stdClass Object ( [id] => 1362597 [title] => Tri savršena recepta za pizzu: donosimo vam ih s dobrim razlogom, a imamo i cijelu priču o nastanku tog omiljenog jela [alias] => tri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela [catid] => 485 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ima li za vas 9. veljače neko posebno značenje? Ako ste ljubitelj pizze, onda bi ga trebao imati jer danas se, vjerovali ili ne, obilježava Međunarodni dan pizze. Prvi je put obilježen prije dvadesetak godina i premda nije baš sasvim jasno tko ga je proglasio ni zašto je odabrao baš ovaj datum, jedno je ipak sigurno: mnogi će ga širom svijeta obilježiti uživajući u barem jednom komadu pizze, znali oni pritom da ga slave ili ne znali.

Pizza je bez sumnje jedno od najpopularnijih jela na svim zemljopisnim širinama i duljinama pa je malo teško zamisliti da je prije Drugog svjetskog rata bila malo poznata izvan Italije ili talijanskih imigrantskih zajednica, ali pop kultura je učinila svoje, a pizza posljednjih godina, zahvaljujući popularizacije pečenja kruha i drugih pekarskih proizvoda u kućnoj radinosti, proživljava novi uzlet popularnosti.

Ovo danas tako omiljeno jelo je, prema jednima, izumljeno još u 10. stoljeću i to u talijanskoj pokrajini Campaniji u kojoj se nalazi Napulj, a prema drugima u susjednom Laziju.

---

image

Neki vjeruju da je riječ pizza došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj

Shutterstock
---

Povijesni zapisi daju za pravo ovima drugima jer je prvi spomen riječi pizza zabilježen u gradu Gaetta 997. godine. U to je vrijeme Gaeta još uvijek bila dio Bizantskog carstva pa se vjeruje kako je riječ pizza nastala od grčke riječi pitta ili pissa, kojom se označavala lepinja od fermentiranog tijesta. Postoji mišljenje da je riječ došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj.

Kad već spominjemo povijest i stare narode, budimo pošteni i recimo da su slične lepinje od dizanog tijesta s dodacima jeli još stari Egipćani, Rimljani i Grci, a slična jela danas možemo naći u nacionalnim kuhinjama gotovo svih naroda na Mediteranu.

No vratimo se talijanskoj inačici. Smatra se da je nastala kao jelo za siromašne radnike, lazzarone, koji su trebali jeftinu hranu koja se mogla brzo pojesti, a prve su pizze, barem tako glasi priča, bile nadjevene pristupačnim namirnicama kao što su rajčice, inćuni i češnjak. Koliko god bila popularna u okvirima Campanije i južnog Lazija, trebalo je proći punih devet stoljeća da zasluži nacionalnu slavu, a to se dogodilo kada su, nakon što se Italija konačno ujedinila, kralj Umberto I. i kraljica Margherita posjetili Napulj 1889.

---

image

Kraljica Margherita vjerojatno je prva slavna osoba koja je pohvalila pizzu. 

Shutterstock
---

Legenda kaže da je putujućem paru dosadila standardna hrana koju im je pripremao francuski kuhar pa su zatražili nešto iz poznate napuljske pizzerije Brandi, osnovane 1760. Kraljici se tom prigodom najviše svidjela pizza s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom (prema drugim izvorima ta je kombinacija osmišljena posebno za tu prigodu jer boje navedenih namirnica dočaravaju boje talijanske zastave) pa je takva pizza od tog dana postala poznata kao pizza Margherita.

Čak ni kraljičina ljubav prema pizzi nije ju učinila poznatom u europskim razmjerima, a kamo li u svjetskim, no promociju su joj dobro odradili talijanski imigranti otvarajući pizzerije po svojim zajednicama u New Yorku i drugim američkim gradovima. Uskoro su primamljivi miris i okus tog jela zaintrigirali i one koji nikad u životu nisu vidjeli Italiju.

No dosta priče, bacimo se na posao. Idemo ispeći pizzu, a za taj pothvat trebat će vam i koji dobar recept. Mi ih, naravno, imamo u izobilju.

---

image

Pizza Napolitana jedna je od najpopularnijih na svijetu

Shutterstock
---

Pizza Napolitana

Sastojci:

1 kg brašna tipa 00
600 ml vode
5 žličica soli
½ žličice suhog kvasca

Nadjev (za svaku pizzu):

90 g mozzarelle
70 g pelata
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Rastopite sol u mlakoj vodi pa u tu otopinu dodajte kvasac. Nakon što ste sve dobro promiješali dodajte 100 g brašna i promiješajte. Nastavite dodavati brašno na isti način uz neprekidno miješanje (drvenom žlicom, ne mikserom), a kad ste sve dodali tijesto još dobro izmijesite rukama.

Mijesite sve dok se ne prestane lijepiti za ruke pa ga pokrijte krpom i pustite da se diže. Bitno je da prije korištenja odstoji barem šest sati na sobnoj temperaturi, a još bi bolje bilo da prenoći u hladnjaku, u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, kako mu se površina ne bi isušila. Ako ste ga držali u hladnjaku, izvadite ga barem sat vremena prije korištenja pa ga podijelite na kugle težine između  180 i 250 grama.

Pećnicu zagrijte na maksimum, a zajedno s njom i lim na kojem ćete peći pizzu.

Svaku kuglu tijesta raširite rukama na radnoj površini posutom brašnom. Pelate zgnječite vilicom, posolite ih i promiješajte pa ih nanesite na tijesto, prekrijte ih ploškama mozzarelle, ukrasite listovima bosiljka i prelijte maslinovim uljem. Prebacite pizzu u zagrijani lim i pecite nekoliko minuta, odnosno dok se rubovi ne napuhnu i dobiju boju, a sir se rastopi.

---

image

Sicilijanci vole pizzu s inćunima

Shutterstock
---

Pizza Siciliana

Sastojci:

Tijesto

450 g glatkog brašna
5 g suhog kvasca
5 g soli
5 g šećera
250 ml tople vode
50 ml ulja

Nadjev:

400 g pirea od rajčice
100 g ribanog pecorina
50-80 g slanih inćuna
30 g krušnih mrvica
2 luka
4 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica origana
sol

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. U drugoj, dubljoj posudi pomiješajte vodu i ulje pa im dodajte trećinu smjese brašna, kvasca, šećera i soli. Pomiješajte sve kuhačom pa dodajte i drugu trećinu brašna i nastavite miješati. Kada u zdjelu dodate posljednju trećinu brašna, umijesite ga ručno.

Kada dobijete glatko, jednolično tijesto, pospite ga s malo brašna pa posudu prekrijte prozirnom folijom i čistom krpom. Pustite da se diže sat vremena. 

Plitku posudu za pečenje premažite uljem pa u nju utisnite tijesto (možete ga i razvaljati ako vam je tako draže, ali ovako će se ljepše dići i biti mekše) pa ga pokrijte krpom i ostaviti da se diže na toplom mjestu.

U međuvremenu nasjeckajte luk pa ga ispirjajte. Dodajte mu pire od rajčice i origano te začinite solju. Pustite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta pa maknite s vatre i pustite da se umak ohladi.

Zagrijte pećnicu na 250°C. 

Preko tijesta rasporedite umak, a filete inćuna natrgajte na komade i rasporedite po umaku (količinu prilagodite svom ukusu). Pospite pecorinom i krušnim mrvicama, stavite u donju polovicu pećnice i pecite 20-ak minuta. Nasjeckajte začinsko bilje i pospite ga po pizzi prije posluživanja.

---

image

Pizza Quattro stagioni ili Četiri godišnja doba

Shutterstock
---

Pizza Quattro Stagioni

Sastojci:

Tijesto:

500 g brašna tip 00 
300 ml vode sobne temperature
5 g svježeg kvasca ili 2 g suhog 
prstohvat šećera
35 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
10 g morske soli

Umak od rajčice:

1 mala konzerva San Marzano pasate
1 žličica ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja
prstohvat sušenog origana
malo soli i papra

Nadjev:

250 g svježe Fior di latte mozzarelle
10-12 maslina kalamata bez koštica i prepolovljenih
3 srca artičoke iz konzerve 
3 kriške kuhane šunke (prosciutto cotto)
2-3 smeđa šampinjona 
nekoliko listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje

Priprema:

U manju posudu dodajte pola količine vode, svježi kvasac i prstohvat šećera pa ostavite da naraste.

U zdjelu stavite brašno i smjesu s kvascem pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sol, zatim polako dodajte ostatak vode i nastavite miješati. Na kraju polako dodajte ulje i miješajte dok se tijesto ne odmakne od stranica posude i počne se oblikovati u kuglu.

Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu pa ga mijesite nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Nakon što se odmorilo, razvucite mu krajeve da formirate pravokutnik, uzmite vanjske krajeve i presavijte u sredinu, okrenite ga za 90 stupnjeva i učinite isto. Zatim ga ponovno oblikujte u kuglu. Kuglu tijesta prebacite u nauljenu zdjelu i prekrijte folijom pa stavite u pećnicu upaljenu na najnižu temperaturu i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči.

Zatim ga podijelite na 3 jednaka dijela ili pecite jednu veliku pizzu.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija.

Za umak pomiješajte pasiranu rajčicu s maslinovim uljem, origanom, solju i paprom, nanesite ga na tijesto, prekrijte mozzarellom pa na četvrtinu pizze stavite gljive narezane na ploške, na drugu četvrtinu stavite artičoke, na treću prosciutto cotto i na zadnju masline pa sve pospite natrganim svježim bosiljkom i poškropite maslinovim uljem.

Pecite oko 10 - 15 minuta pazeći da ne zagori. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ma che buona! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ma che buona! 2 0 8098 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-09 14:47:58 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-09 16:14:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-09 16:14:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 485 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Priče [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tri savršena recepta za pizzu: donosimo vam ih s dobrim razlogom, a imamo i cijelu priču o nastanku tog omiljenog jela page_title=Tri savršena recepta za pizzu: donosimo vam ih s dobrim razlogom, a imamo i cijelu priču o nastanku tog omiljenog jela [metakey] => pizza [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541969.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541970.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541971.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541972.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541973.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/09\/26541987.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Pizza Quattro stagioni ili \u010cetiri godi\u0161nja doba<\/p>","

Pizza\u00a0Napolitana jedna je od najpopularnijih na svijetu<\/p>","

Sicilijanci vole pizzu s in\u0107unima<\/p>","

Neki vjeruju da je rije\u010d pizza do\u0161la iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo ozna\u010dava zalogaj<\/p>","

Kraljica Margherita vjerojatno je prva slavna osoba koja je pohvalila pizzu.\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26541969_1920.jpg":"1920x1080","k_26541969_1280.jpg":"1280x1280","k_26541969_1024.jpg":"1024x1024","k_26541969_640.jpg":"640x640","k_26541969_480.jpg":"480x480","k_26541969_340.jpg":"340x340","k_26541969_220.jpg":"220x220","o_26541969_1280.jpg":"1280x853","o_26541969_1024.jpg":"1024x682","o_26541969_640.jpg":"640x426","o_26541969_480.jpg":"480x320","o_26541969_340.jpg":"340x226","o_26541969_220.jpg":"220x146","h_26541969_1280.jpg":"1280x854","h_26541969_1024.jpg":"1024x683","h_26541969_640.jpg":"640x427","h_26541969_480.jpg":"480x320","h_26541969_340.jpg":"340x227","h_26541969_220.jpg":"220x147","pp_26541969_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541969_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541969_640.jpg":"640x814","pp_26541969_480.jpg":"480x611","pp_26541969_340.jpg":"340x432","pp_26541969_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26541970_1920.jpg":"1920x1080","k_26541970_1280.jpg":"1280x1280","k_26541970_1024.jpg":"1024x1024","k_26541970_640.jpg":"640x640","k_26541970_480.jpg":"480x480","k_26541970_340.jpg":"340x340","k_26541970_220.jpg":"220x220","o_26541970_1280.jpg":"1280x853","o_26541970_1024.jpg":"1024x682","o_26541970_640.jpg":"640x426","o_26541970_480.jpg":"480x320","o_26541970_340.jpg":"340x226","o_26541970_220.jpg":"220x146","h_26541970_1280.jpg":"1280x854","h_26541970_1024.jpg":"1024x683","h_26541970_640.jpg":"640x427","h_26541970_480.jpg":"480x320","h_26541970_340.jpg":"340x227","h_26541970_220.jpg":"220x147","pp_26541970_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541970_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541970_640.jpg":"640x814","pp_26541970_480.jpg":"480x611","pp_26541970_340.jpg":"340x432","pp_26541970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1315","hd_26541971_1920.jpg":"1920x1080","k_26541971_1280.jpg":"1280x1280","k_26541971_1024.jpg":"1024x1024","k_26541971_640.jpg":"640x640","k_26541971_480.jpg":"480x480","k_26541971_340.jpg":"340x340","k_26541971_220.jpg":"220x220","o_26541971_1280.jpg":"1280x876","o_26541971_1024.jpg":"1024x701","o_26541971_640.jpg":"640x438","o_26541971_480.jpg":"480x328","o_26541971_340.jpg":"340x232","o_26541971_220.jpg":"220x150","h_26541971_1280.jpg":"1280x854","h_26541971_1024.jpg":"1024x683","h_26541971_640.jpg":"640x427","h_26541971_480.jpg":"480x320","h_26541971_340.jpg":"340x227","h_26541971_220.jpg":"220x147","pp_26541971_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541971_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541971_640.jpg":"640x814","pp_26541971_480.jpg":"480x611","pp_26541971_340.jpg":"340x432","pp_26541971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26541972_1920.jpg":"1920x1080","k_26541972_1280.jpg":"1280x1280","k_26541972_1024.jpg":"1024x1024","k_26541972_640.jpg":"640x640","k_26541972_480.jpg":"480x480","k_26541972_340.jpg":"340x340","k_26541972_220.jpg":"220x220","o_26541972_1280.jpg":"1280x854","o_26541972_1024.jpg":"1024x683","o_26541972_640.jpg":"640x427","o_26541972_480.jpg":"480x320","o_26541972_340.jpg":"340x226","o_26541972_220.jpg":"220x146","h_26541972_1280.jpg":"1280x854","h_26541972_1024.jpg":"1024x683","h_26541972_640.jpg":"640x427","h_26541972_480.jpg":"480x320","h_26541972_340.jpg":"340x227","h_26541972_220.jpg":"220x147","pp_26541972_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541972_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541972_640.jpg":"640x814","pp_26541972_480.jpg":"480x611","pp_26541972_340.jpg":"340x432","pp_26541972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26541973_1920.jpg":"1920x1080","k_26541973_1280.jpg":"1280x1280","k_26541973_1024.jpg":"1024x1024","k_26541973_640.jpg":"640x640","k_26541973_480.jpg":"480x480","k_26541973_340.jpg":"340x340","k_26541973_220.jpg":"220x220","o_26541973_1280.jpg":"1280x853","o_26541973_1024.jpg":"1024x682","o_26541973_640.jpg":"640x426","o_26541973_480.jpg":"480x320","o_26541973_340.jpg":"340x226","o_26541973_220.jpg":"220x146","h_26541973_1280.jpg":"1280x854","h_26541973_1024.jpg":"1024x683","h_26541973_640.jpg":"640x427","h_26541973_480.jpg":"480x320","h_26541973_340.jpg":"340x227","h_26541973_220.jpg":"220x147","pp_26541973_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541973_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541973_640.jpg":"640x814","pp_26541973_480.jpg":"480x611","pp_26541973_340.jpg":"340x432","pp_26541973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2087","hd_26541987_1920.jpg":"1920x1080","k_26541987_1280.jpg":"1280x1280","k_26541987_1024.jpg":"1024x1024","k_26541987_640.jpg":"640x640","k_26541987_480.jpg":"480x480","k_26541987_340.jpg":"340x340","k_26541987_220.jpg":"220x220","o_26541987_1280.jpg":"1280x1391","o_26541987_1024.jpg":"1024x1113","o_26541987_640.jpg":"640x695","o_26541987_480.jpg":"480x521","o_26541987_340.jpg":"340x369","o_26541987_220.jpg":"220x239","h_26541987_1280.jpg":"1280x854","h_26541987_1024.jpg":"1024x683","h_26541987_640.jpg":"640x427","h_26541987_480.jpg":"480x320","h_26541987_340.jpg":"340x227","h_26541987_220.jpg":"220x147","pp_26541987_1280.jpg":"1280x1628","pp_26541987_1024.jpg":"1024x1303","pp_26541987_640.jpg":"640x814","pp_26541987_480.jpg":"480x611","pp_26541987_340.jpg":"340x432","pp_26541987_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7393212 Threads: 3 Questions: 1528311116 Slow queries: 4647543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110596284 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 485 [name] => Priče [alias] => price [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/price ) ) [link] => /mozaik/spiza/price/tri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela-1362597 [printLink] => /mozaik/spiza/price/tri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela-1362597?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351170 [name] => pizza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pizza [link] => /tag/pizza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ma che buona! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tri savršena recepta za pizzu: donosimo vam ih s dobrim razlogom, a imamo i cijelu priču o nastanku tog omiljenog jela [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541969.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541969.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541970.jpg [title] =>

Pizza Quattro stagioni ili Četiri godišnja doba

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541971.jpg [title] =>

Pizza Napolitana jedna je od najpopularnijih na svijetu

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541972.jpg [title] =>

Sicilijanci vole pizzu s inćunima

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541973.jpg [title] =>

Neki vjeruju da je riječ pizza došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/09/26541987.jpg [title] =>

Kraljica Margherita vjerojatno je prva slavna osoba koja je pohvalila pizzu. 

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ima li za vas 9. veljače neko posebno značenje? Ako ste ljubitelj pizze, onda bi ga trebao imati jer danas se, vjerovali ili ne, obilježava Međunarodni dan pizze. Prvi je put obilježen prije dvadesetak godina i premda nije baš sasvim jasno tko ga je proglasio ni zašto je odabrao baš ovaj datum, jedno je ipak sigurno: mnogi će ga širom svijeta obilježiti uživajući u barem jednom komadu pizze, znali oni pritom da ga slave ili ne znali.

Pizza je bez sumnje jedno od najpopularnijih jela na svim zemljopisnim širinama i duljinama pa je malo teško zamisliti da je prije Drugog svjetskog rata bila malo poznata izvan Italije ili talijanskih imigrantskih zajednica, ali pop kultura je učinila svoje, a pizza posljednjih godina, zahvaljujući popularizacije pečenja kruha i drugih pekarskih proizvoda u kućnoj radinosti, proživljava novi uzlet popularnosti.

Ovo danas tako omiljeno jelo je, prema jednima, izumljeno još u 10. stoljeću i to u talijanskoj pokrajini Campaniji u kojoj se nalazi Napulj, a prema drugima u susjednom Laziju.

---

image

Neki vjeruju da je riječ pizza došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj

Shutterstock
---

Povijesni zapisi daju za pravo ovima drugima jer je prvi spomen riječi pizza zabilježen u gradu Gaetta 997. godine. U to je vrijeme Gaeta još uvijek bila dio Bizantskog carstva pa se vjeruje kako je riječ pizza nastala od grčke riječi pitta ili pissa, kojom se označavala lepinja od fermentiranog tijesta. Postoji mišljenje da je riječ došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj.

Kad već spominjemo povijest i stare narode, budimo pošteni i recimo da su slične lepinje od dizanog tijesta s dodacima jeli još stari Egipćani, Rimljani i Grci, a slična jela danas možemo naći u nacionalnim kuhinjama gotovo svih naroda na Mediteranu.

No vratimo se talijanskoj inačici. Smatra se da je nastala kao jelo za siromašne radnike, lazzarone, koji su trebali jeftinu hranu koja se mogla brzo pojesti, a prve su pizze, barem tako glasi priča, bile nadjevene pristupačnim namirnicama kao što su rajčice, inćuni i češnjak. Koliko god bila popularna u okvirima Campanije i južnog Lazija, trebalo je proći punih devet stoljeća da zasluži nacionalnu slavu, a to se dogodilo kada su, nakon što se Italija konačno ujedinila, kralj Umberto I. i kraljica Margherita posjetili Napulj 1889.

---

image

Kraljica Margherita vjerojatno je prva slavna osoba koja je pohvalila pizzu. 

Shutterstock
---

Legenda kaže da je putujućem paru dosadila standardna hrana koju im je pripremao francuski kuhar pa su zatražili nešto iz poznate napuljske pizzerije Brandi, osnovane 1760. Kraljici se tom prigodom najviše svidjela pizza s mozzarellom, rajčicama i bosiljkom (prema drugim izvorima ta je kombinacija osmišljena posebno za tu prigodu jer boje navedenih namirnica dočaravaju boje talijanske zastave) pa je takva pizza od tog dana postala poznata kao pizza Margherita.

Čak ni kraljičina ljubav prema pizzi nije ju učinila poznatom u europskim razmjerima, a kamo li u svjetskim, no promociju su joj dobro odradili talijanski imigranti otvarajući pizzerije po svojim zajednicama u New Yorku i drugim američkim gradovima. Uskoro su primamljivi miris i okus tog jela zaintrigirali i one koji nikad u životu nisu vidjeli Italiju.

No dosta priče, bacimo se na posao. Idemo ispeći pizzu, a za taj pothvat trebat će vam i koji dobar recept. Mi ih, naravno, imamo u izobilju.

---

image

Pizza Napolitana jedna je od najpopularnijih na svijetu

Shutterstock
---

Pizza Napolitana

Sastojci:

1 kg brašna tipa 00
600 ml vode
5 žličica soli
½ žličice suhog kvasca

Nadjev (za svaku pizzu):

90 g mozzarelle
70 g pelata
svježi bosiljak
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Rastopite sol u mlakoj vodi pa u tu otopinu dodajte kvasac. Nakon što ste sve dobro promiješali dodajte 100 g brašna i promiješajte. Nastavite dodavati brašno na isti način uz neprekidno miješanje (drvenom žlicom, ne mikserom), a kad ste sve dodali tijesto još dobro izmijesite rukama.

Mijesite sve dok se ne prestane lijepiti za ruke pa ga pokrijte krpom i pustite da se diže. Bitno je da prije korištenja odstoji barem šest sati na sobnoj temperaturi, a još bi bolje bilo da prenoći u hladnjaku, u dobro zatvorenoj plastičnoj posudi, kako mu se površina ne bi isušila. Ako ste ga držali u hladnjaku, izvadite ga barem sat vremena prije korištenja pa ga podijelite na kugle težine između  180 i 250 grama.

Pećnicu zagrijte na maksimum, a zajedno s njom i lim na kojem ćete peći pizzu.

Svaku kuglu tijesta raširite rukama na radnoj površini posutom brašnom. Pelate zgnječite vilicom, posolite ih i promiješajte pa ih nanesite na tijesto, prekrijte ih ploškama mozzarelle, ukrasite listovima bosiljka i prelijte maslinovim uljem. Prebacite pizzu u zagrijani lim i pecite nekoliko minuta, odnosno dok se rubovi ne napuhnu i dobiju boju, a sir se rastopi.

---

image

Sicilijanci vole pizzu s inćunima

Shutterstock
---

Pizza Siciliana

Sastojci:

Tijesto

450 g glatkog brašna
5 g suhog kvasca
5 g soli
5 g šećera
250 ml tople vode
50 ml ulja

Nadjev:

400 g pirea od rajčice
100 g ribanog pecorina
50-80 g slanih inćuna
30 g krušnih mrvica
2 luka
4 žlice maslinovog ulja
1 čajna žličica origana
sol

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer i sol. U drugoj, dubljoj posudi pomiješajte vodu i ulje pa im dodajte trećinu smjese brašna, kvasca, šećera i soli. Pomiješajte sve kuhačom pa dodajte i drugu trećinu brašna i nastavite miješati. Kada u zdjelu dodate posljednju trećinu brašna, umijesite ga ručno.

Kada dobijete glatko, jednolično tijesto, pospite ga s malo brašna pa posudu prekrijte prozirnom folijom i čistom krpom. Pustite da se diže sat vremena. 

Plitku posudu za pečenje premažite uljem pa u nju utisnite tijesto (možete ga i razvaljati ako vam je tako draže, ali ovako će se ljepše dići i biti mekše) pa ga pokrijte krpom i ostaviti da se diže na toplom mjestu.

U međuvremenu nasjeckajte luk pa ga ispirjajte. Dodajte mu pire od rajčice i origano te začinite solju. Pustite da se kuha na srednjoj vatri oko 15 minuta pa maknite s vatre i pustite da se umak ohladi.

Zagrijte pećnicu na 250°C. 

Preko tijesta rasporedite umak, a filete inćuna natrgajte na komade i rasporedite po umaku (količinu prilagodite svom ukusu). Pospite pecorinom i krušnim mrvicama, stavite u donju polovicu pećnice i pecite 20-ak minuta. Nasjeckajte začinsko bilje i pospite ga po pizzi prije posluživanja.

---

image

Pizza Quattro stagioni ili Četiri godišnja doba

Shutterstock
---

Pizza Quattro Stagioni

Sastojci:

Tijesto:

500 g brašna tip 00 
300 ml vode sobne temperature
5 g svježeg kvasca ili 2 g suhog 
prstohvat šećera
35 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
10 g morske soli

Umak od rajčice:

1 mala konzerva San Marzano pasate
1 žličica ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja
prstohvat sušenog origana
malo soli i papra

Nadjev:

250 g svježe Fior di latte mozzarelle
10-12 maslina kalamata bez koštica i prepolovljenih
3 srca artičoke iz konzerve 
3 kriške kuhane šunke (prosciutto cotto)
2-3 smeđa šampinjona 
nekoliko listova svježeg bosiljka
maslinovo ulje

Priprema:

U manju posudu dodajte pola količine vode, svježi kvasac i prstohvat šećera pa ostavite da naraste.

U zdjelu stavite brašno i smjesu s kvascem pa sve dobro izmiješajte. Dodajte sol, zatim polako dodajte ostatak vode i nastavite miješati. Na kraju polako dodajte ulje i miješajte dok se tijesto ne odmakne od stranica posude i počne se oblikovati u kuglu.

Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu pa ga mijesite nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte zdjelom i ostavite da odstoji 10 minuta.

Nakon što se odmorilo, razvucite mu krajeve da formirate pravokutnik, uzmite vanjske krajeve i presavijte u sredinu, okrenite ga za 90 stupnjeva i učinite isto. Zatim ga ponovno oblikujte u kuglu. Kuglu tijesta prebacite u nauljenu zdjelu i prekrijte folijom pa stavite u pećnicu upaljenu na najnižu temperaturu i ostavite da odstoji dok se ne udvostruči.

Zatim ga podijelite na 3 jednaka dijela ili pecite jednu veliku pizzu.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzija.

Za umak pomiješajte pasiranu rajčicu s maslinovim uljem, origanom, solju i paprom, nanesite ga na tijesto, prekrijte mozzarellom pa na četvrtinu pizze stavite gljive narezane na ploške, na drugu četvrtinu stavite artičoke, na treću prosciutto cotto i na zadnju masline pa sve pospite natrganim svježim bosiljkom i poškropite maslinovim uljem.

Pecite oko 10 - 15 minuta pazeći da ne zagori. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Pizza Quattro stagioni ili Četiri godišnja doba

Shutterstock

Pizza Napolitana jedna je od najpopularnijih na svijetu

Shutterstock

Sicilijanci vole pizzu s inćunima

Shutterstock

Neki vjeruju da je riječ pizza došla iz lombardskog dijalekta u kojem pizzo označava zalogaj

Shutterstock

Kraljica Margherita vjerojatno je prva slavna osoba koja je pohvalila pizzu. 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/price/tri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela-1362597 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa8db69359f9df849737c98e9f920f12badf47b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tri+savr%C5%A1ena+recepta+za+pizzu%3A+donosimo+vam+ih+s+dobrim+razlogom%2C+a+imamo+i+cijelu+pri%C4%8Du+o+nastanku+tog+omiljenog+jela&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Ftri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela-1362597 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fprice%2Ftri-savrsena-recepta-za-pizzu-donosimo-vam-ih-s-dobrim-razlogom-a-imamo-i-cijelu-pricu-o-nastanku-tog-omiljenog-jela-1362597 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ma che buona! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Pričema che buona!

Tri savršena recepta za pizzu: donosimo vam ih s dobrim razlogom, a imamo i cijelu priču o nastanku tog omiljenog jela

9. veljače 2024. - 17:14

Ima li za vas 9. veljače neko posebno značenje? Ako ste ljubitelj pizze, onda bi ga trebao imati jer danas se, vjerovali ili ne, obilježava Međunarodni dan pizze. Prvi je put obilježen prije dvadesetak godina i premda nije baš sasvim jasno tko ga je proglasio ni zašto je odabrao baš ovaj datum, jedno je ipak sigurno: mnogi će ga širom svijeta obilježiti uživajući u barem jednom komadu pizze, znali oni pritom da ga slave ili ne znali.

Pizza je bez sumnje jedno od najpopularnijih jela na svim zemljopisnim širinama i duljinama pa je malo teško zamisliti da je prije Drugog svjetskog rata bila malo poznata izvan Italije ili talijanskih imigrantskih zajednica, ali pop kultura je učinila svoje, a pizza posljednjih godina, zahvaljujući popularizacije pečenja kruha i drugih pekarsk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:55