StoryEditorOCM
SplitČEMU SLUŽI?

Ovaj semafor već dvije godine iritira vozače u Splitu. Iza svega se kriju prijevare, milijuni, mutne parcele..

Piše Božidar Lončar
17. veljače 2024. - 10:59

Koliko puta ste se tijekom vožnje Marjanom pitali čemu služi semafor na Šetalištu Ivana Meštrovića kod Bambine glavice? Na to nas je podsjetio izrevoltirani čitatelj nakon što je proveo još jedan dan "gubeći vrijeme", ali i živce na cesti od Kašjuna prema Institutu:

- Imate li informacija do kada će biti ovi semafori na Bambinoj glavici? Koliko godina su postavljeni? Mislim da apsolutno ničemu ne služe – kazao je.

Danas na terenu možemo reći da cesta najviše služi mladim vozačima autoškole. Tu nema kolona, mimoilaženja, gužvi. Kao na poligonu. Osim njih, prošlo je svega nekoliko vozila. Eto, možda ideja za gradske oce. 

image
Saša Burić/Cropix

Semafor je "trn u oku" stanovnicima elitnog dijela elitnih Meja gdje život ipak nije tako glamurozan, kaže nam Goran Jugović, dopredsjednik Kotarskog vijeće Meje i stanar na Kašjunima, koji se i kandidirao za splitskog poteštata u prošlosti:

- Semafori su postavljeni prije godinu i pol, dvije. Radovi su trebali biti gotovi odavno i ne idu nikako, a ne prema očekivanjima! Treba pitati Grad koliko je platio održavanje sve to vrijeme - kazao nam je.

Bambina glavica je problem koji traje dugo vremena, točnije od 2011. i krivci za današnje stanje su sve vlasti, uključujući i sadašnju, objašnjava Jugović:

- Ivica Puljak je otkazao izvođača radova zbog cijene. Ako se ne varam, ”Građevno Zec” je zamijenio ”Cestarom”. Dva izvođača, dva nadzora, ništa nije riješeno. Iz Grada nam voditelj "komunale" Damir Babić tvrdi da promet može ići preko Bambine glavice i marjanski tunel se može urediti. Osim ceste ništa nije sigurno: odvodni kanal oborinskih voda, klizište, potporni zid od ceste, konfiguracija terena, prirodni sliv vode, komunalno održavanje.

image

Goran Jugović
 

Duje KlariĆ/Cropix

Potporni zid naslonjen na cestu na zemljištu koje su prevaranti pokušali prodati 2017.

Iz policije su nam rekli da oni nemaju nikakve veze sa semaforom na Bambinoj glavici. Baš kao i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove SDŽ Marija Vuković na koju se, tvrde izvori, Grad pozivao u kontekstu radova. Oboje su nas uputili na vlasnika ceste, odnosno Banovinu.

Od Grada nismo dobili odgovor, kao ni od Babića ni pročelnice Leone Grgić. Ono što smo pronašli su izmjene i dopune komunalnog programa. U 2019. se za projektnu dokumentaciju namjeravalo potrošiti 100.000 kuna, 2021. 500.000 kuna za pripremne radove, dok se za ovu godinu za sanaciju potpornog zida i odvodnje namjerava potrošiti 334.872,22, odnosno,  349.250,00 eura! Znači li to i kraj muka za stanare? 

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove Park-šume Marjan, tvrdi nam da je s problem sa sanacijom ceste taj što je na nju naslonjena ilegalna kuća prijavljena Građevinskoj inspekciji.

- Prijavljujemo nezakonito izveden građevinski zahvat gdje je na čestici izvedeno nezakonito spajanje istočnog dijela stambene građevine sa zapadnim potpornim zidom. Građevine su ruševne i opasne za korištenje, a nije istaknuta oznaka opasnosti za korištenje. Prijavljujemo i sumnju na zakonitost izgradnje druge stambene građevine - stoji u dopisci.

Osim predstavke Državnom inspektoratu, uslikana je i urušena fasada, kao i prometna signalizacija kojom se upozorava pješake te zabranjuje zaustavljanje i parkiranje na Kašjunima.

- Između kuće i plaže se nalazi put. Naredio sam čuvarima prirode postavljanje crvene trake jer se tamo ne smije prolaziti. Put može biti opasan. Uz to, trebalo bi vidjeti i građevinsku dozvolu jer ta kuća prije 1968. sigurno nije bila u ovim gabaritima. Dok se ne sredi Bambina glavica ne može se ni srediti marjanski tunel – smatra Pejnović.

image

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Marko Pejnović











 

Nikola Vilić/Cropix

Na stranicama Ministarstva graditeljstva nismo pronašli ništa. Na Geoportalu su upisana dva objekta. Način uporabe: kuća od 479 kvadrata, zgrada veličine 131 kvadrat i dvor od 500 kvadrata. Suvlasnički udio imaju Vjekoslava Mustapić i Stjepan Tonći Mustapić iz Aldigena u Njemačkoj. U zemljoknjižnom ulošku upisana je zgrada od 110 kvadrata i dvor od 979 kvadrata. Zemljište se nalazi u obuhvatu kulturnog dobra ”Kulturni krajolik poluotoka Marjan”. Nalazi se i u blizini pomorskog dobra.

image

Slobodna Dalmacija

Slobodna Dalmacija

Ovo je zemljište već punilo stupce Slobodne Dalmacije, i to 2017., kada je postalo predmet pokušaja prijevare vrijedne milijun eura. Tada su Mladen Vladović zvan Radojica i Marko Gilić zvan Brzi pokušali prodati zemljište od 1100 kvadrata šibenskom vaterpolistu J. J. Radojica se predstavio kao Stjepan Tonći Mustapić i ukrao mu podatke. Odvjetnica mu je bila Doris Košta, koja nije znala što se uopće događa. Javna bilježnica ipak nije ovjerila ugovor zbog papirologije, a u priču se uključila policija te je Vladović na kraju sve priznao.

image
Saša Burić/Cropix

Zato smo kontaktirali ”čovjeka iz sjene” za Marjan, gradskog vijećnika Srđana Marinića koji je rekao da na Bambinoj glavici postoje tri problema:

- Mogu li se radovi izvoditi bez građevinske dozvole, kuća čiji je potporni zid naslonjen na cestu i klizišta koja vode direktno na pomorsko dobro? Oni su rješenjem Inspektorata 2021. trebali ukloniti potporni zid i sanirati ga u roku od tri mjeseca. Nisu to napravili – kaže Marinić i navodi da su u cijelu priču umiješani i konzervatori:

- Konzervatori su tražili da sanirano područje bude u kamenu, izvorno, a ne u betonu. Tražili su i da se napravi projekt hortikulture temeljen na prethodnoj procjeni stanja zelenila, stabla i borova.

image

Srđan Marinić

Tom Dubravec/ Cropix

Poslali smo upit institucijama. Čekamo odgovor. Baš kao i odgovor Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:38