StoryEditorOCM
SplitŽIVOT NA ULICI

Bili smo ispred splitskog diskonta gdje je izboden pijani beskućnik: ‘Stalno žica pare, znao je i prije dobit batine...‘

Piše Božidar Lončar
29. veljače 2024. - 09:09

U utorak 27. veljače policija je oko 22.50 zaprimila poziv 34-godišnjeg Andreja koji im je naveo kako je kod kružnog toka u blizini Plodina na Pazdigradu uboden, neslužbeno, s nožem u trbuh. U policijsku postaju su dovedene dvije osobe, a napadnuti je u alkoholiziranom stanju prevezen u bolnicu.

Ubod je bio površinski pa je zadobio lakše tjelesne ozljede. Iako su iz policije u 7.30 ujutro obavijestili kako je muškarac otpušten iz bolnice, doznajemo kako na OHBP-u nije proveo noć. Nakon obrade je odveden u policijsku postaju na triježnjenje.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Otišli smo sinoć na Pazdigrad, točnije do diskonta ispred kojeg se, kako to inače biva, skupljaju alkoholičari, ne bismo li saznali nešto više o ovom slučaju i vidjeli što se događa.

Tu je Andrej posljednje dvije godine provodio večeri žicajući novac za pivo i cigarete i pri tome ulazio u konflikte s onima koji mu ne bi dali novac, kažu nam radnici diskonta čije su videosnimke proslijeđene policiji.

- Andrej je beskućnik koji je najčešće tu na Lovrincu, koliko znam. Pola sata prije napada ušao je u sukob s muškarcem koji mu nije htio dati novac. Ovaj je izvukao nekakvu palicu ili pendrek i krenuo na njega. Nedugo nakon dogodilo se ovo i došla je policija s kombijima i zauzela prostor.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija/

Kažu nam kako napadače ne znaju, ali Andrej je već mnogo puta ulazio u tučnjave iz kojih bi često izvukao deblji kraj. Prije nekoliko mjeseci dobio je i zabranu prilaska diskontu.

- Mota se ovdje okolo zadnje dvije godine. Znao je biti nepristojan pa bi zvali policiju. Žicao bi pare i kada bi ga odbili, njemu bi proradio ego i počeo bi psovati i svađati se.

Tada bi najčešće dobio batine, ali ništa ozbiljno. Prije par mjeseci je pretjerao pa je dobio zabranu ulaska u diskont. Kada bi ušao, zvali bi policiju, ona bi ga skupila, ali eto njega opet natrag - kažu nam u diskontu

Andrej nije pljačkao, iako je jednom uletio u dućan i ukrao pivu iz nje. O svojim osobnim stvarima nije mnogo pričao. Pio je pivo i bio ovisnik o alkoholu, a za ostalo ne znaju. 

Ovo je jedno od mjesta na kojem se okuplja ekipa ovisnika o alkoholu koja žica novce jer diskont radi do ponoći i nalazi se na dobroj lokaciji. Stalno netko dolazi i odlazi u diskont, a automobili konstantno prolaze prema Lovrincu ili Sirobuji.

Splićani nam kažu da ih ne vide često, a radnici ne moraju obraćati pažnju jer je diskont pod videonadzorom i u ponoć se zaključava s unutarnje strane. 

Jedan od kupaca nam je rekao kako bi vidio Andreja kao i drugu ekipu s obzirom na to kako radi za ”Glovo” pa je često tu

Kaže i kako je poznanik 37-godišnjeg Frane Rušića zvanog Frki, najstarijeg od troje braće Rušić čiji je brat 31-godišnji Ante u istražnom zatvoru zbog ubojstva 22-godišnjeg Luke Bančića.

- Tu dolazim često zbog posla pa sam ga vidio kao i druge. Pitali bi novac, ali nije bilo konflikta. Ono što mogu reći jest kako sam generacija Frane Rušića i ne mogu vjerovati što se dogodilo. Nikada nije bio konfliktna osoba, ali je pio i koristio opojna sredstva zbog čega bi ”puka”.

S druge strane, s Antom Rušićem sam imao susret par dana prije ubojstva. Kucao mi je na prozor od auta i tražio da otvorim vrata i dam novac. Nisam ga obadavao – kazao je.

Noć ispred diskonta do zatvaranja u ponoć je prošla mirno, ali s neprestanim zaustavljanjem vozila iz kojih bi izlazili Splićani koji bi najčešće kupovali alkohol, točnije, pivo ili vino. Dok smo bili u diskontu, oko 23 sata ušao je policijski službenik i pripadnik Interventne policije. Tada se sve raščistilo, ali na kratko jer već za pet minuta stižu novi automobili

Nakon ponoći sve je utihnulo, a svi se pitaju hoće li Andrej iz ovoga povući pouku kako mu se ne bi dogodilo nešto puno gore. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:38