StoryEditorOCM
Slanotope se u ustima

Salenjaci po starinskom receptu: predivno se listaju, a najukusniji su s domaćim džemom. Ovo je tajna najboljeg uspjeha

Piše T.S.M.
12. prosinca 2023. - 08:05

Kad su dani kratki i hladni, najbolje ih je razvedriti dobrom domaćom spizom. Nečim zgodnim za pod zub. Kako vam se sviđa ideja o domaćoim salenjacima? Tradicionalna zimska poslastica priprema se od svježeg sala koje se u novije vrijeme često mijenja maslacem, ali onda to baš i nije to. Pravi, starinski salenjaci omiljeni su zbog toga što se predivno listaju i što se tope u ustima, a još kad se napune domaćim džemom od marelice ili šljive, e to onda zaista jest - to. Nudimo vam jedan starinski recept za prave salenjake, morat ćete uložiti malo više truda nego u klasične keksiće, ali čim zagrizete u prvu više vam neće biti nimalo žao.

Salenjaci

Sastojci:

700 g mekog brašna
300 g oštrog brašna
500 g svježeg sala
30 g svježeg kvasca
200 ml mlijeka
100 ml vode
30 ml rakije ili ruma
1 jaje
1 žlica šećera
1 žličica soli
džem po izboru
šećer u prahu

Priprema:

Svježe salo očistite od žilica, kožica i opni pa ga sameljite. Trebat će vam oko 300 g te čiste, samljevene smjese, možda malo više po potrebi. Nemojte ga spremati u hladnjak, lakše ćete ga razmazati po tijestu ako je sobne temperature. I ostali bi sastojci trebali biti sobne temperature ako želite najbolji rezultat.

Kad ste gotovi s pripremom sala, aktivirajte kvasac. Izmrvite ga u otprilike 100 ml mlakog mlijeka i dodajte mu šećer pa ostavite na toplom mjestu dok ne naraste. Zatim ga dodajte brašnu i ostalim sastojcima (osim sala) te umijesite glatko tijesto, pokrijte ga i pustite ga da se udvostruči.

Kad je tijesto naraslo, premijesite ga pa ga tanko razvaljajte i premažite salom. Preklopite mu krajeve prema sredini (kao da od papira radite kovertu) pa ga opet premažite i ponovite preklapanje. Pustite tijesto da odstoji dvadesetak minuta pa ponovite cijeli postupak, odmorite tijesto te odradite još jedno, završno preklapanje.

Nakon što se tijesto po posljednji put odmorilo, razvaljajte ga na otprilike 4 milimetra debljine i narežite na kvadrate dimenzija tri puta tri centimetra, na svaki stavite malo džema pa lagano spojite dva dijagonalno smještena ruba kako biste dobili prepoznatljivi trokutasti oblik.

Po želji ih premažite razmućenim žumanjkom (nije obavezno) pa ih pecite dvadesetak minuta u pećnici zagrijanoj na 210 stupnjeva Celzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 09:06