Grašak je sjajan prilog mesu ili dodatak riži, a može poslužiti i kao samostalan obrok, ako mu dodate malo suhoga mesa, no omiljena mahunarka mnogima izaziva nezgodne probleme. Zahvaljujući kožici kojom su obavijena zrna graška, ovo je povrće za neke osobe problematično, osobito ako se priprema na klasičan način, s pirjanim lukom koji također opterećuje probavu.
Kako biste doskočili ovom problemu, imate dvije opcije. Jedna je očistiti zrnje od kožice, što može biti pomalo mukotrpno, a druga je jednostavno promijeniti način kuhanja.
Umjesto da grašak skuhate na prodinstanom luku, kao što je kod nas običaj, pripremite ga kako to rade na sjeveru Italije i u Francuskoj. Na maslacu.
Otopite li maslac pa na njemu propirjate grašak prije nego ga zalijete juhom od povrća ili drugom tekućinom po svom izboru, poprimit će vrlo ugodan okus pa nećete ni primijetiti da je skuhan bez luka.
Želite li još ukusniji grašak, dodajte mu pola žličice šećera.
Nemojte škrtariti ni na biljnim začinima: kopar i metvica dat će mu posebno zanimmljiv okus, a ujedno će smanjiti opasnost od nadimanja. Lijepo se slaže i s mažuranom, koji također blagotvorno djeluje na probavu, a ako težite noti pikantnosti, posegnite za dimljenom crvenom paprikom i kombinirajte je s razumnom količinom ljute.
U slast!