željko Kerum na kraju svojega gradonačelničkog mandata, uoči lokalnih izbora, biračima ponudio spomenik Franji Tuđmanu, izgleda da Andro Krstulović Opara, u posljednjoj fazi rada u Banovini, obnovom Bajamontuše vjerojatno pokušava dobiti političke bodove.

No, recimo da postoji i značajna simbolička razlika između ta dva spomenika. Monumentalna fontana, popularno zvana Bajamontuša, imala je kulturološku važnost jer je označila dolazak javne pitke vode u Split. Imala je i ondašnje urbanističko značenje za vizuru obale i za vizualno povezivanje Rive s Prokurativama (no, ne i osobitu umjetničku vrijednost). Ali, Bajamontuša, koja je bila alegorijski spomenik, nije bila bez političke simbolike.

Tadašnji poteštat Antonio Bajamonti, zadrti autonomaš, a u to je vrijeme već bio i iredentist, naručio je Monumentalnu fontanu u Milanu 1880., u zadnjoj godini svojeg (grado)načelničkog mandata, kad je gubio potporu većinskog hrvatskog naroda. Iste je godine, nezadovoljan što Beč u splitske škole uvodi hrvatski jezik, slao svoju privatnu miliciju, "bersaljere", na domaće ljude koji su slavili.

Skulptura na vrhu fontane, prema natuknici o Bajamontiju u talijanskoj enciklopediji "Treccani", predstavljala je Dalmaciju, a lijevom rukom je pokazivala do Dunava, podsjećajući na granice Rimskog Carstva, s tim da je važnost nekadašnje Salone trebao preuzeti Split.

Neki naši stručnjaci tvrde da je ruka pokazivala prema Bosni kao smjeru s kojim se Split treba gospodarski povezati. Kako bilo, nije upirala prema Zagrebu, jer je Bajamonti bio protiv ujedinjenja Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom.

Liktorski svežanj

Liktorski svežanj ili fascio koji je držao u ruci mladić na vrhu alegorijske skulpture preuzeli su iz starog Rima još 1870-ih talijanski nacionalisti i iredenta, nakon ujedinjenja Italije, da bi naglasili potrebu ujedinjenja svih zemalja koje su smatrali svojima. Kod nas je postojala tendencija da se ova simbolika ublažava tumačenjem da se radi o jedinstvu građana.

Prošli put smo pisali o natječaju za uređenje Trga Franje Tuđmana koji se trebao održati 2016., a u sklopu kojeg se zajedno s urbanističkim uređivanjem trga trebalo riješiti pitanje fontane. No, natječaj je, kako doznajemo, propao, jer su se konzervatori izjasnili protiv faksimilne obnove Bajamontuše.

Prema dokumentu iz 2016. koji imamo u posjedu (potpisali su ga, uz pročelnika dr. Radoslava Bužančića, dr. Sandi Bulimbašić i dr. Ambroz Tudor) konzervatori su se izjasnili da se uredi lokacija na mjestu nekadašnje fontane, po visini i širini, ali su izrazili bojazan da bi faksimilna obnova za koju ne postoji precizna dokumentacija mogla dovesti do kiča.
Na taj su način osporili zaključak koji je prethodno donijelo Gradsko vijeće da se izradi spomenik "koji će u najvećoj mjeri poštovati izgled stare fontane porušene 1947. godine...".

– Iako zvuči zavodljivo, nakon što je prethodno nedvojbeno utvrđeno da izvornu fontanu nije moguće faksimilno obnoviti, ovakva formulacija otvara mogućnost svakovrsnih imitacija, čak i onih najniže kvalitete, jer će i najgora imitacija biti bliža propozicijama natječaja od, primjerice, vrhunskog rada koji će izvornu fontanu promatrati na autorski način – napomenuli su konzervatori u svojoj ocjeni, dodajući kako se od faksimilne obnove danas zazire, jer nije izvorni spomenik, i da je primjerena u slučajevima rata ili prirodnih katastrofa, dok gotovo nije poznata faksimilna obnova neke skulpture od koje je sačuvan tek mali postotak.

Također, konzervatori su zatražili da se osnuje stručno povjerenstvo koje bi odredilo propozicije za natječaj kako bi se izbjegli loši rezultati. No, kako doznajemo, ovaj natječaj koji je bio planiran u Baldasarovo doba nije niti započet, čim se shvatilo da neće proći faksimilna obnova.

---

image
Parada 
RATNA KRONIKA SPLITA
---

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara povezao se s Društvom prijatelja kulturne baštine. Zatim su, neki tvrde, da izbjegnu lokalne stručnjake, potražili mišljenje za konzervatorski elaborat od Hrvatskog vijeća za kulturnu baštinu.

– Završen je konzervatorski elaborat koji je upućen na stručno mišljenje Hrvatskom vijeću za kulturna dobra, savjetodavnom tijelu Ministarstva kulture za obavljanje stručnih i drugih poslova iz područja zaštite i očuvanja kulturnih dobra. Nakon toga je uslijedilo moje imenovanje – izjavio je prošle godine za naš list dr. Marijan Čipčić, predsjednik Društva, kojega je gradonačelnik Krstulović Opara imenovao da vodi postupak obnove fontane.

Ako elaborat, na osnovi kojeg se traži izrađivač glavnog projekta, nema suglasnost od konzervatora, upućeni tvrde da je riječ o nedopuštenom preskakanju institucije Konzervatorskog zavoda.

– Investitor se može žaliti drugom stupnju unutar Ministarstva kulture, višoj instanciji u Upravi za kulturnu baštinu, na rješenje područnog konzervatorskog zavoda, ali ne može preskakati čitavu instituciju konzervatora, pa unutar UNESCO-ove zone raditi samo na osnovi mišljenja Hrvatskog vijeća za kulturna dobra – kažu nam izvori.

Upitali smo dr. Čipčića imaju li suglasnost od Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, kao i od konzervatora.
– Hrvatsko vijeće za kulturna dobra nije raspravljalo o konzervatorskom elaboratu za obnovu Monumentalne fontane.
Kad izrada glavnog projekta obnove Spomenika vodi, za koju je 15. rujna na stranicama Grada raspisan poziv za dostavu ponuda, bude dovršena, cjelokupna dokumentacija bit će sukladno zakonskim propisima dostavljena nadležnim tijelima na daljnje postupanje – kazao je Čipčić.

---

GRADONAČELNIK IZ 1936. ‘Skulpturi na vrhu treba - proteza‘


Tridesetih godina 20. stoljeća razmišljalo se o budućnosti Bajamontuše u vezi s projektom nove splitske obale. Protiv nje su se bili izrazili kipari Ivan Meštrović i Toma Rosandić, te arhitekt i inženjer Petar Senjanović.

Gradonačelnik Ivo Tartaglia se 1936. u "Jadranskom dnevniku" izjasnio vrlo negativno o spomeniku, napisavši da je umjetnička vrijednost fontane neznatna i da predstavlja "konglomerat slabo modeliranih i isklesanih figura i neuspjeli pokušaj kiparsko-arhitektonske kompozicije".

– Prilikom donošenja odluke o konačnoj sudbini česme trebalo bi ocijeniti sve momente povijesne i umjetničke prirode, a da bi je u međuvremenu trebalo održavati – napisao je Tartaglia i dodao:

– Ružne strane česme mogle bi se djelomično sakriti vodom koje je nedostajalo. Treba redovito čistiti školjke i bazene, stepenički postament na više mjesta je okrznut, a negdje fale čitavi komadi. Posebno je ružno što skulpturi na vrhu nedostaje lijeva ruka, pa je – sakata. Predlažem da mu se nužno stavi ruka, makar pomoću proteza.

---

---

Na otvaranju su paradirali bersaljeri s talijanskim bandirama

 

Prema pisanju Frane Barasa, Bajamonti je usred žestokih političkih obračuna s pobornicima hrvatskog jezika u školama počeo u "Avvenireu" objavljivati listu priloga za izgradnju "monumentalne česme". Tartaglia navodi da su uplate dali uglavnom autonomaši.

– Svim darovateljima obećavao je da će im imena biti zapisana zlatnim slovima na pergameni koja će "vječno" visjeti u Općini i da će dobiti odgovarajući broj veduta izgrađene česme. Međutim, ona je već bila naručena i isplaćena općinskim novcem! (prvi rezervoar obnovljena Dioklecijanova vodovoda Bajamonti je svečano otvorio 14. ožujka 1880., i to baš na rođendan talijanskoga kralja Umberta!).

Po njegovu naređenju grad je bio okićen talijanskim zastavama. Bersaljeri su u svečanim uniformama, pod oružjem, noseći talijanske zastave, izvodili vježbe na strelištu. Poslije su marširali gradom pjevajući – teškom mukom naučene – iredentističke pjesme. Tako se otvaranje splitskog vodovoda bilo pretvorilo u veliku protalijansku manifestaciju – piše Baras.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
GRAD SPLIT RATNA KRONIKA SPLITA
GRAD SPLIT
Kerum je užežin izbora otkrio spomenik Tuđmanu, a Krstulović Opara bi mogao Spomenik vodi 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze-1045272 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a7ce368f59dc1950851734c01f8a67f780549e91 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prijepori+oko+izgradnje+monumentalne+fontane+u+centru+Splita+jo%C5%A1+traju%3A+konzervatori+su+bili+protiv+faksimilne+obnove+Bajamontu%C5%A1e%2C+a+sada+ih+zaobilaze&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze-1045272 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprijepori-oko-izgradnje-monumentalne-fontane-u-centru-splita-jos-traju-konzervatori-su-bili-protiv-faksimilne-obnove-bajamontuse-a-sada-ih-zaobilaze-1045272 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPOMENIK VODI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitSPOMENIK VODI

Prijepori oko izgradnje monumentalne fontane u centru Splita još traju: konzervatori su bili protiv faksimilne obnove Bajamontuše, a sada ih zaobilaze

18. rujna 2020. - 18:34

Kao što je Željko Kerum na kraju svojega gradonačelničkog mandata, uoči lokalnih izbora, biračima ponudio spomenik Franji Tuđmanu, izgleda da Andro Krstulović Opara, u posljednjoj fazi rada u Banovini, obnovom Bajamontuše vjerojatno pokušava dobiti političke bodove.

No, recimo da postoji i značajna simbolička razlika između ta dva spomenika. Monumentalna fontana, popularno zvana Bajamontuša, imala je kulturološku važnost jer je označila dolazak javne pitke vode u Split. Imala je i ondašnje urbanističko značenje za vizuru obale i za vizualno povezivanje Rive s Prokurativama (no, ne i osobitu umjetničku vrijednost). Ali, Bajamontuša, koja je bila alegorijski spomenik, nije bila bez političke simbolike.

Tadašnji poteštat Antonio Bajamonti, zadrti autonomaš, a u to j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:30