stdClass Object ( [id] => 1355748 [title] => Bivši predsjednik NO-a ‘Čistoće‘: Split čeka napuljski scenarij! Za godinu dana Karepovac je gotov, zatrpat će nas smeće [alias] => bivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splićani ne odvajaju dovoljno otpada. To je činjenica. Splićani ostavljaju glomazni otpad gdje god stignu. I to je činjenica. A za to vrijeme u Splitu su u funkciji čak četiri reciklažna dvorišta u kojima svi imaju mogućnost besplatnog deponiranja otpada.

Usprkos svemu nerijetko (čitaj: često) se dogodi da glomazni otpad biva ostavljen samo desetak metara od reciklažnog dvorišta ili pokraj kontejnera. Jednostavno možemo podvući crtu i reći da velika većina građana nije svjesna opasnosti koja nam prijeti, a to je zatvaranje Karepovca prije nego što profunkcionira Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, što je planirano u 2026. godini.

Prijeti li Splitu napuljski scenarij u kojem će glavni motiv fotografija naših gostiju biti smeće na ulicama? Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod Ante Renića, donedavnog predsjednika Nadzornog odbora "Čistoće", koji je razriješen s te funkcije.

Renić je u ime Nadzornog odbora gradske tvrtke "Čistoća" od direktora Ivice Karlogana tražio da s Planom poslovanja dostavi i računicu oko Karepovca. Nadzorni odbor zanimalo je koliko je "Čistoća" spremna ako se dogodi najgori scenarij, a to je da se Karepovac zatvori prije otvorenja Lećevice.

– Tražili smo da se u Plan rada za 2024. uključe poslovni scenariji koji će nastupiti kad dođe do zatvaranja odlagališta Karepovac. Budući da je zatvaranje neminovno u ovoj ili idućoj godini, smatrali smo da je krajnje vrijeme da se tvrtka pripremi na takav značajan poslovni događaj koji će se izuzetno negativno odraziti na poslovanje društva. Prihodi "Čistoće" od odlagališta su značajni i ostanak bez njih ugrožava poslovanje te se svaka odgovorna Uprava, Nadzorni odbor i vlasnik, odnosno grad moraju pripremiti na to.

---

image

Veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme

Nikola Vilić/Cropix
---

Drugi veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme. Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom.

Toliku količinu otpada, a govorimo o cca 110 tisuća tona godišnje, nitko neće htjeti preuzeti i vrlo je izgledno da na duži period neće biti rješenja za odlaganje otpada. Što to može izazvati u županiji koja ovisi o turizmu ili kakve zdravstvene posljedice može izazvati takav scenarij, mora biti najvažnija tema za sve razine vlasti – govori nam Renić.

Iz "Čistoće" su nedavno za Slobodnu Dalmaciju kazali da je prema dosadašnjoj dinamici rada i odlaganja otpada na Karepovcu životni vijek odlagališta minimalno dvije godine. Renić takvu izjavu smatra neozbiljnom.

– Nadzornom odboru dostavljena je geodetska izmjera stanja na odlagalištu, s kojom je upoznat i Grad, koja je u travnju prošle godine pokazala da je preostalo još cca 308 tisuća metara kubnih, što je u najboljem slučaju dvije godine odlaganja, ali i to je upitno jer je količina otpada u zadnje vrijeme povećana. Znači, u najboljem slučaju zatvaranje odlagališta će se dogoditi u travnju 2025. To je sad već prekratak rok da se iznađe bilo kakvo kvalitetno rješenje. Da podsjetim, izgradnja centra u Lećevici je najavljena tek za 2026., a i to je prema sadašnjoj dinamici razvoja tog projekta vrlo optimistično – naglašava Renić.

Iz "Čistoće" su za naše novine kazali i da produženje životnog vijeka Karepovca ovisi o našim navikama odvajanja otpada, kao i budućim investicijama koje se tiču obrade otpada kako bi se smanjila količina koja se odlaže na Karepovac, a pod tim prvenstveno misle na biootpad.

Sortirnica i kompostana u Splitu još uvijek nema, a Renića smo pitali ima li Grad Split dobar plan gospodarenja te posvećuje li gradonačelnik Ivica Puljak dovoljno brige ovom najvećem komunalnom problemu u gradu.

---

image

Ante Renić: Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom

Jakov Prkić/Cropix
---

– Imam dojam da gradonačelnik nije svjestan veličine problema s otpadom. Sva pažnja je skoncentrirana na uvođenje polupodzemnih spremnika i povećanje odvajanja reciklažnog otpada, što je samo po sebi u redu. Ali uskoro, odvajali mi otpad ili ne odvajali, nećemo imati kamo s njim. I to može imati vrlo loše posljedice za cijelu županiju, a pogotovo za grad Split – govori nam Renić.

Dodaje da će nam sortirnice i kompostane značiti puno jednom kada ih budemo imali, kako bi se odloženi otpad smanjivao.

– Sve je to i dio projekta centra u Lećevici, no on se razvija već 19 godina. Bilo je planova zajedničke kompostane u Kaštelima, no to nije zaživjelo. Grad Split i "Čistoća" se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Za sada sav biootpad završava na Karepovcu – kaže nam Renić.

U Splitu je do sada na 94 lokacije postavljeno malo manje od 400 polupodzemnih kontejnera koji su u funkciji, a na ulice stiže još isto toliko novih. Najveća prednost polupodzemnih spremnika je što jedan mijenja čak pet klasičnih kontejnera, a njihovom ugradnjom smanjuju se neugodni mirisi i neurednost površina. Dobar je to potez, ali važno je istaknuti da Splićani još uvijek plaćaju istu cijenu odvoženja otpada bez obzira na to koliko smeća proizvedu. Zbog toga nas je zanimalo treba li se Split, primjerice, ugledati na Zagreb koji je uveo plave vrećice ili Omiš, koji ima polupodzemne spremnike s ugrađenim otpadomjerom.

– Polupodzemni spremnici su sigurno puno bolje rješenje od klasičnih spremnika jer zauzimaju puno manje mjesta za veći kapacitet i uz malo bolje navike stanovnika trebali bi pridonijeti i boljem izgledu grada. Puno bolji pomaci u odvajanju su u stvari napravljeni na područjima grada gdje su primarno stambene kuće, jer je svaka od njih dobila više spremnika za otpad i to je dalo rezultate.

U dijelovima grada gdje su stambene zgrade teže se povećava odvajanje i nužno je postaviti otpadomjere i naplatu po količini te tako dodatno stimulirati odvajanje. Nažalost to je planirano, ali se kasni s primjenom – smatra Renić.

---

image

Grad Split i "Čistoća" se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Tako sav biootpad završava na Karepovcu

Vojko Bašić/Cropix
---

Hoće li se Karepovac i Lećevica uskladiti, odnosno hoće li Centar za gospodarenjem otpadom biti gotov prije nego što "prekipi" na gradskom odlagalištu još ćemo vidjeti, ali jasno je da nema odgovora na najgori scenarij, odnosno kamo ćemo sa smećem.

– Upravo na ta pitanja trebalo je dati odgovor u scenarijima koje smo tražili da budu dio Poslovnog plana "Čistoće". Treba se pripremiti na značajan pad prihoda, i to je poslovni događaj koji se mora na vrijeme osmisliti. Nitko još nema odgovor gdje će se s otpadom u tom slučaju, a vrlo je izgledno da ga zbog velike količine neće biti moguće nigdje odvesti.

Problem je izuzetno velik, a vrijeme je isteklo. Postoje modeli energetske oporabe otpada koji nisu klasične spalionice i kojima se može proizvoditi vodik iz goriva koji se može dalje koristiti u javnom prijevozu ili u druge svrhe. Cres je već krenuo u tom smjeru i rade na izgradnji takvog pogona. Županija i Grad Split moraju što prije sjesti za stol i skupa s ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša dogovoriti rješenje, u protivnom čeka nas napuljski scenarij – upozorava Renić.

Za kraj ukazuje na još jedan problem oko projekta Lećevice.

– Sami projekt centra ima sistemsku grešku. Projekt predviđa da će se do njegove izgradnje u županiji od ukupne količine otpada (230.000 tona) odvojiti 50 posto za recikliranje i ponovnu uporabu, a ostatak od 115.000 tona će se obraditi u centru.

Odvajanje otpada na razini županije nije došlo ni do 5 posto tako da će kapacitet biti sigurno nedostatan. Ti podaci se već godinama vrte po županijskim sjednicama, no nikoga posebno ne zabrinjavaju – govori nam Renić.

Krajnje je vrijeme da se posla ozbiljno uhvate odgovorni, ali i da građani osvijeste da promjene kreću od svakog pojedinca. Ne možemo stalno čekati da netko drugi riješi problem, a da mi prstom ne maknemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ZA UZBUNU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VRIJEME ZA UZBUNU 2 0 7632 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-15 09:06:13 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Pivčević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-16 06:31:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-16 06:30:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bivši predsjednik NO-a 'Čistoće': Split čeka napuljski scenarij! Za godinu dana Karepovac je gotov, zatrpat će nas smeće page_title=Bivši predsjednik NO-a 'Čistoće': Split čeka napuljski scenarij! Za godinu dana Karepovac je gotov, zatrpat će nas smeće [metakey] => Ante Renić, lećevica, karepovac, Čistoća, otpad, reciklažna dvorišta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26377327.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26207211.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/20967962.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26356718.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/26356712.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/15\/25598075.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec, Jakov Prki\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ante Reni\u0107: Imam dojam da gradona\u010delnik nije svjestan veli\u010dine problema s otpadom<\/p>","

Veliki problem je \u0161to se sve nade pola\u017eu u izgradnju centra u Le\u0107evici, no prema trenutnoj dinamici to ne\u0107e biti na vrijeme<\/p>","

Grad Split i \u201d\u010cisto\u0107a\u201d se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali jo\u0161 nije u funkciji. Tako sav biootpad zavr\u0161ava na Karepovcu<\/p>","

Ante Reni\u0107: Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Le\u0107evici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska \u017eupanija ne\u0107e imati kamo s otpadom<\/p>","

Split, 120124. Ante Renic, donedavni predsjednik NO-a splitske gradske komunalne firme Cistoca.","

Pozar na odlagali\u0161tu krupnog otpada Karepovac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26377327_1920.jpg":"1920x1080","k_26377327_1280.jpg":"1280x1280","k_26377327_1024.jpg":"1024x1024","k_26377327_640.jpg":"640x640","k_26377327_480.jpg":"480x480","k_26377327_340.jpg":"340x340","k_26377327_220.jpg":"220x220","o_26377327_1280.jpg":"1280x853","o_26377327_1024.jpg":"1024x682","o_26377327_640.jpg":"640x426","o_26377327_480.jpg":"480x320","o_26377327_340.jpg":"340x226","o_26377327_220.jpg":"220x146","h_26377327_1280.jpg":"1280x854","h_26377327_1024.jpg":"1024x683","h_26377327_640.jpg":"640x427","h_26377327_480.jpg":"480x320","h_26377327_340.jpg":"340x227","h_26377327_220.jpg":"220x147","pp_26377327_1280.jpg":"1280x1628","pp_26377327_1024.jpg":"1024x1303","pp_26377327_640.jpg":"640x814","pp_26377327_480.jpg":"480x611","pp_26377327_340.jpg":"340x432","pp_26377327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26207211_1920.jpg":"1920x1080","k_26207211_1280.jpg":"1280x1280","k_26207211_1024.jpg":"1024x1024","k_26207211_640.jpg":"640x640","k_26207211_480.jpg":"480x480","k_26207211_340.jpg":"340x340","k_26207211_220.jpg":"220x220","o_26207211_1280.jpg":"1280x853","o_26207211_1024.jpg":"1024x682","o_26207211_640.jpg":"640x426","o_26207211_480.jpg":"480x320","o_26207211_340.jpg":"340x226","o_26207211_220.jpg":"220x146","h_26207211_1280.jpg":"1280x854","h_26207211_1024.jpg":"1024x683","h_26207211_640.jpg":"640x427","h_26207211_480.jpg":"480x320","h_26207211_340.jpg":"340x227","h_26207211_220.jpg":"220x147","pp_26207211_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207211_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207211_640.jpg":"640x814","pp_26207211_480.jpg":"480x611","pp_26207211_340.jpg":"340x432","pp_26207211_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1124","hd_20967962_1920.jpg":"1920x1080","k_20967962_1280.jpg":"1280x1280","k_20967962_1024.jpg":"1024x1024","k_20967962_640.jpg":"640x640","k_20967962_480.jpg":"480x480","k_20967962_340.jpg":"340x340","k_20967962_220.jpg":"220x220","o_20967962_1280.jpg":"1280x749","o_20967962_1024.jpg":"1024x599","o_20967962_640.jpg":"640x374","o_20967962_480.jpg":"480x281","o_20967962_340.jpg":"340x199","o_20967962_220.jpg":"220x128","h_20967962_1280.jpg":"1280x854","h_20967962_1024.jpg":"1024x683","h_20967962_640.jpg":"640x427","h_20967962_480.jpg":"480x320","h_20967962_340.jpg":"340x227","h_20967962_220.jpg":"220x147","pp_20967962_1280.jpg":"1280x1628","pp_20967962_1024.jpg":"1024x1303","pp_20967962_640.jpg":"640x814","pp_20967962_480.jpg":"480x611","pp_20967962_340.jpg":"340x432","pp_20967962_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_26356718_1920.jpg":"1920x1080","k_26356718_1280.jpg":"1280x1280","k_26356718_1024.jpg":"1024x1024","k_26356718_640.jpg":"640x640","k_26356718_480.jpg":"480x480","k_26356718_340.jpg":"340x340","k_26356718_220.jpg":"220x220","o_26356718_1280.jpg":"1280x852","o_26356718_1024.jpg":"1024x682","o_26356718_640.jpg":"640x426","o_26356718_480.jpg":"480x319","o_26356718_340.jpg":"340x226","o_26356718_220.jpg":"220x146","h_26356718_1280.jpg":"1280x854","h_26356718_1024.jpg":"1024x683","h_26356718_640.jpg":"640x427","h_26356718_480.jpg":"480x320","h_26356718_340.jpg":"340x227","h_26356718_220.jpg":"220x147","pp_26356718_1280.jpg":"1280x1628","pp_26356718_1024.jpg":"1024x1303","pp_26356718_640.jpg":"640x814","pp_26356718_480.jpg":"480x611","pp_26356718_340.jpg":"340x432","pp_26356718_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26356712_1920.jpg":"1920x1080","k_26356712_1280.jpg":"1280x1280","k_26356712_1024.jpg":"1024x1024","k_26356712_640.jpg":"640x640","k_26356712_480.jpg":"480x480","k_26356712_340.jpg":"340x340","k_26356712_220.jpg":"220x220","o_26356712_1280.jpg":"1280x853","o_26356712_1024.jpg":"1024x682","o_26356712_640.jpg":"640x426","o_26356712_480.jpg":"480x320","o_26356712_340.jpg":"340x226","o_26356712_220.jpg":"220x146","h_26356712_1280.jpg":"1280x854","h_26356712_1024.jpg":"1024x683","h_26356712_640.jpg":"640x427","h_26356712_480.jpg":"480x320","h_26356712_340.jpg":"340x227","h_26356712_220.jpg":"220x147","pp_26356712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26356712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26356712_640.jpg":"640x814","pp_26356712_480.jpg":"480x611","pp_26356712_340.jpg":"340x432","pp_26356712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1273","hd_25598075_1920.jpg":"1920x1080","k_25598075_1280.jpg":"1280x1280","k_25598075_1024.jpg":"1024x1024","k_25598075_640.jpg":"640x640","k_25598075_480.jpg":"480x480","k_25598075_340.jpg":"340x340","k_25598075_220.jpg":"220x220","o_25598075_1280.jpg":"1280x848","o_25598075_1024.jpg":"1024x678","o_25598075_640.jpg":"640x424","o_25598075_480.jpg":"480x318","o_25598075_340.jpg":"340x225","o_25598075_220.jpg":"220x145","h_25598075_1280.jpg":"1280x854","h_25598075_1024.jpg":"1024x683","h_25598075_640.jpg":"640x427","h_25598075_480.jpg":"480x320","h_25598075_340.jpg":"340x227","h_25598075_220.jpg":"220x147","pp_25598075_1280.jpg":"1280x1628","pp_25598075_1024.jpg":"1024x1303","pp_25598075_640.jpg":"640x814","pp_25598075_480.jpg":"480x611","pp_25598075_340.jpg":"340x432","pp_25598075_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38155561 Threads: 4 Questions: 7083309752 Slow queries: 3297200 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607979815 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /split/bivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece-1355748 [printLink] => /split/bivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece-1355748?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628046 [name] => Ante Renić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-13 16:46:12 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-renic [link] => /tag/ante-renic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 345307 [name] => Lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lecevica [link] => /tag/lecevica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 230944 [name] => karepovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => karepovac [link] => /tag/karepovac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 453005 [name] => cistoća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cistoca [link] => /tag/cistoca ) [4] => stdClass Object ( [id] => 529389 [name] => otpad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otpad [link] => /tag/otpad ) [5] => stdClass Object ( [id] => 339156 [name] => reciklažna dvorišta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => reciklazna-dvorista [link] => /tag/reciklazna-dvorista ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ZA UZBUNU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bivši predsjednik NO-a ‘Čistoće‘: Split čeka napuljski scenarij! Za godinu dana Karepovac je gotov, zatrpat će nas smeće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26377327.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec, Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ante Renić: Imam dojam da gradonačelnik nije svjestan veličine problema s otpadom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26377327.jpg [title] =>

Ante Renić: Imam dojam da gradonačelnik nije svjestan veličine problema s otpadom

Tom Dubravec, Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26207211.jpg [title] =>

Veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/20967962.jpg [title] =>

Grad Split i ”Čistoća” se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Tako sav biootpad završava na Karepovcu

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26356718.jpg [title] =>

Ante Renić: Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom

Jakov Prkić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/26356712.jpg [title] =>

Split, 120124. Ante Renic, donedavni predsjednik NO-a splitske gradske komunalne firme Cistoca. Jakov Prkić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/15/25598075.jpg [title] =>

Pozar na odlagalištu krupnog otpada Karepovac

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splićani ne odvajaju dovoljno otpada. To je činjenica. Splićani ostavljaju glomazni otpad gdje god stignu. I to je činjenica. A za to vrijeme u Splitu su u funkciji čak četiri reciklažna dvorišta u kojima svi imaju mogućnost besplatnog deponiranja otpada.

Usprkos svemu nerijetko (čitaj: često) se dogodi da glomazni otpad biva ostavljen samo desetak metara od reciklažnog dvorišta ili pokraj kontejnera. Jednostavno možemo podvući crtu i reći da velika većina građana nije svjesna opasnosti koja nam prijeti, a to je zatvaranje Karepovca prije nego što profunkcionira Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, što je planirano u 2026. godini.

Prijeti li Splitu napuljski scenarij u kojem će glavni motiv fotografija naših gostiju biti smeće na ulicama? Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod Ante Renića, donedavnog predsjednika Nadzornog odbora "Čistoće", koji je razriješen s te funkcije.

Renić je u ime Nadzornog odbora gradske tvrtke "Čistoća" od direktora Ivice Karlogana tražio da s Planom poslovanja dostavi i računicu oko Karepovca. Nadzorni odbor zanimalo je koliko je "Čistoća" spremna ako se dogodi najgori scenarij, a to je da se Karepovac zatvori prije otvorenja Lećevice.

– Tražili smo da se u Plan rada za 2024. uključe poslovni scenariji koji će nastupiti kad dođe do zatvaranja odlagališta Karepovac. Budući da je zatvaranje neminovno u ovoj ili idućoj godini, smatrali smo da je krajnje vrijeme da se tvrtka pripremi na takav značajan poslovni događaj koji će se izuzetno negativno odraziti na poslovanje društva. Prihodi "Čistoće" od odlagališta su značajni i ostanak bez njih ugrožava poslovanje te se svaka odgovorna Uprava, Nadzorni odbor i vlasnik, odnosno grad moraju pripremiti na to.

---

image

Veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme

Nikola Vilić/Cropix
---

Drugi veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme. Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom.

Toliku količinu otpada, a govorimo o cca 110 tisuća tona godišnje, nitko neće htjeti preuzeti i vrlo je izgledno da na duži period neće biti rješenja za odlaganje otpada. Što to može izazvati u županiji koja ovisi o turizmu ili kakve zdravstvene posljedice može izazvati takav scenarij, mora biti najvažnija tema za sve razine vlasti – govori nam Renić.

Iz "Čistoće" su nedavno za Slobodnu Dalmaciju kazali da je prema dosadašnjoj dinamici rada i odlaganja otpada na Karepovcu životni vijek odlagališta minimalno dvije godine. Renić takvu izjavu smatra neozbiljnom.

– Nadzornom odboru dostavljena je geodetska izmjera stanja na odlagalištu, s kojom je upoznat i Grad, koja je u travnju prošle godine pokazala da je preostalo još cca 308 tisuća metara kubnih, što je u najboljem slučaju dvije godine odlaganja, ali i to je upitno jer je količina otpada u zadnje vrijeme povećana. Znači, u najboljem slučaju zatvaranje odlagališta će se dogoditi u travnju 2025. To je sad već prekratak rok da se iznađe bilo kakvo kvalitetno rješenje. Da podsjetim, izgradnja centra u Lećevici je najavljena tek za 2026., a i to je prema sadašnjoj dinamici razvoja tog projekta vrlo optimistično – naglašava Renić.

Iz "Čistoće" su za naše novine kazali i da produženje životnog vijeka Karepovca ovisi o našim navikama odvajanja otpada, kao i budućim investicijama koje se tiču obrade otpada kako bi se smanjila količina koja se odlaže na Karepovac, a pod tim prvenstveno misle na biootpad.

Sortirnica i kompostana u Splitu još uvijek nema, a Renića smo pitali ima li Grad Split dobar plan gospodarenja te posvećuje li gradonačelnik Ivica Puljak dovoljno brige ovom najvećem komunalnom problemu u gradu.

---

image

Ante Renić: Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom

Jakov Prkić/Cropix
---

– Imam dojam da gradonačelnik nije svjestan veličine problema s otpadom. Sva pažnja je skoncentrirana na uvođenje polupodzemnih spremnika i povećanje odvajanja reciklažnog otpada, što je samo po sebi u redu. Ali uskoro, odvajali mi otpad ili ne odvajali, nećemo imati kamo s njim. I to može imati vrlo loše posljedice za cijelu županiju, a pogotovo za grad Split – govori nam Renić.

Dodaje da će nam sortirnice i kompostane značiti puno jednom kada ih budemo imali, kako bi se odloženi otpad smanjivao.

– Sve je to i dio projekta centra u Lećevici, no on se razvija već 19 godina. Bilo je planova zajedničke kompostane u Kaštelima, no to nije zaživjelo. Grad Split i "Čistoća" se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Za sada sav biootpad završava na Karepovcu – kaže nam Renić.

U Splitu je do sada na 94 lokacije postavljeno malo manje od 400 polupodzemnih kontejnera koji su u funkciji, a na ulice stiže još isto toliko novih. Najveća prednost polupodzemnih spremnika je što jedan mijenja čak pet klasičnih kontejnera, a njihovom ugradnjom smanjuju se neugodni mirisi i neurednost površina. Dobar je to potez, ali važno je istaknuti da Splićani još uvijek plaćaju istu cijenu odvoženja otpada bez obzira na to koliko smeća proizvedu. Zbog toga nas je zanimalo treba li se Split, primjerice, ugledati na Zagreb koji je uveo plave vrećice ili Omiš, koji ima polupodzemne spremnike s ugrađenim otpadomjerom.

– Polupodzemni spremnici su sigurno puno bolje rješenje od klasičnih spremnika jer zauzimaju puno manje mjesta za veći kapacitet i uz malo bolje navike stanovnika trebali bi pridonijeti i boljem izgledu grada. Puno bolji pomaci u odvajanju su u stvari napravljeni na područjima grada gdje su primarno stambene kuće, jer je svaka od njih dobila više spremnika za otpad i to je dalo rezultate.

U dijelovima grada gdje su stambene zgrade teže se povećava odvajanje i nužno je postaviti otpadomjere i naplatu po količini te tako dodatno stimulirati odvajanje. Nažalost to je planirano, ali se kasni s primjenom – smatra Renić.

---

image

Grad Split i "Čistoća" se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Tako sav biootpad završava na Karepovcu

Vojko Bašić/Cropix
---

Hoće li se Karepovac i Lećevica uskladiti, odnosno hoće li Centar za gospodarenjem otpadom biti gotov prije nego što "prekipi" na gradskom odlagalištu još ćemo vidjeti, ali jasno je da nema odgovora na najgori scenarij, odnosno kamo ćemo sa smećem.

– Upravo na ta pitanja trebalo je dati odgovor u scenarijima koje smo tražili da budu dio Poslovnog plana "Čistoće". Treba se pripremiti na značajan pad prihoda, i to je poslovni događaj koji se mora na vrijeme osmisliti. Nitko još nema odgovor gdje će se s otpadom u tom slučaju, a vrlo je izgledno da ga zbog velike količine neće biti moguće nigdje odvesti.

Problem je izuzetno velik, a vrijeme je isteklo. Postoje modeli energetske oporabe otpada koji nisu klasične spalionice i kojima se može proizvoditi vodik iz goriva koji se može dalje koristiti u javnom prijevozu ili u druge svrhe. Cres je već krenuo u tom smjeru i rade na izgradnji takvog pogona. Županija i Grad Split moraju što prije sjesti za stol i skupa s ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša dogovoriti rješenje, u protivnom čeka nas napuljski scenarij – upozorava Renić.

Za kraj ukazuje na još jedan problem oko projekta Lećevice.

– Sami projekt centra ima sistemsku grešku. Projekt predviđa da će se do njegove izgradnje u županiji od ukupne količine otpada (230.000 tona) odvojiti 50 posto za recikliranje i ponovnu uporabu, a ostatak od 115.000 tona će se obraditi u centru.

Odvajanje otpada na razini županije nije došlo ni do 5 posto tako da će kapacitet biti sigurno nedostatan. Ti podaci se već godinama vrte po županijskim sjednicama, no nikoga posebno ne zabrinjavaju – govori nam Renić.

Krajnje je vrijeme da se posla ozbiljno uhvate odgovorni, ali i da građani osvijeste da promjene kreću od svakog pojedinca. Ne možemo stalno čekati da netko drugi riješi problem, a da mi prstom ne maknemo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec, Jakov Prkić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec, Jakov Prkić/Cropix

Ante Renić: Imam dojam da gradonačelnik nije svjestan veličine problema s otpadom

Nikola Vilić/Cropix

Veliki problem je što se sve nade polažu u izgradnju centra u Lećevici, no prema trenutnoj dinamici to neće biti na vrijeme

Vojko Bašić/Cropix

Grad Split i ”Čistoća” se sad oslanjaju na biostabilizator koji je nabavljen, ali još nije u funkciji. Tako sav biootpad završava na Karepovcu

Jakov Prkić/Cropix

Ante Renić: Ako se dogodi zatvaranje Karepovca, a centar u Lećevici ne proradi, cijela Splitsko-dalmatinska županija neće imati kamo s otpadom

Jakov Prkić/Cropix

Split, 120124. Ante Renic, donedavni predsjednik NO-a splitske gradske komunalne firme Cistoca.

Tom Dubravec/Cropix

Pozar na odlagalištu krupnog otpada Karepovac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/bivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece-1355748 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac9642e840f04849fef887893258e94b226d670d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Biv%C5%A1i+predsjednik+NO-a+%E2%80%98%C4%8Cisto%C4%87e%E2%80%98%3A+Split+%C4%8Deka+napuljski+scenarij%21+Za+godinu+dana+Karepovac+je+gotov%2C+zatrpat+%C4%87e+nas+sme%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece-1355748 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbivsi-predsjednik-no-a-cistoce-split-ceka-napuljski-scenarij-za-godinu-dana-karepovac-je-gotov-zatrpat-ce-nas-smece-1355748 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VRIJEME ZA UZBUNU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitVRIJEME ZA UZBUNU

Bivši predsjednik NO-a ‘Čistoće‘: Split čeka napuljski scenarij! Za godinu dana Karepovac je gotov, zatrpat će nas smeće

Piše Ana Pivčević
16. siječnja 2024. - 07:30

Splićani ne odvajaju dovoljno otpada. To je činjenica. Splićani ostavljaju glomazni otpad gdje god stignu. I to je činjenica. A za to vrijeme u Splitu su u funkciji čak četiri reciklažna dvorišta u kojima svi imaju mogućnost besplatnog deponiranja otpada.

Usprkos svemu nerijetko (čitaj: često) se dogodi da glomazni otpad biva ostavljen samo desetak metara od reciklažnog dvorišta ili pokraj kontejnera. Jednostavno možemo podvući crtu i reći da velika većina građana nije svjesna opasnosti koja nam prijeti, a to je zatvaranje Karepovca prije nego što profunkcionira Centar za gospodarenje otpadom Lećevica, što je planirano u 2026. godini.

Prijeti li Splitu napuljski scenarij u kojem će glavni motiv fotografija naših gostiju biti smeće na ulicama? Odgovor na ovo pitanje po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 04:18