Scena Kultura

obljetnica

"Sjećanje na Liliy Garafulić“ u Nerežišćima preko skypea gledali i u Čileu

obljetnica
Na stotu obljetnice rođenja Liliy Garafulić, jedne od najznačajnijih čileanskih kiparica s bračkim korijenima, u općinskoj galeriji u Nerežišćima, rodnom mjestu njezinih roditelja, održan je u srijedu navečer skup pod nazivom „Sjećanje na Liliy Garafulić“.

Putem skypa sudionici skupa bili su slikom i tonom povezani sa glavnim čileanskim gradom Santiagom i muzejem Museo de Arte Contemporaneo u kojemu je nekoliko sati kasnije otvorena izložba skulptura Lily Garafulić. Razgovarali su s njezinom nećakinjom Gloriom Garafulić i konzul savjetnicom u našem Veleposlanstvu u Čileu Renee Ivin, a imali su prilike vidjeti rodbinu, prijatelje i poštovatelje njezinog stvaralačkog opusa.

Lily Garafulić nikada nije izlagala u Hrvatskoj, ali se u galeriji „Branislav Dešković“ u Bolu čuva njezina skulptura „More“. Ta kamena skulptura teška 286 kilograma stigla je iz Čilea 1989. godine i to kao poklon umjetnice.

Početkom dvadesetog stoljeća njezini roditelji otišli su s Brača „trbuhom za kruhom“, a ona je rođena kao posljednje deveto dijete. Bila je dugogodišnja ravnateljica prestižnog Nacionalnog muzeja likovnih umjetnosti u Santiagu. Tijekom sedamdeset godina kiparskog rada stvorila je oko 300 skulptura, od kojih su mnoge monumentalnih dimenzija.

O njezinom životu i stvaralačkom opusu kazivala je Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Matice iseljenika Hrvatske , a prikazan je i dokumentarni film o životu te poznate umjetnice. Prigodnu riječ uputio je nerežiški općinski načelnik Lovro Kuščević i ravnateljica bračkog Centra za kulturu Jasna Damjanović, a nazočni su bili i potomci obitelji Garafulić.

Na skupu je potaknuta inicijativa da se Općinska galerija nazove imenom Lily Garafulić ili pak da se u njezinu čast utemelji spomen soba. Tu ideju pozdravila je rodbina Lily Garafulić te su obećali pomoć u realizaciji tog projekta.

Bračka klapa „Kantaduri“ koja se upravo vratila s gostovanja u Čileu otpjevala je pjesmu „Vratit ću se mome Braču“ i na taj način simbolički najavili povratak umjetnice Garafulić korijenima svojih roditelja.

Izložbe u prigodi 100 rođendana čileanske umjetnice s bračkim korijenima otvorene su u New Yorku i Washingtonu što samo potvrđuje njezin značaji utjecaj u svjetskome kiparstvu.

Napisao i snimio IVICA RADIĆ
Naslovnica Kultura