stdClass Object ( [id] => 1316880 [title] => Čudna priča oko splitskog Botaničkog vrta: gradi se bez dozvole, sve kasni, a ni Vicin ‘Cvjetko‘ ne može uvesti biljke [alias] => cudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad su krenuli radovi na Botaničkom vrtu u siječnju 2021. godine bilo je najavljeno da će trajati 11 mjeseci, nakon čega će obnovljeni Botanički "posjetitelje dočekati u punom sjaju". Ali, prošao je otada već 31 mjesec, a Botanički vrt na Marjanu još nije otvoren.

U Banovini su nam zadnji put odgovorili kako će do konca travnja ove godine biti gotovi radovi. No, uskoro se "uplela" građevinska inspekcija. Oni su došli zbog prijave u vezi bazena. Za bazen je izvedena betonska posteljica iznad razine tla. Nastavlja se na betonski potporni zid koji dobrano nadvisuje bazen i prislanja se na stijenu.

No, građevinska inspekcija ne misli da je sve idilično niti kad su u pitanju dozvole. U ovom trenutku ne znamo je li bazen jedini predmet njihova interesa, budući da su radovi uključivali sanaciju i obnovu velikog i malog staklenika, budući praktikum za studente s uredom u potpuno novom ruhu...

Nakon četiri mjeseca poslali smo ponovno pitanje Državnom inspektoratu, da vidimo što je građevinska inspekcija utvrdila u vezi radova u Botaničkom vrtu.

– Zahvaljujemo na ponovnom upitu te vas ovim putem obavještavamo kako je obavljen inspekcijski očevid predmetne lokacije, s obzirom da je upravni postupak građevinske inspekcije u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi više detalja prije okončanja istog – odgovorili su iz inspekcije.

Bespravni radovi

Dakle, Državni inspektorat, nakon što je u travnju došao u Botanički vrt i dalje ne daje odgovor na pitanje jesu li izvedeni bespravni radovi. Pokušali smo vidjeti što kažu u Banovini.

---

image

Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Ali...

Grad Split
---

– Postupak građevinske inspekcije i dalje je u tijeku, a Botanički vrt za javnost će biti otvoren nakon tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole. Naime, Grad Split je po uputama građevinske inspekcije odmah poduzeo sve korake u cilju pozitivnog okončanja inspekcijskog nadzora i u postupku je ishođenje građevinske dozvole. Očekujemo stoga da će Botanički vrt za javnost biti otvoren tijekom jeseni – napominje se u odgovoru koji smo dobili od Službe za razvoj grada Splita.

Iz odgovora Grada ispada da gradske službe slušaju što im inspekcija kaže kako bi se postupak okončao pozitivno za Grad i da su u postupku ishođenja građevinske dozvole. Dakle, radove se izvodilo bez građevinske dozvole, koju Grad ipak treba samome sebi izdati po naputku inspekcije.

Poslali smo upit pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teu Vojkoviću je li moguće izdati građevinsku dozvolu za Botanički vrt, s obzirom na vrlo stroga pravila GUP-a za to područje Marjana, postojeću dokumentaciju i izvedene radove? Od pročelnika smo dobili kratak potvrdan odgovor: "Da".

Budući da su nam prije pet mjeseci iz Banovine rekli kako će do konca travnja biti završeni radovi, postavlja se pitanje zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova? Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje. Visina zida betonske školjke po projektu iznosi 47 cm. Prema Geoportalu u prosincu 2020. za Botanički vrt je izdano rješenje za početak radova za jednostavne građevine i radove. Izgleda da su u Gradu krivo procijenili koji im je "papir" potreban. Kao u slučaju radova na infrastrukturi s Vilom Dalmacijom, gdje je u veljači 2022. inspekcija zaustavila radove jer se radilo bez građevinske dozvole.

---

image

Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje

Grad Split
---

Brdo prošlosti

Napomenimo da je Krešimir Budiša, kad je bio savjetnik Andre Krstulovića Opare za projekt "Marjan – brdo prošlosti...", prije pet godina tvrdio da su išli na zahvate za koje nije potrebna građevinska dozvola. No, građevinska inspekcija očito ne misli tako.

Idući problem tiče se hortikulture. Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Upitali smo Grad je li za Botanički vrt uvezeno i posađeno sve bilje, kako je predviđeno?

– Projekt hortikulturnog uređenja izradio je Agronomski fakultet u Zagrebu koji je na raspolaganje stavio stručnjake koji poznaju mikroklimatske uvjete predmetnog područja, kao i mogućnosti sadnje pojedinih kultura na području obuhvata Botaničkog vrta. Neke od biljaka koje su predviđene navedenim projektom, nažalost, ipak nije bilo moguće nabaviti, što zbog nedostupnosti uslijed poremećaja u dobavnim lancima, što zbog zabrane uvoza na teritoriju EU-a – odgovoreno nam je od strane Službe za razvoj grada Splita.

Kako se već pisalo, tvrtka "Cvjetko", koja je bila angažirana za nabavu biljnog materijala, u vlasništvu je Vice Mihanovića, bivšeg šefa splitskog HDZ-a i sadašnjeg ravnatelja Lučke uprave. Ugovorena vrijednost nabave koju je za taj posao Grad platio iznosi 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, a sastavni je dio ugovora s izvođačem, tvrtkom "TEH gradnja". "Cvjetko" je nabavio većinu predviđenih biljaka, ali ne sve. Pokušali smo doznati što je zapelo s dobavnim putevima i uvozom.

– Ja se ispričavam, ali uz najbolju volju, otkad je počela ova šarada s tim u novinama, ja sam od glavnog izvođača i samoga Grada, dobila izričitu zabranu da komentiram išta. Jer su to sve detalji koji su unutar naših ugovora koji su povjerljive stvari – rekla nam je direktorica "Cvjetka" Ivona Maračić. Na naše pitanje koliko je uvezeno biljaka, kazala je kako su zaposleni uključujući i nju na godišnjem, pa nam ne može dati precizne podatke, ali da misli kako je uvezeno više od tisuću biljaka.

Kontaktirali smo krajobraznu arhitekticu dr. Moniku Kamenečki iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, voditeljicu izrade idejnog, glavnog i izvedbenog projekta krajobrazne arhitekture Botaničkog vrta na Marjanu. Zanimalo nas je kako je Agronomski fakultet u projektu planirao biljke koje nije moguće uvesti u EU.

---

image

Nismo uspjeli doznati ni što s "kućom leptira" koja je projektom planirana u malom stakleniku

Grad Split
---

Kuća leptira

Dr. Kamenečki nam je rekla da njoj nije poznato zašto se neko bilje ne može uvesti.

– Na osnovi informacije koja se pojavila na stranicama Grada da se ne može uvesti neko bilje, poslala sam im pitanje kako je do toga došlo, ali još nisam dobila odgovor.

Upitali smo je što je s "kućom leptira" koja je projektom planirana u malom stakleniku.

– Ne znam što je s time. Nisam zadnjih godinu dana bila u Splitu. Ja sam napravila projekt krajobrazne arhitekture i ne znam kako su izvedeni građevinski radovi od strane izvođača. Niti znam tko je glavni projektant – objasnila nam je Kamenečki, koja je dodala kako joj nije poznato što je zapelo s Botaničkim vrtom, ali smatra da će on biti veliki dobitak za Split.

Pokušali smo doći do glavnog projektanta, arhitekta Eugena Širole, ali se on ni ovaj put, kao ni do sada, nije javio na telefon.

Upitali smo izvođača, TEH gradnju, jesu li u Botaničkom vrtu na Marjanu oni ili njihovi podizvođači odstupili od izvedbenog projekta pri izvođenju radova?

- Molimo Vas da se s upitom obratite Naručitelju tj. Gradu Splitu. – bilo je sve što su odgovorili iz firme izvođača.

Ukratko, nitko ne želi reći što se točno dogodilo s Botaničkim vrtom.

---

image

Zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova?

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Poskupljenje ‘pojelo‘ EU projekt: Više nije 2,5 nego 13 milijuna kuna

Obnova Botaničkog vrta pokrenuta je u sklopu EU projekta "Marjan – brdo prošlosti, oaza budućnosti". No, od početka provedbe projekta Botanički vrt je postao ogledni primjer kako se ne treba raditi EU projekt. U početku, govorilo se da Europski fond za regionalni razvoj sufinancira projekt sa 75 posto nepovratnih sredstava.

Međutim, procjena s kojom se prijavilo za EU fondove se pokazala potpuno promašenom. Napravljen je projekt po kojem revitalizacija Botaničkog košta 2,5 milijuna kuna, na što bi išla nepovratna EU sredstva od 1.785.000 kuna.

No, otada je cijena radova višestruko narasla, o čemu smo u par navrata pisali. Prema zadnjem odgovoru Grada Splita iz travnja ove godine ukupni iznos troškova bit će 13 milijuna kuna (s PDV-om) ili 1.775.167,56 eura (s PDV-om).

Na kraju je udio nepovratnih EU sredstava, umjesto 75 posto spao na samo 13 posto. Teško da ima smisla o obnovi Botaničkog vrta govoriti kao EU projektu kad gotovo 90 posto troškova plaća Grad.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila nejasnoća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => gomila nejasnoća 2 0 7038 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-22 11:07:36 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-22 17:10:49 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-08-22 14:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Čudna priča oko splitskog Botaničkog vrta: gradi se bez dozvole, sve kasni, a ni Vicin 'Cvjetko' ne može uvesti biljke [metakey] => splitski botanički vrt, botanički vrt split, Marjan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25484963.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25459221.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25459222.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25459844.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25459845.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/22\/25459846.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix, Grad Split","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Grad Split","Grad Split","Grad Split"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nitko ne \u017eeli re\u0107i \u0161to se to\u010dno dogodilo s\u00a0Botani\u010dkim vrtom<\/p>","

Za\u0161to je Grad tek sad krenuo u postupak isho\u0111enja gra\u0111evinske dozvole, umjesto da je gra\u0111evinska dozvola bila isho\u0111ena prije po\u010detka radova?<\/p>","

Bazen u sklopu Botani\u010dkog vrta na Marjanu<\/p>","

Prema izvedbenom projektu u vrtu je predvi\u0111ena sadnja 1511 razli\u010ditih biljnih vrsta raspore\u0111enih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Ali...<\/p>","

Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predvi\u0111en bazen od 36 m2 za vodeno bilje<\/p>","

Nismo uspjeli doznati ni \u0161to\u00a0s \u201dku\u0107om leptira\u201d koja je projektom planirana u malom stakleniku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25484963_1920.jpg":"1920x1080","k_25484963_1280.jpg":"1280x1280","k_25484963_1024.jpg":"1024x1024","k_25484963_640.jpg":"640x640","k_25484963_480.jpg":"480x480","k_25484963_340.jpg":"340x340","k_25484963_220.jpg":"220x220","o_25484963_1280.jpg":"1280x853","o_25484963_1024.jpg":"1024x682","o_25484963_640.jpg":"640x426","o_25484963_480.jpg":"480x320","o_25484963_340.jpg":"340x226","o_25484963_220.jpg":"220x146","h_25484963_1280.jpg":"1280x854","h_25484963_1024.jpg":"1024x683","h_25484963_640.jpg":"640x427","h_25484963_480.jpg":"480x320","h_25484963_340.jpg":"340x227","h_25484963_220.jpg":"220x147","pp_25484963_1280.jpg":"1280x1628","pp_25484963_1024.jpg":"1024x1303","pp_25484963_640.jpg":"640x814","pp_25484963_480.jpg":"480x611","pp_25484963_340.jpg":"340x432","pp_25484963_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_25459221_1920.jpg":"1920x1080","k_25459221_1280.jpg":"1280x1280","k_25459221_1024.jpg":"1024x1024","k_25459221_640.jpg":"640x640","k_25459221_480.jpg":"480x480","k_25459221_340.jpg":"340x340","k_25459221_220.jpg":"220x220","o_25459221_1280.jpg":"1280x784","o_25459221_1024.jpg":"1024x627","o_25459221_640.jpg":"640x392","o_25459221_480.jpg":"480x294","o_25459221_340.jpg":"340x208","o_25459221_220.jpg":"220x134","h_25459221_1280.jpg":"1280x854","h_25459221_1024.jpg":"1024x683","h_25459221_640.jpg":"640x427","h_25459221_480.jpg":"480x320","h_25459221_340.jpg":"340x227","h_25459221_220.jpg":"220x147","pp_25459221_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459221_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459221_640.jpg":"640x814","pp_25459221_480.jpg":"480x611","pp_25459221_340.jpg":"340x432","pp_25459221_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1078","hd_25459222_1920.jpg":"1920x1080","k_25459222_1280.jpg":"1280x1280","k_25459222_1024.jpg":"1024x1024","k_25459222_640.jpg":"640x640","k_25459222_480.jpg":"480x480","k_25459222_340.jpg":"340x340","k_25459222_220.jpg":"220x220","o_25459222_1280.jpg":"1280x718","o_25459222_1024.jpg":"1024x574","o_25459222_640.jpg":"640x359","o_25459222_480.jpg":"480x269","o_25459222_340.jpg":"340x190","o_25459222_220.jpg":"220x123","h_25459222_1280.jpg":"1280x854","h_25459222_1024.jpg":"1024x683","h_25459222_640.jpg":"640x427","h_25459222_480.jpg":"480x320","h_25459222_340.jpg":"340x227","h_25459222_220.jpg":"220x147","pp_25459222_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459222_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459222_640.jpg":"640x814","pp_25459222_480.jpg":"480x611","pp_25459222_340.jpg":"340x432","pp_25459222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25459844_1920.jpg":"1920x1080","k_25459844_1280.jpg":"1280x1280","k_25459844_1024.jpg":"1024x1024","k_25459844_640.jpg":"640x640","k_25459844_480.jpg":"480x480","k_25459844_340.jpg":"340x340","k_25459844_220.jpg":"220x220","o_25459844_1280.jpg":"1280x854","o_25459844_1024.jpg":"1024x683","o_25459844_640.jpg":"640x427","o_25459844_480.jpg":"480x320","o_25459844_340.jpg":"340x226","o_25459844_220.jpg":"220x146","h_25459844_1280.jpg":"1280x854","h_25459844_1024.jpg":"1024x683","h_25459844_640.jpg":"640x427","h_25459844_480.jpg":"480x320","h_25459844_340.jpg":"340x227","h_25459844_220.jpg":"220x147","pp_25459844_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459844_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459844_640.jpg":"640x814","pp_25459844_480.jpg":"480x611","pp_25459844_340.jpg":"340x432","pp_25459844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25459845_1920.jpg":"1920x1080","k_25459845_1280.jpg":"1280x1280","k_25459845_1024.jpg":"1024x1024","k_25459845_640.jpg":"640x640","k_25459845_480.jpg":"480x480","k_25459845_340.jpg":"340x340","k_25459845_220.jpg":"220x220","o_25459845_1280.jpg":"1280x854","o_25459845_1024.jpg":"1024x683","o_25459845_640.jpg":"640x427","o_25459845_480.jpg":"480x320","o_25459845_340.jpg":"340x226","o_25459845_220.jpg":"220x146","h_25459845_1280.jpg":"1280x854","h_25459845_1024.jpg":"1024x683","h_25459845_640.jpg":"640x427","h_25459845_480.jpg":"480x320","h_25459845_340.jpg":"340x227","h_25459845_220.jpg":"220x147","pp_25459845_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459845_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459845_640.jpg":"640x814","pp_25459845_480.jpg":"480x611","pp_25459845_340.jpg":"340x432","pp_25459845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25459846_1920.jpg":"1920x1080","k_25459846_1280.jpg":"1280x1280","k_25459846_1024.jpg":"1024x1024","k_25459846_640.jpg":"640x640","k_25459846_480.jpg":"480x480","k_25459846_340.jpg":"340x340","k_25459846_220.jpg":"220x220","o_25459846_1280.jpg":"1280x854","o_25459846_1024.jpg":"1024x683","o_25459846_640.jpg":"640x427","o_25459846_480.jpg":"480x320","o_25459846_340.jpg":"340x226","o_25459846_220.jpg":"220x146","h_25459846_1280.jpg":"1280x854","h_25459846_1024.jpg":"1024x683","h_25459846_640.jpg":"640x427","h_25459846_480.jpg":"480x320","h_25459846_340.jpg":"340x227","h_25459846_220.jpg":"220x147","pp_25459846_1280.jpg":"1280x1628","pp_25459846_1024.jpg":"1024x1303","pp_25459846_640.jpg":"640x814","pp_25459846_480.jpg":"480x611","pp_25459846_340.jpg":"340x432","pp_25459846_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15536262 Threads: 6 Questions: 3207943172 Slow queries: 7230997 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236121486 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/cudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke-1316880 [printLink] => /split/cudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke-1316880?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 727321 [name] => splitski botanički vrt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-22 16:02:41 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-botanicki-vrt [link] => /tag/splitski-botanicki-vrt ) [1] => stdClass Object ( [id] => 609573 [name] => botanički vrt split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-02 10:50:26 [main_article_id] => 0 [alias] => botanicki-vrt-split [link] => /tag/botanicki-vrt-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233533 [name] => marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marjan [link] => /tag/marjan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila nejasnoća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Čudna priča oko splitskog Botaničkog vrta: gradi se bez dozvole, sve kasni, a ni Vicin ‘Cvjetko‘ ne može uvesti biljke [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25484963.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix, Grad Split [mainImageDesc] =>

Nitko ne želi reći što se točno dogodilo s Botaničkim vrtom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25484963.jpg [title] =>

Nitko ne želi reći što se točno dogodilo s Botaničkim vrtom

Jakov Prkić/Cropix, Grad Split ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25459221.jpg [title] =>

Zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova?

Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25459222.jpg [title] =>

Bazen u sklopu Botaničkog vrta na Marjanu

Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25459844.jpg [title] =>

Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Ali...

Grad Split ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25459845.jpg [title] =>

Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje

Grad Split ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/22/25459846.jpg [title] =>

Nismo uspjeli doznati ni što s ”kućom leptira” koja je projektom planirana u malom stakleniku

Grad Split ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad su krenuli radovi na Botaničkom vrtu u siječnju 2021. godine bilo je najavljeno da će trajati 11 mjeseci, nakon čega će obnovljeni Botanički "posjetitelje dočekati u punom sjaju". Ali, prošao je otada već 31 mjesec, a Botanički vrt na Marjanu još nije otvoren.

U Banovini su nam zadnji put odgovorili kako će do konca travnja ove godine biti gotovi radovi. No, uskoro se "uplela" građevinska inspekcija. Oni su došli zbog prijave u vezi bazena. Za bazen je izvedena betonska posteljica iznad razine tla. Nastavlja se na betonski potporni zid koji dobrano nadvisuje bazen i prislanja se na stijenu.

No, građevinska inspekcija ne misli da je sve idilično niti kad su u pitanju dozvole. U ovom trenutku ne znamo je li bazen jedini predmet njihova interesa, budući da su radovi uključivali sanaciju i obnovu velikog i malog staklenika, budući praktikum za studente s uredom u potpuno novom ruhu...

Nakon četiri mjeseca poslali smo ponovno pitanje Državnom inspektoratu, da vidimo što je građevinska inspekcija utvrdila u vezi radova u Botaničkom vrtu.

– Zahvaljujemo na ponovnom upitu te vas ovim putem obavještavamo kako je obavljen inspekcijski očevid predmetne lokacije, s obzirom da je upravni postupak građevinske inspekcije u tijeku, nismo u mogućnosti iznositi više detalja prije okončanja istog – odgovorili su iz inspekcije.

Bespravni radovi

Dakle, Državni inspektorat, nakon što je u travnju došao u Botanički vrt i dalje ne daje odgovor na pitanje jesu li izvedeni bespravni radovi. Pokušali smo vidjeti što kažu u Banovini.

---

image

Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Ali...

Grad Split
---

– Postupak građevinske inspekcije i dalje je u tijeku, a Botanički vrt za javnost će biti otvoren nakon tehničkog pregleda i ishođenja uporabne dozvole. Naime, Grad Split je po uputama građevinske inspekcije odmah poduzeo sve korake u cilju pozitivnog okončanja inspekcijskog nadzora i u postupku je ishođenje građevinske dozvole. Očekujemo stoga da će Botanički vrt za javnost biti otvoren tijekom jeseni – napominje se u odgovoru koji smo dobili od Službe za razvoj grada Splita.

Iz odgovora Grada ispada da gradske službe slušaju što im inspekcija kaže kako bi se postupak okončao pozitivno za Grad i da su u postupku ishođenja građevinske dozvole. Dakle, radove se izvodilo bez građevinske dozvole, koju Grad ipak treba samome sebi izdati po naputku inspekcije.

Poslali smo upit pročelniku Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Teu Vojkoviću je li moguće izdati građevinsku dozvolu za Botanički vrt, s obzirom na vrlo stroga pravila GUP-a za to područje Marjana, postojeću dokumentaciju i izvedene radove? Od pročelnika smo dobili kratak potvrdan odgovor: "Da".

Budući da su nam prije pet mjeseci iz Banovine rekli kako će do konca travnja biti završeni radovi, postavlja se pitanje zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova? Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje. Visina zida betonske školjke po projektu iznosi 47 cm. Prema Geoportalu u prosincu 2020. za Botanički vrt je izdano rješenje za početak radova za jednostavne građevine i radove. Izgleda da su u Gradu krivo procijenili koji im je "papir" potreban. Kao u slučaju radova na infrastrukturi s Vilom Dalmacijom, gdje je u veljači 2022. inspekcija zaustavila radove jer se radilo bez građevinske dozvole.

---

image

Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje

Grad Split
---

Brdo prošlosti

Napomenimo da je Krešimir Budiša, kad je bio savjetnik Andre Krstulovića Opare za projekt "Marjan – brdo prošlosti...", prije pet godina tvrdio da su išli na zahvate za koje nije potrebna građevinska dozvola. No, građevinska inspekcija očito ne misli tako.

Idući problem tiče se hortikulture. Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Upitali smo Grad je li za Botanički vrt uvezeno i posađeno sve bilje, kako je predviđeno?

– Projekt hortikulturnog uređenja izradio je Agronomski fakultet u Zagrebu koji je na raspolaganje stavio stručnjake koji poznaju mikroklimatske uvjete predmetnog područja, kao i mogućnosti sadnje pojedinih kultura na području obuhvata Botaničkog vrta. Neke od biljaka koje su predviđene navedenim projektom, nažalost, ipak nije bilo moguće nabaviti, što zbog nedostupnosti uslijed poremećaja u dobavnim lancima, što zbog zabrane uvoza na teritoriju EU-a – odgovoreno nam je od strane Službe za razvoj grada Splita.

Kako se već pisalo, tvrtka "Cvjetko", koja je bila angažirana za nabavu biljnog materijala, u vlasništvu je Vice Mihanovića, bivšeg šefa splitskog HDZ-a i sadašnjeg ravnatelja Lučke uprave. Ugovorena vrijednost nabave koju je za taj posao Grad platio iznosi 1,2 milijuna kuna bez PDV-a, a sastavni je dio ugovora s izvođačem, tvrtkom "TEH gradnja". "Cvjetko" je nabavio većinu predviđenih biljaka, ali ne sve. Pokušali smo doznati što je zapelo s dobavnim putevima i uvozom.

– Ja se ispričavam, ali uz najbolju volju, otkad je počela ova šarada s tim u novinama, ja sam od glavnog izvođača i samoga Grada, dobila izričitu zabranu da komentiram išta. Jer su to sve detalji koji su unutar naših ugovora koji su povjerljive stvari – rekla nam je direktorica "Cvjetka" Ivona Maračić. Na naše pitanje koliko je uvezeno biljaka, kazala je kako su zaposleni uključujući i nju na godišnjem, pa nam ne može dati precizne podatke, ali da misli kako je uvezeno više od tisuću biljaka.

Kontaktirali smo krajobraznu arhitekticu dr. Moniku Kamenečki iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu, voditeljicu izrade idejnog, glavnog i izvedbenog projekta krajobrazne arhitekture Botaničkog vrta na Marjanu. Zanimalo nas je kako je Agronomski fakultet u projektu planirao biljke koje nije moguće uvesti u EU.

---

image

Nismo uspjeli doznati ni što s "kućom leptira" koja je projektom planirana u malom stakleniku

Grad Split
---

Kuća leptira

Dr. Kamenečki nam je rekla da njoj nije poznato zašto se neko bilje ne može uvesti.

– Na osnovi informacije koja se pojavila na stranicama Grada da se ne može uvesti neko bilje, poslala sam im pitanje kako je do toga došlo, ali još nisam dobila odgovor.

Upitali smo je što je s "kućom leptira" koja je projektom planirana u malom stakleniku.

– Ne znam što je s time. Nisam zadnjih godinu dana bila u Splitu. Ja sam napravila projekt krajobrazne arhitekture i ne znam kako su izvedeni građevinski radovi od strane izvođača. Niti znam tko je glavni projektant – objasnila nam je Kamenečki, koja je dodala kako joj nije poznato što je zapelo s Botaničkim vrtom, ali smatra da će on biti veliki dobitak za Split.

Pokušali smo doći do glavnog projektanta, arhitekta Eugena Širole, ali se on ni ovaj put, kao ni do sada, nije javio na telefon.

Upitali smo izvođača, TEH gradnju, jesu li u Botaničkom vrtu na Marjanu oni ili njihovi podizvođači odstupili od izvedbenog projekta pri izvođenju radova?

- Molimo Vas da se s upitom obratite Naručitelju tj. Gradu Splitu. – bilo je sve što su odgovorili iz firme izvođača.

Ukratko, nitko ne želi reći što se točno dogodilo s Botaničkim vrtom.

---

image

Zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova?

Jakov Prkić/Cropix
---

---

Poskupljenje ‘pojelo‘ EU projekt: Više nije 2,5 nego 13 milijuna kuna

Obnova Botaničkog vrta pokrenuta je u sklopu EU projekta "Marjan – brdo prošlosti, oaza budućnosti". No, od početka provedbe projekta Botanički vrt je postao ogledni primjer kako se ne treba raditi EU projekt. U početku, govorilo se da Europski fond za regionalni razvoj sufinancira projekt sa 75 posto nepovratnih sredstava.

Međutim, procjena s kojom se prijavilo za EU fondove se pokazala potpuno promašenom. Napravljen je projekt po kojem revitalizacija Botaničkog košta 2,5 milijuna kuna, na što bi išla nepovratna EU sredstva od 1.785.000 kuna.

No, otada je cijena radova višestruko narasla, o čemu smo u par navrata pisali. Prema zadnjem odgovoru Grada Splita iz travnja ove godine ukupni iznos troškova bit će 13 milijuna kuna (s PDV-om) ili 1.775.167,56 eura (s PDV-om).

Na kraju je udio nepovratnih EU sredstava, umjesto 75 posto spao na samo 13 posto. Teško da ima smisla o obnovi Botaničkog vrta govoriti kao EU projektu kad gotovo 90 posto troškova plaća Grad.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix, Grad Split Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Grad Split Grad Split Grad Split
Jakov Prkić/Cropix, Grad Split

Nitko ne želi reći što se točno dogodilo s Botaničkim vrtom

Jakov Prkić/Cropix

Zašto je Grad tek sad krenuo u postupak ishođenja građevinske dozvole, umjesto da je građevinska dozvola bila ishođena prije početka radova?

Jakov Prkić/Cropix

Bazen u sklopu Botaničkog vrta na Marjanu

Grad Split

Prema izvedbenom projektu u vrtu je predviđena sadnja 1511 različitih biljnih vrsta raspoređenih u 29 sistemskih polja i u staklenicima. Ali...

Grad Split

Izvedbenim projektom Agronomskog fakulteta iz 2019. bio je predviđen bazen od 36 m2 za vodeno bilje

Grad Split

Nismo uspjeli doznati ni što s ”kućom leptira” koja je projektom planirana u malom stakleniku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/cudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke-1316880 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e5f6a1185f5f1fcf407842dba280fe36f0060dd1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C4%8Cudna+pri%C4%8Da+oko+splitskog+Botani%C4%8Dkog+vrta%3A+gradi+se+bez+dozvole%2C+sve+kasni%2C+a+ni+Vicin+%E2%80%98Cvjetko%E2%80%98+ne+mo%C5%BEe+uvesti+biljke&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke-1316880 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fcudna-prica-oko-splitskog-botanickog-vrta-gradi-se-bez-dozvole-sve-kasni-a-ni-vicin-cvjetko-ne-moze-uvesti-biljke-1316880 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gomila nejasnoća [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitgomila nejasnoća

Čudna priča oko splitskog Botaničkog vrta: gradi se bez dozvole, sve kasni, a ni Vicin ‘Cvjetko‘ ne može uvesti biljke

22. kolovoza 2023. - 16:02

Kad su krenuli radovi na Botaničkom vrtu u siječnju 2021. godine bilo je najavljeno da će trajati 11 mjeseci, nakon čega će obnovljeni Botanički "posjetitelje dočekati u punom sjaju". Ali, prošao je otada već 31 mjesec, a Botanički vrt na Marjanu još nije otvoren.

U Banovini su nam zadnji put odgovorili kako će do konca travnja ove godine biti gotovi radovi. No, uskoro se "uplela" građevinska inspekcija. Oni su došli zbog prijave u vezi bazena. Za bazen je izvedena betonska posteljica iznad razine tla. Nastavlja se na betonski potporni zid koji dobrano nadvisuje bazen i prislanja se na stijenu.

No, građevinska inspekcija ne misli da je sve idilično niti kad su u pitanju dozvole. U ovom trenutku ne znamo je li bazen jedini predmet njihova interesa, budući da su radovi uključi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 06:48