StoryEditorOCM
ReceptiKolač iz davnina

Bile su zvijezda svake fešte: sve domaćice koje su držale do sebe znale su savršeno napraviti ovu poznatu slasticu

Piše T.S.M.
18. prosinca 2023. - 17:47

Nekako nas uoči blagdana hvata nostalgija pa smo pomalo opsjednuti starinskim slasticama, onakvima kakve možete pronaći samo još u bakinim kuharicama. Nakon što smo vam pisali o londonerima, sjetili smo se još jednog dobrog starog kolača koji bi se baš dobro uklopio u slatki blagdanski asortiman. Sjećate li žarbo kocki?

Možda ste ih vi zvali žerbo kocke, a kako im je zapravo ime mogli bi nam sa sigurnošću reći samo poznavatelji mađarskog jezika. Jer riječ je o mađarskoj slastici, koja ime nosi po čuvenoj slastičarnici "Gerbeaud", koju još uvijek možete pronaći na trgu Vörösmarty u Budimpešti.

Slastičarna je otvorena davne 1858. godine, a ovaj kolač im je bio jedan od najvećih aduta. A kako i ne bi bio kad jako lijepo spaja okuse oraha, finog tijesta, džema od marelica i čokolade.

Žarbo kocke

Sastojci:

Tijesto:

400 g brašna
200 g maslaca
20 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev

250 g mljevenih oraha
150 g šećera
malo ruma 
oko 200 g džema od marelice

Glazura

150 g čokolade za kuhanje
3 žlice ulja

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za tijesto, po potrebi dodajte još malo vrhnja da ne bude previše tvrdo. Pospremite ga u hladnjak na pola sata. Nakon toga razrežite tijesto na tri dijela pa ih razvaljajte u kore dimenzija sredne velikog lima za pečenje (dimenzija oko 20x35 centimetara).

Upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva, a u međuvremenu pomiješajte šećer i orahe te im dodajte rum. Džem zagrijte da bi se lakše mazao.

Prebacite prvu koru u lim obložen papirom za pečenje, izbockajte je vilicom, premažite s polovicom džema i pospite polovicom smjese s orasima pa stavite peći.

Isto ponovite s drugom korom, dok se treća peće bez dodataka. Pecite ih dok ne uhvate lijepu boju, malo ih ohladite. Posložite kore jednu na drugu, a posljednju koru prelijte glazurom od čokolade otopljene na pari s malo ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 03:13