StoryEditorOCM
SplitUDARNI VIKEND

Kiša, subota, turisti... Treba li dalje? Ono što smo očekivali u Splitu nije se dogodilo, baš suprotno. Sve smo snimili

Piše Lucija Vujnović
1. srpnja 2023. - 14:47

Srpanj je stigao, a ljetna sezona se dodatno zahuktava. Napravili smo danas đir po trajektnoj luci i prilazima terminalu da vidimo kako protječe prvi udarni vikend sezone. 

Prošlog tjedna su kolone na cestama koje vode prema trajektnoj luci i autobusnom kolodvoru Split bile ogromne stoga smo očekivali smo trubljenje nervoznih vozača i velike gužve, tim više što je prvi (i kišni) vikend u srpnju, no dočekalo nas je nešto sasvim drugo. 

image
Duje Klarić/Cropix

Ležerno ispijanje kave i doručkovanje u obližnjim kafićima/restoranima, nasmiješena lica i usporeni tempo kretanja. Svatko negdje ide, no nema trčanja, vikanja ni nervoze.   

- U Splitu ukrcamo otprilike pola katamarana, a onda putem do Dubrovnika se napuni cijeli brod. Najviše ljudi uđe u Hvaru", rekao je zaposlenik na katamaranu Krilo koji vozi na ruti Split – Brač – Hvar – Korčula – Mljet – Dubrovnik. 

U redu smo popričali sa starijim bračnim parom iz Engleske.

- Idemo na Hvar i nema velikih gužvi, cijeli put dosad nam je prošao bezbolno - nasmiješeno je odgovorila ova turistkinja. 

Ispred trajekta za Brač stvorio se duži red, a u koloni smo popričali sa slovenskom obitelji koju čine roditelji, dvoje djece, a s njima putuje i pas.

image
Duje Klarić/Cropix

- Nismo imali nikakvih problema s dolaskom i ne čekamo predugo. Otprilike pola sata smo u redu i zadovoljni smo. Probleme smo imali na dolasku do luke, odnosno do ovog terminala, jer je cesta vrlo uska... - tvrde. 

U istoj koloni, malo ispred, popričali smo s gostom iz susjedne Srbije koji putuje zbog posla.

- Poslovno putujem na Brač. Nisam uočio nikakve probleme. Ne čekam dugo i sve je u redu - kaže nam.

 Nismo primijetili ni gužve na šalterima jer, kako nam je objasnila Jelena Ivulić koordinatorica “Jadrolinije” za splitsko područje prodajno mjesto na terminalu dostupno je 24 sata, a preporučuje koristiti i online prodaju karata kako bi se izbjegli veliki redovi u luci. 

image
Duje Klarić/Cropix

- Očekujemo gužve tijekom cijelog vikenda. U ovom vikendu će kroz trajektnu luku proći 64.000 putnika i preko 14.000 automobila. U usporedbi s istim periodom prošle godine, imamo 4 posto više putnika u usporedbi s prošlom godinom u istom periodu, a najviše je stranaca. Uglavnom su to Poljaci, Česi, Nijemci, Slovenci, Slovaci - nabraja Ivulić. 

Domaćih je gostiju, kaže, više bilo u prošlom mjesecu a najviše je putnika za Supetar, Stari Grad i otok Vis. 

Nemoguće je ne primijetiti veliki kruzer "Norwegian Gateway" koji je, prema informaciji čitatelja, najveći brod za krstarenja u povijesti luke Split, a ima 145.656 gross tona (mjera za ovaj tip brodova).

image
Duje Klarić/Cropix

Dužinom od 326 metra zauzeo je svoju poziciju na vanjskom lukobranu trajeknte luke, a iz njega ne prestaju izlaziti grupe turista koji idu u razgledavanje. Prije njega je taj rekord držao brod "MSC Splendida" s 137.936 goss tona. "Ovaj sad je veći od njega za cijelog Jadrolinijinog "Marka Pola" - brifira nas čitatelj J. M. 

image
Duje Klarić/Cropix
image
Duje Klarić/Cropix

Oko 10 sati gužve su postajale veće nego sat vremena ranije, osobito na cestama koje vode prema luci. U Zagrebačkoj ulici  rezerviranoj za autobuse i taksiste počele su se stvarati kolone spomenutih vozila, a slično se događalo i u Zvoinimirovoj.

image
Duje Klarić/Cropix

No, sve  je to bilo u izdržljivim granicama, onako kako to već priliči jednom turističkom gradu. Ipak, ako putujete kroz splitsku luku ili kolodvor, preporuka je kupiti online kartu, a zatim se uputiti u ranijim satima kako biste izbjegli veće gužve. Sve ovisi o vremenu dolaska i danu jer, kako je spomenuto, sredinom prošlog tjedna kolone su bile puno veće. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 11:31