StoryEditorOCM
SplitOKRUGLI STOL

Hoće li Splitsko - dalmatinska županija napokon dobiti azil za životinje? Još od ‘91. projekt skuplja prašinu...

Piše Božidar Lončar
23. ožujka 2024. - 20:25

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od stvaranja države ne postoji azil za životinje! Dubrovnik ga je nedavno otvorio, u Zadru se gradi, dok Šibenik ima ugovor s tvrtkom ”As Eko” sa skloništem u gradu. U cijeloj Splitsko-dalmatinskoj županiji postoje dva skloništa: "Animalis Centrum", u Kaštel Sućurcu i nedavno otvoreni ”Izzy” u Košutama za domaće životinje.

Idejni projekt za njegovu izgradnju u Splitu postoji još od 1991. Političke vlasti, ni gradske ni županijske nisu imale sluha za realizaciju, pa je Klub sportskih pasa Split 2002. izradio novi idejni projekt. KSP je s udrugom ”Sehaliah” 2013. predložio tadašnjem gradonačelniku Ivi Baldasaru predložio adaptaciju i prenamjenu zoološkog vrta na Marjanu.

Projekt izgradnje oživljen je 2018. za vrijeme mandata Andre Krstulovića Opare, no sve je opet stalo do prošle godine. Lokacija na Kočinjem brdu na Klisu je pronađena, ali volje za daljnji korak nije bilo. Čovjek koji je stajao iza projekta, bivši nezavisni gradski vijećnik Ante Zoričić prstom je pokazao upravo na gradonačelnika Ivicu Puljka i aktualnu vlast.

Po zakonu, skloništa osnivaju fizičke ili pravne osobe. Ako nije osnovano, onda skloništa osniva jedinica lokalne samouprave, a ako ga ne osniva JLS onda ga osniva jedinica regionalne samouprave.

– Stanje je nepromijenjeno i nema novih informacija od onih objavljenih u tekstu u Slobdnoj Dalmaciji 2021.godine.  I dalje se čeka država i Općina Klis, Grad Split je spreman za financiranje. Splitsko-dalmatinska županija, čija je također zakonska obveza realizirati azil na području županije, za sada se ne oglašava na ovu temu – odgovorili su iz Banovine 23. listopada 2023. referirajući se na informaciju kako je zemljište u državnom vlasništvu.

Početkom godine, 11. siječnja, održan je prvi radni sastanak Koordinacijske skupine na čijem su čelu oporbeni gradski vijećnici Tomislav Šuta (HDZ) i Igor Stanišić (HGS) gdje su doneseni zaključci u skladu s onim prijedlozima koje je Zoričić predložio: sporazum će potpisati župan SDŽ Blaženko Boban i načelnik Općine Klis Jakov Vetma, izmjenom prostornog plana promijenit će se namjena zemljišta, izradit će se studija izvodljivosti i troškovnik i organizirat će se okrugli stol. Ono što je možda olakšalo potpisivanje sporazuma 14. veljače Županije i Općine Klis, a ne Grada Splita i Općine Klis to što su Boban i Vetma HDZ-ovci. Amandmanom HGS-a je u proračunu za 2024. dodano 50.000 eura za projektnu dokumentaciju.

Prema tadašnjoj zamisli, azil bi se izgradio za dvije do dvije i pol godine za dva milijuna eura na 10.000 metara kvadratnih dok je idejno rješenje 2021. napravio Dragan Žuvela, tada u funkciji predsjednika Društva arhitekata Split koji je i sa Zoričićem tražio lokaciju. U Dubrovniku ga je izgradio i financirao Grad, a u Zadru je sklonište izgrađeno na državnoj zemlji koja ga je predala Županiji koja financira projekt, a Grad ga sufinancira kao ”tihi” partner.

Dvostruko veći, rokova još nema

U subotu je u hotelu ”Raddison blu” održan okrugli stol s ciljem konačnog rješavanja problema azila na Klisu. Površina azila bi bila dvostruko veća od prvotnih zamisli i iznosila bi 20 tisuća kvadrata ili dva hektara, kazao je koordinator projekta Šuta.

Zato smo pitali župana koji su rokovi i vrijednost projekta s obzirom da će azil biti dvostruko veći:

- Projekt će biti skuplji od 2.5 milijuna eura na koji bi se do kraja godine prijavili na sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Zato će biti više faza, glavni dio ćemo prijaviti na NPO, a ostatak ćemo pokriti mi iz Županije, ponudit ćemo i jedinicama lokalne samouprave mogućnost participacije kako bi riješili problem svojih građana. Odužit će se do kraja godine, da do siječnja ili veljače 2025. najkasnije dokumentacija bude spremna. DAS će napraviti dokumentaciju za sve faze. Podsjetit ću, od 1. siječnja 1.700 predmeta državnih zemljišta je prebačeno na nas – kazao je Boban.

image

Leticija Babić, "Udruga šapom od srca", Dragan Žuvela, Igor Stanišić,Tomislav Šuta i zupan Blaženko Boban.

Paun Paunović/Cropix

Josip Didović predsjednik Općinskog vijeća Općine Klis nam je kazao kako bi se prenamjena zemljišta trebala obaviti do kraja godine nakon prvog javnog uvida u rujnu i usvajanja prostornog plana. Kažu kako o sufinanciranju nisu pričali, ali su spremni uskočiti u skladu sa svojim mogućnostima.

Članovi koordinacijske skupine su htjeli čuti savjet, ali su dobili očekivanu i opravdanu uzrujanost i frustriranost udruga neriješenog pitanja, kao i svih problema koji iz njega nastaju poput kastracije.

Kastracija je nužna

Leticija Babić, predsjednice udruge ”Šapama od srca” pitala je članove koordinacijske skupine gdje su bili svih ovih godina:

- Već tri godine osobno šaljem Županiji dopise da se ne održava koordinacijska radna skupina koja je napravljena baš za to. Odgovore koje dobivam su isti: članovi jedinica lokalne samouprave nisu potvrdili svoje članstvo stoga se sjednica ne može održati. Tri godine – kazala je Babić pred okupljenim članovima skupine.

image

Leticija Babić, "Udruga šapom od srca", Dragan Žuvela, Igor Stanišić,Tomislav Šuta i zupan Blaženko Boban.

Paun Paunović/Cropix

Odgovorio joj je Boban kako je SDŽ preuzela odgovornost koju je jedinica lokalne samouprave trebala napraviti i radi ono što bi lokalne zajednice trebale.

- Ovo je slika za javnost. Tko je išao volontirati po azilima zna o čemu pričam. Krasan i lijepi hotel za životinje, nemojte da to bude hotel. Koliko bokseva ima za pse? Djeca bi piliće, djeca bi zečeve, pa volonteri po kontejnerima ih traže. Kolika karantena? Kolika je udaljenost karantene od azila? Koliko veterinara? Jesu li uključeni volonteri – pitala je volonterka.

- Idejno rješenje je napravljeno po Pravilniku kojeg je Ministarstvo normiralo. Volonteri će azil napraviti efikasnijima, ali nećete Vi normirati bokseve, to radi struka, uz svo dužno poštovanje, ali smirite strasti – kazao je Žuvela.

image

Leticija Babić, "Udruga šapom od srca", Dragan Žuvela, Igor Stanišić,Tomislav Šuta i zupan Blaženko Boban.

Paun Paunović/Cropix

- Gradnja je komplicirana, lokacija nema infrastrukturu koju mi svi podrazumijevamo u gradu. To će biti institucija. Nas ćete imati (volonteri, nap. a.) uza sebe, vjerujte mi – kazala je predsjednica DAS-a Daša Gazde.

image
Saša Burić/Cropix

Uz kastriranje, volonteri su spomenuli i potrebu edukacije djece kako se slučajevi poput onog iz Imotskog ne bi događao kao i mnogi slučajevi ubijanja mačaka, među kojima onaj na Tablama koji je ”divlje sklonište” o kojima smo informirali javnost. Da je više edukacije, takve stvari se ne bi događale, neovisno o dobi ili spolu počinitelja.

- Hoće li biti inkorporirano Sveučilište, hoće li imati laboratorije za praksu i učenje i suradnju sa srednjim školama i fakulteta – zanimljiv je prijedlog dao student pete godine studija Ekologije i zaštite mora Sveučilišnog odjela za studije mora na što mu je odgovoreno kako je riječ o idejnom predstavljanju programa.

Dragan Žuvela je predložio održavanje javne rasprave o prostorno-planskoj dokumentaciji.

Iako je bio zamišljen trosatni okrugli stol, nakon sat i 45 vremena okrugli stol je okončan.

Zato smo pitali gradske vijećnike i glavne koordinatore hoće li se o azilu razgovarati na Gradskom vijeću kao i rješavanju problema na koje su volonteri upozorili:

- Svakako ćemo ovo spomenuti na sjednici Gradskog vijeća,  vidite koliko ljude tišti ova kastracija mačaka. Nadam se da će se Grad Split s novom garniturom kao najveći grad u županiji financijski uključiti – kazao nam je gradski vijećnik Igor Stanišić (HGS).

- Poruka je za Grad Split i ostali gradovi i općine da se krenu izdvajati veća sredstva za kastraciju mačaka da u budućnosti azil ne bude prebukiran – odgovorio nam je koordinator projekta Šuta.

image
Paun Paunović/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix

Na pitanje o suradnji Grada sa Županijom kao i sufinanciranju projekta kao u Zadru dobili smo odgovore: nakon izbora. Poanta je da se nešto pokrene i prije izbora jer je stvar od javnog interesa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:15