stdClass Object ( [id] => 1264772 [title] => Ovako je izgledao tipičan Smojin dan; budija se prije šest, kuva kafu Lepoj i sebi, pa bi pisa, onda u ‘Belleveua...‘ [alias] => ovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Split i Dalmacija slave sto godin od rođenja Miljenka Smoje, novinara “Slobodne”, pisca i scenarista naših nadražih serija, “Maloga mista” i “Veloga mista”.

Kad bi se pročitalo i gledalo koliko je toga zapisa i sačuva, kako je oslika Split i Dalmaciju, njihove ljude, običaje i karaktere, pomislili biste - ovo je veliki život, ovi je literat živija ka kralj. A on je od rođenja u Velome Varošu, pa do sprovoda u Žrnovnici provodija vrime ka svaki mali čovik, kakvoga je najviše volija. Pa i kad bi iša po svitu, uvik je pisa o Splitu i Dalmaciji. Na njegov rođendan obašli smo Smojine splitske štacije s Feđon Klarićen, fotoreporteron i njegovin životnin kumpanjon.

---

image

Feđa Klarić pored kavane ‘Bellevue’ 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Smoje se rodija u ovu kuću, sad je to Senjska 23, otac mu Marin bija je ribar, a mater Marija Slatinka, koju su zvali Marija Tereža, držala je butigu komeštibile baš ovde na kantunu. Bili su velika sirotinja ka i skoro svi u Varošu.

Otac je sumnja u ti njegov novinarski posal: ništa ne radi, nešto piše u sobi a poštar mu donosi pineze! Brontulava mu je neka počne nešto pošteno radit; švercat duvan, lovit ribu, jer bi radi piskaranja moga svršit u pržun!

Bilo ih je sedmero dice, brat mu Jozo poginija je u bombardiranju Splita u Drugome ratu, ima je još pet sestara, s njima je živila i materina prijateljica Tone Bajadera, tako su je zvali. Bila je žena od Ive Mušice o kojemu je još pisa Marko Uvodić, pa kad je vidila da je ti Ive redikul, utekla je i privremeno se uselila kod Smojinih. Ostala je četrdeset godin privremeno – priča Feđa na kantunu kamene kuće.

---

image

Feđa Klarić ispred ulaza u Smojinu rodnu kuću u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix
---

- Jadno je to bilo. Kad je u kuću došla Lepa Čatipović - koja se rodila u građanskoj familiji, a živila je na Šperunu - uvik mu je prigovarala kako in je u istu prostoriju i kužina i kondut. Malo prije nego su se vinčali u Žrnovnici 1963. uselili su kod njezine matere na Dražanac.

Nije nikad dobija državni stan, a na vrata mu je do smrti pisalo “Čatipović”, pa i u Žrnovnici je u puničinu grebu - priča Feđa, a onda skupa virimo u Smojino jutro, sad na Dražancu kad se već afirmira ka poznati novinar.

Budija se prije šest

Budija se rano, u šest i prije, onda bi kuva kafu i Lepoj nosija na posteju, bija je infiša da kuva najboju kafu. Pa bi seja i pisa, da šta prije završi i krene vanka. Kad bi bija na terenu radit reportaže, ne bi se stajalo do kasno popodne - ni jist ni pit - Feđa kaže da ga je sto puti uvatila nesvistica od gladi i žeđi. Kad bi ranije završili, obavezno bi bacija tunju u more.

U cilu Dalmaciju, u svako malo misto, bija je doma. Na Pazar i Peškariju išla bi Lepa. Osim kad bi pa snig. Smoje je objasnija: ako na snigu Ona popuze i padne, more slomit nogu, a onda neće imat ko kuvat obid!

- Kad bi završija pisat, a to je bilo tek kad bi rukon ispravija tekst jer mu na makinji nije radilo par slova, kartice bi prida kuriru, šoferu ili meni pa bi ih mi nosili u “Slobodnu”, a on bi izaša nogu prid nogu vanka, u gradske kafane.

Kako kad i u koju: “Adrianu”’ na Rivi, u “Automata” ili “Centrala” na Pjacu, u Gage “Iza lože” je malo svraća jer je tamo bilo ludilo i nije bija komodan, a najčešće bi sidija u kavanu “Bellevue”.

---

image

Smoje s društvom u kavani 

Feđa Klarić
---

U “Bellevuea” se okupljalo raznoliko društvo, obavezno bi bili njegovi stari kumpanji: kapetan Tonko Grubišić, Vili Pleić, Vojo Pavasović, Boris Majić, pa su za stol dolazili hajdukovci, posebno Bajdo Vukas, pisci ka recimo Drago Ivanišević, glumci, redatelji, novinari. To su bile velike diskusije o politici, balunu, gradskin događanjima, a sve kroz zajebanciju, ka jedan Stol mudraca.

Epicentar zabave

U “Bellevuea” je, može zvučat gordo, ali je tako, Smoje prije upozna mene nego ja njega. Rodija san se na Prokurative i ka dite trka in među noge, mater Anka radila je u hotelskoj kužini, a ja san onda namišta katrige, vrtili smo manicu od tende, glumija san liftboja...

Poslin san se, nakon druge godine Pravnoga faksa, prijavija za novinara u Gradsku rubriku di je Smoje bija urednik. Bit urednik ga je ubijalo, mora je sidit po cili dan u redakciji i ispravljat tuđe tekstove. A tek mi mladi... Nikad nije bija zadovoljan, zna bi sve šta smo mu donili bacit u škovace i cilu stranicu sam napisat – smije se Feđa, a s njin dalje pratimo Smojin splitski đir.

- E iza “Bellevuea” je dolazilo vrime za cirkus, iza jedanajst uri krenija bi put doma, ali priko Borčića kale, di je na broju 14 čuveni Šantov dvor. Svetin Radovniković Šanto, junak nebrojenih Smojinih tekstova, bija je vicasti ribar u čijemu se majušnome dvoru skupljala posebna ekipa.

Opet dil onih iz “Bellevuea”, ali obavezno Boris Dvornik, onda Boris Majić, dotur Vojko Žagar iz Trsta, šef turističke Ante Ćićo Ganza, redatelj Stipe Delić, a ko nije dolazija... Smoji je tu bija ured – tumači Feđa, a u to se u Šantovu dvoru skupljaju stanari koji još pamte avanture.

- Ajme šta je to bilo, cirkus... Da smo naplaćivali karte, mogli smo se obogatit - dočeka nas je šjor Siniša Jelaska, koji još živi na starini u istome dvoru.

---

image

Marija i Milan Mandić i Siniša Jelaska u Šantovu dvoru

Nikola Vilić/Cropix
---

- Naš dvor bija je epicentar zabave, a Varoš je onda bija živ, a sad je mrtav. Šanto je ima jednu tećicu na bule di bi skuva ništo sitne ribe, donija bi vina i rakije i komedija je mogla počet. Liti bi šušur traja po cilu noć.

Dvornik bi ga najviše zna najidit, kad bi mu diga živce, Šanto bi pritija da će mu rašpon probit trbuj, ali bi mu onda ovi zapiva “Tiho pojte maleni slavuji” i Šanto bi se smirija ka bubica.

---

image

Cirkus u Šantovu dvoru

Feđa Klarić
---

Šanto je ima četiri brata i svi su bili ribari, a niko nije zna plivat. Jedno vrime ima je i svoju Dulcineju kojoj su ljubavnici dolazili priko našega krova, a jedanput su mu u kućicu banule dvi Hvarke koje su tile samo prispavat, a ostale su dva miseca, jedva ih je istira. Sve je to Smoje bilježija, a mi uživo gledali - kaže šjor Jelaska.

Kroz vrata izlaze Marija i Milan Mandić, oni su u dvor doselili 1979. godine:

- Barba Smoje bi mi zavika: “Mare, skuvaj mi manistre na pome” - sića se Marija.

- Bližilo se doba od obida i po Smoju bi u Šanta došla Lepa, pa bi skupa išli na Dražanac, onda bi ručali i on bi obavezno ubija oko - nastavljamo s Feđon.

Popodne bi opet izaša ako nije šta pisa. Pa na utakmice Hajduka na Starome placu, a manje na Poljud. Puno u teatar, na dramu, a manje u kino. Liti bi se kupali na Ježinca.

---

image

U Šantovu dvoru sa svjedocima zabava: Damir Šarac, Marija i Milan Mandić, Siniša Jelaska i Feđa Klarić 

Nikola Vilić/Cropix
---

Večernje izdanje ‘Slobodne’

- Uvečer opet u kavanu, na štekat od “Bellevuea”. Pa bi se šetalo po Rivi gori-doli po sto puti, stali bi samo za popišat se u more. Ako si tija koga vidit, onda bi iša po Pjaci, navečer bi se pridružili i urednici “Slobodne” koji su završili s poslon, došli bi Joško Kulušić, Joško Frančeski, Zdravko Reić i ostali, pa bi se vrtile priče o novinama i novitadama.

Okolo ponoća kraj “Bellevuea” bi auton proša Goran Bulj s večernjin izdanjen novina i doda bi ih Smoji. Opet komentari, ćakule. Nikad leć. Onda bi te privarija, kako mu se nije spavalo, do jedan po ponoća bi te ispitiva: kako ovo, kako ono, samo da te zadrži. A i vrime je bilo drugačije, bez televizije, bez mobiteli, interneta, ljudi su se stalno družili, pričali, šta više i duže, to boje - govori Feđa.

- Posal i veliko, bučno društvo, to je bija Smojin život. Koji put bi išli u Trst da Lepa kupi robu za “Mozaika” i za njih. On nije marija za robu, ali mu je bilo drago nać se s dalmatinskon dijasporon u “Caffe degli Specchi”, to je bila dalmatinska ambasada u Trstu.

A u Splitu bi se najdalje dobacija do Bihaćke ulice, tu mu je stanova rođak Vito Penović. Smoje nije vozija, u nove kvartove nije ima zašto ić – zaključija je Feđa ovi naš krug Smojine godine. I u tome krugu naša je cili svoj svit.•

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FEĐA KLARIĆ ZNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => FEĐA KLARIĆ ZNA 2 0 7610 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-12 20:26:36 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-14 17:47:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-14 17:47:04 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3247 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Ajme šta je to bilo, cirkus... Da smo naplaćivali karte, mogli smo se obogatit - dočeka nas je šjor Siniša Jelaska koji još živi na starini u istome dvoru. Šanto je ima jednu tećicu na bule di bi skuva ništo sitne ribe, donija bi vina i rakije i kome [metadata] => robots= author= title=Najčešće bi sidija u ‘Bellevuea’, a onda na cirkus u Šantov dvor! [metakey] => miljenko smoje, Feđa Klarić, splitske štacije, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24268777.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24272957.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24290562.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24304929.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24285695.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24285697.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24285693.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24285687.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/12\/24285681.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Fe\u0111a Klari\u0107","\u017darko Ti\u010dinovi\u0107","Fe\u0111a Klari\u0107","Fe\u0111a Klari\u0107","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Cirkus u \u0160antovu dvoru<\/p>","

Smoje s dru\u0161tvom u kavani\u00a0<\/p>","

Smojina rodna ku\u0107a u Senjskoj ulici<\/p>","

Fe\u0111a Klari\u0107 ispred ulaza u Smojinu rodnu ku\u0107u u Senjskoj ulici<\/p>","

U \u0160antovu dvoru sa svjedocima zabava: Damir \u0160arac, Marija i Milan Mandi\u0107, Sini\u0161a Jelaska i Fe\u0111a Klari\u0107\u00a0<\/p>","

Fe\u0111a Klari\u0107 pored kavane \u2018Bellevue\u2019\u00a0<\/p>","

Marija i Milan Mandi\u0107 i Sini\u0161a Jelaska u \u0160antovu dvoru<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1468x961","hd_24268777_1920.jpg":"1920x1080","k_24268777_1280.jpg":"1280x1280","k_24268777_1024.jpg":"1024x1024","k_24268777_640.jpg":"640x640","k_24268777_480.jpg":"480x480","k_24268777_340.jpg":"340x340","k_24268777_220.jpg":"220x220","o_24268777_1280.jpg":"1280x837","o_24268777_1024.jpg":"1024x670","o_24268777_640.jpg":"640x418","o_24268777_480.jpg":"480x314","o_24268777_340.jpg":"340x222","o_24268777_220.jpg":"220x144","h_24268777_1280.jpg":"1280x854","h_24268777_1024.jpg":"1024x683","h_24268777_640.jpg":"640x427","h_24268777_480.jpg":"480x320","h_24268777_340.jpg":"340x227","h_24268777_220.jpg":"220x147","pp_24268777_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268777_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268777_640.jpg":"640x814","pp_24268777_480.jpg":"480x611","pp_24268777_340.jpg":"340x432","pp_24268777_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1063x373","hd_24272957_1920.jpg":"1920x1080","k_24272957_1280.jpg":"1280x1280","k_24272957_1024.jpg":"1024x1024","k_24272957_640.jpg":"640x640","k_24272957_480.jpg":"480x480","k_24272957_340.jpg":"340x340","k_24272957_220.jpg":"220x220","o_24272957_1280.jpg":"1280x449","o_24272957_1024.jpg":"1024x359","o_24272957_640.jpg":"640x224","o_24272957_480.jpg":"480x168","o_24272957_340.jpg":"340x119","o_24272957_220.jpg":"220x77","h_24272957_1280.jpg":"1280x854","h_24272957_1024.jpg":"1024x683","h_24272957_640.jpg":"640x427","h_24272957_480.jpg":"480x320","h_24272957_340.jpg":"340x227","h_24272957_220.jpg":"220x147","pp_24272957_1280.jpg":"1280x1628","pp_24272957_1024.jpg":"1024x1303","pp_24272957_640.jpg":"640x814","pp_24272957_480.jpg":"480x611","pp_24272957_340.jpg":"340x432","pp_24272957_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_24290562_1920.jpg":"1920x1080","k_24290562_1280.jpg":"1280x1280","k_24290562_1024.jpg":"1024x1024","k_24290562_640.jpg":"640x640","k_24290562_480.jpg":"480x480","k_24290562_340.jpg":"340x340","k_24290562_220.jpg":"220x220","o_24290562_1280.jpg":"1280x796","o_24290562_1024.jpg":"1024x637","o_24290562_640.jpg":"640x398","o_24290562_480.jpg":"480x298","o_24290562_340.jpg":"340x211","o_24290562_220.jpg":"220x136","h_24290562_1280.jpg":"1280x854","h_24290562_1024.jpg":"1024x683","h_24290562_640.jpg":"640x427","h_24290562_480.jpg":"480x320","h_24290562_340.jpg":"340x227","h_24290562_220.jpg":"220x147","pp_24290562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24290562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24290562_640.jpg":"640x814","pp_24290562_480.jpg":"480x611","pp_24290562_340.jpg":"340x432","pp_24290562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x846","hd_24304929_1920.jpg":"1920x1080","k_24304929_1280.jpg":"1280x1280","k_24304929_1024.jpg":"1024x1024","k_24304929_640.jpg":"640x640","k_24304929_480.jpg":"480x480","k_24304929_340.jpg":"340x340","k_24304929_220.jpg":"220x220","o_24304929_1280.jpg":"1280x846","o_24304929_1024.jpg":"1024x676","o_24304929_640.jpg":"640x423","o_24304929_480.jpg":"480x317","o_24304929_340.jpg":"340x224","o_24304929_220.jpg":"220x145","h_24304929_1280.jpg":"1280x854","h_24304929_1024.jpg":"1024x683","h_24304929_640.jpg":"640x427","h_24304929_480.jpg":"480x320","h_24304929_340.jpg":"340x227","h_24304929_220.jpg":"220x147","pp_24304929_1280.jpg":"1280x1628","pp_24304929_1024.jpg":"1024x1303","pp_24304929_640.jpg":"640x814","pp_24304929_480.jpg":"480x611","pp_24304929_340.jpg":"340x432","pp_24304929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24285695_1920.jpg":"1920x1080","k_24285695_1280.jpg":"1280x1280","k_24285695_1024.jpg":"1024x1024","k_24285695_640.jpg":"640x640","k_24285695_480.jpg":"480x480","k_24285695_340.jpg":"340x340","k_24285695_220.jpg":"220x220","o_24285695_1280.jpg":"1280x1920","o_24285695_1024.jpg":"1024x1536","o_24285695_640.jpg":"640x960","o_24285695_480.jpg":"480x720","o_24285695_340.jpg":"340x510","o_24285695_220.jpg":"220x330","h_24285695_1280.jpg":"1280x854","h_24285695_1024.jpg":"1024x683","h_24285695_640.jpg":"640x427","h_24285695_480.jpg":"480x320","h_24285695_340.jpg":"340x227","h_24285695_220.jpg":"220x147","pp_24285695_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285695_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285695_640.jpg":"640x814","pp_24285695_480.jpg":"480x611","pp_24285695_340.jpg":"340x432","pp_24285695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24285697_1920.jpg":"1920x1080","k_24285697_1280.jpg":"1280x1280","k_24285697_1024.jpg":"1024x1024","k_24285697_640.jpg":"640x640","k_24285697_480.jpg":"480x480","k_24285697_340.jpg":"340x340","k_24285697_220.jpg":"220x220","o_24285697_1280.jpg":"1280x853","o_24285697_1024.jpg":"1024x682","o_24285697_640.jpg":"640x426","o_24285697_480.jpg":"480x320","o_24285697_340.jpg":"340x226","o_24285697_220.jpg":"220x146","h_24285697_1280.jpg":"1280x854","h_24285697_1024.jpg":"1024x683","h_24285697_640.jpg":"640x427","h_24285697_480.jpg":"480x320","h_24285697_340.jpg":"340x227","h_24285697_220.jpg":"220x147","pp_24285697_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285697_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285697_640.jpg":"640x814","pp_24285697_480.jpg":"480x611","pp_24285697_340.jpg":"340x432","pp_24285697_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24285693_1920.jpg":"1920x1080","k_24285693_1280.jpg":"1280x1280","k_24285693_1024.jpg":"1024x1024","k_24285693_640.jpg":"640x640","k_24285693_480.jpg":"480x480","k_24285693_340.jpg":"340x340","k_24285693_220.jpg":"220x220","o_24285693_1280.jpg":"1280x853","o_24285693_1024.jpg":"1024x682","o_24285693_640.jpg":"640x426","o_24285693_480.jpg":"480x320","o_24285693_340.jpg":"340x226","o_24285693_220.jpg":"220x146","h_24285693_1280.jpg":"1280x854","h_24285693_1024.jpg":"1024x683","h_24285693_640.jpg":"640x427","h_24285693_480.jpg":"480x320","h_24285693_340.jpg":"340x227","h_24285693_220.jpg":"220x147","pp_24285693_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285693_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285693_640.jpg":"640x814","pp_24285693_480.jpg":"480x611","pp_24285693_340.jpg":"340x432","pp_24285693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24285687_1920.jpg":"1920x1080","k_24285687_1280.jpg":"1280x1280","k_24285687_1024.jpg":"1024x1024","k_24285687_640.jpg":"640x640","k_24285687_480.jpg":"480x480","k_24285687_340.jpg":"340x340","k_24285687_220.jpg":"220x220","o_24285687_1280.jpg":"1280x853","o_24285687_1024.jpg":"1024x682","o_24285687_640.jpg":"640x426","o_24285687_480.jpg":"480x320","o_24285687_340.jpg":"340x226","o_24285687_220.jpg":"220x146","h_24285687_1280.jpg":"1280x854","h_24285687_1024.jpg":"1024x683","h_24285687_640.jpg":"640x427","h_24285687_480.jpg":"480x320","h_24285687_340.jpg":"340x227","h_24285687_220.jpg":"220x147","pp_24285687_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285687_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285687_640.jpg":"640x814","pp_24285687_480.jpg":"480x611","pp_24285687_340.jpg":"340x432","pp_24285687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24285681_1920.jpg":"1920x1080","k_24285681_1280.jpg":"1280x1280","k_24285681_1024.jpg":"1024x1024","k_24285681_640.jpg":"640x640","k_24285681_480.jpg":"480x480","k_24285681_340.jpg":"340x340","k_24285681_220.jpg":"220x220","o_24285681_1280.jpg":"1280x853","o_24285681_1024.jpg":"1024x682","o_24285681_640.jpg":"640x426","o_24285681_480.jpg":"480x320","o_24285681_340.jpg":"340x226","o_24285681_220.jpg":"220x146","h_24285681_1280.jpg":"1280x854","h_24285681_1024.jpg":"1024x683","h_24285681_640.jpg":"640x427","h_24285681_480.jpg":"480x320","h_24285681_340.jpg":"340x227","h_24285681_220.jpg":"220x147","pp_24285681_1280.jpg":"1280x1628","pp_24285681_1024.jpg":"1024x1303","pp_24285681_640.jpg":"640x814","pp_24285681_480.jpg":"480x611","pp_24285681_340.jpg":"340x432","pp_24285681_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4236821 Threads: 2 Questions: 129963414 Slow queries: 55863 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3923628 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua-1264772 [printLink] => /split/ovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua-1264772?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 242476 [name] => feđa klarić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => feda-klaric [link] => /tag/feda-klaric ) [2] => stdClass Object ( [id] => 706207 [name] => splitske štacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-14 18:47:38 [main_article_id] => 0 [alias] => splitske-stacije [link] => /tag/splitske-stacije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FEĐA KLARIĆ ZNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovako je izgledao tipičan Smojin dan; budija se prije šest, kuva kafu Lepoj i sebi, pa bi pisa, onda u ‘Belleveua...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24268777.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Feđa Klarić [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24268777.jpg [title] => Feđa Klarić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24272957.jpg [title] => Žarko Tičinović ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24290562.jpg [title] =>

Cirkus u Šantovu dvoru

Feđa Klarić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24304929.jpg [title] =>

Smoje s društvom u kavani 

Feđa Klarić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24285695.jpg [title] =>

Smojina rodna kuća u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24285697.jpg [title] =>

Feđa Klarić ispred ulaza u Smojinu rodnu kuću u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24285693.jpg [title] =>

U Šantovu dvoru sa svjedocima zabava: Damir Šarac, Marija i Milan Mandić, Siniša Jelaska i Feđa Klarić 

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24285687.jpg [title] =>

Feđa Klarić pored kavane ‘Bellevue’ 

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/12/24285681.jpg [title] =>

Marija i Milan Mandić i Siniša Jelaska u Šantovu dvoru

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Split i Dalmacija slave sto godin od rođenja Miljenka Smoje, novinara “Slobodne”, pisca i scenarista naših nadražih serija, “Maloga mista” i “Veloga mista”.

Kad bi se pročitalo i gledalo koliko je toga zapisa i sačuva, kako je oslika Split i Dalmaciju, njihove ljude, običaje i karaktere, pomislili biste - ovo je veliki život, ovi je literat živija ka kralj. A on je od rođenja u Velome Varošu, pa do sprovoda u Žrnovnici provodija vrime ka svaki mali čovik, kakvoga je najviše volija. Pa i kad bi iša po svitu, uvik je pisa o Splitu i Dalmaciji. Na njegov rođendan obašli smo Smojine splitske štacije s Feđon Klarićen, fotoreporteron i njegovin životnin kumpanjon.

---

image

Feđa Klarić pored kavane ‘Bellevue’ 

Nikola Vilić/Cropix
---

- Smoje se rodija u ovu kuću, sad je to Senjska 23, otac mu Marin bija je ribar, a mater Marija Slatinka, koju su zvali Marija Tereža, držala je butigu komeštibile baš ovde na kantunu. Bili su velika sirotinja ka i skoro svi u Varošu.

Otac je sumnja u ti njegov novinarski posal: ništa ne radi, nešto piše u sobi a poštar mu donosi pineze! Brontulava mu je neka počne nešto pošteno radit; švercat duvan, lovit ribu, jer bi radi piskaranja moga svršit u pržun!

Bilo ih je sedmero dice, brat mu Jozo poginija je u bombardiranju Splita u Drugome ratu, ima je još pet sestara, s njima je živila i materina prijateljica Tone Bajadera, tako su je zvali. Bila je žena od Ive Mušice o kojemu je još pisa Marko Uvodić, pa kad je vidila da je ti Ive redikul, utekla je i privremeno se uselila kod Smojinih. Ostala je četrdeset godin privremeno – priča Feđa na kantunu kamene kuće.

---

image

Feđa Klarić ispred ulaza u Smojinu rodnu kuću u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix
---

- Jadno je to bilo. Kad je u kuću došla Lepa Čatipović - koja se rodila u građanskoj familiji, a živila je na Šperunu - uvik mu je prigovarala kako in je u istu prostoriju i kužina i kondut. Malo prije nego su se vinčali u Žrnovnici 1963. uselili su kod njezine matere na Dražanac.

Nije nikad dobija državni stan, a na vrata mu je do smrti pisalo “Čatipović”, pa i u Žrnovnici je u puničinu grebu - priča Feđa, a onda skupa virimo u Smojino jutro, sad na Dražancu kad se već afirmira ka poznati novinar.

Budija se prije šest

Budija se rano, u šest i prije, onda bi kuva kafu i Lepoj nosija na posteju, bija je infiša da kuva najboju kafu. Pa bi seja i pisa, da šta prije završi i krene vanka. Kad bi bija na terenu radit reportaže, ne bi se stajalo do kasno popodne - ni jist ni pit - Feđa kaže da ga je sto puti uvatila nesvistica od gladi i žeđi. Kad bi ranije završili, obavezno bi bacija tunju u more.

U cilu Dalmaciju, u svako malo misto, bija je doma. Na Pazar i Peškariju išla bi Lepa. Osim kad bi pa snig. Smoje je objasnija: ako na snigu Ona popuze i padne, more slomit nogu, a onda neće imat ko kuvat obid!

- Kad bi završija pisat, a to je bilo tek kad bi rukon ispravija tekst jer mu na makinji nije radilo par slova, kartice bi prida kuriru, šoferu ili meni pa bi ih mi nosili u “Slobodnu”, a on bi izaša nogu prid nogu vanka, u gradske kafane.

Kako kad i u koju: “Adrianu”’ na Rivi, u “Automata” ili “Centrala” na Pjacu, u Gage “Iza lože” je malo svraća jer je tamo bilo ludilo i nije bija komodan, a najčešće bi sidija u kavanu “Bellevue”.

---

image

Smoje s društvom u kavani 

Feđa Klarić
---

U “Bellevuea” se okupljalo raznoliko društvo, obavezno bi bili njegovi stari kumpanji: kapetan Tonko Grubišić, Vili Pleić, Vojo Pavasović, Boris Majić, pa su za stol dolazili hajdukovci, posebno Bajdo Vukas, pisci ka recimo Drago Ivanišević, glumci, redatelji, novinari. To su bile velike diskusije o politici, balunu, gradskin događanjima, a sve kroz zajebanciju, ka jedan Stol mudraca.

Epicentar zabave

U “Bellevuea” je, može zvučat gordo, ali je tako, Smoje prije upozna mene nego ja njega. Rodija san se na Prokurative i ka dite trka in među noge, mater Anka radila je u hotelskoj kužini, a ja san onda namišta katrige, vrtili smo manicu od tende, glumija san liftboja...

Poslin san se, nakon druge godine Pravnoga faksa, prijavija za novinara u Gradsku rubriku di je Smoje bija urednik. Bit urednik ga je ubijalo, mora je sidit po cili dan u redakciji i ispravljat tuđe tekstove. A tek mi mladi... Nikad nije bija zadovoljan, zna bi sve šta smo mu donili bacit u škovace i cilu stranicu sam napisat – smije se Feđa, a s njin dalje pratimo Smojin splitski đir.

- E iza “Bellevuea” je dolazilo vrime za cirkus, iza jedanajst uri krenija bi put doma, ali priko Borčića kale, di je na broju 14 čuveni Šantov dvor. Svetin Radovniković Šanto, junak nebrojenih Smojinih tekstova, bija je vicasti ribar u čijemu se majušnome dvoru skupljala posebna ekipa.

Opet dil onih iz “Bellevuea”, ali obavezno Boris Dvornik, onda Boris Majić, dotur Vojko Žagar iz Trsta, šef turističke Ante Ćićo Ganza, redatelj Stipe Delić, a ko nije dolazija... Smoji je tu bija ured – tumači Feđa, a u to se u Šantovu dvoru skupljaju stanari koji još pamte avanture.

- Ajme šta je to bilo, cirkus... Da smo naplaćivali karte, mogli smo se obogatit - dočeka nas je šjor Siniša Jelaska, koji još živi na starini u istome dvoru.

---

image

Marija i Milan Mandić i Siniša Jelaska u Šantovu dvoru

Nikola Vilić/Cropix
---

- Naš dvor bija je epicentar zabave, a Varoš je onda bija živ, a sad je mrtav. Šanto je ima jednu tećicu na bule di bi skuva ništo sitne ribe, donija bi vina i rakije i komedija je mogla počet. Liti bi šušur traja po cilu noć.

Dvornik bi ga najviše zna najidit, kad bi mu diga živce, Šanto bi pritija da će mu rašpon probit trbuj, ali bi mu onda ovi zapiva “Tiho pojte maleni slavuji” i Šanto bi se smirija ka bubica.

---

image

Cirkus u Šantovu dvoru

Feđa Klarić
---

Šanto je ima četiri brata i svi su bili ribari, a niko nije zna plivat. Jedno vrime ima je i svoju Dulcineju kojoj su ljubavnici dolazili priko našega krova, a jedanput su mu u kućicu banule dvi Hvarke koje su tile samo prispavat, a ostale su dva miseca, jedva ih je istira. Sve je to Smoje bilježija, a mi uživo gledali - kaže šjor Jelaska.

Kroz vrata izlaze Marija i Milan Mandić, oni su u dvor doselili 1979. godine:

- Barba Smoje bi mi zavika: “Mare, skuvaj mi manistre na pome” - sića se Marija.

- Bližilo se doba od obida i po Smoju bi u Šanta došla Lepa, pa bi skupa išli na Dražanac, onda bi ručali i on bi obavezno ubija oko - nastavljamo s Feđon.

Popodne bi opet izaša ako nije šta pisa. Pa na utakmice Hajduka na Starome placu, a manje na Poljud. Puno u teatar, na dramu, a manje u kino. Liti bi se kupali na Ježinca.

---

image

U Šantovu dvoru sa svjedocima zabava: Damir Šarac, Marija i Milan Mandić, Siniša Jelaska i Feđa Klarić 

Nikola Vilić/Cropix
---

Večernje izdanje ‘Slobodne’

- Uvečer opet u kavanu, na štekat od “Bellevuea”. Pa bi se šetalo po Rivi gori-doli po sto puti, stali bi samo za popišat se u more. Ako si tija koga vidit, onda bi iša po Pjaci, navečer bi se pridružili i urednici “Slobodne” koji su završili s poslon, došli bi Joško Kulušić, Joško Frančeski, Zdravko Reić i ostali, pa bi se vrtile priče o novinama i novitadama.

Okolo ponoća kraj “Bellevuea” bi auton proša Goran Bulj s večernjin izdanjen novina i doda bi ih Smoji. Opet komentari, ćakule. Nikad leć. Onda bi te privarija, kako mu se nije spavalo, do jedan po ponoća bi te ispitiva: kako ovo, kako ono, samo da te zadrži. A i vrime je bilo drugačije, bez televizije, bez mobiteli, interneta, ljudi su se stalno družili, pričali, šta više i duže, to boje - govori Feđa.

- Posal i veliko, bučno društvo, to je bija Smojin život. Koji put bi išli u Trst da Lepa kupi robu za “Mozaika” i za njih. On nije marija za robu, ali mu je bilo drago nać se s dalmatinskon dijasporon u “Caffe degli Specchi”, to je bila dalmatinska ambasada u Trstu.

A u Splitu bi se najdalje dobacija do Bihaćke ulice, tu mu je stanova rođak Vito Penović. Smoje nije vozija, u nove kvartove nije ima zašto ić – zaključija je Feđa ovi naš krug Smojine godine. I u tome krugu naša je cili svoj svit.•

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Feđa Klarić Žarko Tičinović Feđa Klarić Feđa Klarić Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Feđa Klarić

Cirkus u Šantovu dvoru

Feđa Klarić

Smoje s društvom u kavani 

Nikola Vilić/Cropix

Smojina rodna kuća u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix

Feđa Klarić ispred ulaza u Smojinu rodnu kuću u Senjskoj ulici

Nikola Vilić/Cropix

U Šantovu dvoru sa svjedocima zabava: Damir Šarac, Marija i Milan Mandić, Siniša Jelaska i Feđa Klarić 

Nikola Vilić/Cropix

Feđa Klarić pored kavane ‘Bellevue’ 

Nikola Vilić/Cropix

Marija i Milan Mandić i Siniša Jelaska u Šantovu dvoru

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua-1264772 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5762ed66f9238d3cbd60d866228bc7175241385a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovako+je+izgledao+tipi%C4%8Dan+Smojin+dan%3B+budija+se+prije+%C5%A1est%2C+kuva+kafu+Lepoj+i+sebi%2C+pa+bi+pisa%2C+onda+u+%E2%80%98Belleveua...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua-1264772 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fovako-je-izgledao-tipican-smojin-dan-budija-se-prije-sest-kuva-kafu-lepoj-i-sebi-pa-bi-pisa-onda-u-belleveua-1264772 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => FEĐA KLARIĆ ZNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitFEĐA KLARIĆ ZNA

Ovako je izgledao tipičan Smojin dan; budija se prije šest, kuva kafu Lepoj i sebi, pa bi pisa, onda u ‘Belleveua...‘

Piše Damir Šarac
14. veljače 2023. - 18:47

Split i Dalmacija slave sto godin od rođenja Miljenka Smoje, novinara “Slobodne”, pisca i scenarista naših nadražih serija, “Maloga mista” i “Veloga mista”.

Kad bi se pročitalo i gledalo koliko je toga zapisa i sačuva, kako je oslika Split i Dalmaciju, njihove ljude, običaje i karaktere, pomislili biste - ovo je veliki život, ovi je literat živija ka kralj. A on je od rođenja u Velome Varošu, pa do sprovoda u Žrnovnici provodija vrime ka svaki mali čovik, kakvoga je najviše volija. Pa i kad bi iša po svitu, uvik je pisa o Splitu i Dalmaciji. Na njegov rođendan obašli smo Smojine splitske štacije s Feđon Klarićen, fotoreporteron i njegovin životnin kumpanjon.

- Smoje se rodija u ovu kuću, sad je to Senjska 23, otac mu Marin bija...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 05:21