StoryEditorOCM
ShowbizČESTITAMO

Seks simbol Hollywooda danas puni 70 godina: Kim Basinger imala je turbulentan život, a sada je pronašla svoj mir

Piše SCENA SD
8. prosinca 2023. - 09:03

Kimila Ann Basinger, poznatija kao Kim Basinger, danas slavi 70. rođendan. Kći jazz pijaniste i sinkronizirane plivačice godinama pati od agorafobije, anksioznog poremećaja koji čini javne nastupe beskrajno teškim, zbog čega joj je život bio kompliciran.

Kao mlada djevojka bila je vrlo uspješna u manekenstvu nakon srednje škole, ali toliko je sramežljiva da je jedva govorila kada su stranci bili u sobi. Osim toga, teško se mogla pogledati u ogledalo jer je vjerovala da ne zadovoljava standarde.

image

Kim Basinger

Universal Pictures/Relativity/Collection Christophel Via Afp

Taj se strah razvija u bolest koja se ne liječi, jer se Kim Basinger ne želi suočiti sa svojim poremećajima, već želi postići krajnju suprotnost i postati glumica svom snagom. Prije nego što je završila obuku u William Esper Studiju u New Yorku, pojavila se na naslovnicama, kao i u stotinama reklama. Čak je nastupala kao pjevačica u raznim klubovima u Greenwich Villageu.

Onda se preselila u Los Angeles. Odustala je od manekenstva, dobivala je manje i veće uloge u serijama i filmovima. Konačno, pozirala je gola za "Playboy" i postala Bondova djevojka 1983. u posljednjem filmu sa Seanom Conneryjem u "Never Say Never". To je čini poznatom kao seks simbol.

image

Sean Connery i Kim Basinger

Taliafilm Ii Productions/Woodc/Collection Christophel Via Afp

Međutim, publika nema pojma da ova zavodljiva mlada žena pati od anksioznih napada svoje agorafobije i privremeno ne može napustiti svoj stan jer vani ima napade panike.

Počela je dobivati glavne uloge u nekoliko igranih filmova, uključujući ulogu uz Roberta Redforda u filmu "Nesalomljivo". Zatim je 1986. godine došao projekt "Devet i pol tjedana". To je filmska adaptacija bestselera u kojem autorica piše o svom sadomazohističkom odnosu pod pseudonimom Elizabeth McNeill.

Zvijezde poput Isabelle Rossellini i Kathleen Turner pokušavaju igrati ulogu Elizabeth, ali redatelj Adrian Lyne bira Kim Basinger jer je "poput djeteta, nevina je". Ova nevinost mora biti slomljena, to je srž radnje filma.

Kim Basinger, koja je pobjegla iz studija plačući tijekom castinga, savršeno utjelovljuje zavodljivu Elizabeth. Uz zvukove hita Joea Cockera "You Leave Your Hat On", izvodi striptiz koji će ući u povijest filma - ključnu scenu "Devet i pol tjedana". Film je propao u SAD-u, ali je postao hit u Europi, zaradivši 100 milijuna dolara.

image

"Dvet i pol tjedana"

Producers Sales Organization/Collection Christophel Via Afp

Nakon toga uslijedio je "Batman" (1989.) s Jackom Nicholsonom i Michaelom Keatonom, njihov najveći komercijalni uspjeh sa zaradom od 400 milijuna dolara.

Šest puta je bila nominirana za "Zlatnu malinu" kao najgora glumica, a 2018. dobila je negativnu nagradu za najgoru sporednu glumicu za ulogu u filmu "Pedeset nijansi sive", koji je bio njezin posljednji film do danas.

Tko zna kojim bi umjetničkim smjerom krenula njezina karijera da nije odbila glavnu ulogu u "Sirovim strastima" 1992. godine. Ona jednostavno više ne želi (i ne može) biti seks simbol. Tako Sharon Stone dobiva ulogu - i postaje svjetska zvijezda.

Godinu dana kasnije, Kim Basinger je morala podnijeti zahtjev za bankrot. Pretjerala je s investicijom u zemljište i prošla skupu pravnu bitku s produkcijskom kućom nakon povlačenja iz filma "Boks Helena".

Kim Basinger je u velikoj mjeri prevladala svoju bolest. Ona je baka, živi daleko od gužve i vreve južne Kalifornije u blizini svoje kćeri. Zalaže se za dobrobit životinja i puno piše, posebno dječje knjige. Kaže da se pomirila sa svojim životom i karijerom. To znači da je  konačno pronašla mir.

Njezin privatni život također izaziva pomutnju

Prvi brak s vizažistom Ronom Snyderom završio je razvodom 1990. Nakon navodnih afera s producentom Jonom Petersom, pjevačem Princeom i modnim dizajnerom Alexiom Gandarom te, prema glasinama, Richardom Gereom, udala se za Aleca Baldwina 1993. godine. Godine 1995. rođena je kći Ireland, a 2002. su se razveli.

Razdvajanje se pretvara u dramu u kojoj svijet godinama sudjeluje i oduševljava u pravnoj bitci oko skrbništva nad kćeri. U međuvremenu, uključene strane, kako se navodi, ponovno se slažu.

Sada sretno živi s frizerom Mitchom Stoneom.

image

Alec Baldwin i Kim Basinger

Photo12 Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:27