stdClass Object ( [id] => 249665 [title] => Seve ili Ceca? Balkane, Balkane moj, koja je od njih kraljica? [alias] => seve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica [catid] => 262 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvo je bila vrckasta, ali još uvijek mamina djevojčica. Pa je ta djevojčica porasla, postala “tvoja prva djevojka”, poradila na imidžu, “sredila” obrve, ukratko, u kratkom roku nadrasla okvire imidža zvijezde iz našeg malog mista i pjesmica kao što je “Paloma Blanca putuje na daleke obale, Paloma Nera ostaje, nema tebi do mene” i postala hrvatska Marilyn Monroe.

Zatim je isplivao utjecaj Madonne (pa vidjeli ste spot pjesme “Hrvatica”), ne nužno tim redoslijedom. Furala se i na Alanis Morrisette, iz doba dok je ova nosila za broj veće karirane košulje, gotovo doslovno oponašajući njezine vokalne manirizme u pjesmi “Moja stvar”...

U međuvremenu je bila rasna “Dalmatinka” odana “biloj boji” i dakako, Gospi, a kasnije je izrasla u “djevojku sa sela”. Možda mi je nešto i promaklo. No, mora se priznati da se ipak sve to vrijeme prilično razlikovala od svih ostalih na ovdašnjoj estradi, koja već dugo živi na principu “na ovom albumu ili spotu želim izgledati i zvučati kao... ali ako može za 5 tisuća eura”. Severina, naime, za cijenu nikad nije pitala.

A onda sam prije nekog vremena čuo tekstove nekih njezinih pjesama u kojima više nije bilo ni traga onoj prpošnoj djevojci, štoviše, poetika naivnosti (“Virujen u te”, “Da je meni nebom letjeti i na tvoje rame sletjeti”) drastično se promijenila u smjeru - varao si me, e sad ćeš kretenu i platiti, nisam ti ja bilo tko! Doslovno, to je glasilo ovako: “Sada gledaj me i pati, s drugim sve ću ti vratiti... dobrodošao u klub, oko za oko, zub za zub”, odnosno, “kao mali nervni slom, suza je sa posvetom, u mojoj glavi si na sigurnom, gade, ‘ko te dade”.

Viski a ne vino, malo teturam, al mi je fino

Dakle, nema više mjesta za neko veliko tugovanje, melankoliju i naricanja uz pripadajuću frazeologiju, znate ono “ne želim više živjeti bez tebe, a ne znam kako ću ja to jadna”. Sad to zvuči ovako: “Dajte mi viski, noćas nisam za vino, ubio me kao nijedan prije, malo teturam, al’ baš mi je fino, i ništa, ništa mi nije”.

Naime, Severina je u međuvremenu promijenila ekipu suradnika, umjesto davno prežaljenih pjesmuljaka Zrinka Tutića, Severina danas uglavnom pjeva pjesme dvojca Miloš Roganović - Filip Miletić, koji su u estradnim krugovima poznati i kao “aspirinci”, autori velikog hita još jedne srbijanske zvijezde, Seke Aleksić, a surađivali su još i s Natašom Bekvalac, Radom Manojlović, Tanjom Savić...

Pjesma iz njihove radionice hitova stoji barem nekoliko tisuća eura, ovisno o “potkoženosti” naručitelja. No, iz ove je perspektive jasno da je prava Severinina “ulaznica” na tržišta BiH i Srbije bila suradnja s Goranom Bregovićem na albumu “Zdravo Marijo” 2008., ne samo zbog probitačnosti “hormona do plafona”, nego i zbog naglašenih orijentalnih ritmova te trubača, koje ranije nismo mogli na taj način čuti u njezinim pjesmama.

Sad već arhivirana veza sa srbijanskim poduzetnikom Milanom Popovićem samo joj je dodatno pomogla u širenju glazbenog tržišta. I tako se našla u sredini u kojoj ne manjka konkurentica, ali samo jedna pjevačica ima popularnost kakvu je nekoć imala recimo Lepa Brena. Dakako, riječ je o Svetlani Ražnatović Ceci na čiji je “teren” Severina ušla prilično hrabro, i to dobrim dijelom koristeći njezino “oružje”.

Uostalom, i Severina je surađivala s Marinom Tucaković i Ljiljom Jorgovanović, koje su poznate i po suradnji s Cecom, dok tabloidima nije promaklo niti da je Severina angažirala Zvonka Markovića, koji je godinama kreirao Cecine odjevne predmete. Kad bi u kratkom razmaku Ceca i Severina nastupale u istom gradu, ili kad su se u isto vrijeme zatekle na Cipru, to je bila prava tabloidna poslastica. Baš kao i kad bi se pojavile u istim ili sličnim haljinama, kao prije dva ljeta u Budvi, kada su navodno i jedna i druga nosile haljine iste marke, Sherri Hill, samo u različitim bojama. I eto derbija, s kojim bi se možda mogao mjeriti jedino eventualni sraz Hajduka i Crvene zvezde.

Zapravo i nije nikakva senzacija da bendovi koji u startu računaju na tolerantnu, svjetonazorski otvorenu publiku, pokušavaju proširiti svoj utjecaj i “preko granica”; punkeri i alternativniji rockeri su to radili još tijekom rata u devedesetima, a oni proračunatiji, kao recimo Jasenko Houra i njegovo Prljavo kazalište, evo, dobra dva desetljeća kasnije.

Uostalom, ima i grupa iz Srbije za koje bismo gotovo mogli kazati da su popularnije u Hrvatskoj nego u svojoj rodnoj zemlji – Goribor je možda najpoznatiji takav primjer, a nisu daleko ni Rebel Star ili Straight Mickey and the Boyz. Iako recimo beogradski S.A.R.S. Uskoro (25. listopada) ima zakazan koncert u zagrebačkom Domu sportova, još uvijek možemo generalizirati – da su to imena koje šira publika u Hrvatskoj zapravo i ne poznaje.

U redu, u Srbiji su i te kako prisutni, a mogli bismo kazati i jako popularni i Tony Cetinski, Nina Badrić, Gibonni, Petar Grašo, Danijela Martinović, Jelena Rozga i Magazin, ali Severina je otišla najdalje u promišljanju svoje “izvozne” taktike, budući da je ona svoj repertoar dobrim dijelom prilagodila ukusu publike na koju cilja. Samim tim, bacila je i Ceci rukavicu u lice, što su možda potencirali i mediji željni senzacija i pravih rivaliteta na estradnoj sceni, tako da možemo kazati kako već godinama traje bitka za neslužbenu titulu kraljice balkanske estrade.

“Izazivačica” Severina se pritom proračunato prilagođava ukusu masovne publike u Srbiji, dok Ceca, kad vidi da joj je Severina “uzela” previše publike, uvijek može zaigrati na kartu svog imidža nacionalne ikone, odnosno “srpske princeze”, kojeg je izgradila nakon udaje za u međuvremenu ubijenog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega i danas, iako baš nije toliko često u programu javne televizije i dijela liberalnijih medija, bez problema okupi više od 100 tisuća ljudi na beogradskom Ušću.

Bilo bi prenaivno upasti u zamku igranja na prvu loptu pa u rivalitetu Severine i Cece vidjeti i podlogu za povlačenje nekakvih argumentiranih paralela između hrvatskog i srpskog društva, budući da je iz aviona vidljivo da su i jedna i druga prije svega vođene kriterijima dobro obavljenog posla, pa zato ne čudi da recimo posljednji Cecin album “Poziv” počinje – električnom gitarom, što bi vjerojatno iznenadilo mnoge koji je nikad nisu ni slušali.

Na Cecin veliki hit “Da raskinem sa njom”, u kojem ima i elemenata plesne house glazbe, Severina je uzvratila pjesmom “Uno momento” sa srpskom grupom Ministarke, napisanoj po sličnom receptu. Naravno, dio tvrdokorne narodnjačke publike u Srbiji, kao i tabloidi koji svoju tiražnost duguju njegovanju novokomponiranih srpskih nacionalnih mitova, Severinu teško prihvaća, baš kao što joj i neki u Hrvatskoj zamjeraju na njezinom poslovnom širenju prema bliskom nam istoku.

Bilo je i podmetanja, pa je tako svojedobno tabloid “Novi imperijal” plasirao priču po kojoj je Severina navodno “pobjegla iz Cecine vile” neposredno pred upad policije u vrijeme akcije “Sablja”, velikog obračuna s organiziranim kriminalom iz 2003., kada je Ceca prvo završila u pritvoru, a potom i u kućnom pritvoru, s električnom narukvicom. Kao da im to nije dosta, dodali su i kako Severina i Ceca planiraju “zajednički koncert u Rijeci”, pa je Severina uzvratila tužbom zbog “uvredljivih i klevetničkih navoda”.

“Severina čitavu stvar sagledava iz malo drukčije perspektive. Prostor na kojem djeluje je čitava bivša Jugoslavija, pa i dio šireg Balkana. Kako je ona izrazito inteligentna, ona jako dobro zna što radi. Možda bismo ja i ti mogli imati neke primjedbe na to, ali to je nebitno. Ona ulaže u produkciju, u prezentaciju, to se vidi iz svakog spota, nastupa. I ja to cijenim”, komentira estradni menadžer Ivica Bubalo. I on se slaže da je prekretnica bila suradnja s Goranom Bregovićem.

“Znate, nju je Goran Bregović na neki način orobio, ‘puknuo’ joj strašne cijene za pjesme koje joj je radio, ali ona je očito ocijenila da će joj se to kasnije isplatiti. I tako je i bilo”, kaže Bubalo i dodaje da je za njega “Severina najveća hrvatska umjetnica! Baš tako, najveća hrvatska umjetnica. Da se ne bavi pjevanjem, nego aktivno glumom ili bilo čime, ona bi opet bila najbolja!

U estradi je u svemu tri koplja ispred svih, da sad ne imenujem na koga sve mislim kad to kažem. Ona je podigla standarde svog posla kod nas, jer nije od onih koja angažira blisku rodbinu kad joj treba nešto napravit za koncert ili ne znam što, ona zove ljude koji su u tom poslu najbolji”.

Alka Vuica
, kantautorica s bogatim estradnim iskustvom ovako objašnjava neke nove trendove, koje je Severina očito među prvima i prihvatila. Zbog poslovne pragmatike ili hrabrosti, svejedno.

- Nezahvalno je pojedinačno komentirati rad kolega, svatko se trudi koliko može. Ali, ako me pitate o kvaliteti domaće produkcije, rekla bih da nitko ne prelazi granice Hrvatske. Nju nadilaze neke mlade snage, alternativci, moj sin koji je studirao u Londonu i neki drugi novi klinci, ali za njih šira javnost ionako ne zna. Kada govorimo o uspjehu nekih naših pjevača i u Srbiji, očito je da neki uspješno prate istočnjačke trendove u glazbi, čak ne bih nužno rekla srpskoj glazbi, jer se i ona “napaja” bugarskim, armenskim i drugim istočnjačkim uzorima.

Zapad je popušio

To više nije turbo folk iz devedesetih. Znate, uvijek se kod te teme prisjetim jedne rečenice koju mi je Goran Bregović kazao prije deset godina: “Kada istok dosegne zapadnu produkciju, zapad je popušio”. U smislu da istočni melos ima lakšu emociju i lakše prodire do ljudskih srca... I to se upravo događa. Svi su okrenuli na narodnjački melos. Istok je došao do zapada a Hrvati su se izgubili u svemu tome. Zato ja kažem da su nas Srbi zapravo definitivno pobijedili u ratu, i to glazbom! Naša djeca slušaju tu glazbu, ali ne samo zbog melosa, nego zbog dobre produkcije i dobrih tekstova. Severina je to također prepoznala, ona u posljednje vrijeme sve svoje pjesme radi tamo, s tamošnjim autorima. I zarađuje više od svih ostalih naših zabavnih pjevača. Uostalom, ona je dokazala da je uspješna poslovna žena. Što ja na to kažem? Uvijek je dobro prilagoditi se tržištu, ali uvijek je dobro biti i Arsen Dedić, koji je nedavno izjavio da je njegov program više za rastave nego za svadbe... - govori Vuica.

Zbog svega toga ne treba se više čuditi nad činjenicom da ovdašnji klinci masovno slušaju narodnjake, a sve više ovdašnjih pjevačica želi izgledati i zvučati poput Cece.

- Ostavimo sad politiku po strani, no Ceca je uvijek birala dobre autore, Marina Tucaković, koja joj piše tekstove, oduvijek je bila i moj idol što se tiče autorstva tiče. Ceca je izabala dobru ekipu, u tome je poanta... Ja ne znam pisati tako, ali vidim da se većina naših izvođača okreće. A to vam je i pitanje identiteta, mi Hrvati danas gotovo i nemamo svoju zabavnu glazbu i scenu. Imamo klape, imamo tamburaše, ali ono što su nekad bila Srebrna krila, Novi fosili, šlageri – to više nemamo – konstatira Vuica, dodajući kako u tome posebne “zasluge” ima javna televizija, HTV.

Očito, nova realnost su zabavnjaci s primjesom narodnjaka. S tekstovima koji su daleko od poezije, ali su blizu sadržaju razgovora dvije prosječne djevojke kod frizerke, ili na kavi u omiljenom kafiću. Znaju to dobro i Severina i Ceca, pa zato i kad tobože provociraju, to čine pazeći da ipak ostanu u okvirima društvenih konvencija, jer bi ih prevelika avangardnost, čak i kad se “bore” za položaj žena, vrlo lako mogla ostaviti bez dijela slušatelja.

A od njihove masovnosti se živi. Evo, kad pročitate stihove “Od tih ološa postala sam i ja loša”, ili recimo “Volim ukus tvoga đona, čak i kad na njemu donosiš mi nju, jer važno je da si mi tu... A sad mi daj njen broj da umjesto tebe ja raskinem s njom, a onda spustim slušalicu, jer sama ne mogu uzdisat za oboje”, priznat ćete, teško je sa sigurnošću kazati je li to Ceca ili Severina.

Utoliko one i nisu autentične predstavnice samo srpskog ili samo hrvatskog društva u tranziciji. One su same zapravo tranzicija masovnog ukusa na ovim prostorima. A gdje će nas to odvesti... E to je već pitanje za Vidovitog Milana!

Menadžer Bubalo, ako se njega pita, vjeruje kako je aktualna Severinina faza ipak samo privremena: “Vratit će se ona dalmatinskoj glazbi, kad-tad! Napravit će Seve ‘novu Dalmatinku’, vidjet ćete. Jer, ako ćemo pravo, Dalmacija je omiljen pojam kod svih na čitavom Balkanu, bez obzira na državni okvir. Dalmacija je jedino takvo mjesto, vole je i u Sarajevu i u Beogradu... I ona će uvijek moći opet zaigrati na tu kartu.”

Uostalom, zašto ne, shvatili ste - riječ je prije svega o biznisu.

hrvoje prnjak

Zastarjelo tumačenje

Naglašavajući da je potpuno pogrešno “elitistički zatvarati oči” pred sadržajem glazbe koja se na ovim prostorima najviše voli i najviše sluša, “jer je turbo-folk kao postmodernistički hibridni žanr nadživio sve društvene i kulturne promjene te kao takav hibridan i paradoksalan postao reprezentativno obilježje epohe u kojoj danas živimo“, pjesmama Cece i Severine se pozabavio i profesor književnosti iz Tuzle Zlatan Delić u knjizi “Turbo folk zvijezda: konstruiranje ženskog subjekta u pjesmama Lepe Brene, Svetlane Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše”.

Delić tako tvrdi da “interpretacije koje turbo-folk dovode u isključivu ili direktnu vezu sa etnonacionalističkim diskursom, ratnim razaranjima, ksenofobijom, Miloševićevim političko – militantnim poduhvatima, govorom mržnje, ruralnom i urbano – seljačkom populacijom, ne mogu biti održive, jer ih je naprosto pregazilo vrijeme”.

Kako kaže Delić, “na samim počecima razvoja turbo-folka ženski subjekt je većinom bio sačinjen kao neka vrsta žrtve, to je bila matrica unutar koje se konstituirao subjektivitet, ali se poruka vremenom i mijenjala, odnosno pokazivala je i transgresivne odlike. Tako je reprezentacija ženskoga subjektiviteta u tekstu pomaknula i prekoračila esencijalističke i stereotipne granice koje se često vezuju uz ovaj oblik glazbenog izražavanja “.

Nadalje, Delić zaključuje: “Današnji turbo-folk se kao industrija zabave ne razlikuje mnogo od ostalih vidova popularnih fenomena i na našoj domaćoj i na svjetskoj glazbenoj sceni. Kada se, recimo, usporede pjesme sa svjetske ili domaće popularne scene koje se ne imenuju kao turbo-folk s deklariranim turbo-folk tekstovima, može se uočiti da baš i nema razlika između onoga što pjeva Ceca Ražnatović ili Dino Merlin, Severina/Jelena Karleuša ili Jennifer Lopez/Britney Spears/Rihanna, Lepa Brena ili Bijelo dugme”.

Brojke ne lažu

Brojke ne lažu: nedavno objavljeni podaci o korištenju Deezera, prvog legalnoga glazbenog stream-servisa u Hrvatskoj (koji koristi između 20 i 30 tisuća ljudi), pokazuju da je među deset najslušanijih pjesama čak sedam Severininih i dvije Cecine. Onda slijede Thompson i Magazin...

Sličnosti i razlike

I Severina (42) i Ceca (41) rano su ušle u estradni biznis. Ceca prvu ploču snima s nepunih 15 godina, a Severina sa 18 godina. Ceca je u rodnoj Žitorađi završila srednju veterinarsku, za Severinu se zna da je upisala srednju Muzičku u Splitu, ali i ne da ju je završila. I dok je Severina često gostovala na stranicama žutog tiska zbog svojih ljubavnih veza, Ceca se prilično rano, u 22. godini udala za zloglasnog šefa Srpske dobrovoljačke garde Arkana, koji je okrvavio ruke i za agresije na Hrvatsku. I dok je Cecin najveći skandal bilo TV kamerama popraćeno privođenje u akciji “Sablja”, zbog posjedovanja oružja i veza s Miloradom Ulemekom Legijom, Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Dušanom Spasojevićem Šiptarom i drugima iz kriminalnog miljea umiješanim u atentat na Zorana Đinđića, Severinin najveći skandal ostaje objavljivanje inkriminirajućih scena iz potpalublja jahte jednog poznatog poduzetnika.

I dok je Ceca bila aktivna u Stranci srpskog jedinstva, pogotovo nakon atentata na zloglasnog Arkana, Severina nikad nije bila izravno uključena u rad neke stranke, ali je pjevala na predizbornim skupovima SDP-a. Ceca je bila predmetom interesa žutog tiska i kad je protiv nje podignuta krivična prijava zbog muljanja s novcem od transfera igrača NK Obilić, koji je vodila nakon Arkanove likvidacije, kao i kada su je djeca iz njegovih ranijih veza javno optužila zbog navodnog falsificiranja testamenta.

Severina je već neko vrijeme tablodima zanimljiva zbog razmirica s bivšim partnerom Milanom Popovićem oko skrbništva nad njihovim sinčićem. I jedna i druga su imale scenskih “izleta” i izvan pjevanja. Severina je imala hvaljenu ulogu u mjuziklu “Karolina Riječka” na poziv Mani Gotovac, glumila je u filmovima “Duhovi Sarajeva” i “Pijetlov doručak”, a riječkom se kazalištu vraća kao barunica Castelli u “Gospodi Glembajevima”. Ceca je s Radom Šerbedžijom još u devedesetima snimila film “Nečista krv” u režiji Stojana Stojčića, u kojem je glumila Koštanu. No, budući da je u filmu bilo dosta lascivnih prizora, Arkan je, kao gospodar života i smrti u tadašnjoj Srbiji, uspio spriječiti njegovo prikazivanje na televiziji. Stoga je na TV prvu put emitiran tek 2003. godine, dakle, tri godine nakon Arkanove smrti, a i tada bez brojnih “slobodnijih” scena.

I dok Severina najnormalnije koncertira po Srbiji, Ceca je o mogućnosti nastupa pred svojom hrvatskom i publikom u BiH kazala: “Jednostavno ne želim. To je moj stav i nije rezultat neke mržnje, jer nikoga ne mrzim. Drago mi je da sam voljena i slušana na tim prostorima, ali nemam želje za gostovanjem u Hrvatskoj i Bosni”. Tako barem stoji u knjizi Marka Lopušine “Ceca-između ljubavi i mržnje”, no u međuvremenu je, ovoga ljeta, Ceca nastupila u Sarajevu, dok nastup u Hrvatskoj ipak nije realno očekivati. Dakle, i dalje ćemo je slušati kroz poluotvorene prozore automobila na prometnijim raskršćima, a ako vas baš put nanese, i u pojedinim kafićima za posebno ekstatičnih trenutaka.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => [{"id":"2","value":"estradni boj"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}] [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-12 18:45:12 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-13 09:58:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-12 22:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12956 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 262 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Showbiz [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 0 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => 0 [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/12/Nedjeljna/Sevececa00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x422" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 262 [name] => Showbiz [alias] => showbiz [description] => [parent] => 477 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15490712 Threads: 3 Questions: 3201901182 Slow queries: 7208561 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236012251 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 31 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /scena/showbiz ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /scena/showbiz/seve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica-249665 [printLink] => /scena/showbiz/seve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica-249665?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288460 [name] => severina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => severina [link] => /tag/severina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 203848 [name] => cecaražnatović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cecaraznatovic [link] => /tag/cecaraznatovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Seve ili Ceca? Balkane, Balkane moj, koja je od njih kraljica? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-09-27-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/12/Nedjeljna/Sevececa00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/12/Nedjeljna/Sevececa00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvo je bila vrckasta, ali još uvijek mamina djevojčica. Pa je ta djevojčica porasla, postala “tvoja prva djevojka”, poradila na imidžu, “sredila” obrve, ukratko, u kratkom roku nadrasla okvire imidža zvijezde iz našeg malog mista i pjesmica kao što je “Paloma Blanca putuje na daleke obale, Paloma Nera ostaje, nema tebi do mene” i postala hrvatska Marilyn Monroe.

Zatim je isplivao utjecaj Madonne (pa vidjeli ste spot pjesme “Hrvatica”), ne nužno tim redoslijedom. Furala se i na Alanis Morrisette, iz doba dok je ova nosila za broj veće karirane košulje, gotovo doslovno oponašajući njezine vokalne manirizme u pjesmi “Moja stvar”...

U međuvremenu je bila rasna “Dalmatinka” odana “biloj boji” i dakako, Gospi, a kasnije je izrasla u “djevojku sa sela”. Možda mi je nešto i promaklo. No, mora se priznati da se ipak sve to vrijeme prilično razlikovala od svih ostalih na ovdašnjoj estradi, koja već dugo živi na principu “na ovom albumu ili spotu želim izgledati i zvučati kao... ali ako može za 5 tisuća eura”. Severina, naime, za cijenu nikad nije pitala.

A onda sam prije nekog vremena čuo tekstove nekih njezinih pjesama u kojima više nije bilo ni traga onoj prpošnoj djevojci, štoviše, poetika naivnosti (“Virujen u te”, “Da je meni nebom letjeti i na tvoje rame sletjeti”) drastično se promijenila u smjeru - varao si me, e sad ćeš kretenu i platiti, nisam ti ja bilo tko! Doslovno, to je glasilo ovako: “Sada gledaj me i pati, s drugim sve ću ti vratiti... dobrodošao u klub, oko za oko, zub za zub”, odnosno, “kao mali nervni slom, suza je sa posvetom, u mojoj glavi si na sigurnom, gade, ‘ko te dade”.

Viski a ne vino, malo teturam, al mi je fino

Dakle, nema više mjesta za neko veliko tugovanje, melankoliju i naricanja uz pripadajuću frazeologiju, znate ono “ne želim više živjeti bez tebe, a ne znam kako ću ja to jadna”. Sad to zvuči ovako: “Dajte mi viski, noćas nisam za vino, ubio me kao nijedan prije, malo teturam, al’ baš mi je fino, i ništa, ništa mi nije”.

Naime, Severina je u međuvremenu promijenila ekipu suradnika, umjesto davno prežaljenih pjesmuljaka Zrinka Tutića, Severina danas uglavnom pjeva pjesme dvojca Miloš Roganović - Filip Miletić, koji su u estradnim krugovima poznati i kao “aspirinci”, autori velikog hita još jedne srbijanske zvijezde, Seke Aleksić, a surađivali su još i s Natašom Bekvalac, Radom Manojlović, Tanjom Savić...

Pjesma iz njihove radionice hitova stoji barem nekoliko tisuća eura, ovisno o “potkoženosti” naručitelja. No, iz ove je perspektive jasno da je prava Severinina “ulaznica” na tržišta BiH i Srbije bila suradnja s Goranom Bregovićem na albumu “Zdravo Marijo” 2008., ne samo zbog probitačnosti “hormona do plafona”, nego i zbog naglašenih orijentalnih ritmova te trubača, koje ranije nismo mogli na taj način čuti u njezinim pjesmama.

Sad već arhivirana veza sa srbijanskim poduzetnikom Milanom Popovićem samo joj je dodatno pomogla u širenju glazbenog tržišta. I tako se našla u sredini u kojoj ne manjka konkurentica, ali samo jedna pjevačica ima popularnost kakvu je nekoć imala recimo Lepa Brena. Dakako, riječ je o Svetlani Ražnatović Ceci na čiji je “teren” Severina ušla prilično hrabro, i to dobrim dijelom koristeći njezino “oružje”.

Uostalom, i Severina je surađivala s Marinom Tucaković i Ljiljom Jorgovanović, koje su poznate i po suradnji s Cecom, dok tabloidima nije promaklo niti da je Severina angažirala Zvonka Markovića, koji je godinama kreirao Cecine odjevne predmete. Kad bi u kratkom razmaku Ceca i Severina nastupale u istom gradu, ili kad su se u isto vrijeme zatekle na Cipru, to je bila prava tabloidna poslastica. Baš kao i kad bi se pojavile u istim ili sličnim haljinama, kao prije dva ljeta u Budvi, kada su navodno i jedna i druga nosile haljine iste marke, Sherri Hill, samo u različitim bojama. I eto derbija, s kojim bi se možda mogao mjeriti jedino eventualni sraz Hajduka i Crvene zvezde.

Zapravo i nije nikakva senzacija da bendovi koji u startu računaju na tolerantnu, svjetonazorski otvorenu publiku, pokušavaju proširiti svoj utjecaj i “preko granica”; punkeri i alternativniji rockeri su to radili još tijekom rata u devedesetima, a oni proračunatiji, kao recimo Jasenko Houra i njegovo Prljavo kazalište, evo, dobra dva desetljeća kasnije.

Uostalom, ima i grupa iz Srbije za koje bismo gotovo mogli kazati da su popularnije u Hrvatskoj nego u svojoj rodnoj zemlji – Goribor je možda najpoznatiji takav primjer, a nisu daleko ni Rebel Star ili Straight Mickey and the Boyz. Iako recimo beogradski S.A.R.S. Uskoro (25. listopada) ima zakazan koncert u zagrebačkom Domu sportova, još uvijek možemo generalizirati – da su to imena koje šira publika u Hrvatskoj zapravo i ne poznaje.

U redu, u Srbiji su i te kako prisutni, a mogli bismo kazati i jako popularni i Tony Cetinski, Nina Badrić, Gibonni, Petar Grašo, Danijela Martinović, Jelena Rozga i Magazin, ali Severina je otišla najdalje u promišljanju svoje “izvozne” taktike, budući da je ona svoj repertoar dobrim dijelom prilagodila ukusu publike na koju cilja. Samim tim, bacila je i Ceci rukavicu u lice, što su možda potencirali i mediji željni senzacija i pravih rivaliteta na estradnoj sceni, tako da možemo kazati kako već godinama traje bitka za neslužbenu titulu kraljice balkanske estrade.

“Izazivačica” Severina se pritom proračunato prilagođava ukusu masovne publike u Srbiji, dok Ceca, kad vidi da joj je Severina “uzela” previše publike, uvijek može zaigrati na kartu svog imidža nacionalne ikone, odnosno “srpske princeze”, kojeg je izgradila nakon udaje za u međuvremenu ubijenog ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana, zbog čega i danas, iako baš nije toliko često u programu javne televizije i dijela liberalnijih medija, bez problema okupi više od 100 tisuća ljudi na beogradskom Ušću.

Bilo bi prenaivno upasti u zamku igranja na prvu loptu pa u rivalitetu Severine i Cece vidjeti i podlogu za povlačenje nekakvih argumentiranih paralela između hrvatskog i srpskog društva, budući da je iz aviona vidljivo da su i jedna i druga prije svega vođene kriterijima dobro obavljenog posla, pa zato ne čudi da recimo posljednji Cecin album “Poziv” počinje – električnom gitarom, što bi vjerojatno iznenadilo mnoge koji je nikad nisu ni slušali.

Na Cecin veliki hit “Da raskinem sa njom”, u kojem ima i elemenata plesne house glazbe, Severina je uzvratila pjesmom “Uno momento” sa srpskom grupom Ministarke, napisanoj po sličnom receptu. Naravno, dio tvrdokorne narodnjačke publike u Srbiji, kao i tabloidi koji svoju tiražnost duguju njegovanju novokomponiranih srpskih nacionalnih mitova, Severinu teško prihvaća, baš kao što joj i neki u Hrvatskoj zamjeraju na njezinom poslovnom širenju prema bliskom nam istoku.

Bilo je i podmetanja, pa je tako svojedobno tabloid “Novi imperijal” plasirao priču po kojoj je Severina navodno “pobjegla iz Cecine vile” neposredno pred upad policije u vrijeme akcije “Sablja”, velikog obračuna s organiziranim kriminalom iz 2003., kada je Ceca prvo završila u pritvoru, a potom i u kućnom pritvoru, s električnom narukvicom. Kao da im to nije dosta, dodali su i kako Severina i Ceca planiraju “zajednički koncert u Rijeci”, pa je Severina uzvratila tužbom zbog “uvredljivih i klevetničkih navoda”.

“Severina čitavu stvar sagledava iz malo drukčije perspektive. Prostor na kojem djeluje je čitava bivša Jugoslavija, pa i dio šireg Balkana. Kako je ona izrazito inteligentna, ona jako dobro zna što radi. Možda bismo ja i ti mogli imati neke primjedbe na to, ali to je nebitno. Ona ulaže u produkciju, u prezentaciju, to se vidi iz svakog spota, nastupa. I ja to cijenim”, komentira estradni menadžer Ivica Bubalo. I on se slaže da je prekretnica bila suradnja s Goranom Bregovićem.

“Znate, nju je Goran Bregović na neki način orobio, ‘puknuo’ joj strašne cijene za pjesme koje joj je radio, ali ona je očito ocijenila da će joj se to kasnije isplatiti. I tako je i bilo”, kaže Bubalo i dodaje da je za njega “Severina najveća hrvatska umjetnica! Baš tako, najveća hrvatska umjetnica. Da se ne bavi pjevanjem, nego aktivno glumom ili bilo čime, ona bi opet bila najbolja!

U estradi je u svemu tri koplja ispred svih, da sad ne imenujem na koga sve mislim kad to kažem. Ona je podigla standarde svog posla kod nas, jer nije od onih koja angažira blisku rodbinu kad joj treba nešto napravit za koncert ili ne znam što, ona zove ljude koji su u tom poslu najbolji”.

Alka Vuica
, kantautorica s bogatim estradnim iskustvom ovako objašnjava neke nove trendove, koje je Severina očito među prvima i prihvatila. Zbog poslovne pragmatike ili hrabrosti, svejedno.

- Nezahvalno je pojedinačno komentirati rad kolega, svatko se trudi koliko može. Ali, ako me pitate o kvaliteti domaće produkcije, rekla bih da nitko ne prelazi granice Hrvatske. Nju nadilaze neke mlade snage, alternativci, moj sin koji je studirao u Londonu i neki drugi novi klinci, ali za njih šira javnost ionako ne zna. Kada govorimo o uspjehu nekih naših pjevača i u Srbiji, očito je da neki uspješno prate istočnjačke trendove u glazbi, čak ne bih nužno rekla srpskoj glazbi, jer se i ona “napaja” bugarskim, armenskim i drugim istočnjačkim uzorima.

Zapad je popušio

To više nije turbo folk iz devedesetih. Znate, uvijek se kod te teme prisjetim jedne rečenice koju mi je Goran Bregović kazao prije deset godina: “Kada istok dosegne zapadnu produkciju, zapad je popušio”. U smislu da istočni melos ima lakšu emociju i lakše prodire do ljudskih srca... I to se upravo događa. Svi su okrenuli na narodnjački melos. Istok je došao do zapada a Hrvati su se izgubili u svemu tome. Zato ja kažem da su nas Srbi zapravo definitivno pobijedili u ratu, i to glazbom! Naša djeca slušaju tu glazbu, ali ne samo zbog melosa, nego zbog dobre produkcije i dobrih tekstova. Severina je to također prepoznala, ona u posljednje vrijeme sve svoje pjesme radi tamo, s tamošnjim autorima. I zarađuje više od svih ostalih naših zabavnih pjevača. Uostalom, ona je dokazala da je uspješna poslovna žena. Što ja na to kažem? Uvijek je dobro prilagoditi se tržištu, ali uvijek je dobro biti i Arsen Dedić, koji je nedavno izjavio da je njegov program više za rastave nego za svadbe... - govori Vuica.

Zbog svega toga ne treba se više čuditi nad činjenicom da ovdašnji klinci masovno slušaju narodnjake, a sve više ovdašnjih pjevačica želi izgledati i zvučati poput Cece.

- Ostavimo sad politiku po strani, no Ceca je uvijek birala dobre autore, Marina Tucaković, koja joj piše tekstove, oduvijek je bila i moj idol što se tiče autorstva tiče. Ceca je izabala dobru ekipu, u tome je poanta... Ja ne znam pisati tako, ali vidim da se većina naših izvođača okreće. A to vam je i pitanje identiteta, mi Hrvati danas gotovo i nemamo svoju zabavnu glazbu i scenu. Imamo klape, imamo tamburaše, ali ono što su nekad bila Srebrna krila, Novi fosili, šlageri – to više nemamo – konstatira Vuica, dodajući kako u tome posebne “zasluge” ima javna televizija, HTV.

Očito, nova realnost su zabavnjaci s primjesom narodnjaka. S tekstovima koji su daleko od poezije, ali su blizu sadržaju razgovora dvije prosječne djevojke kod frizerke, ili na kavi u omiljenom kafiću. Znaju to dobro i Severina i Ceca, pa zato i kad tobože provociraju, to čine pazeći da ipak ostanu u okvirima društvenih konvencija, jer bi ih prevelika avangardnost, čak i kad se “bore” za položaj žena, vrlo lako mogla ostaviti bez dijela slušatelja.

A od njihove masovnosti se živi. Evo, kad pročitate stihove “Od tih ološa postala sam i ja loša”, ili recimo “Volim ukus tvoga đona, čak i kad na njemu donosiš mi nju, jer važno je da si mi tu... A sad mi daj njen broj da umjesto tebe ja raskinem s njom, a onda spustim slušalicu, jer sama ne mogu uzdisat za oboje”, priznat ćete, teško je sa sigurnošću kazati je li to Ceca ili Severina.

Utoliko one i nisu autentične predstavnice samo srpskog ili samo hrvatskog društva u tranziciji. One su same zapravo tranzicija masovnog ukusa na ovim prostorima. A gdje će nas to odvesti... E to je već pitanje za Vidovitog Milana!

Menadžer Bubalo, ako se njega pita, vjeruje kako je aktualna Severinina faza ipak samo privremena: “Vratit će se ona dalmatinskoj glazbi, kad-tad! Napravit će Seve ‘novu Dalmatinku’, vidjet ćete. Jer, ako ćemo pravo, Dalmacija je omiljen pojam kod svih na čitavom Balkanu, bez obzira na državni okvir. Dalmacija je jedino takvo mjesto, vole je i u Sarajevu i u Beogradu... I ona će uvijek moći opet zaigrati na tu kartu.”

Uostalom, zašto ne, shvatili ste - riječ je prije svega o biznisu.

hrvoje prnjak

Zastarjelo tumačenje

Naglašavajući da je potpuno pogrešno “elitistički zatvarati oči” pred sadržajem glazbe koja se na ovim prostorima najviše voli i najviše sluša, “jer je turbo-folk kao postmodernistički hibridni žanr nadživio sve društvene i kulturne promjene te kao takav hibridan i paradoksalan postao reprezentativno obilježje epohe u kojoj danas živimo“, pjesmama Cece i Severine se pozabavio i profesor književnosti iz Tuzle Zlatan Delić u knjizi “Turbo folk zvijezda: konstruiranje ženskog subjekta u pjesmama Lepe Brene, Svetlane Cece Ražnatović, Severine Vučković i Jelene Karleuše”.

Delić tako tvrdi da “interpretacije koje turbo-folk dovode u isključivu ili direktnu vezu sa etnonacionalističkim diskursom, ratnim razaranjima, ksenofobijom, Miloševićevim političko – militantnim poduhvatima, govorom mržnje, ruralnom i urbano – seljačkom populacijom, ne mogu biti održive, jer ih je naprosto pregazilo vrijeme”.

Kako kaže Delić, “na samim počecima razvoja turbo-folka ženski subjekt je većinom bio sačinjen kao neka vrsta žrtve, to je bila matrica unutar koje se konstituirao subjektivitet, ali se poruka vremenom i mijenjala, odnosno pokazivala je i transgresivne odlike. Tako je reprezentacija ženskoga subjektiviteta u tekstu pomaknula i prekoračila esencijalističke i stereotipne granice koje se često vezuju uz ovaj oblik glazbenog izražavanja “.

Nadalje, Delić zaključuje: “Današnji turbo-folk se kao industrija zabave ne razlikuje mnogo od ostalih vidova popularnih fenomena i na našoj domaćoj i na svjetskoj glazbenoj sceni. Kada se, recimo, usporede pjesme sa svjetske ili domaće popularne scene koje se ne imenuju kao turbo-folk s deklariranim turbo-folk tekstovima, može se uočiti da baš i nema razlika između onoga što pjeva Ceca Ražnatović ili Dino Merlin, Severina/Jelena Karleuša ili Jennifer Lopez/Britney Spears/Rihanna, Lepa Brena ili Bijelo dugme”.

Brojke ne lažu

Brojke ne lažu: nedavno objavljeni podaci o korištenju Deezera, prvog legalnoga glazbenog stream-servisa u Hrvatskoj (koji koristi između 20 i 30 tisuća ljudi), pokazuju da je među deset najslušanijih pjesama čak sedam Severininih i dvije Cecine. Onda slijede Thompson i Magazin...

Sličnosti i razlike

I Severina (42) i Ceca (41) rano su ušle u estradni biznis. Ceca prvu ploču snima s nepunih 15 godina, a Severina sa 18 godina. Ceca je u rodnoj Žitorađi završila srednju veterinarsku, za Severinu se zna da je upisala srednju Muzičku u Splitu, ali i ne da ju je završila. I dok je Severina često gostovala na stranicama žutog tiska zbog svojih ljubavnih veza, Ceca se prilično rano, u 22. godini udala za zloglasnog šefa Srpske dobrovoljačke garde Arkana, koji je okrvavio ruke i za agresije na Hrvatsku. I dok je Cecin najveći skandal bilo TV kamerama popraćeno privođenje u akciji “Sablja”, zbog posjedovanja oružja i veza s Miloradom Ulemekom Legijom, Dejanom Milenkovićem Bagzijem, Dušanom Spasojevićem Šiptarom i drugima iz kriminalnog miljea umiješanim u atentat na Zorana Đinđića, Severinin najveći skandal ostaje objavljivanje inkriminirajućih scena iz potpalublja jahte jednog poznatog poduzetnika.

I dok je Ceca bila aktivna u Stranci srpskog jedinstva, pogotovo nakon atentata na zloglasnog Arkana, Severina nikad nije bila izravno uključena u rad neke stranke, ali je pjevala na predizbornim skupovima SDP-a. Ceca je bila predmetom interesa žutog tiska i kad je protiv nje podignuta krivična prijava zbog muljanja s novcem od transfera igrača NK Obilić, koji je vodila nakon Arkanove likvidacije, kao i kada su je djeca iz njegovih ranijih veza javno optužila zbog navodnog falsificiranja testamenta.

Severina je već neko vrijeme tablodima zanimljiva zbog razmirica s bivšim partnerom Milanom Popovićem oko skrbništva nad njihovim sinčićem. I jedna i druga su imale scenskih “izleta” i izvan pjevanja. Severina je imala hvaljenu ulogu u mjuziklu “Karolina Riječka” na poziv Mani Gotovac, glumila je u filmovima “Duhovi Sarajeva” i “Pijetlov doručak”, a riječkom se kazalištu vraća kao barunica Castelli u “Gospodi Glembajevima”. Ceca je s Radom Šerbedžijom još u devedesetima snimila film “Nečista krv” u režiji Stojana Stojčića, u kojem je glumila Koštanu. No, budući da je u filmu bilo dosta lascivnih prizora, Arkan je, kao gospodar života i smrti u tadašnjoj Srbiji, uspio spriječiti njegovo prikazivanje na televiziji. Stoga je na TV prvu put emitiran tek 2003. godine, dakle, tri godine nakon Arkanove smrti, a i tada bez brojnih “slobodnijih” scena.

I dok Severina najnormalnije koncertira po Srbiji, Ceca je o mogućnosti nastupa pred svojom hrvatskom i publikom u BiH kazala: “Jednostavno ne želim. To je moj stav i nije rezultat neke mržnje, jer nikoga ne mrzim. Drago mi je da sam voljena i slušana na tim prostorima, ali nemam želje za gostovanjem u Hrvatskoj i Bosni”. Tako barem stoji u knjizi Marka Lopušine “Ceca-između ljubavi i mržnje”, no u međuvremenu je, ovoga ljeta, Ceca nastupila u Sarajevu, dok nastup u Hrvatskoj ipak nije realno očekivati. Dakle, i dalje ćemo je slušati kroz poluotvorene prozore automobila na prometnijim raskršćima, a ako vas baš put nanese, i u pojedinim kafićima za posebno ekstatičnih trenutaka.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/scena/showbiz/seve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica-249665 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b0a51bf3469b01bdd474e2742a8ddf5d4bd3168f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Seve+ili+Ceca%3F+Balkane%2C+Balkane+moj%2C+koja+je+od+njih+kraljica%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fseve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica-249665 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fscena%2Fshowbiz%2Fseve-ili-ceca-balkane-balkane-moj-koja-je-od-njih-kraljica-249665 )
[{"id":"2","value":"estradni boj"},{"id":"1","value":""},{"id":"68","value":"2"}]
StoryEditorOCM
Showbizestradni boj

Seve ili Ceca? Balkane, Balkane moj, koja je od njih kraljica?

Piše PSD.
13. listopada 2014. - 00:41

Prvo je bila vrckasta, ali još uvijek mamina djevojčica. Pa je ta djevojčica porasla, postala “tvoja prva djevojka”, poradila na imidžu, “sredila” obrve, ukratko, u kratkom roku nadrasla okvire imidža zvijezde iz našeg malog mista i pjesmica kao što je “Paloma Blanca putuje na daleke obale, Paloma Nera ostaje, nema tebi do mene” i postala hrvatska Marilyn Monroe.

Zatim je isplivao utjecaj Madonne (pa vidjeli ste spot pjesme “Hrvatica”), ne nužno tim redoslijedom. Furala se i na Alanis Morrisette, iz doba dok je ova nosila za broj veće karirane košulje, gotovo doslovno oponašajući njezine vokalne manirizme u pjesmi “Moja stvar”...

U međuvremenu je bila rasna “Dalmatinka” odana “biloj boji” i dakako, Gospi, a kasnije je izrasla u “djevojku sa sela”. Možda m...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 18:09