StoryEditorOCM
SplitJAD I TUGA

Nije ovo divlji deponij, već okoliš splitske zdravstvene ustanove. Najluđe: vlasnici su mu Grad i moćni poduzetnik!

Piše Tanja Šimundić Bendić
25. travnja 2024. - 07:49

I opet ćemo zahvaljujući našim čitateljima gađati u sridu nereda, šporkice, nebrige... i opet u pravcu splitskih zdravstvenih ustanova. Precizno ciljamo na okoliš ambulante Doma zdravlja na Mertojaku. Ovakav nered odavno vidjeli nismo. Prašnjavi plato, krbav, neuredan, pun rupa, betonskih okrajaka, po kiši blatnjav, idealan da netko od starijih ljudi zapne, padne, polomi se. I gle apsurda, ali i sreće u nesreći, taman pred zdravstvenom ustanovom. Pa ako se slomi, makar će doktori biti blizu. Za izraslo grmlje, gomile drače, nitko ne haje, prešli su sve gabarite, digli se put neba, a sve u urbanom dijelu grada.

A znate tko je vlasnik? Otkrili smo. Uz firmu "Drinak" d.o.o., čiji je vlasnik imućni Omišanin Josip Milavić, najpoznatiji kao bivši vlasnik "Studenca", a drugi je Grad Split. Velikodušno su i jedan i drugi građanima na platou oko ambulante dopustili gratis parkiranje. I to je skroz O.K. jer je određeni broj parking mjesta izgubljen gradnjom Kauflandova centra s druge strane ceste. No isti ti vlasnici u pogledu neuređenosti glavu okreću na drugu stranu. A očito okreću i komunalni redari, čijemu oku ne smeta ono na što se građani tuže. Ili možda namjerno ne vide jer ne žele ruku koja ih hrani, Grad Split, čiji su zaposlenici, kazniti zbog situacije za koju je uz tvrtku "Drinak" odgovoran upravo i Grad.

image

Okoliš ambulante Doma zdravlja na Mertojaku

Jakov Prkić/Cropix

- Ovo je sramota, vidi li to netko dolje iz Banovine ili im pogledu smetaju neboderi s istoka grada? Grmlje, drača, šporkica, krš, prašina, blato, rupe, hoćete da vam još nabrajam? Sramota, samo čekamo da netko od starijih padne i slomi se živ... Godinama to tako stoji, godinama nitko ništa... Zdravstvena ustanova, a okolo ovakav prizor, užas.... Noću vam tu ne prolazim, iako kroz draču ima puteljak, prečica, tko zna što bi mi iz grmlja moglo iskočit, da padnem, ko bi me čuja, idem okolo radije, iako je duže - tuže nam se građani, prenosimo poruku nadležnima.

Rađa sliježe ramenima

Ravnatelj Doma zdravlja dr. Marko Rađa veli da je nemoćan. Što se njih tiče, mogu urediti samo svoj dio, istočni, koji, primjećujemo, drže cakum- pakum. U ostatak ulaziti ne mogu jer nisu vlasnici. Vlasnik zgrade je Županija, koristi je Dom zdravlja, a uz nju i pločnik s istočne strane te pitare koji se tu nalaze. Sve ostalo je izvan njihove kontrole.

image

Vikendima je to jedina dežurna ambulanta...

Jakov Prkić/Cropix

- Mnogo puta su upravo naš Dom zdravlja pacijenti i građani prozivali zbog nesređenog okoliša naše ambulante. I svaki put im kažemo, vezane su nam ruke. Sve osim zgrade i istočnog dijela u rukama je privatnog vlasnika. Ako bi Dom zdravlja i krenuo u akciju čišćenja, ako bismo organizirali, recimo, gradsku tvrtku "Parkovi i nasadi", mene bi Upravno vijeće s punim pravom pitalo zašto naručujemo njihove usluge na privatnoj parceli. Koja je, koliko znam, dijelom i u vlasništvu Grada Splita. Nemoćni smo. Jedino što se može napraviti je da komunalni redari izađu na teren i naprave ono što je u njihovoj nadležnosti - veli dr. Rađa.

A što kaže Grad, pitali smo ih. Prenosimo njihov odgovor, u kojemu se zorno vidi da su i oni suvlasnici nekretnine označene kao čestica zemlje koja okružuje zgradu ambulante.

- Dom zdravlja Mertojak izgrađen je na čest. zem. 335/10 K.O. Split, a tu česticu okružuje čestica 335/82, kat. čest. 7697/82 K.O. Split. Nekretnina označena kao čestica zemlje 335/82 uknjižena je kao društveno vlasništvo s pravom korištenja Općine Split, pravni prednik Grada Splita, za 15847/53988 idealnih dijelova cjeline. Dok je preostali dio uknjižen na tvrtku "Drinak" d.o.o. Grad i "Drinak" d.o.o. uknjiženi su kao suvlasnici u idealnim dijelovima, odnosno nije određeno koji bi točno fizički dio navedene nekretnine pripadao u isključivo vlasništvo pojedinom suvlasniku - vele iz grada.

Zanimalo nas je i što se na ovoj čestici planira?

- Predmetno zemljište je prema odredbama važećeg GUP-a Grada Splita položeno u zoni K - poslovna namjena. Tvrtka "Drinak" d.o.o. za sada se nije obraćala Gradu radi uređenja odnosa, u svrhu eventualne izgradnje objekta poslovne namjene - vele iz Grada Splita.

Status quo, što bi se reklo. Vrijeme je očito za izlazak komunalaca. Hoće li?

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image

Na šta ovo sliči?

Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:50