StoryEditorOCM
Splitmisli li itko išta?

Pogledajte što je bivši vlasnik kafića ostavio na splitskoj plaži: ‘Špricu sam našla...!‘ Svi peru ruke, znamo i zašto

Piše Božidar Lončar
21. ožujka 2024. - 20:37
Bačvice od stepenica kod bivšeg kafića ‘History‘ do Ljetnog kina Bačvice i stepenice kod Ljetnog kina Bačvice...Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Bačvice, kultna splitska plaža, jedan od simbola grada, koja je prošlog tjedna uvrštena među top 100 najboljih svjetskih plaža ima dijelove koje radije ne bismo vidjeli.

Pošli smo tragom dojave jedne naše sugrađanke koja nam je poslala video u kojem se na mjestu nekadašnjeg beach bara vidi svakakav otpad – stolice, palete, boce, cerade i šprice.

– Katastrofa! Zovem i komunalce i Županiju. Plaža je nekoć imala plavu zastavu. Meni nije bitno oće bit HDZ ili SDP, Mate ili Ante, samo da je lipo. Špricu sam našla! Stoji ovako ima godinu dana! – kazala nam je.

Zovemo “Čistoću” iz koje nam kažu da nije njihova ingerencija, a ni komunalci do sada nisu izlazili na teren.

Čišćenje i održavanje plaže obavlja “Splitska obala” na temelju aneksa ugovora s Gradom, kazao nam je direktor te gradske tvrtke Marijan Ciprijan.

– Svi ti ilegalni objekti su se morali očistiti, odnijeti te stvari i dovesti u neko normalno stanje. Grad je s njima to trebao dogovoriti, da ta površina ne ostane neiskorištena. Radimo unutar obuhvata pomorskog dobra. Prije sezone ćemo sigurno vidjeti o čemu se radi. Bili su planovi za igralište, ali GUP ne predviđa tu opciju – odgovorio nam je.

Objekti bez pravne osnove

No, kakva je situacija s prostorima u zgradi kupališnog kompleksa uoči još jedne turističke sezone?

Na Bačvicama još nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje koncesija stoga objekti koji tamo rade danas zapravo obavljaju posao bez pravne osnove, kažu dobro upućeni izvori iz Županije. “Splitska obala” je, podsjetimo, u siječnju 2023. raskinula sve ugovore koje je bespravno naplaćivala od srpnja 2014. godine. Gradsko vijeće je te 2014. donijelo odluku kojom se 15 prostora daje na upravljanje “Obali” i to tri godine nakon što je država Bačvice proglasila pomorskim dobrom.

image
Nikola Vilić/Cropix

Ciprijan nam je kazao kako se “Splitska obala” na kraju nagodila s DORH-om i to su prošli odlično: dobili su kaznu od 127.000 eura dok im je godišnja zarada od bespravne rente bila oko 200.000 eura godišnje, ne računajući korona-godine.

– Gradsko vijeće je “Splitskoj obali” dalo nešto što se nije smjelo dati jer je utvrđena granica 2011. godine, s čime se ne slažem. S pročelnicom Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet SDŽ-a Mateom Dorčić riješili smo dokumentaciju i sve ugovore. Minimalno-tehničke uvjete donosi Županija i oni imaju sve te podatke, od Grada potražuju dokumentaciju i s njima će se dogovarati – odgovorio je direktor.

image

Marijan Ciprijan

Saša Burić/Cropix

Projektna dokumentacija još je u pripremi u Banovini, kažu izvori iz Županije. Još prije pola godine smo pisali kako je Županija počela ukidati minimalno-tehničke uvjete restoranima i kafićima, dok Grad, prema riječima pročelnice, nije dostavio svu dokumentaciju za dodjelu koncesija, zbog čega se možebitno obavlja djelatnost bez pravne osnove.

Nakon proglašenja pomorskog dobra, koncesiju na deset godina od 2012. je imalo trgovačko društvo “Bačvice plaža” u vlasništvu Grada i propalog građevinskog diva “Konstruktora”. Koncesija je oduzeta 2021. zbog naplaćivanja neprijavljenog dodatnog sadržaja i objekata izvan gabarita. U srpnju 2022. proglašen je stečaj tvrtke “Bačvice plaža”.

image
Ante Čizmić/Cropix

Bit će kafić na platou...

Unatoč svemu, Grad ne želi Bačvice tek tako ispustiti iz ruku. Banovina je početkom godine provela javno savjetovanje o petogodišnjem Nacrtu prijedloga plana upravljanja pomorskim dobrom kojim namjerava iznajmljivati ležaljke, kioske i štekate na Bačvicama.

Ugostitelji pošto-poto žele zlatnu koku na 1300 kvadrata velikom prostoru bivšeg kafića “History”, koji se vidi i na snimci. Uvažen je prijedlog jednog od njih, Joška Rajčića, da se na tome mjestu uplane dva modula sa 100 kvadrata terase, a pristigla su čak 44 prijedloga za kafić!

image
Ante Čizmić/Cropix

“Splitskoj obali” su tijekom javnog savjetovanja uvažena dva prijedloga: detaljniji opis aktivnosti nadzora za sanaciju WC-a na Bačvicama i da se dio plana sanacije dopuni s uređenjem javnog WC-a.

image

Javni WC bi trebao doći na mjestu bespravno izgrađenog ‘Žbirca‘ gdje je i WC oduvijek i - predviđen...

Vladimir Dugandžić/Cropix

– Projekt toaleta “Željezničar” i “Žbirac” je gotov, ali ga ne možemo prijaviti jer je Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama stavljen izvan snage Pravilnik o jednostavnim građevinama.

Na sjednici Gradskog vijeća idući tjedan bi se prijedlog trebao izglasati. Rečeno nam je da će Ministarstvo uredbom zamijeniti pravilnik, a oni to nisu do sada napravili. Čekamo njih da prijavimo gradilište. “Žbirac” i jest javni WC, a na mjestu Juice bara bi bio WC. Ne bi se naplaćivao i “Splitska obala” će vršiti nadzor – rekao je Ciprijan.

image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:07