StoryEditorOCM

Euforični Penava izašao pred članove: ‘Od sutra sjedamo i razgovaramo. A ove dvije stranke su za nas nemoguća misija!‘

Piše Vijesti sd, Jl
17. travnja 2024. - 22:51

23:25 U euforičnom raspoloženju Penava je izašao pred članove i simpatizere u stožeru DP-a:

"S punim pravom i sigurnošću Domovinski pokret treća je najjača stranka u Hrvatskoj. Taj smo staus obranili sa svim našim koalicijskim partnerima. Za razliku od prošli put imat ćemo puno veći broj svojih članova u Saboru. S obzirom na trenutne ankete vidimo da ima dosta graničnih mandata. Brojka će ići gore i nadamo se tome.

Od sutra sjedamo i razgovaramo - s obzirom na to tko će raspolagati s kakvim kartama. Ostajemo čvrsto pri onome - SDSS ni u jednoj varijanti ni pod kojim uvjetima! Jednako je tako i Možemo! za nas nemoguća misija!

U konačnici, hvala svim biračima koji su izašli na izbore. Mali prijekor onima koji nisu. Vrlo je razvidno da ćemo s ovim sazivom Sabora i s ovakvim povjerenjem činiti jedan vrlo značajan faktor na političkoj sceni. Kad uzmete u obzir dva brda, crveni i plavi, kontinuirano smo komunicirali da ne pripadamo nijednom. Pripadamo samo hrvatskom narodu", poručio je predsjednik DP-a.

22:42 Davor Dretar Drele komentirao je dosadašnje izborne rezultate.

"13 do 14 mandata je bila realna procjena, sve unutar toga je za nas zadovoljavajuće. Ovdje ne pada nikom raspoloženje, znali smo da jesmo i da ćemo ostati treća politička snaga u Hrvatskoj. Poprilično je neizvjesno. Mandat je u mojoj trećoj izbornoj jedinici dosta nervozan. Teško mi je kad neizvjesnost odlučuje o mojoj sudbini. Ostat ćemo kakvi smo bili i dosad, iskreni i pošteni. Ovog se puta moramo pohvaliti s jednim ozbiljnim blokom Domovinskog pokreta. Nitko od nas nije ušao u politiku da bi bio preletač ili žeton. Sutra ujutro ćemo početi razgovarati. Kako odluči predsjedništvo, tako će biti", kazao je Dretar, piše N1.

22:37 Predsjednik DP-a Ivan Penava koji je u izborni stožer stigao prilično kasno, djeluje mirno i hladne glave. Iako je DP, sigurno je, treća stranka u Hrvatskoj, prema dosadašnjim, preliminarnim rezultatima, naizmjence s 13 i 14 mandata. Ipak, na koncu ih očekuje 16.

- Apsolutno smo zadovoljni, treća snaga u državi, što znači da smo nakon četiri godine zadržali status koji smo imali, a što znamo nije lako. Prvi nakon dvije velike stranke, velike pod navodnicima. Narod je prepoznao autentičnost i poklonio nam povjerenje. Pritom nismo imali neku razvikanu kampanju niti uložili puno novaca, ali ovaj nam rezultat daje za pravo razmišljati da ćemo ukloniti staru Hrvatsku, odnosno Hrvatsku usmjeriti u pravcu koji joj je potreban, dakle što dalje od ove korupcije, raseljavanja ljudi i propadanja hrvatskog gospodarstva. Konačni je broj mandata teško prognozirati. Nakon istupa predsjednika države, puno se toga promijenilo, štogod smo dotad radili, to je donijelo novo doba. Čekati ćemo do kraja i vidjeti, ali definitivno sam uvjeren u dobar rezultat, oko onoga koji smo imali na prošlim izborima, oko 16 mandata.

Ivan Penava kaže da je pokušavao s Mostom dogovoriti zajednički izlazak na izbore, osobno ih je, kaže, pozivao na suradnju.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Još prije godinu i pol sam predvidio koji će se scenarij dogoditi - ako smo skupa da ćemo odlučivati stvari u Hrvatskoj, biti prva ili druga koalicija u Hrvatskoj, ali s druge strane nije bilo razumne svijesti. Ne mislim da bi to realizirati bio lagan posao ni za jedne, ali se dalo. Međutim, kad je zapelo već na prvom razgovoru, između predsjednika stranaka, to je priča koja je za ovaj parlamentarni ciklus već završila.

Na spomen da je nekoliko članova DP-a iznijelo različite stavove o potencijalnim budućim koalicijama, Ivan Penava kaže „to je tako, naši članovi su vam takvi“ – Dio njih ne želi čuti za HDZ zbog siline korupcije i SDSS-a, uostalom da HDZ nije bio takav kakav jest, mi bismo imali manje članova. S SDP- om smo svjetonazorski dalje, ali u ovim okolnostima, jasno je da ta opcija dolazi u obzir. Uglavnom, na koncu ćemo se dogovoriti u interesu države i građana.

Boji li se „preletača“ u postizbornim kupovinama?

- Što se tiče DP-a, dakle ne ulazim u ove stranke s kojima smo koalirali na izborima, homogeniji smo od drugih stranaka. Iako, ovi uvijek vrebaju, to je politika i realna mogućnost, ali kad sam sastavljao listu vodio sam brigu o tome.

Vide li se u nekom postizbornom koalicijskom scenariju, na vlasti?

- To je jedna od realnih opcija, a hoće li tako biti, vidjet ćemo. HDZ se voli istrčavati, ali ja volim čuti zadnji zvižduk suca, a ne pjeniti se izjavama. Spreman sam na sve pa i na nove izbore, da sastavljamo novu vladu, budemo oporba. To će se definirati pregovorima. Jedino s kime apsolutno nema šanse da bi mogli su Možemo i SDSS. Za razliku od Andreja Plenkovića ne konzultiramo se sa stranim veleposlanstvima, ne slušamo Bruxelles, nego se vodimo isključivo svojim svjetonazorom i interesima hrvatske države.

22:34 Obrađeno je skoro 65 posto glasova: HDZ se vratio na 63 mandata, Možemo! i Most su dobili jedan mandat više, a DP je izgubio jednog zastupnika. Više čitajte OVDJE.

22:25 - Iz stožera Domovinskog pokreta progovorio je Igor Peternel. "Nema nikakvog rasipanja u DP-u. Predsjednik Penava će se uskoro obratiti medijima i hrvatskom narodu i onda ćemo započeti s konzultacijama. Sutra je Predsjedništvo stranke", rekao je Peternel.

"Ne zanima nas što drugi pričaju što će biti s Domovinskim pokretom. Ono što je bitno je da niti jednu većinu neće biti moguće složiti bez nas", rekao je Stephen Nikola Bartulica za tportal komentirajući izjave Mostovaca kako će se DP raspasti.

22:19 Dalija Orešković Indexu je komentirala prve rezultate izbora. "Sada je samo pitanje hoće li Domovinski pokret biti stranka žetona i preletača, ili će staviti Hrvatsku na prvo mjesto. Ako se to dogodi, HDZ je otišao u povijest", rekla je.

Kako pomiriti Domovinski pokret i Možemo?

"Velike su razlike, ali država je institucionalno urušena. Imamo Turudića kao šefa DORH-a, nitko ne želi biti šef Uskoka. To su temelji države i to je ono glavno oko čega se moramo dogovoriti. Moramo reći da nam je dosta korumpirane države", rekla je na kraju.

22:00 Stipo Mlinarić je nakon prvih privremenih rezultata DIP-a rekao da očekuju i mandat više.

"Ostajemo treća snaga u Hrvatskoj, mi smo to znali i prije", rekao je.

Na pitanje oko opcija koaliranja, rekao je da će koalirati s onim tko će biti spreman "poljubiti ovu zemlju", provesti reforme i vratiti mlade.

"Ako nitko ne pristane na to u 60 dana, mi smo spremni na nove izbore", rekao je Mlinarić. Kaže da ih ne zanimaju fotelje.

21:37 Pogledajte atmosferu u stožeru Domovinskog pokreta. Članovi i simpatizeri stranke nalaze se u hotelu International.

21:31 - Sigurno nećemo pod svaku cijenu ići u vlast. Prvo smo imali 14, ali puno je rubnih mandata i čekamo u IV. Izbornoj jedinici još jedan mandat. U svakom slučaju rastemo. Negdje smo prema dolje, ali puno je više rubnih prema gore i to može ići na 16-17, a može ostati na 14. Ne bih gatao – kazao je za Jutarnji list Mario Radić nakon objave prvih neslužbenih rezultata.

- Očekujem da će taj broj do kraja značajno rasti. Mi smo jedina suverenistička, domoljubna, organizirana politička stranka i to smo očekivali. Sve druge nemaju infrastrukturu kao mi. Sve su to marginalne grupe, što se sada vidi i šteta što, kada ih je DP nekoliko puta pozivao a zadnji put neposredno uoči izbora, što se te snage nisu okupile. Držim da će tu biti dosta izgubljenih glasova koji će otići onima kojima ne pripadaju. Prema ovim izborima HDZ i SDP su bivše potrošene strukture, koje sam često nazivao veleizdajničkima, jer rade protiv interesa našeg društva. Njihovo vrijeme je isteklo – rekao je Josip Jurčević nakon objave prvih neslužbenih rezultata.

21:19 Nakon osvježenih rezultata iz DIP-a, Domovinski pokret je u ovom trenutku na 13 saborskih mandata.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

21:06 Stigli prvi službeni rezultati iz DIP-a nakon 25 posto obrađenih glasačkih listića: HDZ-u čak 67 mandata, SDP-u 41, DP-u 14, veliki pad Možemo!

20:50 Na pitanje hoće li Domovinski pokret sudjelovati u novoj vlasti, Stipo Mlinarić Ćipe je za RTL rekao: "Prvo ću reći što će se skuhati, skuhat će se negdje oko 22 sata da će Domovinski pokret imati 16 mandata, u to sam siguran. Prije 4 godine smo imali 12 mandata".

Na pitanje hoće li se tih 16 mandata raskoliti, Mlinarić kaže da neće.

"Ja vam ovdje kažem odogovorno u kamere. Odluku o bilo kakvoj koaliciji donosi predsjedništvo Domovinskog pokreta koje je donijelo odluku da u nikakvu koaliciju u kojoj je Možemo! i SDSS da Domovinski pokret neće sudjelovati. I nećemo se prodati za fotelje, one nam nisu bitne. Jako će se iznenaditi oni koji budu pregovarali s nama, mi smo mandate dobili od hrvatskog naroda za kojeg smo izašli na izbore", ističe Mlinarić.

Bi li Domovinski pokret išao s HDZ-om ili SDP-om, Mlinarić kaže: "Neću vam to reći nikada, ni u kampanji nikad to nisam odgovorio novinaru jer nemam razloga odgovarati na takva hipotetička pitanja. Tko pristane na 10 zahtjeva Domovinskog pokreta može početi pregovarati, a o koaliciji će odluku donijeti predsjedništvo. S kim će se pregovarati, to je na DIP-u i na hrvatskim građanima".

Ipak, Mlinarić nije znao što u slučaju da na zahtjeve pristanu i u SDP-u i HDZ-u.

"Ne znam, donijet će predsjedništvo odluku, ali nisu isključeni ni ponovljeni izbori. Nemojte ni tu varijantu isključiti, vrlo je izgledna ako se ne pristane na promjene u Hrvatskoj koje Hrvati željno iščekuju. Vjerujte ići će se na ponovljene izbore, prije nego na kompromise i prodavanje za stolice - to Domovinski pokret neće napraviti."

20:25 - Novinari Dnevnika Nove TV razgovarali su sa Ivanom Penavom.

"Prerano je za suditi. Eto ga na, prerano je. VI meni kažete, što? Da je kasno? Ja znam da je veliko nestrpljenje, ali ne ide to tako. Mi smo treća stranka, to je ogroman uspjeh. Imamo plavu i crvenu Hrvatsku. Koje je brdo nama bliže? Ključno je da ćemo razgovarati sa svima", rekao je Penava.

"Plenković me prozvao jugoslavenom? Teške izjave su svjedočile o predsjedniku Vlade. To je žargon ulice. S kime smo bliži? S Domovinskim pokretom. Imamo program, ciljeve.

Većina europskih političara ima takav ego, ali volio bih da je više puno djela, a manje riječi", rekao je Penava.

Na pitanje tko je zvao i je li ga već netko zvao, Penava kaže: "Zvali su me sa svih strana. Puno njih me zvalo sa različitih političkih strana, to je tako u politici", rekao je.

Na pitanje je li ga zvao Zoran Milanović, Penava kaže:

"Nismo se čuli, ajmo tako reći. Za koji me rok zvao? Danas me nije zvao", kazao je.

image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix
image
Damjan Tadic/Cropix

19:45 - Kolakušić nije zadovoljan s 13 mandata, rekao je za Novu TV.

"Rezultati su dosta loši, ali HDZ ne može sastaviti novu Vladu, što znači da idemo na nove izbore. Idemo na nove izbore, nitko neće imati dovoljno. Novi izbori su sto posto sigurno", rekao je. Što ako novih izbora ne bude?

"Netko drugi će onda sastaviti većinu, mi nećemo", rekao je Kolakušić. 

"Apsolutno novi izbori", ponovio je. 

19:35 - Jako sam zadovoljan iako bih volio da ljudi shvate da su izbori praznik demokracije, no izašlo je više glasača nego 2020. što je pozitivno. Zadovoljan sam i svojom izbornom jedinicom gdje je izlaznost veća nego prije. Nadam se dobrom postotku jer to će značiti da sam odradio dobar posao prešavši 4800 kilometara da bih došao do glasača. Volio bih da je još više ljudi izašlo. Bit će 15 mandata kad DIP bude objavio. Ovdje nema euforije, niti tuge. S kim ćemo u koaliciju? Budite sigurni, mi se nećemo prodati, nema izdaje, imat će grdih problema tko bude pregovarao s Domovinskim pokretom. 13 mandata je odličan rezultat. Prema tome, to je fantastičan rezultat, ali nema euforije. Nećemo u vlast pod svaku cijenu, nema trgovanja. Mene nije nitko zvao. Zvonio mi je mobitel ali ne znam tko je zvao. Predsjedništvo će se izjasniti što ćemo raditi, ali ni po koju cijenu nećemo ići s Možemo ili SDSS. Nek se drugi razmišljaju ovi drugi. Tko će pregovarati s nama imat će grdih problema!", rekao je za 24sata Stipo Mlinarić Ćipe.

image
Damjan Tadic/Cropix

19:30 Stephen Nikola Bartulica komentirao je za N1 izlazne ankete koje Domovinskom pokretu daju 13 mandata.

"Očekivali smo dvoznamenkasti broj, vidjet ćemo kako će to na kraju biti. Po visokoj izlaznosti vidimo da je Hrvatskoj važno u kojem će smjeru ići Hrvatska. Po svemu sudeći smo treća politička snaga u Hrvatskoj. Potvrdili smo da smo potrebni. S optimizmom ulazimo u ovu izbornu večer.

Dugo će trajati prebrojavanje, prošli su put izlazne ankete bile poprilično precizne. Očekujem da će ovih dana biti puno telefonskih poziva. Mi smo zadovoljni, mnogi su nas napadali. Naši su birači sve zahtjevniji. Veliko je pitanje idemo li u koaliciju s HDZ-om. U svom radu činim sve da relaksiram odnose, HDZ s druge strane to nije uvijek činio. Odgovorni ljudi tako ne komuniciraju, morat će odgovarati za to. Reći ću u svoje ime, u politici se vodim razumom, ne strastima. Nadam se da naša zemlja politički sazrijeva", rekao je Stephen Nikola Bartulica.

image
Damjan Tadic/Cropix

19:00 Navijačke i domoljubne pjesme nabrijavale su atmosferu u izbornom stožeru Domovinskog pokreta u zagrebačkom u hotelu International i puno prije 19 sati i zatvaranja birališta, odnosno objave prvih neslužbenih rezultata izbora koje su u ovoj stranci shvatili kao povijesnu priliku da postanu bitan faktor u novoj nacionalnoj vlasti.

Salon u kojem su se okupili nositelji lista i njihove kolege na listama iz DP-a i koalicijskih partnera bio je dobro popunjen, a među njima smo zatekli potpredsjednika stranke Marija Radića, Josipa Jurčevića, Davora Dretara, Josipa Dabru, Slobodana Novaka, Ivana Vilibora Sinčića, Ivančicu Pahor, Mislava Kolakušića...

- Građani su prepoznali da je vrijeme da se podignu i hvala im na tome u ime svih stranaka osim HDZ-a. Shvatili su da je ovo izuzetno važan trenutak za Hrvatsku. Treće mjesto DP-a već je jasna stvar, a dalje će o svemu odlučivati predsjedništvo stranke. Ja se ne bih štel nešto - rekao je Dretar.

Prema podacima prvih izlaznih anketa mandati bez manjina i dijaspore u Saboru mogli bi izgledati ovako:

HDZ i partneri 58

SDP i partneri 44

Domovinski pokret i partneri 13

Možemo! 11

Most i partneri 9

IDS i partneri 2

NPS (Matija Posavec) 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 07:24