StoryEditorOCM

Lubenice, sol i trovanje: dva šokantna podatka o omiljenom voću - uputite se prije nego kupite prve ovogodišnje plodove!

Piše Spiza SD
17. lipnja 2023. - 13:15

Prve lubenice pojavile su se u trgovinama i na tržnicama pa nas mame da ih ponesemo doma.  Ako i vi jedva čekate zagristi u sočnu lubenicu, morat ćemo vas razočarati hladnim tušem. Ove prve lubenice ne samo da nisu jednako slatke kao one koje jedemo usred ljeta (dobro, nismo vam baš otkrili toplu vodu) nego vam mogu i naškoditi. 

Stručnjaci upozoravaju kako lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, zahvaljujući tome što ih uzgajivfači zalijevaju sredstvima za brzo dozrijevanje. Mala količina nitrata ne bi smjela biti problematična, ali ako svojski navalite na oveću lubenicu, prijete vam puno gore posljedice nego to što ćete morati svako malo ići mokriti.

Osobe s narušenom probavom, alergijama i kroničnim bolestima, upozoravaju stručnjaci, unošenjem nitrata u organizam mogu dobiti trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. E pa sad vi vidite hoćete li pričekati prave, prirodno dozrele lubenice ili ćete ipak gricnuti malo ovih umjetno dozrelih.

image
Martin Bertrand/Hans Lucas Via Afp

Što god da odlučili, baš nas zanima biste li se sa svojom lubenicom odvažili na ovaj naoko sasvim sulud potez: posuti je s malo soli... Zašto biste to napravili? Zato što je tako - slađa.

Barem nas tako uvjerava Nicole Weston, slastičarka iz Los Angelesa. Kako je objasnila uz video koji je objavila, sol u spoju s lubenicom stvara slatko-slani kontrast i tako naglašava okus lubenice. Lubenici ta mala pomoć, tvrdi slastičarka, treba jer je, za razliku od jagoda i drugog slatkog voća, puna vode pa joj okus nije jednako koncentriran.

Ideja zaista zvuči blesavo, sve dok se ne sjetimo kako nam lijepo prijaju lubenice i dinje omotane pršutom ili pomiješane s feta sirom, a možda ćete se sjetiti da je prije koju godinu kružio savjet da bi u kavu, kako bi "pitala" što manje šećera, trebalo staviti malo soli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 19:14