stdClass Object ( [id] => 96707 [title] => Haaški izvještaj: u sudnici s afričkim kanibalom i balkanskim krvnikom [alias] => haaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedan je jeo ljude, naređivao svojim vojnicima da budu kanibali, kuhaju i konzumiraju jetra i unutarnje organe Sierra Leonaca i sunarodnjaka Liberijaca, a drugi je svojom politikom ubio najmanje 104.703 ljudi u Bosni i Hercegovini. Obojicu smo prije nekoliko dana gledali i slušali na sudovima u Den Haagu koje su osnovali Ujedinjeni narodi.

Prvi monstrum poznat je kao afrička smrt - Charles Taylor, a drugi kao bosanska kuga - Radovan Karadžić. Obojica su se, tijekom nekoliko dana koliko smo ih promatrali, držala nadmeno, kao da i dalje suvereno vladaju Liberijom i Republikom Srpskom.

 Charles Taylor
Taylor je u sudnicu ušao besprijekorno sređen, u gornjem lijevom džepu sakoa bila je uredno istaknuta bijela svilena maramica s obrubom, kao da dolazi na kakvo svečano primanje, a ne na sud na kojem sluša ispovijesti mučenih vojnika i žrtava koje su zbog njegovih direktnih naredbi ostale bez ruku, noseva, ušiju...

Korak toga afričkog zla bio je usporen, kao da je htio mahnuti publici u sudnici; pomoć odvjetnika dozivao je teatralnim pokretima ruke, a na licu mu se nisu mogle iščitati emocije, osim što je povremeno ‘nabacivao’ smiješak jer je slušao svjedoka obrane koji je pomalo nevješto pokušao govoriti u njegovu korist. Osim upadljivog i skupog odijela, na Tayloru nismo mogli ne primijetiti poveliki zlatni prsten, nalik na pečatnjake kojima su kraljevi i carevi amenovali dokumente. U sudnici je upečatljivo svjetlucao i njegov zlatni sat.

Poznato je da Charles voli skupe automobile i nakit, osobito dijamante kojima je kupovao oružje, a na jednoj večeri u odajama Nelsona Mandele, pisali su južnoafrički listovi, pokušao je darivati i zvijezde show bussinesa. Tada se - sredinom devedesetih - susreo i s Mijom Farow, kao i s Naomi Campbel.

Ispeglani i zalizani ubojica

Profil Radovana Karadžića potpuno je isti: uredno ispeglan, zalizan i s rukom koju je držao na bradi, kao da smišlja novi plan masovnih egzekucija ili detalje snajperske vatre po djeci na sarajevskim igralištima. “Ekselencijo”, “Vaša ekselencijo”, “Molim Vas, ekselencijo”, “Dopustite, ekselencijo”... tako se obraćao predsjedniku Vijeća sucu Kwonu koji je Karadžiću, ne znamo zbog čega, dopuštao da lamentira o politici i da pet puta tijekom unakrsnog ispitivanja postavlja ista pitanja i maltretira svjedoka Zulića.

Iako se obraćao sudskom vijeću, Karadžić je svako malo gledao i prema kamerama koje su bile u sudnici; zna da se suđenje izravno prenosi na web stranicu Haaškog tribunala i da ga i dalje vjerno prate tisuće vjernih pristaša u Banjoj Luci. Umjesto da se Radovan pokaje, on je tvrdio, ako ga slobodno interpretiramo, da u Bosni i nije bilo “toliko ubojstava”, da su logori izmišljeni, a Muslimani i Hrvati dobrovoljno su napuštali svoje domove i išli na izlete, a ne u logore.

U BiH se, također, ako je vjerovati Karadžiću, dogodio svojevrstan fenomen: stotine tisuće kuća su se samozapalile. Kao da slušamo Mahmouda Ahmadinedžada, iranskog predsjednika koji niječe holakust. Svi su ti bolesni psihoprofili, pomislio sam, isti - žele da smrt predvlada život; sadisti su, kako drugačije objasniti takvo “uživanje” u sakaćenjima, mrtvima, kako shvatiti da su obojica naređivala da se, primjerice, mačetama u “redovitoj proceduri” otkinu ruke majci i sinu, ili da se puca u ženu i dijete dok su išli po vodu u Sarajevu.

Ni Taylor ni Karadžić ne mogu govoriti da nisu znali: tisuće osakaćenih i danas puze prašnjavim ulicama glavnoga grada Fretowna; Sarajlije i danas oplakuju 3798 osoba. Taylor je bio praktičan: ruke je otkidao djeci, sve zato da jednog dana ne bi mogli nositi puške, a Karadžić je uz pomoć snajperista pozvao u savezništvo strah za život. Gnjusan je popis Charlesovih grijeha: “Naredio mi je da rasporim trudnicu”, rekao je jedan od svjedoka, a sudsko vijeće nije moglo vjerovati riječima jednog od Charlesovih generala smrti.

 Radovan Karadžić
Genereal Marhaz opisao je kako je njegov vrhovni vođa zapovjedio da ubiju, a potom skuhaju vojnike iz suprostavljena tabora, kao i djelatnike raznih mirovnih misija. Na izričito pitanje tužitelja na sudu je li naredio da ih se pojede, Marhaz je samo hladnokrvno odgovorio: Da, želio je na takav način pokazati koliko je strašan.” Nekoliko kilometara dalje, na sudu koji su također osnovali Ujedinjeni narodi, isti prizor - slušamo i gledamo Karadžića koji unakrsno ispituje svjedoka, ali ispitivanje se pretvara u govore koji neodoljivo podsjećaju na njegove ratne poslanice.

Publiku i novinare koji su pratili suđenje, ni jednom nije pogledao, očima je samo streljao svjedoka optužbe, hrabrog Ahmeta Zulića. Niste vi bili ugroženi, mi smo vas htjeli zaštiti, kao i ostale pripadnike vašeg naroda. Nije bilo progona. Mi smo se brinuli za vaše dobro - poruke su Radovana Karadžića svjedoku Zuliću koji nam je, dok smo pratili suđenje, bio okrenut leđima. Zulić se nije dao smesti: nastavio je pričati o tomu kako su vojnici RS od njega i njegova prijatelja tražili da sami sebi kopaju grob.

Brži u kopanju bio je njegov prijatelj, kojemu je prišao lokalni srpski mesar i velikim nožem mu prerezao grkljan. Zulića je spasio njegov učitelj Srbin. - Nas troje je preživjelo. Još se vidi ožiljak na mjestu gdje mi je mesar pokušao prerezati vrat - svjedočio je Zulić.

Snajperom na majku i dijete

Dok smo gledali Radovana, listali smo i optužnicu; najmučnije je bilo čitati detalje snajperskih incidenata: “Na Dženanu Sokolović, staru 31 godinu, i njezina sedmogodišnjeg sina Nermina otvorena je vatra dok su išli ulicom Zmaja od Bosne. Dženana je jednim metkom ranjena u stomak. Metak joj je prošao kroz tijelo i pogodio njezina sina u glavu, usmrtivši ga.

Oni su se vraćali kući s Hrasnog, gdje su prethodnog dana otišli po drva za ogrjev”, “Anisa Pita, trogodišnja djevojčica, ustrijeljena je i ranjena u desnu nogu na trijemu svoje kuće u ulici Žagrići, na području Širokače, u Sarajevu”, “Munira Zametica, stara 48 godina, ustrijeljena je i ubijena dok je uzimala vodu iz rijeke Dobrinje”, “Tarik Žunić, star 14 godina, ustrijeljen je i ranjen u šaku u ulici Sedrenik, u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, dok je iz škole išao kući. Pogođen je kad je izišao iza zaštitne pregrade, na oko sto metara od svoje kuće”...

Karadžića i Taylora čuvaju u pritvoru u Scheveningenu, a na sud dolaze pod pratnjom. U sudnice je bilo nemoguće unijeti mobitel ili fotoapart, a na novinare i u publici pazi jedan čuvar. Osumnjičene drže pod žicom, a zgrada Suda gdje se sudi Tayloru, omeđena je žicom kroz koju prolazi struja. Nadamo se samo da je dovoljno visokog napona...

iz DEN haaga SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

Dijamanti, dijamanti...

Posebni sud za Sierra Leone osnovan je u siječnju 2002. godine dogovorom vlade Siearra Leonea i UN-a. Taylor je pobjegao iz Liberije gdje je lagano gubio nadzor nad 15 pokrajina. Dobio je egzil u Nigeriji, ali je uhićen nakon američkog pritiska i izručen u Freetown.

Nakon dopuštenja nizozemske vlade, sudi mu se u Haagu jer bi suđenje u Africi bilo previše nesigurno zbog tisuća sljedbenika koji u Liberiji još i daje podržavaju smijenjenog predsjednika. Iako je odgovoran za 400 tisuća smrti, Taylor je popularan i kod pojedinih grupa u nikad osvojenom Sierra Leoneu, posebice pripadnicima RUF-a, zloglasne milicije, čije je poslušnike Taylor nagrađivao dijamantima.

Taylor je, govori nam Salomon Muriba iz Suda, optužen po 11 točaka optužnice: ubojstva i sakaćenje civila, kažnajvanje rezanjem udova, otmice djece koju je prisiljavao da uzmu oružju, kao i za drogiranje djece ratnika. Optužba je tvrdila da je Taylor bio svjestan silovanja i amputacija. Istraga CIA-e o financiranju Al Qaide pokazala je da je pružao utočište teroristima koji su kupili dijamante vrijedne 20 milijuna dolara.

To je i bilo ključno za njegovu smjenu. Zapad nije toliko zabrinjavalo ubijanje djece i trudnica koliko teroristi koji ugrožavaju SAD. Nakon što je Taylor pobjegao u NIgeriju počela je velika demobilizacija: tisuće maloljetnika su napokon položili oružje. Taylor je živio i u SAD gdje je također osuđen, u Africi se značajnije aktivirao krajem osamdesetih; vodi ratove, bilo za nadzor cijele Liberije, bilo za dominaciju u Sierra Leoneu.

SAD ih‘ zeznuo’

Amerikanci su zeznuli obojicu: Najprije je Richard Holbrooke obećao da Haaško tužiteljstvo neće Radovana optužiti. I Radovan povjerovaše, te prepusti vlast Biljani Plavšić. Kad je uhićen opet je zavapio: ‘Ali SAD mi je obećao slobodu’.

Čak je i ugledni NY Times potvrdio Karadžićeve riječi. Slično se dogodilo i s bivšim liberijskim predsjednikom Taylorom: najprije mu je Nigerija, u zamjenu da se povuče, ponudila egzil, da bi ga, netom nakon što je tamošnji predsjednik išao u posjet Washingtonu uhitili na granici s Kamerunom. I taj pritisak i operaciju su izvršili američki diplomati. “Prodali su me Nigerijci”, tvrdio je Taylor.

Zadnja Karadžićeva predstava

Zašto se Karadžiću dopušta da zloupotrijebi institut unakrsnog ispitivanja svjedoka i iživljava se nad svjedocima, pitali smo O-Gon Kwona, predsjednika Vijeća u sudskom procesu Karadžiću kad se nakratko susreo s hrvatskim novinarima i pratiteljima suđenja za ratne zločine. - Ne mogu odgovarati na pitanja vezana uz proces, ali načelno govoreći moraju se poštivati i prava optuženoga, rekao je kratko sudac.

No, jedan od djelatnika tužilašta u neslužbenom komentaru je rekao: “Neka Karadžić govori, ovo je njegova zadnja predstava”. Isto tako nedvosmisleno je rečeno od strane djelatnika u tužiteljstvu, ali opet neslužbeno, da se suđenje Šešelju pretvorilo u cirkus i sramotu jer mu se dopušta da psuje i vrijeđa sud i svjedoke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BILI SMO U TRIBUNALIMA UN-a ZA SIERRA LEONE I BIVŠU JUGOSLAVIJU I USPOREDILI PROFILE DVA MONSTRUMA: LIBERIJca CHARLESA TAYLORA I BOSANSKOG SRBINA RADOVANA KARADŽIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-23 16:47:19 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-23 17:00:56 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-24 10:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2330 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/24/spektar/haa00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38121047 Threads: 4 Questions: 7081406352 Slow queries: 3296818 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607931574 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/haaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom-96707 [printLink] => /sd-plus/spektar/haaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom-96707?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 186949 [name] => haaškisud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => haaskisud [link] => /tag/haaskisud ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BILI SMO U TRIBUNALIMA UN-a ZA SIERRA LEONE I BIVŠU JUGOSLAVIJU I USPOREDILI PROFILE DVA MONSTRUMA: LIBERIJca CHARLESA TAYLORA I BOSANSKOG SRBINA RADOVANA KARADŽIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Haaški izvještaj: u sudnici s afričkim kanibalom i balkanskim krvnikom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-16-42-46-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/24/spektar/haa00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/24/spektar/haa00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedan je jeo ljude, naređivao svojim vojnicima da budu kanibali, kuhaju i konzumiraju jetra i unutarnje organe Sierra Leonaca i sunarodnjaka Liberijaca, a drugi je svojom politikom ubio najmanje 104.703 ljudi u Bosni i Hercegovini. Obojicu smo prije nekoliko dana gledali i slušali na sudovima u Den Haagu koje su osnovali Ujedinjeni narodi.

Prvi monstrum poznat je kao afrička smrt - Charles Taylor, a drugi kao bosanska kuga - Radovan Karadžić. Obojica su se, tijekom nekoliko dana koliko smo ih promatrali, držala nadmeno, kao da i dalje suvereno vladaju Liberijom i Republikom Srpskom.

 Charles Taylor
Taylor je u sudnicu ušao besprijekorno sređen, u gornjem lijevom džepu sakoa bila je uredno istaknuta bijela svilena maramica s obrubom, kao da dolazi na kakvo svečano primanje, a ne na sud na kojem sluša ispovijesti mučenih vojnika i žrtava koje su zbog njegovih direktnih naredbi ostale bez ruku, noseva, ušiju...

Korak toga afričkog zla bio je usporen, kao da je htio mahnuti publici u sudnici; pomoć odvjetnika dozivao je teatralnim pokretima ruke, a na licu mu se nisu mogle iščitati emocije, osim što je povremeno ‘nabacivao’ smiješak jer je slušao svjedoka obrane koji je pomalo nevješto pokušao govoriti u njegovu korist. Osim upadljivog i skupog odijela, na Tayloru nismo mogli ne primijetiti poveliki zlatni prsten, nalik na pečatnjake kojima su kraljevi i carevi amenovali dokumente. U sudnici je upečatljivo svjetlucao i njegov zlatni sat.

Poznato je da Charles voli skupe automobile i nakit, osobito dijamante kojima je kupovao oružje, a na jednoj večeri u odajama Nelsona Mandele, pisali su južnoafrički listovi, pokušao je darivati i zvijezde show bussinesa. Tada se - sredinom devedesetih - susreo i s Mijom Farow, kao i s Naomi Campbel.

Ispeglani i zalizani ubojica

Profil Radovana Karadžića potpuno je isti: uredno ispeglan, zalizan i s rukom koju je držao na bradi, kao da smišlja novi plan masovnih egzekucija ili detalje snajperske vatre po djeci na sarajevskim igralištima. “Ekselencijo”, “Vaša ekselencijo”, “Molim Vas, ekselencijo”, “Dopustite, ekselencijo”... tako se obraćao predsjedniku Vijeća sucu Kwonu koji je Karadžiću, ne znamo zbog čega, dopuštao da lamentira o politici i da pet puta tijekom unakrsnog ispitivanja postavlja ista pitanja i maltretira svjedoka Zulića.

Iako se obraćao sudskom vijeću, Karadžić je svako malo gledao i prema kamerama koje su bile u sudnici; zna da se suđenje izravno prenosi na web stranicu Haaškog tribunala i da ga i dalje vjerno prate tisuće vjernih pristaša u Banjoj Luci. Umjesto da se Radovan pokaje, on je tvrdio, ako ga slobodno interpretiramo, da u Bosni i nije bilo “toliko ubojstava”, da su logori izmišljeni, a Muslimani i Hrvati dobrovoljno su napuštali svoje domove i išli na izlete, a ne u logore.

U BiH se, također, ako je vjerovati Karadžiću, dogodio svojevrstan fenomen: stotine tisuće kuća su se samozapalile. Kao da slušamo Mahmouda Ahmadinedžada, iranskog predsjednika koji niječe holakust. Svi su ti bolesni psihoprofili, pomislio sam, isti - žele da smrt predvlada život; sadisti su, kako drugačije objasniti takvo “uživanje” u sakaćenjima, mrtvima, kako shvatiti da su obojica naređivala da se, primjerice, mačetama u “redovitoj proceduri” otkinu ruke majci i sinu, ili da se puca u ženu i dijete dok su išli po vodu u Sarajevu.

Ni Taylor ni Karadžić ne mogu govoriti da nisu znali: tisuće osakaćenih i danas puze prašnjavim ulicama glavnoga grada Fretowna; Sarajlije i danas oplakuju 3798 osoba. Taylor je bio praktičan: ruke je otkidao djeci, sve zato da jednog dana ne bi mogli nositi puške, a Karadžić je uz pomoć snajperista pozvao u savezništvo strah za život. Gnjusan je popis Charlesovih grijeha: “Naredio mi je da rasporim trudnicu”, rekao je jedan od svjedoka, a sudsko vijeće nije moglo vjerovati riječima jednog od Charlesovih generala smrti.

 Radovan Karadžić
Genereal Marhaz opisao je kako je njegov vrhovni vođa zapovjedio da ubiju, a potom skuhaju vojnike iz suprostavljena tabora, kao i djelatnike raznih mirovnih misija. Na izričito pitanje tužitelja na sudu je li naredio da ih se pojede, Marhaz je samo hladnokrvno odgovorio: Da, želio je na takav način pokazati koliko je strašan.” Nekoliko kilometara dalje, na sudu koji su također osnovali Ujedinjeni narodi, isti prizor - slušamo i gledamo Karadžića koji unakrsno ispituje svjedoka, ali ispitivanje se pretvara u govore koji neodoljivo podsjećaju na njegove ratne poslanice.

Publiku i novinare koji su pratili suđenje, ni jednom nije pogledao, očima je samo streljao svjedoka optužbe, hrabrog Ahmeta Zulića. Niste vi bili ugroženi, mi smo vas htjeli zaštiti, kao i ostale pripadnike vašeg naroda. Nije bilo progona. Mi smo se brinuli za vaše dobro - poruke su Radovana Karadžića svjedoku Zuliću koji nam je, dok smo pratili suđenje, bio okrenut leđima. Zulić se nije dao smesti: nastavio je pričati o tomu kako su vojnici RS od njega i njegova prijatelja tražili da sami sebi kopaju grob.

Brži u kopanju bio je njegov prijatelj, kojemu je prišao lokalni srpski mesar i velikim nožem mu prerezao grkljan. Zulića je spasio njegov učitelj Srbin. - Nas troje je preživjelo. Još se vidi ožiljak na mjestu gdje mi je mesar pokušao prerezati vrat - svjedočio je Zulić.

Snajperom na majku i dijete

Dok smo gledali Radovana, listali smo i optužnicu; najmučnije je bilo čitati detalje snajperskih incidenata: “Na Dženanu Sokolović, staru 31 godinu, i njezina sedmogodišnjeg sina Nermina otvorena je vatra dok su išli ulicom Zmaja od Bosne. Dženana je jednim metkom ranjena u stomak. Metak joj je prošao kroz tijelo i pogodio njezina sina u glavu, usmrtivši ga.

Oni su se vraćali kući s Hrasnog, gdje su prethodnog dana otišli po drva za ogrjev”, “Anisa Pita, trogodišnja djevojčica, ustrijeljena je i ranjena u desnu nogu na trijemu svoje kuće u ulici Žagrići, na području Širokače, u Sarajevu”, “Munira Zametica, stara 48 godina, ustrijeljena je i ubijena dok je uzimala vodu iz rijeke Dobrinje”, “Tarik Žunić, star 14 godina, ustrijeljen je i ranjen u šaku u ulici Sedrenik, u sjeveroistočnom dijelu Sarajeva, dok je iz škole išao kući. Pogođen je kad je izišao iza zaštitne pregrade, na oko sto metara od svoje kuće”...

Karadžića i Taylora čuvaju u pritvoru u Scheveningenu, a na sud dolaze pod pratnjom. U sudnice je bilo nemoguće unijeti mobitel ili fotoapart, a na novinare i u publici pazi jedan čuvar. Osumnjičene drže pod žicom, a zgrada Suda gdje se sudi Tayloru, omeđena je žicom kroz koju prolazi struja. Nadamo se samo da je dovoljno visokog napona...

iz DEN haaga SAŠA JADRIJEVIĆ TOMAS

Dijamanti, dijamanti...

Posebni sud za Sierra Leone osnovan je u siječnju 2002. godine dogovorom vlade Siearra Leonea i UN-a. Taylor je pobjegao iz Liberije gdje je lagano gubio nadzor nad 15 pokrajina. Dobio je egzil u Nigeriji, ali je uhićen nakon američkog pritiska i izručen u Freetown.

Nakon dopuštenja nizozemske vlade, sudi mu se u Haagu jer bi suđenje u Africi bilo previše nesigurno zbog tisuća sljedbenika koji u Liberiji još i daje podržavaju smijenjenog predsjednika. Iako je odgovoran za 400 tisuća smrti, Taylor je popularan i kod pojedinih grupa u nikad osvojenom Sierra Leoneu, posebice pripadnicima RUF-a, zloglasne milicije, čije je poslušnike Taylor nagrađivao dijamantima.

Taylor je, govori nam Salomon Muriba iz Suda, optužen po 11 točaka optužnice: ubojstva i sakaćenje civila, kažnajvanje rezanjem udova, otmice djece koju je prisiljavao da uzmu oružju, kao i za drogiranje djece ratnika. Optužba je tvrdila da je Taylor bio svjestan silovanja i amputacija. Istraga CIA-e o financiranju Al Qaide pokazala je da je pružao utočište teroristima koji su kupili dijamante vrijedne 20 milijuna dolara.

To je i bilo ključno za njegovu smjenu. Zapad nije toliko zabrinjavalo ubijanje djece i trudnica koliko teroristi koji ugrožavaju SAD. Nakon što je Taylor pobjegao u NIgeriju počela je velika demobilizacija: tisuće maloljetnika su napokon položili oružje. Taylor je živio i u SAD gdje je također osuđen, u Africi se značajnije aktivirao krajem osamdesetih; vodi ratove, bilo za nadzor cijele Liberije, bilo za dominaciju u Sierra Leoneu.

SAD ih‘ zeznuo’

Amerikanci su zeznuli obojicu: Najprije je Richard Holbrooke obećao da Haaško tužiteljstvo neće Radovana optužiti. I Radovan povjerovaše, te prepusti vlast Biljani Plavšić. Kad je uhićen opet je zavapio: ‘Ali SAD mi je obećao slobodu’.

Čak je i ugledni NY Times potvrdio Karadžićeve riječi. Slično se dogodilo i s bivšim liberijskim predsjednikom Taylorom: najprije mu je Nigerija, u zamjenu da se povuče, ponudila egzil, da bi ga, netom nakon što je tamošnji predsjednik išao u posjet Washingtonu uhitili na granici s Kamerunom. I taj pritisak i operaciju su izvršili američki diplomati. “Prodali su me Nigerijci”, tvrdio je Taylor.

Zadnja Karadžićeva predstava

Zašto se Karadžiću dopušta da zloupotrijebi institut unakrsnog ispitivanja svjedoka i iživljava se nad svjedocima, pitali smo O-Gon Kwona, predsjednika Vijeća u sudskom procesu Karadžiću kad se nakratko susreo s hrvatskim novinarima i pratiteljima suđenja za ratne zločine. - Ne mogu odgovarati na pitanja vezana uz proces, ali načelno govoreći moraju se poštivati i prava optuženoga, rekao je kratko sudac.

No, jedan od djelatnika tužilašta u neslužbenom komentaru je rekao: “Neka Karadžić govori, ovo je njegova zadnja predstava”. Isto tako nedvosmisleno je rečeno od strane djelatnika u tužiteljstvu, ali opet neslužbeno, da se suđenje Šešelju pretvorilo u cirkus i sramotu jer mu se dopušta da psuje i vrijeđa sud i svjedoke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/haaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom-96707 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=603d9602762230eb8aa99e0100d9f1fcadcbbcaf [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Haa%C5%A1ki+izvje%C5%A1taj%3A+u+sudnici+s+afri%C4%8Dkim+kanibalom+i+balkanskim+krvnikom+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fhaaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom-96707 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fhaaski-izvjestaj-u-sudnici-s-africkim-kanibalom-i-balkanskim-krvnikom-96707 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BILI SMO U TRIBUNALIMA UN-a ZA SIERRA LEONE I BIVŠU JUGOSLAVIJU I USPOREDILI PROFILE DVA MONSTRUMA: LIBERIJca CHARLESA TAYLORA I BOSANSKOG SRBINA RADOVANA KARADŽIĆA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarBILI SMO U TRIBUNALIMA UN-a ZA SIERRA LEONE I BIVŠU JUGOSLAVIJU I USPOREDILI PROFILE DVA MONSTRUMA: LIBERIJca CHARLESA TAYLORA I BOSANSKOG SRBINA RADOVANA KARADŽIĆA

Haaški izvještaj: u sudnici s afričkim kanibalom i balkanskim krvnikom

Piše PSD.
24. travnja 2010. - 12:13

Jedan je jeo ljude, naređivao svojim vojnicima da budu kanibali, kuhaju i konzumiraju jetra i unutarnje organe Sierra Leonaca i sunarodnjaka Liberijaca, a drugi je svojom politikom ubio najmanje 104.703 ljudi u Bosni i Hercegovini. Obojicu smo prije nekoliko dana gledali i slušali na sudovima u Den Haagu koje su osnovali Ujedinjeni narodi.

Prvi monstrum poznat je kao afrička smrt - Charles Taylor, a drugi kao bosanska kuga - Radovan Karadžić. Obojica su se, tijekom nekoliko dana koliko smo ih promatrali, držala nadmeno, kao da i dalje suvereno vladaju Liberijom i Republikom Srpskom.

 Charles Taylor
Taylor je u sudnicu ušao besprijekorno sređen, u gornjem lijevom džepu sakoa bila je uredno istaknuta bijela svilena maram...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 18:42