stdClass Object ( [id] => 597324 [title] => Brojni Splićani se žale da im ugovorni stomatolozi naplaćuju usluge bez pokrića: 'Prijavite sve koji ne izdaju račun!'; Šef Doma zdravlja: To je prava siva zona, zato sam bio na policiji! [alias] => brojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naša priča o javno-zdravstvenim RTG uređajima za snimanje zubi u Splitu, koji iz različitih razloga trenutačno nisu u upotrebi i zbog kojih svi oni koji trebaju snimku zubi (ortopan) to moraju i platiti 150 kuna privatniku, izvukla je iz ormara stare kosture koji godinama opterećuju naše sugrađane. Naime, puno njih se potužilo da plaćaju određene stomatološke usluge čak i onim stomatolozima koji imaju ugovornu obvezu sa HZZO-om.

Dakle, radi se o stomatolozima koji nisu privatnici, odnosno nisu prepušteni sami sebi na tržištu rada, već imaju, za određeni broj pacijenata koje liječe i propisanu glavarinu, odnosno od HZZO-a dobivaju naknadu za to što rade u svom osmosatnom radnom vremenu. Te glavarine dosežu i više od 40-ak tisuća kuna mjesečno, uz pomoć kojih takvi stomatolozi moraju "pokriti" svoju plaću, plaću medicinske sestre koja radi u njegovoj ordinaciji i razne druge troškove, kao što je nabava repromaterijala.

Naši sugrađani, a vjerujemo i velika većina njih u ostatku Hrvatske i dalje plaćaju tzv. "nadstandard" (bijela plomba...), odnosno rad stomatologa koji "ne pokriva" HZZO i koji je po Pravilniku Hrvatske komore dentalne medicine nadstandard u liječenju zubi.

Različita iskustva

Iskustva pacijenata s plaćanjem zubarskih usluga su totalno različita. Troje naših čitatelja s kojima smo razgovarali odlazi kod trojice različitih stomatologa (zajedničko im je da imaju ugovornu obvezu sa HZZO-om), ali iskustva kod plaćanja se potpuno razlikuju. Naime, jedan od njih ne plaća ništa, već mu je sve besplatno. Jedan plaća uredno svom stomatologu taj famozni nadstandard i za to dobije račun, dok treći plaća nadstandard, ali nikada ne dobije račun. Očigledno se radi o "sivoj zoni", odnosno o tome da se računi izdaju kako tko voli ili ne voli.

– Svi moraju izdavati račune. I ako netko od stomatologa ne izdaje račun, takvog treba i prijaviti za to nadležnim institucijama. Zato, svaki pacijent kojemu je naplaćena stomatološka usluga, odnosno nadstandard mora tražiti račun – kazuje nam mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine.

Predsjednik Komore dr. Pezo tvrdi da svaki ugovorni stomatolog sa HZZO-om smije naplatiti svoj rad, odnosno uslugu ako se radi o nadstandardu.

– HZZO točno propisuje što oni podmiruju kod pregleda ili liječenja kod stomatologa. U skupinu "radova" koje HZZO ne plaća, spadaju i toliko prozivane bijele plombe na stražnjim zubima. HZZO plaća "crne" plombe na stražnjim zubima i svi oni koji žele upravo te crne plombe ništa neće platiti, ali bijele se moraju platiti, jer je materijal za njih skuplji, a i postupak liječenja je skuplji. No, za tu uslugu s bijelom plombom stomatolozi moraju izdati račun – kazuje Pezo.

Petric u osinjem gnijezdu

I upravo su te bijele plombe, prije desetak godina "otjerale" dr. Dragomira Petrica kao ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na policiju jer ga je "zubarski lobi" prijavio zato što je "taknuo u osinje gnijezdo", odnosno prvi je javno progovorio o problemu naplaćivanja nadstandarda kod ugovornih stomatologa.

Na policiji je objasnio svoje viđenje problema s naplaćivanjem stomatoloških usluga.

– U Europi su crne plombe zabranjene, ne zbog toga jer su loše, a i većina nas ih ima godinama u ustima, nego jer u njima ima žive, pa ta živa odlazi u slivnike, odnosno u kanalizaciju, a Europa se boji žive. I tamo bijele plombe nisu nadstandard, a ako je Hrvatska dio Europe, a je, pitam se kako kod nas bijela plomba može biti nadstandard. Kada pacijent dolazi kod stomatologa on želi da mu liječnik popravi zub, a hoće li plomba biti crne, bijele ili ružičaste boje, pacijenta nije briga. To vam je isto, kao da kod mene u ordinaciju dođe pacijent kojemu treba zašiti ranu plavim koncem, a ja ga nemam u ambulanti, već imam crni konac koji je po mome mišljenju nadstandard, i onda ga naplatim pacijentu – kazuje dr. Petric.

U Splitu ugovornih stomatologa ima 105, u cijeloj županiji oko 240, a unutar Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije radi njih 70.

– Stomatolozi u Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije imaju plaću između 8 i 9 tisuća kuna. I nitko od njih, koliko ja znam, ne naplaćuje nikakav nadstandard. Stoga, pozivam sve pacijente, kojima neki "domski" stomatolog naplati "nadstandard" da uzmu račun i s tim računom dođu u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Mi ćemo im refundirati taj iznos, a stomatolog koji je obavio naplatu bit će sankcioniran – kazuje dr. Petric.

Slične cijene

No, mnogi pacijenti plate i ne pitaju račun, ako im ga sam stomatolog ne da.

– Ljudi se boje pitati račun jer znaju da će opet morati doći tom stomatologu. Što se tiče razlike u cijeni između amalganske (crne plombe) i bijele plombe, ona je minorna. Prije 20 godina bijela je plomba bila jako skupa i puno skuplja od "crne" plombe. Danas to nije slučaj, pa stoga ne vidim nikakav razlog da pacijenti plaćaju "nadstandard" – kazuje dr. Dragomir Petric.

Prema riječima dr. Petrica u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a i u samom Statutu Hrvatske komore dentalne medicine jasno stoji kada se primjenjuje njihov cjenik, i kada se što može naplaćivati.

– Jasno je navedeno da se cjenik Komore odnosi samo na ordinacije izvan sustava javnog zdravstva, odnosno na one stomatologe koji nemaju ugovor sa HZZO-om, kao što se i cijene PAPA testa ili ultrazvuka kod ginekologa, u liječničkoj komori odnose samo na one koji su pravi privatnici na tržištu, a ne za one koji imaju ugovor sa HZZO-om. Ugovorni stomatolozi i liječnici mogu naplaćivati svoju uslugu, odnosno nadstandard, pod uvjetom da to rade izvan ugovorenog radnog vremena sa HZZO-om, odnosno nakon isteka osam sati koje su "prodali" HZZO-u i u ordinacijama koje nisu dobivene po povlaštenim uvjetima. Ovako, pacijent ne zna kada dolazi u stomatologa ili ginekologa, da li je došao u privatnika ili ugovornog stomatologa ili ginekologa. To je prava "siva zona" – mišljenja je dr. Petric.

Na kraju je dr. Petric pola u šali, a pola u zbilji istaknuo da se svi mi rodimo bez zubi, pa nam počnu rasti zubi koji su bijele boje i kojima bi nadstandard trebala biti "crna" plomba, jer je rođenjem nismo dobili, već smo dobili bijelu boju zubi.

– Kako bijela plomba može biti nadstandard, ako smo svi rođenjem dobili bijelu boju zubi – zaključuje dr. Dragomir Petric.

Račun je obavezan

Evo što na ovu temu službeno doznajemo iz Hrvatske stomatološke komore:

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je propisao standarde, normative i opseg prava osiguranih osoba Zavoda na dentalnu zdravstvenu zaštitu u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i uvjete i način ostvarivanje te zdravstvene zaštite. Sve ostale dentalne usluge koje su izvan propisanog opsega obveznog zdravstvenog osiguranja, doktor dentalne medicine pruža pacijentima kao izvanstandardne usluge i naplaćuje ih kao cjelovitu uslugu, a ne nadoplatu. Hrvatska komora dentalne medicine utvrđuje najniže cijene dentalnih usluga. Doktor dentalne medicine je za pruženu izvanstandardnu uslugu obvezan izdati račun, čija visina iznosa ne smije biti ispod najniže propisanih cijena od strane Komore – tvrdi, među ostalim, Jasminka Polić, glavna tajnica Hrvatske komore dentalne medicine.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crna plomba, bijela plomba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-05 14:17:41 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-05 20:00:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-05 17:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 21455 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/04/30/Split/6677354.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1304" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38130844 Threads: 3 Questions: 7081999933 Slow queries: 3296951 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607946622 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/brojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji-597324 [printLink] => /split/brojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji-597324?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 390309 [name] => stomatolozi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stomatolozi [link] => /tag/stomatolozi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crna plomba, bijela plomba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brojni Splićani se žale da im ugovorni stomatolozi naplaćuju usluge bez pokrića: 'Prijavite sve koji ne izdaju račun!'; Šef Doma zdravlja: To je prava siva zona, zato sam bio na policiji! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/30/Split/6677354.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/30/Split/6677354.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naša priča o javno-zdravstvenim RTG uređajima za snimanje zubi u Splitu, koji iz različitih razloga trenutačno nisu u upotrebi i zbog kojih svi oni koji trebaju snimku zubi (ortopan) to moraju i platiti 150 kuna privatniku, izvukla je iz ormara stare kosture koji godinama opterećuju naše sugrađane. Naime, puno njih se potužilo da plaćaju određene stomatološke usluge čak i onim stomatolozima koji imaju ugovornu obvezu sa HZZO-om.

Dakle, radi se o stomatolozima koji nisu privatnici, odnosno nisu prepušteni sami sebi na tržištu rada, već imaju, za određeni broj pacijenata koje liječe i propisanu glavarinu, odnosno od HZZO-a dobivaju naknadu za to što rade u svom osmosatnom radnom vremenu. Te glavarine dosežu i više od 40-ak tisuća kuna mjesečno, uz pomoć kojih takvi stomatolozi moraju "pokriti" svoju plaću, plaću medicinske sestre koja radi u njegovoj ordinaciji i razne druge troškove, kao što je nabava repromaterijala.

Naši sugrađani, a vjerujemo i velika većina njih u ostatku Hrvatske i dalje plaćaju tzv. "nadstandard" (bijela plomba...), odnosno rad stomatologa koji "ne pokriva" HZZO i koji je po Pravilniku Hrvatske komore dentalne medicine nadstandard u liječenju zubi.

Različita iskustva

Iskustva pacijenata s plaćanjem zubarskih usluga su totalno različita. Troje naših čitatelja s kojima smo razgovarali odlazi kod trojice različitih stomatologa (zajedničko im je da imaju ugovornu obvezu sa HZZO-om), ali iskustva kod plaćanja se potpuno razlikuju. Naime, jedan od njih ne plaća ništa, već mu je sve besplatno. Jedan plaća uredno svom stomatologu taj famozni nadstandard i za to dobije račun, dok treći plaća nadstandard, ali nikada ne dobije račun. Očigledno se radi o "sivoj zoni", odnosno o tome da se računi izdaju kako tko voli ili ne voli.

– Svi moraju izdavati račune. I ako netko od stomatologa ne izdaje račun, takvog treba i prijaviti za to nadležnim institucijama. Zato, svaki pacijent kojemu je naplaćena stomatološka usluga, odnosno nadstandard mora tražiti račun – kazuje nam mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent., predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine.

Predsjednik Komore dr. Pezo tvrdi da svaki ugovorni stomatolog sa HZZO-om smije naplatiti svoj rad, odnosno uslugu ako se radi o nadstandardu.

– HZZO točno propisuje što oni podmiruju kod pregleda ili liječenja kod stomatologa. U skupinu "radova" koje HZZO ne plaća, spadaju i toliko prozivane bijele plombe na stražnjim zubima. HZZO plaća "crne" plombe na stražnjim zubima i svi oni koji žele upravo te crne plombe ništa neće platiti, ali bijele se moraju platiti, jer je materijal za njih skuplji, a i postupak liječenja je skuplji. No, za tu uslugu s bijelom plombom stomatolozi moraju izdati račun – kazuje Pezo.

Petric u osinjem gnijezdu

I upravo su te bijele plombe, prije desetak godina "otjerale" dr. Dragomira Petrica kao ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na policiju jer ga je "zubarski lobi" prijavio zato što je "taknuo u osinje gnijezdo", odnosno prvi je javno progovorio o problemu naplaćivanja nadstandarda kod ugovornih stomatologa.

Na policiji je objasnio svoje viđenje problema s naplaćivanjem stomatoloških usluga.

– U Europi su crne plombe zabranjene, ne zbog toga jer su loše, a i većina nas ih ima godinama u ustima, nego jer u njima ima žive, pa ta živa odlazi u slivnike, odnosno u kanalizaciju, a Europa se boji žive. I tamo bijele plombe nisu nadstandard, a ako je Hrvatska dio Europe, a je, pitam se kako kod nas bijela plomba može biti nadstandard. Kada pacijent dolazi kod stomatologa on želi da mu liječnik popravi zub, a hoće li plomba biti crne, bijele ili ružičaste boje, pacijenta nije briga. To vam je isto, kao da kod mene u ordinaciju dođe pacijent kojemu treba zašiti ranu plavim koncem, a ja ga nemam u ambulanti, već imam crni konac koji je po mome mišljenju nadstandard, i onda ga naplatim pacijentu – kazuje dr. Petric.

U Splitu ugovornih stomatologa ima 105, u cijeloj županiji oko 240, a unutar Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije radi njih 70.

– Stomatolozi u Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije imaju plaću između 8 i 9 tisuća kuna. I nitko od njih, koliko ja znam, ne naplaćuje nikakav nadstandard. Stoga, pozivam sve pacijente, kojima neki "domski" stomatolog naplati "nadstandard" da uzmu račun i s tim računom dođu u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije. Mi ćemo im refundirati taj iznos, a stomatolog koji je obavio naplatu bit će sankcioniran – kazuje dr. Petric.

Slične cijene

No, mnogi pacijenti plate i ne pitaju račun, ako im ga sam stomatolog ne da.

– Ljudi se boje pitati račun jer znaju da će opet morati doći tom stomatologu. Što se tiče razlike u cijeni između amalganske (crne plombe) i bijele plombe, ona je minorna. Prije 20 godina bijela je plomba bila jako skupa i puno skuplja od "crne" plombe. Danas to nije slučaj, pa stoga ne vidim nikakav razlog da pacijenti plaćaju "nadstandard" – kazuje dr. Dragomir Petric.

Prema riječima dr. Petrica u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, a i u samom Statutu Hrvatske komore dentalne medicine jasno stoji kada se primjenjuje njihov cjenik, i kada se što može naplaćivati.

– Jasno je navedeno da se cjenik Komore odnosi samo na ordinacije izvan sustava javnog zdravstva, odnosno na one stomatologe koji nemaju ugovor sa HZZO-om, kao što se i cijene PAPA testa ili ultrazvuka kod ginekologa, u liječničkoj komori odnose samo na one koji su pravi privatnici na tržištu, a ne za one koji imaju ugovor sa HZZO-om. Ugovorni stomatolozi i liječnici mogu naplaćivati svoju uslugu, odnosno nadstandard, pod uvjetom da to rade izvan ugovorenog radnog vremena sa HZZO-om, odnosno nakon isteka osam sati koje su "prodali" HZZO-u i u ordinacijama koje nisu dobivene po povlaštenim uvjetima. Ovako, pacijent ne zna kada dolazi u stomatologa ili ginekologa, da li je došao u privatnika ili ugovornog stomatologa ili ginekologa. To je prava "siva zona" – mišljenja je dr. Petric.

Na kraju je dr. Petric pola u šali, a pola u zbilji istaknuo da se svi mi rodimo bez zubi, pa nam počnu rasti zubi koji su bijele boje i kojima bi nadstandard trebala biti "crna" plomba, jer je rođenjem nismo dobili, već smo dobili bijelu boju zubi.

– Kako bijela plomba može biti nadstandard, ako smo svi rođenjem dobili bijelu boju zubi – zaključuje dr. Dragomir Petric.

Račun je obavezan

Evo što na ovu temu službeno doznajemo iz Hrvatske stomatološke komore:

– Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je propisao standarde, normative i opseg prava osiguranih osoba Zavoda na dentalnu zdravstvenu zaštitu u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja, kao i uvjete i način ostvarivanje te zdravstvene zaštite. Sve ostale dentalne usluge koje su izvan propisanog opsega obveznog zdravstvenog osiguranja, doktor dentalne medicine pruža pacijentima kao izvanstandardne usluge i naplaćuje ih kao cjelovitu uslugu, a ne nadoplatu. Hrvatska komora dentalne medicine utvrđuje najniže cijene dentalnih usluga. Doktor dentalne medicine je za pruženu izvanstandardnu uslugu obvezan izdati račun, čija visina iznosa ne smije biti ispod najniže propisanih cijena od strane Komore – tvrdi, među ostalim, Jasminka Polić, glavna tajnica Hrvatske komore dentalne medicine.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/brojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji-597324 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=73cd487bd74e391f60c66463cf0c6736bde22ebc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brojni+Spli%C4%87ani+se+%C5%BEale+da+im+ugovorni+stomatolozi+napla%C4%87uju+usluge+bez+pokri%C4%87a%3A+%26%23039%3BPrijavite+sve+koji+ne+izdaju+ra%C4%8Dun%21%26%23039%3B%3B+%C5%A0ef+Doma+zdravlja%3A+To+je+prava+siva+zona%2C+zato+sam+bio+na+policiji%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbrojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji-597324 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbrojni-splicani-se-zale-da-im-ugovorni-stomatolozi-naplacuju-usluge-bez-pokrica-prijavite-sve-koji-ne-izdaju-racun-sef-doma-zdravlja-to-je-prava-siva-zona-zato-sam-bio-na-policiji-597324 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crna plomba, bijela plomba... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitCrna plomba, bijela plomba...

Brojni Splićani se žale da im ugovorni stomatolozi naplaćuju usluge bez pokrića: 'Prijavite sve koji ne izdaju račun!'; Šef Doma zdravlja: To je prava siva zona, zato sam bio na policiji!

5. travnja 2019. - 19:03

Naša priča o javno-zdravstvenim RTG uređajima za snimanje zubi u Splitu, koji iz različitih razloga trenutačno nisu u upotrebi i zbog kojih svi oni koji trebaju snimku zubi (ortopan) to moraju i platiti 150 kuna privatniku, izvukla je iz ormara stare kosture koji godinama opterećuju naše sugrađane. Naime, puno njih se potužilo da plaćaju određene stomatološke usluge čak i onim stomatolozima koji imaju ugovornu obvezu sa HZZO-om.

Dakle, radi se o stomatolozima koji nisu privatnici, odnosno nisu prepušteni sami sebi na tržištu rada, već imaju, za određeni broj pacijenata koje liječe i propisanu glavarinu, odnosno od HZZO-a dobivaju naknadu za to što rade u svom osmosatnom radnom vremenu. Te glavarine dosežu i više od 40-ak tisuća kuna mjesečno, uz pomoć kojih takvi stomatolozi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:26