stdClass Object ( [id] => 1367673 [title] => ‘Karepovac je blago vrijedno 160 milijuna eura! Ali za to iskoristiti trebamo izvrsnog gradonačelnika poput Grabića‘ [alias] => karepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas donosimo drugi dio razgovora s Jakšom Miličićem, legendarnim splitskim gradonačelnikom koji i danas, u svojoj 98. godini života, promišlja o razvoju Splita, o propuštenim mogućnostima, i što bi se sve dalo napraviti da grad konačno krene naprijed. Osnovna tema, gotovo svaka misao, vezana je uz odlagalište otpada, uz Karepovac, kao prevrijedan gradski resurs...

– Šta ja vama želim kazati? Kad se Karepovac ozdravi ostaje Gradu Splitu teren od 400 tisuća kvadrata po 300 - 400 eura, pa računajte! Grad je vlasnik tog zemljišta i to je silna lova. Smatra se da je Grad riješio problem Karepovca i to novcem iz Europe. Sanacija ovoga bi koštala oko 50 milijuna eura. Za još jednu sanaciju Europa neće dati novac i treba doma naći taj novac. A novi izvor financiranja je u vrijednosti terena na Karepovcu koja doseže oko 160 milijuna eura – ističe prof. Jakša Miličić.

---

image

Jakša Miličić  područje Babarinca u Kaštelanskom zaljevu vidi kao idealan resurs za gospodarski razvoj

 

 

Paun Paunović/Cropix
---

Nastavlja kako bi Grad imao tako i znatnu sumu novca za intervencije u prostoru i rješavanje gradskih problema, te smatra kako primjerice istočni dijelovi grada nisu odgovarajuće komunalno opremljeni.

– Grad na to treba utrošiti pare koje sada nema, a ima ih ovdje. S tim se treba baviti, o tome treba razmišljati. Grad o tome ne razmišlja. Škovace su prokletstvo, ali mogu biti i bogatstvo – naglašava.

Također ističe kako Grad Split revitalizacijom Karepovca dobiva vrijedni teren za građenje. Pa tako može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova, za što treba cca 35.000 metara četvornih komunalno opremljenog građevinskog zemljišta. Može izgraditi studentski dom kapaciteta tri tisuće kreveta, na oko 15.000 kvadrata, te dom za starije i nemoćne, kapaciteta 500 kreveta za što treba 10.000 metara četvornih komunalno opremljenog terena.

---

image

Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran

Paun Paunović/Cropix
---

– Taj teren se dobiva sanacijom Karepovca, a u vlasništvu je Grada. Sve je već plaćeno i sve ovisi o odluci grada Splita. Ovo su vrata u nešto novo, o tome treba razmišljati – poručuje nekadašnji, uspješni splitski gradonačelnik.

Čini se da vi promišljate o ovim pitanjima više nego što bi to trebali činiti oni koji su za to plaćeni?

– Znate ja sam bio gradonačelnik ovoga grada, ali ja sam i građevinar. Ali ja sam sada obični penzioner, ja sam tempi passati. S ovim prijedlozima treba izaći netko tko je na poziciji, tko je aktualan –​ odgovara.

Je li vam išta žao kad se osvrnete unatrag?

– Je li mi žao? Ovo je bogatstvo koje stoji, koje za grad predstavlja problem. Ovo je 400.000 kvadrata, ovo je teren vrijedan 160 milijuna eura. To je teren koji pripada gradu. A tko je grad? To su novci stanovnika ovoga grada, vaši i moji - kazuje.

Pojašnjava kako Karepovac ima 556.500 metara kvadratnih površine, od čega je 393.750 kvadrata u nadležnosti Grada Splita, a 162.750 kvadrata u ingerenciji Grada Solina.

– U postojećem stanju Karepovac bi ostao dugi niz godina. Ako se nešto ne napravi, on je izgubljeno vrijedno zemljište i ujedno zdravstveni problem.

---

image

Sve je svoje ideje Jakša Miličić stavio na papir

Paun Paunović/Cropix
---

U njegovoj ključnoj masi je organska tvar koja se razrađuje u okvirima od 80 godina, to je proces koji se ne može zaustaviti. Određenim mjerama se može kontrolirati, ali se ne može zaustaviti. Proces kontinuirano traje. Karepovac je integralni dio grada i ne može se o tome ne voditi računa. Taj problem treba riješiti, a kod Karepovca je to moguće, da se on eleminira kao problem.

Tako oslobađamo grad i stanovništvo od eventualnih nevolja, a u isto vrijeme imamo više od 500 tisuća kvadrata terena u gradu, koji ima cijenu. Danas doseže oko 400 eura po kvadratu, to su novci stanovnika ovog grada –naglašava.

Karepovac je za Jakšu Miličića nepresušna tema, ali dotakli smo se i drugih pitanja i projekata koje je vodio i koje su mijenjale sliku Splita na bolje.

Odete li do fakulteta?

– Malo gdje sada idem, teže se krećem – odgovara.

Jakša Miličić osnivač je Građevinskog fakulteta i njegov prvi dekan. Na naš poticaj prisjeća se kako je pokrenut studij građevinarstva u Splitu, prvo je 1971. otvoren Odjel zagrebačkog Građevinskog fakulteta koji je nakon šest godina prerastao u splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prof. Miličić bio je od jeseni 1974. voditelj studija, a od 1977. do 1983. dekan fakulteta.

– Trebalo je prvo izgraditi objekte. Prva dva objekta ja sam imao sreću graditi, ukupno imamo četiri. Preostala dva su građena u kasnijim godinama. Odmah smo namjeravali imati fakultet s odjelom arhitekture i odjelom geodezije, tako da bude građevinski, arhitektonski i geodetski fakultet. On je to i danas. Te tri grupe predmeta se nadopunjuju i kao cjelina daju ukupnu viziju.

Rekli ste kako je stanogradnja bila dio politike grada. Kako je u vaše doba grad bio organiziran?

– Grad je tada bio efikasnije organiziran. Imao je Urbanistički zavod, koji danas nema. Imao je Poduzeće za izgradnju Splita, koje danas nema. To su dva faktora koja su presudno utjecala na kvalitetu ponašanja u sferi stambene izgradnje.

---

image

Na Karepovcu se može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova

Paun Paunović/Cropix
---

Urbanistički zavod je bio zakon, a danas urbanizma nema. Ima nešto u gradskoj upravi, ali to je tanko sa stanovišta potreba grada. Grad danas nema snagu uhvatiti problem za rogove. Grad nije organiziran da riješi problem, onda problem rješavaju privatni interesi. Gradi se tamo gdje u određenom prostoru ima šanse da će se neke pare zaraditi. Nije motiv izgraditi stan za građane, pogotovo siromašnije građane, motiv je izgraditi stan da se proda i zarade pare. Ni to nije loše, jer može i to izostati – kazuje prof. Miličić.

– Mislim da grad treba promijeniti svoje ponašanje. To je lako kazati, a nije lako provesti. Međutim, ako grad hoće imati adekvatan uspjeh u godinama koje dolaze u politici svog razvoja, mora biti drugačije organiziran. Ovako kako je, nije dobro. Mora postojati neka institucija koja se bavi urbanizmom, dakle prostornim razvojem grada – ističe nadalje.

Kako ocjenjujete splitske gradonačelnike nakon vas?

Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik… Kod bilo koje ocjene o radu nekog čovjeka, morate uzeti u obzir sve prilike i uvjete pod kojima je djelovao. To je složeno. Ja sam bio gradonačelnik u vrijeme kad je bila jedna partija, a danas je drugačije, ima ih "milijardu". To je dobro, ali nisam siguran da je za grad to dobro...

---

image

Banovina kao hotel...bolje nego ovo sada

Vojko Bašić/Cropix
---

Da ste vi gradonačelnik, kakav bi danas bio Split ?

– Već odavno bismo imali riješeno ovo kupalište na Žnjanu. Sigurno bih prihvatio prijedlog Ante Kuzmanića da se luka gradi prema Stobreču, a gradsku luku bih maksimalno vezao za turizam. Gradska luka je luka cara Dioklecijana, makar je on nije gradio, ona ima povijesnu i svaku drugu vrijednost i ona je nešto što gradu čini veliku financijsku aktivu. Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran. I onda bih između toga i "Marjana", napravio još jedan ili dva hotela velikih dimenzija. Na Zapadnoj obali napravio bih operativnu obalu za vezivanje velikih jedrilica. One donose veliku lovu.

(nastavak slijedi...)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAKŠA MILIČIĆ(2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => JAKŠA MILIČIĆ(2.) 2 0 7044 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-24 14:46:06 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => LJUBICA VUKO [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-29 11:35:49 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2024-02-27 19:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Karepovac je blago vrijedno 160 milijuna eura! Ali za to iskoristiti trebamo izvrsnog gradonačelnika poput Grabića' page_title='Karepovac je blago vrijedno 160 milijuna eura! Ali za to iskoristiti trebamo izvrsnog gradonačelnika poput Grabića' [metakey] => jakša miličić, gradonačelnik, nikola grabić, Banovina, karepovac [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615808.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/21099996.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615812.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615807.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615799.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615791.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Gordana Kosanovi\u0107 je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabi\u0107 je bio izvrstan gradona\u010delnik\u2026<\/p>","

Banovina kao hotel...bolje nego ovo sada<\/p>","

Jak\u0161a Mili\u010di\u0107\u00a0 podru\u010dje Babarinca u Ka\u0161telanskom zaljevu vidi kao idealan resurs za gospodarski razvoj<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Na Zapadnoj obali zgradu dana\u0161nje gradske uprave pretvorio bih u hotel, mo\u017eda ne najve\u0107e kategorije, ali bio bi visoko rangiran<\/p>","

Sve je svoje ideje Jak\u0161a Mili\u010di\u0107 stavio na papir<\/p>","

Na Karepovcu se mo\u017ee izgraditi stambeno naselje od tisu\u0107u stanova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1323","hd_26615808_1920.jpg":"1920x1080","k_26615808_1280.jpg":"1280x1280","k_26615808_1024.jpg":"1024x1024","k_26615808_640.jpg":"640x640","k_26615808_480.jpg":"480x480","k_26615808_340.jpg":"340x340","k_26615808_220.jpg":"220x220","o_26615808_1280.jpg":"1280x882","o_26615808_1024.jpg":"1024x705","o_26615808_640.jpg":"640x441","o_26615808_480.jpg":"480x330","o_26615808_340.jpg":"340x234","o_26615808_220.jpg":"220x151","h_26615808_1280.jpg":"1280x854","h_26615808_1024.jpg":"1024x683","h_26615808_640.jpg":"640x427","h_26615808_480.jpg":"480x320","h_26615808_340.jpg":"340x227","h_26615808_220.jpg":"220x147","pp_26615808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615808_640.jpg":"640x814","pp_26615808_480.jpg":"480x611","pp_26615808_340.jpg":"340x432","pp_26615808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21099996_1920.jpg":"1920x1080","k_21099996_1280.jpg":"1280x1280","k_21099996_1024.jpg":"1024x1024","k_21099996_640.jpg":"640x640","k_21099996_480.jpg":"480x480","k_21099996_340.jpg":"340x340","k_21099996_220.jpg":"220x220","o_21099996_1280.jpg":"1280x853","o_21099996_1024.jpg":"1024x682","o_21099996_640.jpg":"640x426","o_21099996_480.jpg":"480x320","o_21099996_340.jpg":"340x226","o_21099996_220.jpg":"220x146","h_21099996_1280.jpg":"1280x854","h_21099996_1024.jpg":"1024x683","h_21099996_640.jpg":"640x427","h_21099996_480.jpg":"480x320","h_21099996_340.jpg":"340x227","h_21099996_220.jpg":"220x147","pp_21099996_1280.jpg":"1280x1628","pp_21099996_1024.jpg":"1024x1303","pp_21099996_640.jpg":"640x814","pp_21099996_480.jpg":"480x611","pp_21099996_340.jpg":"340x432","pp_21099996_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1341","hd_26615812_1920.jpg":"1920x1080","k_26615812_1280.jpg":"1280x1280","k_26615812_1024.jpg":"1024x1024","k_26615812_640.jpg":"640x640","k_26615812_480.jpg":"480x480","k_26615812_340.jpg":"340x340","k_26615812_220.jpg":"220x220","o_26615812_1280.jpg":"1280x894","o_26615812_1024.jpg":"1024x715","o_26615812_640.jpg":"640x447","o_26615812_480.jpg":"480x335","o_26615812_340.jpg":"340x237","o_26615812_220.jpg":"220x153","h_26615812_1280.jpg":"1280x854","h_26615812_1024.jpg":"1024x683","h_26615812_640.jpg":"640x427","h_26615812_480.jpg":"480x320","h_26615812_340.jpg":"340x227","h_26615812_220.jpg":"220x147","pp_26615812_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615812_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615812_640.jpg":"640x814","pp_26615812_480.jpg":"480x611","pp_26615812_340.jpg":"340x432","pp_26615812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26615807_1920.jpg":"1920x1080","k_26615807_1280.jpg":"1280x1280","k_26615807_1024.jpg":"1024x1024","k_26615807_640.jpg":"640x640","k_26615807_480.jpg":"480x480","k_26615807_340.jpg":"340x340","k_26615807_220.jpg":"220x220","o_26615807_1280.jpg":"1280x919","o_26615807_1024.jpg":"1024x735","o_26615807_640.jpg":"640x459","o_26615807_480.jpg":"480x344","o_26615807_340.jpg":"340x244","o_26615807_220.jpg":"220x158","h_26615807_1280.jpg":"1280x854","h_26615807_1024.jpg":"1024x683","h_26615807_640.jpg":"640x427","h_26615807_480.jpg":"480x320","h_26615807_340.jpg":"340x227","h_26615807_220.jpg":"220x147","pp_26615807_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615807_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615807_640.jpg":"640x814","pp_26615807_480.jpg":"480x611","pp_26615807_340.jpg":"340x432","pp_26615807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_26615799_1920.jpg":"1920x1080","k_26615799_1280.jpg":"1280x1280","k_26615799_1024.jpg":"1024x1024","k_26615799_640.jpg":"640x640","k_26615799_480.jpg":"480x480","k_26615799_340.jpg":"340x340","k_26615799_220.jpg":"220x220","o_26615799_1280.jpg":"1280x835","o_26615799_1024.jpg":"1024x668","o_26615799_640.jpg":"640x417","o_26615799_480.jpg":"480x313","o_26615799_340.jpg":"340x221","o_26615799_220.jpg":"220x143","h_26615799_1280.jpg":"1280x854","h_26615799_1024.jpg":"1024x683","h_26615799_640.jpg":"640x427","h_26615799_480.jpg":"480x320","h_26615799_340.jpg":"340x227","h_26615799_220.jpg":"220x147","pp_26615799_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615799_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615799_640.jpg":"640x814","pp_26615799_480.jpg":"480x611","pp_26615799_340.jpg":"340x432","pp_26615799_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_26615791_1920.jpg":"1920x1080","k_26615791_1280.jpg":"1280x1280","k_26615791_1024.jpg":"1024x1024","k_26615791_640.jpg":"640x640","k_26615791_480.jpg":"480x480","k_26615791_340.jpg":"340x340","k_26615791_220.jpg":"220x220","o_26615791_1280.jpg":"1280x888","o_26615791_1024.jpg":"1024x710","o_26615791_640.jpg":"640x444","o_26615791_480.jpg":"480x333","o_26615791_340.jpg":"340x236","o_26615791_220.jpg":"220x152","h_26615791_1280.jpg":"1280x854","h_26615791_1024.jpg":"1024x683","h_26615791_640.jpg":"640x427","h_26615791_480.jpg":"480x320","h_26615791_340.jpg":"340x227","h_26615791_220.jpg":"220x147","pp_26615791_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615791_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615791_640.jpg":"640x814","pp_26615791_480.jpg":"480x611","pp_26615791_340.jpg":"340x432","pp_26615791_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7597614 Threads: 1 Questions: 1615314068 Slow queries: 4795293 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110892688 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/karepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica-1367673 [printLink] => /split/karepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica-1367673?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287716 [name] => Jakša Miličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jaksa-milicic [link] => /tag/jaksa-milicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 312892 [name] => gradonačelnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradonacelnik [link] => /tag/gradonacelnik ) [2] => stdClass Object ( [id] => 642995 [name] => nikola grabić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-06 11:46:49 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-grabic [link] => /tag/nikola-grabic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 233449 [name] => banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) [4] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAKŠA MILIČIĆ(2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Karepovac je blago vrijedno 160 milijuna eura! Ali za to iskoristiti trebamo izvrsnog gradonačelnika poput Grabića‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615808.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik…

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615808.jpg [title] =>

Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik…

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/21099996.jpg [title] =>

Banovina kao hotel...bolje nego ovo sada

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615812.jpg [title] =>

Jakša Miličić  područje Babarinca u Kaštelanskom zaljevu vidi kao idealan resurs za gospodarski razvoj

 

 

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615807.jpg [title] =>

Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615799.jpg [title] =>

Sve je svoje ideje Jakša Miličić stavio na papir

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615791.jpg [title] =>

Na Karepovcu se može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas donosimo drugi dio razgovora s Jakšom Miličićem, legendarnim splitskim gradonačelnikom koji i danas, u svojoj 98. godini života, promišlja o razvoju Splita, o propuštenim mogućnostima, i što bi se sve dalo napraviti da grad konačno krene naprijed. Osnovna tema, gotovo svaka misao, vezana je uz odlagalište otpada, uz Karepovac, kao prevrijedan gradski resurs...

– Šta ja vama želim kazati? Kad se Karepovac ozdravi ostaje Gradu Splitu teren od 400 tisuća kvadrata po 300 - 400 eura, pa računajte! Grad je vlasnik tog zemljišta i to je silna lova. Smatra se da je Grad riješio problem Karepovca i to novcem iz Europe. Sanacija ovoga bi koštala oko 50 milijuna eura. Za još jednu sanaciju Europa neće dati novac i treba doma naći taj novac. A novi izvor financiranja je u vrijednosti terena na Karepovcu koja doseže oko 160 milijuna eura – ističe prof. Jakša Miličić.

---

image

Jakša Miličić  područje Babarinca u Kaštelanskom zaljevu vidi kao idealan resurs za gospodarski razvoj

 

 

Paun Paunović/Cropix
---

Nastavlja kako bi Grad imao tako i znatnu sumu novca za intervencije u prostoru i rješavanje gradskih problema, te smatra kako primjerice istočni dijelovi grada nisu odgovarajuće komunalno opremljeni.

– Grad na to treba utrošiti pare koje sada nema, a ima ih ovdje. S tim se treba baviti, o tome treba razmišljati. Grad o tome ne razmišlja. Škovace su prokletstvo, ali mogu biti i bogatstvo – naglašava.

Također ističe kako Grad Split revitalizacijom Karepovca dobiva vrijedni teren za građenje. Pa tako može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova, za što treba cca 35.000 metara četvornih komunalno opremljenog građevinskog zemljišta. Može izgraditi studentski dom kapaciteta tri tisuće kreveta, na oko 15.000 kvadrata, te dom za starije i nemoćne, kapaciteta 500 kreveta za što treba 10.000 metara četvornih komunalno opremljenog terena.

---

image

Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran

Paun Paunović/Cropix
---

– Taj teren se dobiva sanacijom Karepovca, a u vlasništvu je Grada. Sve je već plaćeno i sve ovisi o odluci grada Splita. Ovo su vrata u nešto novo, o tome treba razmišljati – poručuje nekadašnji, uspješni splitski gradonačelnik.

Čini se da vi promišljate o ovim pitanjima više nego što bi to trebali činiti oni koji su za to plaćeni?

– Znate ja sam bio gradonačelnik ovoga grada, ali ja sam i građevinar. Ali ja sam sada obični penzioner, ja sam tempi passati. S ovim prijedlozima treba izaći netko tko je na poziciji, tko je aktualan –​ odgovara.

Je li vam išta žao kad se osvrnete unatrag?

– Je li mi žao? Ovo je bogatstvo koje stoji, koje za grad predstavlja problem. Ovo je 400.000 kvadrata, ovo je teren vrijedan 160 milijuna eura. To je teren koji pripada gradu. A tko je grad? To su novci stanovnika ovoga grada, vaši i moji - kazuje.

Pojašnjava kako Karepovac ima 556.500 metara kvadratnih površine, od čega je 393.750 kvadrata u nadležnosti Grada Splita, a 162.750 kvadrata u ingerenciji Grada Solina.

– U postojećem stanju Karepovac bi ostao dugi niz godina. Ako se nešto ne napravi, on je izgubljeno vrijedno zemljište i ujedno zdravstveni problem.

---

image

Sve je svoje ideje Jakša Miličić stavio na papir

Paun Paunović/Cropix
---

U njegovoj ključnoj masi je organska tvar koja se razrađuje u okvirima od 80 godina, to je proces koji se ne može zaustaviti. Određenim mjerama se može kontrolirati, ali se ne može zaustaviti. Proces kontinuirano traje. Karepovac je integralni dio grada i ne može se o tome ne voditi računa. Taj problem treba riješiti, a kod Karepovca je to moguće, da se on eleminira kao problem.

Tako oslobađamo grad i stanovništvo od eventualnih nevolja, a u isto vrijeme imamo više od 500 tisuća kvadrata terena u gradu, koji ima cijenu. Danas doseže oko 400 eura po kvadratu, to su novci stanovnika ovog grada –naglašava.

Karepovac je za Jakšu Miličića nepresušna tema, ali dotakli smo se i drugih pitanja i projekata koje je vodio i koje su mijenjale sliku Splita na bolje.

Odete li do fakulteta?

– Malo gdje sada idem, teže se krećem – odgovara.

Jakša Miličić osnivač je Građevinskog fakulteta i njegov prvi dekan. Na naš poticaj prisjeća se kako je pokrenut studij građevinarstva u Splitu, prvo je 1971. otvoren Odjel zagrebačkog Građevinskog fakulteta koji je nakon šest godina prerastao u splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije. Prof. Miličić bio je od jeseni 1974. voditelj studija, a od 1977. do 1983. dekan fakulteta.

– Trebalo je prvo izgraditi objekte. Prva dva objekta ja sam imao sreću graditi, ukupno imamo četiri. Preostala dva su građena u kasnijim godinama. Odmah smo namjeravali imati fakultet s odjelom arhitekture i odjelom geodezije, tako da bude građevinski, arhitektonski i geodetski fakultet. On je to i danas. Te tri grupe predmeta se nadopunjuju i kao cjelina daju ukupnu viziju.

Rekli ste kako je stanogradnja bila dio politike grada. Kako je u vaše doba grad bio organiziran?

– Grad je tada bio efikasnije organiziran. Imao je Urbanistički zavod, koji danas nema. Imao je Poduzeće za izgradnju Splita, koje danas nema. To su dva faktora koja su presudno utjecala na kvalitetu ponašanja u sferi stambene izgradnje.

---

image

Na Karepovcu se može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova

Paun Paunović/Cropix
---

Urbanistički zavod je bio zakon, a danas urbanizma nema. Ima nešto u gradskoj upravi, ali to je tanko sa stanovišta potreba grada. Grad danas nema snagu uhvatiti problem za rogove. Grad nije organiziran da riješi problem, onda problem rješavaju privatni interesi. Gradi se tamo gdje u određenom prostoru ima šanse da će se neke pare zaraditi. Nije motiv izgraditi stan za građane, pogotovo siromašnije građane, motiv je izgraditi stan da se proda i zarade pare. Ni to nije loše, jer može i to izostati – kazuje prof. Miličić.

– Mislim da grad treba promijeniti svoje ponašanje. To je lako kazati, a nije lako provesti. Međutim, ako grad hoće imati adekvatan uspjeh u godinama koje dolaze u politici svog razvoja, mora biti drugačije organiziran. Ovako kako je, nije dobro. Mora postojati neka institucija koja se bavi urbanizmom, dakle prostornim razvojem grada – ističe nadalje.

Kako ocjenjujete splitske gradonačelnike nakon vas?

Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik… Kod bilo koje ocjene o radu nekog čovjeka, morate uzeti u obzir sve prilike i uvjete pod kojima je djelovao. To je složeno. Ja sam bio gradonačelnik u vrijeme kad je bila jedna partija, a danas je drugačije, ima ih "milijardu". To je dobro, ali nisam siguran da je za grad to dobro...

---

image

Banovina kao hotel...bolje nego ovo sada

Vojko Bašić/Cropix
---

Da ste vi gradonačelnik, kakav bi danas bio Split ?

– Već odavno bismo imali riješeno ovo kupalište na Žnjanu. Sigurno bih prihvatio prijedlog Ante Kuzmanića da se luka gradi prema Stobreču, a gradsku luku bih maksimalno vezao za turizam. Gradska luka je luka cara Dioklecijana, makar je on nije gradio, ona ima povijesnu i svaku drugu vrijednost i ona je nešto što gradu čini veliku financijsku aktivu. Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran. I onda bih između toga i "Marjana", napravio još jedan ili dva hotela velikih dimenzija. Na Zapadnoj obali napravio bih operativnu obalu za vezivanje velikih jedrilica. One donose veliku lovu.

(nastavak slijedi...)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik…

Vojko Bašić/Cropix

Banovina kao hotel...bolje nego ovo sada

Paun Paunović/Cropix

Jakša Miličić  područje Babarinca u Kaštelanskom zaljevu vidi kao idealan resurs za gospodarski razvoj

 

 

Paun Paunović/Cropix

Na Zapadnoj obali zgradu današnje gradske uprave pretvorio bih u hotel, možda ne najveće kategorije, ali bio bi visoko rangiran

Paun Paunović/Cropix

Sve je svoje ideje Jakša Miličić stavio na papir

Paun Paunović/Cropix

Na Karepovcu se može izgraditi stambeno naselje od tisuću stanova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/karepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica-1367673 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d343848b12407ca4f86bc6ba572cc850b3579a97 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Karepovac+je+blago+vrijedno+160+milijuna+eura%21+Ali+za+to+iskoristiti+trebamo+izvrsnog+gradona%C4%8Delnika+poput+Grabi%C4%87a%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkarepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica-1367673 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkarepovac-je-blago-vrijedno-160-milijuna-eura-ali-za-to-iskoristiti-trebamo-izvrsnog-gradonacelnika-poput-grabica-1367673 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JAKŠA MILIČIĆ(2.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
SplitJAKŠA MILIČIĆ(2.)

‘Karepovac je blago vrijedno 160 milijuna eura! Ali za to iskoristiti trebamo izvrsnog gradonačelnika poput Grabića‘

Piše LJUBICA VUKO
27. veljače 2024. - 20:12
Gordana Kosanović je bila dobra, Onesin Cvitan je bio dobar, Nikola Grabić je bio izvrstan gradonačelnik…Paun Paunović/Cropix

Danas donosimo drugi dio razgovora s Jakšom Miličićem, legendarnim splitskim gradonačelnikom koji i danas, u svojoj 98. godini života, promišlja o razvoju Splita, o propuštenim mogućnostima, i što bi se sve dalo napraviti da grad konačno krene naprijed. Osnovna tema, gotovo svaka misao, vezana je uz odlagalište otpada, uz Karepovac, kao prevrijedan gradski resurs...

– Šta ja vama želim kazati? Kad se Karepovac ozdravi ostaje Gradu Splitu teren od 400 tisuća kvadrata po 300 - 400 eura, pa računajte! Grad je vlasnik tog zemljišta i to je silna lova. Smatra se da je Grad riješio problem Karepovca i to novcem iz Europe. Sanacija ovoga bi koštala oko 50 milijuna eura. Za još jednu sanaciju Europa neće dati novac i treba doma naći taj novac. A novi izvor financiranja je u vrijednost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:17