StoryEditorOCM
SplitStari rivali

Facebook šamaranje na najjače; ovako su se splitski HDZ -ovac i SDP-ovci koškali oko toga tko bolje (ne)zna hrvatski...

Piše SPLIT SD
10. ožujka 2024. - 20:45

Bivši splitski gradonačelnik iz redova HDZ-a Andro Krstulović Opara na svom je Facebook profilu komentirao SDP-ov skup koji se u subotu održao u Splitu. Zasmetalo mu je što "ova ekipa i Grbin" po, kako kaže, njegovom Splitu liječe komplekse. No, splitskim SDP-ovcima nije trebalo dugo da mu odgovore.

Krstulović Opara posebno je istaknuo izjavu Peđe Grbina u kojoj je kazao da je Zakon o hrvatskom jeziku kretenski. Dodao je i da im je "Deklaracija o zajedničkom jeziku" još pri srcu.

- I neka znaju da sam ponosan na donešeni Zakon o hrvatskom jeziku.

image

Andro Krstulović Opara

Damjan Tadić/Cropix

Zahvaljujem se na potpori mojemu prijatelju g. Miru Gavranu, predsjedniku moje Matice hrvatske koji u svojemu uredu ima istaknuta dva najsjajnija dokumenta u 182.godine povijesti Matice: Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga jezika od 17. ožujka 1967.g. koju su donijeli hrabri matičari u osvit Hrvatskoga proljeća i Zakon o hrvatskom jeziku od 26. siječnja 2024. g. kojeg ne bi bilo da matičari opet nisu potegnuli.

Eto, nama na čast i ponos te za budućnost hrvatskog jezika, a na sramotu potpisnicima njihove Deklaracije o zajedničkom- jugoslovenskome jeziku koji im je još pri srcu - napisao je Krstulović Opara.

image

Status Andre Krstulovića Opare

Screenshot/Facebook

Na odgovor splitskog SDP-a nije trebao dugo čekati, oni su na svojoj Facebook stranici poručili da bi se bivši gradonačelnik trebao upoznati s pravopisom i gramatikom hrvatskoga jezika, a usput su istaknuli i nekoliko pravopisnih i gramatičkih pogrešaka koje je on napravio u svom statusu. 

- Međutim, samome Krstuloviću Opari, koji se u svojim rijetkim bivanjima i nastupima u Hrvatskom saboru rastrubio upravo u priči oko donošenja Zakona o hrvatskom jeziku, trebalo bi poručiti kako bi njemu samome bilo dobro upoznati se s pravilima hrvatskoga jezika, njegovom gramatikom, pravopisom i ispravnom uporabom. Iz svakog njegovog statusa na Facebooku vidljivo je koliko je njegova nepismenost uznapredovala, pa bi, baš po slovu netom izglasanog Zakona, nad svakim njegovim javnim pisanim tragom nužno bilo provesti dosljednu lekturu!

image
Tonči Plazibat/Cropix

Već iz ovog statusa na Facebooku vidljivo je kako Krstulović Opara ne zna da nije ispravno reći „donešeni“, nego doneseni… On ne zna što su to povratni glagoli pa krši Zakon o hrvatskom jeziku ne razlikujući glagolska stanja „zahvaljivati se“ i „zahvaljivati“… On ne zna za razliku živo-neživo u jeziku i gramatici, odnosno ispravnu primjenu riječi „kojeg“ i „koji“…

Jadno, da teško može biti jadnije, pogotovo od nekoga tko se nameće i trsi zastupati znanja i kompetencije koje su mu strane i o kojima evidentno ništa ne zna. Ipak, za nacionalistička busanja u prsa, za obmanu hrvatskih građana jeftinim štosovima, na to je sveznajući snob Opara uvijek spreman. Jadno, Andro, jadno! - napisali su. 

image

Odgovor splitskog SDP-a

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:09