StoryEditorOCM
SplitGRAD SPLIT

Građevinari dali šamar Puljku: najjeftinija ponuda za radove na Žnjanu debelo premašila prve procjene. A tek ostale...

Piše Sandi Vidulić
3. listopada 2023. - 15:15

Na stranicama elektroničkog oglasnika javne nabave objavljen je zapisnik o javnom otvaranju ponuda za izvođenje radova na uređenju žnjanskog platoa. Stigle su ukupno tri ponude i sve su značajno veće od procijenjene vrijednosti koja je iznosila 35 milijuna eura bez PDV-a.

image
Nikola VilićCropix

"Kamgrad" d.o.o. dao je ponudu od 58.385.483,07 eura bez PDV-a ili čak 72.981.853,84 eura s PDV-om.

Druga je ponuda zajednice "Lavčevića" d.o.o. i "Lavčevića inženjeringa" d.o.o. od 45.500.021,03 eura bez PDV-a ili 56.875.026,29 eura s PDV-om

Treća je ponuda "Texo Moliora" d.o.o. i tvrtke "Impresa Construzioni Mentucci Aldo" S.R.L. od 65.061.359,42 eura bez PDV-a ili 81.326.699,42 eura s PDV-om.

Očito je da su sve tri tvrtke procijenile kako radovi na Žnjanu koštaju itekako više od onog što je gradska vlast do sada govorila građanima. Najniža ponuda iznosi čak deset milijuna eura više, i to bez PDV-a, od procjene koju je dala gradska tvrtka "Žnjan" d.o.o. koja je raspisala javnu nabavu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Dapače, Gradsko vijeće je u srpnju 2023. usvojilo odluku o zaduživanju za kapitalne projekte kao osnovu da bi Grad digao kredit kod Europske investicijske banke (EIB). Tamo je predviđeno da će dug za Žnjan iznositi 22 milijuna eura, odnosno da će se uređenje platoa financirati 60 posto iz kredita EIB-a, a 40 posto bespovratnim sredstvima iz ITU mehanizma. No očito je računica potpuno promašena.

Potpis ugovora

Podsjetimo da od kredita nema još ništa jer nije potpisan ugovor s bankom, a još ni Vlada RH nije dala suglasnost Gradu za zaduživanje. A nisu osigurana niti bespovratna sredstva iz ITU mehanizma za Žnjan. Pred dvadesetak dana nam je iz Banovine rečeno kako pripremaju dokumentaciju za Ministarstvo financija od kojeg treba dobiti suglasnost za kredit kod EIB-a. Upitali smo Ministarstvo financija je li im Grad u međuvremenu poslao zahtjev: "Zaprimili smo zahtjev i u obradi je", odgovorila nam je njihova glasnogovornica.

image
Božidar Vukičević/Cropix

No, zahtjev za suglasnost Ministarstva za kredit kod EIB-a pisan je prije otvaranja ponuda za uređenje Žnjana, koje su otvorene 3. listopada u 11 sati dopodne. U svijetlu novih okolnosti pitanje je koliko je računica dobro napravljena. Prema odluci Gradskog vijeća za Žnjan bi trebalo ići 22 milijuna eura od kredita, a to je trebalo biti 60 posto.

No, sudeći po pristiglim ponudama ispada da se računalo kako će uređenje platoa koštati kao iz vremena kad su cijene građevinskih radova i materijala bile daleko niže. Ovo je zanimljivo, jer je Puljak više puta govorio kako su radili finacijske analize isplativosti žnjanskog projekta.

U međuvremenu je Grad Split, nakon više od godinu dana kako je, samome sebi, podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, raspisao javni uvid u spis predmeta za prvu i drugu fazu gradnje na žnjanskome platou.

Građevinske dozvole koje su u postupku rješavanja i valjda bi uskoro trebale biti izdane odnose se samo na prvu i drugu fazu. Prva faza je priobalna šetnica (lungomare) s pripadajućom infrastrukturom i uređenje plažnih prostora s pratećim sadržajima. Ranije je najavljeno da bi se postojeća infrastruktura, električne instalacije i vodne cijevi, potpuno zamijenila novom.

No, u ovu fazu ne spada izgradnja ugostiteljskih sadržaja. Naime, šest paviljona za ugostiteljsku namjenu trebalo bi se izgraditi do roh-bau faze uzduž šetnice (a konačno uređenje bi na sebe preuzeli potkoncesionari). Ali to spada tek u petu fazu za koju građevinska dozvola još nije došla na red.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Druga faza za koju je Grad raspisao javni uvid u spis obuhvaća podzemne garaže s trafostanicom, tri paviljonske građevine, te uređenje sportskih terena iznad garaža. Ova faza još ne može započeti jer je prethodno potrebno iskopati kanale za oborinske vode koji će biti na dubini do tri metra kako bi iznad njih mogle doći podzemne garaže. Veliko prekopavanje žnjanskog platoa zbog izgradnje oborinskih kanala i kolektora upravo traje.

U trećoj fazi treba doći objekt koji će se nalaziti na punti žnjanskog platoa, a gdje je nekad bio bespravni ugostiteljski objekt "Zen". Četvrta faza uređenja platoa je sadržajno najraznovrsnija.

Smještena je prema Šetalištu, kao i druga, sadrži objekte ugostiteljske, trgovačke, rekreacijske i uredske namjene, s prostorijama spasilačke službe, a tu bi bila i prva pomoć. Na ovom dijelu žnjanskog platoa izveli bi se skate park, dječje igralište, igralište za stolni tenis te parkovna zona s mnogobrojnim i raznovrsnim biljkama.

Pet faza

Podsjetimo, zahtjevi za građevinske dozvole za svih pet faza podneseni su prije više od godinu dana, a za prvu i drugu fazu su nadopunjeni dokumentacijom u srpnju. Za ostale tri faze, prema podacima na Geoportalu, zahtjevi nisu dopunjeni urednom dokumentacijom pa je teško reći kada će za njih biti izdane građevinske dozvole.

image

tablica s ponudama

Privatni Album

Međutim, vrlo je teško reći kada će, i hoće li uopće, žnjanski plato biti uređen prema projektu "Arhitektonskog biroa Kuzmanić Ante" koji je pobijedio na natječaju.

Naime, Grad računa s kreditom od Europske investicijske banke (60 posto) i bespovratnim sredstvima iz ITU projekta (40 posto), ali novac nije osiguran, a troškovi izgradnje će izgleda biti znatno veći od predviđenih.

Pitanja koja se otvaraju glase ima li smisla toliko potrošiti na takvo luksuzno uređivanje Žnjana koje će nesumnjivo koristiti vlasnicima obližnjih hotela i apartmana, koji su izgrađeni i u budućnosti će se graditi na Žnjanu, dok grad na istoku ima loše prometnice, u Splitu nedostaju jeftini stanovi za mlade, kao i uređene zelene površine...? Ili je bolje smisliti jednostavniju varijantu za uređenje plaže na Žnjanu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 02:04