stdClass Object ( [id] => 1363833 [title] => Sve o stanu o kojem priča cijeli Split: dali su 500.000 € na neviđeno! Teško je prepričljiv ‘posao‘ Puljka i Ivoševića [alias] => ovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Biste li kupili stan od nekoga tko vas ne želi pustiti unutra, ne pokazuje vam fotografije prostorija, niti znate koliko ta nekretnina, za koju vlasnik traži fiksnu cijenu, ima kvadrata? Naravno, to ne biste učinili kad su vaši interesi u pitanju.

No kad je riječ o gradskom novcu, očito vlada druga logika, iako je teško shvatljiva. A upravo su tako postupili vijećnici vladajuće stranke Ivice Puljka. U pitanju je nekretnina na zapadnom dijelu Peristila, na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris.

No još zagonetnije pitanje glasilo bi: zbog čega je nekretnina kupljena? Prije sjednice Gradskog vijeća u dva smo navrata pokušali doznati od v. d. pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu Nikše Maletića zašto se kupuje nekretnina za pola milijuna eura, jer u materijalima za Gradsko vijeće nije bila obrazložena namjena za koju bi je Grad koristio. Ali odgovore nismo dobili.

Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici se pozvao na dopis pročelnika konzervatora Radoslava Bužančića, koji je pak potegnuo neočekivani argument zašto bi Grad trebao otkupiti nekretninu. Naime, palača je bila u vlasništvu obitelji Lukaris, što se u hrvatskom prevodi kao Srića.

---

image

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

Saša Burić/Cropix
---

Palača je bila u vlasništvu znamenitog splitskog humanista Petra Sriće, koji je financirao izdavanje Marulićeve "Judite".

Pogledali bismo stan. Ne, ne možete...

"Predmetna je nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti, tim više što ove godine obilježavamo 500. obljetnicu njegove smrti", zaključio je Bužančić. Puljak je najavio da će se na taj način okrupniti čitava zgrada između Grada Splita i RH, a da će se stan "vrlo vjerojatno upotrijebiti u nekakve kulturne svrhe".

Vrlo je zanimljivo da se Grad oslanjao na Bužančićevu preporuku, koja nije objavljena u materijalima za Gradsko vijeće, i da su se Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević na sjednici Gradskog vijeća uporno pozivali na mišljenje šefa konzervatora, jer oni upravo Bužančića inače prozivaju za mnoge štete koje su se dogodile u gradskoj jezgri.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji tvrdi da je prije tri godine zadnji vidio nekretninu i da je u odličnom stanju, pred gradskim je vijećnicima branio ponašanje prodavatelja Svetlane Luise Karović, koja živi u Australiji, na način koji je jednostavno nevjerojatan. Prema Ivoševićevoj "obrani", ispada kao da Grad zapravo nije taj koji ulaže pola milijuna eura, nego je uljez koji se miješa u poslove dvaju privatnika.

– Mi možemo poželjeti vidjeti ne znam kakav snimak, ne znam kakvu procjenu, ali ni jedan zakon ne obavezuje privatnog vlasnika da nas pusti unutra to napraviti. To je njegova dobra volja. On ima neki dogovoreni deal, neki dogovoreni posao. Zašto bi on nas pustio? On ne želi da se mi tu petljamo. To je deal između dva privatnika, jedan hoće prodati, drugi hoće kupiti. Tko zna što je u tom dealu. Ali on nema obvezu ni po jednom zakonu pustiti nas unutra – glasila je Ivoševićeva srčana obrana prodavatelja koji nije dostavio gotovo nikakve podatke.

No zanimljivo je da se Ivoševićevo svjedočanstvo da se nekretnina prije tri godine nalazila u odličnom stanju razlikuje od svjedočanstava onih koji su 2019. vidjeli nekretninu u tako lošem stanju da su je proglasili neuseljivom.

POSTANITE PRETPLATNIK PREMIUM ČLANAKA PORTALA SLOBODNE DALMACIJE I PROČITAJTE OSTATAK OVE PRELUDE PRIČE: 

 

---

--- 

Da bismo to objasnili, moramo se vratiti malo unatrag. Naime, nevjerojatno je kako se na sjednici Gradskog vijeća, uključujući predstavnike gradskih službi, nije sjetio da je Grad od 2006. bio u posjedu dotičnog stana. Naime, Grad je u rujnu 2006. prema zaključku Poglavarstva, s ciljem osiguranja prostora za Muzej sakralne umjetnosti, zaštićenoj najmoprimki koja je živjela na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris dao zamjenski stan u Odeskoj ulici.

Nakon toga Grad ulazi u posjed prostora od 120 četvornih metara koji nije bio u njegovu vlasništvu. Naime, uskoro se javila vlasnica iz Australije, koja je imovinu stekla nasljedstvom. No za povrat vlasništva morala se desetljeće i pol boriti s Gradom, sve do presude Ustavnog suda.

---

image

Uz ulaz u podrume je stan koji je postao hit na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Stan je u super stanju! Ne, nije, stan je derutan

Općinski sud u Splitu isprva je stao na stranu tužiteljice i donio presudu po kojoj Grad nije imao pravo oduzeti joj nekretninu. No zatim je Županijski sud stao na stranu Grada s prilično apsurdnom presudom.

Sud je, naime, zaključio da činjenica što je zaštićenoj najmoprimki Grad dao na korištenje zamjenski stan "u pravilu" znači da će istu nekretninu dobiti u vlasništvo gospođa Karović, pa je ona tako kompenzirana. Ali Grad nikad nije vlasnici nekretnine na Peristilu Svetlani Luisi Karović, čiji je posjed uzurpirao, ponudio vlasništvo nad stanom u Odeskoj.

Na koncu je 2019. godine Ustavni sud presudio da su tužiteljici povrijeđena ustavna prava, a presuda Županijskog suda poništena je kao arbitrarna, odnosno neutemeljena u zakonima.

Međutim, još u svibnju 2019. godine, kad smo pisali tekst, Grad je držao ključeve stana na Peristilu. Odvjetnica tužiteljice Meri Blaslov Pavasović tada je opisivala stanje nekretnine kao katastrofalno. Kazala je kako je Grad nakon 2006. krenuo u devastiranje nekretnine koja nije njegova.

– Grad je u nekakvoj rekonstrukciji taj prostor doveo u stanje potpune neuseljivosti. Pregradni zidovi su porušeni, prostor je nepodoban za stanovanje, izgleda kao u grubim građevinskim radovima. Međutim, kad je netko zainteresiran da razgleda taj prostor, budući da se gospođa nalazi u Australiji, iz Grada, koji je i dalje u posjedu, daju mi ključeve da ga mogu pokazati – rekla nam je prije pet godina odvjetnica koja i sada zastupa Svetlanu Karović Luisu.

Tom prilikom upitali smo ondašnjega generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije je li Crkva zainteresirana za otkup nekretnine radi Muzeja sakralne umjetnosti. On je također potvrdio da je stanje nekretnine neuvjetno.

---

image

Glasanje na sjednici splitskog parlamenta

Nikola Vilić/Cropix
---

– Gospođa je nama nudila taj stan na otkup, ali nismo se mogli dogovoriti. Mi smo rekli da je za naše standarde to previsoka cijena s obzirom na to u kakvom je stanju ta nekretnina – rekao nam je generalni vikar Nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović.

Nakon odluke Gradskog vijeća da će Grad ići u prvokup, do odvjetnice Meri Blaslov Pavasović nismo ovaj put uspjeli doći, iako smo ostavili poruku njezinoj tajnici.

Također, do zaključenja teksta nismo dobili ni odgovore od dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Naime, suočili smo ga s izjavama o stanju nekretnine koje su svojedobno dali odvjetnica i generalni vikar Nadbiskupije, a s obzirom na to da je on jedini svjedok koji tvrdi drugačije od njih, da je stan u odličnom stanju, upitali smo ga čime to garantira.

Također, pitali smo, ako je nekretnina uređena do useljivosti, tko ju je uredio i o čijem trošku. Naime, nije jasno je li investitor Grad ili privatnik.

Također, s obzirom na to da je Ivošević kazao da je u stanu bio prije tri godine, zanimalo nas je kojim je povodom bio i u kojem svojstvu, jer ako je riječ o točno tri godine, tada još nije bio na funkciji na kojoj je sada.

Stan ima balkon! Ne, nema...

Zanimljivo je da je, prema presudi Općinskog suda u Splitu, vlasnica isprva tražila 875 tisuća eura, ali je Grad odbio ponudu kao preskupu i upustio se u sudski proces. Godinama kasnije, kad su nekretnine u Splitu znatno poskupjele, Gradu je sada stan ponuđen na prvokup za 500.000 eura, što su gradski vijećnici ocijenili kao jako povoljnu ponudu.

No pitanje je je li Ivošević vidio nekretninu koja je predmet kupoprodaje. Naime, gradski vijećnik Stanišić (HGS) upitao je na sjednici koja bi bila namjena prostora.

– Dovoljno bi bilo samo to što je to nekretnina na Peristilu s onim balkonom koji izlazi na Peristil. Mislim da je svakako primjerenije da je pod kontrolom i upravljanjem Grada nego da se pretvori u neki apartman, gdje će neki pijani mladi turisti noću partijati i polijevati dolje turiste po Peristilu – počeo je odgovor Ivošević.

---

image

Palača Skočibučić-Lukaris - samo je dogradonačelnik Ivošević uspio vidjeti balkon na prvom katu

---

Međutim, samo na drugom katu palače Skočibučić-Lukaris nalazi se balkon. A na prvom katu, koji je predmet prodaje, nema balkona. Evo povijesnih podataka.

Palača Skočibučić začeta je u romanici, a u renesansi dobiva dva velika prozora na prvom katu. Monumentalni portal u prizemlju pripisuje se kasnoj renesansi, a balkon na drugom katu razdoblju baroka.

Poslali smo ove podatke Ivoševiću te pitanja je li prije tri godine uopće bio na prvom katu, u nekretnini koja je predmet kupnje, ili je bio na gornjoj etaži s balkonom, na drugom katu, koji koristi HNK za svoje potrebe. Pitali smo ga je li pouzdan svjedok za stanje nekretnine koja je ponuđena na prvokup, a o kojoj je svjedočio na Gradskom vijeću. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VELIKA PRIČA 2 0 8698 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 14:14:22 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 11:11:49 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-02-14 08:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovo je zbilja preludo i za aktualnu splitsku vlast. Nemoguće je to prepričati u naslovu, jednostavno morate pročitati page_title=Ovo je zbilja preludo i za aktualnu splitsku vlast. Nemoguće je to prepričati u naslovu, jednostavno morate pročitati [metakey] => Peristil, pravo prvokupa, Bojan Ivošević, palača Skočibušić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26575716.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26563288.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26563293.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/8842718.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26305845.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26482326.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

C R O P I X<\/p>","

Bojan Ivo\u0161evi\u0107 i gradona\u010delnik Ivica Puljak na Vije\u0107u. Ivo\u0161evi\u0107 ka\u017ee da je bio u tom stanu prije tri godine i da je stan u savr\u0161enom stanju. Svi ostali govore suprotno<\/p>","

Glasanje na sjednici splitskog parlamenta<\/p>","

Pala\u010da Sko\u010dibu\u010di\u0107-Lukaris - samo je dogradona\u010delnik Ivo\u0161evi\u0107 uspio vidjeti balkon na prvom katu<\/p>","

Uz ulaz u podrume je stan koji je postao hit na posljednjoj sjednici Gradskog vije\u0107a<\/p>","

Radoslav Buzan\u010di\u0107 poru\u010dio je kako je \u2018nekretnina vrijedna i smatramo da bi je\u00a0Grad trebao otkupiti\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1289","hd_26575716_1920.jpg":"1920x1080","k_26575716_1280.jpg":"1280x1280","k_26575716_1024.jpg":"1024x1024","k_26575716_640.jpg":"640x640","k_26575716_480.jpg":"480x480","k_26575716_340.jpg":"340x340","k_26575716_220.jpg":"220x220","o_26575716_1280.jpg":"1280x859","o_26575716_1024.jpg":"1024x687","o_26575716_640.jpg":"640x429","o_26575716_480.jpg":"480x322","o_26575716_340.jpg":"340x228","o_26575716_220.jpg":"220x147","h_26575716_1280.jpg":"1280x854","h_26575716_1024.jpg":"1024x683","h_26575716_640.jpg":"640x427","h_26575716_480.jpg":"480x320","h_26575716_340.jpg":"340x227","h_26575716_220.jpg":"220x147","pp_26575716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26575716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26575716_640.jpg":"640x814","pp_26575716_480.jpg":"480x611","pp_26575716_340.jpg":"340x432","pp_26575716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26563288_1920.jpg":"1920x1080","k_26563288_1280.jpg":"1280x1280","k_26563288_1024.jpg":"1024x1024","k_26563288_640.jpg":"640x640","k_26563288_480.jpg":"480x480","k_26563288_340.jpg":"340x340","k_26563288_220.jpg":"220x220","o_26563288_1280.jpg":"1280x853","o_26563288_1024.jpg":"1024x682","o_26563288_640.jpg":"640x426","o_26563288_480.jpg":"480x320","o_26563288_340.jpg":"340x226","o_26563288_220.jpg":"220x146","h_26563288_1280.jpg":"1280x854","h_26563288_1024.jpg":"1024x683","h_26563288_640.jpg":"640x427","h_26563288_480.jpg":"480x320","h_26563288_340.jpg":"340x227","h_26563288_220.jpg":"220x147","pp_26563288_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563288_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563288_640.jpg":"640x814","pp_26563288_480.jpg":"480x611","pp_26563288_340.jpg":"340x432","pp_26563288_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26563293_1920.jpg":"1920x1080","k_26563293_1280.jpg":"1280x1280","k_26563293_1024.jpg":"1024x1024","k_26563293_640.jpg":"640x640","k_26563293_480.jpg":"480x480","k_26563293_340.jpg":"340x340","k_26563293_220.jpg":"220x220","o_26563293_1280.jpg":"1280x853","o_26563293_1024.jpg":"1024x682","o_26563293_640.jpg":"640x426","o_26563293_480.jpg":"480x320","o_26563293_340.jpg":"340x226","o_26563293_220.jpg":"220x146","h_26563293_1280.jpg":"1280x854","h_26563293_1024.jpg":"1024x683","h_26563293_640.jpg":"640x427","h_26563293_480.jpg":"480x320","h_26563293_340.jpg":"340x227","h_26563293_220.jpg":"220x147","pp_26563293_1280.jpg":"1280x1628","pp_26563293_1024.jpg":"1024x1303","pp_26563293_640.jpg":"640x814","pp_26563293_480.jpg":"480x611","pp_26563293_340.jpg":"340x432","pp_26563293_220.jpg":"220x280"},{"size0":"700x464","hd_8842718_1920.jpg":"1920x1080","k_8842718_1280.jpg":"1280x1280","k_8842718_1024.jpg":"1024x1024","k_8842718_640.jpg":"640x640","k_8842718_480.jpg":"480x480","k_8842718_340.jpg":"340x340","k_8842718_220.jpg":"220x220","o_8842718_1280.jpg":"1280x848","o_8842718_1024.jpg":"1024x678","o_8842718_640.jpg":"640x424","o_8842718_480.jpg":"480x318","o_8842718_340.jpg":"340x225","o_8842718_220.jpg":"220x145","h_8842718_1280.jpg":"1280x854","h_8842718_1024.jpg":"1024x683","h_8842718_640.jpg":"640x427","h_8842718_480.jpg":"480x320","h_8842718_340.jpg":"340x227","h_8842718_220.jpg":"220x147","pp_8842718_1280.jpg":"1280x1628","pp_8842718_1024.jpg":"1024x1303","pp_8842718_640.jpg":"640x814","pp_8842718_480.jpg":"480x611","pp_8842718_340.jpg":"340x432","pp_8842718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_26305845_1920.jpg":"1920x1080","k_26305845_1280.jpg":"1280x1280","k_26305845_1024.jpg":"1024x1024","k_26305845_640.jpg":"640x640","k_26305845_480.jpg":"480x480","k_26305845_340.jpg":"340x340","k_26305845_220.jpg":"220x220","o_26305845_1280.jpg":"1280x859","o_26305845_1024.jpg":"1024x687","o_26305845_640.jpg":"640x429","o_26305845_480.jpg":"480x322","o_26305845_340.jpg":"340x228","o_26305845_220.jpg":"220x147","h_26305845_1280.jpg":"1280x854","h_26305845_1024.jpg":"1024x683","h_26305845_640.jpg":"640x427","h_26305845_480.jpg":"480x320","h_26305845_340.jpg":"340x227","h_26305845_220.jpg":"220x147","pp_26305845_1280.jpg":"1280x1628","pp_26305845_1024.jpg":"1024x1303","pp_26305845_640.jpg":"640x814","pp_26305845_480.jpg":"480x611","pp_26305845_340.jpg":"340x432","pp_26305845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x944","hd_26482326_1920.jpg":"1920x1080","k_26482326_1280.jpg":"1280x1280","k_26482326_1024.jpg":"1024x1024","k_26482326_640.jpg":"640x640","k_26482326_480.jpg":"480x480","k_26482326_340.jpg":"340x340","k_26482326_220.jpg":"220x220","o_26482326_1280.jpg":"1280x629","o_26482326_1024.jpg":"1024x503","o_26482326_640.jpg":"640x314","o_26482326_480.jpg":"480x236","o_26482326_340.jpg":"340x167","o_26482326_220.jpg":"220x108","h_26482326_1280.jpg":"1280x854","h_26482326_1024.jpg":"1024x683","h_26482326_640.jpg":"640x427","h_26482326_480.jpg":"480x320","h_26482326_340.jpg":"340x227","h_26482326_220.jpg":"220x147","pp_26482326_1280.jpg":"1280x1628","pp_26482326_1024.jpg":"1024x1303","pp_26482326_640.jpg":"640x814","pp_26482326_480.jpg":"480x611","pp_26482326_340.jpg":"340x432","pp_26482326_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7530406 Threads: 3 Questions: 1608584967 Slow queries: 4773635 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110721724 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/ovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati-1363833 [printLink] => /split/ovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati-1363833?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679342 [name] => Peristil [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peristil [link] => /tag/peristil ) [1] => stdClass Object ( [id] => 644188 [name] => pravo prvokupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-19 14:01:15 [main_article_id] => 0 [alias] => pravo-prvokupa [link] => /tag/pravo-prvokupa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 446529 [name] => Bojan Ivošević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bojan-ivosevic [link] => /tag/bojan-ivosevic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 316868 [name] => palača Skočibušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palaca-skocibusic [link] => /tag/palaca-skocibusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sve o stanu o kojem priča cijeli Split: dali su 500.000 € na neviđeno! Teško je prepričljiv ‘posao‘ Puljka i Ivoševića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26575716.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

C R O P I X

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26575716.jpg [title] =>

C R O P I X

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26563288.jpg [title] =>

Bojan Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak na Vijeću. Ivošević kaže da je bio u tom stanu prije tri godine i da je stan u savršenom stanju. Svi ostali govore suprotno

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26563293.jpg [title] =>

Glasanje na sjednici splitskog parlamenta

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/8842718.jpg [title] =>

Palača Skočibučić-Lukaris - samo je dogradonačelnik Ivošević uspio vidjeti balkon na prvom katu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26305845.jpg [title] =>

Uz ulaz u podrume je stan koji je postao hit na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26482326.jpg [title] =>

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Biste li kupili stan od nekoga tko vas ne želi pustiti unutra, ne pokazuje vam fotografije prostorija, niti znate koliko ta nekretnina, za koju vlasnik traži fiksnu cijenu, ima kvadrata? Naravno, to ne biste učinili kad su vaši interesi u pitanju.

No kad je riječ o gradskom novcu, očito vlada druga logika, iako je teško shvatljiva. A upravo su tako postupili vijećnici vladajuće stranke Ivice Puljka. U pitanju je nekretnina na zapadnom dijelu Peristila, na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris.

No još zagonetnije pitanje glasilo bi: zbog čega je nekretnina kupljena? Prije sjednice Gradskog vijeća u dva smo navrata pokušali doznati od v. d. pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu Nikše Maletića zašto se kupuje nekretnina za pola milijuna eura, jer u materijalima za Gradsko vijeće nije bila obrazložena namjena za koju bi je Grad koristio. Ali odgovore nismo dobili.

Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici se pozvao na dopis pročelnika konzervatora Radoslava Bužančića, koji je pak potegnuo neočekivani argument zašto bi Grad trebao otkupiti nekretninu. Naime, palača je bila u vlasništvu obitelji Lukaris, što se u hrvatskom prevodi kao Srića.

---

image

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

Saša Burić/Cropix
---

Palača je bila u vlasništvu znamenitog splitskog humanista Petra Sriće, koji je financirao izdavanje Marulićeve "Judite".

Pogledali bismo stan. Ne, ne možete...

"Predmetna je nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti, tim više što ove godine obilježavamo 500. obljetnicu njegove smrti", zaključio je Bužančić. Puljak je najavio da će se na taj način okrupniti čitava zgrada između Grada Splita i RH, a da će se stan "vrlo vjerojatno upotrijebiti u nekakve kulturne svrhe".

Vrlo je zanimljivo da se Grad oslanjao na Bužančićevu preporuku, koja nije objavljena u materijalima za Gradsko vijeće, i da su se Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević na sjednici Gradskog vijeća uporno pozivali na mišljenje šefa konzervatora, jer oni upravo Bužančića inače prozivaju za mnoge štete koje su se dogodile u gradskoj jezgri.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji tvrdi da je prije tri godine zadnji vidio nekretninu i da je u odličnom stanju, pred gradskim je vijećnicima branio ponašanje prodavatelja Svetlane Luise Karović, koja živi u Australiji, na način koji je jednostavno nevjerojatan. Prema Ivoševićevoj "obrani", ispada kao da Grad zapravo nije taj koji ulaže pola milijuna eura, nego je uljez koji se miješa u poslove dvaju privatnika.

– Mi možemo poželjeti vidjeti ne znam kakav snimak, ne znam kakvu procjenu, ali ni jedan zakon ne obavezuje privatnog vlasnika da nas pusti unutra to napraviti. To je njegova dobra volja. On ima neki dogovoreni deal, neki dogovoreni posao. Zašto bi on nas pustio? On ne želi da se mi tu petljamo. To je deal između dva privatnika, jedan hoće prodati, drugi hoće kupiti. Tko zna što je u tom dealu. Ali on nema obvezu ni po jednom zakonu pustiti nas unutra – glasila je Ivoševićeva srčana obrana prodavatelja koji nije dostavio gotovo nikakve podatke.

No zanimljivo je da se Ivoševićevo svjedočanstvo da se nekretnina prije tri godine nalazila u odličnom stanju razlikuje od svjedočanstava onih koji su 2019. vidjeli nekretninu u tako lošem stanju da su je proglasili neuseljivom.

POSTANITE PRETPLATNIK PREMIUM ČLANAKA PORTALA SLOBODNE DALMACIJE I PROČITAJTE OSTATAK OVE PRELUDE PRIČE: 

 

---

--- 

Da bismo to objasnili, moramo se vratiti malo unatrag. Naime, nevjerojatno je kako se na sjednici Gradskog vijeća, uključujući predstavnike gradskih službi, nije sjetio da je Grad od 2006. bio u posjedu dotičnog stana. Naime, Grad je u rujnu 2006. prema zaključku Poglavarstva, s ciljem osiguranja prostora za Muzej sakralne umjetnosti, zaštićenoj najmoprimki koja je živjela na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris dao zamjenski stan u Odeskoj ulici.

Nakon toga Grad ulazi u posjed prostora od 120 četvornih metara koji nije bio u njegovu vlasništvu. Naime, uskoro se javila vlasnica iz Australije, koja je imovinu stekla nasljedstvom. No za povrat vlasništva morala se desetljeće i pol boriti s Gradom, sve do presude Ustavnog suda.

---

image

Uz ulaz u podrume je stan koji je postao hit na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

Stan je u super stanju! Ne, nije, stan je derutan

Općinski sud u Splitu isprva je stao na stranu tužiteljice i donio presudu po kojoj Grad nije imao pravo oduzeti joj nekretninu. No zatim je Županijski sud stao na stranu Grada s prilično apsurdnom presudom.

Sud je, naime, zaključio da činjenica što je zaštićenoj najmoprimki Grad dao na korištenje zamjenski stan "u pravilu" znači da će istu nekretninu dobiti u vlasništvo gospođa Karović, pa je ona tako kompenzirana. Ali Grad nikad nije vlasnici nekretnine na Peristilu Svetlani Luisi Karović, čiji je posjed uzurpirao, ponudio vlasništvo nad stanom u Odeskoj.

Na koncu je 2019. godine Ustavni sud presudio da su tužiteljici povrijeđena ustavna prava, a presuda Županijskog suda poništena je kao arbitrarna, odnosno neutemeljena u zakonima.

Međutim, još u svibnju 2019. godine, kad smo pisali tekst, Grad je držao ključeve stana na Peristilu. Odvjetnica tužiteljice Meri Blaslov Pavasović tada je opisivala stanje nekretnine kao katastrofalno. Kazala je kako je Grad nakon 2006. krenuo u devastiranje nekretnine koja nije njegova.

– Grad je u nekakvoj rekonstrukciji taj prostor doveo u stanje potpune neuseljivosti. Pregradni zidovi su porušeni, prostor je nepodoban za stanovanje, izgleda kao u grubim građevinskim radovima. Međutim, kad je netko zainteresiran da razgleda taj prostor, budući da se gospođa nalazi u Australiji, iz Grada, koji je i dalje u posjedu, daju mi ključeve da ga mogu pokazati – rekla nam je prije pet godina odvjetnica koja i sada zastupa Svetlanu Karović Luisu.

Tom prilikom upitali smo ondašnjega generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije je li Crkva zainteresirana za otkup nekretnine radi Muzeja sakralne umjetnosti. On je također potvrdio da je stanje nekretnine neuvjetno.

---

image

Glasanje na sjednici splitskog parlamenta

Nikola Vilić/Cropix
---

– Gospođa je nama nudila taj stan na otkup, ali nismo se mogli dogovoriti. Mi smo rekli da je za naše standarde to previsoka cijena s obzirom na to u kakvom je stanju ta nekretnina – rekao nam je generalni vikar Nadbiskupije msgr. Miroslav Vidović.

Nakon odluke Gradskog vijeća da će Grad ići u prvokup, do odvjetnice Meri Blaslov Pavasović nismo ovaj put uspjeli doći, iako smo ostavili poruku njezinoj tajnici.

Također, do zaključenja teksta nismo dobili ni odgovore od dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Naime, suočili smo ga s izjavama o stanju nekretnine koje su svojedobno dali odvjetnica i generalni vikar Nadbiskupije, a s obzirom na to da je on jedini svjedok koji tvrdi drugačije od njih, da je stan u odličnom stanju, upitali smo ga čime to garantira.

Također, pitali smo, ako je nekretnina uređena do useljivosti, tko ju je uredio i o čijem trošku. Naime, nije jasno je li investitor Grad ili privatnik.

Također, s obzirom na to da je Ivošević kazao da je u stanu bio prije tri godine, zanimalo nas je kojim je povodom bio i u kojem svojstvu, jer ako je riječ o točno tri godine, tada još nije bio na funkciji na kojoj je sada.

Stan ima balkon! Ne, nema...

Zanimljivo je da je, prema presudi Općinskog suda u Splitu, vlasnica isprva tražila 875 tisuća eura, ali je Grad odbio ponudu kao preskupu i upustio se u sudski proces. Godinama kasnije, kad su nekretnine u Splitu znatno poskupjele, Gradu je sada stan ponuđen na prvokup za 500.000 eura, što su gradski vijećnici ocijenili kao jako povoljnu ponudu.

No pitanje je je li Ivošević vidio nekretninu koja je predmet kupoprodaje. Naime, gradski vijećnik Stanišić (HGS) upitao je na sjednici koja bi bila namjena prostora.

– Dovoljno bi bilo samo to što je to nekretnina na Peristilu s onim balkonom koji izlazi na Peristil. Mislim da je svakako primjerenije da je pod kontrolom i upravljanjem Grada nego da se pretvori u neki apartman, gdje će neki pijani mladi turisti noću partijati i polijevati dolje turiste po Peristilu – počeo je odgovor Ivošević.

---

image

Palača Skočibučić-Lukaris - samo je dogradonačelnik Ivošević uspio vidjeti balkon na prvom katu

---

Međutim, samo na drugom katu palače Skočibučić-Lukaris nalazi se balkon. A na prvom katu, koji je predmet prodaje, nema balkona. Evo povijesnih podataka.

Palača Skočibučić začeta je u romanici, a u renesansi dobiva dva velika prozora na prvom katu. Monumentalni portal u prizemlju pripisuje se kasnoj renesansi, a balkon na drugom katu razdoblju baroka.

Poslali smo ove podatke Ivoševiću te pitanja je li prije tri godine uopće bio na prvom katu, u nekretnini koja je predmet kupnje, ili je bio na gornjoj etaži s balkonom, na drugom katu, koji koristi HNK za svoje potrebe. Pitali smo ga je li pouzdan svjedok za stanje nekretnine koja je ponuđena na prvokup, a o kojoj je svjedočio na Gradskom vijeću. Kad dobijemo odgovore, objavit ćemo ih.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Saša Burić/Cropix

C R O P I X

Nikola Vilić/Cropix

Bojan Ivošević i gradonačelnik Ivica Puljak na Vijeću. Ivošević kaže da je bio u tom stanu prije tri godine i da je stan u savršenom stanju. Svi ostali govore suprotno

Nikola Vilić/Cropix

Glasanje na sjednici splitskog parlamenta


Palača Skočibučić-Lukaris - samo je dogradonačelnik Ivošević uspio vidjeti balkon na prvom katu

Paun PaunoviĆ/Cropix

Uz ulaz u podrume je stan koji je postao hit na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća

Saša Burić/Cropix

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati-1363833 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c0ead8fb8d4f8dd87b278a29d6e18bb2eeee7db5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sve+o+stanu+o+kojem+pri%C4%8Da+cijeli+Split%3A+dali+su+500.000+%E2%82%AC+na+nevi%C4%91eno%21+Te%C5%A1ko+je+prepri%C4%8Dljiv+%E2%80%98posao%E2%80%98+Puljka+i+Ivo%C5%A1evi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati-1363833 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovo-je-zbilja-preludo-i-za-aktualnu-splitsku-vlast-nemoguce-je-to-prepricati-u-naslovu-jednostavno-morate-procitati-1363833 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKA PRIČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKA PRIČA

Sve o stanu o kojem priča cijeli Split: dali su 500.000 € na neviđeno! Teško je prepričljiv ‘posao‘ Puljka i Ivoševića

Piše Sandi Vidulić
14. veljače 2024. - 09:36

Biste li kupili stan od nekoga tko vas ne želi pustiti unutra, ne pokazuje vam fotografije prostorija, niti znate koliko ta nekretnina, za koju vlasnik traži fiksnu cijenu, ima kvadrata? Naravno, to ne biste učinili kad su vaši interesi u pitanju.

No kad je riječ o gradskom novcu, očito vlada druga logika, iako je teško shvatljiva. A upravo su tako postupili vijećnici vladajuće stranke Ivice Puljka. U pitanju je nekretnina na zapadnom dijelu Peristila, na prvom katu palače Skočibučić-Lukaris.

No još zagonetnije pitanje glasilo bi: zbog čega je nekretnina kupljena? Prije sjednice Gradskog vijeća u dva smo navrata pokušali doznati od v. d. pročelnika Upravnog odjela za gradsku imovinu Nikše Maletića zašto se kupuje nekretnina za pola milijuna eura, jer u materijalima za Gradsko vijeće nije bila obrazložena namjena za koju bi je Grad koristio. Ali odgovore nismo dobili.

Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici se pozvao na dopis pročelnika konzervatora Radoslava Bužančića, koji je pak potegnuo neočekivani argument zašto bi Grad trebao otkupiti nekretninu. Naime, palača je bila u vlasništvu obitelji Lukaris, što se u hrvatskom prevodi kao Srića.

image

Radoslav Buzančić poručio je kako je ‘nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti‘

Saša Burić/Cropix

Palača je bila u vlasništvu znamenitog splitskog humanista Petra Sriće, koji je financirao izdavanje Marulićeve "Judite".

Pogledali bismo stan. Ne, ne možete...

"Predmetna je nekretnina vrijedna i smatramo da bi je Grad trebao otkupiti, tim više što ove godine obilježavamo 500. obljetnicu njegove smrti", zaključio je Bužančić. Puljak je najavio da će se na taj način okrupniti čitava zgrada između Grada Splita i RH, a da će se stan "vrlo vjerojatno upotrijebiti u nekakve kulturne svrhe".

Vrlo je zanimljivo da se Grad oslanjao na Bužančićevu preporuku, koja nije objavljena u materijalima za Gradsko vijeće, i da su se Puljak i zamjenik mu Bojan Ivošević na sjednici Gradskog vijeća uporno pozivali na mišljenje šefa konzervatora, jer oni upravo Bužančića inače prozivaju za mnoge štete koje su se dogodile u gradskoj jezgri.

Dogradonačelnik Bojan Ivošević, koji tvrdi da je prije tri godine zadnji vidio nekretninu i da je u odličnom stanju, pred gradskim je vijećnicima branio ponašanje prodavatelja Svetlane Luise Karović, koja živi u Australiji, na način koji je jednostavno nevjerojatan. Prema Ivoševićevoj "obrani", ispada kao da Grad zapravo nije taj koji ulaže pola milijuna eura, nego je uljez koji se miješa u poslove dvaju privatnika.

– Mi možemo poželjeti vidjeti ne znam kakav snimak, ne znam kakvu procjenu, ali ni jedan zakon ne obavezuje privatnog vlasnika da nas pusti unutra to napraviti. To je njegova dobra volja. On ima neki dogovoreni deal, neki dogovoreni posao. Zašto bi on nas pustio? On ne želi da se mi tu petljamo. To je deal između dva privatnika, jedan hoće prodati, drugi hoće kupiti. Tko zna što je u tom dealu. Ali on nema obvezu ni po jednom zakonu pustiti nas unutra – glasila je Ivoševićeva srčana obrana prodavatelja koji nije dostavio gotovo nikakve podatke.

No zanimljivo je da se Ivoševićevo svjedočanstvo da se nekretnina prije tri godine nalazila u odličnom stanju razlikuje od svjedočanstava onih koji su 2019. vidjeli nekretninu u tako lošem stanju da su je proglasili neuseljivom.

POSTANITE PRETPLATNIK PREMIUM ČLANAKA PORTALA SLOBODNE DALMACIJE I PROČITAJTE OSTATAK OVE PRELUDE PRIČE: 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:37