stdClass Object ( [id] => 1367388 [title] => Jakša Miličić: Tuga majke Isusove, nigdi živa čovika, mrtav grad. Nikad to nisam doživio, a toliko ima potencijala... [alias] => jaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Čitam Slobodnu Dalmaciju od prvog broja, od proljeća 1943. kad je prvi put tiskana na Mosoru. Bez obzira na sve oscilacije, Slobodna Dalmacija je novina ovog puka.

Onda sam bio ilegalac, nisam odio u školu, ali novinu smo, kad smo je uspili dobiti, pratili, hvala Bogu, kazuje prof.dr. sc. Jakša Miličić, dipl. ing. građ. na početku našeg razgovora. S legendarnim splitskim gradonačelnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju grada Splita, kolega fotoreporter Paun Paunović i ja našli smo se na kavi blizu njegova doma. Lani je obilježeno 80 godina Slobodne Dalmacije, a naš sugovornik, znanstvenik, sveučilišni profesor i nekadašnji političar, u vrijeme izlaska prvog broja novine bio je 16-godišnji mladić. Koliko je on pratio novinu od prvog broja, toliko je novina pratila njegov put u stvaralačkim godinama, pa i otkad je u mirovini. Više generacija novinara imale su o čemu pisati.

I danas u 98-oj godini života, Jakša Miličić promišlja o mogućnostima i potencijalima grada, uočava probleme i nudi rješenja.

Njegov interes za grad i struku ne jenjava, dapače pripremio je i jedan rad koji je naslovio "Inicijative i mogućnosti za Split novog vremena". I jako mu je stalo da oni koji mogu promijeniti stvari na bolje, od vlasti na gradskim i drugim razinama do Sveučilišta u Splitu i nadležnih institucija, razmotre njegove ideje i prihvate inicijative za Split novog doba. Volio bi da se povede javna rasprava, da građani i struka iznesu svoja mišljenja, da se projekti pokrenu.

Kako biste opisali Split od onda kad je ‘Slobodna‘ prvi put izašla do danas? – pitamo ga nakon što je rekao otkad čita novinu.

– A čujte, ja danas imam sto manje jednu, a onda sam imao 16 godina – odgovara uz osmijeh.

Zato je sve to fascinantno – uzvraćamo i dodajemo da ima još više od dvije do sto.

– Je, rođen sam 1926., u sedmom mjesecu – kaže i dodaje:

–​ Split je tada kad je "Slobodna" tiskana na Mosoru bio okupiran grad, tuga, uvečer od sedam do ujutro do sedam nije se smilo izlazit vanka, nema paralele.

U 8 uri uveče nema ni pasa...

Preskačemo to ratno i poratno razdoblje i pitamo koliko se od vremena kad je on bio gradonačelnik, a to je bilo između 1967. i 1974. godine i u sljedećim godinama kad je i dalje radio na izgradnji Splita i poticanju raznih projekata, Split razvijao, a koliko se sve unazadilo.

– Koliko se unazadilo? Bio sam prije nekoliko dana na predavanju Dinka Kovačića, bilo je šest uri uveče, a predavanje je završilo malo prije osam. Neću reći da u šest uri nije bilo ni pasa, ali u osam uri nije bilo ni pasa na ulici. Pusta Riva, bio sam na Voćnom trgu, nisam išao na Pjacu. Tuga majke Isusove, nigdje živa čovika, mrtav grad. Takav grad nisam nikad doživio, tužno je bilo – slikovito opisuje grad kakav Splićani ne pamte.

---

image

‘Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

U vrijeme kad je bio predsjednik Skupštine općine Split naveliko se gradilo, tada je niknuo i Split 3, jedan od najcjelovitijih splitskih kvartova.

– Gledajte, tada je bila eksplozija u razvoju grada. Zašto? Grad je bio organiziran. Tko danas gradi stanove? Nešto malo ljudi koji grade za sebe i drugo, najvećim dijelom oni koji hoće zaraditi pare i od toga žive. I dobro da je tako, moglo je biti nikako. U vrijeme o kojem govorimo stambena izgradnja bila je dio politike razvoja grada. Ona nije sama od sebe, ona je bila odraz jednog organiziranog napora društva da zadovolji potrebe stanovništva. Ne znam u kojoj se mjeri to uspjelo, ali mislim da se ipak puno napravilo. Uostalom, što se od onda gradi? – ističe profesor Miličić.

Osim što je u vrijeme kad je bio prvi čovjek Splita buknula stanogradnja, ime Jakše Miličića vezuje se i za druge velike gradske projekte kojima se unaprijedilo građevinarstvo i proizvodnja, pa tako ostaje zapisano da je potaknuo izgradnju proizvodnih pogona (Dalmastroj u Splitu, Željezara u Kaštel Sućurcu, tvornica gips-kartonskih ploča u Kninu).

Odigrao je značajnu ulogu u pripremi i početku gradnje sportskih objekata za Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, te doprinio osnivanju Građevinskog školskog centra i Građevinskog fakulteta, čiji je kasnije bio dekan u nekoliko mandata, kao i osnivanju Sveučilišta u Splitu.

---

image

Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ih

Privatni album
---

Već godinama, i nakon umirovljenja, zaokupljaju ga teme kao što su gospodarenje otpadom, zaštita okoliša i razvoj prometa, posebice željeznice. Tako je stalno, desetljećima već, ukazivao i na potrebu rješavanja gradskog odlagališta otpada na Karepovcu.

Ispod škovaca je vražji plin

–​ Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša. Ali mene to zanima, mislim da je to ogromna korist za grad i ne mogu drugačije misliti. Škovace su problem, ali Karepovac može biti i veliko bogatstvo – tvrdi prof. Miličić, vraćajući se stalno u razgovoru velikom gradskom problemu u kojem on vidi veliki potencijal za razvoj grada.

– Pet milijuna kubika "svinjarija" nije mačji kašalj, iako je mačji kašalj u odnosu na zagrebačko odlagalište koje ima 15 milijuna, a i Zagrebu će to doći glave ako već nije došlo. Pogledajte, to odlagalište otpada je samo prividno mrtvo, ono živi. U njegovoj nutrini postoje razni kemijski procesi koji s vremena na vrijeme rezultiraju plinom koji se zove metan.To je vražji plin, eksplozivan je. Sjetimo se požara od prije pet godina koji je došao na vrata grada. Kemiju ne znam, ali znam da se taj vrag zove metan i nema zapreka da izađe van – započinje svoje viđenje Karepovca.

Ono što je napravljeno na sanaciji Karepovca je, smatra, korektno napravljeno, ali pitanje je koliko to vrijedi.

---

image

‘Kubici ostaju kubici. Karepovac sada pokriva znatno veću površinu nego prije‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

– Teško je o tome biti opširan jer se ne može doći do podataka. To što je odloženo fermentira, to je proces koji se odvija, on se ne može zaustaviti, može se ublažiti. Geometrijski je preoblikovano. Iz nedavno objavljene novinske fotografije vidi se da je spljošten, nije visok koliko je bio prije, ali je puno širi. Kubici ostaju kubici. On sada pokriva znatno veću površinu nego prije. Uz to Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici još nije proradio, pa se smeće i dalje odlaže na Karepovac – naglašava.

Karepovac, kao odlagalište komunalnog otpada je nekad, kad je nastajalo, bio daleko od svih, a danas je mnogima na pragu.

– Prekrili su ga tako da plin ne ide u atmosferu, ali kad se plin napuni, probije izolaciju i ide tamo gdje on hoće. Karepovac je prokletstvo grada Splita i treba ga eliminirati, a kako se to radi, svijet dobro zna. Ljude koji vode grad treba zanimati koliko vrijedi taj teren za gradnju drugih potrebnih sadržaja – ističe također.

Pola Karepovca triba izgorit

Pojašnjava kako treba godina dana pripreme, a potom četiri godine rada u dvije smjene da se sve riješi, a rješenje je totalna eliminacija odlagališta tako da se dokazanom tehnologijom izdvoji gorivi dio i uputi u termopostupak, a sve ostalo, kao opći nasip, posebnim postupkom "ozdravi" na licu mjesta i kao zdrava masa odloži u neki deponij, za neku drugu namjenu.

– Ovo se u svijetu radi i nije nikakav financijski i zdravstveni rizik – naglašava profesor. I što je najvažnije, Karepovac umjesto odlagališta koje prijeti gradu, ponovo postaje kao nekad zdrava, zelena ledina, čista za zahvate, kao građevinsko zemljište koje programira grad Split.

– U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit. S tim ću dobiti elektroenergiju i visoku količinu toplotne energije. Ako se to događa u Lećevici, trebam tu toplotnu energiju upotrijebiti na licu mjesta. Mogu napraviti veliki vrt za proizvodnju poljoprivrednih plodina, tom vrtu treba toplotna energija. A gdje je vrt? Pa, ima ga. Tamo gdje je bio, kraj aerodroma, to je državno vlasništvo. Zašto se pomidorice koje jedemo ne bi proizvodile ovdje umjesto što se uvoze? – kaže Jakša Miličić.

Objašnjavajući svoju ideju, kazuje kako bi se provedbom određenih tehnoloških zahvata u četiri godine rada iz sastava Karepovca izdvojilo, osim te gorive tvari usmjerene u pogon "Lećevica" na termo postupak uz proizvodnju električne i toplinske energije, još i oko tri milijuna kubika općeg zdravog nasipa za izvođenje velikog terena površine 300.000 m2 u zoni plićaka Barbarinac, te za sanaciju vodotoka Vilar u zoni uz cestu Žrnovnica – Srinjine, gdje se ovim nasipom dobiva aktivni teren površine 200.000 m2 uz cestu i u razini ceste. Ali, dodaje, postoje i druge solucije.

Terminal na Barbarincu

– Kad se zemlja ozdravi kemijskim procesima, to brdo zemlje treba ukloniti i upotrijebiti ga za druge namjene. Split više nema industrijsku zonu, a bez nje ne može. Split se industrijskog razvoja ne može odreći, ali ga može razvijati na terenima iza Kozjaka, kojima prolazi autocesta Dalmatina i trasa buduće Jadransko-jonske željeznice, kao i energetski vodovi. Slobodnog prostora uz more više nema. Ne možemo čekati izgradnju te željeznice, ali možemo izgraditi prugu istih karakteristika na potezu Perković-Dugopolje koja spaja poslovne zone na tom pravcu. Ferata je okosnica industrijskog razvoja.

---

image

‘U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Grad se mora boriti i izboriti za ovu feratu, koja bi tunelom kroz Kozjak dolazila na terminal u zoni Barbarinca. Ako Split hoće imati kontejnerski terminal za robu s Dalekog istoka jedina slobodna javna površina je zona otočića Barbarinac, plićak ukupne površine oko 300 tisuća metara četvornih, na kojem može biti terminal, kao i suha marina u kojoj svoje mjesto može naći 500 raznih sportskih brodova. Država mora shvatiti da je naša obala, obala srednje Europe – objašnjava svoju ideju koja bi nakon rješavanja Karepovca donijela i novi industrijski zamah na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Odvoženjem zdravog materijala s Karepovca u zonu Barbarinac, vrijednost te zone u startu je najmanje 120 milijuna eura. I to nije sve. Odlaganjem isto takve materije s Karepovca u vododerinu Vilar, novi teren od 200.000 kvadrata vrijedi barem 20 milijuna eura. Kad se zbroji vrijednost ta tri terena (Karepovac, Barbarinac i Vilar) korist za zajednicu je najmanje oko 300 milijuna eura.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kaže da se s kolegama prije 20 godina bavio i pitanjem sanacije područja vododerine Vilar. I u spomenutom radu o Splitu novog vremena, razradio je više mogućih varijanti rješenja terena uz potok Vilar čija dužina toka je oko 2600 metara.

Kao alternative u ovom slučaju, zdrava materija s Karepovca, ako ne može sve stati u vododerinu, može se odlagati i u područje zatvorenog kamenoloma Konstruktora i iskoristiti za uzgoj poljoprivrednih proizvoda.– Imate i kamenolom Perun, od Lavčevića. Ja sam tamo kad sam završio studij bio direktor godinu dana. Imali smo velike planove, gradili smo s betonom, a za to moraš imati kamen dobre granulacije. To je bila moja zadaća. U svakom slučaju i jedan i drugi kamenolom je zatvoren. Bi li bilo dobro da Sveučilište zatraži da se na tom prostoru napravi igralište za potrebe Sveučilišta? – kazuje profesor.

(nastavlja se...)

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČA POTEŠTATA (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => PRIČA POTEŠTATA (1.) 2 0 10926 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-24 14:44:56 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-26 19:12:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-26 19:11:43 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jakša Miličić: Tuga majke Isusove, nigdi živa čovika, mrtav grad. Nikad to nisam doživio, a toliko ima potencijala... page_title=Jakša Miličić: Tuga majke Isusove, nigdi živa čovika, mrtav grad. Nikad to nisam doživio, a toliko ima potencijala... [metakey] => jakša miličić, metan, gradonačelnik, karepovac, odlagalište otpada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26637320.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615808.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615807.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615804.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26615790.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/24\/26171133.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jak\u0161a Mili\u010di\u0107 i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji po\u010detkom 2000-ih<\/p>","

\u2018Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zada\u0107a grada je da o tome misli, ne moja ili va\u0161a\u2018<\/p>","

\u2018Kubici ostaju kubici. Karepovac sada pokriva znatno ve\u0107u povr\u0161inu nego prije\u2018<\/p>","

\u2018Grad se mora boriti i izboriti za ovu feratu, koja bi tunelom kroz Kozjak dolazila na terminal u zoni Barbarinca\u2018<\/p>","","

\u2018U tih pet milijuna kubika odlo\u017eenog otpada ima vi\u0161e od milijun, mo\u017eda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno sna\u017ena i koju treba izgorit\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x852","hd_26637320_1920.jpg":"1920x1080","k_26637320_1280.jpg":"1280x1280","k_26637320_1024.jpg":"1024x1024","k_26637320_640.jpg":"640x640","k_26637320_480.jpg":"480x480","k_26637320_340.jpg":"340x340","k_26637320_220.jpg":"220x220","o_26637320_1280.jpg":"1280x852","o_26637320_1024.jpg":"1024x681","o_26637320_640.jpg":"640x426","o_26637320_480.jpg":"480x319","o_26637320_340.jpg":"340x226","o_26637320_220.jpg":"220x146","h_26637320_1280.jpg":"1280x854","h_26637320_1024.jpg":"1024x683","h_26637320_640.jpg":"640x427","h_26637320_480.jpg":"480x320","h_26637320_340.jpg":"340x227","h_26637320_220.jpg":"220x147","pp_26637320_1280.jpg":"1280x1628","pp_26637320_1024.jpg":"1024x1303","pp_26637320_640.jpg":"640x814","pp_26637320_480.jpg":"480x611","pp_26637320_340.jpg":"340x432","pp_26637320_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1323","hd_26615808_1920.jpg":"1920x1080","k_26615808_1280.jpg":"1280x1280","k_26615808_1024.jpg":"1024x1024","k_26615808_640.jpg":"640x640","k_26615808_480.jpg":"480x480","k_26615808_340.jpg":"340x340","k_26615808_220.jpg":"220x220","o_26615808_1280.jpg":"1280x882","o_26615808_1024.jpg":"1024x705","o_26615808_640.jpg":"640x441","o_26615808_480.jpg":"480x330","o_26615808_340.jpg":"340x234","o_26615808_220.jpg":"220x151","h_26615808_1280.jpg":"1280x854","h_26615808_1024.jpg":"1024x683","h_26615808_640.jpg":"640x427","h_26615808_480.jpg":"480x320","h_26615808_340.jpg":"340x227","h_26615808_220.jpg":"220x147","pp_26615808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615808_640.jpg":"640x814","pp_26615808_480.jpg":"480x611","pp_26615808_340.jpg":"340x432","pp_26615808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1379","hd_26615807_1920.jpg":"1920x1080","k_26615807_1280.jpg":"1280x1280","k_26615807_1024.jpg":"1024x1024","k_26615807_640.jpg":"640x640","k_26615807_480.jpg":"480x480","k_26615807_340.jpg":"340x340","k_26615807_220.jpg":"220x220","o_26615807_1280.jpg":"1280x919","o_26615807_1024.jpg":"1024x735","o_26615807_640.jpg":"640x459","o_26615807_480.jpg":"480x344","o_26615807_340.jpg":"340x244","o_26615807_220.jpg":"220x158","h_26615807_1280.jpg":"1280x854","h_26615807_1024.jpg":"1024x683","h_26615807_640.jpg":"640x427","h_26615807_480.jpg":"480x320","h_26615807_340.jpg":"340x227","h_26615807_220.jpg":"220x147","pp_26615807_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615807_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615807_640.jpg":"640x814","pp_26615807_480.jpg":"480x611","pp_26615807_340.jpg":"340x432","pp_26615807_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1352","hd_26615804_1920.jpg":"1920x1080","k_26615804_1280.jpg":"1280x1280","k_26615804_1024.jpg":"1024x1024","k_26615804_640.jpg":"640x640","k_26615804_480.jpg":"480x480","k_26615804_340.jpg":"340x340","k_26615804_220.jpg":"220x220","o_26615804_1280.jpg":"1280x901","o_26615804_1024.jpg":"1024x721","o_26615804_640.jpg":"640x450","o_26615804_480.jpg":"480x338","o_26615804_340.jpg":"340x239","o_26615804_220.jpg":"220x154","h_26615804_1280.jpg":"1280x854","h_26615804_1024.jpg":"1024x683","h_26615804_640.jpg":"640x427","h_26615804_480.jpg":"480x320","h_26615804_340.jpg":"340x227","h_26615804_220.jpg":"220x147","pp_26615804_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615804_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615804_640.jpg":"640x814","pp_26615804_480.jpg":"480x611","pp_26615804_340.jpg":"340x432","pp_26615804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1333","hd_26615790_1920.jpg":"1920x1080","k_26615790_1280.jpg":"1280x1280","k_26615790_1024.jpg":"1024x1024","k_26615790_640.jpg":"640x640","k_26615790_480.jpg":"480x480","k_26615790_340.jpg":"340x340","k_26615790_220.jpg":"220x220","o_26615790_1280.jpg":"1280x888","o_26615790_1024.jpg":"1024x710","o_26615790_640.jpg":"640x444","o_26615790_480.jpg":"480x333","o_26615790_340.jpg":"340x236","o_26615790_220.jpg":"220x152","h_26615790_1280.jpg":"1280x854","h_26615790_1024.jpg":"1024x683","h_26615790_640.jpg":"640x427","h_26615790_480.jpg":"480x320","h_26615790_340.jpg":"340x227","h_26615790_220.jpg":"220x147","pp_26615790_1280.jpg":"1280x1628","pp_26615790_1024.jpg":"1024x1303","pp_26615790_640.jpg":"640x814","pp_26615790_480.jpg":"480x611","pp_26615790_340.jpg":"340x432","pp_26615790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1112","hd_26171133_1920.jpg":"1920x1080","k_26171133_1280.jpg":"1280x1280","k_26171133_1024.jpg":"1024x1024","k_26171133_640.jpg":"640x640","k_26171133_480.jpg":"480x480","k_26171133_340.jpg":"340x340","k_26171133_220.jpg":"220x220","o_26171133_1280.jpg":"1280x741","o_26171133_1024.jpg":"1024x593","o_26171133_640.jpg":"640x370","o_26171133_480.jpg":"480x278","o_26171133_340.jpg":"340x196","o_26171133_220.jpg":"220x127","h_26171133_1280.jpg":"1280x854","h_26171133_1024.jpg":"1024x683","h_26171133_640.jpg":"640x427","h_26171133_480.jpg":"480x320","h_26171133_340.jpg":"340x227","h_26171133_220.jpg":"220x147","pp_26171133_1280.jpg":"1280x1628","pp_26171133_1024.jpg":"1024x1303","pp_26171133_640.jpg":"640x814","pp_26171133_480.jpg":"480x611","pp_26171133_340.jpg":"340x432","pp_26171133_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4281446 Threads: 2 Questions: 132579618 Slow queries: 57071 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3990656 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/jaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala-1367388 [printLink] => /split/jaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala-1367388?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287716 [name] => Jakša Miličić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jaksa-milicic [link] => /tag/jaksa-milicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2248 [name] => metan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => metan [link] => /tag/metan ) [2] => stdClass Object ( [id] => 312892 [name] => gradonačelnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradonacelnik [link] => /tag/gradonacelnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [4] => stdClass Object ( [id] => 481855 [name] => odlagalište otpada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => odlagaliste-otpada [link] => /tag/odlagaliste-otpada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČA POTEŠTATA (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jakša Miličić: Tuga majke Isusove, nigdi živa čovika, mrtav grad. Nikad to nisam doživio, a toliko ima potencijala... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26637320.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] =>

Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ih

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26637320.jpg [title] =>

Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ih

Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615808.jpg [title] =>

‘Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša‘

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615807.jpg [title] =>

‘Kubici ostaju kubici. Karepovac sada pokriva znatno veću površinu nego prije‘

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615804.jpg [title] =>

‘Grad se mora boriti i izboriti za ovu feratu, koja bi tunelom kroz Kozjak dolazila na terminal u zoni Barbarinca‘

Paun PaunoviĆ/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26615790.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/24/26171133.jpg [title] =>

‘U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit‘

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Čitam Slobodnu Dalmaciju od prvog broja, od proljeća 1943. kad je prvi put tiskana na Mosoru. Bez obzira na sve oscilacije, Slobodna Dalmacija je novina ovog puka.

Onda sam bio ilegalac, nisam odio u školu, ali novinu smo, kad smo je uspili dobiti, pratili, hvala Bogu, kazuje prof.dr. sc. Jakša Miličić, dipl. ing. građ. na početku našeg razgovora. S legendarnim splitskim gradonačelnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju grada Splita, kolega fotoreporter Paun Paunović i ja našli smo se na kavi blizu njegova doma. Lani je obilježeno 80 godina Slobodne Dalmacije, a naš sugovornik, znanstvenik, sveučilišni profesor i nekadašnji političar, u vrijeme izlaska prvog broja novine bio je 16-godišnji mladić. Koliko je on pratio novinu od prvog broja, toliko je novina pratila njegov put u stvaralačkim godinama, pa i otkad je u mirovini. Više generacija novinara imale su o čemu pisati.

I danas u 98-oj godini života, Jakša Miličić promišlja o mogućnostima i potencijalima grada, uočava probleme i nudi rješenja.

Njegov interes za grad i struku ne jenjava, dapače pripremio je i jedan rad koji je naslovio "Inicijative i mogućnosti za Split novog vremena". I jako mu je stalo da oni koji mogu promijeniti stvari na bolje, od vlasti na gradskim i drugim razinama do Sveučilišta u Splitu i nadležnih institucija, razmotre njegove ideje i prihvate inicijative za Split novog doba. Volio bi da se povede javna rasprava, da građani i struka iznesu svoja mišljenja, da se projekti pokrenu.

Kako biste opisali Split od onda kad je ‘Slobodna‘ prvi put izašla do danas? – pitamo ga nakon što je rekao otkad čita novinu.

– A čujte, ja danas imam sto manje jednu, a onda sam imao 16 godina – odgovara uz osmijeh.

Zato je sve to fascinantno – uzvraćamo i dodajemo da ima još više od dvije do sto.

– Je, rođen sam 1926., u sedmom mjesecu – kaže i dodaje:

–​ Split je tada kad je "Slobodna" tiskana na Mosoru bio okupiran grad, tuga, uvečer od sedam do ujutro do sedam nije se smilo izlazit vanka, nema paralele.

U 8 uri uveče nema ni pasa...

Preskačemo to ratno i poratno razdoblje i pitamo koliko se od vremena kad je on bio gradonačelnik, a to je bilo između 1967. i 1974. godine i u sljedećim godinama kad je i dalje radio na izgradnji Splita i poticanju raznih projekata, Split razvijao, a koliko se sve unazadilo.

– Koliko se unazadilo? Bio sam prije nekoliko dana na predavanju Dinka Kovačića, bilo je šest uri uveče, a predavanje je završilo malo prije osam. Neću reći da u šest uri nije bilo ni pasa, ali u osam uri nije bilo ni pasa na ulici. Pusta Riva, bio sam na Voćnom trgu, nisam išao na Pjacu. Tuga majke Isusove, nigdje živa čovika, mrtav grad. Takav grad nisam nikad doživio, tužno je bilo – slikovito opisuje grad kakav Splićani ne pamte.

---

image

‘Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

U vrijeme kad je bio predsjednik Skupštine općine Split naveliko se gradilo, tada je niknuo i Split 3, jedan od najcjelovitijih splitskih kvartova.

– Gledajte, tada je bila eksplozija u razvoju grada. Zašto? Grad je bio organiziran. Tko danas gradi stanove? Nešto malo ljudi koji grade za sebe i drugo, najvećim dijelom oni koji hoće zaraditi pare i od toga žive. I dobro da je tako, moglo je biti nikako. U vrijeme o kojem govorimo stambena izgradnja bila je dio politike razvoja grada. Ona nije sama od sebe, ona je bila odraz jednog organiziranog napora društva da zadovolji potrebe stanovništva. Ne znam u kojoj se mjeri to uspjelo, ali mislim da se ipak puno napravilo. Uostalom, što se od onda gradi? – ističe profesor Miličić.

Osim što je u vrijeme kad je bio prvi čovjek Splita buknula stanogradnja, ime Jakše Miličića vezuje se i za druge velike gradske projekte kojima se unaprijedilo građevinarstvo i proizvodnja, pa tako ostaje zapisano da je potaknuo izgradnju proizvodnih pogona (Dalmastroj u Splitu, Željezara u Kaštel Sućurcu, tvornica gips-kartonskih ploča u Kninu).

Odigrao je značajnu ulogu u pripremi i početku gradnje sportskih objekata za Mediteranske igre u Splitu 1979. godine, te doprinio osnivanju Građevinskog školskog centra i Građevinskog fakulteta, čiji je kasnije bio dekan u nekoliko mandata, kao i osnivanju Sveučilišta u Splitu.

---

image

Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ih

Privatni album
---

Već godinama, i nakon umirovljenja, zaokupljaju ga teme kao što su gospodarenje otpadom, zaštita okoliša i razvoj prometa, posebice željeznice. Tako je stalno, desetljećima već, ukazivao i na potrebu rješavanja gradskog odlagališta otpada na Karepovcu.

Ispod škovaca je vražji plin

–​ Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša. Ali mene to zanima, mislim da je to ogromna korist za grad i ne mogu drugačije misliti. Škovace su problem, ali Karepovac može biti i veliko bogatstvo – tvrdi prof. Miličić, vraćajući se stalno u razgovoru velikom gradskom problemu u kojem on vidi veliki potencijal za razvoj grada.

– Pet milijuna kubika "svinjarija" nije mačji kašalj, iako je mačji kašalj u odnosu na zagrebačko odlagalište koje ima 15 milijuna, a i Zagrebu će to doći glave ako već nije došlo. Pogledajte, to odlagalište otpada je samo prividno mrtvo, ono živi. U njegovoj nutrini postoje razni kemijski procesi koji s vremena na vrijeme rezultiraju plinom koji se zove metan.To je vražji plin, eksplozivan je. Sjetimo se požara od prije pet godina koji je došao na vrata grada. Kemiju ne znam, ali znam da se taj vrag zove metan i nema zapreka da izađe van – započinje svoje viđenje Karepovca.

Ono što je napravljeno na sanaciji Karepovca je, smatra, korektno napravljeno, ali pitanje je koliko to vrijedi.

---

image

‘Kubici ostaju kubici. Karepovac sada pokriva znatno veću površinu nego prije‘

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

– Teško je o tome biti opširan jer se ne može doći do podataka. To što je odloženo fermentira, to je proces koji se odvija, on se ne može zaustaviti, može se ublažiti. Geometrijski je preoblikovano. Iz nedavno objavljene novinske fotografije vidi se da je spljošten, nije visok koliko je bio prije, ali je puno širi. Kubici ostaju kubici. On sada pokriva znatno veću površinu nego prije. Uz to Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici još nije proradio, pa se smeće i dalje odlaže na Karepovac – naglašava.

Karepovac, kao odlagalište komunalnog otpada je nekad, kad je nastajalo, bio daleko od svih, a danas je mnogima na pragu.

– Prekrili su ga tako da plin ne ide u atmosferu, ali kad se plin napuni, probije izolaciju i ide tamo gdje on hoće. Karepovac je prokletstvo grada Splita i treba ga eliminirati, a kako se to radi, svijet dobro zna. Ljude koji vode grad treba zanimati koliko vrijedi taj teren za gradnju drugih potrebnih sadržaja – ističe također.

Pola Karepovca triba izgorit

Pojašnjava kako treba godina dana pripreme, a potom četiri godine rada u dvije smjene da se sve riješi, a rješenje je totalna eliminacija odlagališta tako da se dokazanom tehnologijom izdvoji gorivi dio i uputi u termopostupak, a sve ostalo, kao opći nasip, posebnim postupkom "ozdravi" na licu mjesta i kao zdrava masa odloži u neki deponij, za neku drugu namjenu.

– Ovo se u svijetu radi i nije nikakav financijski i zdravstveni rizik – naglašava profesor. I što je najvažnije, Karepovac umjesto odlagališta koje prijeti gradu, ponovo postaje kao nekad zdrava, zelena ledina, čista za zahvate, kao građevinsko zemljište koje programira grad Split.

– U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit. S tim ću dobiti elektroenergiju i visoku količinu toplotne energije. Ako se to događa u Lećevici, trebam tu toplotnu energiju upotrijebiti na licu mjesta. Mogu napraviti veliki vrt za proizvodnju poljoprivrednih plodina, tom vrtu treba toplotna energija. A gdje je vrt? Pa, ima ga. Tamo gdje je bio, kraj aerodroma, to je državno vlasništvo. Zašto se pomidorice koje jedemo ne bi proizvodile ovdje umjesto što se uvoze? – kaže Jakša Miličić.

Objašnjavajući svoju ideju, kazuje kako bi se provedbom određenih tehnoloških zahvata u četiri godine rada iz sastava Karepovca izdvojilo, osim te gorive tvari usmjerene u pogon "Lećevica" na termo postupak uz proizvodnju električne i toplinske energije, još i oko tri milijuna kubika općeg zdravog nasipa za izvođenje velikog terena površine 300.000 m2 u zoni plićaka Barbarinac, te za sanaciju vodotoka Vilar u zoni uz cestu Žrnovnica – Srinjine, gdje se ovim nasipom dobiva aktivni teren površine 200.000 m2 uz cestu i u razini ceste. Ali, dodaje, postoje i druge solucije.

Terminal na Barbarincu

– Kad se zemlja ozdravi kemijskim procesima, to brdo zemlje treba ukloniti i upotrijebiti ga za druge namjene. Split više nema industrijsku zonu, a bez nje ne može. Split se industrijskog razvoja ne može odreći, ali ga može razvijati na terenima iza Kozjaka, kojima prolazi autocesta Dalmatina i trasa buduće Jadransko-jonske željeznice, kao i energetski vodovi. Slobodnog prostora uz more više nema. Ne možemo čekati izgradnju te željeznice, ali možemo izgraditi prugu istih karakteristika na potezu Perković-Dugopolje koja spaja poslovne zone na tom pravcu. Ferata je okosnica industrijskog razvoja.

---

image

‘U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Grad se mora boriti i izboriti za ovu feratu, koja bi tunelom kroz Kozjak dolazila na terminal u zoni Barbarinca. Ako Split hoće imati kontejnerski terminal za robu s Dalekog istoka jedina slobodna javna površina je zona otočića Barbarinac, plićak ukupne površine oko 300 tisuća metara četvornih, na kojem može biti terminal, kao i suha marina u kojoj svoje mjesto može naći 500 raznih sportskih brodova. Država mora shvatiti da je naša obala, obala srednje Europe – objašnjava svoju ideju koja bi nakon rješavanja Karepovca donijela i novi industrijski zamah na području Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Odvoženjem zdravog materijala s Karepovca u zonu Barbarinac, vrijednost te zone u startu je najmanje 120 milijuna eura. I to nije sve. Odlaganjem isto takve materije s Karepovca u vododerinu Vilar, novi teren od 200.000 kvadrata vrijedi barem 20 milijuna eura. Kad se zbroji vrijednost ta tri terena (Karepovac, Barbarinac i Vilar) korist za zajednicu je najmanje oko 300 milijuna eura.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kaže da se s kolegama prije 20 godina bavio i pitanjem sanacije područja vododerine Vilar. I u spomenutom radu o Splitu novog vremena, razradio je više mogućih varijanti rješenja terena uz potok Vilar čija dužina toka je oko 2600 metara.

Kao alternative u ovom slučaju, zdrava materija s Karepovca, ako ne može sve stati u vododerinu, može se odlagati i u područje zatvorenog kamenoloma Konstruktora i iskoristiti za uzgoj poljoprivrednih proizvoda.– Imate i kamenolom Perun, od Lavčevića. Ja sam tamo kad sam završio studij bio direktor godinu dana. Imali smo velike planove, gradili smo s betonom, a za to moraš imati kamen dobre granulacije. To je bila moja zadaća. U svakom slučaju i jedan i drugi kamenolom je zatvoren. Bi li bilo dobro da Sveučilište zatraži da se na tom prostoru napravi igralište za potrebe Sveučilišta? – kazuje profesor.

(nastavlja se...)

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Paun PaunoviĆ/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Paun PaunoviĆ/Cropix Paun Paunović/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Privatni album

Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ih

Paun PaunoviĆ/Cropix

‘Karepovac je fenomenalno bogatstvo grada. Zadaća grada je da o tome misli, ne moja ili vaša‘

Paun PaunoviĆ/Cropix

‘Kubici ostaju kubici. Karepovac sada pokriva znatno veću površinu nego prije‘

Paun PaunoviĆ/Cropix

‘Grad se mora boriti i izboriti za ovu feratu, koja bi tunelom kroz Kozjak dolazila na terminal u zoni Barbarinca‘

Tom Dubravec/Cropix

‘U tih pet milijuna kubika odloženog otpada ima više od milijun, možda dva milijuna kubika visoko gorive materije koja je izuzetno snažna i koju treba izgorit‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/jaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala-1367388 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42b8abf90989f9db58a857a59dec71a24a119b6e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jak%C5%A1a+Mili%C4%8Di%C4%87%3A+Tuga+majke+Isusove%2C+nigdi+%C5%BEiva+%C4%8Dovika%2C+mrtav+grad.+Nikad+to+nisam+do%C5%BEivio%2C+a+toliko+ima+potencijala...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala-1367388 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjaksa-milicic-tuga-majke-isusove-nigdi-ziva-covika-mrtav-grad-nikad-to-nisam-dozivio-a-toliko-ima-potencijala-1367388 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIČA POTEŠTATA (1.) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPRIČA POTEŠTATA (1.)

Jakša Miličić: Tuga majke Isusove, nigdi živa čovika, mrtav grad. Nikad to nisam doživio, a toliko ima potencijala...

Piše Ljubica Vuko
26. veljače 2024. - 20:11
Jakša Miličić i Ljubica Vuko na Karepovcu za vrijeme snimanja emisije na Splitskoj televiziji početkom 2000-ihPrivatni album

Čitam Slobodnu Dalmaciju od prvog broja, od proljeća 1943. kad je prvi put tiskana na Mosoru. Bez obzira na sve oscilacije, Slobodna Dalmacija je novina ovog puka.

Onda sam bio ilegalac, nisam odio u školu, ali novinu smo, kad smo je uspili dobiti, pratili, hvala Bogu, kazuje prof.dr. sc. Jakša Miličić, dipl. ing. građ. na početku našeg razgovora. S legendarnim splitskim gradonačelnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u razvoju grada Splita, kolega fotoreporter Paun Paunović i ja našli smo se na kavi blizu njegova doma. Lani je obilježeno 80 godina Slobodne Dalmacije, a naš sugovornik, znanstvenik, sveučilišni profesor i nekadašnji političar, u vrijeme izlaska prvog broja novine bio je 16-godišnji mladić. Koliko je on pratio novinu od prvog broja, toliko je novina pratila njeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:45