stdClass Object ( [id] => 507053 [title] => S Majom Sever su se busali u prsa, a sad su joj u prsa 'zapucali': što ustvari stoji iza ukidanja jedne od najangažiranijih HTV-ovih emisija?! [alias] => s-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kome smeta emisija "Hrvatska uživo" koja je bila predviđena u ovojesenskoj shemi HTV-a, da bi onda naprasno bila skinuta? Pitaju se to brojni građani, nevladini aktivisti i novinari koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na mreži ili su televiziji poslali prosvjedno pismo. No, za dio HDZ-ovaca, ali i komentatora iz desnog dijela spektra, ova odluka vodstva televizije je potez "vrijedan divljenja".

- Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju "Hrvatska uživo" uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko - napisao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić na svom Facebook profilu, te je usput napao i Nikolu Grmoju iz Mosta koji je za medije izjavio da je "Hrvatska uživo" emisija koja se nije mogla kontrolirati i zato su je ugasili.

Popularna emisija kojoj je gledanost kao i "Otvorenome" te se čak i približila Dnevniku, nalazila se sve do ponedjeljka u Godišnjem planu proizvodnje HRT-a.

S televizije saznajemo da su čak i njezini urednici i voditelji bili pozvani na prezentaciju sheme, ali se onda dogodio obrat. Mediji pišu da su ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, šefica Informativno-medijskog servisa Katarina Periša Čakarun i glavni urednik Prvog programa HTV-a Bruno Kovačević obavijestili urednicu redakcije "Hrvatske uživo" Maju Sever da se emisija emitira još ovaj tjedan i onda - ćao. A zašto, pitala je Sever. Dobila je tek slijeganje ramenima. Također, saznajemo da Sever i njezini kolege nisu dobili raspored te se ne zna gdje će raditi ubuduće.

Sarma je važnija

Inače, oko 70 ljudi je svaki radni dan opskrbljivalo "Hrvatsku uživo" prilozima, a neke teme koju su otvarali bile su prisutne jedino u toj emisiji. Sada u terminu tog istraživačkog magazina - koji se bavio cijelom paletom važnih tema: osobe s invaliditetom, nepravde kod malih ljudi, ali i prozivanje vladajućih kada bi to zaslužili - ići će nova zabavno-mozaična emisija koju će voditi Iva Šulentić i Barbara Kolar.

Ta "laganica" je trebala ići na Drugom programu, ali je prebačena odjednom u termin "Hrvatske uživo". Umjesto važnih tema dobit ćemo emisiju "Kod nas doma", u kojoj će biti malo recepata i savjeta kako napraviti dobar kolač i koji se kupus koristi za sarme, pa malo popularne psihologije i za kraj malo dizajna...

S HRT-a su poslali objašnjenje da su im gledatelji, prema podacima koje su prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali da u poslijepodnevnom terminu prevladavaju politički sadržaji u njihovu programu.

I sada se postavlja logično pitanje. Kako to da je "Hrvatska uživo" do prije nekoliko dana bila uzdanica u planu za novu shemu, čak su i pozvali novinare te emisije na predstavljanje programa, a onda je ta ista televizija odjednom shvatila da gledatelji zamjeraju previše politike i traže laganije sadržaje? No, tu nije kraj nelogičnostima.

Prije samo godinu dana s HRT-a su hvalili ovu emisiju, govorili da je među najboljim proizvodima, navodeći da su tu novinarski staž odradili brojni HRT-ovi novinari i urednici, a "mnoge su objavljene reportaže dobile nagrade i priznanja Hrvatskoga novinarskog društva i Hrvatske radiotelevizije". Dakle, HRT se hvali da je "Hrvatska uživo" sam vrh televizijskog novinarstva i onda je taj isti HRT ukida?!

HTV zasuli molbama da je vrate

"Emisija se, kako joj samo ime kaže, bavi tekućim događajima u Hrvatskoj, prateći zbivanja od politike do kulture, školstva, crne kronike, prometa i servisnih informacija", prenosio je HRT ponosno riječi voditeljice projekta Maje Sever i slao ih medijima.
Nakon vijesti da se "Hrvatska uživo" gasi nakon 13 godina emitiranja brojni gosti emisije, napose osobe s posebnim potrebama, zasuli su televiziju s molbama da promijene odluku. Tako i građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" prosvjeduje protiv ukidanja emisije "Hrvatske uživo".

- Od početka našeg djelovanja, s kojim smo nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, emisija "Hrvatska uživo" kontinuirano je i sustavno pratila naše aktivnosti. Zahvaljujući toj emisiji uspjeli smo senzibilizirati javnost za brojne teme o kojima do tada nije bilo govora u medijskom prostoru. Upravo zbog emisije "Hrvatska uživo" mnoge su nepravde i diskriminacije ispravljene. Stoga smo iznenađeni odlukom HTV-a o ukidanju emisije.

Naša građanska inicijativa, koja ima 7120 članova, ne može utjecati na uređivačku politiku HTV-a, no može izraziti nezadovoljstvo programskom politikom s kojom će s javne televizije gotovo u potpunosti nestati sadržaji namijenjeni senzibilizaciji javnosti na brojne probleme s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Pored svega spomenutog, izražavamo bojazan da ukidanjem emisije "Hrvatska uživo" HTV krši obaveze ugovora s Vladom RH o programima namijenjenim ovoj populaciji i pitamo se na kojim će programskim kanalima i u kojim terminima takvi sadržaji biti emitirani. Smatramo odluku o ukidanju emisije "Hrvatska uživo" nerazumnom i nepravednom. Stoga tražimo od HTV-a preispitivanje te odluke. S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne! - navodi u svom apelu Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Gledatelji im poručuju da su negledljivi

I Sanja Sarnavka, poznata nevladina aktivistica, odlučila je reagirati.

- Potvrđeno. Ukinuta emisija. Poslala upit Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Nadam se da će još mnogi učiniti isto. "Poštovani predsjedniče Odbora, upućujem Vama i svim članicama/ovima Odbora upit i zahtjev da na prvoj sjednici raspravite odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju HuŽ, jednu od rijetkih koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora ispunjavati javni medijski servis - davanje glasa diskriminiranima, onima s margine društva, od osoba s invaliditetom do zaštitnika temeljnih ljudskih prava.

Javnost treba znati kojim je to argumentima obrazloženo ukidanje jedne od rijetkih emisija koje imaju gledanost vrijednu spomena na takozvanom javnom medijskom servisu koji nakon ovog čina uistinu ne zaslužuje nositi taj naziv. Srdačno" - napisala je Sarnavka, a prosvjedovao je i poznati novinar Saša Kosanović.

- Ukidaju emisiju pod ponižavajuće glupim obrazloženjem da se gledatelji bune i da popodne traže lakše sadržaje... Na javnom servisu ne postoji istraživački magazin, nema pravih diskusija u studiju, mali N1 im svaki dan drži lekciju iz informiranja, a Nova TV s jednom pravom informativnom emisijom zabila im je Dnevnik u mišju rupu. Gledatelji, do čijeg mišljenja navodno drže, bojkotom proizvoda Informativno-medijskog servisa HRT-a, svaki im dan poručuju da su negledljivi, a oni ukidaju "Hrvatsku uživo" - naveo je, među ostalim Kosanović.

 

A što s fanovima?
Emisija "Hrvatska uživo" ima 44 tisuće pratitelja na Facebooku, više nego bilo koja druga emisija te televizije. Štoviše, ta emisija ima više pratitelja nego cijeli informativni program (HRT vijesti), dakle sve vijesti i svi dnevnici koji imaju oko 42 tisuće fanova.

Čak i HRT sport na Facebooku prati samo 26.000 ljudi. Pokušali smo saznati što će biti sa stranicom "Hrvatska uživo", ali novinari emisije kažu da ne znaju tko će preuzeti taj dobro poznati brend.


Maja bez komentara
Urednica "Hrvatske uživo" Maja Sever nije mogla ništa komentirati zbog pravila HRT-a koji novinarima zabranjuje bilo kakvo očitovanje. Također, zabranjeno im je pisati i statuse na društvenim mrežama u kojima bi propitivali politiku kuće.


Uredništvo 'zadnje ture'
"Hrvatska uživo" je imala konstantno dobru gledanosti, približila se, po riječima novinara s televizije, čak i Dnevniku iste televizije. U posljednjoj sezoni emisiju su uređivali Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić, Andreja Arežina Grgičević, Petar Vlahov, Lela Knežević i Matko Bušelić.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOKOJENA 'HRVATSKA UŽIVO' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-09-15 15:58:16 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-09-15 16:32:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-09-15 16:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12438 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/09\/15\/Teme\/1521706.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/15\/Teme\/9088001.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/15\/Teme\/8338619.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/15\/Teme\/8340800.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/09\/15\/Teme\/8340802.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800"},{"size0":"917x253"},{"size0":"1200x675"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x1800"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4064182 Threads: 2 Questions: 120800201 Slow queries: 53022 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3686131 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zivot/s-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija-507053 [printLink] => /mozaik/zivot/s-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija-507053?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 341881 [name] => Hrvatska uživo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatska-uzivo [link] => /tag/hrvatska-uzivo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 341952 [name] => maja sever [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-sever [link] => /tag/maja-sever ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOKOJENA 'HRVATSKA UŽIVO' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => S Majom Sever su se busali u prsa, a sad su joj u prsa 'zapucali': što ustvari stoji iza ukidanja jedne od najangažiranijih HTV-ovih emisija?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/1521706.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/1521706.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/9088001.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/8338619.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/8340800.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/09/15/Teme/8340802.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kome smeta emisija "Hrvatska uživo" koja je bila predviđena u ovojesenskoj shemi HTV-a, da bi onda naprasno bila skinuta? Pitaju se to brojni građani, nevladini aktivisti i novinari koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na mreži ili su televiziji poslali prosvjedno pismo. No, za dio HDZ-ovaca, ali i komentatora iz desnog dijela spektra, ova odluka vodstva televizije je potez "vrijedan divljenja".

- Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju "Hrvatska uživo" uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko - napisao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić na svom Facebook profilu, te je usput napao i Nikolu Grmoju iz Mosta koji je za medije izjavio da je "Hrvatska uživo" emisija koja se nije mogla kontrolirati i zato su je ugasili.

Popularna emisija kojoj je gledanost kao i "Otvorenome" te se čak i približila Dnevniku, nalazila se sve do ponedjeljka u Godišnjem planu proizvodnje HRT-a.

S televizije saznajemo da su čak i njezini urednici i voditelji bili pozvani na prezentaciju sheme, ali se onda dogodio obrat. Mediji pišu da su ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić, šefica Informativno-medijskog servisa Katarina Periša Čakarun i glavni urednik Prvog programa HTV-a Bruno Kovačević obavijestili urednicu redakcije "Hrvatske uživo" Maju Sever da se emisija emitira još ovaj tjedan i onda - ćao. A zašto, pitala je Sever. Dobila je tek slijeganje ramenima. Također, saznajemo da Sever i njezini kolege nisu dobili raspored te se ne zna gdje će raditi ubuduće.

Sarma je važnija

Inače, oko 70 ljudi je svaki radni dan opskrbljivalo "Hrvatsku uživo" prilozima, a neke teme koju su otvarali bile su prisutne jedino u toj emisiji. Sada u terminu tog istraživačkog magazina - koji se bavio cijelom paletom važnih tema: osobe s invaliditetom, nepravde kod malih ljudi, ali i prozivanje vladajućih kada bi to zaslužili - ići će nova zabavno-mozaična emisija koju će voditi Iva Šulentić i Barbara Kolar.

Ta "laganica" je trebala ići na Drugom programu, ali je prebačena odjednom u termin "Hrvatske uživo". Umjesto važnih tema dobit ćemo emisiju "Kod nas doma", u kojoj će biti malo recepata i savjeta kako napraviti dobar kolač i koji se kupus koristi za sarme, pa malo popularne psihologije i za kraj malo dizajna...

S HRT-a su poslali objašnjenje da su im gledatelji, prema podacima koje su prikupili tijekom posljednjih nekoliko godina, zamjerali da u poslijepodnevnom terminu prevladavaju politički sadržaji u njihovu programu.

I sada se postavlja logično pitanje. Kako to da je "Hrvatska uživo" do prije nekoliko dana bila uzdanica u planu za novu shemu, čak su i pozvali novinare te emisije na predstavljanje programa, a onda je ta ista televizija odjednom shvatila da gledatelji zamjeraju previše politike i traže laganije sadržaje? No, tu nije kraj nelogičnostima.

Prije samo godinu dana s HRT-a su hvalili ovu emisiju, govorili da je među najboljim proizvodima, navodeći da su tu novinarski staž odradili brojni HRT-ovi novinari i urednici, a "mnoge su objavljene reportaže dobile nagrade i priznanja Hrvatskoga novinarskog društva i Hrvatske radiotelevizije". Dakle, HRT se hvali da je "Hrvatska uživo" sam vrh televizijskog novinarstva i onda je taj isti HRT ukida?!

HTV zasuli molbama da je vrate

"Emisija se, kako joj samo ime kaže, bavi tekućim događajima u Hrvatskoj, prateći zbivanja od politike do kulture, školstva, crne kronike, prometa i servisnih informacija", prenosio je HRT ponosno riječi voditeljice projekta Maje Sever i slao ih medijima.
Nakon vijesti da se "Hrvatska uživo" gasi nakon 13 godina emitiranja brojni gosti emisije, napose osobe s posebnim potrebama, zasuli su televiziju s molbama da promijene odluku. Tako i građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom" prosvjeduje protiv ukidanja emisije "Hrvatske uživo".

- Od početka našeg djelovanja, s kojim smo nastojali poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, emisija "Hrvatska uživo" kontinuirano je i sustavno pratila naše aktivnosti. Zahvaljujući toj emisiji uspjeli smo senzibilizirati javnost za brojne teme o kojima do tada nije bilo govora u medijskom prostoru. Upravo zbog emisije "Hrvatska uživo" mnoge su nepravde i diskriminacije ispravljene. Stoga smo iznenađeni odlukom HTV-a o ukidanju emisije.

Naša građanska inicijativa, koja ima 7120 članova, ne može utjecati na uređivačku politiku HTV-a, no može izraziti nezadovoljstvo programskom politikom s kojom će s javne televizije gotovo u potpunosti nestati sadržaji namijenjeni senzibilizaciji javnosti na brojne probleme s kojima se susreću djeca s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom i njihove obitelji.

Pored svega spomenutog, izražavamo bojazan da ukidanjem emisije "Hrvatska uživo" HTV krši obaveze ugovora s Vladom RH o programima namijenjenim ovoj populaciji i pitamo se na kojim će programskim kanalima i u kojim terminima takvi sadržaji biti emitirani. Smatramo odluku o ukidanju emisije "Hrvatska uživo" nerazumnom i nepravednom. Stoga tražimo od HTV-a preispitivanje te odluke. S poteškoćama se možemo nositi, s nepravdom ne! - navodi u svom apelu Građanska inicijativa "Pomozimo djeci s invaliditetom".

Gledatelji im poručuju da su negledljivi

I Sanja Sarnavka, poznata nevladina aktivistica, odlučila je reagirati.

- Potvrđeno. Ukinuta emisija. Poslala upit Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora. Nadam se da će još mnogi učiniti isto. "Poštovani predsjedniče Odbora, upućujem Vama i svim članicama/ovima Odbora upit i zahtjev da na prvoj sjednici raspravite odluku vodstva HRT-a da ukine emisiju HuŽ, jednu od rijetkih koja u cijelosti ispunjava sve zahtjeve koje mora ispunjavati javni medijski servis - davanje glasa diskriminiranima, onima s margine društva, od osoba s invaliditetom do zaštitnika temeljnih ljudskih prava.

Javnost treba znati kojim je to argumentima obrazloženo ukidanje jedne od rijetkih emisija koje imaju gledanost vrijednu spomena na takozvanom javnom medijskom servisu koji nakon ovog čina uistinu ne zaslužuje nositi taj naziv. Srdačno" - napisala je Sarnavka, a prosvjedovao je i poznati novinar Saša Kosanović.

- Ukidaju emisiju pod ponižavajuće glupim obrazloženjem da se gledatelji bune i da popodne traže lakše sadržaje... Na javnom servisu ne postoji istraživački magazin, nema pravih diskusija u studiju, mali N1 im svaki dan drži lekciju iz informiranja, a Nova TV s jednom pravom informativnom emisijom zabila im je Dnevnik u mišju rupu. Gledatelji, do čijeg mišljenja navodno drže, bojkotom proizvoda Informativno-medijskog servisa HRT-a, svaki im dan poručuju da su negledljivi, a oni ukidaju "Hrvatsku uživo" - naveo je, među ostalim Kosanović.

 

A što s fanovima?
Emisija "Hrvatska uživo" ima 44 tisuće pratitelja na Facebooku, više nego bilo koja druga emisija te televizije. Štoviše, ta emisija ima više pratitelja nego cijeli informativni program (HRT vijesti), dakle sve vijesti i svi dnevnici koji imaju oko 42 tisuće fanova.

Čak i HRT sport na Facebooku prati samo 26.000 ljudi. Pokušali smo saznati što će biti sa stranicom "Hrvatska uživo", ali novinari emisije kažu da ne znaju tko će preuzeti taj dobro poznati brend.


Maja bez komentara
Urednica "Hrvatske uživo" Maja Sever nije mogla ništa komentirati zbog pravila HRT-a koji novinarima zabranjuje bilo kakvo očitovanje. Također, zabranjeno im je pisati i statuse na društvenim mrežama u kojima bi propitivali politiku kuće.


Uredništvo 'zadnje ture'
"Hrvatska uživo" je imala konstantno dobru gledanosti, približila se, po riječima novinara s televizije, čak i Dnevniku iste televizije. U posljednjoj sezoni emisiju su uređivali Maja Sever, Sanja Mikleušević Pavić, Andreja Arežina Grgičević, Petar Vlahov, Lela Knežević i Matko Bušelić.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/s-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija-507053 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=417aead0f7e8685933418e0ae5b1b2fdeb1dc7e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=S+Majom+Sever+su+se+busali+u+prsa%2C+a+sad+su+joj+u+prsa+%26%23039%3Bzapucali%26%23039%3B%3A+%C5%A1to+ustvari+stoji+iza+ukidanja+jedne+od+najanga%C5%BEiranijih+HTV-ovih+emisija%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fs-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija-507053 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fs-majom-sever-su-se-busali-u-prsa-a-sad-su-joj-u-prsa-zapucali-sto-ustvari-stoji-iza-ukidanja-jedne-od-najangaziranijih-htv-ovih-emisija-507053 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOKOJENA 'HRVATSKA UŽIVO' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
ŽivotUPOKOJENA 'HRVATSKA UŽIVO'

S Majom Sever su se busali u prsa, a sad su joj u prsa 'zapucali': što ustvari stoji iza ukidanja jedne od najangažiranijih HTV-ovih emisija?!

15. rujna 2017. - 18:00

Kome smeta emisija "Hrvatska uživo" koja je bila predviđena u ovojesenskoj shemi HTV-a, da bi onda naprasno bila skinuta? Pitaju se to brojni građani, nevladini aktivisti i novinari koji su svoje nezadovoljstvo izrazili na mreži ili su televiziji poslali prosvjedno pismo. No, za dio HDZ-ovaca, ali i komentatora iz desnog dijela spektra, ova odluka vodstva televizije je potez "vrijedan divljenja".

- Konačno korak naprijed prema javnoj televiziji. Maja Sever postala je najbolji primjer arogantnog i bahatog SDP-ova propagandista koji promovira propalu totalitarističku ideologiju. Licemjerno je da emisiju "Hrvatska uživo" uređuje osoba koja mrzi sve hrvatsko - napisao je predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić na svom Facebook profilu, te je usput napao i Nikolu Grmoju iz Mosta ko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 05:24